Nek me za 4000 KM udara čime hoćeGrb1 wrote: ↑21/02/2024 13:08 Pozdrav, ima li iko iskustva sa intervjuima za cc? Pogotovo za saudia airlines, gledam na yt generalno sve lijepo i fino ali nadjem na portalu jednom neka iz bosne imala haoticno iskustvo na obuci, navodno udare te stapom ?? Jel ima iko ikog da je isao na obuke kakva je situacija?
Kontrolori zracnog saobracaja-posao
Moderator: anex
- liyf
#2176 Re: Cabin crew
-
profatr
#2177 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao
Svi tehnički fakulteti su zahtjevni što se tiče matematike i fizike. A poslije fakulteta da češ naći posao u tvom željenom smjeru, čisto sumnjam, ako nisi stranački aganžiran i podoban.liyf wrote: ↑21/02/2024 00:46 Vozdra raja, 4. razred srednje pa da pitam. Jeste li vi većinski studirali Saobraćajni faks? Kontam da upišem smjer zračni saobraćaj, interesuju me avioni, avijacija i to, pa reko da se oprobam jer me na UNSA ništa sem toga ne interesuje. Pa ima li neko neka iskustva ako jeste studirali taj smjer, kako vam je bilo, je li teško, matematika fazoni, i na kraju jeste li našli svrsihodan posao u struci zračnog saobraćaja?
Tema umrla kad je konkurs završio ali valjda se isplati pitati
-
CoffeeMan
#2178 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao
Vrijeme je da tema živne.
Evo da ja pitam odmah mogu li ja kao padavicar proslog FEAST-a ponovo na isti sada? Necu raditi posao jer imam bolji ali hocu opet da radim FEAST
Evo da ja pitam odmah mogu li ja kao padavicar proslog FEAST-a ponovo na isti sada? Necu raditi posao jer imam bolji ali hocu opet da radim FEAST
- helpdesk1
#2179 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao
I opet bi pao na FEAST jer ne obraćaš pažnju na detalje
-
CoffeeMan
#2180 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao
Znam da nije zato i pitam, jer znam da EUROCONTROL nije (nisam siguran da li je to pravilo ili preporuka) da se ponavlja FEAST. Cini mi se da se nesto i potpisivalo u tom smislu kada smo prosli put izlazili.
Ja sam vec star konj za ovog posla, i da nema odredbe o diskriminaciji, ne bih ni mogao konkurisati na "normalnim" konkursima za ovo ali zelio bih probati FEAST opet u pravim uslovima, jer sam prosli put kiksao i bas mi krivo radi toga. A tacno se sjecam kako se taj dan nisam osjecao kako treba.
- drndalo
#2181 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao
Jel to opet izasao oglas...? Da nisu otisli madi i perspektivni....?
Ko ih jebe, da su nas starije primili, ne bi nidje isli... Bar ja ne bih...
Ko ih jebe, da su nas starije primili, ne bi nidje isli... Bar ja ne bih...
- liyf
#2182 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao
Kaze primamo mladu generaciju kontrolora, posebni uslovi: svi certifikati, dozvola i godina iskustva.
Ne kontam konkurs doduse. Kaze treba ti da vec imas licencu za kontrolora, ali ce te oni poslati na osposobljavanje?
Ne kontam konkurs doduse. Kaze treba ti da vec imas licencu za kontrolora, ali ce te oni poslati na osposobljavanje?
- drndalo
#2183 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao
Pa ovako kako pise, more bit bidne, a more bit i da ne bidne...
A mogli su i po spisku od proslog puta kontaktirati sve one koji nisu prosli na stipendiranje/obuku iako su sve korake prije toga zavrsili... Koliko se sjecam >20 ljudi je bilo tada vise na zavrsnom intervjuu nego sto su primali, dakle zadovoljili sve uslove testiranja.
Ko je tada imao skolu, ima je i sada. Ko je znao engleski, zna ga i sada. Ko je polozio oba FEASTa, polozio bi ih i sada. Jedino mozda ljekarski neko sada ne bi polozio u odnosu na prije.
