nedavno sam bio u opstini i kazu mi tamo da ako planiram pokrenuti bilo kakav biznis vezan za oglasavanje, marketing... moram registrovati DOO, jer navodno u katalogu djelatnosti bilo sta sto bi moglo biti vezano za taj segment spada pod DOO
a naravno znamo da su uslovi osnivanja i poslovanja DOO mnogo stroziji i zahtjevniji
moze li neki savjet ili pomoc
dakle ja planiram pokrenuti manji posao sa reklamiranjem
u sustini jedino sto mi je potrebno je da na neki nacin postanem zvanican, tacnije da mogu potpisati ugovor sa buducim klijentima kojim cu im garantovati da ce usluga koju su mi platitli biti ispostovana
postoji li drugi nacin poslovanja ili pravnog statusa kojim mogu ovakvo nesto postici
Oglasavanje-DOO
Moderator: anex
-
redhat
#2 Re: Oglasavanje-DOO
registruj studio za grafički dizajn i promociju kao OR.
- Ivo Lola
#3 Re: Oglasavanje-DOO
Takav studio se moze registrovati kao obrt ?
I je li mi za njegovo pokretanje potrebna diploma iz te oblasti ?
-
redhat
#4 Re: Oglasavanje-DOO
Izbaci grafički, stavi dizajn ili web dizajn, i promociju. Znam slučajeve u Novom Sarajevu koji su registrovani.Ivo Lola wrote:Takav studio se moze registrovati kao obrt ?
- Ivo Lola
#5 Re: Oglasavanje-DOO
opet se moram javiti, totalno sam zbunjen informacijama koje dobijam sa strane i koje moje mogu pronaci na internetu
Od nekih ljudi koji su osnivali firme cujem da marketing i oglasavanje mora ici pod DOO, da ne moze kao obrt
a nigdje na netu nisam nasao da postoji razvrstavanje djelatnosti na one koje mogu ici iskljucivo kao DOO ili obrt, cak nasuprot: "KD(katalog djelatnosti) BiH ne razlikuje oblik vlasništva, vrstu pravnog organizovanja ili način poslovanja jer ti kriteriji nisu povezani s karakteristikama same djelatnosti"
ovo je kopirano iz klasifikacije djelatnosti od strane statistickog zavoda
dakle konkretno pitanje: Postoje li djelatnosti koje mogu biti osnovane iskljucivo kao DOO i da li je marketing jedna od njih ?
Od nekih ljudi koji su osnivali firme cujem da marketing i oglasavanje mora ici pod DOO, da ne moze kao obrt
a nigdje na netu nisam nasao da postoji razvrstavanje djelatnosti na one koje mogu ici iskljucivo kao DOO ili obrt, cak nasuprot: "KD(katalog djelatnosti) BiH ne razlikuje oblik vlasništva, vrstu pravnog organizovanja ili način poslovanja jer ti kriteriji nisu povezani s karakteristikama same djelatnosti"
dakle konkretno pitanje: Postoje li djelatnosti koje mogu biti osnovane iskljucivo kao DOO i da li je marketing jedna od njih ?
-
rekla-kazala
#6 Re: Oglasavanje-DOO
Da,.. postoje mnoge djelatnosti koje ne mogu obavljati fizička nego samo pravna lica.Ivo Lola wrote:opet se moram javiti, totalno sam zbunjen informacijama koje dobijam sa strane i koje moje mogu pronaci na internetu
Npr. trgovinu na veliko može obavljati samo pravno lice.
Zakon kaže da za obavljanje djelatnosti XY moraš ispunjavati minimalne zakonom propisane uslove.
Dakle treba pogledati šta zakon o oglašavanju kaže, šta su minimalni uslovi.
- Ivo Lola
#7 Re: Oglasavanje-DOO
ova drzava je napravljena tako da nas unisti
naime, ja hocu da pokusam pokrenuti nesto sitno za sebe, ukupno ulaganje bi mi bilo mozda 7-8 hiljada...
i oni meni traze da registrujem DOO a to znaci odma dva zaposlena, poslovni prostor, 2000KM polog na racun...
ja ne znam dal cu imat posla za sebe a kamoli za nekog drugog
hocu da se skinem drzavi sa grbace ona mi neda...
znam ja, nas jebo ti nas, kosto rece neki vrli znalac
nikad u zivotu nisam pomislio da odavde treba bjezati i da je to pravi nacin, al bogami... jedan ja zivot imam da bi me u mozak j....i manje pametni od mene

naime, ja hocu da pokusam pokrenuti nesto sitno za sebe, ukupno ulaganje bi mi bilo mozda 7-8 hiljada...
i oni meni traze da registrujem DOO a to znaci odma dva zaposlena, poslovni prostor, 2000KM polog na racun...
nikad u zivotu nisam pomislio da odavde treba bjezati i da je to pravi nacin, al bogami... jedan ja zivot imam da bi me u mozak j....i manje pametni od mene
- O'zone
- Globalni moderator
#8 Re: Oglasavanje-DOO
Dobro došao u svijet poduzetništvaIvo Lola wrote:ova drzava je napravljena tako da nas unisti![]()
nikad u zivotu nisam pomislio da odavde treba bjezati i da je to pravi nacin, al bogami... jedan ja zivot imam da bi me u mozak j....i manje pametni od mene![]()
![]()
![]()
Supruga i ja tako tarlahamo već evo treću godinu doduše kod nas je d.o.o. pa je drugačije, ovo o dva zaposlena stoji u zakonu u praksi ima bezbroj d.o.o. sa samo jednim uposlenim. Poslovni prostor za d.o.o. možeš registrovati i u svom stanu čak možeš samo jednu prostoriju izdvojiti i proglasiti je poslovnim prostorom (znam takvih slučajeva) polog od 2000 je obavezan ali onog trenutka kad odbiješ papire sa suda da si registrovao d.o.o. taj novac ti je u punom iznosu na raspolaganju.
Prvo ti savjetujem da pronađeš dobrog računovođu koji će ti objasniti šta možeš a šta ne i u kome obimu. Ovako ćeš samo izgubiti volju za životom