Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
MaunaLoa

#1151 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by MaunaLoa »

Prva zima sa Thermoflux Interio 14kW (KOTAO)

Ispostavlja se da je vrlo osjetljiv na kvalitetu peleta iz razloga sto se u pepeljari lako nakupi sljake (koliko mogu da zakljucim pepeljara je uska i duboka u odnosu na vece pepeljare kotlova od 25kW i jacih). Zato sam bio u situaciji da moram dva puta u 24 sata da cistim pepeljaru da ne rizikujem neuspjelu potpalu.

- Prilicno nezadovoljan sa Foca peletom i BioEnergy (crn haman ko cumur ili me zapala takva tura).
- Prilicno zadovoljan sa nekoliko vreca Trgovir peleta, dosad najmanje sljake, mislim da bih mogao 2 dana da ne cistim pepljaru. Nazalost nemaju prevoz za Sarajevo
- Probao FISov i mislio da ce biti najbolji po ovom pitanju, medjutim Trgovir definitivno ostavlja manje sljake, dok je FISov bio nesto bolji od prvospomenutih. Nisam odusevljen.

Molim savjete za pelet iskljucivo iz ovog aspekta, dakle sto manje sljake u pepeljari. Kaloricnost i cijenu ostavljam za kasnije, da mi je naci pelet da sam rahat 2 dana da ne cistim pepeljaru. Jos kad bi moglo 3 dana, koliko sam i ocekivao prateci forume i slusajuci majstore kad sam se odlucivao za ovaj vid grijanja, bio bih na konju.
Last edited by MaunaLoa on 22/01/2016 10:48, edited 2 times in total.
nadžak

#1152 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by nadžak »

MaunaLoa wrote:Prva zima sa Thermoflux Interio 14kW (KOTAO)

Ispostavlja se da je vrlo osjetljiv na kvalitetu peleta iz razloga sto se u pepeljari lako nakupi sljake (koliko mogu da zakljucim pepeljara je uska i duboka u odnosu na vece pepeljare kotlova od 25kW i jacih). Zato sam bio u situaciji da moram dva puta u 24 sata da cistim pepeljaru da ne rizikujem neuspjelu potpalu.

Prilicno nezadovoljan sa Foca peletom (srednja zalost), BioEnergy (crn haman ko cumur ili me zapala takva tura).
Prilicno zadovoljan sa nekoliko vreca Trgovir peleta, dosad najmanje sljake, mislim da bih mogao 2 dana da ne cistim pepljaru. Nazalost nemaju prevoz za Sarajevo

Molim savjete za pelet iskljucivo iz ovog aspekta, dakle sto manje sljake u pepeljari.
Druže, ja sam ti iz Zenice i do sada sam koristio samo onaj pelet iz Nemile od Aska. Nisam do sad probao druge pa ti nemam neko poređenje, ali za ovo što pitaš u vezi šljake nisam imao problema sa njima nikad, da mi stane peć ili se ne upali zbog puno šljake. Bude nje svakako, ali po par dana (2-3 dana) sam znao ne očistit pepeljaru. Probaj nekad par vreća pa vidi. Ako si gdje blizu, dođi do mene i dobićeš par vreća po nabavnoj cijeni :D
MaunaLoa

#1153 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by MaunaLoa »

Druže, ja sam ti iz Zenice i do sada sam koristio samo onaj pelet iz Nemile od Aska. Nisam do sad probao druge pa ti nemam neko poređenje, ali za ovo što pitaš u vezi šljake nisam imao problema sa njima nikad, da mi stane peć ili se ne upali zbog puno šljake. Bude nje svakako, ali po par dana (2-3 dana) sam znao ne očistit pepeljaru. Probaj nekad par vreća pa vidi. Ako si gdje blizu, dođi do mene i dobićeš par vreća po nabavnoj cijeni :D
Hvala ti na savjetu, samo nisi napisao koja je pec u pitanju. Izgleda da raja nemaju ovaj problem kod kotlova 25kW i jacih. Govorim o Thermofluxu. Kod mene je mali kotao Interio 14kW
nadžak

