MUP KS - Konkurs za zaposljavanje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
caffeinefreak

#2151 Re: MUP KS - Konkurs za zaposljavanje

Post by caffeinefreak »

:run:
Last edited by caffeinefreak on 30/04/2013 23:25, edited 1 time in total.
Zekowild

#2152 Re: MUP KS - Konkurs za zaposljavanje

Post by Zekowild »

Snekoki wrote:
Kriminal_ista wrote:@Leonardo - Nije valjda da ocekujes da ce tebe komesar kao srbina sa zadnjeg mjesta izabrati za zaposljavanje :-D :lol: :lol: :lol: Ti ili si lud ili pojma nemas, u ZOPS-u pise da se biraju kandidati koji su ostvarili najveci broj bodova na provedenim testiranjima...sta ti hoces sa nacionalnoscu da te izaberu, e nemoze tako bez obzira kojoj rasi pripadas, sjedi i uci nemoj se oslanjati na ugrozenost u Federaciji, jer sa ovakvim pravilnikom imao si mogucnost da budes primljen, samo je trebalo da naucis-to neki problem ??

Ovaj sto pise o ''tuzbici'' i ''osiguranju radi izvrsenja'' - da ti nisi poljoprivredu zavrsio ?? Tuzbica košta samo na prvostepenom sudu do okoncanja postupka negdje oko 3000KM (700km ti je da ti samo sastavi tuzbu advokat), svako pojavljivanje advokata na sudu 350km ( pojavljivanja do donosenja prvostepene presude ima nekoliko - 3, 4 ,5 , 6 ,7 a mozda nekad i vise). Donese se presuda-koja je naravno negativna po tebe, imas pravo zalbe kantonalnom sudu (posežeš za već praznim novcanikom...). Kantonalni sud ti vrati na prvostepeni postupak zbog nekog glupog razloga i nalozi ponovni postupak ( ne zaboravi platiti advokata usput :D) ... treba li dalje ??? .... O toj tvojoj mjeri osiguranja - cime bi je opravdao ?? Kojim dokaznim materijalom ?? Reci ces ja cu dobiti na sudu nisu primili srbe i hrvate. Sudija te pita pa jeste li uradili ?? Ti naravno kazes nisam ja ni ucio, pa zaboga ja sam srbin/hrvat u manjini sam, morate me primiti :-) ... ne prima se u parlament pa d abude proporcionalno, ovo je policija !!! Procitaj malo sta pise u ZOPS-u prije nego sto ti advokati klepe pare za nesto sto je unaprijed osudjeno na propast...

PIšeš o nekim stvarima o kojima nisi upoznat dobro. Da nisi upoznat to je tačno, nego bit će još tačnije da kamufliraš te da želiš zamazati ljudima oči oko nekih cifara koje lupaš iz glave kako nebi iz tebi očitih razloga pristupili po tužbi.
Za ostale koji žele tužbu, otiđite kod advokata i najverovatnije da nećete ništa platiti dok se ne okonča postupak i ne koliko piše navedeni o nekim velikim cifama već prihvatljivo a pročitao sam negdje gore da je neko pisao čak ako se radi o radnom odnosu da se i ne plaća . Imate činjenica koji su mnogi naveli te i onih kojima vi raspolažete.
Također lik koji je pristupio konkursu a nije imao pravo je pod rednim brojem 49. a prema rasporedu onih koji su položili test općeg znanja. Sada sam pokušao da pregledam liste ali ih nema na oglasnoj ploči. Lik radi kao policajac i ja kao pravnik mislim da nema pravo pistupa na javnom konkursu već na internom jer već radi u instituciji za koju aplicira kao uposlenik po javnom konkursu. Navedeni lik nije prošao testiranja na fizičkoj spremi. Eto i još jedne činjenice.
Zatim ima likova 1962.g., 1977.g. koji su kao decertificirani a aplicirali su i bili pristupili testiranjima a po zakonu je do 35 godina za čin ml.inspektor.
Za praznik se ne radi tako da se ne može uzeti u obzir dan kao dan odbrojavanja roka jer je neradni dan. A vi svakako predajte ranije prije isteka roka.
Sretno svima.
Ti kao pravnik vjerovatno si sudjelovao u sex-aferi koja je bila aktuelna određeni period na fakultetu, ocigledno da materiju nisi naucio dovoljno. Zamolio bih te da ne istupas ispred, ili barem da ne spominjes pravnike obzirom da ostali mogu pomisliti da smo svi na intelektualnom nivou kao ti.
Naime, spominjes da se u radnim sporovima ne plaća ? Da advokat vjerovatno neće ništa uzeti dok se ne okonča spor ? Da osoba sa cinom policajca ne moze aplicirati na javni konkurs u istoj instituciji ? Spominjes decertificirane osobe preko 35 god. ?