A mogli su i po spisku od proslog puta kontaktirati sve one koji nisu prosli na stipendiranje/obuku iako su sve korake prije toga zavrsili... Koliko se sjecam >20 ljudi je bilo tada vise na zavrsnom intervjuu nego sto su primali, dakle zadovoljili sve uslove testiranja.
Ko je tada imao skolu, ima je i sada. Ko je znao engleski, zna ga i sada. Ko je polozio oba FEASTa, polozio bi ih i sada. Jedino mozda ljekarski neko sada ne bi polozio u odnosu na prije.
- liyf
#2184 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao
pa ne kontam jel se sad moze prijaviti neko ko nema feast, dozvolu itd. Nelogicno malodrndalo wrote: ↑04/02/2026 18:47 Pa ovako kako pise, more bit bidne, a more bit i da ne bidne...
- Danguba
#2185 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao
Zar BHANSA nije privatna kompanija jer nikome ne polazu racune pa shodno tome, mogu zaposljavati koga hoce i dijeliti place kakve hoce? 
- ZoomZoomKiwi
#2186 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao
Odakle ti to da je privatna?
- drndalo
#2187 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao
Javna je po vlasnistvu, i to agencija, nije firma, a po upravljanju skoro privatna. Zlobnici bi rekli da HDZ zet moze svasta...
- drndalo
#2188 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao
Salji papire ako zelis. U najgorem slucaju ce te odbiti.liyf wrote: ↑04/02/2026 19:02pa ne kontam jel se sad moze prijaviti neko ko nema feast, dozvolu itd. Nelogicno malodrndalo wrote: ↑04/02/2026 18:47 Pa ovako kako pise, more bit bidne, a more bit i da ne bidne...
-
el_bake007
#2189 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao
najveci scam od javnog konkursa je u BHANSAi, transparentnije se do posla dolazi u telekomu. rezultati feasta ne budu objavljeni ni u kojem slucaju nego zovnu one koji su "prosli" na usmeni intervju od 2 minute gdje se kandidat predstavi na engleskom, kaze nesto o sebi i zasto zeli ovim da se bavi i to je to. poslje toga onaj ko je i to "zadovoljio" prolazi medicinsku provjeru i potpisuje ugovor o osposobljavanju. prosli put im je firma koja je unajmljena za trening buducih kontrolora rekla da "vece idiote nisu nikada imali na obuci". ovome doprinosi u nekoj mjeri i to sto je nacionalni kljuc u igri.
- liyf
#2190 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao
Kakve su plate? Hoćel me poslat u Banjaluku ako živim u Tuzli i obratno?drndalo wrote: ↑04/02/2026 20:51Salji papire ako zelis. U najgorem slucaju ce te odbiti.liyf wrote: ↑04/02/2026 19:02pa ne kontam jel se sad moze prijaviti neko ko nema feast, dozvolu itd. Nelogicno malodrndalo wrote: ↑04/02/2026 18:47 Pa ovako kako pise, more bit bidne, a more bit i da ne bidne...
-
CoffeeMan
#2191 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao
Ovako je na svakom konkursu, a naznaceno je da onaj ko nema polozeno i godine iskustva da ce se obuka smatrati kao da je ispunjen taj uslov. Tako je bilo i prosli put.liyf wrote: ↑04/02/2026 19:02pa ne kontam jel se sad moze prijaviti neko ko nema feast, dozvolu itd. Nelogicno malodrndalo wrote: ↑04/02/2026 18:47 Pa ovako kako pise, more bit bidne, a more bit i da ne bidne...
Nepisano pravilo, ali preporuka EUROCONTROL-a na bazi njihove analize psiho-nekakvih sposobnosti je da kod ljudi nakon 28. godine zivota padaju ti elementi koji se traze za kontrolora letenja i da je veca sansa da ce podbaciti na skolovanju (a kasnije mozda i nedaj boze na poslu) sto je osoba starija. Pa se zbog toga redovno kod EUROCONTROL-a ali i drugih clanica u konkursu propisuje i kriteriji godina (redovno do 27-28max). Kod nas je to proglaesno neustavno pa se na konkurs moze prijaviti i "stara djukela" kao ja od 40 godina, mada realno sanse za proc su male. FEAST u sustini bi trebao da "uhvati" i eliminise. Problem sa proslim konkursom a izgleda i sa ovim je sto je bio samo FEAST I. Mada nije propisano ali pravilo je da bi se bas bas isfiltrirali kandidati da bude FEAST I pa FEAST II. Taj detalj je meni bio najveci indikator da nesto nije uredu sa konkursom proslim.