#1154 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by nadžak »

MaunaLoa wrote:
Hvala ti na savjetu, samo nisi napisao koja je pec u pitanju. Izgleda da raja nemaju ovaj problem kod kotlova 25kW i jacih. Govorim o Thermofluxu. Kod mene je mali kotao Interio 14kW
Vidio sam to ali ne znam sad kolika je pepeljara u odosu na ovu moju. Kod mene je Bosch-ova peć oko 30 kW, ne znam sad tačno.
mukimax

#1155 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mukimax »

otacxxl wrote:Pozdrav,

Može li neko ko ima kovanovu pec od 35KW napisati svoje postavke i prosjecnu potrosnju? Ja sam prosle i pretprosle godine potrosio oko 5t peleta za sezonu grijanja, a grije kucu od dva sprata (10x10), izolacija 5cm stiropor i plastična stolarija. Imam osjećaj da ove godine trošim više peleta, trenutno sam potrošio 3t. Ili je pelet manje kaloričan ili je nesto drugo. Koristim Kovanov pelet. Od regulacije imam samo bezični termostat, nadam se da je to dovoljno.
Ima li neko problema sa grijačem koji pali pelet? Ja sam za pet sezona 4 grijača promjenio.
Meni je grijač izgorio nakon 2,5 sezone. Postavke na ekoline 50 kW sam stavio ovako:
Doziranje paljenja 10%
Doziranje gorenja 35%
Doziranje gašenja 9%

Kad se kotao jednom upali onda se više ne gasi dok na termostatu u sobi ne dostigne zadanu temp.(nema čestih paljenja pa mislim da na taj način čuvam grijač).
Serviser mi je mijenjao servisne postavke (koje ne mogu ja mijenjati), postavio mi je da puž ubacuje pellet na početku potpale 42 sekunde neprekidno a tek onda u onim ciklusima, tako da u gorionik ubaci veću količinu pelleta i onda vrući zrak koji potpaljuje pellet direktno puše u pellet a ne preko. Sa ovakvim postavkama potpala traje oko 7 minuta kada je kotao skroz hladan.
sabanss

#1156 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

MaunaLoa wrote:Prva zima sa Thermoflux Interio 14kW (KOTAO)

- Prilicno nezadovoljan sa Foca peletom i BioEnergy (crn haman ko cumur ili me zapala takva tura).
- Prilicno zadovoljan sa nekoliko vreca Trgovir peleta, dosad najmanje sljake, mislim da bih mogao 2 dana da ne cistim pepljaru. Nazalost nemaju prevoz za Sarajevo
- Probao FISov i mislio da ce biti najbolji po ovom pitanju, medjutim Trgovir definitivno ostavlja manje sljake, dok je FISov bio nesto bolji od prvospomenutih. Nisam odusevljen.

Molim savjete za pelet iskljucivo iz ovog aspekta, dakle sto manje sljake u pepeljari. Kaloricnost i cijenu ostavljam za kasnije, da mi je naci pelet da sam rahat 2 dana da ne cistim pepeljaru. Jos kad bi moglo 3 dana, koliko sam i ocekivao prateci forume i slusajuci majstore kad sam se odlucivao za ovaj vid grijanja, bio bih na konju.
Ja sam uspio sa FIS-ovim peletom - isti kotao.

Prije toga sam busio dodatne rupice na posudici. Kod mene je stara verzija kotla koja nije imala ove dodatne rupice po obodu, kasnije u prodajnim salonima vidim da dolaze vec fabricki izbusene. Promijenio malo i parametre da ubacuje sto manje peleta, pojacao ventilator i intervale ciscenja. Pretpostavljam da ovako dio toplote izbacim i u dimnjak no to mi je svejedno posto sam prezadovoljan potrosnjom.

Konacno, kupi i usisivac za pepeo peleta i instaliraj kraj kamina. Usisas samo posudicu svako drugi dan - sto traje cca 10 sekundi.

