Freelancing....all about
Moderator: anex
- TheHound
#2126 Re: Porez na dohodak na freelancing?
...
Last edited by TheHound on 25/07/2021 21:48, edited 1 time in total.
- Haris.ba
#2127 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Šta ima biti nejasno? Otišao u banku (unicredit) i dobio detaljan izvještaj odakle je uplaćeno sa paypala na devizni račun. Paypal im automatski poslao.
Što traže nekima posebne izvještaje, ne znam. Pitali su i mene za neke inozemne transakcije. Isto ko i za domaće transakcije. Nekada namjerno traže da im nešta dostaviš iako imaju, pa onda usporede.
Nije paypal tu da čuva "anonimnost".
Ponavljam, na izvodu koji dobijem na mail piše samo paypal.
Što traže nekima posebne izvještaje, ne znam. Pitali su i mene za neke inozemne transakcije. Isto ko i za domaće transakcije. Nekada namjerno traže da im nešta dostaviš iako imaju, pa onda usporede.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#2128 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Svi nešto kao znaju. Banka NE ZNA KO I ZAŠTO TI JE NEKO UPLATIO PREKO PAYPALA. Kada dolazi na račun s paypala, piše samo PAYPAL DEPOSIT ili nešto slično. Ne piše "Mujo šalje Muniri za mjesečne troškove", ili ne piše "Payment for website optimization". Piše tebi na paypal transakcijama, na paypal računu, ali kada legne na bankovni račun, ne piše taj opis transakcije.free_too wrote:
Opet mi ne odgovaras konkretno, kakva transackija, ko je uplatio na sta, kako je proslo dalje, zvuci mi malo nelogicno ova tvoja prica Bgm. Zasto bi trazili ljudima izvode kad vec sve imaju infos. Ako ti neko putem paypala uplati na tvoj devizni, naravno da ima sve info. Pa iz same porezne su rekli da nemaju info o namjeni novca koji je uplacen i povucen s paypal racuna.
-
free_too
#2129 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Brkas pojmove ili se ne razumijemo, de da te ovako pitamHaris.ba wrote:Šta ima biti nejasno? Otišao u banku (unicredit) i dobio detaljan izvještaj odakle je uplaćeno sa paypala na devizni račun. Paypal im automatski poslao.
1. Da li je tebi neko uplatio na tvoj paypal racun i ti onda naknadno ili na kraju mjeseca povukao sa paypala na tvoj devizni racun.
ILI
2. Da li je tebi neko direkt putem paypala uplatio na devizni racun tvoj.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#2130 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ne mozes uplatiti direktno sa paypala na devizni račun. Novac uvijek ide na paypal račun, pa onda na povezani bankovni račun. Bankovni račun je kod nas račun vezan za karticu, jer se drugi račun ne može dodati za BIH.
-
free_too
#2131 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Cekaj, je li se ti sad slazes sa mnom ili sa njim?un1ted wrote:Ne mozes uplatiti direktno sa paypala na devizni račun. Novac uvijek ide na paypal račun, pa onda na povezani bankovni račun. Bankovni račun je kod nas račun vezan za karticu, jer se drugi račun ne može dodati za BIH.
- kica
#2132 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Banke vide samo ono sto prebaciš sa paypal na kreditnu
- un1ted
#2133 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Nisam ja skontao ni jednog šta pišete, jer imate kontradiktorne informacije, ali da ponovim još jednom.
Kada ti neko nešto plati putem PayPala, na samom PP nalogu ti vidiš opis transakcije, koje uplatio i šta je svrha plaćanja.
Kada ti povučeš, ili kad se automatski povuče novac na račun u banci, jedini opis koji banka vidi je "Paypal deopsit" ili "Inozemni priliv". Ništa više. Znači banka niti u jednom trenutku NE ZNA šta je osnov priliva novca, te jedino može znati kada vi pošaljete taj info.
Kada ti neko nešto plati putem PayPala, na samom PP nalogu ti vidiš opis transakcije, koje uplatio i šta je svrha plaćanja.
Kada ti povučeš, ili kad se automatski povuče novac na račun u banci, jedini opis koji banka vidi je "Paypal deopsit" ili "Inozemni priliv". Ništa više. Znači banka niti u jednom trenutku NE ZNA šta je osnov priliva novca, te jedino može znati kada vi pošaljete taj info.
Last edited by un1ted on 26/07/2018 13:17, edited 1 time in total.
