jebi ga ja sam se umorio i od motivacije i od demotivacije....
Jadi nas nezaposlenih
Moderator: anex
- _mufljuz_
#526 Re: Jadi nas nezaposlenih
bravo bejbe
- MJAU - da
#527 Re: Jadi nas nezaposlenih
Hehehehe_mufljuz_ wrote:bravo bejbe![]()
![]()
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#528 Re: Jadi nas nezaposlenih
Idemo dalje, priča druga
Nadam ste da ste pročitali moju prvu priču i da nema potrebe da pravim ikakav uvod. Dakle taj famozni konkurs je prošao kako je prošao. Bio sam ljut nekoliko dana, ali sam poslije ipak skontao da moja ljutnja i gađenje spram svega toga neće ništa promijeniti na bolje. Na kraju sam sam sebe počeo uvjeravati da postoji mogućnost da dva izabrana kandidata koje lično poznajem zapravo nisam primijetio i da je moguće da su ljudi zaista bili na intervjuu
I tako ja ponovo počeo dangubit. Kafana me ponovo sebi uzela
Išao na nekakve kurseve što ih je biro organizovao, kontam bezveze, ali eto upoznao neke nove raje, razmijenila se iskustva, poznanstva, ono počela se ponovo u meni javljati nada
Kad iz vedra neba jedan poznanik dobi pripravnički na pravo dobrom mjestu (naaaaravno državna institucija, o tome pričamo). Frajer bio najbolji student, a godinu dana na birou, nasakupljao se odbijenica ko sličica birvaktile. Uh njegovo zaposlenje mi je baš vratilo nadu, kontam ma jeni kod njega štela bila, da ju je imao našao bi nešto i prije
I on mi nakon 2 mjeseca javi evo opet konkurs, šatro primaju dosta ljudi i to na više odjela. I ja naravno spržim cvanciku na razne dokumente + plus putni troškovi. Na dan "testiranja" (ko da idem provjerit imam li sidu, a ne da apliciram na posao) dočeka me sva realnost stanja akademskih građana ove države. Skontah koliko je isprazno to što nas na fakultetu profesori filuju floskulama da smo mi ugledni članovi društva. To bre utiče na vugla, rođaci
U holu te institucije brat bratu 200 ljudi. Ko imigracioni centar u Švedskoj. Dosta poznatih faca, među njima i jedan poznanik koji je rekao da mu je adut na tom konkursu nacionalnost
Haj srećom brzo me prozvaše. Uđem ja u nekakvu kancelariju, tamo zaposleni u ovoj instituciji raspoređuju gdje ćemo sjediti. Pogledam ih i zaključak je da dress code definitivno ne postoji. Jedna od njih je izgledala kao pevaljka Stoja. Nj'akav kaiš ko tepsija preko cijelog stomaka i naravno minić, mislim stvarno
bilo se poprilično teško skoncentrisati na pitanja
Pitanja maksimalno zapetljana, ali sam ipak ko iz topa uradio 16 od 20. Na ostala četiri sam bio malo skeptičan spram ponuđenih odgovora, da bi "Stoja" to primijetila i došla do mene i lafo mi pomogla
Naravno uradila je to na način da se sagela okrenuta leđima prema svojim kolegama. Na to jedan od njih, uz ono kao khm khm nakašljavanje, reče: Jel ti fin taj dečkić, hoćemo li ti njega primiti za pripravnika? Koje ruganje sina mi malog, ali haj ja odšutim. 0d 20 pitanja miljardu posto sam bio siguran da su mi tačna 18, jedno djelimično i jedno netačno (kasnije provjerio).
