Nafta u BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply

Po meni

BiH lezi na velikim kolicinama nafte
7
30%
U BiH nema mnogo nafte
8
35%
U BiH ima mnogo nafte ali se nalazi previse duboko
3
13%
Nemam stav
5
22%

Total votes: 23

gereb_stari

#1 Nafta u BiH

Post by gereb_stari »

Gledam National geographic channel; kad vidim neku emisiju o BiH. Prikazuju medju ostalim Nafta Polja u Tuzli i govore o tome kako se najvece zalihe nafte od Italije do Kaukasusa nalaze u BiH:

To je ova emisija samo nema na you tube prvi dio koji se radi o nafti u Tuzli; mozda neko moze postaviti ako nadje:

Dont't tell my mother:

Zanima me dali je Shell vec poceo sa istragom posto znam da su rekli da ce istrazivati...

Tema je sve vezano za naftu; novosti, dokumentarci; izjave raznih politicara, emisije i rasprave...
8tigar8

#2 Re: Nafta u BiH

Post by 8tigar8 »

najbolje bi objasnio neki geograf/geolog al evo ovako,nafta nije slucajno kod Tuzle jer se tu nalazilo tkz panonsko more tako da je bilo puno planktona,algi i slicnih organizama koje su na kraju prekrile sedimnentne stjene,tako da u vecini slucajeva nalaska nafte,radi se o sedimentnim stjenama tako da ako ima na sjeveru BiH trebalo bi biti i na jugu jer se more postepeno povlacilo....
gereb_stari

#3 Re: Nafta u BiH

Post by gereb_stari »

8tigar8 wrote:najbolje bi objasnio neki geograf/geolog al evo ovako,nafta nije slucajno kod Tuzle jer se tu nalazilo tkz panonsko more tako da je bilo puno planktona,algi i slicnih organizama koje su na kraju prekrile sedimnentne stjene,tako da u vecini slucajeva nalaska nafte,radi se o sedimentnim stjenama tako da ako ima na sjeveru BiH trebalo bi biti i na jugu jer se more postepeno povlacilo....
Zanima me kada ce shell to poceti ekploitisati? Citam da je Energoinvest sve prodao shellu informacije za male pare samo da se sto brze to pocne crpiti. Imasli neke informacije?

Mislim ako se na National Geographicu o tome govori onda mora imati istine neke. Prikazuju ljudi naftu na povrsini kod Tuzle. Na All Jaziri je bilo, vrhovni direktor Shella je posjecivao BiH.

Pa zar nije vrijeme da se krene sa tim?
theTruePath

#4 Re: Nafta u BiH

Post by theTruePath »

Znaci mozemo ocekivati napad na BIH uskoro? :D
escobar__

#5 Re: Nafta u BiH

Post by escobar__ »

theTruePath wrote:Znaci mozemo ocekivati napad na BIH uskoro? :D
Ne uskoro ali čim (ako) se otkriju veće rezerve. Tada će nam donijeti upgradeovanu verziju demokratije jer je ova iz 1990tih zastarjela. :oops:
Alfons Kauders

#6 Re: Nafta u BiH

Post by Alfons Kauders »

escobar__ wrote:
theTruePath wrote:Znaci mozemo ocekivati napad na BIH uskoro? :D
Ne uskoro ali čim (ako) se otkriju veće rezerve. Tada će nam donijeti upgradeovanu verziju demokratije jer je ova iz 1990tih zastarjela. :oops:
Jah, a eto nama u Tuzli bijase plaho tesko kad su Ameri bili na Dubravama i Ljubacama... Tiranija opsta, tjerali su nekoliko hiljada ljudi da im rade u bazama, za neke sitne pare, milju i kusur... Jos su se opijali ko stoka kod Vicka i Djuke po kafanama, ostavljali haram pare.

I onda supci odose, i natjerase pet hiljada ljudi da idu s njima u Afgan i Irak, opet za nikakve pare - pare od kojih se napravi par zgrada na Stupinama, Lucijana, Avaz i jos metar stambenih zgrada od Slavinovica do Irca.

