Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
free_too

#951 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by free_too »

pinkman wrote:
kica wrote: Druže jel ti znaš šta znaci “pranje novca” ?

Da li ti je jasno da je to novac STEČEN KRIVIČNIM DJELOM ?

Ljudi su novac koji je stečen drogom, oružjem ko zna čim kupovali nekretnine ?
Koja kolicina neznanja je ovdje prisutna... Nevjerovatno :lol: :lol:

Sam sebe demantujes. Svaki novac, bilo da je rezultat porezne utaje, rasturanja droge, oruzja ili bilo koje druge nelegalne aktivnosti, koji se ubaci u legalne okvire kupovinom bilo kakve imovine je pranje novca.

Naprema tome, ako neko ne plati npr. 30.000 KM poreza i taj novac iskoristi za kupovinu nekretnine, pocinio je krivicno djelo pranje novca. Dakle, ne mora to nuzno biti droga, oruzje i tome slicno - moze se novac ilegalno steci i poreznom utajom, a onda isti "oprati" kroz nekretnine. :wink:

Ja ne kontam sto ti djelis neke savjete a nisi ni pravnik ni racunovodja a ni ne radis u PU. Znaci svoje znanje isto vuces iz nekih izvora tipa one tete iz chronosa, znaci zapravo i ti imas tog neznanja ko i ovi drugi sto djele, samo to ti vuces na stranu PU i strasis pretjerano ljude s nekim drakonskim kaznama kao da su neki najveci kriminalci a ovi drugi ublazuju u drugi extrem , a istina je negdje u sredini. Djelujes jako isfrustrirano (i pretpostavljamd a imas preko 40 godina i da te ova drzava vec mnogo puta guzila pa sad na nas se iskaljujes) i mislis da mi svi ovdje tucemo toliku lovu pa da imamo duga 30k jbt. Ne kontam fakat
Floyd_666

#952 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Floyd_666 »

cadburry wrote:
Floyd_666 wrote:U prethodnom postu sam mislio na Payoneer koji ti dodje kao neka vrsta offshore racuna ako sam dobro shvatio. Sama cinjenica da poreska trenutno ne suruje sa Payoneerom ne garantuje ni meni ni tebi da se nece utalit sutra kad im to sve postane sumnjivo. Samo mi fali da me nazovu za 5 godina i izlistaju silne transakcije preko racuna u koji oni nisu imali uvid. Ne znam koja je politika poslovanja Payoneera, ali takvi servisi i platform gotovo nikad nisu na strani nas sitnih ribica. Ne isplati se njima tajit moje i tvoje podatke zarad potencijalnog sukoba sa nekom drzavom gdje dobro posuluju. Ha ja
Pa zar i nije glavna svrha i konkurentna prednost Payoneera da omoguci svojim klijentima da zaobilaze poreze? Ako i sa Payoneerom moram platiti poreze, zasto bih uopce koristio Payoneer, kad je lokalna banka 10 puta jeftinija?
Ne, to nije svrha Payoneera. Zaobilazenje poreskih obaveza je krivicno djelo i Payoneer u svojim uslovima koristenja striktno naglasava da si ti kao primalac novca duzan rijesiti sve obaveze prema maticnoj drzavi ciji si rezident. Payoneer je samo jos jedan od online payment servisa u nizu i poprilicno je brz za razliku od mnogih drugih. Ja im ne bih vjerovao nikad jer to fakticki offshore racun u koji nasa poreska uprava nema uvid, a sto se vrlo lahko moze ispostaviti kao krivicno djelo.