Naveče mi se na fejsbuku javlja taj što mu je adut nacionalnost, kaže jesu te zvali, reko nisu. Kaže mene zvali na usmeni, tačno sam uradio 15 pitanja. Haj ja skontam mene će zvat sutra
Naravno prođe nekoliko dana, telefon šuti, ali zato žuti papirić u poštanskom sandučetu. Kontam ma ja sam zakuco test mene su odmah primili bez usmenog
Kad tamo imam šta i vidjeti. Svoje ime naravno nisam vidio. Ali sam vidio da je primljeno 6 osoba koje se isto zovu i da su dvije osobe primljene na više različitih odjela. Kontam šta je ba ovo nemoguće. Štela ko Kip slobode. Kasnije sam pročitao da je nastala legenda da oni u komisijama nisu bili sigurni koja je ,od osoba što se isto zovu, imala štelu pa su primili sve tog imena da budu sigurni
Haj i to, ali što su dvije osobe primljene na više mjesta, to je stvarno bilo očigledno. Nacionalni je dobio posao, naravno ne zbog toga što je pripadnik endemične narodnosti, nego što babo radi u toj instituciji. Šta reći dalje.....
Sjedi i plači. Ovo me je stvarno dotuklo. .. Ali ovdje nije kraj, imam još ovakvih priča, pa eto uskoro ponovo pišem
Nadam ste da ste pročitali moju prvu priču i da nema potrebe da pravim ikakav uvod. Dakle taj famozni konkurs je prošao kako je prošao. Bio sam ljut nekoliko dana, ali sam poslije ipak skontao da moja ljutnja i gađenje spram svega toga neće ništa promijeniti na bolje. Na kraju sam sam sebe počeo uvjeravati da postoji mogućnost da dva izabrana kandidata koje lično poznajem zapravo nisam primijetio i da je moguće da su ljudi zaista bili na intervjuu
I tako ja ponovo počeo dangubit. Kafana me ponovo sebi uzela
Kad iz vedra neba jedan poznanik dobi pripravnički na pravo dobrom mjestu (naaaaravno državna institucija, o tome pričamo). Frajer bio najbolji student, a godinu dana na birou, nasakupljao se odbijenica ko sličica birvaktile. Uh njegovo zaposlenje mi je baš vratilo nadu, kontam ma jeni kod njega štela bila, da ju je imao našao bi nešto i prije
Haj srećom brzo me prozvaše. Uđem ja u nekakvu kancelariju, tamo zaposleni u ovoj instituciji raspoređuju gdje ćemo sjediti. Pogledam ih i zaključak je da dress code definitivno ne postoji. Jedna od njih je izgledala kao pevaljka Stoja. Nj'akav kaiš ko tepsija preko cijelog stomaka i naravno minić, mislim stvarno
Pitanja maksimalno zapetljana, ali sam ipak ko iz topa uradio 16 od 20. Na ostala četiri sam bio malo skeptičan spram ponuđenih odgovora, da bi "Stoja" to primijetila i došla do mene i lafo mi pomogla
Naveče mi se na fejsbuku javlja taj što mu je adut nacionalnost, kaže jesu te zvali, reko nisu. Kaže mene zvali na usmeni, tačno sam uradio 15 pitanja. Haj ja skontam mene će zvat sutra
Sjedi i plači. Ovo me je stvarno dotuklo. .. Ali ovdje nije kraj, imam još ovakvih priča, pa eto uskoro ponovo pišem
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#529 Re: Jadi nas nezaposlenih
Dobra priča
Man'se se ti akademac državnih konkursa i objava pa ptice na grani znaju da se tamo za ruku dovodi
Prije će da nađu špansku galiju u Hutovom blatu, sve sa topovima i zlatom, nego ti posao tamo preko konkursa

Man'se se ti akademac državnih konkursa i objava pa ptice na grani znaju da se tamo za ruku dovodi
- _mufljuz_
#530 Re: Jadi nas nezaposlenih
Lajavikrelac wrote:Dobra priča![]()
Man'se se ti akademac državnih konkursa i objava pa ptice na grani znaju da se tamo za ruku dovodiPrije će da nađu špansku galiju u Hutovom blatu, sve sa topovima i zlatom, nego ti posao tamo preko konkursa
![]()
joj jarane sto nemam firmu bio bi zaduzen za animaciju i zajebavanje
-
modem33
#531 Re: Jadi nas nezaposlenih
Man'se se ti akademac državnih konkursa i objava pa ptice na grani znaju da se tamo za ruku dovodiPrije će da nađu špansku galiju u Hutovom blatu, sve sa topovima i zlatom, nego ti posao tamo preko konkursa
![]()
Svaka cast Al Bundy
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#532 Re: Jadi nas nezaposlenih
Hahaha joj jaro ti si meni ubjedljivo najjaci lik, sina mi malog. Kakav akademac' to je skoro pa uvredaLajavikrelac wrote:Dobra priča![]()
![]()
- Domaci izdajnik
-
mali_balon
#534 Re: Jadi nas nezaposlenih
![]()
Kako je vrijeme doslo ni kod privatnika nije nista bolje.
