Hvala puno na odgovoru sad mi je jasnije a naravno i ostalim clanovima foruma, dosta ste barem meni pomogli.adoadop wrote:Pozdrav i tebiNerko Brcko wrote:Pozdrav. Novi sam na forumu pa halalite na greskama. Imam pitanje za adoadop. Kad kazes da si potrosio 50 vreca u februaru t kotla 70 i snaga 5, mene interesuje da li ti je kotao podesen da se gasi kad dostigne temp. kotla ili sobnog termostata ili ti kotao ide u modulaciju (tj da se nikako ne gasi)?adoadop wrote:Februar 50 vreca potrošeno, t kotla 70 i snaga 5.
Sobni termostat na 23 stepena od 6 do 23 a ostalo na 22 stepena.
Thermoflux 25 KW, pelet Bioenergy, 170 kvadrata termofasada
U februaru i uglavnom kotao se gasi kada mu termostat javi da je postignuta zadana sobna temperatura (23).
Na savjete iskusnijih (Haske, Filter) kotao treba ići u modulaciju tj. Da stalno radi samo kada je razmak između paljenja kotla ispod sat vremena tj. kada su temperature na većem minusu. Tako je bilo nešto malo u decembar i januaru.
Ako te još nešto interesuje samo pitaj , i ja sam tako mnogo naučio.
Pelet u BiH - cijene i gdje
Moderator: anex
-
Nerko Brcko
#1201 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
- Filter
#1202 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
propan-butan, e to bi mogla biti zanimljiva kombinacija sa peletomDanguba wrote: Kada se spominje plin mahom semisli na zemni plin. Zna li neko koliko kosta propan-butan(onaj u cisternama) i koliko je to isplativo?
http://www.unikomerc.com/plin-u-spremnicima/
ali nigdje ne mogu naci cijenu plina
- Danguba
#1203 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Vise sam pitao radi uporedbe a znam da su sistemi(kotlovi) razliciti.Filter wrote:propan-butan, e to bi mogla biti zanimljiva kombinacija sa peletomDanguba wrote: Kada se spominje plin mahom semisli na zemni plin. Zna li neko koliko kosta propan-butan(onaj u cisternama) i koliko je to isplativo?
http://www.unikomerc.com/plin-u-spremnicima/
ali nigdje ne mogu naci cijenu plina
- rovac13
#1204 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Cini se da ni kaloricnost tih plinova nije ista
http://www.servis-perkovic.hr/montaza-c ... enata.aspx
Ali prirodni je u m3.....dok ovaj drugi u kg.......kako to sad poracunat......jel i kod nas ima ovo na kg....ili samo ide na litre.
Meni se cini da ovaj plin mozda nije los........sjecam se kad je auto plin kostao 1,30 KM.......a sad kosta od 0,60 do 0,70KM.......raspolovilo
Ali prirodni je u m3.....dok ovaj drugi u kg.......kako to sad poracunat......jel i kod nas ima ovo na kg....ili samo ide na litre.
Meni se cini da ovaj plin mozda nije los........sjecam se kad je auto plin kostao 1,30 KM.......a sad kosta od 0,60 do 0,70KM.......raspolovilo
-
zigzag
#1205 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
TNG za grijanje je uvijek 10-15 pf jeftniji od onog koji se sipa u auto odnosno od onog koji pise na totemu benzinske pumpe. Trenutno se može naći po 0,5 KM što je vrlo povoljno.
Ali ta kombinacija sa peletom je nemoguća jer treba imati i bojler koji košta oko 2000 KM i peć za pelet koja košta još više.
Ali ta kombinacija sa peletom je nemoguća jer treba imati i bojler koji košta oko 2000 KM i peć za pelet koja košta još više.
- Filter
#1206 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
i moras imati tank, koji je mozda najskuplja stavka u ovomezigzag wrote:TNG za grijanje je uvijek 10-15 pf jeftniji od onog koji se sipa u auto odnosno od onog koji pise na totemu benzinske pumpe. Trenutno se može naći po 0,5 KM što je vrlo povoljno.