Informacija za tebe: Radni sporovi oslobođeni su plaćanja sudske takse prilikom podnošenja tužbe. Tužilac nije oslobođen plaćanja advokatskih troškova, jer je njegovo lično pravo da bira advokata ili da se zastupa sam pred Sudom (cijene advokatskih usluga su različite). Minimalne iznose koji su propisani neko je prethodno spomenuo u ranijim postovima. Ove gore navedene cijene, jesu cijene koje advokati uzimaju u postupku pred sudom u Sarajevu. Advokata kada trazis neces naci po logici ''naplatit ces sve kada dobijem na Sudu'', nijedan advokat ne riskira sa tim da li ces ti dobiti ili ne, od tog posla on živi i zarađuje. Šta ako izgubi a što je vjerovatno, znači da je uzalud sve i pisao i dolazio na ročišta i gubio vrijeme sa tobom na Sudu a ništa nije zaradio. Ako takvog advokata nađeš obrati mi se slobodno ja ti snosim 1/3 troskova zastupanja advokata na pripremnom rocistu. Slucaj pred Općinskim Sudom nikad se ne zavrsi za manje od 4-5 rasprava, kojih može biti i više ovisno o kompleksnosti predmeta ( svjedoci, dokazi, prilozeni novi dokazi bilo koje strane, nedolazak nekog od ucesnika-tada se rociste odgadja po zahtjevu bilo koje stranke, a takvih uvijek ima u postupcima).

Osoba svaka moze aplicirati na bilo koji ''JAVNI konkurs'' bez obzira da li radi i gdje radi ili eventualno ne radi. Zato postoje u konkursu opsti i posebni kriteriji te kao ''pravnik'' samo pokazujes koliko znas i upucen si u pravo sa takvim izjavama. Ako i jeste policajac, njegovo pravo jeste i da konkurise na JAVNI oglas i da prihvati uslove koji su u njemu i navedeni. Ako je policajac to bi znacilo samo da bi ponovo isao na Policijsku akademiju i prolazio obuku za trazeni čin, koju kao policajac je morao prethodno odraditi. Svako ima pravo izbora, da li ce ili nece aplicirati na pojedina radna mjesta, to se nikome ne smije zabraniti, očigledno si hronično neupućen u pravnu materiju i međunarodne propise o osnovnim pravima svakog građanina.

Decertificirani policajci koji su aplicirali na navedeni konkurs jesu stariji od 35 godina. U tome se slažem sa tobom, ali samo djelimično. Pomenutim policajcima je presudom Suda omogućeno da apliciraju na bilo koji konkurs u institucijama za provođenje zakona s tim da im se neće priznavati čin koji su imali, dakle morali bi također ići na obuku i ponovo prolaziti proceduru za dobijanje početnog čina.

Za rokove u upravnom postupku se slažem sa tobom, konačno u nečemu da si u pravu :-D

Ovdje na forumu, koliko sam procitao zalbeni osnovi jesu :
Lice koje nije predlozeno za zaposljavanje, koji je trebao pasti na fizickom testiranju - To je nikakv argument za poništavanje, dotični nije na spisku primljenih a i razlog je apsurdan da ga navodite jer ce biti odbacen trenutno. To bi vam i Sud odmah odbacio jer se ne nalazi na spisku primljenih

Nacionalna pripadnost - Konkursom i Zakonom su propisani opsti i posebni uvjeti ( nacionalnosti nigdje nema ), predali ste i pristali da se testirate i ucestvujete na takvom konkursu, zar ne ? Konkurs je objavljen u skladu sa Zakonom o Policijskim službenicima (ima jasno u Zakonu piše šta mora sadržavati-nacionalnosti opet nema da mora pisati). Zakonom je propisano da se primaju kandidati sa najvećim brojem bodova. Zakonom nije predviđeno da se biraju po nacionalnošću. Dužnost policijskog službenika također jeste da ne vrši diskriminaciju drugih lica po rasnom, vjerskom nacionalnom isl..ako bi birali po nacionalnosti onda bi prekršili osnovne dužnosti prema nekome drugome kojeg su preskočili. upravo zbog nacionalnosti. Nacionalni princip se može primjeniti i dati prednost kandidatu samo u slučaju ako 2 kandidata budu imala isti broj bodova na testiranjima, tada ce primiti osobu čija nacionalnost nedostaje u Organu.

Spolna zastupljenost - Djevojke su koliko sam upoznat testirane po pravilniku ciji je eliminacioni prag niži u odnosu na muškarce istih godina. Samim tim, imale su mogucnost da budu ravnopravne uzimajuci u obzir fizicku konstituciju muskaraca i zena ( fizicki slabije - niži i kriteriji ). Znači da je ipak do, u ovom slučaju samih kandidatkinja i njihove fizičke spreme

Kandidat na konacnoj listi 101 - Ovo nije potrebno ni komentarisati jer je apsurdan razlog za ''obaranje'' konkursa koji je sproveden po Zakonu o Policijskim službenicima, osim ako lice koje je naknadno objavljeno na spisku nije medđu licima za zaposlenje. I tada to nebi bio dovoljan razlog za poništavanje konkursa na kojem je učestvovalo 1000 kandidata.