Sram da ih bude. :D
Juvelandia

#7 Re: Nafta u BiH

Post by Juvelandia »

Jest vala, sva ona ubijena djeca po Afganistanu i Iraku su najbolji pogon nase ekonomije.Hvala Amerima na tome, da ne bi njihovog sakacenja ostalih naroda ne bi se Stupine izgradile.Hvala Americi sto imamo sta jesti. :bih:
escobar__

#8 Re: Nafta u BiH

Post by escobar__ »

Ma ja ba... A i neka nam malo osiromašenog urana, šta fali, bitno je da Avaz i Luciana zadovoljno trljaju ruke, te da se Stupine grade. I što je najbitnije, nešto mi plaho toplo oko srca bude kad vidim kako Amerikanci troše po bosanskim kafanama, civilizacijsko dostignuće, nema šta. :oops:
Micaha

#9 Re: Nafta u BiH

Post by Micaha »

escobar__ wrote:Ma ja ba... A i neka nam malo osiromašenog urana, šta fali, bitno je da Avaz i Luciana zadovoljno trljaju ruke, te da se Stupine grade. I što je najbitnije, nešto mi plaho toplo oko srca bude kad vidim kako Amerikanci troše po bosanskim kafanama, civilizacijsko dostignuće, nema šta. :oops:
Kako niko '97-e ne rece nemojte dolazit, u redu je, ne treba nam vasa pomoc ni vase pare?
Alfons Kauders

#10 Re: Nafta u BiH

Post by Alfons Kauders »

Juvelandia wrote:Jest vala, sva ona ubijena djeca po Afganistanu i Iraku su najbolji pogon nase ekonomije.Hvala Amerima na tome, da ne bi njihovog sakacenja ostalih naroda ne bi se Stupine izgradile.Hvala Americi sto imamo sta jesti. :bih:
Jap, moja raja je hodala po Afganistanu i ubijala djecu da bi kupili stanove i pokrenuli biznise. :-)
Alfons Kauders

#11 Re: Nafta u BiH

Post by Alfons Kauders »

escobar__ wrote:Ma ja ba... A i neka nam malo osiromašenog urana, šta fali, bitno je da Avaz i Luciana zadovoljno trljaju ruke, te da se Stupine grade. I što je najbitnije, nešto mi plaho toplo oko srca bude kad vidim kako Amerikanci troše po bosanskim kafanama, civilizacijsko dostignuće, nema šta. :oops:
Pa nije da nema osiromasenog urana... Pogotovo oko Sarajeva, gdje su A-10tke skidale samohotke i tenkove.

Nesto se ne sjecam da se iko tad bunio, ali haman je tebi smetalo. Meni nije. Kamo srece da su ih skrhali 10-20 puta vise, danas bi bila druga prica.

Isto tako se ne sjecam da su te iste A-10tke pucale po Tuzli, a gledali smo ih kako kruze tri godine. :-)
gereb_stari

#12 Re: Nafta u BiH

Post by gereb_stari »

Jeli bilo nekih novisti na ovu temu? Tj. jeli se nesto desilo u smislu da je Shell dao neku izjavu ili jos uvijek vrse samo istrazivanja?
sinuhe

#13 Re: Nafta u BiH

Post by sinuhe »

Kakav Shell.
Ovo je ona prica o piramidama, cistoj vodi i slicno. This time next year... :lol:
Alfons Kauders

#14 Re: Nafta u BiH

Post by Alfons Kauders »

sinuhe wrote:Kakav Shell.
Ovo je ona prica o piramidama, cistoj vodi i slicno. This time next year... :lol:
upravo tako :thumbup:

sta ces kad voli narod hljeba bez motike, pa se svi nadaju da ce hajrovati kakve guzovace kad im nadju par miliona barela ispod njive
anonimnaosoba

#15 Re: Nafta u BiH

Post by anonimnaosoba »

jesi ti dosadan, to je nevjerovatno, pa dosadiš li ti kad sam sebi ?

izvinite na off-topicu, al' moradoh odgovoriti na provokacije...
gereb_stari

#16 Re: Nafta u BiH

Post by gereb_stari »

sinuhe wrote:Kakav Shell.
Ma ja eto ja sam budala:

http://www.reuters.com/article/2011/11/ ... 6Z20111103
Shell to survey oilfields in the Muslim-Croat federation

* First drilling could start in 2013

* Joint venture starts surveying Serb Republic oilfields

By Maja Zuvela

SARAJEVO, Nov 3 (Reuters) - Bosnia's Muslim-Croat federation government signed a preliminary deal on Thursday with Royal Dutch Shell's Shell Exploration Company to survey potential natural gas and oil fields.

