Koji turisti?Naslovnica wrote: ↑08/10/2025 12:51Šta se desi sa novcem koji turisti ne potroše u nedjelju?
Neradna nedjelja u FBiH
Moderator: anex
-
Dilibus
#9551 Re: Neradna nedjelja u FBiH
-
Naslovnica
#9552 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Dilibus wrote: ↑08/10/2025 12:54Koji turisti?
-
Dilibus
#9553 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Hrvatska od turizma ima prihode oko 27,5 milijardi KM, a mi imamo oko 2,5milijarde KM.
Smjesno je porediti korist od turista za Hrvatsku i nas. Tako da prepisivanje odluke od njih na koju se ovdje mnogi pozivaju je nosens.
-
Hakiz
#9554 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pa, ako hoćemo i mi da razvijemo turizam, onemogućiti turisti da nedjeljom kupi vodu, maramice, sendvič, bombone i žvake, ili neku voćku da osvježi usta nakon ćevapa itd nije pravi put.Dilibus wrote: ↑08/10/2025 12:47Hrvatska ima neuporedivo vece prihode od turizma za razliku od Bosne i Hercegovine. Sta mislis sta se desi s novcem koji građani ne potroše u nedelju? Ustede ga jel?
Apropo turizma:
Prije neki dan vijest da Kanton Sarajevo želi da se profiliše kao inkluzivna turistička destinacija.
Baš me interesuje kakva je to inkluzija kada neki turista u invalidskim kolicima dođe u grad i počne slaskom na ulicu izbjegavati automobile parkirane na trotoare, pokuša ući u restorane, kafiće i druge objekte koji skoro svi imaju stepenike i skoro ni jedan nema rampu za kolica itd.
Možda su institucije i javne ustanove bile u obavezi da naprave rampe ili liftove za kolica. Ali, rivatni objekti, restorani, kafići, čak i neki hoteli pa i banke, to nemaju. Privatnici, nisu bili zakonom obavezni.
A i ti liftovi, dok dočekaš nekoga u nekoj pošti, instituciji da uključi lift, ako uopšte lift radi, odustaneš.
Ovdje, izgleda, misle da je stvar završena samom idejom da se napravi. Sjetili smo se i već postoji, ne moramo napraviti preduslove.
Isto božanstva.
A možda se ovima koji su se sjetili inkluzije ona počinje i završava sa LBGTQI(ABCDEFGHIJKLAMNOPRSTUVZ) ljudima? Ostali, jok.
Last edited by Hakiz on 08/10/2025 13:04, edited 1 time in total.
-
Sid the sloth
#9555 Re: Neradna nedjelja u FBiH
"Reci mi da nemas pojma o ekonomiji bez da kazes da nemas pojma o ekonomiji"Hakiz wrote: ↑08/10/2025 12:42Vidi ovu fintu:ljubijankic wrote: ↑08/10/2025 12:14
![]()
Ekonomski magovi prognoziraju propast drzave zbog neradne nedjelje
![]()
![]()
U RS-u nešta košta 1 KM. U FBiH, zbog većeg standarda, 1,5. Dođe inflacija, dignu i jedan i drugi po 30 pf, dakle, sada je 1,30 i 1,80. Ovaj u FBiH da pokrije pad zbog nedjelje digne na 2 KM. Ovaj iz RS, jer mož,e digne na 1,5. Ali, opet je jeftiniji od FBiH. Počnu ljudi iz FBiH u nedjelju kupovati kod njega u RS. Kako je jeftiniji, umjesto da kupe 70 stvari, kupe 100. Ovaj iz FBiH osjeti pad prometa, manje stvari se kupuje kod njega, digne na 2,5. Ovaj iz RS digne na 1,80. Sada razlika nije više 0,5 KM, sada je 0,7 KM. Vide ovi iz FBiH da je sada još jeftinije u RS u odnosu na FBiH, pa umjesto 100, sada kupe 130 stvari. Itd.
Poslije 5 godina vijest u medijima da trgovine iz RS kupuju trgovine u FBiH. Đurić upravo kupio Bingo.
