Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
sabanss

#1126 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

hulioko wrote:
Danguba wrote: Nikako ne ide kombinacija termoglave, termostat i mis ventil.
Što ne ide?
Zar ima logike staviti glavni termostat i jos 5-6 termostata okolo?

Kotlovi imaju na sebi jedan vid termostata jer se regulisu prema temperaturi vode u povratnom vodu. Shodno tome se i modulira snaga kotla, bar kod thermoflux kotlova.

Kombinacija termostat i pec na kruto gorivo nije bas najsretnije rjesenje...
maks_rs
Grijem se na: Pelet + Inverter

#1127 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by maks_rs »

Tačno tako , peć regulisana po temperaturi vode + termoglave zakon za komfor grijanja i uštedu. Svrhu sobnog termostata vidim jedino kao "daljinca" nekome kome je kotao daleko u prizemlju-garaži.
hulioko

#1128 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by hulioko »

Lozac wrote: 1. Sistem bez miš ventila sa sobnim termostatom: zadamo npr. temp. kotla 70-75C, pustimo vodu direktno u radijatorski krug, temperatura u prostoriji se brzo dostigne i termostat iskljuci kotao. Dakle termostat je taj koji iskljucenjem pravi ustedu.
Možeš misliti kako je ugodno sjediti u sobi gdje je temp u radijatorima 70-75*C ?!
Lozac wrote: 2. Sistem sa miš ventilom bez termostata (radijatori sa termoventilima): zadamo temp. kotla 70C, pomocu miš ventila regulisemo temp. prema radijatorima a kotao se gasi kada temp. vode u kotlu pređe zadanu.
Na ovaj način kotao određuje koliko ćeš dobiti toplote u sobi bez obzira jel pretoplo ili prehladno. Razumijem ako je pretoplo da smanjiš na miš ventilu ili termoglavama a šta ako je hladno u sobi? Čekaš da temp kotla padne na određenu vrijednost i onda će se kotao upaliti i početi grijati, pa možda ti nekad i bude toplo.
sabanss wrote: Zar ima logike staviti glavni termostat i jos 5-6 termostata okolo?
Po meni, ima.
maks_rs wrote:Tačno tako , peć regulisana po temperaturi vode + termoglave zakon za komfor grijanja i uštedu. Svrhu sobnog termostata vidim jedino kao "daljinca" nekome kome je kotao daleko u prizemlju-garaži.
Nigdje veze.
sabanss

#1129 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

@hulioko

Hajde nam objasni svoj sistem posto ja nisam nista skontao.

Evo recimo kod mene, max. temperatura vode kotla je 65C, pumpa pali na 50C, imam pet nivoa snage, termoglave na radijatorima.

- Postimam zeljene temperature na radijatorima po prostorijama
- Upalim Kotao na Po5 odnosno max. snagu
- Kotao zagrijava vodu, pali pumpu i grije svu vodu u radijatorima
- Termoglave na radijatorima zatvaraju protok vode prema radijatoru po dostizanju zeljene temperature
- Kotao je ugrijao svu vodu i modulira snagu na stepenicu ili vise stepenica nize (zavisno od vanjske temp., zeljene temp. po prostorijama i slicno)
- Na nekoj snazi kotao odrzava temperaturu u stanu prema zadanom stanju (i ovo zavisi od vise faktora)
- Radijatori se otvaraju kada temperatura padne ispod zeljenog nivoa - Kotao modulira snagu na stepenicu vise i jace dogrijava vodu.

Gdje prema tvom sistemu ovdje ima mjesta za termostat?
Danguba

#1130 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Danguba »

sabanss wrote:@hulioko

Evo recimo kod mene, max. temperatura vode kotla je 65C, pumpa pali na 50C, imam pet nivoa snage, termoglave na radijatorima.

- Postimam zeljene temperature na radijatorima po prostorijama
- Upalim Kotao na Po5 odnosno max. snagu
- Kotao zagrijava vodu, pali pumpu i grije svu vodu u radijatorima
- Termoglave na radijatorima zatvaraju protok vode prema radijatoru po dostizanju zeljene temperature
- Kotao je ugrijao svu vodu i modulira snagu na stepenicu ili vise stepenica nize (zavisno od vanjske temp., zeljene temp. po prostorijama i slicno)
- Na nekoj snazi kotao odrzava temperaturu u stanu prema zadanom stanju (i ovo zavisi od vise faktora)
- Radijatori se otvaraju kada temperatura padne ispod zeljenog nivoa - Kotao modulira snagu na stepenicu vise i jace dogrijava vodu.

