I ja smunjam da ce diskonteri i supermarketi to raditi ko ce to platiti.izvrsni direktor wrote: ↑12/10/2025 13:07I supermarketi nikad ne budu otvoreni, discounteri ne ucestvuju u tome vec samo male radnjice, butici, optike i slelcaliente wrote: ↑12/10/2025 12:54To vjerovatno da poguraju male ove gradove gdje raja nema puno nekih dogadjanja.
Neradna nedjelja u FBiH
Moderator: anex
-
elcaliente
#9776 Re: Neradna nedjelja u FBiH
- Edin H.
#9777 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Eto, riješenoOzimician wrote: ↑12/10/2025 13:09Ma Sarajevo ima I. Sarajevo 24/7. Tu i nema problema, negdje procitah da je sad popularna i dostava (iz prodavnica) iz I. Sarajeva nedjeljom.elcaliente wrote: ↑12/10/2025 13:08Kakav je kod nas narod opet bi se iz Sarajeva ovi bunili sto kod njih sve zatvoreno a Bingo u Varesu radi.![]()
- Cherry-Cherry
#9778 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Neka nama RS i Srbije. Uvijek ima ko hoće da radi i zaradi. 
- tramvajtrojka
#9779 Re: Neradna nedjelja u FBiH
hos li dns svratiti do djurica u kupovinu
- Pandakonda
#9780 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Jedino sto je dovelo do poskupljenja namirnica i rezija su drzavni nameti. Pocevsi od akciza na gorivo kad je eksplodirala cijena transporta i samim time namirnica/usluga, pa onda do industrijske struje koja se firmama konstantno povecava radi socijalnog mira jer ne smiju povecati narodu. Struja treba biti skuplja i podrzavam njeno povecavanje. Socijalna struja je samo dovela do toga da se privredi morala skuplje naplacivati sto je dovelo do poskupljenja svega sto onda haman dođe na isto u smislu troskova, i do toga da su rudnici pred kolapsom jer se nema para za nove tehnologije. A para nema jer nemas nemas petlje narodu poskupiti struju. I onda logicno samim time imamo sve manje struje jer se potrosnja iste povecava a produktivnost se smanjuje.BadBoy wrote: ↑12/10/2025 10:16 Branioci tržišta i ekonomije, sjetite se da vam isti ti pojmovi donose poskupljenje svih namirnica i režija.
Šta kažete na to da vam cijena struje nije tržišna nego subvencionira od strane države? Ima li država pravo miješati se u to?
Jebo mater koliko je onaj Friedman zatrovo ljude
- Cherry-Cherry
#9781 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ma samo je populizam bitan.
-
Messier
#9782 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Nema vise, evo gledam kad sam narucio jednom, dosla mi neka raja bila, pa pivo, cigare i neku cugu..bio je 14.09.Ozimician wrote: ↑12/10/2025 13:09Ma Sarajevo ima I. Sarajevo 24/7. Tu i nema problema, negdje procitah da je sad popularna i dostava (iz prodavnica) iz I. Sarajeva nedjeljom.elcaliente wrote: ↑12/10/2025 13:08Kakav je kod nas narod opet bi se iz Sarajeva ovi bunili sto kod njih sve zatvoreno a Bingo u Varesu radi.![]()
Gledam proslu nedjelju i ovu..ne dira ni Kort, mozda ima veze s opstinama u rsu, najavljivali su nesto da u nekoj dole opstini nece raditi nedjeljom ,a u nekoj hoce..nemam pojma
-
ljubijankic
#9783 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Opcina istocna Ilidza odavno ima zakon o neradnoj nedjelji. U Istocnom Novom Sarajevu nedjeljom se radi do 2 sata. Tropic radi 24 sata jer su registrovani kao dragstor.Messier wrote: ↑12/10/2025 14:26Nema vise, evo gledam kad sam narucio jednom, dosla mi neka raja bila, pa pivo, cigare i neku cugu..bio je 14.09.Ozimician wrote: ↑12/10/2025 13:09Ma Sarajevo ima I. Sarajevo 24/7. Tu i nema problema, negdje procitah da je sad popularna i dostava (iz prodavnica) iz I. Sarajeva nedjeljom.elcaliente wrote: ↑12/10/2025 13:08
Kakav je kod nas narod opet bi se iz Sarajeva ovi bunili sto kod njih sve zatvoreno a Bingo u Varesu radi.![]()
Gledam proslu nedjelju i ovu..ne dira ni Kort, mozda ima veze s opstinama u rsu, najavljivali su nesto da u nekoj dole opstini nece raditi nedjeljom ,a u nekoj hoce..nemam pojma
-
Hakiz
#9784 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Misliš da penzioner sa malom penzijom namirnice koje bi platio 50 KM mora platiti 65 zbog cijene dostave?elcaliente wrote: ↑12/10/2025 11:35 Za BiH je perfektno online trziste namirnica to je svakako buducnost.
