Dostava iz Ikee
Moderator: anex
-
kB27
#51 Re: Dostava iz Ikee
Sve sto pises stoji kao opcija i moguci nacin poslovanja neke od ovih firmi, ili neke buduce firme. Ali sve dok za to nemas dokaz, u kontekstu firmi koje su se ovdje spominjale to je kleveta.
Ne bave se samo hercegovci, ima firma koja dovozi iz Beograda. Helem, svaka dalja diskusija je prilicno besmislena jer si vec davno formirao svoj stav "kako mora da jeste".
Ne bave se samo hercegovci, ima firma koja dovozi iz Beograda. Helem, svaka dalja diskusija je prilicno besmislena jer si vec davno formirao svoj stav "kako mora da jeste".
-
kB27
- Ateista
#53 Re: Dostava iz Ikee
Iskreno, mene kao potencijalnog kupca to previse ne zanima, kao sto me ne zanima ni kad kupujem nesto od uredjaja, telefon ili tako nesto, kako ga je taj uvezao, da li je nekog potplatio i slicno. Meni je licno bitno da dobijem sto bolju cijenu, a na drzavi i inspekcijama je da se obracunava sa takvima. Ako ne mogu ili ne zele, i ako neko ima dobru cijenu ja cu to iskoristiti, makar taj imao i vecu zaradu od nekog drugog, gledam prvo sebe i svoj novcanik.gentoo wrote: ↑01/04/2024 18:50 Bas zato sto znam kako se i sta prevozi busevima a ponekad i kamionima i pricam ovo sto pricam.. Bas zato sto znam kako se "prelazi" za iznose od 50,20 EUR a nerijetko i za kilu banana.
I cuj pravno lice van BIH ne placa PDV ? Pa dje to ima prika ?. Mogu li ja osnovati DOO za 2000 BAM i kupovati sve tako za manje 20-25% ?
.
Ti kao neko van EU imas pravo na povrat PDV-a i to je sve.. ali ga platis. To imam i ja kao fizicko lice. Ne iskljucujem ja da ovi uvoznici imaju i u HR partnersku firmu, koja to kupi uz povrat lokalnog (EU) PDV-a a onda ovoj BIH firmi fakturise pun kombi namjestaja kao ko zna sta u vrijednosti od 500 EUR.
Uglavnom, znam sve fazone, druzio se i druzim sa soferima i ne levati me.
Ili ako hoces da budem uvrijedljiv i sovinista: cim se ovim bave samo hercegovci znamo da je sve posteno![]()
![]()
U slucaju narudzbe iz Ikee preko posrednika, sta oni sve rade i koliko uzmu me ne zanima pretjerano, ako je takva kolicina u pitanju da mi se ne isplati ici, zasto ne bih iskoristio. Ako mi se ne isplati preko njih, otici cu licno i kupiti sta mi treba.
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#54 Re: Dostava iz Ikee
Naravno.. svako zna vlastiti novcanik.. Nastranu blamiranje ovog gore.
Evo sad sam malo racunao, meni iz Zenice treba goriva i putarina oko 135-140BAM ukupno. Sto znaci sve preko ~220 EUR (na ovih 33% sto uzimaju) mi se isplati otici. Jos imas satisfakciju jer si zenu odve u Ikeu u Zagreb
S druge strane, postavlja se pitanje zasto bih uopste nesto sto je 50 EUR placao 77 i jel mi to toliko hitno ili moze sacekati mjesec-dva kad cu jos nesto uzimati itd..
Evo sad sam malo racunao, meni iz Zenice treba goriva i putarina oko 135-140BAM ukupno. Sto znaci sve preko ~220 EUR (na ovih 33% sto uzimaju) mi se isplati otici. Jos imas satisfakciju jer si zenu odve u Ikeu u Zagreb
S druge strane, postavlja se pitanje zasto bih uopste nesto sto je 50 EUR placao 77 i jel mi to toliko hitno ili moze sacekati mjesec-dva kad cu jos nesto uzimati itd..
-
kB27
#55 Re: Dostava iz Ikee
Kome je satisfakcija danas se voziti 10 sati i obilaziti IKEA-u 4 sata, taj nikakvu finansijsku racunicu ne treba gledati vec odmah sjesti u auto. Moja satnica, pogotovo na slobodan dan, je ipak malo veca pa da mi se takvo nesto bas i ne isplati.
Tako da blamaza je u oku posmatraca.
A kad je usput onda je usput, i kad nesto moze cekati da bude usput onda je to druga prica i nema smisla porediti. Tako ja jednom prodavao jedan premium predmet nov u fabrickom pakovanju, koji se nema kupiti kod nas prije Slovenije, cijena recimo 300KM i jako korektna - niza nego sto se oficijelno prodaje vani (a ima kupaca koji bi platili i vise, jer ga ovdje nije moguce kupiti, bas kao ovaj IKEA primjer). Javlja se gospodin sa linkom proizvoda u Ljubljani, cijenom, racunicom koliko povrata poreza moze dobiti na tu cijenu, izadje 5KM jeftinije nego kod mene i kaze on meni nakon svega toga "Evo ima u radnji jeftinije".