![]()
-
Hakiz
#9556 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ma, mi da smo bilo šta htjeli, to bi već bilo. Kako je zakon o pušenju čekao skoro tri godine da se implementira dok nisu sve napravili kako im odgovara? Ovaj za 15 dana krenuo u strogu implementaciju, pa se tek onda počelo razmišljati o negativnim posljedicama i sada problem kako ih riješiti._BataZiv_0809 wrote: ↑08/10/2025 12:51Evo mi hocemo slovenacki model koliko sam skonto
Da se htjelo, u startu bi se napravilo da valja.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#9557 Re: Neradna nedjelja u FBiH
ProgresHakiz wrote: ↑08/10/2025 13:02Ma, mi da smo bilo šta htjeli, to bi već bilo. Kako je zakon o pušenju čekao skoro tri godine da se implementira dok nisu sve napravili kako im odgovara? Ovaj za 15 dana krenuo u strogu implementaciju, pa se tek onda počelo razmišljati o negativnim posljedicama i sada problem kako ih riješiti.
Da se htjelo, u startu bi se napravilo da valja.
-
Dilibus
#9558 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ma nema dalje, turisti u invalidskim kolicima trebaju nam postat generator ekonomije. Jednostavno nema veze s neradnom nedeljom ta tema.Hakiz wrote: ↑08/10/2025 12:59Pa, ako hoćemo i mi da razvijemo turizam, onemogućiti turisti da nedjeljom kupi vodu, maramice, sendvič, bombone i žvake, ili neku voćku da osvježi usta nakon ćevapa itd nije pravi put.
Apropo turizma:
Prije neki dan vijest da Kanton Sarajevo želi da se profiliše kao inkluzivna turistička destinacija.
Baš me interesuje kakva je to inkluzija kada neki turista u invalidskim kolicima dođe u grad i počne slaskom na ulicu izbjegavati automobile parkirane na trotoare, pokuša ući u restorane, kafiće i druge objekte koji skoro svi imaju stepenike i skoro ni jedan nema rampu za kolica itd.
Možda su institucije i javne ustanove bile u obavezi da naprave rampe ili liftove za kolica. Ali, rivatni objekti, restorani, kafići, čak i neki hoteli pa i banke, to nemaju. Privatnici, nisu bili zakonom obavezni.
A i ti liftovi, dok dočekaš nekoga u nekoj pošti, instituciji da uključi lift, ako uopšte lift radi, odustaneš.
Ovdje, izgleda, misle da je stvar završena samom idejom da se napravi. Sjetili smo se i već postoji, ne moramo napraviti preduslove.
Isto božanstva.
![]()
![]()
Niti se ekonomija zasniva na hodanjem i pausalnim trosenjem po trznim centrima, niti ce neradna nedelja ugroziti ekonomiju. Svaka odluka pa tako i ova ima pozitivne i negativne stvari, i svak moze navlacit vodu na svoj mlin. Mozemo gledati i ovako, da ce mnoge firme ustediti zato sto nece morati placati radnike nedeljom, pa ce se generirati novi profit, koji ce voditi ka investicijama i otvaranju novih radnih mjesta. Ovo sam naveo, ne zato sto to mislim, nego da pokazem da svaku tvrdnju mozemo logicki oblikovati i okrenuti u svoju korist. Razlog sto ja podrzavam neradnu nedelju je cisto ljudske prirode, pa i ekoloske. Volio bi i ostale branse da ne rade nedeljom, kao sto su ugostitelji, policija, itd. Ako postoji nacin, podrzavam. Ali nas mentalitet sve ili nista je inatski i djeciji. Jednostavno se ovdje pokusavaju prevelicati takozvane "posljedice" neradne nedelje. Iako je realnost daleko od toga, sto statistika na kraju i pokazuje.
-
Hakiz
#9559 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Tu sam te prestao čitati i ostalo ignorisao.Dilibus wrote: ↑08/10/2025 13:06Ma nema dalje, turisti u invalidskim kolicima trebaju nam postat generator ekonomije. Jednostavno nema veze s neradnom nedeljom ta tema.Hakiz wrote: ↑08/10/2025 12:59Pa, ako hoćemo i mi da razvijemo turizam, onemogućiti turisti da nedjeljom kupi vodu, maramice, sendvič, bombone i žvake, ili neku voćku da osvježi usta nakon ćevapa itd nije pravi put.