Žalite i tužite se to vam mogu za kraj reći, ali prije nego što preduzmete bilo kakav korak, moj savjet jeste da pročitate dostupnu literaturu na osnovu koje je objavljen konkurs i po kojem se vršilo testiranje i sami donesete odluku o tome da li ćete se izlagati riziku ili pak ne. Nazovite neku advokatsku kancelariju i otprilike pitajte koliko kosta sastavljanje, podnošenje i zastupanje u predmetu ovakve vrste. I ne zaboravite da pitate da li je moguce da se odrzi vise rocista do donosenja prvostepene presude npr. od 5 (pet) i informišite se malo o žalbenom postupku pred Kantonalnim sudom. Većina koja je ovdje navodila neke ''dokaze'' samo neozbiljni i losi advokati bi prihvatilli sa ciljem uzimanja novca.

Lijep pozdrav svim kandidatima i čestitke na uspjehu odabranima koji su vlastitim zalaganjem i znanjem ostvarili mjesto na kojem jesu.
Rubbie

#2153 Re: MUP KS - Konkurs za zaposljavanje

Post by Rubbie »

kako su procurila pitanja, jel i to po zakonu o policijskim sluzbenicima?
Zekowild

#2154 Re: MUP KS - Konkurs za zaposljavanje

Post by Zekowild »

Rubbie wrote:kako su procurila pitanja, jel i to po zakonu o policijskim sluzbenicima?
Uozbilji se prijatelju malo, ipak si visokoobrazovan, nadam se. Za takvu tvrdnju moraš imati dokaz neki, ne samo javni pogovor. Procurila pitanja ? Ko je rekao i na osnovu čega se došlo do takvog zaključka ?
Snekoki

#2155 Re: MUP KS - Konkurs za zaposljavanje

Post by Snekoki »

Čim se bunite onda ste prošli na konkursu. Ja nisam ni aplicirao niti ću više ikada poslije onog poništenog.
A neko ko nema prava da konkuriše znači ne može ni da ide dalje u konkursnu proceduru.
A nedostaci koji su navedeni , iako nisu prošli na listi onih koji se primaju, konkursna procedura upravo radi tih nije sprovedena po pravilima.
A takse su realizirane koje se moraju platiti, a ni jedan advokat ne naplaćuje isto, s tim je sve stvar dogovora i neznam čemu se bunite?
Zekowild

#2156 Re: MUP KS - Konkurs za zaposljavanje

Post by Zekowild »

Snekoki wrote:Čim se bunite onda ste prošli na konkursu. Ja nisam ni aplicirao niti ću više ikada poslije onog poništenog.
A neko ko nema prava da konkuriše znači ne može ni da ide dalje u konkursnu proceduru.
A nedostaci koji su navedeni , iako nisu prošli na listi onih koji se primaju, konkursna procedura upravo radi tih nije sprovedena po pravilima.
A takse su realizirane koje se moraju platiti, a ni jedan advokat ne naplaćuje isto, s tim je sve stvar dogovora i neznam čemu se bunite?
Konkretno ja nemam nikakvog interesa u ovom predmetu, sve sto napisem pisem sa aspekta objektivnog poimanja cinjenica u cjelokupnoj proceduri. Svi vi pisete, procedura nije po pravilu, neregularnost, spolna, nacionalna, procurila pitanja i mnogi drugi neutemeljeni razlozi a niko ne iznosi konkretne cinjenice i dokaze. Meni je jasno da pokusavate vlastiti neuspjeh ublaziti na ovaj nacin, ali sigurno nećete uspjeti ni uspjeh umanjiti ovih koji su prošli. Registrovao sam se na ovaj forum iz jedinog razloga sto mene zanima konkurs za početni čin policajac, rođak aplicirao i očekujem njegove rezultate.
Radim u jednoj advokatskoj kancelariji u Sarajevu i ne mogu da vjerujem da visokoobrazovani kadrovi koji iznose neke ''tvrdnje'' ovdje na forumu u pogledu konkursa za ''mlađeg inspektora'' uistinu imaju VSS, posebno ovo mislim na diplomirane kriminaliste koji bi morali znati pravila dokazivanja i poznavati Zakon o krivičnom postupku FBIH, ovi što pišu o tužbama- Upravni postupak i Zakon o parničnom postupku te način na koji Sud cijeni postojanje određenih dokaza isl.

Većina od vas koji su iznijeli negativan stav prema konkursu u pogledu navodno učinjenih povreda od strane Komisije vjerovatno nebi prošli ni na konkursu za policajce a pogotovo za mlađeg inspektora.