Tako da blamaza je u oku posmatraca.
A kad je usput onda je usput, i kad nesto moze cekati da bude usput onda je to druga prica i nema smisla porediti. Tako ja jednom prodavao jedan premium predmet nov u fabrickom pakovanju, koji se nema kupiti kod nas prije Slovenije, cijena recimo 300KM i jako korektna - niza nego sto se oficijelno prodaje vani (a ima kupaca koji bi platili i vise, jer ga ovdje nije moguce kupiti, bas kao ovaj IKEA primjer). Javlja se gospodin sa linkom proizvoda u Ljubljani, cijenom, racunicom koliko povrata poreza moze dobiti na tu cijenu, izadje 5KM jeftinije nego kod mene i kaze on meni nakon svega toga "Evo ima u radnji jeftinije".
-
BJB
#56 Re: Dostava iz Ikee
Zna li iko šta s3e dešava? Svi ovi koji su dostavljali robu iz Ikee najednom više ne rade...Zašto?
Naručivala sam od lampi, sijalica do polica i posteljine sad ne mogu naći nikogka na Insta ili bilo gdje da dostavlja IKEU,,,,
Naručivala sam od lampi, sijalica do polica i posteljine sad ne mogu naći nikogka na Insta ili bilo gdje da dostavlja IKEU,,,,
-
BJB
#57 IKEA kod nas
Naručivasa sam stvari preko stvari.ba i idostava.ba..međutim ova druga firma se ugasila..a stvari.ba odraše.
Pitala sam ih koliko bi me koštalo jedan stolić i naslonjač da "uvezem"..314KM više od cijene+23 dostava..
Ima li iko u BiH da manje uzima na tim troškovima prevoza/uvozu?
Znam da kad opet odu u Sr ili Hrv. dobiju povrat novca..je li na 876KM vrijednosti proizvoda 314 KM puno? Meni jest..
Pitala sam ih koliko bi me koštalo jedan stolić i naslonjač da "uvezem"..314KM više od cijene+23 dostava..
Ima li iko u BiH da manje uzima na tim troškovima prevoza/uvozu?
Znam da kad opet odu u Sr ili Hrv. dobiju povrat novca..je li na 876KM vrijednosti proizvoda 314 KM puno? Meni jest..
-
inamjestaj_bih
#58 Re: Dostava iz Ikee
Sasvim slucajno sam nabasala na ovu temu i slatko se nasmijala, jedva se sjetila login podataka. Kako je ovo davno bilo, u nasim pocecima.
Da, mi smo Ikea dostava BiH profil i jos uvijek radimo.
Zasto su svi prestali s radom i zasto su ostali poskupili? Jer je postalo preskupo i prezahtjevno za jedno malo poduzece.
Da, troskovi uvoza su isti, ali svi drugi troskovi su otisli u nebo. Racunovodstvo, marketing, place i dnevnice (svaku turu odrade 4 covjeka, racunajuci prijevoz, dostave, papirologiju), brza posta (postali su preskupi i prebezobrazni, ulazemo dobar novac u dodatna pakiranja i zastitu robe koju saljemo), gorivo...
Ja sam sretna nakon 12 godina bavljenja ovim poslom, imam istu ekipu, doduse, sve cesce na fizikalnim terapijama. Imamo sjajne ocjene, stalne kupce, mogu reci da je ovo bilo lijepih 12 godina na obostrano zadovoljstvo nas i kupaca.
Na ovaj smijesni profil koji blati nas i kolege iz drugih dostava necu se osvrtati, nekad bi nas uvrijedilo, danas se nasmijemo.
Hvala svima koji narucujete i kupujete, dok god radimo, radit cemo kako treba. Sa predracunom, racunom, uz korisnicku podrsku, odradjivanje eventualnih reklamacija, sa zahvalom i onima kojima je draze da sami odu u shopping, sve je to okej! Pozdrav, ljudi!
Da, mi smo Ikea dostava BiH profil i jos uvijek radimo.
Zasto su svi prestali s radom i zasto su ostali poskupili? Jer je postalo preskupo i prezahtjevno za jedno malo poduzece.
Da, troskovi uvoza su isti, ali svi drugi troskovi su otisli u nebo. Racunovodstvo, marketing, place i dnevnice (svaku turu odrade 4 covjeka, racunajuci prijevoz, dostave, papirologiju), brza posta (postali su preskupi i prebezobrazni, ulazemo dobar novac u dodatna pakiranja i zastitu robe koju saljemo), gorivo...
