Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
bosanka hercegovic

#776 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by bosanka hercegovic »

kica wrote:Predlazem da novine KLIX naprave intervju sa nama, da ustanemo sa svojom odbranom.

Hocemo da placamo.

Neka nam omoguce od 01.01.2019.g. svi da placamo, i placat cemo bez problema.

Neka nam slobodno uvedu kazne od 50.000 KM ako ne placamo od 01.01.2019.g.

I ako nas uhvate da ne placamo neka nam stave kamate 50% na dug.

Neka nam daju zdravstveno osiguranje da mozemo da se lijecimo.
Pošteno...neka država uredi vašu djelanost pravno neka vam JASNO DEFINIŠE obaveze, ali neka vam da i PRAVA ne samo OBAVEZE
madner

#777 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by madner »

Sindikat za dopis od PU :D
high_volume

#778 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by high_volume »

madner wrote:Sindikat za dopis od PU :D
Misle na udruženje, ali svejedno. Ideja o udruživanju radi ostvarenja zajedničkih interesa uvijek je pozitivna. Jedno takvo pravno lice može imati bolji status u komunikaciji sa predstavnicima vlasti i u pregovaranju za svoje interese.

Ovdje se radi o inicijativi za neplaćanje poreznih obaveza prema državi, ili za njihovo sniženje, iako od prije postoje zakoni koji obavezuju prijavu prihoda i plaćanje poreza.

Kakva je razlika između nekog ko iz sjedišta u BiH i ko je državljanin BiH, ostvaruje prihode svojim radom u poslovnom odnosu sa inostranim poslodavcem, i nekog ko iz sjedišta u BiH, državljanina BiH, ostvaruje prihod svojim radom u poslovnom odnosu sa domaćim poslodavcem?
l33t

#779 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by l33t »

odes spavat, ne procitas dvije stranice a ono vec u najavi sindikat :lol:
Alfons Kauders

#780 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Alfons Kauders »

TheHound wrote:
Alfons Kauders wrote:
512MB wrote:Koja halabuka zbog 10% poreza :lol:
Kad stavis glavu u torbu i odes raditi u Afganistan, pa ti onda drzava kaze da joj trebas dati para za uhljebe, smatram da je halabuka sasvim opravdana.
Sta sad treba dopustiti krivicna djela utaje poreza zbog toga sto je on svojom voljom otisao u Afganistan? Ko mu ovdje lijeci zenu i djecu kad se razbole, jel salje doktore iz Afganistana?
Prekrsaj i krivicno djelo nisu isto

Trolaj nekog glupljeg sinko
Liska

#781 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Liska »

Je li netko dobio poziv od PU? Obično se porez obračunava na neku osnovicu. Npr. zaradio sam 25 eura ovaj mjesec. Trebam platiti 5 KM poreza, pa tu je skuplja papirologija nego porez.
prelivoda

#782 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by prelivoda »

Liska wrote:Je li netko dobio poziv od PU? Obično se porez obračunava na neku osnovicu. Npr. zaradio sam 25 eura ovaj mjesec. Trebam platiti 5 KM poreza, pa tu je skuplja papirologija nego porez.
Dvije uplatnice u RFB košataju 5KM :)

Ljudi su dobili pozivnice, al mislim da im ti nisi zanimljiv
TheHound

#783 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by TheHound »

Alfons Kauders wrote:
TheHound wrote: Sta sad treba dopustiti krivicna djela utaje poreza zbog toga sto je on svojom voljom otisao u Afganistan? Ko mu ovdje lijeci zenu i djecu kad se razbole, jel salje doktore iz Afganistana?