Sa obzirom na veliki broj starih i nemocnih osoba a i za porodice sa djecom je to super rijesenje.
Na mobitelu iz topline svoga doma ili radnog mjesta pokupujes sta ti treba, ubacis kada da ti se dostavi, odbiju ti sa ziro racuna sta trebas platiti a ti samo kao gospodin uzmes kutiju na vratima.
Niti si vrijeme gubio iduci u prodavnicu niti si trosio benzin i handrio auto.
Mozes to vrijeme iskoristiti za druge aktivnosti.
-
tokio25
#9785 Re: Neradna nedjelja u FBiH
kad penzioner moze u rim moze platiti i 65 za dostavuHakiz wrote: ↑12/10/2025 15:03Misliš da penzioner sa malom penzijom namirnice koje bi platio 50 KM mora platiti 65 zbog cijene dostave?elcaliente wrote: ↑12/10/2025 11:35 Za BiH je perfektno online trziste namirnica to je svakako buducnost.
Sa obzirom na veliki broj starih i nemocnih osoba a i za porodice sa djecom je to super rijesenje.
Na mobitelu iz topline svoga doma ili radnog mjesta pokupujes sta ti treba, ubacis kada da ti se dostavi, odbiju ti sa ziro racuna sta trebas platiti a ti samo kao gospodin uzmes kutiju na vratima.
-
belfy
#9786 Re: Neradna nedjelja u FBiH
da, isto kazu i politika i ekologija i svi ostali. neka se onda oni bave sa mnom. ja o njima necu razmisljati, jer ne moram. ostatak posta ti nije vrijedan odgovaranja. a to sto si radio (mozda) transport brokering za US onda je ekonomija BiH to vrlo malo osjetila...Pandakonda wrote: ↑11/10/2025 22:39Ono sto je super kod ekonomije jeste da koliko god se tebi jebe za njom ona se opet bavi tobombelfy wrote: ↑10/10/2025 22:21 evo jedna ideja - ajde da svako prica u svoje ime, a ne za druge.
recimo - svako ko posta da kaze da li bi radije radio subote/nedelje/smjenski rad, pa da nam ekonomija bude bolja. zatim da kaze pod kojim uslovima, a onda da poentira sa tim da li bi to radio u BiH. moze - moze. ajde da pocnemo, evo ja cu prvi.
ja sam radio i subote i nedelje i smjenski posao u Zeljezari u Zenici. u tom periodu mi je bio jedini cilj da se iskopam iz toga sto prije. nakon toga se ispalio i u Njemackoj mi ponudili da radim i "bereitschaft" (dezura) za vece pare. radio isti i gledao, opet, da se iskopam iz toga sto prije. uspio oba puta. sada ne moram razmisljati o poslu ili ocekivati isti tokom vikenda. petkom u podne zaboravim na posao i (kao i svako normalan) mrzim ponedeljak.
hebe me se za ekonomiju drzave, planete, kao i Ujedinjenih planeta federacije. ekonomija treba da skonta kako da se nosi sa mojim potrebama, a ne ja sa njenim. jer...nisam ekonomista. necu da radim da bi Klingoncima bilo bolje. ili bilo kojim drugima/trecima...
koje je vase misljenje i stav? da li ste vi spremni (ili bi bili spremni) da radite subote/nedelje/nocne smjene, da bi pomogli ekonomiju drzave u kojoj zivite?Ekonomija je odraz toga za sta si ti sposoban, i za koliko mozes prodati nekome svoje vjestine. Drzava nema pravo uplitanjem smanjivati vrijednost tvog rada koju je neko spreman platiti, i isto tako nema pravo umjetno dizati vrijednost tvog rada ako trziste kaze da ne vrijedis vise. Ako drzava nema pravo tebe tjerati da radis za neki iznos i tjerati te da radis određene dane, onda isto tako nema pravo da poslodavca tjera koliko ce te platiti i kad smije biti otvoren.