Apropo turizma:
Isto božanstva.
![]()
![]()
Niti se ekonomija zasniva na hodanjem i pausalnim trosenjem po trznim centrima, niti ce neradna nedelja ugroziti ekonomiju. Svaka odluka pa tako i ova ima pozitivne i negativne stvari, i svak moze navlacit vodu na svoj mlin. Mozemo gledati i ovako, da ce mnoge firme ustediti zato sto nece morati placati radnike nedeljom, pa ce se generirati novi profit, koji ce voditi ka investicijama i otvaranju novih radnih mjesta. Ovo sam naveo, ne zato sto to mislim, nego da pokazem da svaku tvrdnju mozemo logicki oblikovati i okrenuti u svoju korist. Razlog sto ja podrzavam neradnu nedelju je cisto ljudske prirode, pa i ekoloske. Volio bi i ostale branse da ne rade nedeljom, kao sto su ugostitelji, policija, itd. Ako postoji nacin, podrzavam. Ali nas mentalitet sve ili nista je inatski i djeciji. Jednostavno se ovdje pokusavaju prevelicati takozvane "posljedice" neradne nedelje. Iako je realnost daleko od toga, sto statistika na kraju i pokazuje.
I ubuduće.
-
Naslovnica
#9560 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Hrvatska sigurno ne bi imala 27.5 milijardi prihoda od turizma da je sve zatvoreno nedjeljom i da nema opciju 16 radnih nedjelja.
Recipročno tome, nameće se konstatacija zašto BiH ne bi imala 2,75 ili 3 milijarde maraka prihoda umjesto 2,5 milijardi?
Ali jbjga, 500 miliona gore-dole, pišaj ga.
-
svesuper25
#9561 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Hvalis Sarajevo da je turisticki grad,a sad im prica da nije
sve ,ne bil opravdao trojkinu nedjelju
pa stvarno vidite li vi sta ovde sve pisete.pa vucicevi mediji ovako ne pricaju
pa ovako informer ne brani vucica 
- zubi
#9562 Re: Neradna nedjelja u FBiH
UuuuuuuuuuuuuuuuuHakiz wrote: ↑08/10/2025 13:08Tu sam te prestao čitati i ostalo ignorisao.Dilibus wrote: ↑08/10/2025 13:06 Ma nema dalje, turisti u invalidskim kolicima trebaju nam postat generator ekonomije. Jednostavno nema veze s neradnom nedeljom ta tema.
I ubuduće.
-
Dilibus
#9563 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Poenta mog posta je bila da je Hrvatska turisticka zemlja. Kad si turisticka zemlja onda imas potrebu prilagodjavat odluke turistickoj sezoni. Mi nismo ni izbliza turisticka zemlja. Niti kod nas turisti se vucaraju nedeljom po trznim centrima. Vecinom trose novce po izletistima, planinama, jezerima, restoranima, kaficima, a to sve radi nedeljom i dalje. Tako da porediti nas i Hrvatsku u ovome ne ide. Hrvatska ima vece cijene dosta, i velik broj turista koji sami spremaju obroke u apartmanima, pogotovo kad je sezona na moru. S toga ima logike sto je odredjen broj nedelja radni. Opet ni oni nisu uveli da je nedelja radna, nego ogranicili broj. Kod nas je hrana turistima jeftina relativno, i vecina ih odsjeda po hotelima i hostelima. Tako da vecina pored obroka u sklopu istih jede vani po restoranima, fast foodovima itd.Naslovnica wrote: ↑08/10/2025 13:13Hrvatska sigurno ne bi imala 27.5 milijardi prihoda od turizma da je sve zatvoreno nedjeljom i da nema opciju 16 radnih nedjelja.
Recipročno tome, nameće se konstatacija zašto BiH ne bi imala 2,75 ili 3 milijarde maraka prihoda umjesto 2,5 milijardi?
- drug_profi
#9564 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Nismo turistička zemlja?
Odakle si ti?
Odakle si ti?
-
Hakiz
#9565 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Neka...
