Sutra ce mi biti treci put kako idem, javim utiskeNorm wrote:...otidji ponovo, dobices i broj na koji se uplacuje i vrstu racuna i poziv na broj, dace ti i tvoj JMBG za svaki slucaj...bedakb wrote: Kod mene su bili dosta "blazi"
Rekli samo da dostavim obrazac i da ne placam jos nista.
Ti samo treba da na uplatnice upises iznose za zdravstveno i za porez i da uplatis...nista vise...
Freelancing....all about
Moderator: anex
-
bedakb
#3701 Re: Porez na dohodak na freelancing?
-
free_too
#3702 Re: Porez na dohodak na freelancing?
bedakb wrote:Sutra ce mi biti treci put kako idem, javim utiskeNorm wrote:...otidji ponovo, dobices i broj na koji se uplacuje i vrstu racuna i poziv na broj, dace ti i tvoj JMBG za svaki slucaj...bedakb wrote: Kod mene su bili dosta "blazi"
Rekli samo da dostavim obrazac i da ne placam jos nista.
Ti samo treba da na uplatnice upises iznose za zdravstveno i za porez i da uplatis...nista vise...
Koja PU je to? Poljubi ih od mene
-
NikolaKZ91
#3703 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ljudi znam da sam off al tema je aktivna pa da pitam. Naime kada greskom rezervisete preko bookinga i isti smjestaj otkazete odmah, meni je pisalo danas da ce mi biti naplacena cijena. Odmah sam nazvao hotel i rekli su mi kao nema problema i cak su mi poslali mejl via booking.com da mi nece naplatiti troskove otkazivanja. Jel to to il treba da brinem, mogu li da naplate ??
-
jahh
#3704 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Pravac porezna da regulises to.NikolaKZ91 wrote:Ljudi znam da sam off al tema je aktivna pa da pitam. Naime kada greskom rezervisete preko bookinga i isti smjestaj otkazete odmah, meni je pisalo danas da ce mi biti naplacena cijena. Odmah sam nazvao hotel i rekli su mi kao nema problema i cak su mi poslali mejl via booking.com da mi nece naplatiti troskove otkazivanja. Jel to to il treba da brinem, mogu li da naplate ??
- victom
#3705 Re: Porez na dohodak na freelancing?
jahh wrote:Pravac porezna da regulises to.NikolaKZ91 wrote:Ljudi znam da sam off al tema je aktivna pa da pitam. Naime kada greskom rezervisete preko bookinga i isti smjestaj otkazete odmah, meni je pisalo danas da ce mi biti naplacena cijena. Odmah sam nazvao hotel i rekli su mi kao nema problema i cak su mi poslali mejl via booking.com da mi nece naplatiti troskove otkazivanja. Jel to to il treba da brinem, mogu li da naplate ??
Last edited by victom on 01/03/2021 03:10, edited 2 times in total.
-
NikolaKZ91
#3706 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Nije zjb, ozb jel zna neko nesto o ovome, jer na bookingovoj app stoji da se zahtjev i dalje obradjuje iako sam dobio mejl od hotela da je otkazano i da se nista ne placa.
-
Matris
#3707 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Za maline mozes samo dobiti poticaj od drzave. Hoce drzava da se narod bavi poljoprivredom i stocarstvom. Sta ces ti njima freelancing. Ides mimo svih njihovih planova razvoja.NikolaKZ91 wrote:Ni ja nisam platio porez na dohodak kad sam brao maline za dnevnicu 2015. I necu ga ni platiti.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#3708 Re: Porez na dohodak na freelancing?
krečenje nije navedeno u zakonu, cijepanje drva jestevictom wrote:jutro sam bio na policiji sa prvim molerom u vezi samoprijave zbog oragniziranog poduhvata krečenja, i službenica mi je ljubazno objasnila, da oni tu ne mogu ništa, da se obatim poreznoj.
A navečer sam išao sa drugim molerom za krečenje iz 2016, u policiju Ilidža, i poslije 20 minuta natezanja, neki policajac je konto da ga zafrkavam, i opalio mi šamrčinu. Sve me još boli![]()
Sad ne znam šta radim, znam da sam prekršio zakon, išao da se sam prijavim, ali niko me shvata ozbilno. Možel mi iko SIPU poslat.
Jer krečenje na crno nije šala.