Ja sam nagrabusio sa peletom iz Rogatice pretprosle sezone. Sljaka ostajala ko kamen u posudici.
MaunaLoa

#1157 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by MaunaLoa »

sabanss wrote: Ja sam uspio sa FIS-ovim peletom - isti kotao.

Prije toga sam busio dodatne rupice na posudici. Kod mene je stara verzija kotla koja nije imala ove dodatne rupice po obodu, kasnije u prodajnim salonima vidim da dolaze vec fabricki izbusene. Promijenio malo i parametre da ubacuje sto manje peleta, pojacao ventilator i intervale ciscenja. Pretpostavljam da ovako dio toplote izbacim i u dimnjak no to mi je svejedno posto sam prezadovoljan potrosnjom.

Konacno, kupi i usisivac za pepeo peleta i instaliraj kraj kamina. Usisas samo posudicu svako drugi dan - sto traje cca 10 sekundi.

Ja sam nagrabusio sa peletom iz Rogatice pretprosle sezone. Sljaka ostajala ko kamen u posudici.
Hvala na savjetima. Imam usisivac i tako nekako i deveram. Kod mene je kotao nov, pepeljara ima rupe. Nisam znao to za ventilator i intervale ciscenja, ne znam kako da to podesim. Raspitacu se, a i ti napisi ako ti se ne gadi ;)

Sve ukupno sam zadovoljan, ali sad mi je glavno da nadjem pelet sa sto manjim ostacima u vidu sljake. Nije mi FISov bas nesto, kako rekoh trgovir mi se pokazao tu bolji. Samo da imaju dostavu u SA njih bi uzeo sa sljedecu sezonu. Zna li ko kakav je onaj Vladrag po tom pitanju?

Edit: kad kazes da si uspio sa FIS-ovim peletom, sta tacno mislis? Bi li mogao 72 sata da ne cistis pepeljaru?
maks_rs
Grijem se na: Pelet + Inverter

#1158 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by maks_rs »

MaunaLoa wrote: Zna li ko kakav je onaj Vladrag po tom pitanju?
Niža srednja klasa - bukvalno zavisi od palete do palete . Ako si iz SA pogledaj ovaj http://www.olx.ba/artikal/17910415/pele ... ja-peleta/ . Ja ga koristim i od tone ostane kanta od jupola pepela.
sabanss

#1159 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

MaunaLoa wrote: Hvala na savjetima. Imam usisivac i tako nekako i deveram. Kod mene je kotao nov, pepeljara ima rupe. Nisam znao to za ventilator i intervale ciscenja, ne znam kako da to podesim. Raspitacu se, a i ti napisi ako ti se ne gadi ;)

Sve ukupno sam zadovoljan, ali sad mi je glavno da nadjem pelet sa sto manjim ostacima u vidu sljake. Nije mi FISov bas nesto, kako rekoh trgovir mi se pokazao tu bolji. Samo da imaju dostavu u SA njih bi uzeo sa sljedecu sezonu. Zna li ko kakav je onaj Vladrag po tom pitanju?

Edit: kad kazes da si uspio sa FIS-ovim peletom, sta tacno mislis? Bi li mogao 72 sata da ne cistis pepeljaru?
Ja u 24h imam dva ciklusa paljenja peci. Pali se u 4:40 ujutro i u 16:00 popodne. Cistim svako treci dan ujutro ali mislim da bih i to mogao izgurati da ne ocistim.

Mogu ti poslati znacenje parametara i podatke za ulazak u servisni mod ako imas stariju verziju elektronike.
MaunaLoa

#1160 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by MaunaLoa »

sabanss wrote:Ja u 24h imam dva ciklusa paljenja peci. Pali se u 4:40 ujutro i u 16:00 popodne. Cistim svako treci dan ujutro ali mislim da bih i to mogao izgurati da ne ocistim.