Zbog slicnog razloga ti PayPal ne dozvoljava direktno placanje balansom vec ti skida pare direktno sa kartice/racuna - da bi banka, i poreska na kraju krajeva, imala uvid u tvoju potrosnju. Zato ti fino prebacis pare sa PayPala na racun pa tek onda kupujes. Ogradili se ljudi u startu.
NikolaKZ91

#953 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by NikolaKZ91 »

Ode onaj Nazgul il kako vec a dodje pinkman :D . Ljudi, Srbija vam je preko granice, nisam znao da su propisi onoliko povoljni kao sto pise u clanku.
pinkman

#954 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by pinkman »

free_too wrote: Ja ne kontam sto ti djelis neke savjete a nisi ni pravnik ni racunovodja a ni ne radis u PU. Znaci svoje znanje isto vuces iz nekih izvora tipa one tete iz chronosa, znaci zapravo i ti imas tog neznanja ko i ovi drugi sto djele, samo to ti vuces na stranu PU i strasis pretjerano ljude s nekim drakonskim kaznama kao da su neki najveci kriminalci a ovi drugi ublazuju u drugi extrem , a istina je negdje u sredini. Djelujes jako isfrustrirano (i pretpostavljamd a imas preko 40 godina i da te ova drzava vec mnogo puta guzila pa sad na nas se iskaljujes) i mislis da mi svi ovdje tucemo toliku lovu pa da imamo duga 30k jbt. Ne kontam fakat
U pravu si, nisam ni pravnik, ni racunovodja, a ne radim ni u PU. Ali, jesam pricao sa kvalitetnim racunovodjama i pravnicima, pa znam sta pricam. Osnov postoji, a ne svidjaju mi se netacne informacije koje mogu ovdje procitati. Jer, neko ce postupiti po necijem savjetu i dzaba platiti kaznu od par hiljada.

Ne strasim nikoga, rekao sam da vjerujem da ce sve zavrsiti na tome da se plati i eventualno neka novcana kazna. Sumnjam da ce podnositi krivicne prijave. :)
free_too

#955 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by free_too »

cadburry wrote:
free_too wrote:
cadburry wrote:Jos jedno konstruktivno pitanje:
Da li neko zna kojim principom Porezna uprava moze pronaci osobe kojima lijezu uplate na devizni racun? Zar im ne treba neki sudski nalog da cituckaju necije stanje racuna? I zar mogu reci banci "dajte nam sve uplate na devizne racune" i banke im posalju spisak svih transakcija? Ima li kakvog hajra od Zakona o zastiti licnih podataka i ima li pravnika ovdje da to malo rastumace?
Evo iz prve ruke, moj prijatelj sto radi na brodu dobio poziv, isti kao ovaj gore u Afganistanu, Pitao je on svoju banku, kaze da su dobili poziv od PU da im izlistaju sve uplate na devizne racune od svih klijenataitd. Zakonski oni to moraju dati, nema nikakve zastite podataka koliko ja znam.

Sto se tice tih poziva, dosta su RANDOM. Prvo su targetirali ljude koji su direktno dobivali na devizni jer se vidi uplata i ime firme koja uplacuju. A drugi kolega je dobio poziv radi 25 EURA! Znaci ovo je 100% istina, covjek se sjebo, nije mu bilo jasno sta je, kontao da mu trenutna firma nesto muljala pa da on mora to sad platit. Na kraju on bio nesto kupio na ebay, nije stiglo, on refundirao i to su tih 25 eura bili... ON potpisao izjavu da je to to i na tome se zavrsilo.
Fuck :cry:

I sve se to desavalo prije ovog javnog poziva? Je li taj prvi morao platiti kaznu i zatezne kamate?

Nije bilo nikakvih kazni niti zateznih kamata. Imao si rok 5 6 dana da uplatis i da stavis tacku na "i". Ovaj poziv je bio samo za 2017, tako da ne kontam zasto sad i 15 i 16 hoce. Malo sam jos dobio informacija ali nisu 100% provjerene kao ove dvije gore, jer su to moji licni prijatelji, a ovo sad sam saznao kao kolega od kolege itd: neki su platili, neki su otisli, vidjeli i izignorisali. A neki nisu jednostavno imali para da plate.
Floyd_666

