Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
kica

#3376 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

Uskoro ocekujte porez na kamate od stednje, ko ima stednju.

Tako da su sve pokrili onda; jer garant im smeta sto su stalno clanci po novinama "u bankama na stednji 8 milijardi KM"

Uhar im je uzet 50-100 mil godisnje.

Ja nemam pa me nije ni briga :-)
DexterTZ

#3377 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by DexterTZ »

kica wrote:Uskoro ocekujte porez na kamate od stednje, ko ima stednju.

Tako da su sve pokrili onda; jer garant im smeta sto su stalno clanci po novinama "u bankama na stednji 8 milijardi KM"

Ja nemam pa me nije ni briga :-)
Onda će ljudi pare u jastuku držati pa šta će onda.Banka daje pozajmice i kredite od novca koji se nalazi na štednim računima,koji je oročen itd..Ljudi povuku novac iz banaka i eto ga krah.
kica

#3378 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

Sta njih briga, bitno je da naplate, ne interesuje ih uzrocno-posljednicni odnos.

Zvekne 14% na prihod od kamate, pa dizi ako hos nes ne moras' digo ne digo platit ces

Najbolje retroaktivno od 2009 do danas.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#3379 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Velkoski »

Pa da uvedu porez na zrak mnogi bi odmah otrčali da ga plate tako da... Nek' uvode samo, od poreza ćemo imati završen 5C do 2042. godine i trista hiljada radnih mjesta s platom od 7.000 neto kmica. :mrgreen:
seoBIH

#3380 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by seoBIH »

@kica,

da li si ti napisao ista konkretno osim da se ne plati retoraktivno, da se krene placati od 1.1.2019 ili da ce ovo stici i Afgansitance?
kica

#3381 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

seoBIH wrote:@kica,

da li si ti napisao ista konkretno osim da se ne plati retoraktivno, da se krene placati od 1.1.2019 ili da ce ovo stici i Afgansitance?
Za afganistance i svih 50.000 fizickih lica nisam ja rekao, nego sef poreznog ureda TK.
rusmir.ba

#3382 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by rusmir.ba »

kica wrote:Sta njih briga, bitno je da naplate, ne interesuje ih uzrocno-posljednicni odnos.

Zvekne 14% na prihod od kamate, pa dizi ako hos nes ne moras' digo ne digo platit ces

Kamate su recimo na 100.000KM na stednom racunu oko 500km godisnje, porez dakle 70km. Ko ima 100 milja u banci bas ga briga sto ce umjesto 500 dobiti 430 od kamata..ali ko je radio da zaradi recimo milju godisnje online sad mora kesirati u komadu 4000 poreza. To je problem.
kica

#3383 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

rusmir.ba wrote:
kica wrote:Sta njih briga, bitno je da naplate, ne interesuje ih uzrocno-posljednicni odnos.

Kamate su recimo na 100.000KM na stednom racunu oko 500km godisnje, porez dakle 70km. Ko ima 100 milja u banci bas ga briga sto ce umjesto 500 dobiti 430 od kamata..ali ko je radio da zaradi recimo milju godisnje online sad mora kesirati u komadu 4000 poreza. To je problem.
Kamate na taj iznos koji si naveo su oko 500 KM mjesecno, a ne godisnje (6.000 KM godisnje, a porez: 840 KM)

Znam o tome pricam danima.

Jos je vec problem za ljude koji su prodavali robu, kakvih ovdje ima nekoliko, i hoce im porez od 14% na bruto zaradu; a ne na neto dobit.
Norm