Mogu ti poslati znacenje parametara i podatke za ulazak u servisni mod ako imas stariju verziju elektronike.
Zahvalan sam ti, ali nisam siguran da bih sad imao hrabrosti s tim da se zezam, nova pec, garancija i tako to. Mozda nekad kasnije, sad sam u potrazi za dobrim peletom jer sam vidio kako bi mi samo to moglo biti dovoljno zasad. Kod mene uvijek ima neko kuci tako da nismo u rezimu grijanja jutro-popodne. Jednostavno smanjujemo na radijatorima kad nas nema ili u sobama koje ne koristimo tokom dana. Javim ti se kad budem u toj naprednoj fazi da se zezam sa servisnim modom
maks_rs wrote: Niža srednja klasa - bukvalno zavisi od palete do palete . Ako si iz SA pogledaj ovaj http://www.olx.ba/artikal/17910415/pele ... ja-peleta/ . Ja ga koristim i od tone ostane kanta od jupola pepela.
Hvala ti, probacu pa javim
sabanss

#1161 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

Dakle ulazak u servisni mod za stariju elektroniku na Thermoflux kotlovima:

- Sa SET tipkom dodjemo do Uto4
- Lijevom gornjom tipkom idemo do opcije A9
- Sa SET tipkom udjemo u meni i idemo po opcijama
- Tipkama koje su skroz lijevo (gore-dole sa znakom termometra) mijenjamo vrijednosti parametara
- nakon sto prodjete sve vrijednosti sa tipkom SET parametri su setovani i elektronika se vraca u normalan mod rada

Moj savjet je da prvi put spremite tekicu i olovku i popisete vase defaultne vrijednosti parametara, pa da nakon toga pristupite konfigurisanju.

Znacenje parametara:
Pr01 Maksimalno vreme trajanja jednog ciklusa paljenja (toliko dugo puzni mehanizam ubacuje pelet u casicu (kad istekne, ako se kamin ne upali na ekranu se ispise ALARM NO FIRE ) 1-18 min.
Pr02 Vreme stabilizacije plamena "FIRE ON" 1-15 min.
Pr03 Vreme između 2 čišćenja ložišta 1-90 min.
Pr04 Vreme za koje je uključena spirala u fazi "LOAD WOOD" 0-8 sek.
Pr05 Vreme za koje je uključena spirala u fazi "FIRE ON" 0-8 sek.
Pr06 Vreme za koje je uključena spirala u fazi "Snaga 1 - Po1" 0-4 sek.
Pr07 Vreme za koje je uključena spirala u fazi "Snaga 2 - Po2" 1-4 sek.
Pr08 Vreme za koje je uključena spirala u fazi "Snaga 3 - Po3" 1-4 sek.
Pr09 Vreme za koje je uključena spirala u fazi "Snaga 4 - Po4" 1-5 sek.
Pr10 Vreme za koje je uključena spirala u fazi "Snaga 5 - Po5" 1-6 sek.
Pr11 Brzina motoreduktora (NE KORISTI SE) 0.0 0-100 sek.
Pr12 Dornji početak modulacije sagorevanja(temperatura pocetka modulacije, dakle kad kamin dostigne XX stepeni pre zadate temperature) 04-15 step. C
Pr13 Maksimalna temperatura dima da bi se peć smatrala upaljenom (kad temp. gasova u dimnjaci dostigne ovu vrednost, kamin iz faze LOAD WOOD ide u fazu FIRE ON) 40-120 step. C
Pr14 Maksimalna temperatura dimova 130-269 step. C
Pr15 Maksimalna temperatura dima da bi se peć smatrala ugašenom (kad se pec ugasi ventilator radi sve dok temp u dimnjaci ne dostigne ovu vrednost, da bi ohladio kamin) 40-120 step. C
Pr16 Brzina gornjeg ventilatora u fazi "LOAD WOOD" 03-33 okretaja/s
Pr17 Brzina gornjeg ventilatora u fazi "FIRE ON" 03-33 okretaja/s
Pr18 Brzina gornjeg ventilatora u fazi "Snaga 1 - Po1" 03-33 okretaja/s
Pr19 Brzina gornjeg ventilatora u fazi "Snaga 2 - Po2" 03-33 okretaja/s
Pr20 Brzina gornjeg ventilatora u fazi "Snaga 3 - Po3" 03-33 okretaja/s
Pr21 Brzina gornjeg ventilatora u fazi "Snaga 4 - Po4" 03-33 okretaja/s
Pr22 Brzina gornjeg ventilatora u fazi "Snaga 5 - Po5" 03-33 okretaja/s
Pr23 Gornji početak modulacije sagorevanja(temperatur Kad Kamin ide u STOP FIRE- kada predje zadanu temperaturu za XX stepeni) 04-15 step. C
Pr24 Vreme trajanja čišćenja ložišta 03-33 sek.
rovac13