Gdje prema tvom sistemu ovdje ima mjesta za termostat?
:thumbup:

Odlicno objasnjeno s'tim sto bih dodao, u svakoj prostoriji zeljena temperatura.
hulioko

#1131 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by hulioko »

sabanss wrote:@hulioko
Trenutno stanje mog sistema je jedan kotao, dvije kuće, svaka kuća ima svoju pumpu kojom upravlja po jedan sobni termostat (dvije pumpe i dva termostata), četverokraki mješajući sa Seltronom ACC10 je jedan na čitav sistem. Na svim radijatorima su termoglave. Kotao radi svoje. Svaki termostat upravlja svojom pumpom, odnosno pali/gasi zavisno da li treba toplote u svakoj kući posebno. U hodnicima i stepeništu su termoglave postavljene na recimo 3, u dnevnoj na max, ostale sobe po potrebi. Eto.
sabanss

#1132 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

Pa covjek ti je i rekao upravo ono sto imas u svom setupu, a ti si mu rekao "nigdje veze"

Tebi termostat sluzi da odvoji dva sistema grijanja tj. da ne moras rucno ukljucivati / iskljucivati pumpu ili zavrtati / odvrtati ventile.

Osim toga moras paziti da temperatura termostata bude iznad temperature termo glava na radijatorima da ne bi slucajno iskljucio dovod tople vode. Ti u stvari kontrolises pumpu, a ne kotao ako sam dobro shvatio?
Danguba

#1133 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Danguba »

Ako su termo glave maksimalno otvorene, za sta ti onda sluze? Mozes komotno i obicne ventile staviti.

Termostat ukljucuje pumpu iskljucivo zavisno od temperature prostorije u kojoj se nalazi.

Termo glave rade odvojeno. Ako odredis temperaturu u spavacoj sobi 20*C ona ce tu temperaturu konstantno odrzavati i po potrebi otvarati i zatvarati dotok tople vode...i tako u svakoj prostoriji(zavisno od zadane temperature).
maks_rs

#1134 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by maks_rs »

hulioko wrote:
Trenutno stanje mog sistema je jedan kotao, dvije kuće, svaka kuća ima svoju pumpu kojom upravlja po jedan sobni termostat (dvije pumpe i dva termostata), četverokraki mješajući sa Seltronom ACC10 je jedan na čitav sistem. Na svim radijatorima su termoglave. Kotao radi svoje. Svaki termostat upravlja svojom pumpom, odnosno pali/gasi zavisno da li treba toplote u svakoj kući posebno. U hodnicima i stepeništu su termoglave postavljene na recimo 3, u dnevnoj na max, ostale sobe po potrebi. Eto.

I čemu ovdje služi termostat osim uloge daljinskog upravljača? Šta se desi kad neko provjetri neku sobu ili kupatilo a termostat u dnevnom ugašen jer je toplo? Naravno sjedi u hladnom dok se termostat smiluje da pokrene pumpu.
karabajaze
Grijem se na: TP Termoflux 16kw

#1135 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by karabajaze »

maks_rs wrote:
hulioko wrote:

I čemu ovdje služi termostat osim uloge daljinskog upravljača? Šta se desi kad neko provjetri neku sobu ili kupatilo a termostat u dnevnom ugašen jer je toplo? Naravno sjedi u hladnom dok se termostat smiluje da pokrene pumpu.
Svako provjetravanje prostorije ne bi trebalo biti duže od 5 minuta. Poslije nekoliko minuta po obavljenom provjetravanju temperatura se vraća na onu koja je i bila prije nego li smo provjetrili prostoriju ( zidovi i namještaj su sačuvali akumulirali toplotu i istu prenjeni na zrak prostorije)
. Cilj provjetravanja je izmjena zraka u prostoriji a ne rashlađivanje iste. S obzirom na ovu činjenicu sasvim je svejedno da li će ili ne termostat u dnevnoj pokrenuti pumpu ili upaliti gorionik na peći.
Lozac

#1136 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Lozac »

Mislim da je prednost termostata sto pri dostizanju zadane temp. prostorije iskljucije kotao (zaustavlja potrosnju) dok termoventili zaustavljaju protok vode (koja se sada brze grije u kotlu) koji se potom gasi kada dostigne zadanu temp. vode... a za to vrijeme (dok se voda ne pregrije) se trosi pelet :(
Da li je neko imao iskustva sa bezicnim termostatom. Djeluje mi kao dobra stvar: u toku dana regulisemo temp. npr. u dnevnom boravku, navece ga ponesemo u spavacu sobu, a u dnevnom malo zavrnemo termoventile preko noci :run:
maks_rs