Sinko, procitaj malo o akciji 'Zadruga' koja se odnosi na utaju poreza pa ces vidjeti sta je i gdje su zavrsili odredjeni direktori zbog utaje poreza.
Last edited by TheHound on 18/07/2018 13:26, edited 1 time in total.
TheHound

#784 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by TheHound »

bosanka hercegovic wrote:
ExNihilo wrote:Sindikat freelancera. :D
Što da ne,

ako ljudi plaćaju porez neka imaju prava...evo kako su uredili trgovinu pojedinaca na paijacama, neka odrede neki mjesečni paušal i za frelancere... i mirna Bosna...
i građani zadovoljni i država zadovljna, GLOBALNE pare će dolaziti zrakom u Bosnu u još većem intenzitetu...

ljepota za budžetsku kasicu
Ako naplacuju nama koji radimo za kompanije koje isto tako GLOBALNE pare 'donosimo zrakom' u Bosnu, sto bi mi placali sve a freelanceri bili u nekim povlastenim pozicijama? Ako mi moramo placati zasto ne bi i oni morali?
free_too

#785 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by free_too »

TheHound wrote:
Alfons Kauders wrote:
TheHound wrote: Sta sad treba dopustiti krivicna djela utaje poreza zbog toga sto je on svojom voljom otisao u Afganistan? Ko mu ovdje lijeci zenu i djecu kad se razbole, jel salje doktore iz Afganistana?

Sinko, procitaj malo o akciji 'Zadruga` koja se odnosi na utaju poreza pa ces vidjeti sta je i gdje su zavrsili odredjeni direktori zbog utaje poreza.
Ti bas trollas ovu temu, poredis neke kriminalce koji su oprali milione maraka sa ljudima koji imaju eventualnog duga max 15k u svom ovom periodu od 3 godine. Najbolje da odustanes od teme jer ne doprinosis nista i stalno ides u offtopic. Lijeci svoje frustracije na drugom mjestu.
ExNihilo

#786 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by ExNihilo »

Ljudi, može li bez nepotrebnih rasprava. Hajmo konkretno. :D
kica

#787 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

TheHound wrote:
Alfons Kauders wrote:

Sinko, procitaj malo o akciji 'Zadruga' koja se odnosi na utaju poreza pa ces vidjeti sta je i gdje su zavrsili odredjeni direktori zbog utaje poreza.
Sinko ti iz akcije ZADRUGA su pare koje su iz budzeta uzeli kod sebe (oko 20 miliona KM), i postojece pare koje su bile u budzetu drzave oko 20 miliona KM ispumpali sebi i utajili na nepostojece radnike sebi u djep. Plaali poslove koji ne postoje, radnicima koji ne postoje.

Dakle ne samo sto su pare od drzave otisle njima, nego radnicima nisu ni isplacene - uzeli iz fondova sebi licno, tu ima svega a najmaje "utaje" poreza
TheHound

#788 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by TheHound »

To je ono kao - nije on ubio covjeka, on je malo ubio covjeka? Ovi nisu platili stotine hiljada (milioni su ukupno a ne pojedinacno) a freelanceri desetine hiljada (ne mislim na ove sto zarade 700 mjesecno nego 7000 a ima ih) ;)
Haris.ba

#789 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Haris.ba »

Haris.ba wrote:Izvadite poreznu karticu i imate godisnji odbitak 3600.

To pokriva ove male uplate. Ako su zena i djete na tebi, to je godisnje 5400 mislim.
Freelaancer nema pravo na porezni odbitak druze :D
Jesi probala? Što ne bi imao? Odbitak se dobija na osnovu prebivališta. Nema veze sa izvorom prihoda.

