No, to nas ne zanima...
Moderator: anex
- ahuseino
#226 Re: No, to nas ne zanima...
@veleposlanik
Zaboravio sam u gornjem postu da se obratim tvojoj zalbi u sves s argumentima i dokazima...
Ti ih oboje uzimash za isto, po meni svako od nas ima argumente, ali dokazima se potkrepljuju ili pobijaju.
Ako ti prelijechem postove, to je zato sto sam se u par navrata razocharao u tvoje dokaze. Meni izvori, kao i dokazi moraju imati kredibilitet i provjerenost. Obskurni vedeo snimci radio emisija i slichnih materijala mogu biti snimljeni u tvom a i mom podrumu.
Ovaj portal/forum neko kao 'teoretichar' moze uzeti za zvanichnu referencu. Bil' to imalo smisla?
Zaboravio sam u gornjem postu da se obratim tvojoj zalbi u sves s argumentima i dokazima...
Ti ih oboje uzimash za isto, po meni svako od nas ima argumente, ali dokazima se potkrepljuju ili pobijaju.
Ako ti prelijechem postove, to je zato sto sam se u par navrata razocharao u tvoje dokaze. Meni izvori, kao i dokazi moraju imati kredibilitet i provjerenost. Obskurni vedeo snimci radio emisija i slichnih materijala mogu biti snimljeni u tvom a i mom podrumu.
Ovaj portal/forum neko kao 'teoretichar' moze uzeti za zvanichnu referencu. Bil' to imalo smisla?
- _veleposlanik
#227 Re: No, to nas ne zanima...
nisam nikada rekao da sam kupio kravu, iako bih sada vjerovatno trebao imati jednu. niti sam spomenuo jorgane niti carape... ja ne znam koje ti postove citas.frolac wrote:Ne znam koliko si bas znao prije 5-6 mjeseci prije da je bila neka predpostavka koja se eto obistinila, mada kad iz ovog ugla sada pogledas i nije moglo biti drugacije, isto tako kao sto kada za 10 mjeseci bude sve OK i vrati se u normalu ja mogu reci ma znao sam, ne kazem da ce biti. Takodje je kontradiktorno u tvome postu gdje savjetujes da se ustedjevine dignu sa stednje i da se stave u jorgane, carape, sefove a tamo negdje ranije pises da si kupio kravu pa se pitam hoce li novci imati ikakvu vrijednost i hoce li se svijet vratiti na 'roba za robu" ekonomiju. U citavoj ovoj frtutmi neko ce izaci dobar, neko ce ostati na istom a neko ce da zijani, gledaj samo da ti ne budes taj koji ce da zijani. To je moja filozofija.
Sto se tice mass medija oni su uglavnom super osposobljeni za senzacije, katastrofe sve sto je short term, ali iz ovo krize je vidljivo da ne znaju kako da prenose ove dugotrajnije (duze od tri dana) dogadjaje kao sto je ova kriza. Juce je svuda bila prica jer je bio krah na svim trzistima, i eurposkim i americkim, a danas kada vise nije tako katastofalno je u mnogome manje "pokriveno" sta se dogadja.
dici pare iz banke znaci: mozes jos uvijek nesto sa njima uraditi dok imaju vrijednost. mozes uloziti u zlato i opskrbiti sebe i svoju porodicu osnovnim potrepstinama.
sta znaci ovo? kada bismo svi tako uradili, kolaps bi mnogo ranije uslijedio, sto ce svakako i doci. fazon je sto u medjuvremenu, vecinu novaca mogu pohapati ovi sto ih nigdje nema i niko nije cuo za njih..........
vi ne shvatate da je doslo vrijeme kada trebamo kriticki razmisljati kao ziva bica, ne kao pohlepna bica, koja smo sada. govorimo o ekonomiji, ali u biti problem je neshvatljivih razmjera... nece nikada biti kao prije frolac, zato sto narod vec zna za 11. septembar, zato sto znamo za sve svjetske ratove, atentate i ubistva. znamo za sve historijske pljacke koje su se desavale, znamo za glad, epidemije, ropstvo i exploataciju koje smo vodili u zemaljama poput Africkih... ja fakat sa ovakvim scenarijom ne vidim stvar kao prije, a kao zivo bice TO NE ZELIM! jer da sam rodjen u Etijopiji, sigurno bi za mene stvari izgledale neposteno...
dakle, conscious elevation... ne pricam ni o star trekovima, niti paranojama, to trebate reci mnogo vecim znalcima od nas. stvar je dosla kraju.
jeftini, plitki i povrsni materijalizam dozivljava svoj zadnji dah. kapitalizam - bye bye...
sta ovo znaci? znaci da pare nisu vaznije od zivih bica, i znaci da nekolicina bolesnih manijaka u odijelu i kravati nece me vise vuci za ono dole. strasna je to promjena ako i dalje razmisljamo "potrosacki". sve ostalo je teatar sto gledamo na vijestima. fakat, cijeli svijet je najkompleksnija teatarska predstava ikada izvedena... to cemo znati uskoro.
a sto se tice tebe @madner, okani me se svega ti. treba ti dosta pure da bi neke stvari skontao, a ja sam za tebe izgubio zivce.
pozdrav i ugodan provod u oktobru i narednih mjeseci...
