Prvi put slično iskustvo (prvi put i osiguravamo stan pa je zato:)
U komsije iznad popustila cijev od vode i jedan zid je unisten vlagom, steta je mozda par stotina KM.
Posto smo prije mozda 20 dana uplatili Sarajevo osiguranje za stetu od poplava, pucanja cijevi i sl. da pitam isplati li se ovo prijaviti tj da li se isplatom ove stete gubi pravo na naplatu stete iste vrste u toku jedne godine?
Znam da je nesto kod auta sistem jednom naplatis i poslije se moze slikati, pa da neko pojasni ako ima vremena.
Hvala
Osiguranje stana (prijava i naplata stete)
Moderator: anex
- drndalo
#2 Re: Osiguranje stana (prijava i naplata stete)
Jbt ga, prvo moras procitati sta pise u ugovoru, a onda i nazvati i pitati njih za proceduru. Takve vrste stete bi trebale biti odredjene do max. X.XXX KM godisnje, pa cak i 2-3 koje u zbiru imaju manji trosak od pokrica ne bi trebale biti problem. Ono sto ce ti vjerovatno i oni reci je da je cilj da se tim parama popravi kvar zbog kojeg je do toga doslo, pa se onda ne bi trebalo to isto desiti barem 20 godina...
Ima li komsija iznad osiguranje, da popravka ide s njegove polise ?
Ima li komsija iznad osiguranje, da popravka ide s njegove polise ?
-
rusmir.ba
#3 Re: Osiguranje stana (prijava i naplata stete)
Oni poslali neki formular koji je opet jednostavan, nije to neki iznos nego me interesuje sta ako se nedaj Boze desi slicno tokom godine koju pokriva osiguranje.
A ovi iznad nista, svi stanovi su poplavili,ovaj jos i najmanje, vlasnica stana gdje to curilo tesko i sebi da moze platiti
A ovi iznad nista, svi stanovi su poplavili,ovaj jos i najmanje, vlasnica stana gdje to curilo tesko i sebi da moze platiti
- drndalo
#4 Re: Osiguranje stana (prijava i naplata stete)
Shvatam da nije iznos, ali zasto bi placao nesto sto je njihov rizik ? Upitaj i njih sta u tom slucaju... Mislim da kao sto rekoh, ima neka suma > koje ti tvoje osiguranje kaze "mrsh", a do nje ne bi trebalo biti problema, ni ako je 1-2-3 dogadjaja u pitanju... E sad, jedino bi im mozda bilo suJmivo da ti npr. 3x pukne ista cijev, i to nakon popravke... Ali, provjeri sa nekim iz osiguranja imovine kod njih za tvoje konkretno pitanje...
-
colt
#5 Re: Osiguranje stana (prijava i naplata stete)
Pročitaj opšte uslove. Ne bi me čudilo da piše, da se plaća šteta samo ako je ti napraviš, a ne komšija iznad. Mudri su ti oni, jer te osiguranje navuče nekom pričom, a onda uvidiš da je te doveo u zabludu.
Druga stvar. Ako možeš naplatiti, slobodno idi na to jer vjerovatnoća da ćeš opet imati neku štetu je izuzetno mala ili skoro nikakva (nema nekog uticaja na malus).Pitaj sebe koliko si imao tih šteta u posljenjih 10 godina
Druga stvar. Ako možeš naplatiti, slobodno idi na to jer vjerovatnoća da ćeš opet imati neku štetu je izuzetno mala ili skoro nikakva (nema nekog uticaja na malus).Pitaj sebe koliko si imao tih šteta u posljenjih 10 godina