Ne znas kako transakcije preko bankomata idu pa ne lupetaj onda. Bas je sistem otvoren tako da recimo amerikanac kad dodje na bankomat porezna u BiH ima pristup kad je taj amerikanac bio, kako se zove, broj kartice itd. Visa i mastercard transakcije koje dolaze iz inostranstva su kriptirane i nisu transparentne. Banka nema pojma ko dize novac, samo ima odgovor od centrale vise ili mastercarda da li da izbaci pare ili ne. Sve se veze na broj transakcije a identitet nije poznat toj banci ciji je bankomat.Saka wrote:Nema ni potrebe. Poreskoj je dovoljno da uprati ko s bankomata diže velike količine novca kojom karticom i može ga teretiti za neplaćen porez. Imaju i kamere i sve. Nije još došlo do toga al nemoj mislit da neće jednog dana.Matris wrote:Nikad Americka privatna firma nece morati dijeliti informacije o svojim klijentima sa bilo kim osim sa Americkim vlastima. Zamisli kad bi se to dozvolilo, da recimo imas d.o.o. u Bosni i radis u Bosni, i dodje ti vlada Malezije i kaze daj mi podatke o svim tvojim klijentima iz Malezije. Jedini odgovor na to je "hajd razguli".
Freelancing....all about
Moderator: anex
-
Matris
#4751 Re: Porez na dohodak na freelancing?
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#4752 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Covjece, pricamo o porezu. SVE APSOLUTNO SVE drzave ce suradjivati kada je porez u pitanju, jer im je u cilju da ga naplate.
Tvoje misljenje je da nece nikada nplatiti porez sa payoneera, ali nemoj druge uvjeravati u isto. Ova tema ti je dokaz, kreni od prvog posta i naci ces desetine istih kao ti koji su tvrdili i da ovo nece biti predmet poreza, 'ta ce porezna, neznalice.
Tvoje misljenje je da nece nikada nplatiti porez sa payoneera, ali nemoj druge uvjeravati u isto. Ova tema ti je dokaz, kreni od prvog posta i naci ces desetine istih kao ti koji su tvrdili i da ovo nece biti predmet poreza, 'ta ce porezna, neznalice.
- Bluemore
#4753 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Saka wrote:Nema ni potrebe. Poreskoj je dovoljno da uprati ko s bankomata diže velike količine novca kojom karticom i može ga teretiti za neplaćen porez. Imaju i kamere i sve. Nije još došlo do toga al nemoj mislit da neće jednog dana.Matris wrote:Nikad Americka privatna firma nece morati dijeliti informacije o svojim klijentima sa bilo kim osim sa Americkim vlastima. Zamisli kad bi se to dozvolilo, da recimo imas d.o.o. u Bosni i radis u Bosni, i dodje ti vlada Malezije i kaze daj mi podatke o svim tvojim klijentima iz Malezije. Jedini odgovor na to je "hajd razguli".
-
Matris
#4754 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ovaj tvoj post ne doprinosi ovoj temi apsolutno nista.un1ted wrote:Covjece, pricamo o porezu. SVE APSOLUTNO SVE drzave ce suradjivati kada je porez u pitanju, jer im je u cilju da ga naplate.
- privatne firme nemaju obavezu da dijele bazu svojih klijenata osim sa lokalnim vlastima tamo gdje su registrovani i gdje obavljaju djelatnost
- Payoneer je obicna firma u Americi koja obavlja poslove u Americi
- Amerika NIKAD nece donijeti zakon u kojem ce obavezati svoje privatne firme da su obavezne dijeliti podatke sa vladama stranih drzava
- Ne samo Amerika, nego nijedna druga drzava nece donijeti takav zakon.
- Payoneer je usluzna firma koja vrsi uslugu subcontractora za isplatu primanja. Drugacije receno, nije Payoneer taj koji te placa nego onaj ko je uplatio novac za tebe. Ta firma unajmljuje Payoneera da bi radili placanje. Zakonski, vlade moraju traziti podatke od onog ko ti salje pare jer Payoneer to radi u njihovo ime. Payoneer nije bankovna institucija.