Last edited by Hakiz on 08/10/2025 13:28, edited 2 times in total.
-
Dilibus
#9566 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Iz Mehmeda Spahe 14
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#9567 Re: Neradna nedjelja u FBiH
- dječak sa šibicama
#9568 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Odbijen je oprijedlog trecine radnih nedelja, pod nekakvim nemustim izgovorom "radnici moraju neraditi". Ko da je tesko trecinu od 52 radne sedmice u godini, profilirati da radnik ima neradnu subotu recimo ili petak, u cemu je razlika subota ili nedelja?
Suvislog objasnjenja nema, zato se i prilazi besmislicama da nama nije bitan turizam jer mi ne zaradjujemo ko Hrvatska. Pa nemas jadransku obalu ali i Zagreb je turisticki grad, u vraga se stvorili da naprave "najbolji europski advent" i uspjeli su, a ne mozes to imati ako ti je svaka nedelja u decembru neradna. To ne ide skupa.
Za ovakve stvari se mora biti fleksibilan, ali nas ministar je sve samo to nije. Zato potkopava svoju ekonomiju, prosli vikend nisu mogao prici Djuricu od guzve, navalila raja na jeftino mlijeko i pivu.
A ovaj ce nas uvjeravati da to nema nikakve veze. Samo vi zivite u svojim fantazijama.
Suvislog objasnjenja nema, zato se i prilazi besmislicama da nama nije bitan turizam jer mi ne zaradjujemo ko Hrvatska. Pa nemas jadransku obalu ali i Zagreb je turisticki grad, u vraga se stvorili da naprave "najbolji europski advent" i uspjeli su, a ne mozes to imati ako ti je svaka nedelja u decembru neradna. To ne ide skupa.
Za ovakve stvari se mora biti fleksibilan, ali nas ministar je sve samo to nije. Zato potkopava svoju ekonomiju, prosli vikend nisu mogao prici Djuricu od guzve, navalila raja na jeftino mlijeko i pivu.
A ovaj ce nas uvjeravati da to nema nikakve veze. Samo vi zivite u svojim fantazijama.
-
BadBoy
#9569 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Klasični HakizamNaslovnica wrote: ↑08/10/2025 12:46Dobih epileptični napad pokušavajući da pročitam OVO.Hakiz wrote: ↑08/10/2025 12:42Vidi ovu fintu:ljubijankic wrote: ↑08/10/2025 12:14
![]()
Ekonomski magovi prognoziraju propast drzave zbog neradne nedjelje
![]()
![]()
U RS-u nešta košta 1 KM. U FBiH, zbog većeg standarda, 1,5. Dođe inflacija, dignu i jedan i drugi po 30 pf, dakle, sada je 1,30 i 1,80. Ovaj u FBiH da pokrije pad zbog nedjelje digne na 2 KM. Ovaj iz RS, jer mož,e digne na 1,5. Ali, opet je jeftiniji od FBiH. Počnu ljudi iz FBiH u nedjelju kupovati kod njega u RS. Kako je jeftiniji, umjesto da kupe 70 stvari, kupe 100. Ovaj iz FBiH osjeti pad prometa, manje stvari se kupuje kod njega, digne na 2,5. Ovaj iz RS digne na 1,80. Sada razlika nije više 0,5 KM, sada je 0,7 KM. Vide ovi iz FBiH da je sada još jeftinije u RS u odnosu na FBiH, pa umjesto 100, sada kupe 130 stvari. Itd.
Poslije 5 godina vijest u medijima da trgovine iz RS kupuju trgovine u FBiH. Đurić upravo kupio Bingo.
![]()
![]()
- zubi
#9570 Re: Neradna nedjelja u FBiH
https://www.vecernji.ba/vijesti/odbacen ... ih-1866817
U okviru nastavka socijalnog dijaloga, kao što je ranije najavljeno, jučer je u Mostaru održan sastanak federalnog ministra trgovine Amira Hasičevića s predstavnicima Sindikata trgovačkih radnika, udruga poslodavaca te predstavnicima Saveza samostalnih sindikata BiH na kojem je razmatrana mogućnost izmjene članka 18. Zakona o unutarnjoj trgovini kojim je regulirana zabrana rada prodajnih objekata nedjeljom u sektoru trgovine, piše Večernji list BiH. Konačan dogovor nije postignut, ali je jednoglasno odbačen model o uvođenju 16 radnih nedjelja godišnje.