- ahuseino
#228 Re: No, to nas ne zanima...
kustah wrote:U normalnim uvijetima ne bih ni razgovarao sa tobom, jer je tvoja NEinformiranost vrlo prepoznatljivajefferson wrote:Pa nista, ti posto imas IQ ocito veci od nas fino vadi pare iz banke i stavljaj pod jastuk!kustah wrote:Ako bi se temperatura mjerila u Farenhajtima, onda neki ovdje imaju IQ ispod sobne
temperature (oko 70F).
Tesko mi je i nemoguce vjerovati da nakon svega prozivljenog i vidjenog neki ovdje
vjeruju da njihovi ulozi u bankama imaju bilo kakvo, nazovi, osiguranje od drzave.
Svi ovi koji u to vjeruju, zasluzuju vlast ovu kakva jeste bilo da ju u Bosni ili SAD-u
i nekakav FDIC. Smijesno.
jbg, nismo svi bogom dani da imamo IQ tako visok!
Sto se tice BiH, jbg, to stoji, ali sto se tice FDIC, FDIC je vec reagovao kada je u pitanju IndyMac!
i lako uocljiva.
Samo ukratko, FDIC ima rezervu od $50 milijardi dolara, sto bi u nekakvim normalnom poslovnom
ambijentu bilo dostatno. Medjutim, posto je zemlja vodjena od ovoga manijaka i pohlepnih bankara,
samo gubitak tog Indy Maca je $32 milijarde. I sta im ostaje...$18 milijardi.
SAD ima oko 7000 banka koje su manje-vise na ivici kolapsa. Ovih $18 milijadi ne moze pokriti ni
jednu NY banku kamoli cijelu zemlju. i naravno stamparija ce da radi, kao i inflacija. Ako ti je
avionska karta kostala 1000 eura, iduce godine ce da kosta 1300 (ili jos bolje ovo sve ekvivalentno u
svicarskim francima) a satnica ce biti i dalje $7-8 na sat. SAD trose na rat u Iraku oko $4 milijarde
dolara. Pa ti sad vidi, gdje idu pare i kako se obezvrijedjuju.
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid= ... ZxIbcjZISU
http://www.reuters.com/article/ousiv/id ... 0420080827
http://www.rttnews.com/ArticleView.aspx ... 062_3100_1
Misim da ne vladash bash materijom najbolje...
Nije ovo 'informisanost'... ekonomija je nauka.
Reci mi gdje se ja mogu informisati o fizici malo?, ... volim fiziku i matematiku..
Znash li sta su treasury bonds? Haj' na google.
Nije ti federal reserve tvoj bankovni rachun da platish samo onim sta imash...
Za drugo si u pravu, stamparija radi i tjera inflaciju...
Treche, rat u Iraku do sada kosta izmedju 750 milijardi i 1 trilion dolara (future cost da i ne raspravljamo).
Rat je finansiran via treasury bonds koje su 70% (ili tako neshto) kupila/kupuje kina.
- Latina
- Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.
#229 Re: No, to nas ne zanima...
Samo sto stvari nisu tako jednostavne. Mnogo sta sto nije jasno obicnom svijetu ce polako izaci na vidjelo, a tada ce onaj zaboravljeni beznacajni narod dati posljednju rijec. Ovih dana su veoma znacajni politicari poceli koristiti rijec Moral ( i nedostatak istog ) u trenutnom ekonomskom haosu. Razumijes li da mala ( izrazeno u procentima ) grupa odredjuje kako ce obicna uglavnom postena vecina zivjeti. Nedaj Boze da se vecina dosjeti odakle vjetar puse.madner wrote: Pa i to jeste cilj svih ovih mjera, da se ublazi efekat usporavanjem.
Dizanje love i stavljanje u jorgan je upravo to sto banke trenutno rade, diglu su svoju love i nikom je ne pozajmljuju dok se situacija ne smiri (a nece se smirit ako ne pocnu pozajmljivat)
Liquidity trap sto bi rekli hameri.
Vidim poduzeli su jos par mjera da "animiraju" banke da pocnu trosit lovu, tj pozajmljivat.
Moze ako ce se otvoriti podforum MM ( moja mahala ) u kojoj ces ti biti jedna od zvijezda show programa.Nego i ja glasam ta SF podforum, gdje veleposlanik i co mogu pravo doc do izrazaja, nije posteno da samo neke teme vide istinu.
p.s. _veleposlanika nisam citala na ostalim temama, ali mislim da ovdje ima pravo u vecini stavova
-
jefferson
#230 Re: No, to nas ne zanima...
Pored vrlo visokog IQ imas i odlican vid!kustah wrote:U normalnim uvijetima ne bih ni razgovarao sa tobom, jer je tvoja NEinformiranost vrlo prepoznatljivajefferson wrote:Pa nista, ti posto imas IQ ocito veci od nas fino vadi pare iz banke i stavljaj pod jastuk!kustah wrote:Ako bi se temperatura mjerila u Farenhajtima, onda neki ovdje imaju IQ ispod sobne
temperature (oko 70F).