- polarb
#535 Re: Jadi nas nezaposlenih
Jadno je to sto osoba koja ima fakultet mora moliti i traziti bilo kakav posao sa nekom mizernom platom.
Preporucujem knjigu "Profesionalna izgradnja mreze" Robert Batvin, mozda i pomogne nekome da promijeni poglede na situaciju kakva jest i uzme stvar u svoje ruke.
Preporucujem knjigu "Profesionalna izgradnja mreze" Robert Batvin, mozda i pomogne nekome da promijeni poglede na situaciju kakva jest i uzme stvar u svoje ruke.
-
korisnik101
#536 Re: Jadi nas nezaposlenih
Pa nigdje u svijetu se sam fakultet bez radnog iskustva ne broji.polarb wrote:Jadno je to sto osoba koja ima fakultet mora moliti i traziti bilo kakav posao sa nekom mizernom platom.
.
Uvijek moras pokazati neko radno iskustvo.
- Domaci izdajnik
-
Nebitan32
- Nisrin
#539 Re: Jadi nas nezaposlenih
Nebitan32 wrote:Konkurs za prijem 70 spoljnih saradnika
http://www.federalna.ba/bhs/vijest/7669 ... suje-oglas
Dodjes nekome na vrata i puskom te ganja
- Bakir1
#540 Re: Jadi nas nezaposlenih
vidi pise se svasta ovdje, od perspektive aplikanata do perspektive poslodavaca.
ja sam u prilici da u firmi u kojoj radim, zaposlim sa vremena na vrijeme ponekog inzinjera, administrativnog radnika i slicno.
od svih ljudi koji su do sada dosli u firmu preko mene, cca njih 10, niko nije imao preporuku.
to su ljudi sa "ulice" koje nikada do tada nisam znao, pored kriterija odgovarajuce skolske spreme jedino je bitno da ljudi hoce da rade i da uce, kakva mu je frizura, kakvo mu je odjelo, to mene ne zanima, zanima me samo hoce li da radi.
u vecini slucajeva svi imaju 3 mjeseca da nauce i jos 3 da pokazu hoce li da rade.
sve privatne firme danas, bez obzira na to sa kako zvucnom diplomom i fakultetom vi aplicirali na njihove oglase, rade rovovski posao, niko nema vremena da u svoje radnike usadjuje kucni odgoj i uci ih osnovnim manirima, svima trebaju gotovi ljudi koji samo hoce da rade, ne znate posao nije problem da se nauciti, ali ako nemate kucni odgoj nikome ne trebate kao takvi.
indirektno imam cca 100 + radnika na glavi, na teritoriju BiH, mjesecno predjem cca 10.000 km i zaista nemam vremena da gubim na odgoj bilo koga, ali isto tako za sve probleme, pitanja, nedoumice, za sve te ljude stojim na raspolaganju 24 sata.
mozda post moze zvucati kao samopromocija, ali zaista nije, hocu da pomognem nezaposlenima da lakse provare kriterije poslodavaca.