- Uzmi za primjer domacu firmu, d.o.o. i zamisli da vlast iz Paname trazi podatke o tvojim klijentima u Panami. Nisi obavezan dati te podatke. Isto tako Payoneer nije obavezan dijeliti listu svojih klijenata.
- Porezna moze doci do informacija samo preko vlade amerike i to na nacin da prvo podigne tuzbu protiv tebe i ta tuzba mora biti medjunarodnog karaktera i vezana za tvoje poslovanje sa Payoneerom.
- To tako da je jednostavno, Francuska ne bi zabranila Airbnb da koristi payoneer nego bi trazila podatke i naplatila porez.
- ukoliko bi doslo do toga da payoneer dijeli informacije kako koja vlada zatrazi (a sto nije izgledno u narednih par godina), platices porez za zadnjih 36 mjeseci jer ne postoji evidencija starija od toga. 37mi mjesec se automatski brise svakog prvog u mjesecu.
-
NikolaKZ91
#4755 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Imaju kamere i sve. Ovaj bi vise volio da se frilenserima naplati taj porez nego da mu neko pokloni milion evraSaka wrote:Nema ni potrebe. Poreskoj je dovoljno da uprati ko s bankomata diže velike količine novca kojom karticom i može ga teretiti za neplaćen porez. Imaju i kamere i sve. Nije još došlo do toga al nemoj mislit da neće jednog dana.Matris wrote:Nikad Americka privatna firma nece morati dijeliti informacije o svojim klijentima sa bilo kim osim sa Americkim vlastima. Zamisli kad bi se to dozvolilo, da recimo imas d.o.o. u Bosni i radis u Bosni, i dodje ti vlada Malezije i kaze daj mi podatke o svim tvojim klijentima iz Malezije. Jedini odgovor na to je "hajd razguli".
Last edited by NikolaKZ91 on 03/10/2018 17:29, edited 1 time in total.
-
bedakb
#4756 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Glupost na kub.Saka wrote:Nema ni potrebe. Poreskoj je dovoljno da uprati ko s bankomata diže velike količine novca kojom karticom i može ga teretiti za neplaćen porez. Imaju i kamere i sve. Nije još došlo do toga al nemoj mislit da neće jednog dana.Matris wrote:Nikad Americka privatna firma nece morati dijeliti informacije o svojim klijentima sa bilo kim osim sa Americkim vlastima. Zamisli kad bi se to dozvolilo, da recimo imas d.o.o. u Bosni i radis u Bosni, i dodje ti vlada Malezije i kaze daj mi podatke o svim tvojim klijentima iz Malezije. Jedini odgovor na to je "hajd razguli".
-
neon-x
#4757 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Velike transakcije ce uvijek biti alarm za eventualno pracenje i istragu bez obzira koji je servis u pitanju. Trag za sve postoji. Ali smijesno je ocekivati da ce PU u dogledno vrijeme vrsiti nekakav uvid u servise poput Payoneera kada su sada tek dosli do Paypala i to samo zahvaljujuci domacim bankama. Jos uvijek im je prekomplicirano da obradjuju isplate koje su stigle u cekovima, wire transfere itd..
Naravno da drzava moze uciniti sve pa i zabraniti poslovanje sa bilo kakvim medjunarodnim servisima poput Paypal, Airbnb, Booking, itd. Bojim se da bi im takve ideje mogle i pasti napamet kao sto je nekome jednom bilo palo napamet da zabrani online kladjenje pa je ista zabrana pod pritiskom proglasena nezakonitom. Do sada su uvijek otezavali internet poslovanje a nikada olaksavali i ako se bude kokodakalo po javnim forumima o raznim servisima bez kojih domaci freelanceri i online poduzetnici ne bi mogli poslovati onda je moguce da dobiju razne ideje o ubijanju zlatne koke zarad pokojeg nenaplacenog poreza.