Tesko mi je i nemoguce vjerovati da nakon svega prozivljenog i vidjenog neki ovdje
vjeruju da njihovi ulozi u bankama imaju bilo kakvo, nazovi, osiguranje od drzave.
Svi ovi koji u to vjeruju, zasluzuju vlast ovu kakva jeste bilo da ju u Bosni ili SAD-u
i nekakav FDIC. Smijesno.
jbg, nismo svi bogom dani da imamo IQ tako visok!
Sto se tice BiH, jbg, to stoji, ali sto se tice FDIC, FDIC je vec reagovao kada je u pitanju IndyMac!
i lako uocljiva.
Samo ukratko, FDIC ima rezervu od $50 milijardi dolara, sto bi u nekakvim normalnom poslovnom
ambijentu bilo dostatno. Medjutim, posto je zemlja vodjena od ovoga manijaka i pohlepnih bankara,
samo gubitak tog Indy Maca je $32 milijarde. I sta im ostaje...$18 milijardi.
SAD ima oko 7000 banka koje su manje-vise na ivici kolapsa. Ovih $18 milijadi ne moze pokriti ni
jednu NY banku kamoli cijelu zemlju. i naravno stamparija ce da radi, kao i inflacija. Ako ti je
avionska karta kostala 1000 eura, iduce godine ce da kosta 1300 (ili jos bolje ovo sve ekvivalentno u
svicarskim francima) a satnica ce biti i dalje $7-8 na sat. SAD trose na rat u Iraku oko $4 milijarde
dolara. Pa ti sad vidi, gdje idu pare i kako se obezvrijedjuju.
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid= ... ZxIbcjZISU
http://www.reuters.com/article/ousiv/id ... 0420080827
http://www.rttnews.com/ArticleView.aspx ... 062_3100_1
7000 banaka na ivici kolapsa? Neke banke su radile po dobrom starom obicaju, pa dobro stoje. Nisu se upustale u avanture na trzistu nekretnina u tolikoj mjeri.
Moja banka konkretno super stoji i postoji mogucnost da ce otkupiti suparnicku banku koja je masovno bila ukljucena u subprime loans.
- madner
#231 Re: No, to nas ne zanima...
Kredit je stariji od parakustah wrote: "U sistemu...gdje cjelokupan kontinuitet i proces pociva na kreditu, kriza mora da se desi.
Strasna je trka za nacinom placanja -- kada se kredit odjedamput ugasi...samo gotovina ima
validnost. Na prvi pogled, citava kriza izgleda kao kreditna i novcana kriza. Ustvari jedino
pitanje je kovertibilnosti cekova u novac. Ali glavnina ovih cekova predstavlja prodaju i kupovinu,
koji idu daleko iza potreba drustva.
U isto vrijeme, golema kolicina ovih cekova predstavlja obicnu prevaru, koja izadje na svjetlo
dana i koja kolapsira; dalje, to je neuspjesana spekulacija sa tudjim novcem; na kraju,
robe-kapital kojem pala vrijednost ili se ne moze prodati, i povrat novca ne moze biti
ponovo realiziran.
Cjelokupan vjestacki sistem prinudne ekonomske ekspanzije, ne moze biti izlijecen sa
bankama kao sto je Engleska Centralna banka koja ce dati prevarantima deficitarni kapital u
vidu gotovine, sa kojim ce oni kupiti sve obezvrijedjene proizvode po njihovoj staroj nominalnoj
vrijednosti. Ovdje sve izgleda izopaceno, kako je ovo svijet papira, stvarna cijena i njena stvarna
osnova pojavljuje se niotkuda, sve osim: zlatnika, metalnog novca, gotovine, cekova i papira od
vrijednosti. Ovo posebno u centrima gdje cjelokupan novcani biznis zemlje je skoncentrisam, kao
London...cjelokupan proces postaje neshvatljiv.
Karl Marx's Capital, Volume 3, Chapter 30, "Money-Capital and Real Capital", 1867.
Ne postoji model trzista koji ne koristi isti, osim centralno planirane ekonomije, koja je kako svi znamo bila strasno uspjesna.
- madner
#232 Re: No, to nas ne zanima...
Ne to je cijela bit i srz problema. Upumpali su 1.2 bilijona u sistem (samo u americi), banke sjede na lovi i opet su medjubankovni krediti na rekordnom levelu.Latinica wrote: Samo sto stvari nisu tako jednostavne. Mnogo sta sto nije jasno obicnom svijetu ce polako izaci na vidjelo, a tada ce onaj zaboravljeni beznacajni narod dati posljednju rijec. Ovih dana su veoma znacajni politicari poceli koristiti rijec Moral ( i nedostatak istog ) u trenutnom ekonomskom haosu. Razumijes li da mala ( izrazeno u procentima ) grupa odredjuje kako ce obicna uglavnom postena vecina zivjeti. Nedaj Boze da se vecina dosjeti odakle vjetar puse.