#1137 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by maks_rs »

karabajaze wrote: Svako provjetravanje prostorije ne bi trebalo biti duže od 5 minuta. Poslije nekoliko minuta po obavljenom provjetravanju temperatura se vraća na onu koja je i bila prije nego li smo provjetrili prostoriju ( zidovi i namještaj su sačuvali akumulirali toplotu i istu prenjeni na zrak prostorije)
. Cilj provjetravanja je izmjena zraka u prostoriji a ne rashlađivanje iste. S obzirom na ovu činjenicu sasvim je svejedno da li će ili ne termostat u dnevnoj pokrenuti pumpu ili upaliti gorionik na peći.
Možda će se temperatura i vratiti ( po termometru ) ali subjektivan osjećaj hladnoće je neizbježan ( a bogami i objektivan jer nema IC zračenja iz radijatora).

Lozac wrote:Mislim da je prednost termostata sto pri dostizanju zadane temp. prostorije iskljucije kotao (zaustavlja potrosnju) dok termoventili zaustavljaju protok vode (koja se sada brze grije u kotlu) koji se potom gasi kada dostigne zadanu temp. vode... a za to vrijeme (dok se voda ne pregrije) se trosi pelet :(
Da li je neko imao iskustva sa bezicnim termostatom. Djeluje mi kao dobra stvar: u toku dana regulisemo temp. npr. u dnevnom boravku, navece ga ponesemo u spavacu sobu, a u dnevnom malo zavrnemo termoventile preko noci :run:
Toliko ugrađene automatike a toliko ručnog rada :D , gdje je tu komfor ?
sabanss

#1138 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

Lozac wrote:Mislim da je prednost termostata sto pri dostizanju zadane temp. prostorije iskljucije kotao (zaustavlja potrosnju) dok termoventili zaustavljaju protok vode (koja se sada brze grije u kotlu) koji se potom gasi kada dostigne zadanu temp. vode... a za to vrijeme (dok se voda ne pregrije) se trosi pelet :(
Da ali kotao takodjer ima automatiku pa mozes podesiti snage kotla.

Bezicni termostat je super, ali uz kombinaciju kotla na plin. Zaguglaj NetAtmo.
Last edited by sabanss on 16/01/2016 12:38, edited 1 time in total.
karabajaze
Grijem se na: TP Termoflux 16kw

#1139 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by karabajaze »

Prođe prvih 90 dana grijanja:
- potrošeno 2 tone peleta.
- 944 radna sata
-radila u prosjeku 10 sati/dan
- 22,2 kg peleta/dan
- 2,11 kg/h
-grijano 160 kvadrata-
-temperatura kotla od 75*-80*C
- u kuću išlo od 35*-42*C
-termoflux 25 kw eco
- stiropor 10 cm
cijena grijanja za polusezonu iznosila 520 KM ili mjesečno po 173 KM za 160 kvadrata
Reglan

#1140 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Reglan »

Imam kamin Mintherm 8 ali u zadnje vrijeme mi se desava da izbaci gresku E04 Vatr i prestane da radi. To se desava nakon sto sama odradi "Ciscenje" i poslije toga se ne upali nego izbaci tu gresku na displeju. Sta bi mogao biti problem?

Ovo pise u prirucniku, ali ne znam sta je dozator.
Image

Je li moguce da je los kvalitet peleta uzrok ovoga?
Danguba

#1141 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Danguba »

Reglan wrote:Imam kamin Mintherm 8 ali u zadnje vrijeme mi se desava da izbaci gresku E04 Vatr i prestane da radi. To se desava nakon sto sama odradi "Ciscenje" i poslije toga se ne upali nego izbaci tu gresku na displeju. Sta bi mogao biti problem?

Ovo pise u prirucniku, ali ne znam sta je dozator.
Image

Je li moguce da je los kvalitet peleta uzrok ovoga?
Ovako na prvu, moguce.
Los pelet pravi razne probleme od loseg doziranja, lijepljenja, loseg sagorjevanja, visak pepela, crn i ucauren pepeo...pa do sporog razvijanja i oscilacije temperature.

Dozator bi trebao da bude onaj ''svrdo'' sto se okrece i time dozira pelet u gorionik. Ne bi bilo lose da ispraznis sve iz spremnika i da ga dobro usisas i pregledas.