#3384 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Norm »

rusmir.ba wrote:Ama covjece kako mislis ne interesuje ih. Naravno da ih mora interesivati. Da nije tako poslali bi nam popunjene uplatnice. Imas zakonske odredbe sta smiju oporezovati. Mozda je prvi cilj bio svi. Ali se sad povlace i preciziraju. A jos ce se povlaciti. Jer ocigledno nisu ni sami citali zakone. Za 2018.isto ce se morati platiti. I to SVI. U prvi krug su bili oni iznad 10.000 godisnje. Sad idu nizi iznosi.
Kako sam ja shvatio, a ostavljam mogucnost da nisam bas pametan, oni ne oporezuju, u ovom sad krugu, one sto su ispod 10K...samim tim i ako si prodavao svoje licne stvari ne zanima ih...no ja sam dobio poziv iako nisam masio ni 2015 ni 2017 iznos 10K (2016 jesam i to priznajem, licne stvari) a dobio sam poziv te mi dadose na uvid 2017 koja blage veze nema sa onim sto sam dobio od banke...ZNACI NE ZANIMA IH ODAKLE, SAMO IZNOS KOJI JE IZNAD 10K...ne traze cak ni dokaz da su stvari licne, ne zanima ih ni sta si prodavao, jal pamet, jal zvale, jal stvari iz kuce...Znam ja i sta pise, znam i o zastitilicnih podataka, ALI, ne zanima ih ni (ne)ispravnost obrasca, te mislim da cemo platiti bez obzira na sve...a kako 2018 svi? znaci li to na kraju godine ili po svakoj uplati pojedinacno. Imao 10 ili 10.000 placas?...Mislim ja definitivno zatvaram racun ali eto interesuje me...
Banka, Posta, ostali, iscite sad od Serifa...ja nemam vise da vam dam...
rusmir.ba

#3385 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by rusmir.ba »

Norm wrote:
rusmir.ba wrote:Ama covjece kako mislis ne interesuje ih. Naravno da ih mora interesivati. Da nije tako poslali bi nam popunjene uplatnice. Imas zakonske odredbe sta smiju oporezovati. Mozda je prvi cilj bio svi. Ali se sad povlace i preciziraju. A jos ce se povlaciti. Jer ocigledno nisu ni sami citali zakone. Za 2018.isto ce se morati platiti. I to SVI. U prvi krug su bili oni iznad 10.000 godisnje. Sad idu nizi iznosi.
Kako sam ja shvatio, a ostavljam mogucnost da nisam bas pametan, oni ne oporezuju, u ovom sad krugu, one sto su ispod 10K...samim tim i ako si prodavao svoje licne stvari ne zanima ih...no ja sam dobio poziv iako nisam masio ni 2015 ni 2017 iznos 10K (2016 jesam i to priznajem, licne stvari) a dobio sam poziv te mi dadose na uvid 2017 koja blage veze nema sa onim sto sam dobio od banke...ZNACI NE ZANIMA IH ODAKLE, SAMO IZNOS KOJI JE IZNAD 10K...ne traze cak ni dokaz da su stvari licne, ne zanima ih ni sta si prodavao, jal pamet, jal zvale, jal stvari iz kuce...Znam ja i sta pise, znam i o zastitilicnih podataka, ALI, ne zanima ih ni (ne)ispravnost obrasca, te mislim da cemo platiti bez obzira na sve...a kako 2018 svi? znaci li to na kraju godine ili po svakoj uplati pojedinacno. Imao 10 ili 10.000 placas?...Mislim ja definitivno zatvaram racun ali eto interesuje me...
Da malo sacekamo. Ove u mojoj poreznoj je prvenstveno zanimalo odakle prihod. I rekli su ne uplacuj nista, cekamo dalje instrukcije. Izgleda od Opcine do Opcine sve drugacije. Mozda svi budu platili ali onda imaju druge zakonske metode.
glockov kolac

#3386 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by glockov kolac »

Gledam maloprije snimak okruglog stola od prošlog ponedjeljka i vidim da Mido Arifović kaže da je on upozorio PU FBiH na retroaktivnost. Znali neko na šta je konkretno mislio?
rusmir.ba

#3387 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by rusmir.ba »

kica wrote:
rusmir.ba wrote:

Kamate na taj iznos koji si naveo su oko 500 KM mjesecno, a ne godisnje (6.000 KM godisnje, a porez: 840 KM)

Znam o tome pricam danima.