#956 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Floyd_666 »

pinkman wrote:
free_too wrote: Ja ne kontam sto ti djelis neke savjete a nisi ni pravnik ni racunovodja a ni ne radis u PU. Znaci svoje znanje isto vuces iz nekih izvora tipa one tete iz chronosa, znaci zapravo i ti imas tog neznanja ko i ovi drugi sto djele, samo to ti vuces na stranu PU i strasis pretjerano ljude s nekim drakonskim kaznama kao da su neki najveci kriminalci a ovi drugi ublazuju u drugi extrem , a istina je negdje u sredini. Djelujes jako isfrustrirano (i pretpostavljamd a imas preko 40 godina i da te ova drzava vec mnogo puta guzila pa sad na nas se iskaljujes) i mislis da mi svi ovdje tucemo toliku lovu pa da imamo duga 30k jbt. Ne kontam fakat
U pravu si, nisam ni pravnik, ni racunovodja, a ne radim ni u PU. Ali, jesam pricao sa kvalitetnim racunovodjama i pravnicima, pa znam sta pricam. Osnov postoji, a ne svidjaju mi se netacne informacije koje mogu ovdje procitati. Jer, neko ce postupiti po necijem savjetu i dzaba platiti kaznu od par hiljada.

Ne strasim nikoga, rekao sam da vjerujem da ce sve zavrsiti na tome da se plati i eventualno neka novcana kazna. Sumnjam da ce podnositi krivicne prijave. :)
Imas li ti direktnog iskustva sa placanjem poreza na dohodak od freelance rada? Pitam ozbiljno jer evo jos niko od ovih koji su to rijesili mi nije dao upute kako da ispunim ovaj prokleti obrazaca i kako da raskusurim sa poreskom sve sto sto sam duzan u jednom cugu. Narednih dana sam planirao skoknuti do banke da zatrazim detaljan uvid u transakcije jer ove PayPal isplate ne bi bog otac sracunao.
kica

#957 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

pinkman wrote:

Druže većina je ovdje stava da nam je to problem platiti ja sam ti naveo da je moj dug oko 400 KM godišnje to je preko 2.000 KM bez prekršajne kazne.

Skontaj Kolika mi je zarada od ovog iznosa koliko sam malo zarađivao, a ne radim nigdje.
cadburry

#958 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by cadburry »

pinkman wrote:
Nije. Payoneer je pravno lice koje je duzno postovati zakone kao i banke. Ne znam da li nasa drzava ima pristup Payoneer podacima, ali i ako nema, ne znaci da nece biti. Facebook i Google recimo dostavljaju podatke o korisnicima.

Evo ovdje mozes vidjeti Facebook izvjestaj za BiH:
https://transparency.facebook.com/gover ... country/BA

Ima negdje i za Google, mrsko mi traziti.
Floyd_666 wrote:
Ne, to nije svrha Payoneera. Zaobilazenje poreskih obaveza je krivicno djelo i Payoneer u svojim uslovima koristenja striktno naglasava da si ti kao primalac novca duzan rijesiti sve obaveze prema maticnoj drzavi ciji si rezident. Payoneer je samo jos jedan od online payment servisa u nizu i poprilicno je brz za razliku od mnogih drugih. Ja im ne bih vjerovao nikad jer to fakticki offshore racun u koji nasa poreska uprava nema uvid, a sto se vrlo lahko moze ispostaviti kao krivicno djelo.

Zbog slicnog razloga ti PayPal ne dozvoljava direktno placanje balansom vec ti skida pare direktno sa kartice/racuna - da bi banka, i poreska na kraju krajeva, imala uvid u tvoju potrosnju. Zato ti fino prebacis pare sa PayPala na racun pa tek onda kupujes. Ogradili se ljudi u startu.
https://www.payoneer.com/legal/privacy-policy/

Upravu ste.

Ja sam mislio da postoje neke banana drzave na svijetu tipa Kajmanski otoci koji su "porezni raj" u smislu da ne obavezuju banke registrovane u tim drzavama da sa bilo kim dijele podatke o klijentima i da su neki online servisi registrovani tamo. Pa kad im se PUF obrati sa zahtjevom da im daju podatke o svim klijentima i transakcijama drzavljana BiH, taj online servis kaze "sorry, mi cuvamo privatnost svojih klijenata i ne mozemo vam dati te podatke".
free_too

#959 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by free_too »

pinkman wrote:

A kontam, istina ima netacnih informacija i tu te podrzavam. Samo ne kontam ove iz PU, glupo su ovoj problematici pristupili i uopce nisu ni oni svjesni posljedica za stanovnistvo radnicko, i najsmjesnije je to sto su poceli kao u USK , kanton s najvecom stopom iseljenja. I mogu ti reci, stopa koja se spominje je zapravo ublazena, nema LJUDI!!! I ja cu se vjerovatno uskoro posavjetovati s kvalitetnim advokatom i racunovodjom, pa ako dobijem kakvih info prensem ih ovdje.
damsic

#960 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by damsic »

cadburry wrote:
Saka wrote:
cadburry wrote:Zna li neko zasto 2015-2017? Zakon je na snazi od 2009., a izmjene Pravilnika od aprila 2018. Sta su im bas ove tri godine skrivile?
Pošto je zastara 5 godina neće da se zezaju sa starijim uplatama koje će uskoro, tj. za par godina koliko traje eventualni sudski proces, svakako u zastaru pa da ne bude džabe smo krečili. Pa se zato fokusiraju na uplate friškog datuma.

Pa dobro, ali obaveza nastala u decembru 2014. ce zastariti tek u decembru 2019. To je vise od godinu dana. Nema mi logike.

I sta je sa januarom 2018., tu lovu ne zele? :D
Jako puno podataka su dobili, I sama zena u poreznoj je rekla da imaju dosta podataka da se obradi i da i oni u poreznoj nisu uskladjeni i da ce biti tesko sve obraditi. Zato su sada uzeli od 2015 jer smatraju da prethodne stvari nece stici odraditi prije zastare...

A znas kako ti je ovdje u Sarajevu u poreznoj, sve usput na salteru dok predajes jedan obrazac, nabrzaka pitas...nema niko vremena da izdvoji pola sata da ih detaljno ispitas sta te interesuje...zato su sve informacije polovicne i ponekad nelogicne
pinkman

#961 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by pinkman »

Floyd_666 wrote: Imas li ti direktnog iskustva sa placanjem poreza na dohodak od freelance rada? Pitam ozbiljno jer evo jos niko od ovih koji su to rijesili mi nije dao upute kako da ispunim ovaj prokleti obrazaca i kako da raskusurim sa poreskom sve sto sto sam duzan u jednom cugu. Narednih dana sam planirao skoknuti do banke da zatrazim detaljan uvid u transakcije jer ove PayPal isplate ne bi bog otac sracunao.
Postoji vise mogucnosti.

Prvo pitanje je iz koje drzave ti dolazi novac, te da li BiH ima Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja s tom drzavom. Ako postoji Ugovor izmedju dvije drzave i ako ti je poslodavac u toj drzavi platio, onda se to moze priznati ovdje, pa fakticki neces nista platiti.

Ovdje mozes vidjeti spisak drzava s kojima imamo Ugovor:
https://www.mft.gov.ba/bos/index.php?op ... Itemid=135

Dakle, ako radis za Irsku firmu i ako ti poslodavac tamo uplacuje porez, onda zatrazi dokaz i to ce ovdje biti priznato. Ako je recimo poslodavac iz Amerike, cak i da plati tamo, opet se mora ovdje jer ne postoji Ugovor.

Prema mom shvatanju, kljucna razlika je da li obavljas samostalnu ili nesamostalnu djelatnost.

Ako je u pitanju "obavljanje odredjenih usluga kao samostalne djelatnosti" (freelanceri), onda ide obrazac AMS-1035 i tu nema licnog odbitka, sto po meni malo bezveze.

A ako je nesamostalna djelatnost, onda ide obrazac GPD-1051 i tu imas pravo na licni odbitak (3.600,00 KM godisnje). Ovdje spadaju Afganistanci, ljudi na brodovima i ostali.

Kljucna dilema koju ja imam jeste da li mogu freelanceri koji rade za jednog poslodavca imati licni odbitak (nesamostalna djelatnost).

Bilo bi logicno da moze, kao sto bi bilo logicno da freelanceri koji imaju nekoliko klijenata-poslodavaca budu tretirani kao osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost, odnosno nemaju pravo na taj licni odbitak.
pinkman

#962 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by pinkman »

cadburry wrote: Upravu ste.