Uzivajte u predstojećim praznicima ;)
Snekoki

#2157 Re: MUP KS - Konkurs za zaposljavanje

Post by Snekoki »

Koliko mogu da primjetim da su "Zekowild" i "Caffeinfreak" jedna te ista osoba.
Ma jaoj što si ti fin neki rođak, ma za poželjet, hahahaha, to ti rođak retardiran pa ne može sam pratiti a lafo se samo zbog toga registrovao, ma ne budi ofiran.
RahatHurmašica

#2158 Re: MUP KS - Konkurs za zaposljavanje

Post by RahatHurmašica »

Zekowild wrote:
Snekoki wrote:Čim se bunite onda ste prošli na konkursu. Ja nisam ni aplicirao niti ću više ikada poslije onog poništenog.
Konkretno ja nemam nikakvog interesa u ovom predmetu, sve sto napisem pisem sa aspekta objektivnog poimanja cinjenica u cjelokupnoj proceduri. Svi vi pisete, procedura nije po pravilu, neregularnost, spolna, nacionalna, procurila pitanja i mnogi drugi neutemeljeni razlozi a niko ne iznosi konkretne cinjenice i dokaze. Meni je jasno da pokusavate vlastiti neuspjeh ublaziti na ovaj nacin, ali sigurno nećete uspjeti ni uspjeh umanjiti ovih koji su prošli. Registrovao sam se na ovaj forum iz jedinog razloga sto mene zanima konkurs za početni čin policajac, rođak aplicirao i očekujem njegove rezultate.
Radim u jednoj advokatskoj kancelariji u Sarajevu i ne mogu da vjerujem da visokoobrazovani kadrovi koji iznose neke ''tvrdnje'' ovdje na forumu u pogledu konkursa za ''mlađeg inspektora'' uistinu imaju VSS, posebno ovo mislim na diplomirane kriminaliste koji bi morali znati pravila dokazivanja i poznavati Zakon o krivičnom postupku FBIH, ovi što pišu o tužbama- Upravni postupak i Zakon o parničnom postupku te način na koji Sud cijeni postojanje određenih dokaza isl.

Većina od vas koji su iznijeli negativan stav prema konkursu u pogledu navodno učinjenih povreda od strane Komisije vjerovatno nebi prošli ni na konkursu za policajce a pogotovo za mlađeg inspektora.

Uzivajte u predstojećim praznicima ;)
prošetaj i pusti ljude da se bore.
Last edited by RahatHurmašica on 25/01/2015 09:32, edited 1 time in total.
RahatHurmašica

#2159 Re: MUP KS - Konkurs za zaposljavanje

Post by RahatHurmašica »

Snekoki wrote:Koliko mogu da primjetim da su "Zekowild" i "Caffeinfreak" jedna te ista osoba.
Ma jaoj što si ti fin neki rođak, ma za poželjet, hahahaha, to ti rođak retardiran pa ne može sam pratiti a lafo se samo zbog toga registrovao, ma ne budi ofiran.
pa utrtili se da im ne poništimo konkurs
Last edited by RahatHurmašica on 25/01/2015 09:33, edited 1 time in total.
RahatHurmašica

#2160 Re: MUP KS - Konkurs za zaposljavanje

Post by RahatHurmašica »

.
Last edited by RahatHurmašica on 06/02/2015 18:05, edited 1 time in total.
Kiki Riki

#2161 Re: MUP KS - Konkurs za zaposljavanje

Post by Kiki Riki »

Realno Zekowild vam je sve objasnio i tu bi rekao da je kraj pravne price. E sad moze neko ici na krkanluk pa lupati gluposti ja cu ovo, ono ali slabe su cinjenice. Ja bi se zalio da imam osnov, odlican sam bio na opcem znanju, los na fizickom i to je to...primjedbi nemam jer sam gledao da se svima popusta na fizickom i 90% ljudi ne bi proslo da se gledalo do sitnih detalja, ne bi ni ja gledao da sam Komisija, ljudi su pomogali svakome....
caffeinefreak

#2162 Re: MUP KS - Konkurs za zaposljavanje

Post by caffeinefreak »

Last edited by caffeinefreak on 30/04/2013 23:24, edited 1 time in total.
defeated

#2163 Re: MUP KS - Konkurs za zaposljavanje

Post by defeated »

RahatHurmašica wrote:
Zekowild wrote:

nemoj se ti previše sekirati, ima ko će platiti. vodi brigu o svojim problemima, tj kako ćeš vratiti pare koje si dao kad se poništi konkurs.
ja i sta ces kad ponistis konkurs, aplicirati opet? I opet neces proci pismeni a prolaze godine a ti ni godine radnog staza :D :D :D :lol: :lol: :lol:
RahatHurmašica

#2164 Re: MUP KS - Konkurs za zaposljavanje

Post by RahatHurmašica »

.
Last edited by RahatHurmašica on 06/02/2015 18:03, edited 1 time in total.
crni777

#2165 Re: MUP KS - Konkurs za zaposljavanje

Post by crni777 »

Pa dobro. Vidim da nasi buduci drotovi znaju cak i jednu narodnu dosjetku, sto je za pohvalu. Ono jeste da izgleda znaju samo jednu ali nacin na koji je dogradjuju odaje neke naznake inteligencije. Cestitam.