ja sam u trenutnu firmu dosao kao osoba koja ce gledati izvode i rasknjizavati uplate, poslije 5 godina obnasam funkciju direktora sektora, koji nema veze sa ekonomijom, do te pozicije sigurno nisam dosao stelom i ceskanjem muda.
vezi konja gdje ti aga kaze i idemo dalje
ja sam u prilici da u firmi u kojoj radim, zaposlim sa vremena na vrijeme ponekog inzinjera, administrativnog radnika i slicno.
od svih ljudi koji su do sada dosli u firmu preko mene, cca njih 10, niko nije imao preporuku.
to su ljudi sa "ulice" koje nikada do tada nisam znao, pored kriterija odgovarajuce skolske spreme jedino je bitno da ljudi hoce da rade i da uce, kakva mu je frizura, kakvo mu je odjelo, to mene ne zanima, zanima me samo hoce li da radi.
u vecini slucajeva svi imaju 3 mjeseca da nauce i jos 3 da pokazu hoce li da rade.
sve privatne firme danas, bez obzira na to sa kako zvucnom diplomom i fakultetom vi aplicirali na njihove oglase, rade rovovski posao, niko nema vremena da u svoje radnike usadjuje kucni odgoj i uci ih osnovnim manirima, svima trebaju gotovi ljudi koji samo hoce da rade, ne znate posao nije problem da se nauciti, ali ako nemate kucni odgoj nikome ne trebate kao takvi.
indirektno imam cca 100 + radnika na glavi, na teritoriju BiH, mjesecno predjem cca 10.000 km i zaista nemam vremena da gubim na odgoj bilo koga, ali isto tako za sve probleme, pitanja, nedoumice, za sve te ljude stojim na raspolaganju 24 sata.
mozda post moze zvucati kao samopromocija, ali zaista nije, hocu da pomognem nezaposlenima da lakse provare kriterije poslodavaca.
ja sam u trenutnu firmu dosao kao osoba koja ce gledati izvode i rasknjizavati uplate, poslije 5 godina obnasam funkciju direktora sektora, koji nema veze sa ekonomijom, do te pozicije sigurno nisam dosao stelom i ceskanjem muda.
-
mali_balon
#541 Re: Jadi nas nezaposlenih
Evo stojim ti na raspolaganju, ne treba me odgajati imama haman 20g staza, znam dosta sta ne znam voljan sam nauciti.Bakir1 wrote:vidi pise se svasta ovdje, od perspektive aplikanata do perspektive poslodavaca.
- Kosato
#542 Re: Jadi nas nezaposlenih
Svaka cast tebi, ti si kao ono sto kazu u narodu svjetlo na kraju tunela kamo srece da su takvi svi na radnim mjestima bilo bi nama i para i buducnosti a ovako nemamo nista....
nego konkretno firma je ?
kakve su opcije za prijavu
nego konkretno firma je ?
kakve su opcije za prijavu
- Bakir1
#543 Re: Jadi nas nezaposlenih
ma nije bitno koja je firma, meni trebaju pocesto inzinjeri, masinci, smjer motori i vozila, ili saobracajci, drumski smjer, kao i pripadajuce srednje skole.
kazem treba, ako ima neko takav, akcent na masince, cv nek posalje pa cemo rjesavati
kazem treba, ako ima neko takav, akcent na masince, cv nek posalje pa cemo rjesavati
- Kosato
#544 Re: Jadi nas nezaposlenih
Bakir1 wrote:ma nije bitno koja je firma, meni trebaju pocesto inzinjeri, masinci, smjer motori i vozila, ili saobracajci, drumski smjer, kao i pripadajuce srednje skole.
Aham predpostavljam cime se bavis
- Bakir1
#545 Re: Jadi nas nezaposlenih
za potencijalne zainteresovane koji bi svoj cv uvrstili u bazu podataka firme u kojoj radim, ukoliko inzinjer obavezno 240 bodova znaci zavrsen master ili VII/1.