Ja sam mislio da postoje neke banana drzave na svijetu tipa Kajmanski otoci koji su "porezni raj" u smislu da ne obavezuju banke registrovane u tim drzavama da sa bilo kim dijele podatke o klijentima i da su neki online servisi registrovani tamo. Pa kad im se PUF obrati sa zahtjevom da im daju podatke o svim klijentima i transakcijama drzavljana BiH, taj online servis kaze "sorry, mi cuvamo privatnost svojih klijenata i ne mozemo vam dati te podatke".
Pa sigurno da postoje. Svako malo bude neka vijest da neko ima firmu na nekim otocima, a sve u cilju izbjegavanja poreza. Mislim da to rade ljudi koji obrcu desetine ili stotine miliona, a ne neko ko prima 2-3 hiljade.

U svakom slucaju, mislim da se vise isplati fokusirati na razvoj freelancing biznisa, pa zasto ne jednog dana i otvoriti firmu ili uvezati jos jednog-dva freelancera za neki procenat i tome slicno.
Floyd_666

#963 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Floyd_666 »

pinkman wrote:
Floyd_666 wrote: Imas li ti direktnog iskustva sa placanjem poreza na dohodak od freelance rada? Pitam ozbiljno jer evo jos niko od ovih koji su to rijesili mi nije dao upute kako da ispunim ovaj prokleti obrazaca i kako da raskusurim sa poreskom sve sto sto sam duzan u jednom cugu. Narednih dana sam planirao skoknuti do banke da zatrazim detaljan uvid u transakcije jer ove PayPal isplate ne bi bog otac sracunao.
Postoji vise mogucnosti.

Prvo pitanje je iz koje drzave ti dolazi novac, te da li BiH ima Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja s tom drzavom. Ako postoji Ugovor izmedju dvije drzave i ako ti je poslodavac u toj drzavi platio, onda se to moze priznati ovdje, pa fakticki neces nista platiti.

Ovdje mozes vidjeti spisak drzava s kojima imamo Ugovor:
https://www.mft.gov.ba/bos/index.php?op ... Itemid=135

Dakle, ako radis za Irsku firmu i ako ti poslodavac tamo uplacuje porez, onda zatrazi dokaz i to ce ovdje biti priznato. Ako je recimo poslodavac iz Amerike, cak i da plati tamo, opet se mora ovdje jer ne postoji Ugovor.

Prema mom shvatanju, kljucna razlika je da li obavljas samostalnu ili nesamostalnu djelatnost.

Ako je u pitanju "obavljanje odredjenih usluga kao samostalne djelatnosti" (freelanceri), onda ide obrazac AMS-1035 i tu nema licnog odbitka, sto po meni malo bezveze.

A ako je nesamostalna djelatnost, onda ide obrazac GPD-1051 i tu imas pravo na licni odbitak (3.600,00 KM godisnje). Ovdje spadaju Afganistanci, ljudi na brodovima i ostali.

Kljucna dilema koju ja imam jeste da li mogu freelanceri koji rade za jednog poslodavca imati licni odbitak (nesamostalna djelatnost).

Bilo bi logicno da moze, kao sto bi bilo logicno da freelanceri koji imaju nekoliko klijenata-poslodavaca budu tretirani kao osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost, odnosno nemaju pravo na taj licni odbitak.
Novac dobijam iz USA, tako da prvu mogucnost mogu bacit u Miljacku. Kao sto sam vise puta naveo, radim na slobodnoj online platformi koja je posrednik izmedju mene i potencijalnih klijenata. Primjer su Upwork, DesignCrowd, 99designs itd. Ne razumijem se bas najbolje u sve te ekonomske termine i postupke, ali znam da oni u USA placaju porez na sav novcani promet koji ostvare. Oni normalno uzimaju svoj procentualni dio kolaca kao i PayPal i svi ostali servisi koji profitiraju online poslovanjem. Na kraju se sve svodi na to da ja nemam apsolutno nikakav papir niti podatke o njima kao ni oni o meni jer im to nije potrebno. Ti odradis posao, covjek te isplati preko njih posteno, oni ture ruku u moj dzep i zagrabe koji "fee" a ostalo meni.
bude