Imaš ga i samo da recimo imaš prihode od iznajmljivanja imovine.
kica

#790 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

TheHound wrote:To je ono kao - nije on ubio covjeka, on je malo ubio covjeka? Ovi nisu platili stotine hiljada (milioni su ukupno a ne pojedinacno) a freelanceri desetine hiljada (ne mislim na ove sto zarade 700 mjesecno nego 7000 a ima ih) ;)
Druze, niko nema nista protiv da placa, samo su trebali reci i pripremiti sve da se moze krenuti u to regularno

ja sam prije 2 godine isao u poreznu znas sta su mi rekli:

"Ne znamo mi to, nismo imali slucajeva"
Alfons Kauders

#791 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Alfons Kauders »

TheHound wrote:
Alfons Kauders wrote:

U skokovima
Alfons Kauders

#792 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Alfons Kauders »

kica wrote:
Sinko ti iz akcije ZADRUGA su pare koje su iz budzeta uzeli kod sebe (oko 20 miliona KM), i postojece pare koje su bile u budzetu drzave oko 20 miliona KM ispumpali sebi i utajili na nepostojece radnike sebi u djep. Plaali poslove koji ne postoje, radnicima koji ne postoje.

Dakle ne samo sto su pare od drzave otisle njima, nego radnicima nisu ni isplacene - uzeli iz fondova sebi licno, tu ima svega a najmaje "utaje" poreza
To je pranje para, organizovani kriminal... Troll ne konta ili se pravi da ne konta
caros

#793 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by caros »

Gori ste vi koji raspravljate s ovim frustriranim klaunom koji ovdje radi za neku IT firmu za minimalac jer je nesposoban za više pa su mu svi ostali krivi. Ovakav bi vam najradije iz usta uzeo.

Svakako da treba platiti porez i bolje vam je ovakve teme premjestiti na mjesto gdje ima još ljudi koji rade ovo, samim tim nećete morati čitati ovu frustriranu intelektualnu bijedu. Konkretno ovaj korisnik gore sve vrijeme pokušava prikazati ljude ovdje kao kriminalce, jadnik.
TheHound

#794 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by TheHound »

kica wrote:
TheHound wrote:To je ono kao - nije on ubio covjeka, on je malo ubio covjeka? Ovi nisu platili stotine hiljada (milioni su ukupno a ne pojedinacno) a freelanceri desetine hiljada (ne mislim na ove sto zarade 700 mjesecno nego 7000 a ima ih) ;)
Druze, niko nema nista protiv da placa, samo su trebali reci i pripremiti sve da se moze krenuti u to regularno

ja sam prije 2 godine isao u poreznu znas sta su mi rekli:

"Ne znamo mi to, nismo imali slucajeva"
Znam ja kakva je situacija, poznajem jako puno freelancera koji su se dobro namucili da bi platili porez (apsurd) i onih koji su odustali od placanja. Ne govorim ja da ista treba naplacivati retroaktivno i slazem se da je drzava glupa i nesposobna i zbog toga ljudi nisu placali jer ih niko nije natjerao. Treba sastaviti uputstvo kako se i kad placa i sta se placa, u kolikom iznosu itd i krenuti naplacivati od tog trenutka.

Ono s cim se ne slazem je sto ova gospoda koji roditeljima ne bi dali marke ako ne moraju, ne zele da placaju i dalje i pravdaju to sa 'sta cu ja placati SDA i SPD uhljebima porez'. A ovamo kad treba bilo sta od drzave, malo mu muka prvi je u hitnoj i trazi neka prava a marke nije dao. Ili ovaj sto brani Afganistanca sto je taj otisao tamo pa mu sad sve treba oprostiti i nista ne treba placati jer ce on nekoga istuci ako bude morao placati ono sto mu je zakonom propisano. I jos govori da utaja poreza nije krivicno djelo nego prekrsaj :lol: pa jedan google search i vidis da je krivicno djelo.
TheHound

#795 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by TheHound »

caros wrote:Gori ste vi koji raspravljate s ovim frustriranim klaunom koji ovdje radi za neku IT firmu za minimalac jer je nesposoban za više pa su mu svi ostali krivi. Ovakav bi vam najradije iz usta uzeo.
Ako i treci put ponovis to mozda bude i istina ko zna, pokusaj :lol:
kica

#796 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

Ja nisam pravnik, al nikad nisam cuo nigdje na svijetu "Utajio porez na dohodak, pa pocinio krivicno djelo".