Naravno da drzava moze uciniti sve pa i zabraniti poslovanje sa bilo kakvim medjunarodnim servisima poput Paypal, Airbnb, Booking, itd. Bojim se da bi im takve ideje mogle i pasti napamet kao sto je nekome jednom bilo palo napamet da zabrani online kladjenje pa je ista zabrana pod pritiskom proglasena nezakonitom. Do sada su uvijek otezavali internet poslovanje a nikada olaksavali i ako se bude kokodakalo po javnim forumima o raznim servisima bez kojih domaci freelanceri i online poduzetnici ne bi mogli poslovati onda je moguce da dobiju razne ideje o ubijanju zlatne koke zarad pokojeg nenaplacenog poreza.
-
Matris
#4758 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Velike transakcije i ne idu preko Payoneera. Za to imaju daleko sigurnije i malo skuplje varijante. Payoneer je za freelancere da dobiju isplatu, nije za vece business transakcije i placanja.
-
Saka
#4759 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Haha, tako ste mislili i dosad da vam niko ništa ne može pa dođoše koverte na kućnu adresu. Apsolutno banka vidi ime i prezime osobe koja diže pare s bankomata, ima sliku s kamere, ima sve što će sutra ustupiti na zahtjev poreske. A vi se nastavite zanositi time da je Payoneer idealno sredstvo za utaju poreza, dok vas opet ne pukne po glavi. Da je to tako ne bi niko ozbiljan otvarao offshore račune po kajmanskim otocima, svi bi jednostavno koristili Payoneer. 
- madner
#4760 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Meni su isto obecali da necu placati PDV dok ne naplatim svoj. 
-
muzicar_iz_parka
#4761 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Da li prestaje porezna obaveza ako se prijavi boravak u drugom entitetu?
Kada političari i državni službenici mogu biti lažno prijavljeni u Sarajevu iako tu ne žive da bi kasirali pare za kiriju stana i odvojen život, zašto onda i drugi ne bi imali lažni boravak.
Recimo date nekom povratniku u RS 500 KM godišnje da vas prijavi kod sebe, vama ništa a njemu to dobro dođe i izbjegnete haračenje ovih uhljeba u FBiH.
Kada političari i državni službenici mogu biti lažno prijavljeni u Sarajevu iako tu ne žive da bi kasirali pare za kiriju stana i odvojen život, zašto onda i drugi ne bi imali lažni boravak.
Recimo date nekom povratniku u RS 500 KM godišnje da vas prijavi kod sebe, vama ništa a njemu to dobro dođe i izbjegnete haračenje ovih uhljeba u FBiH.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#4762 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Nema potrebe, jer ce i RS isto da naplacuje, pare su to covjece, svima trebaju.
-
meapervitas
#4763 Re: Porez na dohodak na freelancing?
muzicar_iz_parka wrote:Da li prestaje porezna obaveza ako se prijavi boravak u drugom entitetu?
pa i u RS ima obaveza plaćanja poreza po ovom osnovu, oni su čak uveli prije FBiH
-
Matris
#4764 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Tehnicki postoji ta opcija. Porezni obveznik si ako imas prijavljen boravak u federaciji ili RS. Isto tako porezni obveznik federacije si ako imas prijavljeno privremeno boraviste i boravis duze od 183 dana u federaciji (nisi rezident). Ista su pravila u RS.muzicar_iz_parka wrote:Da li prestaje porezna obaveza ako se prijavi boravak u drugom entitetu?
Ne znam da li neki pravnik moze potvrditi ovo, ali ja kako sam to razumio, mozes odjaviti stalni boravak. Prijaviti privremeni i onda svakih 6 mjeseci seliti iz federacije u RS i obratno.
Privremeni boravak 180 dana u federaciji - odjavis i prijavis se u RS
Privremeni boravak 180 dana u rs - odjavis i odes Hrvatsku 7 dana.
i tako u krug.