#964 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by bude »

Dio clanka iz Revicona, broj 07/08-2018
Zanimljivo je da je obrazac porezne prijave za ovakve situacije tek nedavno objavljen. Ranije je bilo mnogo problema
praktične prirode o kojima sada nećemo trošiti riječi. Novouvedeni obrazac nosi oznaku AMS-1035. Fizičko lice ga mora popuniti
i predati u svoju organizacionu jedinicu PUFBiH u roku od pet dana od dana primitka novca na račun. Nažalost, objavljeni
obrazac ima grešku jer su autori zaboravili (!?) na pravo poreznog obveznika na priznavanje 20% paušalnog rashoda. To pravo je
propisano u članu 15. stav 4. Zakona o porezu na dohodak i bazira se na članu 7. istog Zakona. Prema tome, ne može nikakav obrazac poništiti pravo koje je obveznicima osigurano Zakonom. S obzirom na to da su porezni obveznici obična fizička lica koja često nemaju pojma o načinu računanja poreznih obaveza, moglo bi se čak reći da je ovaj obrazac potpuna prevara kojom se ljudi navode da plate više poreza i doprinosa nego što je po propisima obavezno. Međutim, pošto je greška napravljena (i upitno je kada će se otkloniti),
treba se znati postaviti. Kada bih sutra ostvario neki prihod iz inostranstva, ja bih u ovaj novi obrazac AMS-1035 jednostavno upisao
80% ostvarenog prihoda pa od toga krenuo u obračun doprinosa za zdravstveno osiguranje i poreza na dohodak.
pinkman

#965 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by pinkman »

Floyd_666 wrote: Novac dobijam iz USA, tako da prvu mogucnost mogu bacit u Miljacku. Kao sto sam vise puta naveo, radim na slobodnoj online platformi koja je posrednik izmedju mene i potencijalnih klijenata. Primjer su Upwork, DesignCrowd, 99designs itd. Ne razumijem se bas najbolje u sve te ekonomske termine i postupke, ali znam da oni u USA placaju porez na sav novcani promet koji ostvare. Oni normalno uzimaju svoj procentualni dio kolaca kao i PayPal i svi ostali servisi koji profitiraju online poslovanjem. Na kraju se sve svodi na to da ja nemam apsolutno nikakav papir niti podatke o njima kao ni oni o meni jer im to nije potrebno. Ti odradis posao, covjek te isplati preko njih posteno, oni ture ruku u moj dzep i zagrabe koji "fee" a ostalo meni.
To je onda samostalna djelatnost:
http://www.pufbih.ba/v1/public/upload/o ... os_web.pdf

Glavna dilema je sta navesti u podatke o isplatiocu, mada mislim da ih osim novca to i ne zanima toliko.
mirage77

#966 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by mirage77 »

Sto imam neki osjecaj da ovdje ima dosta raje iz PU koji plase finu freelancersku raju. :D
Floyd_666

#967 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Floyd_666 »

pinkman wrote:
Floyd_666 wrote: Novac dobijam iz USA, tako da prvu mogucnost mogu bacit u Miljacku. Kao sto sam vise puta naveo, radim na slobodnoj online platformi koja je posrednik izmedju mene i potencijalnih klijenata. Primjer su Upwork, DesignCrowd, 99designs itd. Ne razumijem se bas najbolje u sve te ekonomske termine i postupke, ali znam da oni u USA placaju porez na sav novcani promet koji ostvare. Oni normalno uzimaju svoj procentualni dio kolaca kao i PayPal i svi ostali servisi koji profitiraju online poslovanjem. Na kraju se sve svodi na to da ja nemam apsolutno nikakav papir niti podatke o njima kao ni oni o meni jer im to nije potrebno. Ti odradis posao, covjek te isplati preko njih posteno, oni ture ruku u moj dzep i zagrabe koji "fee" a ostalo meni.
To je onda samostalna djelatnost:
http://www.pufbih.ba/v1/public/upload/o ... os_web.pdf