Ja mislim da tu te kazni prekrsajno, plus ti zaracuna kamate od 12% godisnje na dug.

Kod mene je sitan iznos sve skupa preko PayPal nekih cca 2000 KM bi bio duzan kad obracunam, na zalost nije veci jer da je veci ne bi mi bio problem ni platit jer bi imao pare, ovako nemam pare.
bosanka hercegovic

#797 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by bosanka hercegovic »

Haris.ba wrote:
Haris.ba wrote:Izvadite poreznu karticu i imate godisnji odbitak 3600.

To pokriva ove male uplate. Ako su zena i djete na tebi, to je godisnje 5400 mislim.
Freelaancer nema pravo na porezni odbitak druze :D
Jesi probala? Što ne bi imao? Odbitak se dobija na osnovu prebivališta. Nema veze sa izvorom prihoda.

Imaš ga i samo da recimo imaš prihode od iznajmljivanja imovine.
Na osnovu člana 48., člana 31. stav (1) i člana 36. stav (2) Zakona o porezu na dohodak ("Službene novine Federacije BiH", broj 10/08, 9/10, 44/11, 7/13 i 65/13), federalni ministar financija - federalni ministar finansija donosi

PRAVILNIK

O IZMJENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O

PRIMJENI ZAKONA O POREZU NA DOHODAK

Član 1.

U Pravilniku o primjeni zakona o porezu na dohodak ("Službene novine Federacije BiH", br. 67/08, 4/10, 86/10, 10/11, 53/11, 20/12, 27/13, 71/13, 90/13, 45/14, 52/16, 59/16, 38/17 i 3/18) u članu 1. stav (2) iza riječi: "ZMP-1055" tačka se zamjenjuju zarezom, i DODAJU riječi: "Akontacija poreza po odbitku na druge samostalne djelatnosti na prihod iz inostranstva AMS-1035 i Akontacija poreza po odbitku rezidenta APR-1036."

Član 2.

U članu 2. stav (5) iza broja "40/10" riječ "i" zamjenjuje se zarezom, a iza broja "27/12" dodaju se riječi: "7/13, 71/14 i 91/15".

Član 3.

U članu 6. stav (1) mijenja se i glasi:

"(1) Osnovicu poreza na dohodak iz člana 7. stav (1) Zakona čine svi oporezivi dohoci, osim onih iz stava

(2) ovog člana, koje rezidentni porezni obveznik ostvari u toku poreznog perioda iz jednog ili više izvora utvrđenih članom 4. Zakona, i to:

1. dohodak od nesamostalne djelatnosti

+

2. dohodak od samostalne djelatnosti

+

3. dohodak od imovine i imovinskih prava

+

4. dohodak od ulaganja kapitala

+

5. dohodak od učešća u nagradnim igrama i

igrama na sreću

=

ukupan dohodak

-

1. preneseni porezni gubitak iz člana 26. Zakona

2. lični odbitak u skladu sa članom 24. Zakona

=

porezna osnovica"

Član 4.

U članu 13. stav (2) broj "20" zamjenjuju se brojem "15".

Član 5.

U članu 14. tačka 2) podtačka j) se briše.

Član 6.

U članu 24. stav (2) iza broja "17/06" riječ "i" zamjenjuje se zarezom, a iza broja "14/08" dodaju se riječi: "91/15 i 104/16".

Član 7.

U članu 34. stav (3) iza broja "17/06" riječ "i" zamjenjuje se zarezom, a iza broja "14/08" dodaju se riječi: "91/15 i 104/16".

Član 8.

Iza člana 70a. dodaje se novi čl. 70b. koji glasi:

"Član 70b.