- kica
#2134 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Kaže porezna i priznaje javno “zakon postoji od 2009g”
Neka neko podnese krivičnu prijavu protiv svih uposlenika PU na svim nivoima jer nisu provodili zakon i tako su oštetili budžet za 1 milijardu KM
Neka neko podnese krivičnu prijavu protiv svih uposlenika PU na svim nivoima jer nisu provodili zakon i tako su oštetili budžet za 1 milijardu KM
- Ricken
#2135 Re: Porez na dohodak na freelancing?
.
Last edited by Ricken on 26/07/2018 13:20, edited 1 time in total.
- Ricken
#2136 Re: Porez na dohodak na freelancing?
@PeroVelikiZdero:
Pa ako ne radiš u BiH, zašto bi izvozio. Izvoz svakako radi neki posredik za tebe. Koliko shvatam roba i ne ulazi u BiH. Nije predmet carinske politike BiH, bh PDVa, niti ti postaješ vlasnik robe, već si posrednik. To je neko posredovanje u trgovini.
Pa ako ne radiš u BiH, zašto bi izvozio. Izvoz svakako radi neki posredik za tebe. Koliko shvatam roba i ne ulazi u BiH. Nije predmet carinske politike BiH, bh PDVa, niti ti postaješ vlasnik robe, već si posrednik. To je neko posredovanje u trgovini.
-
free_too
#2137 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Upravo tako, to isto i ja tvrdim, zato njega pitam sta on misli jer nema smisla sta prica. Mislio sam da mu neko direkt s paypal moze poslati na devizni, bez tvog paypal racuna, jer mi sve vuce da on na to misli, a eto ti kazes da je to nemoguce.un1ted wrote:Nisam ja skontao ni jednog šta pišete, jer imate kontradiktorne informacije, ali da ponovim još jednom.
-
PeroVelikiZdero
#2138 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Tko kaze da ne radim u BIH. Ja sam zaposlen u BIH i preprodajem neke stvari na internetu, pogresno si razumio.Ricken wrote:@PeroVelikiZdero:
Znaci kupim nesto, rucno izradim (rukotvorina) i preprodam to na servisima kao sto je eBay.
Kad prodam, platim servisima kao eBay fee (naknadu), platim proizvod koji kupim u BIH i preprodam, ako je rjec o rukotvorevini, platim materijal za njenu izradu i preprodam, platim postarinu koja je jako velika.
E sada, meni se nista rashodi ne priznaju jer nemam nikakav obrt ili DOO.
Medjutim, ja sam mozda prije neke 2 godine isao da otvorim obrt, ali nisam mogao jer su mi rekli da ne mogu otvoriti obrt i da izvozim.
Sta cu ja onda, nastavio raditi u sivoj zoni i nakon 3 godine evo ti ga na, sad hoce da naplatie porez na cjelokupne prihode.
Znaci, ja sam zelio prije 2 godine otvoriti obrt, oni mi nisu dali.
-
NikolaKZ91
#2139 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Meni to nema nikakve logike. Znaci ti dobijas transakciju tipa 500 KM mjesecno, pa bilo da ti salje sestra ili poslodovac 500 KM je 500 KM. I jedno ces oporezivati a drugo ne iako ljudi primaju isti iznos. Pa sta ako ja nemam srece da imam nekoga u inostranstvu da mi salje pa te pare moram da zaradim, znaci meni ces uzeti 70 KM poreza a ovom drugom sto mu salje sestra neces jer je on izdrzavan. A kako ja da se izdrzavam,TheHound wrote:Ja pretpostavljam da oni razlikuju poklon i izdrzavanje. U smislu da, ako ti neko od blize familije posalje pare i to mozes dokazati onda je izdrzavanje a ako ti posalje 'jaran' onda je to poklon i placas porez. Meni bi bilo logicno ovako.NikolaKZ91 wrote:Ovde citam ako na pp salje uza rodbina nema poreza? Zar nisu rekli da se i pokloni oporezuju?
-
bedakb
#2140 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Cijela ova retroaktivna naplata, kao i sam zakon nema nikakve logikeMeni to nema nikakve logike.
Dobrodosao u BiH
P.S ovo mi je najjace kao imas 5 dana da uplatis pare u suprotnom ce obracunati kamate za svaki dan - klasicno lihvarenje.
- Kiki_Musampa
#2141 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Jel ovo sve obuhvata i westerunion?
-
MrShadow
#2142 Re: Porez na dohodak na freelancing?
suti i ne spominji, ako cita ko iz porezne daces im ideju gdje jos da cackajuKiki_Musampa wrote:Jel ovo sve obuhvata i westerunion?
- TheHound
#2143 Re: Porez na dohodak na freelancing?
...
Last edited by TheHound on 25/07/2021 21:48, edited 1 time in total.