-
mali_balon
#546 Re: Jadi nas nezaposlenih
Jucer bio na razgovoru za posao. Ulazim ja, izvolte sjedite, pruzam ruku predstavljam se, "ispitivac" me gleda ko da sam mu familiju sa zenske strane na kamari odradio. Kaze, eh vi ste? Ja ono
, kontam pa sad sam se predstavio a valjda znas koga si pozvao na razgovor ali et.... Ja ponovo blablabla, kad ste rodjeni ja opet
, hajd ja opet blablablabla, de mi recite sta imate od obrazovnja ja opet
, kontam da ga pitam jeste li citali moj CV, ali et ja opet to, to, to i to, i jos to. Mhhhmmmm, gdje sta radili i na kojim pozicijama, ja se vec slozio cinicnu facu, reko tu tu i tu toliko godina, otkaz dobio zbog viska, pozicije na kojima sam radio su do najsitijeg detalja napisane ui CVu.
Idemo dalje, imate li iskustva sa radnim mjestom na koji ste konkurisali, reko nisam imao direktnog iskustva ali jesam indirektnog, znam o cemu se radi i znam sta je posao, a i struka je odgovrajuca, uz neki kraci period privikavanja na firmu, kolege i sam posao, mislim da bi mogao obavljati taj posao bez problema. Kaze ispitivac onako hladno, znate ja vas ne vidim u ovoj firmi, kontam ja vidim da me ne vidis nisi ni CV procitao. Kaze vi ste usli u izabranih 30 kandidatao od 2500 prijavljenih, mislio sam ga pitati pa kako kad nisi ni moj CV procitao ali et, reko meni je stvarno zao sto tako mislite, mislim da ja mogu ponuditi puno za ovu firmu ali eto vi znate najbolje, hvala sto ste me pozvlai na razogovr dovidjenja, kaze javit cemo vam se ovih dana ako budete primljeni, hvala, prijatno.
Evo i sad kontam sto li je on mene zvao na razgovor, kad se ascare vidilo da nije ni CV procitao, kud ces dalje pita za adresu, a to pise odma ispod imena i rezimena u CV.
Hajd da pita one klise pitaja, pricaj te mi o sebi da vidi znam li pricati, svasta...
Idemo dalje, imate li iskustva sa radnim mjestom na koji ste konkurisali, reko nisam imao direktnog iskustva ali jesam indirektnog, znam o cemu se radi i znam sta je posao, a i struka je odgovrajuca, uz neki kraci period privikavanja na firmu, kolege i sam posao, mislim da bi mogao obavljati taj posao bez problema. Kaze ispitivac onako hladno, znate ja vas ne vidim u ovoj firmi, kontam ja vidim da me ne vidis nisi ni CV procitao. Kaze vi ste usli u izabranih 30 kandidatao od 2500 prijavljenih, mislio sam ga pitati pa kako kad nisi ni moj CV procitao ali et, reko meni je stvarno zao sto tako mislite, mislim da ja mogu ponuditi puno za ovu firmu ali eto vi znate najbolje, hvala sto ste me pozvlai na razogovr dovidjenja, kaze javit cemo vam se ovih dana ako budete primljeni, hvala, prijatno.
Evo i sad kontam sto li je on mene zvao na razgovor, kad se ascare vidilo da nije ni CV procitao, kud ces dalje pita za adresu, a to pise odma ispod imena i rezimena u CV.
Hajd da pita one klise pitaja, pricaj te mi o sebi da vidi znam li pricati, svasta...