Rekoh, nisam pravnik te mi je drago kada ovako za shodno nadje neki profesionalac, a uz to sve za dzaba, da nam rastumaci sta su nam prava i sta nam je ciniti. Malo me brine sto je njegova prica malo u koliziji sama sa sobom, ali valjda je i ta moja paranoja vezana uz gorepomenutu narodnu dosjetku. Naime, kako to da se nadje neki pravnik te nam muhte tumaci propise a taj isti kaze da niko od njegove vrste nista bez para ne radi?
Pa hajde...
Covjek rece da je tu slucajno, rodjaka radi, ne znam sto mu ne vjerujem.
A moram vam reci jos jednu paranoicnu, bojim se da njegovo tumacenje vrijedi bas onoliko koliko kosta.
Jos da nije pred kraj izlaganja spojio negaciju uz glagol... Ali, sta da kazem, zanio se covjek. Briga za rodjaka. Razumijem. Eto, neka zivi rodjak i krava, i sve... I dabogda ga primili kako znao a ne po steli. Ako to nije sta opet negativno s moje strane.

Slazem se ja sa ovima primljenima da nema nista od zalbe. Ali...treba je podnijeti. Radi sebe.

Ne postoji nista konkretno kao dokaz nepravilnosti. Možda, masovnost zalbi i kumulativni efekat svih mogucih proceduralnih gresaka i propusta komisije pobrojanih u tim zalbama, ne znam.
Jedino za sta mozda neko razmisli je nacionalni element. Ono, kad mogu Sejdic i Finci biti nezadovoljni sto nema njih sa trojicom ili kao cetvrtih, zasto neki konstitutivni ne bi bili nezadovoljni sto ih nema medju dvadeset ili kao dvadeset i kusur.

Buduci inspektori, rekao sam. Nema potrebe za brigu. Regularno ste primljeni, regularno je sve bilo. Zasto se brinete onda?
daleko si

#2166 Re: MUP KS - Konkurs za zaposljavanje

Post by daleko si »

caffeinefreak wrote:Joj inspektora forumskih :lol: :lol: :lol: :lol:
Cuj ista osoba :thumbup:
Dobar dobar......
evo neka ti i "zeko" potvrdi da smo ista osoba haha :lol: :lol:
Hahahah,a gdje si ti bio majstore kad smo mi ovde raspravljali o odgovorima na pitanja,o tome koliko je ko vjezbao za fizicke provjere,koliko ko ima bodova,o ljekarskim pregledima,savjetovali ponekad jedni druge i dijelili misljenja....?!?! Tek kako izadjose rezultati,javi se i to kao najveci protivnik obaranja konkursa i borac za njegovu odrzivost...pa onda pretpostavljam da si jedan od ovih 20...pa samo da cestitam....nisi jos ni sjeo u stolicu a vec se drma,nije to lako :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
defeated

#2167 Re: MUP KS - Konkurs za zaposljavanje

Post by defeated »

nemoj se ti previše sekirati, ima ko će platiti. vodi brigu o svojim problemima, tj kako ćeš vratiti pare koje si dao kad se poništi konkurs.[/quote][/quote]
ja i sta ces kad ponistis konkurs, aplicirati opet? I opet neces proci pismeni a prolaze godine a ti ni godine radnog staza :D :D :D :lol: :lol: :lol:[/quote]
nema veze, nisi ni ti kornjaca. Buhahaha[/quote]

Otkud znas imam li upisan staz preko "stele"? buhahaha :D :D :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :P :P
caffeinefreak

#2168 Re: MUP KS - Konkurs za zaposljavanje

Post by caffeinefreak »

daleko si wrote:
caffeinefreak wrote:Joj inspektora forumskih :lol: :lol: :lol: :lol:
Cuj ista osoba :thumbup:
Dobar dobar......
evo neka ti i "zeko" potvrdi da smo ista osoba haha :lol: :lol:
Hahahah,a gdje si ti bio majstore kad smo mi ovde raspravljali o odgovorima na pitanja,o tome koliko je ko vjezbao za fizicke provjere,koliko ko ima bodova,o ljekarskim pregledima,savjetovali ponekad jedni druge i dijelili misljenja....?!?! Tek kako izadjose rezultati,javi se i to kao najveci protivnik obaranja konkursa i borac za njegovu odrzivost...pa onda pretpostavljam da si jedan od ovih 20...pa samo da cestitam....nisi jos ni sjeo u stolicu a vec se drma,nije to lako :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
E forumski ispektore velikih mogucnosti, niti sam protivnik, niti sam borac za nesto, niti bilo sta drugo, evo ti jedna koja se najvise provlaci ovih dana--brinem se za nekog svog hahaha :-D
Ako se necije stolice primljenih drmaju od ovakvih forumskih inspektora i forumskih supermena, ja licno da sam primljen bas bih se zabrinuo...kao sto rekoh treba mi za nekog :-D :-D
A tebi zelim long lajf i sve sto ide uz to :-D
Zekowild

#2169 Re: MUP KS - Konkurs za zaposljavanje

Post by Zekowild »