E sad ja se furam na ove teme i bas sam horan da odradim opet FEAST u realnim uslovima. Covjek kad to radi kuci jebiga atmosfera je drugacija, nema presinga nema nista.
Ja sa proslog FEAST-a mogu reci da je ono stvarno osmisljeno dobro jer zadaci su na prvi pogled za djecu iz prvog razreda ali se dobro sjecam osjecaja u mozgu koji sam imao kad sam izlazio iz one zgrade u Mostaru. Nikad nista me u zivotu nije toliko umorilo psihicki. Tako da zelim to opet probati na racun BHANSE
Poslat ce te tamo gdje je manjak kontrolora tj. na kojim pozicijama bude trebalo.
-
caseytron
#2192 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao
ja bio na posljednjem intervjuu. Taj zadnji nelogican bio totalno. Znam da sam osjecao neku nelagodu u zraku, fol da pricaju na engleskom. A do tada sve na engleskom bilo. Oko 130 ljudi je bilo na tom zadnjem.drndalo wrote: ↑04/02/2026 18:47 Pa ovako kako pise, more bit bidne, a more bit i da ne bidne...
Tu sam skontao da volim svoju zemlju, ali ne i drzavu
- ZoomZoomKiwi
#2193 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao
Da vas ne quotam sve posebno, ali da se osvrnem na sve pa možda ko nađe i odgovor na svoje nedoumice.
Prošli konkurs (objavljen krajem 2022.) je bio isti kao i ovaj.
I radili su se FEAST I i III, nije se radio FEAST II, iz jednostavnog razloga, premalo kandidata je prošlo FEAST I, i zajedno sa ekipom iz Eurocontrola je odlučeno da se odmah ide na “intervju”, jer je nakon toga i obuka svojevrsna selekcija i filtriranje kandidata. Čak je i taj usmeni “intervju”, nažalost, dozvoljen od strane Eurocontrola ukoliko to agencija želi.
Insinuiranje da su u centru za obuku izjavili da nisu nikad radili s većim budalama je, rekao bih, zlonamjerno i nije baš tačno.
Prvo to su ljudi koji su prošli FEAST I, i svi izabrani kandidati su uspješno završili obuku, koja je, kako rekoh, sama po sebi itekakvo sito za odstranjivanje “budala”.
Prošli put se na konkurs prijavilo oko 600 ljudi, od toga je 400 prošlo Engleski, a samo 60ak prošlo FEAST I.
Od tih 60ak je izabrano pomoću intervjua koji je bio isti dan kad i ljekarski, i to tako kako i rekoste “na traci”, 25 komada. Tih 25 je, nažalost, moralo biti, između ostalog, popunjeno i po nacionalnom ključu.
Opet ponavljam, to su ljudi koji prošli FEAST I, i uspješno završili obuku za ATCO u cjelosti.
E sad kako je na osnovu tri pitanja na dvominutnom intervjuu izvršena selekcija, to stvarno ne znam.
Kako god, može se reći da je od 60 sposobnih izabrano 25 podobnih i ništa manje sposobnih.
Što se tiče ograničenja za godine za prijavu na konkurs, u Hrvatskoj je 30, u Sloveniji i Švicarskoj ga nema, kao ni kod nas.
Također, znam da je stav Eurocontrola da ukoliko ste uspješno uradili FEAST test u 2023. ili kasnije, ne morate ga raditi ponovo. Jer je test identičan.
Kakav će stav zauzeti BHANSA, to ne znam.
I da, FEAST test se ne gradira, ili ste ga prošli ili niste. Ne dobija se nikakav papir niti certifikat, niti se rezultati igdje objavljuju. To je sve pravilo Eurocontrola i nije BiH izmišljotina.
Razumijem skepsu, ali nije sve ni crno ni bijelo. Sasvim sigurno da mjesta za manipulaciju kroz intervju ima, ali s razlogom je intervju nakon FEAST.
E sad, konkursi za druga radna mjesta, to je već posebna priča.