-
bedakb
#3709 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Evo i mene bio po treci put u poreznoj.Ovaj put sam im dostavio obrazac, s tim da sam kolonu za zdravstveno izostavio, kao sto sam i rekao 
Dolazim u poreznu ispostavu, i dajem obrazac sa mojom formulom.Govorim gospodji iz porezna, koja je jako fina i ljubazna, da sam sve ispunio osim kolone za zdravstveno, jer to necu platiti.Konverzacija ide dalje otprilike ovako
Dolazim u poreznu ispostavu, i dajem obrazac sa mojom formulom.Govorim gospodji iz porezna, koja je jako fina i ljubazna, da sam sve ispunio osim kolone za zdravstveno, jer to necu platiti.Konverzacija ide dalje otprilike ovako
P: "Ok, mada mislim ukoliko dodje do naplate, da ce i zdravstveno trebati, da li ti je to problem ?"
JA: "Problem je, jer necu da placam neke stvari koje nisam mogao koristiti"
P: "Ok, ostavi broj telefona na obrascu pa cu te zvati ako bude kakvih novosti, a ja cu ovo vidjeti sa seficom.Mada vrlo vjerovatno od ovog nece biti nista"
JA: "Ok hvala, dovidjenja"
- Cossack
#3710 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Buraz to ti je sada uplata iz inostranstvaNikolaKZ91 wrote:Ljudi znam da sam off al tema je aktivna pa da pitam. Naime kada greskom rezervisete preko bookinga i isti smjestaj otkazete odmah, meni je pisalo danas da ce mi biti naplacena cijena. Odmah sam nazvao hotel i rekli su mi kao nema problema i cak su mi poslali mejl via booking.com da mi nece naplatiti troskove otkazivanja. Jel to to il treba da brinem, mogu li da naplate ??
-
blueblue
#3711 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Sada bio u PU, u KS od danas ide vako:
- AMS 1035 se vise ne popunjava za 2015-2017, samo ce se popunjavati za 2018, sto mi i ima smisla jer je tek ove godine uveden.
- Ne priznaju 20% za prethodne godine, za 2018 ce priznavati. Malo su me iznenadili, jer su do prosle sedmice valjda priznavali.
- 4% za zdravstveno se ne treba placati za prethodne godine, tek od 2018 ce se valjda obracunavati.
Sve zajedno situacija se mjenja iz dana u dan. Ocito da ni sami ne znaju kako dalje. Pokusavaju se prilagoditi SDPovim zahtjevima, cini se da SDP ipak ima uticaja.
Na kraju cemo svi placati po posebnom obracunu u zavisnosti u kojoj sedmici placamo.
- AMS 1035 se vise ne popunjava za 2015-2017, samo ce se popunjavati za 2018, sto mi i ima smisla jer je tek ove godine uveden.
- Ne priznaju 20% za prethodne godine, za 2018 ce priznavati. Malo su me iznenadili, jer su do prosle sedmice valjda priznavali.
- 4% za zdravstveno se ne treba placati za prethodne godine, tek od 2018 ce se valjda obracunavati.
Sve zajedno situacija se mjenja iz dana u dan. Ocito da ni sami ne znaju kako dalje. Pokusavaju se prilagoditi SDPovim zahtjevima, cini se da SDP ipak ima uticaja.
Na kraju cemo svi placati po posebnom obracunu u zavisnosti u kojoj sedmici placamo.
- Norm
#3712 Re: Porez na dohodak na freelancing?
...popunjeni obrasci AMS 1035 predati, bez uplatnice i uplate?bedakb wrote:Evo i mene bio po treci put u poreznoj.Ovaj put sam im dostavio obrazac, s tim da sam kolonu za zdravstveno izostavio, kao sto sam i rekao
P: "Ok, mada mislim ukoliko dodje do naplate, da ce i zdravstveno trebati, da li ti je to problem ?"
P: "Ok, ostavi broj telefona na obrascu pa cu te zvati ako bude kakvih novosti, a ja cu ovo vidjeti sa seficom.Mada vrlo vjerovatno od ovog nece biti nista"
Jerbo meni rekose da cim predam popunjene obrasce, smatra se da sam i uplatio
Ako ne budem...Kazna!
Moram i ja sutra otici po treci put...
-
free_too
#3713 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Najbolje da napravim svoj obrazac i ponesem.Nema zakonskog osnova da se 20% ne prizna, takodjer i licni odbitak, znaci to MORA se priznati, nema price o tome. Isto kao sto smo ukazivali na ovaj obrazac, ocito dok dodje do njihovih glava da nisu bas upravu, potraje. Do kraja sedmice oni ce nama biti duzni kako stvari stoje.blueblue wrote:Sada bio u PU, u KS od danas ide vako:
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#3714 Re: Porez na dohodak na freelancing?