Obzirom da sam prozvan u kontekstu da sam ovdje iz razloga sto sam među primljenim kandidatima, samo da vam skrenem pažnju da sam se tek danas i registrovao na ovaj forum pa na volju da zaključite ko sam i šta sam. Nije da sam pratio vaša izlaganja, ali me je osoba koja je aplicirala za čin policajac uputila na ovaj forum samo da sagledam sa strane advokata da li je moguce da se ostvare namjere pojedinaca isticane u pojedinim postovima ( vezano za moguce ponistenje konkursne procedure ), na kojem ovdje pojedinci uporno insistiraju, bzirom da je procedura prijema identična bila i kod prijema policajaca tj. da li postoji mogucnost da s eisto desi i sa konkursom za policajce. To je jedini i osnovni razlog zbog kojeg sam se i registrovao ( prethodno pomenuo zašto baš ovaj konkurs).
Ukoliko je procedura u potpunosti bila ista za policajce, moje stručno mišljenje jeste da će 150 osoba potpisati i ugovor o radu sa MUP KS,
Ja nisam isticao da se ne moze niti da moze se ponistiti konkurs. Ja sam samo naveo da dokazi koje ste naveli nisu ni blizu dovoljnog i da ukolliko se pozivate na iste samo sebe mozete degradirati. Iz tog razloga sam i naveo da se obratite nekoj advokatskoj kancelariji ili samostalnom advokatu i predočite vlastiti slučaj i materijalne dokaze sa kojima raspolažete. Na taj nacin bi dobili objektivnu informaciju o ''vrijednosti'' raspolozivih dokaza te o iznosu sredstava koji vam je neophodan za pokretanje parnice ovog tipa, kao i mogucnost da vas neko zastupa sa pobrojanim dokazima.

''hurmasice'' razumijem tvoju ogorcenost i depresiju konačnom listom, ali morat ces prihvatiti prije ili kasnije da je i sama lista takva kakva jeste produkt osvojenih bodova na provedenim testiranjima. Ako si dobio manje bodova nego što i jesi uradio, takva žalba može biti u potpunosti osnovana, u suprotnom ... saznat ces svakako sam.

Stav ''da se nekome drma stolica'' ne zelim komentarisati i replicirati napisano jer nema smisla, samo cu navesti i uputiti : obratite se strucnoj osobi iz domena ''radnog prava'' .

''crni777'' - nacionalni ključ se može primjeniti samo u slučaju istog broja bodova. Zašto nema druge nacionalnosti među prvih 20 leži u činjenici da isti nisu zadovoljili po broju bodova koji je jedini i osnovni kriterij za prijem u policijsku službu prema Zakonu. Kako bi djelovalo da na listi predloženih za zapošljavanje nađu se kandidati koji su ostvarili 40 bodova (srbi) a ne nađu se kandidati koji su ostvarili 55 bodova (bošnjaci). To bi tek onda predstavljalo diskriminaciju koja je zabranjena i Evropskom konvencijom kao i Poveljom UN-a ali prema bošnjacima, obzirom da su uslovi bili jednaki za sve. Zašto misliš da bošnjak ne može biti diskriminiran u FBIH ? Zakon je jednak i primjenljiv na sve građane bez izuzetaka. Kriterij za odabir kandidata je broj bodova (jedini i osnovni po zakonu). Da bi se druge nacije osim bošnjaka našli među prvih 20 u ovom slučaju, to bi značilo da komisija mora počiniti krivično djelo ( falsifikovanje dokumenata, zloupotreba položaja, vršenje diskriminacije KZ FBiH ) obzirom da s ebodovna lista sačinjava po broju osvojenih bodova i prema bodovima se i predlažu kandidati za prijem, razmisli malo .

Prozivanje tipa da je neko ''korumpiran'' , ''da se traze pare nazad'' je neutemeljeno te na taj nacin dovodis u pitanje i kredibilitet prethodno iznesenih postova u pogledu neregularnosti. Suzdrži se od iznošenja stavova za koje ne posjeduješ nikakav dokaz jer smanjuje se ozbiljnost i snaga iznesenih ''dokaza'' sa tvoje strane.
annonimni

#2170 Re: MUP KS - Konkurs za zaposljavanje

Post by annonimni »

pozz
zanima me da li je kratkovidnost problem, da li je eliminaciono. vidjao sam policajce koji nose naocale, a tu su i sociva tako da mislim da to ne bi trebao biti neki preveliki problem
elda

#2171 Re: MUP KS - Konkurs za zaposljavanje

Post by elda »

annonimni wrote:pozz
zanima me da li je kratkovidnost problem, da li je eliminaciono. vidjao sam policajce koji nose naocale, a tu su i sociva tako da mislim da to ne bi trebao biti neki preveliki problem
Neko te opali šakom i zakuca ti sočivo u oko!!!
defeated

#2172 Re: MUP KS - Konkurs za zaposljavanje

Post by defeated »

Policajce si vidjao zato sto im je u toku rada poceo da slabi vid a morali su super vidjeti kad su tek dosli u policiju, al nebi da te razocaram ali ako ne vidis fino ne vjerujem da mozes proci ljekarski, jer dosta je ljudi palo upravo zbog toga..
crni777

#2173 Re: MUP KS - Konkurs za zaposljavanje

Post by crni777 »

"Zekowild"

Nikako da se razumijemo.
Ti govoriš o pravu a ja o pravdi. A to dvoje ne mora biti uvijek ista stvar. Sa pravnog stanovišta u pravnoj državi, ne postoje razlozi za poništenje konkursa, to sam i ja već rekao. Ako pogledamo rezultate i kandidate koji su predloženi za zapošljavanje, to je to. Ali...
Vjeruj mi da ne bi bio prvi put da u policijski organ u BiH budu izabrani kandidati koji su lošije rangirani, zbog nacionalnog ključa. Raspitaj se kod ljudi koji su prošli mnoge slične konkurse. Ne pričam napamet.
Npr. FMUP prije par godina.