Ja sam sretna nakon 12 godina bavljenja ovim poslom, imam istu ekipu, doduse, sve cesce na fizikalnim terapijama. Imamo sjajne ocjene, stalne kupce, mogu reci da je ovo bilo lijepih 12 godina na obostrano zadovoljstvo nas i kupaca.
Na ovaj smijesni profil koji blati nas i kolege iz drugih dostava necu se osvrtati, nekad bi nas uvrijedilo, danas se nasmijemo.
Hvala svima koji narucujete i kupujete, dok god radimo, radit cemo kako treba. Sa predracunom, racunom, uz korisnicku podrsku, odradjivanje eventualnih reklamacija, sa zahvalom i onima kojima je draze da sami odu u shopping, sve je to okej! Pozdrav, ljudi!
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#59 Re: Dostava iz Ikee
Ne govoreci o ovim ljudima koji rade Ikeu jer za njih ne znam (zena narucuje preko nekih i super su i sve je lege artis), ovo sto si napisao se desava itekako. Jos jedna od prednosti bh Hrvata, svi benefiti sto je RH u EU i sto BiH NIJE u EU. A oni jos poduzetni kakvi jesu...gentoo wrote: ↑01/04/2024 14:42 Ovi posrednici su redom i svi hercegovci.. koji kladim se robu uzimaju iz dostavnog centra u Splitu a badzo ili kum im rade na Kamenskom, Arzanu ili jos kakvom gorem kiosk GP-u.. Tako da ne placaju nista od uvoznih troskova, garantovano. Nakupe 2000-3000 EUR narudzbi, goriva i putarina plate 100EU a ciste love imaju 1500+.
Ovi stvari.ba i nisu toliko losi koliko ovi drugi..
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#60 Re: Dostava iz Ikee
Ma recimo.. nebitno. Ja svoje IKEA kupovine planiram i obavljam 1x do 2x godisnje kad ili idem na more ili rijetko ka ZG. Nekad je (2014 mozda) ovo bilo zanimljivo, i ja sam narucivao. Danas ko god gleda IKEA namjestaj i za sta je IKEA ima i auto. Ko ima auto, ovo se apsolutno ne isplati. Ko nema auto (sto danas i nije neki luksuz) on i ne gleda IKEA namjestaj. I dalje stojim iza toga da ne postoji scenarij gdje normalan insan mora imati nesto iz IKEA sad i odma' i da to ne moze planirati i spojiti sa planiranim odlaskom do grada sa IKEA dostavnim centrom ili radnjom. Ali ima svakakvih ljudi.
Ja licno ne vidim scenarij gdje se veliki namjestaj(ono sto ne moze stati u gepek), npr. ormar, uopste uvozi iz IKEA. Ja pokazem sliku i schemu lokalnom majstoru/kolegi/stolaru i napravi mi isti za pola cijene
Opet znam za firme (i u kojima sam ja radio) koje su htjele npr. IKEA Markus stolice da uvezu "legalno" i uz fakturu tako da postoji sigurno dio kolaca i biznisa i za takve kupovine. Ovi moji su to rijesili tako sto su family memberu uposlenika koji ima neku random firmu vezano za auto industriju platili da to uveze za njih uz vjerovatno dosta nizi procenat od firme iz Ljubuskog
Ja licno ne vidim scenarij gdje se veliki namjestaj(ono sto ne moze stati u gepek), npr. ormar, uopste uvozi iz IKEA. Ja pokazem sliku i schemu lokalnom majstoru/kolegi/stolaru i napravi mi isti za pola cijene
Opet znam za firme (i u kojima sam ja radio) koje su htjele npr. IKEA Markus stolice da uvezu "legalno" i uz fakturu tako da postoji sigurno dio kolaca i biznisa i za takve kupovine. Ovi moji su to rijesili tako sto su family memberu uposlenika koji ima neku random firmu vezano za auto industriju platili da to uveze za njih uz vjerovatno dosta nizi procenat od firme iz Ljubuskog
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#61 Re: Dostava iz Ikee
Ima smisla i to sto govoris, prike.
Meni licno je IKEA smor i bez obzira sto sam vrlo cesto u RH, nekad kazem zeni de naruci mrsko mi ici tamo
Meni licno je IKEA smor i bez obzira sto sam vrlo cesto u RH, nekad kazem zeni de naruci mrsko mi ici tamo
- tramvajtrojka
#62 Re: Dostava iz Ikee
I IKEA kod nas nece biti nikada ne zbog toga sto nismo zanimljivo tržište, nemamo ekonomsku moc itd. nego sto je za nase tržište licencu uzeo beogradski ogranak kojeg ne zanima sirenje k BiH, i nemaju pojma kako nase tržište posluje_BataZiv_0809 wrote: ↑30/07/2026 13:06 Ima smisla i to sto govoris, prike.