Mislim da sam ovdje pisao kako sam kupio neki pelet koji mi je po duzini bio sumnjiv. Temperatura u kotlu mi oscilirala dok nije zaglavio dozator. Morao sve povaditi i ocistiti. Nazvao one gdje sam kupio ''dolazite i vozite ovo smece''. Nema govora, odmah su dosli i izvinuli se jer su i oni tek poceli prodavati taj pelet.

Bio je duzi i onaj rotor(svrdo'' sto ga uvlaci nije ga ravnomjerno hvatao tako da ga nije dozirao kako treba dok na kraju nije zaglavio sve.
Reglan

#1142 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Reglan »

Ma pelet je uzasan izgleda, bude dosta pepela, stvrdne se uzasno u onoj posudici a vrata zatamne nakon sat vremena gorenja vatre. Svako jutro usisam posudu i oko posude al nisam usisavao spremnik za pelet nikako. Ebem ti senigor i pelet, a placo 295 po toni :evil:
Danguba

#1143 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Danguba »

Reglan wrote:Ma pelet je uzasan izgleda, bude dosta pepela, stvrdne se uzasno u onoj posudici a vrata zatamne nakon sat vremena gorenja vatre. Svako jutro usisam posudu i oko posude al nisam usisavao spremnik za pelet nikako. Ebem ti senigor i pelet, a placo 295 po toni :evil:
:-) :-)

Koliko si uzeo?

Da nije vlazan? Probaj ga drzati u nekoj prostoriji gdje se grije da izadje vlaga(malo vrece otvori) a ako je u sastavu greska, valja ti se sa njim zezati dok ne potrosis.
Reglan

#1144 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Reglan »

Uzeo za citavu zimu, drzim na spratu koji se ne grije. :roll:
Sljedecu zimu da mi djaba daju u senigor necu.

Gdje je inace najbolji pelet, cijena nije bitna.
Danguba

#1145 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Danguba »

Ima konstantno dobrih peleta a ima ih jedne zime dobri slijedece katastrofa.
Zavisi na kojoj si regiji?

Ja ti mogu garantovati za FIS-ov i Trgovir-Gracanica...a ima kolega koji su zadovoljni i sa drugim proizvodjacima pa ce se sigurno javiti.
otacxxl

#1146 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by otacxxl »

Pozdrav,

Može li neko ko ima kovanovu pec od 35KW napisati svoje postavke i prosjecnu potrosnju? Ja sam prosle i pretprosle godine potrosio oko 5t peleta za sezonu grijanja, a grije kucu od dva sprata (10x10), izolacija 5cm stiropor i plastična stolarija. Imam osjećaj da ove godine trošim više peleta, trenutno sam potrošio 3t. Ili je pelet manje kaloričan ili je nesto drugo. Koristim Kovanov pelet. Od regulacije imam samo bezični termostat, nadam se da je to dovoljno.
Ima li neko problema sa grijačem koji pali pelet? Ja sam za pet sezona 4 grijača promjenio.
Armin2013

#1147 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Armin2013 »

Reglan wrote:Uzeo za citavu zimu, drzim na spratu koji se ne grije. :roll:
Sljedecu zimu da mi djaba daju u senigor necu.

Gdje je inace najbolji pelet, cijena nije bitna.
http://www.olx.ba/artikal/15059918/drveni-pelet-bijeli/
rovac13

#1148 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

otacxxl wrote:Ima li neko problema sa grijačem koji pali pelet? Ja sam za pet sezona 4 grijača promjenio.
Cudno je to......od 2008. godine do danas na termoflux kotlu nikad nije zamijenjen grijac.......da li je neki serviser trazio razlog zasto crkava grijac.
sabanss

#1149 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

rovac13 wrote:
otacxxl wrote:Ima li neko problema sa grijačem koji pali pelet? Ja sam za pet sezona 4 grijača promjenio.
Cudno je to......od 2008. godine do danas na termoflux kotlu nikad nije zamijenjen grijac.......da li je neki serviser trazio razlog zasto crkava grijac.
Spominjao je neko cini mi se na temi. Los pelet se lijepi za grijac i uzrokuje njegovo pregorijevanje.
rovac13

#1150 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Mi svake godine kupimo pelet u Gracanici na sajmu ...nekad na proljece.....trgovir......uvijek bude dobar.......zadnjih godina se uvijek placalo nesto oko 260-270KM po toni.........koliko vidim nema potrebe mijenjat proizvodjaca :-D
Post Reply