Edit: popravio pogrešno numerisane FEAST testove. Slabo pamćenje.
Prošli konkurs (objavljen krajem 2022.) je bio isti kao i ovaj.
I radili su se FEAST I i III, nije se radio FEAST II, iz jednostavnog razloga, premalo kandidata je prošlo FEAST I, i zajedno sa ekipom iz Eurocontrola je odlučeno da se odmah ide na “intervju”, jer je nakon toga i obuka svojevrsna selekcija i filtriranje kandidata. Čak je i taj usmeni “intervju”, nažalost, dozvoljen od strane Eurocontrola ukoliko to agencija želi.
Insinuiranje da su u centru za obuku izjavili da nisu nikad radili s većim budalama je, rekao bih, zlonamjerno i nije baš tačno.
Prvo to su ljudi koji su prošli FEAST I, i svi izabrani kandidati su uspješno završili obuku, koja je, kako rekoh, sama po sebi itekakvo sito za odstranjivanje “budala”.
Prošli put se na konkurs prijavilo oko 600 ljudi, od toga je 400 prošlo Engleski, a samo 60ak prošlo FEAST I.
Od tih 60ak je izabrano pomoću intervjua koji je bio isti dan kad i ljekarski, i to tako kako i rekoste “na traci”, 25 komada. Tih 25 je, nažalost, moralo biti, između ostalog, popunjeno i po nacionalnom ključu.
Opet ponavljam, to su ljudi koji prošli FEAST I, i uspješno završili obuku za ATCO u cjelosti.
E sad kako je na osnovu tri pitanja na dvominutnom intervjuu izvršena selekcija, to stvarno ne znam.
Kako god, može se reći da je od 60 sposobnih izabrano 25 podobnih i ništa manje sposobnih.
Što se tiče ograničenja za godine za prijavu na konkurs, u Hrvatskoj je 30, u Sloveniji i Švicarskoj ga nema, kao ni kod nas.
Također, znam da je stav Eurocontrola da ukoliko ste uspješno uradili FEAST test u 2023. ili kasnije, ne morate ga raditi ponovo. Jer je test identičan.
Kakav će stav zauzeti BHANSA, to ne znam.
I da, FEAST test se ne gradira, ili ste ga prošli ili niste. Ne dobija se nikakav papir niti certifikat, niti se rezultati igdje objavljuju. To je sve pravilo Eurocontrola i nije BiH izmišljotina.
Razumijem skepsu, ali nije sve ni crno ni bijelo. Sasvim sigurno da mjesta za manipulaciju kroz intervju ima, ali s razlogom je intervju nakon FEAST.
E sad, konkursi za druga radna mjesta, to je već posebna priča.
Edit: popravio pogrešno numerisane FEAST testove. Slabo pamćenje.
Last edited by ZoomZoomKiwi on 04/02/2026 23:22, edited 1 time in total.
- Danguba
-
CoffeeMan
#2195 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao
Izvini, a kada su radili FEAST II? U toku redovne konkursne procedure nije bilo FEAST II testa, a to se moze vidjeti i na forumu. Ja sam ucestvovao na konkursu i poslije FEAST I sam dobio email da nisam polozio a ovi koji jesu su dobijali odmah TERMINE LJEKARSKIH I INTERVIEW-aZoomZoomKiwi wrote: ↑04/02/2026 23:07
I radili su se FEAST I i II, nije se radio FEAST III, iz jednostavnog razloga, premalo kandidata je prošlo FEAST II, i zajedno sa ekipom iz Eurocontrola je odlučeno da se odmah ide na “intervju”, jer je nakon toga i obuka svojevrsna selekcija i filtriranje kandidata. Čak je i taj usmeni “intervju”, nažalost, dozvoljen od strane Eurocontrola ukoliko to agencija želi.
Ako je bio neki FEAST II poslije tih interview-a kao prije obkuke, onda OK. Ja sam se iskljucio iz pracenja teme nakon sto sam dobio email da nisam polozio. Ali ja koliko znam FEAST II se ne radi u toj fazi nego u fazi eliminacije. Ali ok.
Dakle na proslom konkursu je bio FEAST I + test licnosti ili kako se vec zvao.
P.s.