#1162 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Jel to sve opcija na toj elektronici.......ili se moze otkljucat jos ?

Zanimljivo .....kod mojih roditelja je jos starija elektronika (crveni display).......osim opcija o vremenu ukljucenosti puza ( na toj novijoj opcije od pr4 do pr10)....na njihovoj ima i vrijeme mirovanju puza za svaki level.

Upravo danas sam im produzio pauzu na potpaljivanju sa 6 na 8 sekundi.......jer je doziranje vec bilo na minimumu......a donijeli su neki pelet da ga probaju.......iz nekog razloga je vise peleta dobacivalo sa istim postavkama......sumnjam da je sitniji pelet pa lakse upada dole na puz.

Ako se dobro sjecam u pocetku je i na ovom kotlu bilo malo opcija.........ali kad se u jedan od timera za paljenje-gasenje upise 20:15 ili nesto slicno....tad se otvorilo jos brdo opcija heh :-D
sabanss

#1163 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

Elektronika je izgledom slicna kao kod kotla na ovom linku:

http://www.ekonatim.rs/images/UPUTSTVO%20PELLING.pdf

Samo sto umjesto kamina sa desne strane je nacrtan plamen i ima natpis Thermoflux. Sve napisano crvenim slovima. Znam da sam se polomio dok sam na netu nasao objasnjenje za ovu verziju sa 24 parametra. Iskreno ne znam da li ih je bilo manje, meni je fabricki doslo ovako.
adoadop

#1164 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by adoadop »

Molim one koji su imali slično da mi kažu d li je u redu ovo crnilo ispod grijaca. Evo slika
Image
hulioko

#1165 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by hulioko »

otacxxl wrote:Pozdrav,

Može li neko ko ima kovanovu pec od 35KW napisati svoje postavke i prosjecnu potrosnju? Ja sam prosle i pretprosle godine potrosio oko 5t peleta za sezonu grijanja, a grije kucu od dva sprata (10x10), izolacija 5cm stiropor i plastična stolarija. Imam osjećaj da ove godine trošim više peleta, trenutno sam potrošio 3t. Ili je pelet manje kaloričan ili je nesto drugo. Koristim Kovanov pelet. Od regulacije imam samo bezični termostat, nadam se da je to dovoljno.
Ima li neko problema sa grijačem koji pali pelet? Ja sam za pet sezona 4 grijača promjenio.
Postavke sam negdje ranije pisao. Potrošnja je 6t prošle godine i 5t pretprošle. Griju se dvije kuće ukupno oko 150m2. I ja imam osjećaj da troši malo više. Jedan razlog je otvaranje prostora prema potkrovlju a drugi vjerovatno prošlogodišnji pelet.

U ove 2,5 godine jednom crko grijač.
Regular1985

#1166 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Regular1985 »

Grijem 60tak m2, sprat nove kuće sa odličnom izolacijom i stolarijom, kotao je Stilmetal 18 kw, super sam zadovoljan kako se ugrije, i to vidim i zadnjih dana kada su debeli minusi. Po danu je temp u kuci i do 25 stepeni, u prosjeku 23-24. Po noci oko 20-21.

Temperaturu regulisem termostatom u kuci, rucno palim i gasim po potrebi.

Elem, u svemu tome mi se cini da trosim previse peleta, a to je 35-40 vreca za mjesec dana, dakle vise od 1 vrece na dan. Grijesim li negdje, moze li se ova potrosnja smanjiti..?