Moze ako ce se otvoriti podforum MM ( moja mahala ) u kojoj ces ti biti jedna od zvijezda show programa.
p.s. _veleposlanika nisam citala na ostalim temama, ali mislim da ovdje ima pravo u vecini stavova
Zato i ne dolazi do devaluacije dolara nego njegovog rasta (smanjena unutrasnja potrosnja). Stancanje para = inflacija ne vazi u ovoj situaciji.
To je ujedno i opasnost za firme koje odlicno posluju, jer sve je zasnovano na kreditu.
Moze samo nek se okani ozbiljnih tema.
Vjerovatnoca da je veleposlanik u pravu je matematicka vrijednost, jednaka je vjerovatnoci da ce slucajno pritiskanje dugmadi proizvesti recenicu koja ima smisla i biti istinita. Filozofske reperkurzije i scenarije smaka svijeta se mogu iznjet na drugom mjestu.
Beznacajni zaboravljeni narod nije nikad bolje zivio, bar ovaj dio sto je pod uticajom krize.
- _veleposlanik
#233 Re: No, to nas ne zanima...
@ahuseino
dobro, drago mi je da se konacno u bitnijem dijelu nasih komentara slazemo... dakle, slazemo se da je planeta ovakva kakva jeste i da krize nisu slucajne, jer su se od ranije znale...
dovoljno.
za ostalo, kada dodje dan, imacemo priliku svi da se uvjerimo. za konc. logore - FEMA, isti postoje. imas razne speeches od Clintona do Kissingera, gdje ih narod pita za te kampove. automatski se pojavljuje gorila da ih istjera...
to nije podrumska produkcija, a nije ni na CNN-u. to je neka zlatna sredina, mozda istina?
zaboravi za one plasticne kovcege, bili su sumnjiv predmet koji sam jedno vrijeme istrazivao i nisam uspio pronaci nista posebno... momak koji ih je izbliza snimao, zaustavio auto, pa malo istrazivao okolo je imao video na youtube. nakon kratkog vremena je ukinut... a na google earthu se moze vidjeti velicina tog "projekta", gdje se racuna na vise od 200.000 takvih low-cost kovcega... valjda raja masovno gine po svijetu pa njima namijenjeno, jer drugo objasnjenje mi nije jasno.
ali, zasto ne bismo shvatili, ako smo dobronamjerni, dogadjaj 11. septembar koji je tu, u novoj eri komunikacija i informatike, da nam bude jasan ko suza? ima ljudi koji znaju sta se desilo i kazu: pa sta ces, to je normala, ovisni su o nafti i moraju tako...... ovakvi komentari su meni bolesni, ali imas i takvih mozgova...
kada povuces za konac, sve redom pada. ja sam oduvijek znao da je svijet u kojem zivim obicno neposteno sranje, a danas znam i zasto je tako. ja sam sretan, iako mozda nemam takav dojam po boji mojih komentara. i zelim da ucestvujem, da dam svoj dio, da ukazem rat protiv najvecih zlikovaca na planeti, a ti se nalaze "medju nama"...
zato sto sam do jucer imao snove i ambicije, a danas sam ogorcen (i sretan da ne zaboravimo
) zbog svijeta u kojem zivim...
Americi nema oporavka od ove, a uskoro ce i nas zahvatiti. moze proci i bolje nego sto sam to opisao, ali sigurno ce nastojeci svjetski scenario sviju nas dobro opametiti...
pozdrav
dobro, drago mi je da se konacno u bitnijem dijelu nasih komentara slazemo... dakle, slazemo se da je planeta ovakva kakva jeste i da krize nisu slucajne, jer su se od ranije znale...
dovoljno.
za ostalo, kada dodje dan, imacemo priliku svi da se uvjerimo. za konc. logore - FEMA, isti postoje. imas razne speeches od Clintona do Kissingera, gdje ih narod pita za te kampove. automatski se pojavljuje gorila da ih istjera...
to nije podrumska produkcija, a nije ni na CNN-u. to je neka zlatna sredina, mozda istina?
zaboravi za one plasticne kovcege, bili su sumnjiv predmet koji sam jedno vrijeme istrazivao i nisam uspio pronaci nista posebno... momak koji ih je izbliza snimao, zaustavio auto, pa malo istrazivao okolo je imao video na youtube. nakon kratkog vremena je ukinut... a na google earthu se moze vidjeti velicina tog "projekta", gdje se racuna na vise od 200.000 takvih low-cost kovcega... valjda raja masovno gine po svijetu pa njima namijenjeno, jer drugo objasnjenje mi nije jasno.
ali, zasto ne bismo shvatili, ako smo dobronamjerni, dogadjaj 11. septembar koji je tu, u novoj eri komunikacija i informatike, da nam bude jasan ko suza? ima ljudi koji znaju sta se desilo i kazu: pa sta ces, to je normala, ovisni su o nafti i moraju tako...... ovakvi komentari su meni bolesni, ali imas i takvih mozgova...
kada povuces za konac, sve redom pada. ja sam oduvijek znao da je svijet u kojem zivim obicno neposteno sranje, a danas znam i zasto je tako. ja sam sretan, iako mozda nemam takav dojam po boji mojih komentara. i zelim da ucestvujem, da dam svoj dio, da ukazem rat protiv najvecih zlikovaca na planeti, a ti se nalaze "medju nama"...
zato sto sam do jucer imao snove i ambicije, a danas sam ogorcen (i sretan da ne zaboravimo
Americi nema oporavka od ove, a uskoro ce i nas zahvatiti. moze proci i bolje nego sto sam to opisao, ali sigurno ce nastojeci svjetski scenario sviju nas dobro opametiti...
pozdrav
- Latina
#234 Re: No, to nas ne zanima...