Dok na pretproslom konkursu (2019?) jeste bio FEAST II kad i treba da bude.
P.P.S
I u Hrvatskoj je 28 godina kao sto sam rekao a ne 30. (...Uvjeti su barem završena srednja škola, manje od 28 godina u trenutku isteka roka prijave na oglas...)
Last edited by CoffeeMan on 04/02/2026 23:19, edited 1 time in total.
- ZoomZoomKiwi
#2196 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao
Ispričavam se, ja moram osvježiti pamćenje.
FEAST III je psihološki test i rađen je u isto vrijeme kad i FEAST I.
FEAST II je taj pravi ATC test sa dva problema, i nije rađen zbog premalog Candidate Poola.
FEAST III je psihološki test i rađen je u isto vrijeme kad i FEAST I.
FEAST II je taj pravi ATC test sa dva problema, i nije rađen zbog premalog Candidate Poola.
-
CoffeeMan
#2197 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao
Izvini druze, da se sad ti i ja ne prepucavamo ali FEAST I nije test ličnosti vec ono sto smo radili 2 i pol sata.ZoomZoomKiwi wrote: ↑04/02/2026 23:18 Moraš malo osvježiti pamćenje.
Sve imaš na Eurocontrol stranici, ali i u ovoj temi naravno.
FEAST I je test ličnosti (sklonost rizicima i to)
FEAST II je poslije sve ono što si radio tri i po sata tamo, da ne nabrajam zadatke, znaš i sam.
FEAST III ima samo dva zadatka i to su pravi ATC problemi. I taj se ne radi isti dan kad i FEAST II.
To se nije radilo jer se i ne mora raditi u slučaju da candidate pool nije dovoljno velik.
Kako rekoh, u bilo kojem trenutku obuke te drilaju vrhunski i imaju te pravo odstraniti ako ne zadovoljavaš minimume.
EUROCONTROL jasno i nedvosmisleno kaze:
Test licnosti je sastavni dio FEAST I, tako da je 100% odradjen samo FEAST I. Moguce da je kasnije sa odabranim kandidatima uradjen i FEAST II mada sumnjam jer to mi nema logike ako su vec odabrani.
https://feast-info.eurocontrol.int
FEAST I
The first phase of FEAST is intended to measure your basic skills and abilities in decision-making, planning ability, memory, logical reasoning, visual perception, attention, multi-tasking and spatial orientation. This phase also includes a test on your English language knowledge.
All tests are computer-based, and therefore the use of a keyboard and a mouse will be required.
It will take minimum 2 ½ hours to take the tests. There will be one or several 10 minute breaks during the test session.
Some tests will use a multiple-choice format, i.e. you will receive a number of solutions to choose from. Only one solution will be the correct one. In other tests, you will be required to react as quickly as possible. In general, you should always try to work as quickly and precisely as possible. It is also important to note that you might not be able to answer all items in all tests. This should not discourage you, as it does not necessarily mean that you have failed the test.
- ZoomZoomKiwi
#2198 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao
U pravu si, ne valja mi pamćenje, popravio sam upis.

-
CoffeeMan
#2199 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao
Nema problema
Ja se zaista opirem tome da tvrdim 100% da su ove vrste pozicija namjestene, jer ipak prevelik je rizik da se namjesta nesto poput pozicije kontrolora letenja. Ali opet kod nas je sve moguce, mada iskreno se nadam da ipak negdje imaju granice.
Ja se zaista opirem tome da tvrdim 100% da su ove vrste pozicija namjestene, jer ipak prevelik je rizik da se namjesta nesto poput pozicije kontrolora letenja. Ali opet kod nas je sve moguce, mada iskreno se nadam da ipak negdje imaju granice.
- ZoomZoomKiwi
#2200 Re: ATCO
Ma sve je moguće.
Ako i jesu birali podobne, sasvim sigurno su ih mogli birati samo među sposobnima.
I činjenica da su svi uspješno završili obuku mi je super.
Opet kažem, proces selekcije 25/60 kandidata kroz dvominutni intervju je sasvim sigurno prostor za manipulacije. Ali jebiga, Eurocontrol to dozvoljava.
Od ovog puta je obuka u cjelosti u BiH, ali su treneri većinom stranci, tako da i to je dobro