- Filter
#1207 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
na ovom linku sto sam gore postavio ima odnos naspram drugih energenatarovac13 wrote:Cini se da ni kaloricnost tih plinova nije ista![]()
1 kg propan-butan plina zamjenjuje:
3 – 6 kg drva
1,5 – 2 kg uglja
1,12 l lož ulja
12,8 kW električne energije
dodatak
@mukimax je izracunao da je 1kW peleta 0.065KM
@zigzag kaze da je cijena kile plina 0.5KM za koju dobijemo 12.8kW tj. 0.039KM za 1kW
- Danguba
#1208 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Mahom te cisterne(tankove) iznajmljuju(ne znam za koju cijenu ali nije nesto skupo) i samo je dopunjavaju kada ti treba.Filter wrote:
i moras imati tank, koji je mozda najskuplja stavka u ovome
- Filter
#1209 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
hmmm, bitna informacijaDanguba wrote:Mahom te cisterne(tankove) iznajmljuju(ne znam za koju cijenu ali nije nesto skupo) i samo je dopunjavaju kada ti treba.Filter wrote:
i moras imati tank, koji je mozda najskuplja stavka u ovome
-
zigzag
#1210 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Zbog toga je poprilično nemoguća situacija kombinovanja odnosno preskupa. Tankovi se i iznajmljuju ali se obavezuješ da ćeš kupovati od onog koji iznajmi tank a onda on diktira cijenu. Tank je prije 7-8 godina košta 1700 KM. Koliko je sad cijena to ne znam.
-
adoadop
#1211 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pozdrav svima, odavno nitko ništa ne napisa. Kraj je mjeseca.
U martu potrošeno 53 vrece. Od ukupno 5 tona ostalo 10 vreca. Kakva je po vama bila ova zima u vezi potrošnje?
Meni je prva sa peletom.
U martu potrošeno 53 vrece. Od ukupno 5 tona ostalo 10 vreca. Kakva je po vama bila ova zima u vezi potrošnje?
Meni je prva sa peletom.
- Filter
#1212 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
bas jucer nesto kontam, ovo je prva zima da sam satrao skoro 5 tona peleta prije aprila. ostalo nekih 15-16 vreca.adoadop wrote:Pozdrav svima, odavno nitko ništa ne napisa. Kraj je mjeseca.
Meni je prva sa peletom.
valjda ona maglustina i vlaga, temperature od 2-5C mjesecima sto su se vukle.
isti kotao i pelet kao kod tebe.
- Magarece_godine
#1213 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
I kod mene isti kotao i pelet...potrosio pet tona plus jos desetak vreca...zima nije bila zajebana...al lozilo se....pec sam u septembru cak palio...nije lose...rahatlukFilter wrote:bas jucer nesto kontam, ovo je prva zima da sam satrao skoro 5 tona peleta prije aprila. ostalo nekih 15-16 vreca.adoadop wrote:Pozdrav svima, odavno nitko ništa ne napisa. Kraj je mjeseca.
Meni je prva sa peletom.
valjda ona maglustina i vlaga, temperature od 2-5C mjesecima sto su se vukle.
isti kotao i pelet kao kod tebe.
-
adoadop
#1214 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Drago mi je da smo tu negdje sa potrošnjom , nekako čovjek mirniji.
Haske napisa da bi i cijene peleta trebale pasti i da bi trebali kupovati juni-juli.
Ja sam sa Bioenergy bio zadovoljan. Bilo je sljake u zdjeli ali nikad nije stalo zbog toga.
Ako malo spuste cijenu moglo bi se opet u Ilijas. (Bilo 300 sa prevozom)
Haske napisa da bi i cijene peleta trebale pasti i da bi trebali kupovati juni-juli.
Ja sam sa Bioenergy bio zadovoljan. Bilo je sljake u zdjeli ali nikad nije stalo zbog toga.
