Goran
Objavljeno: 05.07.2017. - 19:52
Na sličan je način i Hrvatska pokušala oporezovati plate pomoraca, koji rade za strane pomorske kompanije, i ljude, koji rade na stranim naftnim platformama,...zamalo Dalmacija nije iselila! Suština je da ista ta država, koja je prisilila ljude da odu na kraj svijeta, u potrazi za hljebom i preživljavanjem, sad želi da im taj mukom stečeni hljeb sad otme,...ovo je ista stvar! Ova država je prisilila te današnje freelancere da nauče sami nove vještine (jer sa onim što im je ona nudila, nisu ništa mogli, ili nisu mogli doći na red za posao od stranačkih poltrona i rođaka), prekvalifikuju se o svom trošku za neko znanje, konkurentno na svjetskom tržištu, sami uspostave poslovne kontakte i pokrenu vlastiti posao, kojim prodaju to znanje i donose gotov novac u ovu rupu bez dna. U isto vrijeme, ista ta država podržava strane trgovačke lobije, koji preko svojih tržnih centara isisavaju gotov novac odavde,...o stranim bankama da ne govorim, koje kroz ludačke kredite isisavaju život iz ove države. Freelancerima zapravo treba ordenje podijeliti, jer dio tog otetog novca vraćaju u ovu zemlju. A iste te freelacere niko ne pita, koliko dnevno rade (od 12 - 16 sati), kad rade (u svim smjenama, zbog vremenskih razlika), da li su osigurani (jesu oni, koji sebi uplaćuju osiguranje), da li imaju penziono (nemaju), i mnogo drugih stvari, u kojima država ne učestvuje i ne želi da čuje. I sad imaju smjelosti da traže nešto od tih ljudi. Svi ti zapostavljeni, genijalni ljudi (jer realno niko od njih nema IQ ispod 130, u odnosu na poresku upravu, gdje ima par hiljada debilnih rođaka, zaposlenih tamo da parazitiraju na svima nama), treba da napuste ovu BiH/RS rupu i da odu negdje, gdje se njihov talenat cijeni! Sretan Vam put, dobra djeco,...mi ćemo zadržati loše đake i beskarakterni ološ!
Mila
Objavljeno: 06.07.2017. - 14:02
...freelanceri će da plate ovaj porez, onda kad se iz poreske uprave otpuste svi koji su se tamo uhljebili preko stranačkih i porodičnih veza,...samo tad je problem što neće nikog biti u Poreskoj, da to naplati!

profa
Objavljeno: 07.07.2017. - 18:23
@RODEO,...Ne,...zakon nije jasan, jer je prodaja intelektualnih usluga putem interneta prilično nova stvar i za taj vid rada ovi paraziti iz državnih aparata u regionu nisu ni znali do prije par godina,...iako ljudi tako rade već 20+ godina unazad. Posebna pravna začkoljica je što se usluga pruža ljudima koji ne žive u granicama BiH. Neke države, poput Bugarske (gdje pozivaju frilensere iz svijeta da dođu i rade kod njih) i još par zemalja Skandinavije i sjeverne Evrope uopšte ne oporezuju freelansing, nego upravo suprotno, daju podsticaje tim ljudima (uglavnom kroz obezbjeđivanje besplatnog prostora za rad i korištenje računarske tehnike). Oni razumiju, za razliku od naše vlasti, da je to koncentracija besplatnog znanja u koje država ništa nije uložila, a koje se na najdirektniji način mobilizuje i u zemlju upumpava gotovinu. Ja sam samo preuzeo taj princip i obavezao ljude da dalje u lokalnim zajednicama besplatno šire korisno, praktično (open source) znanje, koje se vrlo brzo može usvojiti i naplatiti,...i na taj način dati šansu talentovanim ljudima da se oslobode, prije nego ih zarobe banke kreditima i političke partije "upišu" u svoje registre poltronskih debila. Ako ovaj reket zaživi, to sve prestaje, a ovde će umjesto informatičara, programera i visoko tehnološki praktično obrazovanih ljudi, ipak ostati portiri i čistačice,...dobrih doktora, pa čak i dobrih zanatlija sve je manje,...ni šofera više ne možete naći,...situacija je zapravo kritična! Ali bitno je da ima "milion" lezilebovića u Poreskoj, 800 zaposlenih u Fondu zdravstva RS (mjestu gdje jedan prosječan software može da obavlja kompletan posao), ili par hiljada u ŽRS, a lično znam gomilu slučajeva gdje se inspekcijski organi brutalno zloupotrebljavaju za zatvaranje privatnih obrta, koji predstavljaju konkurenciju nekom bliskom rođaku i sl. Ne radi se tu čak ni o novcu, nego o principu,...jednostavno ne mogu da dozvolim da se mojim radom hrani ta armija parazita, uhljebljena u polu-kriminalizovan državni aparat.