Fakat ne znam sta bih ti rekla. Pitu ne jede ko ima, nego ko je naucio, tako da to sto mislis da ljudi u Sa/BiH zive dobro, posljedica je kombinacije ponosa i navike da se ekonomise. Sto ne znaci da je kvalitet zivota zaista takav, dovoljno je procunjati po forumu i osjetiti sveprisutno nezadovoljstvo ljudi.Beznacajni zaboravljeni narod nije nikad bolje zivio, bar ovaj dio sto je pod uticajom krize.
Sto se tice Zapada, za postene ljude je irelevantno da li zive u NY ili predgradju Varsave. Jedini fol je da ni jedni ni drugi ne skontaju da im je sve isto ( vrlo je moguce da je prosjecnom gradjaninu NY u sustini kvalitet zivota losiji nego nekome ko zivi u Varsavi ili Bukurestu ). Dok ne skontaju da je tako, prodavanje magle ( Hollywood mentalitet u kojem je najbitnije da li je mala Suri imala stolicu posljednjih dana, i kako funkcionise najnoviji model grudi V. Beckham ) se nastavlja. Ekvivalent tome kod nas je Pink i mentalitet koji proizvodi ( od stila odijevanja do nacina zivota ). Radi se o duboko poremecenom sistemu vrijednosti koji kao takav nije odrziv. Na kraju price samo beskrupulozna grupica zaista i uziva u dekadenciji tog i takvog sistema, dok ostali zive kao u robovlasnicko doba.
Nije, ali odustajem od pokusaja da te razuvjerim. Vjeruj sta god zelis.Vjerovatnoca da je veleposlanik u pravu je matematicka vrijednost, jednaka je vjerovatnoci da ce slucajno pritiskanje dugmadi proizvesti recenicu koja ima smisla i biti istinita.
- kustah
#235 Re: No, to nas ne zanima...
Ove i ovakve koji pisu i govore kao Ti, mi smo nazivali "gastarbajterima". I nema nista lose sa tim ljudima,
Misim da ne vladash bash materijom najbolje...
Nije ovo 'informisanost'... ekonomija je nauka.
Reci mi gdje se ja mogu informisati o fizici malo?, ... volim fiziku i matematiku..
Znash li sta su treasury bonds? Haj' na google.
Nije ti federal reserve tvoj bankovni rachun da platish samo onim sta imash...
Za drugo si u pravu, stamparija radi i tjera inflaciju...
Treche, rat u Iraku do sada kosta izmedju 750 milijardi i 1 trilion dolara (future cost da i ne raspravljamo).
Rat je finansiran via treasury bonds koje su 70% (ili tako neshto) kupila/kupuje kina.
vecinom njih, posteni i vrijedni ljudi. Osim onih koji...
Ovaj gore navedeni nadimak je bio rezervisan za one koji su dolazili u Mercedesima, kariranim kosuljama i
bijelim cipelama u svoju MM (kako to Latinica lijepo opisa). Svoj kompleks su pokusavali da nadomjeste ovim
autima a nedostatak kulture/orazovanja ovim mjesanjem jezika
Nauci se pisati i govoriti svojim jezikom koji god da jeste. Ovako izgledas (sta izgledas,jesi) Red Neck
ili si gastarbajter. Biraj.
Last edited by kustah on 07/10/2008 23:25, edited 1 time in total.
- madner
#236 Re: No, to nas ne zanima...
Ne govorim o BiH, mi smo trenutno u stanju gdje Amerika moze otic u najgorem slucaju.Latinica wrote: Fakat ne znam sta bih ti rekla. Pitu ne jede ko ima, nego ko je naucio, tako da to sto mislis da ljudi u Sa/BiH zive dobro, posljedica je kombinacije ponosa i navike da se ekonomise. Sto ne znaci da je kvalitet zivota zaista takav, dovoljno je procunjati po forumu i osjetiti sveprisutno nezadovoljstvo ljudi.