Moze li biti do kvalitete peleta? Kupio sam ga od dobavljaca iz Rogatice, zaboravio sam kako se zovu..

Btw, gdje i kada je najbolje/najpovoljnije kupovati pelet?

Hvala
MaunaLoa

#1167 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by MaunaLoa »

maks_rs wrote:Ako si iz SA pogledaj ovaj http://www.olx.ba/artikal/17910415/pele ... ja-peleta/ . Ja ga koristim i od tone ostane kanta od jupola pepela.
Probao i razocarao se. Pelet mu je vise crn nego bijel. Sljake ko u prici. Ne kazem da ovo nije los pelet za neku drugu pec, ali jbg ja bas objasnih gore kako je ovaj moj Interio 14kW osjetljiv po ovom pitanju a ti meni ovaj pelet predlozi. Jeftin je ali i s razlogom.

I dalje bih molio ako neko zna za pelet sa sto manje sljake.
maks_rs
Grijem se na: Pelet + Inverter

#1168 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by maks_rs »

MaunaLoa wrote:
Probao i razocarao se. Pelet mu je vise crn nego bijel. Sljake ko u prici. Ne kazem da ovo nije los pelet za neku drugu pec, ali jbg ja bas objasnih gore kako je ovaj moj Interio 14kW osjetljiv po ovom pitanju a ti meni ovaj pelet predlozi. Jeftin je ali i s razlogom.
To ti je samo dokaz da niko nema stalan kvalitet - možda samo oni najskuplji , ali i to je upitno. Ja sam vjerovatno imao sreće jer sam uzeo ljetnju proizvodnju.
gunner37

#1169 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by gunner37 »

Probao 5-6 vrsta peleta i do sada najboljim se pokazao Fisov pelet. Volio bih probati Trgovir, ali ga u Hercegovini nema, pa tako dragi poduzetnici iskoristite priliku...
Armin2013

#1170 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Armin2013 »

gunner37 wrote:Probao 5-6 vrsta peleta i do sada najboljim se pokazao Fisov pelet. Volio bih probati Trgovir, ali ga u Hercegovini nema, pa tako dragi poduzetnici iskoristite priliku...
Ako ima neka firma da se bavi preprodajom peleta javi pa da pokušamo napravit biznis.

Inače bavim se proizvodnjom peleta.
adoadop

#1171 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by adoadop »

Ja sam prezadovoljan peletom iz Ilijasa Bioenergy , a nedavno sam kupio i slavnog Fisovog peleta i to
20 vreca da provjerim razliku, koje skoro da i nema. Na 20 vreca potrošeno je 2 vrece manje ,vjerovatno zato sto je kaloričniji, ali i skuplji pa ti ga dodje na isto.
sabanss

#1172 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

Meni nije razlika toliko u potrosnji koliko u kolicini sljake koje kod FIS-a skoro i nema.
Filter

#1173 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

ove sezone koristim bioenergy pelet. koliko sam na pocetku bio zadovoljan peletom, sad su utisci dobro splasnuli.
od 5 tona, dvije su extra, tri tone nako. nije to taj pelet...
adoadop

#1174 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by adoadop »

sabanss wrote:Meni nije razlika toliko u potrosnji koliko u kolicini sljake koje kod FIS-a skoro i nema.
Moram biti iskren. Nakon 7 dana ili Nakon potrošenih 19 vreca fis peleta u zdjeli je bilo1/3 zdjele kao pijesak. Znaci ima ga.
Kod Bioenergy ima malo vise tog pijeska.
Kupio 5 tona početkom juna i meni izgleda isto , još jedna paleta je nenaceta.
Mislio sam i dalje kupovati Bioenergy ali me Filter sad zabrinuo.
Možda je bolje ići na "sigurno" FIS.
Filter

#1175 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

ma nije mi namjera da plasim :evil: :evil:

:lol: :D

i mene je neugodno iznenadio bioenergy. kao da palete nisu od istog proizvodjaca... :roll:
Post Reply