Na taj nacin nisi obavezan platiti porez niti u federaciji niti u RS, jer ne ispunjavas uslove da bi bio obveznik iako si bio u BiH cijelu godinu.
- vjesticanametli
#4765 Re: Porez na dohodak na freelancing?
A sta ces ako ti klijent zatrazi za nastavak saradnje potvrdu o rezidentnosti...meni su 2x trazili....haj ako je neka sica u pitanju pa ih otkantas al akonje dobra lova a ti nemas papir
Kako god nek urede i placace se al ovo ovako
cuj oni bi retroakt. Za nesto sto nije postojalo 
-
NikolaKZ91
#4766 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Pa i ne mogu nista. U krajnjem slucaju otvori paypal neko za vas u Srbiji ako ga imate i onda tamo po kes. Pare lijezu na njegov racun a poreza nema ako nisu neki veliki iznosi. I sta cemo sad Saka? Hoce li me snimiti kamerom kad mi taj bude davo pare u kesu?Saka wrote:Haha, tako ste mislili i dosad da vam niko ništa ne može pa dođoše koverte na kućnu adresu. Apsolutno banka vidi ime i prezime osobe koja diže pare s bankomata, ima sliku s kamere, ima sve što će sutra ustupiti na zahtjev poreske. A vi se nastavite zanositi time da je Payoneer idealno sredstvo za utaju poreza, dok vas opet ne pukne po glavi. Da je to tako ne bi niko ozbiljan otvarao offshore račune po kajmanskim otocima, svi bi jednostavno koristili Payoneer.
- DaffyDuck
#4767 Re: Porez na dohodak na freelancing?
ehmadner wrote:Meni su isto obecali da necu placati PDV dok ne naplatim svoj.
- vjesticanametli
#4768 Re: Porez na dohodak na freelancing?
A ubsrbiji se ne placa jel...imas li vise info 
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#4769 Re: Porez na dohodak na freelancing?
https://www.klix.ba/vijesti/bih/amra-zu ... /181005052
a ovako su dobili i naše podatke
U Srbiji do ~50 milja godišnje il' nema poreza il' je 10%, nisam više siguran šta sam čit'o, a šta nisam
a ovako su dobili i naše podatke
U Srbiji do ~50 milja godišnje il' nema poreza il' je 10%, nisam više siguran šta sam čit'o, a šta nisam
-
Saka
#4770 Re: Porez na dohodak na freelancing?
E sad si me baš zajebo.NikolaKZ91 wrote:Pa i ne mogu nista. U krajnjem slucaju otvori paypal neko za vas u Srbiji ako ga imate i onda tamo po kes. Pare lijezu na njegov racun a poreza nema ako nisu neki veliki iznosi. I sta cemo sad Saka? Hoce li me snimiti kamerom kad mi taj bude davo pare u kesu?Saka wrote:Haha, tako ste mislili i dosad da vam niko ništa ne može pa dođoše koverte na kućnu adresu. Apsolutno banka vidi ime i prezime osobe koja diže pare s bankomata, ima sliku s kamere, ima sve što će sutra ustupiti na zahtjev poreske. A vi se nastavite zanositi time da je Payoneer idealno sredstvo za utaju poreza, dok vas opet ne pukne po glavi. Da je to tako ne bi niko ozbiljan otvarao offshore račune po kajmanskim otocima, svi bi jednostavno koristili Payoneer.
Uvališ lijepo tog u Srbiji, baš me zanima ko će ti to raditi džaba. Pa preko grane kad prenosiš keš ne znam koliko ti je poznato da postoji iznos preko kojeg moraš prijaviti carini. Ako te uhvate sve ti lijepo oduzmu.