- jedna tamo
#547 Re: Jadi nas nezaposlenih
tako je to radije će rodicu zaposlit koja pojma nema nego tebe koji bi sigurno bolje radio ako ništa trudio se, al šta ćeš neke gazde i neće familiju jer su se opekle, biće valjda nekog posla samo vani prije neg ovdje
- Domaci izdajnik
#548 Re: Jadi nas nezaposlenih
mali_balon wrote:Jucer bio na razgovoru za posao. Ulazim ja, izvolte sjedite, pruzam ruku predstavljam se, "ispitivac" me gleda ko da sam mu familiju sa zenske strane na kamari odradio. Kaze, eh vi ste? Ja ono, kontam pa sad sam se predstavio a valjda znas koga si pozvao na razgovor ali et.... Ja ponovo blablabla, kad ste rodjeni ja opet
, hajd ja opet blablablabla, de mi recite sta imate od obrazovnja ja opet
, kontam da ga pitam jeste li citali moj CV, ali et ja opet to, to, to i to, i jos to. Mhhhmmmm, gdje sta radili i na kojim pozicijama, ja se vec slozio cinicnu facu, reko tu tu i tu toliko godina, otkaz dobio zbog viska, pozicije na kojima sam radio su do najsitijeg detalja napisane ui CVu.
Prije par dana preko kolege sam aplicirao na drugo radno mjesto, da bi se pokazao u pismenosti i sve bilo uredno, napravim ja CV i molbu na dva lista sve u detalje i stavim u kovertu pa mu predam da proslijedi gdje treba jel
- mostarka_90
#549 Re: Jadi nas nezaposlenih
trebal ti živ bio ekonomistaBakir1 wrote:ma nije bitno koja je firma, meni trebaju pocesto inzinjeri, masinci, smjer motori i vozila, ili saobracajci, drumski smjer, kao i pripadajuce srednje skole.
- Kosato
#550 Re: Jadi nas nezaposlenih
Evo frisko s jutarnjeg razgovora 
Dobro jutro, jutro taj i taj sam ja on je taj i taj.. Treba mu komercijalista za boje lakove i cetke i valjkove ma sve sto se dila u tom fazonu...problem je sto on nema vremena da hoda (voza) po lijepoj nasoj BiH pa mu treba neko kao ja da ide umjesto njega dok bi on bio samo u Sarajevu. I kako on zimi nema bas puno posla ali eto zaradi se nekoliko tisuca maraka, dok od proljeca do jeseni zna xx.xxx maraka zaraditi..kao imam li problem otici do Bihaca, Gorazda, Tuzle, Zavidovici i tako malo dalje mjesta, a meni treba posao, znaci prihvatam sve dobri uslovi plate i prijava u roku mjesec dana... sve to meni zvuci bajno...
Kad u neka doba, Koje auto imas? ja velim ne posjedujem Auto. au to je vec frka ovo ono njemu treba radnik koji ima auto, kao on ce sve placati gorivo nije problem...i veli mi bil mogao danas sutra kupiti auto pa da pocnemo raditi ?
Ne kontam nesto...Prica kako zaradjuje dobre pare a nema za neko auto do 1000 do 5000 maraka koje ce mu sluziti u firmi ..
i zahvalim mu se na kafi i adio....
Dobro jutro, jutro taj i taj sam ja on je taj i taj.. Treba mu komercijalista za boje lakove i cetke i valjkove ma sve sto se dila u tom fazonu...problem je sto on nema vremena da hoda (voza) po lijepoj nasoj BiH pa mu treba neko kao ja da ide umjesto njega dok bi on bio samo u Sarajevu. I kako on zimi nema bas puno posla ali eto zaradi se nekoliko tisuca maraka, dok od proljeca do jeseni zna xx.xxx maraka zaraditi..kao imam li problem otici do Bihaca, Gorazda, Tuzle, Zavidovici i tako malo dalje mjesta, a meni treba posao, znaci prihvatam sve dobri uslovi plate i prijava u roku mjesec dana... sve to meni zvuci bajno...
Kad u neka doba, Koje auto imas? ja velim ne posjedujem Auto. au to je vec frka ovo ono njemu treba radnik koji ima auto, kao on ce sve placati gorivo nije problem...i veli mi bil mogao danas sutra kupiti auto pa da pocnemo raditi ?
Ne kontam nesto...Prica kako zaradjuje dobre pare a nema za neko auto do 1000 do 5000 maraka koje ce mu sluziti u firmi ..
i zahvalim mu se na kafi i adio....