Jos je vec problem za ljude koji su prodavali robu, kakvih ovdje ima nekoliko, i hoce im porez od 14% na bruto zaradu; a ne na neto dobit.
Kako 5000 godisnje? Ko to daje kamatu 5% na orocena sredstva. Pa oni daju kredite sa 3% kamate...ko to ne bi.halalio 840km poreza da dobije 5000 kamate? Po tome za 18god dobije 100.000 kamata... ja mislim da kamate ne idu iznad 1%, al posto nemam oroceno nista mozda je 10 % :)
mirage77

#3388 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by mirage77 »

Kamate su oko 1% od banke do banke i zavisno od roka orocenja. Nema tu nikakve koristi od stednje. Ako neko daje nesto vise onda su to rizicnije banke.
Norm

#3389 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Norm »

rusmir.ba wrote:
Norm wrote:
Da malo sacekamo. Ove u mojoj poreznoj je prvenstveno zanimalo odakle prihod. I rekli su ne uplacuj nista, cekamo dalje instrukcije. Izgleda od Opcine do Opcine sve drugacije. Mozda svi budu platili ali onda imaju druge zakonske metode.
Cekam i ja...valjda ce biti nekih smislenih uputa do kraja sedmice...
Indigont

#3390 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Indigont »

Stvar je prilično jednostavna.

Članak 70b pravilnika nastaje U APRILU 2018. godine i vrijedi OD DANA KADA JE NASTAO, A NE RETROAKTIVNO.

Prije dodavanja člana 70b u pravilnik za povremene samostalne djelatnosti važio je član 30. po kojem je isplatilac bio dužan zbirni godišnji pregled sa podacima o bruto i neto iznosima naknada, kao i podacima o obračunatoj, obustavljenoj i uplaćenoj akontaciji poreza na dohodak i doprinosu za zdravstveno osiguranje i dostaviti primaocu (meni). S obzirom da je isplatilac bio inostrani to nije bilo moguće i tu sva priča o oporezivanju za 2015-2017. pada u vodu.

Ovo vrijedi za freelancere. Osobe koje su službeno bile zaposlene u firmi u inostranstvu spadaju u drugu grupu, i 99% je već plaćen porez na njihove plate, samo pitanje dal je bio veći ili manji nego ovaj koji se traži.
victom

#3391 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by victom »

Indigont wrote:Stvar je prilično jednostavna.

Članak 70b pravilnika nastaje U APRILU 2018. godine i vrijedi OD DANA KADA JE NASTAO, A NE RETROAKTIVNO.

Prije dodavanja člana 70b u pravilnik za povremene samostalne djelatnosti važio je član 30. po kojem je isplatilac bio dužan zbirni godišnji pregled sa podacima o bruto i neto iznosima naknada, kao i podacima o obračunatoj, obustavljenoj i uplaćenoj akontaciji poreza na dohodak i doprinosu za zdravstveno osiguranje i dostaviti primaocu (meni). S obzirom da je isplatilac bio inostrani to nije bilo moguće i tu sva priča o oporezivanju za 2015-2017. pada u vodu.

Ovo vrijedi za freelancere. Osobe koje su službeno bile zaposlene u firmi u inostranstvu spadaju u drugu grupu, i 99% je već plaćen porez na njihove plate, samo pitanje dal je bio veći ili manji nego ovaj koji se traži.
to je super vijest.
Last edited by victom on 01/03/2021 03:12, edited 2 times in total.
Indigont

#3392 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Indigont »

Super je to vijest samo to ne znači da ovi moroni neće nastaviti po svome. Ja bih radije da se to povuče prije suda nego da mora padati na sudu. Ali dođe li do suda uvjeren sam 100% da bi palo, jer nikad nijedan zakon nije mogao biti dodan pa da vrijedi i unazad kad nije postojao.
PeroVelikiZdero

#3393 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by PeroVelikiZdero »

Ima li ikakvih saznanja, hoce li produziti javni poziv.
Imamo jos do kraja tjedna, ako se ne produzi svi smo najebli
Alfons Kauders