Ako malo spuste cijenu moglo bi se opet u Ilijas. (Bilo 300 sa prevozom)
-
Nerko Brcko
#1215 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pozdrav ljudi. Evo kraj je sezone pa da upitam da li treba peć pripremati za narednu zimu u smislu da li je treba premazivati nečim da ne hrđa i tako to. Malo savjeta od starijih i iskusnih peletaša koji imaju vremenski duže peći na pelet od nas koji smo tek uveli, ne bi bilo na odmet.
- Filter
#1216 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
pozdrav kolega, nemas potrebe nicim premazivati kotao.Nerko Brcko wrote:Pozdrav ljudi. Evo kraj je sezone pa da upitam da li treba peć pripremati za narednu zimu u smislu da li je treba premazivati nečim da ne hrđa i tako to. Malo savjeta od starijih i iskusnih peletaša koji imaju vremenski duže peći na pelet od nas koji smo tek uveli, ne bi bilo na odmet.
samo malo bolje usisaj, ocisti sulunare i pregledaj da se nije nakupilo u dimnjaku... i to bi bilo to
- otacxxl
#1217 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Da li je neko koristio pelet iz Kladnja, neznam tačno ime firme, počinje sa Div... 061-193-194? Imaju prilično konkurentnu cijenu, 250KM/t sa dostavom u Tuzlu. Lomim se da li da naručim, jer nisam siguran kakav je kvalitet.
- Danguba
#1218 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ne zalijeci se sa vecom kolicinom dok ga ne isprobas.otacxxl wrote:Da li je neko koristio pelet iz Kladnja, neznam tačno ime firme, počinje sa Div... 061-193-194? Imaju prilično konkurentnu cijenu, 250KM/t sa dostavom u Tuzlu. Lomim se da li da naručim, jer nisam siguran kakav je kvalitet.
Kupi desetak vreca, sprzi ga i vidi kakav je. Ako je sagorijevanje, pepeo i temperatura ok, naruci vecu kolicinu.
Mnogi su se zeznuli pa naruce vecu kolicinu neisprobanog peleta.
-
kenan77
#1219 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pozdrav..Kod mene thermoflux kamin interio 20kw,stan od 65 m2,termofasada,pelet lokalni proizvodac u Jablanici..do polovine aprila potrosio 3t i 15-tak vreca,mozda bi i manje da nisam u visokom prizemlju gdje su ispod podrumi bez ikakve izolacije.Da li iko ima problema sa pecima ili kaminima ako ste u zgradi i najdonji na dimnjaku nakaceni,iznad vas 4-5 stanara i svi na drva loze??adoadop wrote:Pozdrav svima, odavno nitko ništa ne napisa. Kraj je mjeseca.
Meni je prva sa peletom.
-
karabajaze
- Grijem se na: TP Termoflux 16kw
#1220 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Sezona 2015./2016 , grijano 165 kvadrat10 cm stiropor fasada, potrošeno 3,6 tona peleta Zavidovici, 25 kw termoflux eco, krov 25 cm vuna i stiropor.
Pozdrav do jeseni 
- Reglan
-
kenan77
#1222 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Da li iko ima problema sa pecima ili kaminima ako ste u zgradi i najdonji na dimnjaku nakaceni,iznad vas 4-5 stanara i svi na drva loze??
-
adoadop
#1223 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kakv je pelet Euroimpex Zavidovici 250 km sa prevozom svud u BiH i onaj iz Bosanskog Novog Ekopelet 258 km svud u BiH?
Jel i a neko iskustva pa da podijeli sa ostalima?
Hvala
Jel i a neko iskustva pa da podijeli sa ostalima?
Hvala
-
kokolina
#1224 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
adoadop odakle ti ova informacija za cijene?
malo mi cudno ovo sa prevozom u cijeloj BiH
malo mi cudno ovo sa prevozom u cijeloj BiH
-
Niqhtmare
#1225 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Zdravo forumasi.
Da li neko poznaje firmu RM Tehnik iz Visokog? Vidim u ponudi imaju kotlove na pelet. Da li neko ima iskustvo sa njihovim kotlovima?
LP
Da li neko poznaje firmu RM Tehnik iz Visokog? Vidim u ponudi imaju kotlove na pelet. Da li neko ima iskustvo sa njihovim kotlovima?
LP