Poredis nuspojave sa srzi. Kvalitet zivota je takav da je prosjecni zivotni vijek kolko? Da ljudi imaju pristup doktorima, grijanje, svoje auto (cak i ovaj komputer). Mozda nije sve u materalizmu, ali niko nas ne tjera da se bavimo samo time.Latinica wrote: Sto se tice Zapada, za postene ljude je irelevantno da li zive u NY ili predgradju Varsave. Jedini fol je da ni jedni ni drugi ne skontaju da im je sve isto ( vrlo je moguce da je prosjecnom gradjaninu NY u sustini kvalitet zivota losiji nego nekome ko zivi u Varsavi ili Bukurestu ). Dok ne skontaju da je tako, prodavanje magle ( Hollywood mentalitet u kojem je najbitnije da li je mala Suri imala stolicu posljednjih dana, i kako funkcionise najnoviji model grudi V. Beckham ) se nastavlja. Ekvivalent tome kod nas je Pink i mentalitet koji proizvodi ( od stila odijevanja do nacina zivota ). Radi se o duboko poremecenom sistemu vrijednosti koji kao takav nije odrziv. Na kraju price samo beskrupulozna grupica zaista i uziva u dekadenciji tog i takvog sistema, dok ostali zive kao u robovlasnicko doba.
To sto to takodje proizvodi razne dekadencije i pervezije ne znaci da je sistem losh.
Gdje bi radije zivila, u Kini prije 20 godina ili Kini sada? Jedina razlika je prihvatanje ovog truhlog sistema koji nas pravi robovima.
Imas pola Afrika koju zivo zaboli za krizu, oni jos koriste malo izvorniji nacin zivota. Ne bih mjenjao.
Ovaj sistem nije dobar, nije savrsen, samo je najbolji koji imamo.
- _veleposlanik
#237 Re: No, to nas ne zanima...
latinice hvala ti
kako tebi tako i dzemmu, 2407, babyline, glavutanu..... ima jos dosta ljudi a ne bih da nekog izostavim....
ja ne zelim da me spominju u takvim kontekstima, prvenstveno zato sto to ispada da su moje rijeci ipak relevantne i teske. time dobijam mozda nekakav status necega, svi govore _veleposlanik ovo _veleposlanik ono... a ja obicna persona sto sam se razocarao na svijet i zelim to da sa svima podijelim... dakle, niti sam akademik, niti prorok, niti sam glup niti paranoican. nisam samo ja. ima mali milion ljudi sirom svijeta, prvenstveno u USA, koji dobro znaju sve ovo, i koji se osjecaju bas kao i ja.
madneru, kao i mnogima, sam upao za oko. vjerovatno zbog cinjenice jer ako neko govori kako nista nije onako kao sto si prije zamisljao - direktno ti dira u "intelekt". imas prirodnih ljudi, koji ce diskutovati, ponuditi svoje usi, ali i svoje misljenje. imas medjutim onih koji ne zele ni zamisliti takvu sliku, jer to fakat svakog ponosnog intelektualca moze "razvaliti". zato mi je, npr, lakse i ugodnije razgovarati sa prosjecnom osobom koja ne zna nista, nego kvazi znalcima poput madnera.
zasto ne zelimo prihvatiti cinjenicu da je ekonomija (fancy naziv za korupciju i kapitalisticku diktaturu) propala stvar. samim tim, Amerika, kao najzasluznija komponenta.
lazni atentati, lazni ratovi, lazne invazije, lazni terorizam, lazne slobode, lazno uvodjenje demokratije i pronalaska weapons of mass destruction, lazno zaposljavanje Treceg Svijeta (ropstvo za nekoliko dolara), lazna farmaceutska industrija, lazna prehrambena industrija, lazne vrijednosti zapada - svedene na najmanji zajednicki sadrzilac - para, lazni izgledi, furanje i motivi nase egzistencije...
fakat je Matrix izgledao ljepse.......
kako tebi tako i dzemmu, 2407, babyline, glavutanu..... ima jos dosta ljudi a ne bih da nekog izostavim....
ja ne zelim da me spominju u takvim kontekstima, prvenstveno zato sto to ispada da su moje rijeci ipak relevantne i teske. time dobijam mozda nekakav status necega, svi govore _veleposlanik ovo _veleposlanik ono... a ja obicna persona sto sam se razocarao na svijet i zelim to da sa svima podijelim... dakle, niti sam akademik, niti prorok, niti sam glup niti paranoican. nisam samo ja. ima mali milion ljudi sirom svijeta, prvenstveno u USA, koji dobro znaju sve ovo, i koji se osjecaju bas kao i ja.
madneru, kao i mnogima, sam upao za oko. vjerovatno zbog cinjenice jer ako neko govori kako nista nije onako kao sto si prije zamisljao - direktno ti dira u "intelekt". imas prirodnih ljudi, koji ce diskutovati, ponuditi svoje usi, ali i svoje misljenje. imas medjutim onih koji ne zele ni zamisliti takvu sliku, jer to fakat svakog ponosnog intelektualca moze "razvaliti". zato mi je, npr, lakse i ugodnije razgovarati sa prosjecnom osobom koja ne zna nista, nego kvazi znalcima poput madnera.
zasto ne zelimo prihvatiti cinjenicu da je ekonomija (fancy naziv za korupciju i kapitalisticku diktaturu) propala stvar. samim tim, Amerika, kao najzasluznija komponenta.
lazni atentati, lazni ratovi, lazne invazije, lazni terorizam, lazne slobode, lazno uvodjenje demokratije i pronalaska weapons of mass destruction, lazno zaposljavanje Treceg Svijeta (ropstvo za nekoliko dolara), lazna farmaceutska industrija, lazna prehrambena industrija, lazne vrijednosti zapada - svedene na najmanji zajednicki sadrzilac - para, lazni izgledi, furanje i motivi nase egzistencije...
fakat je Matrix izgledao ljepse.......