- Bluemore
#4771 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Saka wrote:E sad si me baš zajebo.NikolaKZ91 wrote:Pa i ne mogu nista. U krajnjem slucaju otvori paypal neko za vas u Srbiji ako ga imate i onda tamo po kes. Pare lijezu na njegov racun a poreza nema ako nisu neki veliki iznosi. I sta cemo sad Saka? Hoce li me snimiti kamerom kad mi taj bude davo pare u kesu?Saka wrote:Haha, tako ste mislili i dosad da vam niko ništa ne može pa dođoše koverte na kućnu adresu. Apsolutno banka vidi ime i prezime osobe koja diže pare s bankomata, ima sliku s kamere, ima sve što će sutra ustupiti na zahtjev poreske. A vi se nastavite zanositi time da je Payoneer idealno sredstvo za utaju poreza, dok vas opet ne pukne po glavi. Da je to tako ne bi niko ozbiljan otvarao offshore račune po kajmanskim otocima, svi bi jednostavno koristili Payoneer.
Uvališ lijepo tog u Srbiji, baš me zanima ko će ti to raditi džaba. Pa preko grane kad prenosiš keš ne znam koliko ti je poznato da postoji iznos preko kojeg moraš prijaviti carini.
a ti nemas drugog zivota, osim da visis na temi
-
Saka
#4772 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Čovjek me proziva, dobio je odgovor. Jel više volite da živite u zabludi?Bluemore wrote:a ti nemas drugog zivota, osim da visis na temi
- Bluemore
#4773 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Shavili smoSaka wrote:Čovjek me proziva, dobio je odgovor. Jel više volite da živite u zabludi?Bluemore wrote:a ti nemas drugog zivota, osim da visis na temi
Nemas
-
rtldanas
#4774 Re: Porez na dohodak na freelancing?
evo ovdje odgovor na to pitanje za EU komisiju što si gore postavio:Matris wrote:https://www.thelocal.fr/20171212/airbnb ... ax-evasion
"The company will waive all use of the prepaid card 'Payoneer' on the French market," said Emmanuel Marill, Airbnb's France director, in a statement released by the finance ministry.
"This responsible decision makes it possible to rule out any opportunity for open fraud by using this method of payment," said the statement.
Payoneer cards allow homeowners to receive payments for their rentals without money transiting through bank accounts.
The French government asked tax authorities to look into the system after it was revealed that Airbnb was allowing owners to use them.
http://www.europarl.europa.eu/sides/get ... anguage=en
Given that this kind of prepaid card is not covered by information exchange obligations for the purposes of taxation, does the Commission intend to close this loophole as part of the ongoing revision of the directive 2011/16/EU or by any other means?
http://www.infogibraltar.com/info_gibra ... paid-cards
nisu kao sigurni dostavlja li payoneer podatke, ali kao radit će na tome, poduzimati mjere...itd.
-
Matris
#4775 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ne pise tu nista o Payoneeru specificno, nit ce oni gledati u Payoneer, nego o Evropi i njihovim zakonima, ali da ne prevodim ima link pa nek svako za sebe procita sta pise.rtldanas wrote:evo ovdje odgovor na to pitanje za EU komisiju što si gore postavio:Matris wrote:https://www.thelocal.fr/20171212/airbnb ... ax-evasion
"The company will waive all use of the prepaid card 'Payoneer' on the French market," said Emmanuel Marill, Airbnb's France director, in a statement released by the finance ministry.
"This responsible decision makes it possible to rule out any opportunity for open fraud by using this method of payment," said the statement.
Payoneer cards allow homeowners to receive payments for their rentals without money transiting through bank accounts.
The French government asked tax authorities to look into the system after it was revealed that Airbnb was allowing owners to use them.
http://www.europarl.europa.eu/sides/get ... anguage=en
Given that this kind of prepaid card is not covered by information exchange obligations for the purposes of taxation, does the Commission intend to close this loophole as part of the ongoing revision of the directive 2011/16/EU or by any other means?
http://www.infogibraltar.com/info_gibra ... paid-cards
nisu kao sigurni dostavlja li payoneer podatke, ali kao radit će na tome, poduzimati mjere...itd.