#3394 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Alfons Kauders »

PeroVelikiZdero wrote:Ima li ikakvih saznanja, hoce li produziti javni poziv.
Imamo jos do kraja tjedna, ako se ne produzi svi smo najebli
Nece, izbori se blize, treba para
PeroVelikiZdero

#3395 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by PeroVelikiZdero »

Alfons Kauders wrote:
Pa bas zato, blize se izbori treba se ulizivati svima.
Nas nije malo, toga su svjesni tek sad kad se digla ovolika medijska hajka.
Sa nasim obiteljima to su desetine tisuca glasova, samo od freelancera, a gdje su ovi sto primaju novce iz inozemstva...
Super Genijalac

#3396 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Super Genijalac »

PeroVelikiZdero wrote:
Alfons Kauders wrote:
Sa nasim obiteljima to su desetine tisuca glasova, samo od freelancera, a gdje su ovi sto primaju novce iz inozemstva...
može vas bit i 50000 neće izbore izgubit samo ih pare interesuju a za izbore će lako
Alfons Kauders

#3397 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Alfons Kauders »

PeroVelikiZdero wrote:
Alfons Kauders wrote:
Nisu care. Njima ne trebaju moj ili tvoj glas da pobijede, vjeruj mi. SDA na ovom moze izgubiti par hiljada glasova, HDZ tek nekoliko stotina. Na izborima ce osvojiti barem 200,000 i 100,000.

Nije bas da su freelanceri glasali za njih prije ovog, pismen je to svijet. Zapravo ja ne znam nijednog koji je za njih. Ja nikad nisam glasao ni za jedne, ni za druge. Nisam debil.

Vjerovatno ce zato i najebat freelanceri, jer nikad i nisu glasali za njih, pa sad mogu i platiti ceh bez da ovi izgube puno glasova.
bluesjunior

#3398 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by bluesjunior »

Alfons Kauders wrote:
PeroVelikiZdero wrote:
Alfons Kauders wrote:
Nisu care. Njima ne trebaju moj ili tvoj glas da pobijede, vjeruj mi. SDA na ovom moze izgubiti par hiljada glasova, HDZ tek nekoliko stotina. Na izborima ce osvojiti barem 200,000 i 100,000.

Nije bas da su freelanceri glasali za njih prije ovog, pismen je to svijet. Zapravo ja ne znam nijednog koji je za njih. Ja nikad nisam glasao ni za jedne, ni za druge. Nisam debil.

Vjerovatno ce zato i najebat freelanceri, jer nikad i nisu glasali za njih, pa sad mogu i platiti ceh bez da ovi izgube puno glasova.
upravo to smišljeno je to...pa njima freelanceri ne da ne trebaju nego su smetnja...
KIseljak12

#3399 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by KIseljak12 »

Alfons Kauders wrote:
PeroVelikiZdero wrote:
Alfons Kauders wrote:

Mislim da ima puno istine u tvojim rijecima. Freelanceri su do sada predstavljali jednu, da tako kazem, klasu koja je koliko-toliko bila nezavisna od politike i talova s politicarima-mafijasima. Ovo dodje kao harac namijenjen samo njima, da se zna ko je gazda, tj. capo.
Alfons Kauders

#3400 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Alfons Kauders »

bluesjunior wrote:upravo to smišljeno je to...pa njima freelanceri ne da ne trebaju nego su smetnja...
Smetnja jer ne placaju dovoljno poreza, prijetnja jer ne ovise o politici za svoj hljeb, pa ne glasaju za njih. Zato i rekoh kolegi maloprije da SDA i HDZ na ovom nece izgubiti glasove. Ovo je porez na one koji su protiv njih...

S druge strane, ako ima freelancera koji su glasali za SDA i HDZ proteklih godina, iskreno se nadam da ce im PU FBiH odrati kozu s ledja i naplatiti sve sto moze, do zadnjeg zateznog feniga. Dabogda skapali od gladi.
Post Reply