(1) Porezni obveznici koji obavljaju samostalnu djelatnost iz člana 12. stav (4) tačka 3) zakona, a prihod ostvaruju neposredno iz inostranstva, dužni su na taj dohodak sami obračunati akontaciju poreza od samostalne djelatnosti, od ukupne naknade po stopi od 10% bez prava napriznavanje ličnog odbitka iz člana 24. ovog Zakona, i uplatiti je najkasnije naredni dan od dana kada su primili dohodak.

(2) Lica iz stava (1) ovog člana dužna su Obrazac AMS-1035 dostaviti u roku od pet dana nadležnoj jedinici Porezne uprave. Uz Obrazac AMS-1035 se dostavlja i dokaz da je

plaćen porez na dohodak u inostranstvu u slučaju primjene člana 35. stav (5) zakona.

(3) Isplatilac prihoda koji nisu navedeni u članu 5. zakona odnosno koji su isplaćeni iznad propisanih iznosa u članu 6. zakona, dužan je pri svakoj isplati obračunati, obustaviti i uplatiti akontaciju poreza.

(4) Lica iz stava (2) ovog člana dužna su Obrazac APR-1036dostaviti u roku od pet dana nadležnoj jedinici Porezne uprave. Obrazac APR-1036 se dostavlja u slučaju kada prihod nije obuhvaćen čl. 10. i 12. zakona."

Član 9.

U članu 71. stav (2) dodaje se nova tačka 10) koja glasi:

"10) isplate naknada fizičkim licima za amatersko učešće u kulturno-umjetničkom stvaranju pod uslovom da ovi prihodi kod jednog isplatioca ne prelaze 100,00 KM dnevno."

Član 10.

Član 72. briše se.

Član 11.

Član 73. briše se.

Član 12.

Član 74. briše se.

Član 13.

Član 75. briše se.

Član 14.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".

Broj 05-02-112/18-2

20.Aprila 2018. godine

Sarajevo

Ministrica

Jelka Milićević, s. r.

FREELANCERI ETO VIDITE DA SU VAS TEK 21.04.2018. ZVANIČNO DODALI U U PRIČU , A VAŽEĆI ZAKON O POREZU NA DOHODAK STUPIO NA SNAGU 01.01.2009.GODINE
Last edited by bosanka hercegovic on 18/07/2018 14:13, edited 2 times in total.
kica

#798 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

Ovo je stvarno super, izasao zakon 2018, da ti definise nesto, pa da te poderu od 2015, sa onim sto je definisano 2018.

Mislim da ako bilo ciji predmet dodje do prekrsajnog suda, da ce sud oborit, jer ljudi nisu ni imali mogucnost da ovo popune jer nije ni postojalo.
TheHound

#799 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by TheHound »

kica wrote:Ja nisam pravnik, al nikad nisam cuo nigdje na svijetu "Utajio porez na dohodak, pa pocinio krivicno djelo".

Ja mislim da tu te kazni prekrsajno, plus ti zaracuna kamate od 12% godisnje na dug.

Kod mene je sitan iznos sve skupa preko PayPal nekih cca 2000 KM bi bio duzan kad obracunam, na zalost nije veci jer da je veci ne bi mi bio problem ni platit jer bi imao pare, ovako nemam pare.
Ako ide pod utaju poreza onda je krivicno djelo, lako je zagooglati i provjeriti. Konkretno za porez na dohodak ne znam da li postoji neka druga kategorija koja se odnosi samo na to ali cisto sumnjam. I kazna je valjda uvijek srazmjerna tezini krivicnog djela. Normalno da nece tebe sa 2000KM kazniti kao nekog sa 200.000KM. Mada mislim da od kaznjavanja ionako nema nista, nisu oni sposobni za toliko posla odjednom, ako dobijes plavu kovertu odradis sta pise i miran si.
ExNihilo

#800 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by ExNihilo »

kica wrote:Ja nisam pravnik, al nikad nisam cuo nigdje na svijetu "Utajio porez na dohodak, pa pocinio krivicno djelo".

Jesi to spiskao zarađenih 15k. :D
Post Reply