OK, sve je u redu i nista nije u redu. Šta cemo s onim koji dodju na primjer sa 100k casha i plate s tim novo auto? Hocel` njega iko pitat jel platio porez i glavna stvar odakle mu toliki cash?
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#3715 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Nije me niko pitao 
-
free_too
#3716 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Na osnovu cega sad ne daju tih 20%?blueblue wrote:Sada bio u PU, u KS od danas ide vako:
-
krajisnik_bih
#3717 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Bice da ne moze 20% rashoda retroaktivno sadfree_too wrote:Na osnovu cega sad ne daju tih 20%?blueblue wrote:Sada bio u PU, u KS od danas ide vako:
-
prelivoda
#3718 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Meni su priznali 20% retroaktivno
- Indigont
#3719 Re: Porez na dohodak na freelancing?
blueblue, po kojem se onda obrascu uplacuje porez za 2015-2017? Jesi to pitao?
malo se lupa na temi, prelivoda, nisu oni tebi priznali ništa retroaktivno, jer članovi koji ti za povr. samostalne djelatnosti priznaju rashode od 20% postoje odavno u zakonu. Nisu ti članovi nastali 2018. ko ovaj čl 70b što je Jelka dodala da pokuša uvrstiti i ove što primaju i inostrane naknade
malo se lupa na temi, prelivoda, nisu oni tebi priznali ništa retroaktivno, jer članovi koji ti za povr. samostalne djelatnosti priznaju rashode od 20% postoje odavno u zakonu. Nisu ti članovi nastali 2018. ko ovaj čl 70b što je Jelka dodala da pokuša uvrstiti i ove što primaju i inostrane naknade
- kica
#3720 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Bobi wrote:OK, sve je u redu i nista nije u redu. Šta cemo s onim koji dodju na primjer sa 100k casha i plate s tim novo auto? Hocel` njega iko pitat jel platio porez i glavna stvar odakle mu toliki cash?
Taj ce obrazac napravit 2021 pa ce ti retroaktivno primjet na auto iz 2018, sa zakonskom zateznom kamatom od 12% po svakoj godini.
http://www.drzavljanstva-advokat.com
https://www.medijator-prnjavorac.com
http://www.advokat-numanovic.com
https://www.forum-bosanskog-naroda.de/
http://www.drzavljanstva-BiH.de
Last edited by kica on 20/01/2020 12:13, edited 1 time in total.
-
bosanka hercegovic
#3721 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Sve je moguce u ovoj zemlji nedodjiji...ljudi pocnite štedjeti pare sad...ne znate kakav ce retro porez ovi pametnjakovici uvesti u narednom periodukica wrote:Bobi wrote:OK, sve je u redu i nista nije u redu. Šta cemo s onim koji dodju na primjer sa 100k casha i plate s tim novo auto? Hocel` njega iko pitat jel platio porez i glavna stvar odakle mu toliki cash?
Taj ce obrazac napravit 2021 pa ce ti retroaktivno primjet na auto iz 2018, sa zakonskom zateznom kamatom od 12% po svakoj godini.
- kica
#3722 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Prvo ce uvest porez na stednju.bosanka hercegovic wrote:Sve je moguce u ovoj zemlji nedodjiji...ljudi pocnite štedjeti pare sad...ne znate kakav ce retro porez ovi pametnjakovici uvesti u narednom periodukica wrote:Bobi wrote:OK, sve je u redu i nista nije u redu. Šta cemo s onim koji dodju na primjer sa 100k casha i plate s tim novo auto? Hocel` njega iko pitat jel platio porez i glavna stvar odakle mu toliki cash?
-
bedakb
#3723 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Za placanje su mi rekli da ne placam jos, ostavi broj pa cemo ti javitiNorm wrote:...popunjeni obrasci AMS 1035 predati, bez uplatnice i uplate?bedakb wrote:Evo i mene bio po treci put u poreznoj.Ovaj put sam im dostavio obrazac, s tim da sam kolonu za zdravstveno izostavio, kao sto sam i rekao
Jerbo meni rekose da cim predam popunjene obrasce, smatra se da sam i uplatio![]()
Ako ne budem...Kazna!
Moram i ja sutra otici po treci put...
- Norm
#3724 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ti onda imas dobru stelubedakb wrote:
Za placanje su mi rekli da ne placam jos, ostavi broj pa cemo ti javiti
-
bedakb
#3725 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Nemam ja drug nikakvu stelu, nego niko od njih nije upucen sta i kakoNorm wrote:Ti onda imas dobru stelubedakb wrote:
Za placanje su mi rekli da ne placam jos, ostavi broj pa cemo ti javiti...meni svaki put kazu... PLATI!