Last edited by _veleposlanik on 07/10/2008 23:33, edited 1 time in total.
- _veleposlanik
#238 Re: No, to nas ne zanima...
madneru, molim te, pogledaj Addendum, pa mi objasni ponovo to da je ovo najbolji postojeci sistem...
- madner
#239 Re: No, to nas ne zanima...
Upao si mi u oko kad si htio predstavit najobicniji fenomen iz fizike, koji mozes reproducirit u bilo kojoj laboratiji, kao dokaz za *nesto*. Cak i nakon objasnjena zasto dolazi do toga i kako se moze izracunat kad ce se desiti (i ponavljam reproducirati u laboratoriju) nisi htio promjenit svoj stav.
Od tada si mi u katagoriji: neznalica koji glupostima unistava teme.
Sve sto sam procitao i vidio poslje, samo je potvrdilo taj prvi utisak, i zapravo me je strah kako ljudi koji su prosli neku vrstu obrazovanja mogu tako argumentovat.
Ali to nije tema ove emisije, tema je ekonomska kriza.
Od tada si mi u katagoriji: neznalica koji glupostima unistava teme.
Sve sto sam procitao i vidio poslje, samo je potvrdilo taj prvi utisak, i zapravo me je strah kako ljudi koji su prosli neku vrstu obrazovanja mogu tako argumentovat.
Ali to nije tema ove emisije, tema je ekonomska kriza.
- Latina
#240 Re: No, to nas ne zanima...
Edited
Last edited by Latina on 08/10/2008 09:35, edited 1 time in total.
-
Vertigo
#241 Re: No, to nas ne zanima...
...
Last edited by Vertigo on 08/10/2008 21:21, edited 1 time in total.
- madner
#242 Re: No, to nas ne zanima...
offtopic
Last edited by madner on 08/10/2008 09:36, edited 1 time in total.
- _veleposlanik
#243 Re: No, to nas ne zanima...
madneru, chemtrails postoje. laboratorijski je mozda izvodljivo to sto ti kazes, ali ti mi nisi dokazao suprotno da chemtrails (i bolesti koje deriviraju od istih) postoje.
evo, lagan putokaz kako mozes doci do istine sam, ako se malo pozabavis (ovako sam ja): citao o Kennedyju, slusao glasine o CIA, Mossadu, dnevno pratio invaziju Iraqa, gledao 911 Fahrenheit..... u medjuvremenu, dok je bila rupa, kao sto rece latinica, posao radnim danima i opijanje vikendom, snovi i maste o buducnosti, i kako je zivot lijep i ruzan u isto vrijeme...... sve dok nisam pregledao Zeitgeist. i dalje je sve krenulo i nastavilo samo od sebe... kasnije sam se susreo sa terminom Chemtrails, koji sam isprva odbacio i odlucio da ne trebam previse citati
. medjutim, malo vremena je proslo kada sam se licno ubijedio u taj fenomen, jednostavnim posmatranjem, a kasnije istragom. dakle, dovoljno je shvatiti 2 - 3 presudne cinjenice da bi poceo razmisljati na drugi nacin: Kennedy, 11. septembar, Chemtrails. a ostali ratovi i kapitalisticka masinerija, skoro pa se slazemo da nesto nije uredu...
nije to ni toliko daleko kao sto izgleda, pitanje je samo da li si ti voljan ili spreman saznati istinu...
evo, lagan putokaz kako mozes doci do istine sam, ako se malo pozabavis (ovako sam ja): citao o Kennedyju, slusao glasine o CIA, Mossadu, dnevno pratio invaziju Iraqa, gledao 911 Fahrenheit..... u medjuvremenu, dok je bila rupa, kao sto rece latinica, posao radnim danima i opijanje vikendom, snovi i maste o buducnosti, i kako je zivot lijep i ruzan u isto vrijeme...... sve dok nisam pregledao Zeitgeist. i dalje je sve krenulo i nastavilo samo od sebe... kasnije sam se susreo sa terminom Chemtrails, koji sam isprva odbacio i odlucio da ne trebam previse citati
nije to ni toliko daleko kao sto izgleda, pitanje je samo da li si ti voljan ili spreman saznati istinu...
- glavutan
#244 Re: No, to nas ne zanima...
Da se ne prepuvavamo mnogo, dva jednostavna pitanja.
Novac, cije je vlasnistvo?
Novac, cije bi trebalo da bude vlasnistvo?
Drzava ili centralnih banaka?
Novac, cije je vlasnistvo?
Novac, cije bi trebalo da bude vlasnistvo?
Drzava ili centralnih banaka?
-
seldzuk
#245 Re: No, to nas ne zanima...