The federation government has revived exploration plans made before Bosnia's 1992-95 war, when research revealed the potential for oil in the north and south.

Government officials, who also want other foreign companies to help tap potential energy reserves, said oil and gas exploration was strategically important for a region that imports most of its crude from Russia.

"The government is determined to intensify economic development and attract foreign investment into hydrocarbon resources, in which Shell, in particular has vast experience," it said in a statement.

Under the deal, Bosnia's largest engineering group, Energoinvest , the local partner in the original project, will hand over all documentation related to pre-war research to Shell to help the company conduct initial screening.

The government said that Shell would provide expertise and equipment to help determine the extent of any fossil fuel reserves and whether it would be profitable to tap them.

If the research proves promising, drilling is expected to start in 2013, although Energy Minister Erdal Trhulj has said there may be a tender for rights to exploit the fields.

Meanwhile, Jadran Naftagas, a joint venture of Russia's Neftegazinkor, a unit of state-owned Zarubezhneft, and Serbian oil firm NIS, on Thursday started exploration of potential oilfields in Bosnia's other autonomous part, the Serb Republic.

The company will conduct a geological and seismic survey in which it will invest $41 million after it won a 28-year oil exploration concession from the Serb Republic government.
Znaci shell je investirao vec 41 miliona dollara u istrazivanje podrucija Tuzle. Svu dokumentaciju im je dao Energoinvest za male pare. Mene zanima dokle su stigli?

Zar previse pitam?

Prije godinu i pol sam citao kako je vrhovni direktor Shella dolazio za taj cilj u Sarajevo. Tada je bilo masa dokumentaraca o nafti u BiH. Dokle je stiglo istrazivanje... ?

dinoo1898

#17 Re: Nafta u BiH

Post by dinoo1898 »

daj boze da je nikada ne pronadju jer bi nas taj pronalazak vjerujem dokrajcio... sami bi sebe poubijali, ne bi nam trebali amerikanci :D
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#18 Re: Nafta u BiH

Post by Entropio »

.
akcid

#19 Re: Nafta u BiH

Post by akcid »

gereb_stari wrote:Znaci shell je investirao vec 41 miliona dollara u istrazivanje podrucija Tuzle. Svu dokumentaciju im je dao Energoinvest za male pare. Mene zanima dokle su stigli?]
Ima li iko ikakav relevantan podatak na šta su utrošene, ako su, tolike pare?
Heller

#20 Re: Nafta u BiH

Post by Heller »

Eh ovako posto ovo spada u moju sferu interesovanja i znam ponesto pa da krenemo lagano. Dosta ovoga sam pokupio na Shellovom seminaru u HTuzla.

Nafta je nađena u BiH tamo 1930-ih i to u Tuzli u Simin Hanu, nekoliko buradi je eksploatisano ali nikada ništa pretjerano tj. sporadične pojave nafte su pronađene. Vršena su neka iskopavanja i istraživanja i stalno su nalažena sporadična lezišta (nekoliko 1000 litara), međutim nikada nisu nađene naftonosne stijene i značajni rezervoari. Znači treba nekih 200-njak istraživačkih bušotina izbušiti pa tek onda pričati o Nafti u BiH. Dva najvjerovatnija nalazista su Dinaridi i Pojas Tuzla-Ugljevik.

Odakle podatak da je Shell ulozio 40-ak miliona?
kokise

#21 Re: Nafta u BiH

Post by kokise »

Heller wrote:
Pa o tome pise Reuters na onom linku koji je postavljen iznad:

http://www.reuters.com/article/2011/10/ ... 7Q20111013
Heller

#22 Re: Nafta u BiH

Post by Heller »

kokise wrote:
Heller wrote:
Pa o tome pise Reuters na onom linku koji je postavljen iznad:

http://www.reuters.com/article/2011/10/ ... 7Q20111013
In a separate statement on Thursday, Jadran Naftagas said it was starting geophysical and seismic research in an area of the Serb Republic. It said it planned to invest $41 million in the first exploration phase.
Nije Shell ulozio nego Jadran, al svejedno mislim da ce oni istrazivat s one strane lezista u RS-u
Post Reply