Toliko o tome da je MINISTAR odbacio 16 radnih nedjelja...
U okviru nastavka socijalnog dijaloga, kao što je ranije najavljeno, jučer je u Mostaru održan sastanak federalnog ministra trgovine Amira Hasičevića s predstavnicima Sindikata trgovačkih radnika, udruga poslodavaca te predstavnicima Saveza samostalnih sindikata BiH na kojem je razmatrana mogućnost izmjene članka 18. Zakona o unutarnjoj trgovini kojim je regulirana zabrana rada prodajnih objekata nedjeljom u sektoru trgovine, piše Večernji list BiH. Konačan dogovor nije postignut, ali je jednoglasno odbačen model o uvođenju 16 radnih nedjelja godišnje.
Toliko o tome da je MINISTAR odbacio 16 radnih nedjelja...
-
tokio25
#9571 Re: Neradna nedjelja u FBiH
sarajevski advent? evo vrvi sarajevo decembrom od katolika
ili da pravimo ramazanski ili bajramski advent pa da budemo jedini u svijetu s tim
ili da pravimo ramazanski ili bajramski advent pa da budemo jedini u svijetu s tim
-
svesuper25
#9572 Re: Neradna nedjelja u FBiH
jos trojka tjesi narod,da ce se naviknut da ne idu u prodavnicu nedjeljomdječak sa šibicama wrote: ↑08/10/2025 13:36 Odbijen je oprijedlog trecine radnih nedelja, pod nekakvim nemustim izgovorom "radnici moraju neraditi". Ko da je tesko trecinu od 52 radne sedmice u godini, profilirati da radnik ima neradnu subotu recimo ili petak, u cemu je razlika subota ili nedelja?
-
Naslovnica
#9573 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Naravno da se turisti ne vucaraju po tržnim centrima nedjeljom jer ne rade.Dilibus wrote: ↑08/10/2025 13:19Poenta mog posta je bila da je Hrvatska turisticka zemlja. Kad si turisticka zemlja onda imas potrebu prilagodjavat odluke turistickoj sezoni. Mi nismo ni izbliza turisticka zemlja. Niti kod nas turisti se vucaraju nedeljom po trznim centrima. Vecinom trose novce po izletistima, planinama, jezerima, restoranima, kaficima, a to sve radi nedeljom i dalje. Tako da porediti nas i Hrvatsku u ovome ne ide. Hrvatska ima vece cijene dosta, i velik broj turista koji sami spremaju obroke u apartmanima, pogotovo kad je sezona na moru. S toga ima logike sto je odredjen broj nedelja radni. Opet ni oni nisu uveli da je nedelja radna, nego ogranicili broj. Kod nas je hrana turistima jeftina relativno, i vecina ih odsjeda po hotelima i hostelima. Tako da vecina pored obroka u sklopu istih jede vani po restoranima, fast foodovima itd.Naslovnica wrote: ↑08/10/2025 13:13Hrvatska sigurno ne bi imala 27.5 milijardi prihoda od turizma da je sve zatvoreno nedjeljom i da nema opciju 16 radnih nedjelja.
Otiđi u tržne centre u pograničnim oblastima pa ćeš možda dobiti uvida u to koliko se para obrne.
Mi nismo turistička zemlja kao Hrvatska ali imamo itekako dobre potencijale na tome i radimo (bar bi trebali) na razvijanju turizma.
Pa čovječe, pogledaj cifre porasta broja turista od 2000 pa do danas.
Prosječan godišnji rast broja turista je preko 10%!
Kakva god da smo zemlja, turizam u BiH čini oko 11% GDP, a u Hrvatskoj oko 25%.
Čuj mi nismo ni izbliza turistička zemlja?!
-
svesuper25
#9574 Re: Neradna nedjelja u FBiH
ide zima,hladni dani,pa gdje ce se ljudi i turisti okupljat nego po trznim centrima.
-
BadBoy
#9575 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Tržni centar kao smisao života!