Pogresno postavljas stvari, niko nece doci sad i reci hocu namjerno da radim subotom/nedjeljom da bi ekonomiji bilo bolje, nego ces mozda htjeti raditi te dane jer ti treba vise novca, ili jednostavno radis u takvoj industriji gdje su tvoje usluge potrebne tim danima. Nuspojava toga je da će ekonomiji biti dobro ukoliko firma posluje kako treba. Jer primas neku platu, trosis je, poslodavac placa porez, doprinose itd. sto opet drzi ekonomiju. Znaci radit ces vikende kao proizvod vlastitog interesa jer si odabrao neki posao od kojeg ocekujes neku korist koju si prije dogovorio.
Ja bi radio subotu i nedjelju ukoliko sam se prijavio da radim na takvom poslu gdje su moje usluge tada potrebne uz kompenzaciju koja meni odgovara. Ako mi ne odgovara onda idem dalje i trazim druge industrije. Its that simple. Necu tjerati drzavu da se petlja u neciji biznis i da ispunjava moje zelje tako sto ce mimo trzista regulisati stvari. Onda po toj logici hajmo se vratiti u komunizam pa da ne postoji privatno vlasnistvo, neka radnici rukovode firmama pa da vidimo dokle ce doguratiTo vazi i za ove koji bi sindikatima ispunjavali zelje.
Vec sam prije par stranica navodio primjer, radio sam prije po americkom radnom vremenu sto bi neki rekli da je "abnormalno" jer isto to kazu za rad trgovina nedjeljom. Kada mi je dosadilo odlucio sam mjenjati posao i nasao sto mi treba. Ali mi na pamet nije palo da trazim od drzave da firmi zabrani rad po americkom vremenu jer se meni ne radi pa da onda time ugrozim tu firmu jer su ocigledno usluge te firme potrebne u toj satnici, isto kao sto su usluge trgovine potrebne nedjeljom.
nego i ti si jos jedan koji se javi na post a ne odgovori na moje pitanje, sto je osnova kulture...
pitanje je bilo: da li bi radio (ili radis) subote/nedelje/nocne smjene/prekovremene sate da ekonomija napreduje?
-
svesuper25
#9787 Re: Neradna nedjelja u FBiH
zar ti danas nije neradna nedjeljatokio25 wrote: ↑12/10/2025 15:09kad penzioner moze u rim moze platiti i 65 za dostavuHakiz wrote: ↑12/10/2025 15:03Misliš da penzioner sa malom penzijom namirnice koje bi platio 50 KM mora platiti 65 zbog cijene dostave?elcaliente wrote: ↑12/10/2025 11:35 Za BiH je perfektno online trziste namirnica to je svakako buducnost.
Mozes to vrijeme iskoristiti za druge aktivnosti.![]()
-
Osmi Socrates
#9788 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ima li iko ovdje da voli svoj posao?
-
Hakiz
#9789 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ima ljudi koji vole rad, ali ne posao.
U smislu, nemam ništa protiv raditi nešta, dugo, ali posao (koji je obaveza da budem na radnom mjestu u tačno vrijeme, da sam okružen ljudima koji mi se ne sviđaju, da trpim šefove itd ako radim za nekoga ili da trpim hirove klijenata, partnera, da se bavim administracijom itd ako sam svoj gazda) na kojem obavljam taj rad mrzim.
Tako je nastala izreka: Najbolji način da zamrziš ono šta voliš raditi, hobi, je da ga pretvoriš u posao, profesiju.
-
tokio25
#9790 Re: Neradna nedjelja u FBiH
tek sam se probudio
nama su izborili slobodno dok vi radite po starom sistemu i nedjelju
- Pandakonda
#9791 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Doslovno sam ti odgovorio na to pitanje, radio bi ako imam korist od toga, a nus pojava toga ce biti i da je drzavi dobro jer svoje pare trosim ovdje. Na dosta poslova sam znao raditi overtime ili vikendom kada bi mi trebalo vise para da skupim za nestobelfy wrote: ↑12/10/2025 15:23
da, isto kazu i politika i ekologija i svi ostali. neka se onda oni bave sa mnom. ja o njima necu razmisljati, jer ne moram. ostatak posta ti nije vrijedan odgovaranja. a to sto si radio (mozda) transport brokering za US onda je ekonomija BiH to vrlo malo osjetila...
nego i ti si jos jedan koji se javi na post a ne odgovori na moje pitanje, sto je osnova kulture...
pitanje je bilo: da li bi radio (ili radis) subote/nedelje/nocne smjene/prekovremene sate da ekonomija napreduje?
- drug_profi
#9792 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Neki ljudi jednostavno ne razumiju. Pare smatraju prirodnom pojavom, a rad je nesto na sta te neko tjera.