-
NikolaKZ91
#2144 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Pa isto kao sto cu ja ako kupim stan platiti porez na njega a ti neces ako ga dobijes na poklon od roditelja ili nekog od blize rodbine. Obojica smo dobili stan, ja platim porez ti ne platis.[/quote]
Ali se poklon iz inostranstva oporezuje.
Ali se poklon iz inostranstva oporezuje.
-
Hakiz
#2145 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Platićeš porez. I ako ga naslijediš od roditelja platićeš porez. Doduše, ima nekih izuzetaka u stilu prva nekretnina itd, ali pokloni, nasljedstva itd se takođe oporezuju. Ako ti član porodice pokloni auto, platićeš porez na to.TheHound wrote:...
Pa isto kao sto cu ja ako kupim stan platiti porez na njega a ti neces ako ga dobijes na poklon od roditelja ili nekog od blize rodbine. Obojica smo dobili stan, ja platim porez ti ne platis.
Zakon koji to reguliše je usvojen prije nekoliko mjeseci.
Pa će se jednog dana desiti da neko sa platom od 400 KM ili neko na birou dobije u nasljedstvo stan vrijedan 100.000 (živi sa roditeljima u stanu i roditelju umru), moraće platiti porez od 10.000, nema novca, neće moći dobiti kredit, moraće prodati stan da bi platio porez na taj stan i kupovati jeftiniji ili na kraju ostat ibez tog stana kada mu ga oduzmu jer nije platio porez.
- TheHound
#2146 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Pitanje je samo sta misle pod tim poklon. Oporezuje se i poklonjeni stan ako je poklon od nekoga ko ti nije u blizem srodstvu.NikolaKZ91 wrote:Ali se poklon iz inostranstva oporezuje.
- TheHound
#2147 Re: Porez na dohodak na freelancing?
...
Last edited by TheHound on 25/07/2021 21:48, edited 2 times in total.
-
edossbest
#2148 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ja kad sam davao likovima upute kako zaraditi na internetu.. od 1000 ljudi me smatralo budalom govoreci da nema hljeba bez motike i da pricam gluposti.. znaci sad ti isti ovde dolaze i pisu ove debilske komentare ... Jos jednom da vam kazem nijedan freelancer nije dobio pare samo onako svako je zapeo i radio da bi nesto novca zaradio.. a vi sto rintate kod privatnika i pisete gluposti mogli ste i vi radit freelancing imate iQ manji od 50 i samo trabunjate gluposti..
-
Hakiz
#2149 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Da, znam da postoje neki izuzeci, ali nisam bio siguran koji su tačno. Hvala na ispravci.TheHound wrote:Ne bih se bas kladio da je ovo tacno. Bio je taj zakon kojim oporezuju poklonjeni stan, ali ne onaj koji je poklonjen od najblize familije.Hakiz wrote: Platićeš porez. I ako ga naslijediš od roditelja platićeš porez. Doduše, ima nekih izuzetaka u stilu prva nekretnina itd, ali pokloni, nasljedstva itd se takođe oporezuju. Ako ti član porodice pokloni auto, platićeš porez na to.
Zakon koji to reguliše je usvojen prije nekoliko mjeseci.
Pa će se jednog dana desiti da neko sa platom od 400 KM ili neko na birou dobije u nasljedstvo stan vrijedan 100.000 (živi sa roditeljima u stanu i roditelju umru), moraće platiti porez od 10.000, nema novca, neće moći dobiti kredit, moraće prodati stan da bi platio porez na taj stan i kupovati jeftiniji ili na kraju ostat ibez tog stana kada mu ga oduzmu jer nije platio porez.
https://www.radiosarajevo.ba/vijesti/lo ... evo/297586
"Iako je prvi nasljedni red oslobođen ..."
Takođe postoje neki uslovi oko kvadrature, ne plaća se porez do određene kvadrature za svakog člana domaćinstva, pa se plaća porez na "višak", to jeste ako se ta kvadratura pređe.
Da li to važi i ako već neko ima nekretninu? Recimo, dobio na lutriji, ili digao kredit i kupio stan, roditelji umru i u nasljedstvo ostane nihov stan?
Čovječe, na kraju ćemo svi morati imat isvoje advokate pa im plaćat ida nam te stvari objašnjavaju i rješavaju.
Ko upali svjetlo ..blo ga svjetlo...
Last edited by Hakiz on 26/07/2018 14:55, edited 1 time in total.
- TheHound
#2150 Re: Porez na dohodak na freelancing?
...
Last edited by TheHound on 25/07/2021 21:47, edited 3 times in total.