Glavna dilema je sta navesti u podatke o isplatiocu, mada mislim da ih osim novca to i ne zanima toliko.
Slicnog sam misljenja, ali pored toga ima jos nekih nejasnoca. Tipa sta navesti u polja "Datum isplate", "Period", "Iznos poreznog kredita plaćen u inostranstvu" itd. Pokusavam sve to da uhavizam jer hocu da isplatim sve u jednom cugu i da nastavim radit i placat porez nesmetano. Mislim da sam duzan izmedju 3 i 4 milje sto mi ne predstavlja velik problem. Pretpostavljam da nekima glupo zvuci, ali izgleda da sam jedan od rijetkih u cijeloj ovoj prici koji je novac dobio bez ikakve papirologije.
cadburry

#968 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by cadburry »

bude wrote:Dio clanka iz Revicona, broj 07/08-2018
Zanimljivo je da je obrazac porezne prijave za ovakve situacije tek nedavno objavljen. Ranije je bilo mnogo problema
praktične prirode o kojima sada nećemo trošiti riječi. Novouvedeni obrazac nosi oznaku AMS-1035. Fizičko lice ga mora popuniti
i predati u svoju organizacionu jedinicu PUFBiH u roku od pet dana od dana primitka novca na račun. Nažalost, objavljeni
obrazac ima grešku jer su autori zaboravili (!?) na pravo poreznog obveznika na priznavanje 20% paušalnog rashoda. To pravo je
propisano u članu 15. stav 4. Zakona o porezu na dohodak i bazira se na članu 7. istog Zakona. Prema tome, ne može nikakav obrazac poništiti pravo koje je obveznicima osigurano Zakonom. S obzirom na to da su porezni obveznici obična fizička lica koja često nemaju pojma o načinu računanja poreznih obaveza, moglo bi se čak reći da je ovaj obrazac potpuna prevara kojom se ljudi navode da plate više poreza i doprinosa nego što je po propisima obavezno. Međutim, pošto je greška napravljena (i upitno je kada će se otkloniti),
treba se znati postaviti. Kada bih sutra ostvario neki prihod iz inostranstva, ja bih u ovaj novi obrazac AMS-1035 jednostavno upisao
80% ostvarenog prihoda pa od toga krenuo u obračun doprinosa za zdravstveno osiguranje i poreza na dohodak.
Jako dobro razmatranje. :thumbup:

U principu bi neko mogao podnijeti tuzbu nekome( valjda Ustavnom sudu FBiH) i traziti da se stavi van snage dio Pravilnika koji nije uskladjen sa Zakonom. Naravno, to ne moze niti treba bilo ko od frilensera.
NikolaKZ91

#969 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by NikolaKZ91 »

Da li neko zna postoji li mogucnost da otvorim racun u banci drzave ciji nisam drzavljanin i ako na toj teritoriji provedem vise od 183 dana, jesam li onda oslobodjen placanja poreza u BiH? Znaci nemam racun u BIH niti sam tu boravio da bih se smatrao rezidentom.
gagy06

#970 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by gagy06 »

NikolaKZ91 wrote:Da li neko zna postoji li mogucnost da otvorim racun u banci drzave ciji nisam drzavljanin i ako na toj teritoriji provedem vise od 183 dana, jesam li onda oslobodjen placanja poreza u BiH? Znaci nemam racun u BIH niti sam tu boravio da bih se smatrao rezidentom.
Bas sam ovo htio da pitam: sta ako vec imam racun u banci druge drzave ( i koristim ga legitimno) i jel ovo vazi samo za Federaciju ili i RS?
NikolaKZ91

#971 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by NikolaKZ91 »

U RS je jos 2017 na nekom portalu kao izaslo da se placa porez od 10% i nema onih dodatnih 4% kao u Federaciji. N
Shiba

#972 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Shiba »