Pošto mi je ekonomska teorija samo hobi, hoće li mi neko objasniti: Da li bi se moglo desiti nešto ovakvo i da li bi imalo ovoliki obim da nije napušten "zlatni standard", ako mu je to ime tj. da nije napušten princip da svaki dolar, funta itd. ima pokriće u zlatu?mikilauda76 wrote:Ukratko da objasnim sta je prouzrokovalo ovu financijsku krizu u svijetu i koja potice odakle drugo nego iz USA:
1. Centralna banka USA u 2 godine od 2001, spustila je kamate sa 6,5% na 1%.
2. To postice trziste koje je u usponu: trziste nekretnina
3. Vec nekoliko godina, kamate na medjunarodnom trzistu su izrazito niske.
4. To je dovelo do toga da su banke vidjele da njihova zarada je sve manja i manja:
a) Davale su kredite po niskim kamatama
b) Placale su nesto za orocene novce (0% ako su pare lezale samo na tekucem racunu)
c) Ali sa svim tim, posrednicka marza (a-b) je bila sve manja i manja.
5. Neko se onda u Americi dosjetio da banke moraju uraditi 2 stvari:
a) Davati rizicnije kredite, za sto bi mogli naplatiti vece kamate
b) Kompensirati nisku marzu povecavajuci broj tih operacija (1000xmalo je vise od 100xmalo)
6. Sto se tice prvog dijela (rizicnijih kredita), odlucili su:
a) Ponuditi hipoteke jednoj vrsti klijenata, kako je neki zovu hipoteke „ninja“ (no income, no job, no assets, znaci, osobama bez stalnih prihoda, bez stalnog posla, bez ikakvog vlastnistva)
b) Naplatiti im vece kamate, naravno zbog veceg rizika
c) Iskoristiti ovaj boom sa nekretninama
d) I sta je jos najgore, odlucili su odobravati hipotekarne kredite klijentima za vecu vrijednost nego sto je kosta recimo neki stan koji taj isti hoce da kupi , jer sa tim „boomom“ nekretnina, taj isti stan za nekoliko mjeseci ce kostati vise nego dati iznos za kredit.
e) Takva vrsta kredita dobila je naziv: hipoteke „subprime“
- Hipoteke „prime“: To su hipoteke koji imaju nizak rizik neplacanja.
- Hipoteke „subprime“: To su hipoteke koji imaju visok rizik neplacanja
f) Posto njihova ekonomija (USA) je bila u usponu, rizicni duznici su mogli naci posao bez problema i placati dug bez problema.
g) Takav nacin rada banaka je prolazio bez ikakvih problema nekoliko zadnjih godina. Tih godina, ti rizicni duznici placali su svoju hipoteku, i posto su im dali vise novca nego sto ih je kostao stan, kupovali su auto, renovirali stan i odlazi li bi na godisnji.
Komentar: mislim da dovde, sve je veoma jasno i da svaka normalna osoba, iako nije financijski expert, moze pomisilti da ako nesto krene kako ne treba, moze doci do velikih problema.
Nastavlja se.... vidjecete da se radi o jednoj velikoj financijskoj magiji koju mogu izmisliti samo Ameri (moram malo i raditi)
- _veleposlanik
#246 Re: No, to nas ne zanima...
kako bolan internet produkt sistema???
to je isto kao da si rekao ronaldo ili beckham (ne znam koga spominjete) proizvod sistema i ne njegovog kvaliteta.....
sta je struja, proizvod covjeka za cijelo covjecanstvo, ili vlasnistvo JP Morgana (jer je on placao Nikolu Teslu)???
to je isto kao da si rekao ronaldo ili beckham (ne znam koga spominjete) proizvod sistema i ne njegovog kvaliteta.....
sta je struja, proizvod covjeka za cijelo covjecanstvo, ili vlasnistvo JP Morgana (jer je on placao Nikolu Teslu)???
- madner
#247 Re: No, to nas ne zanima...
_veleposlanik wrote:kako bolan internet produkt sistema???
Internet je nastao iz projekta americke vojske da osigura komunikaciju u slucaju nuklearnog rata.
Americka vojska je te pare dobila od americke vlade, valjda je to definicija djela sistema?
- _veleposlanik
#248 Re: No, to nas ne zanima...
a sta je iznad: sistem ili narod?madner wrote:_veleposlanik wrote:kako bolan internet produkt sistema???
sta je struja, proizvod covjeka za cijelo covjecanstvo, ili vlasnistvo JP Morgana (jer je on placao Nikolu Teslu)???![]()
Internet je nastao iz projekta americke vojske da osigura komunikaciju u slucaju nuklearnog rata.
Americka vojska je te pare dobila od americke vlade, valjda je to definicija djela sistema?
- Latina
#249 Re: No, to nas ne zanima...
Edited
Last edited by Latina on 08/10/2008 23:51, edited 1 time in total.
-
seldzuk
#250 Re: No, to nas ne zanima...
de odgovorite na ono što napisah, ako može_veleposlanik wrote:a sta je iznad: sistem ili narod?madner wrote:_veleposlanik wrote:kako bolan internet produkt sistema???
sta je struja, proizvod covjeka za cijelo covjecanstvo, ili vlasnistvo JP Morgana (jer je on placao Nikolu Teslu)???![]()