Govoriš o Evropskoj konvenciji, Povelji UN-a, načelima legaliteta i legitimiteta. A ja tebe pitam da li ti pričaš o istoj državi kao i ja? O državi u kojoj predsjednik jednog od entiteta prodaje pomilovanja najgorim zločincima? A da ne proda neko pitanja za test. Ako mi pomeneš presumpciju nevinosti znat ću da si negdje pri-pravnik.

Ne pričam ja o tome. Uporno ti pričam o krivotvorenju, zloupotrebama a ti govoriš kako je, da bi došlo do namještanja to moralo biti počinjeno. Pa o tome i pričamo. Ja pričam o tome da oni koji su imali najviše bodova možda, ti uzmi kao možda, nisu svojim znanjem zaslužili da budu tu. I to je ono o čemu mi ostali pričamo cijelo vrijeme. Kako to dokazati, nikako. Sem ako neko od njih smije na kviz takmičenje protiv nas lošijih iz oblasti koje su bile obuhvaćene testiranjem, u šta sumnjam. Ali, to nam opet ne bi pomoglo. O tome se radi.
I naravno, neko će od njih reći da smo imali šansu da se pokažemo i tako u nedogled.

Ako bismo pak pričali o tome postoje li pravni razlozi za to da se obori konkurs... Kada bi bilo želje kod onih koji bi ga mogli oboriti moglo bi, u što ja sumnjam. Isto tako, ako nema te želje onda i očigledna kršenja propisa nemaju težinu.
Da te upoznam.
Bio sam ja na ovom konkursu i oba puta kada su poništeni. Prvi put je razlog poništavanja bilo to što, kao, nije ispoštovan nacionalni balans. Da, upravo tako.Tako je zvanično pisalo. A sad na ovom konkursu kao jeste. Baš.
A rezultati nisu bili ni objavljeni. Kako je to sa pravne strane moguće?
Ali se desilo jer je postojala želja da se konkurs obori jer su neki imali dosta bodova a nije trebalo tako. Drugi put je razlog vrlo jednostavan, ali je i smiješan jer pokazuje kakvi "stručnjaci" rade u komisijama. Naime, mimo pravilnika više opcionih odgovora je moglo biti tačno. Naravno, da sad budu sigurniji da će proći pravi, jer si fakat morao biti manijak te biti dobar ako je samo ispravan broj odgovora nosio bod. I šta? Neko od kandidata im skrene pažnju na to. Predsjednik komisije Hrvat Džafer (inače Bošnjak, da se naslutiti bez obzira što može izgledati komplikovano čak mnogo više nego kod nekih sada primljenih kandidata), sadašnji načelnik SKP, je bio mnogo ljut, ali jbg.
Prvi put je pak, u skladu sa pravilnikom, predsjednik komisije Idrizović, sadašnji načelnik Sektora uniformisane policije, bio prisutan sa ostalim članovima komisije na fizičkom testiranju. A na ovom sad konkursu predsjednik i članovi komisije su bili ko zna gdje. E sad. Da li bi pomenuti razlozi po tebi bili za obaranja konkursa ne znam. Hoću reći, kad se hoće i sitnica je dovoljna. Da budem banalan. Znaš li da li su svi favorizovani kandidati prošli? Šta ako je njegov ili njen neuspjeh "nekog" naljutio? To mi ne znamo. Ali, vjeruj mi, u ovoj državi, to je bitnije od svih pravnih razloga. Zbog toga se primljeni kandidati brinu. Znaju oni, većina njih.

A sad jos malo o pravdi. Ne bi li tebi bilo rezignirajuće da se na poziciju sudije, tužioca, advokata ili šta ti ja znam ima pravo prijaviti veterinar, agronom, bravar ili sl.? Naravno, možeš reći da, ako te pobijede u ispravnom natjecanju sve je ok. Ali... Ovo je BiH. Regularni konkursi i tenderi ne postoje.
Naravno nisi ti kriv. Ali, ko je predložio takav zakon? Neki kursadžija prema skupštini? U redu je da na pojedinim poslovima u policiji treba imati razne potrebne profile. Ali, ko su momci i cure koji su se sa 18-19 god. opredijelili za te i slične poslove? I sada ih se degradira po ovom forumu, a i inače u državi, kao poderali ih šumari na testu općeg znanja. Ma daj.
Zašto u ovoj državi padaju toliki slučajevi na sudovima? Zbog nedovoljnih i pogrešno prikupljenih dokaza. Ko ih je prikupljao? Tužioci, pravnici, kao i inspektori, inžinjeri nutricionisti. E, to je to. Nije tužioc kriv, ne poznaje on to, ne zna on ništa od toga. Kriv je onaj ko je omogućio da se na konkurs za inspektora javi dizajner, kojem se usput jako gadi da vidi krv ili leš.