Eto nisam znao da u Srbiji ima cifra ispod koje si rahat. Sad pošto zarađujem daleko ispod 40k KM godišnje, mogu da zaganjam tetku iz Beograda da otvori Paypal i s vremena na vrijeme se provozam po pare. Malo guz*ca vidi puta i još ostane za ćevape.
NikolaKZ91

#973 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by NikolaKZ91 »

Taman tako.
SpecialOffer

#974 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by SpecialOffer »

Ljudi previse komplikujete. Vec sam napisao a evo da ponovim, znaci kad sam isao prosle godine da prijavim i da platim porez na dohodak, dosao u poreznu i trazio ko je zaduzen za to. Dosao kod neke tete u kancelariju i tako kazem odakle su prihodi i da sam dosao platiti porez ali ne znam kako.

Pita me imam li kakav ugovor sa firmom gdje radim i to, kazem da nemam, pita me kako je moguce da mi neko isplacuje "tolike kolicine novca" bez ugovora i pita mogu li dokazati porijeko novca u smislu da je legalan. Rekoh mogu dokazati porijeklo na nacin da se na transakciji vidi ko je uplatio, firma i to...

Onda je okrenula par brojeva jer nije znala sta da radi i na kraju kaze da porez platim preko AUG-1031, i fino mi objasni kako i sta da platim, da mi brojeve ziro racuna na koje da uplatim. Posto se kod mene nakupilo za citavu godinu pitao je da li za svaki mjesec donesem po jedan AUG ili da saberem sve na jedan. Kaze da stavim sve na jedan ali ako znam da dodam desno jos jednu kolonu gdje cu napisati tacan datum uplate na racun.
Tako sam i uradio i i na pitanje da li ja njoj trebam dostaviti kakve podatke iz banke, pismeno svaku uplatu koju sam naveo na AUGu, kaze da ne treba samo tako da popunim, platim, a oni ce to provjeriti sami, vjerovatno traziti uplate iz banke ili kako vec probjeravaju ne znam a za svaki slucaj da sacuvam uplatnice.

Na pitanje sta cu za ovu godinu tam mi je rekla da bi mi bilo najbolje da svaki mjesec po uplati dodjem sa tim obrascem i da platim gejde sam ja potao da li mogu sve odjednom kao i za proslu godinu, ona je rekla da mogu ali da je najbolje da placam mjesecno, po uplati (nesto u tom fazonu).

- Da se sad vratim na to sto ste se vi raspisali i sto panicarite. Ako budu od 2015. trazili onda ce se logicno morati platiti od te godine. To zatvor i te price su za malu djecu, kakav crni zatvor za ovo. Nije njima u cilju da ides u zatvor vec da udjes u sistem. Ko ne bude imao novca vjerovatno ce na rate, a ko bude imao platiti odmah i eto. Dalje nastaviti placati po novom obrazcu.

- Odete do porezne i pitate kako da popunite, samo se pojvite kao laik sa voljom da platite porez i sve ce vam objasniti, ja sam cak i kafu popio haha

- Sto se tice ovog novog zakona ako budu poevecavali stopu poreza a koliko sam shvatio zakon je na nivou FBiH, ja cu se prvi prebaciti sa prebivallistem u RS pa cu tamo placati porez dok ne skontam sta cu i kako cu i gdje cu nestati na kraju. Nema sanse da cu im dati toliko novca.

- I jos nesto mislim da ovih 10% + 4% nije puno i nije problem placati ali se jednostavno za ovih 4% treba omoguciti lijecenje ako na mjesecnom nivou platis isto ili vise od iznosa koji plati poslodavac za radnika na minimalcu. I onih 20% nema logike da bude neoporezivo za ove koji "frilencaju" u BiH a da mi koji donosimo novac u drzavu nemamo na to pravo.

EDIT

Ako se pitate sto ne spavam, FRILENCAM :D :lol:
NikolaKZ91

#975 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by NikolaKZ91 »

Nisam siguran kakva je situacija u RS oko tog licnog odbitka. Mozda i ima i ko zna, ovaj skorasnji poziv je za FBih i u njemu je izricito navedeno bez prava na priznavanje licnog odbitka. Za RS nisam siguran, ako neko zna nek napise.
Post Reply