-
tokio25
#9793 Re: Neradna nedjelja u FBiH
a vi ne razumijete da neo voli da odmori i da nisu pare najbitnije u zivotu
u biti vi to i znate jer svoje vrijeme vidite da nedjelju provedete u sopingovanju ili odmoru bilo na vikendici ili na kafi u bingu ili gdje god al da drugi rade jer u suprotnom je uskracena vasa komocija
u biti vi to i znate jer svoje vrijeme vidite da nedjelju provedete u sopingovanju ili odmoru bilo na vikendici ili na kafi u bingu ili gdje god al da drugi rade jer u suprotnom je uskracena vasa komocija
- drug_profi
#9794 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Kome se isplati, taj bi radio. Kad ne bi zabranjivali.
-
tokio25
#9795 Re: Neradna nedjelja u FBiH
ma ne bi ubleha zesca
mi se inace slomismo da radimo
mi se busamo u prsa da bi nesto uradili jedino kad to nije dostupno ili kad je zabranjeno
mi se inace slomismo da radimo
mi se busamo u prsa da bi nesto uradili jedino kad to nije dostupno ili kad je zabranjeno
-
elcaliente
#9796 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Regulise se to sve vremenom, cak bolje akcije budu na portalima koji dostavljaju nego u pordavnici.Hakiz wrote: ↑12/10/2025 15:03Misliš da penzioner sa malom penzijom namirnice koje bi platio 50 KM mora platiti 65 zbog cijene dostave?elcaliente wrote: ↑12/10/2025 11:35 Za BiH je perfektno online trziste namirnica to je svakako buducnost.
A dostava sama vise nije toliko skupa.
Npr supermarketi dostavljaju sada za 4,99 eur.
Za te pare se ne isplati auto paliti.
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#9797 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Kakva odrodjenost od bosanske realnostielcaliente wrote: ↑12/10/2025 17:35Regulise se to sve vremenom, cak bolje akcije budu na portalima koji dostavljaju nego u pordavnici.Hakiz wrote: ↑12/10/2025 15:03Misliš da penzioner sa malom penzijom namirnice koje bi platio 50 KM mora platiti 65 zbog cijene dostave?elcaliente wrote: ↑12/10/2025 11:35 Za BiH je perfektno online trziste namirnica to je svakako buducnost.
-
tokio25
#9798 Re: Neradna nedjelja u FBiH
pricamo o bosni ne o njemackojelcaliente wrote: ↑12/10/2025 17:35Regulise se to sve vremenom, cak bolje akcije budu na portalima koji dostavljaju nego u pordavnici.Hakiz wrote: ↑12/10/2025 15:03Misliš da penzioner sa malom penzijom namirnice koje bi platio 50 KM mora platiti 65 zbog cijene dostave?elcaliente wrote: ↑12/10/2025 11:35 Za BiH je perfektno online trziste namirnica to je svakako buducnost.
-
elcaliente
#9799 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pa ono sto je danas u Njemackoj biti ce nekada u BiH.tokio25 wrote: ↑12/10/2025 17:58pricamo o bosni ne o njemackojelcaliente wrote: ↑12/10/2025 17:35Regulise se to sve vremenom, cak bolje akcije budu na portalima koji dostavljaju nego u pordavnici.
Eto vidis mnogi su u Bosni sanjali Lidl pa ga eto jos malo.
Doci ce i Flink i Getir i Uber itd.
-
tokio25
#9800 Re: Neradna nedjelja u FBiH
pa dobro ja bih volio da je to juce doslo al govorimo o danaselcaliente wrote: ↑12/10/2025 18:04Pa ono sto je danas u Njemackoj biti ce nekada u BiH.tokio25 wrote: ↑12/10/2025 17:58pricamo o bosni ne o njemackojelcaliente wrote: ↑12/10/2025 17:35
Regulise se to sve vremenom, cak bolje akcije budu na portalima koji dostavljaju nego u pordavnici.
Eto vidis mnogi su u Bosni sanjali Lidl pa ga eto jos malo.
Doci ce i Flink i Getir i Uber itd.
dostava kuci je sigurno skuplja od tih 10 maraka u njemackoj i ne mozes to davati kao argument ovdje
kao sto je receno gore odvojen si od realnosti u ovom slucaju svjetlosnu godinu
isto tako ne mozes porediti ni njemacke radnje same sa radnjama u bih i na osnovnom nivou bez da se uopste doticemo ove teme a kamoli nesto drugo