U pravu si kada nabrajaš razloge zbog kojih misliš da konkurs neće biti poništen, jer ipak na isti način kao i ti će rezonovati Odbor, čak i ako to nije pravedno. A mi nismo u mogućnosti dati dokaze koji bi nekog naveli na razmišljanje, makar postoje kršenja zakona i pravilnika. Opasno je to. Jer, šta god mi rekli, nije dovoljno.
I to čak ni tebi a ne nekom "njihovom".
(Nema tijela, nema ubistva).

Ali, evo ti par pitanja.
(Znam ja, da koliko god se ja trudio da oblatim ovaj konkurs jer nisam prošao, ti ćeš nama sa pravne strane govoriti da je sve bilo u redu iako nisi bio tu da to vidiš, bar tako kažeš).

Misliš li da se red predviđen pravilnikom mogao održati, te spriječiti malverzacije, u sali u kojoj se nalazi 670 kandidata?
Ako je tvoj odgovor da, onda si naivniji od kandidata koji su mislili da nas fakat snimaju neke kamere.
Misliš li stvarno da pitanja nikako nisu mogla procuriti?
Misliš li da je iko od kandidata smio odbiti potpisati da na vlastiti zahtjev želi trčati po mokroj stazi?
Misliš li da je to što je testiranje vršeno na mokroj stazi imalo ikakav uticaj na rezultat? Ako nije, kako da je prolaznost sljedećeg dana bila za 3 ili 4x veća?
Misliš li da je normalno da trčanju prisustvuju i neki roditelji, te da razgovaraju sa prisutnim policajcima? Pa dobro, recimo da daju samo moralnu podršku djeci. Da li će ih onda tako morati pratiti na posao, na uviđaj možda? Jer, nezgodan je to posao mnogo ozbiljniji od jednog testiranja.
Šta ti misliš zašto su svi kandidati na javno prozivanje kandidata Čovića šutali? Neko im je nešto obećao? Ne znam je li to po konvencijama i poveljama?
Šta misliš zašto je pomenuti kandidat odustao?
Je li u redu da presjednik komisije ne prisustvuje fizičkom testiranju iako to pravilnik (čl.12.st.1.) striktno popisuje?
Je li to normalno da testiranju prisustvuju samo policajci sa nižim činom od onog propisanog za članove komisije prema čl. 48. st.1 tč.a) ZOPS i čl. 6. st.1tč.a) Pravilnika?
Misliš li da je u redu da kandidata diskvalifikuje ljekarski i psihološki pregled, ako je sposoban, ili još gore, da za sedmicu postane sposoban iako to ranije nije bio?
Naravno, ovo sve, a ima toga još, Odboru neće biti dovoljno da se zamisli, jer opasno je to.
I najvažnije pitanje, važnije čak i od toga koliko si ti neutralan, iskreno, misliš li da je sve bilo regularno?
Od tvoga odgovora, kakav god bio, zavisi da li bi sutra mogao biti dobar tužilac, i što je najvažnije, sudija. Jer, treba nekada imati i instinkt.
Mislim da te niko ne proziva. Tu si, pogledao si, nisi se zadovoljio, komentarisao si, dao svoje mišljenje. Repliciramo. Ovo je forum, ne sudnica. Zato ne pričamo samo pravnim formulacijama.
A svjesni smo da se to ne vrednuje u žalbi.

Čestitam kriminalistima koji su izabrani na ovom konkursu, ako ih ima. Bez obzira kako izabrani, jer to očigledno nikom nije bitno, želim im uspješnu karijeru. Nadam se da će bar nekada početi poštovati svoje zvanje, za razliku od drugih koji su se uhljebili, te se truditi da na nekim budućim konkursima, nekad, prednost imaju njihove kolege a ne neki kursisti.
ja-sa

#2174 Re: MUP KS - Konkurs za zaposljavanje

Post by ja-sa »

Samnom na ljekarskom je bio momak koji je nosio naocale sa dioptrijom 2.Pri samom pregledu je skinuo naocale,a dr.Zec ga pitao:Mislis li da ces nesto vidjeti bez njih?Ovaj naravno rekao da nece,vratio naocale i prosao ljekarski.Tako da ne brines ako imas naocale ;)
Cracked

#2175 Re: MUP KS - Konkurs za zaposljavanje

Post by Cracked »

Oj ljudi kakav crni vid. Pa znate koliko ljudi je u policiju doslo sa slabijim vidom (naocale, sociva). Radi toga te ne smije oboriti, osim ako nisi slijep, ali tesko da bi do ljekarskog slijep dogurao.
Neko te opali šakom i zakuca ti sočivo u oko!!!
svasta i komentara glupa...
Post Reply