srboljub patrijanić
Objavljeno: 08.07.2017. - 20:30
Problem domorodačkih zemalja,kakva je Bosna,uglavnom je posledica prisvajanja koju vlast,bilo koje partije,izvrši u prvom mjesecu dolaska na vlast.Funkcije preuzmu nepismeni a partijama lojalni kadrovi i odmah krenu u zapošljavanje još nepismenijih primitivaca,svojih rođaka.Oni o porezima i fiskalnoj politici nemaju pojma,prvi put za to čuju,kada treba promijeniti,uvijek povećati, neki porez,taksu, carinu ili akcizu.O pogubnim posledicama za narod,oni ne razmišljaju,važno je da obezbijede sebi za potrošnju,naravno narodne pare.Kako drugačije objasniti jadikovke,Zvizdića,Dodika i inih eksperata povodom odbijanja prijedloga za povećanje akciza na tečno gorivo. Kao da akcize uvode Aboridžinima oni preračunavaju koliko su izgubili,spodobe primitivne. Važna je njihova narasla,udebljana guzica,a što djeca bosanska žele mlijeko a meso jedu za slavu ili Bajram,to do njih ne dopire.Gnjide smrdljive bi da oporežu i rad za strance,umjesto da subvencioniraju taj rad kao i poljoprivredu,jel u tome se nalazi nada za spas,napuštene i ponižene bosanske omladine.Ako nisu djeca političkih lopuža.
Milutin
Objavljeno: 05.07.2017. - 14:43
Evo ja ću izdvajati, ne 10%, nego 20%, i davati direktno nezbrinutoj djeci u RS, ali poreskoj svakako neću dati ni procenat, jer država niti je učestvovala u sticanju mojih znanja, niti u pronalaženju posla, niti u odrađivanju i naplati tog posla, niti mi pruža bilo kakvu zaštitu, pravnu ili socijalnu. Važno je znati da ovde država napada direktno najinteligentniji i najsnalažljiviji dio društvene zajednice, koji svoj patriotizam izražava time što ostaje u ovoj zemlji i UVOZI gotov novac, koji se ovde troši. Svako od nas može u bilo kom momentu povući za ruku bilo kojeg od svojih klijenata i naći trajno zaposlenje u inostranstvu. Ovo je direktan udar na egzistenciju i ako nas natjeraju, sa ovih prostora će otići i ovo malo ljudi koji nešto znaju da rade. Vi ste naveli Srbiju i Hrvatsku, koje pokušavaju da otmu ljudima koru hljeba, ali niste naveli Bugarsku, koja ne da ne oporezuje freelansere, nego ih finansijski i operativno sistemski pomaže, jer shvataju koliko oni znače za jednu zajednicu,...ne samo zbog novca, nego i zbog konkurentnih znanja, kojima ti ljudi raspolažu, a koja su veoma korisna za opštu konkurentnost države. Uglavnom, ako mi neko dođe na vrata da traži moj novčanik, tretiraću ga kao običnog pljačkaša i kao pokušaj iznude. Sretno!
dado
Objavljeno: 04.07.2017. - 22:51
Ovo bi bilo smjesno da nije zalosno!Znaci da bi drzava trebala oporezivati ljude koji unose zdrav novac u tu istu drzavu,a da ona pri tom nema nikakve zasluge u realizaciji tog posla,a takodje ni bilo kakvog troska.To bi bilo isto kao da oporezuju penzije ili devizne doznake iz inostranstva.Ovo je cista bolest!Samo mogu natjerati te ljude da otvore racune u inostranstvu u zemljama gdje je manji porez ili jos gore da odsele odavde
http://www.6yka.com/novost/126021/radit ... ula-u-lov-