Meni licno je IKEA smor i bez obzira sto sam vrlo cesto u RH, nekad kazem zeni de naruci mrsko mi ici tamo![]()
Isto je tako sa nekim drugim licencama koje zavise od predstavništva iz Srbije jednostavno ljude ne zanima sirenje niti poznaju nase trziste
A istovremeno dok Jysk sa istim cijenama ubija i konstantno se širi i dns imaju 30+ prodavnica širom BiH, i ne moze mi niko reci da ako oni imaju 30+ da jedna prodavnica IKEA ne bi bila uspješna, posebno sto nema stranog brenda da je propao kod nas
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#63 Re: Dostava iz Ikee
Ima ovdje itekako trzista i zainteresovanosti, to se slazem. Ikea bi kod nas ubijala posao.tramvajtrojka wrote: ↑31/07/2026 10:08I IKEA kod nas nece biti nikada ne zbog toga sto nismo zanimljivo tržište, nemamo ekonomsku moc itd. nego sto je za nase tržište licencu uzeo beogradski ogranak kojeg ne zanima sirenje k BiH, i nemaju pojma kako nase tržište posluje_BataZiv_0809 wrote: ↑30/07/2026 13:06 Ima smisla i to sto govoris, prike.
Meni licno je IKEA smor i bez obzira sto sam vrlo cesto u RH, nekad kazem zeni de naruci mrsko mi ici tamo![]()
Isto je tako sa nekim drugim licencama koje zavise od predstavništva iz Srbije jednostavno ljude ne zanima sirenje niti poznaju nase trziste
A istovremeno dok Jysk sa istim cijenama ubija i konstantno se širi i dns imaju 30+ prodavnica širom BiH, i ne moze mi niko reci da ako oni imaju 30+ da jedna prodavnica IKEA ne bi bila uspješna, posebno sto nema stranog brenda da je propao kod nas
Mislim da ce Lidl pokrenuti domino efekt i da ce ga pratiti jos dosta evropskih lanaca. Tako je i u RH bilo.
- dulekrele
#64 Re: Dostava iz Ikee
Opšte je poznato da postoji par osnovnih razloga sto IKE nema u BiH. Slaba kupovna moc bh stanovnistva, korumpiran i komplikovan sistem, hoce li biti rata ili nece (da pojednostavim), veoma lose saobracajnice, IKEA ima robne kuce u zg i bg._BataZiv_0809 wrote: ↑31/07/2026 11:24Ima ovdje itekako trzista i zainteresovanosti, to se slazem. Ikea bi kod nas ubijala posao.tramvajtrojka wrote: ↑31/07/2026 10:08I IKEA kod nas nece biti nikada ne zbog toga sto nismo zanimljivo tržište, nemamo ekonomsku moc itd. nego sto je za nase tržište licencu uzeo beogradski ogranak kojeg ne zanima sirenje k BiH, i nemaju pojma kako nase tržište posluje_BataZiv_0809 wrote: ↑30/07/2026 13:06 Ima smisla i to sto govoris, prike.
Mislim da ce Lidl pokrenuti domino efekt i da ce ga pratiti jos dosta evropskih lanaca. Tako je i u RH bilo.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#65 Re: Dostava iz Ikee
Ma to su price iz 2007.dulekrele wrote: ↑31/07/2026 12:20Opšte je poznato da postoji par osnovnih razloga sto IKE nema u BiH. Slaba kupovna moc bh stanovnistva, korumpiran i komplikovan sistem, hoce li biti rata ili nece (da pojednostavim), veoma lose saobracajnice, IKEA ima robne kuce u zg i bg._BataZiv_0809 wrote: ↑31/07/2026 11:24Ima ovdje itekako trzista i zainteresovanosti, to se slazem. Ikea bi kod nas ubijala posao.tramvajtrojka wrote: ↑31/07/2026 10:08
I IKEA kod nas nece biti nikada ne zbog toga sto nismo zanimljivo tržište, nemamo ekonomsku moc itd. nego sto je za nase tržište licencu uzeo beogradski ogranak kojeg ne zanima sirenje k BiH, i nemaju pojma kako nase tržište posluje
-
last mohicans
#66 Re: Dostava iz Ikee
Eto IKEA skupoća neka, druze, ima ovdje narod para, ne brini. Pa IKEU bi kod nas furala srednja i niza srednja klasa, tako da je nazovem. Pa NATUZZI sa onakvim cijenama i Ećo odlično rade i imaju svoje kupce.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#67 Re: Dostava iz Ikee
Ljudi napravili biznise i obogatili se na dostavi stvari iz Ikee uz 30% provizije, a oni kao nece jer jer je slaba kupovna moc. Ma daj me nemoj 
- tramvajtrojka
#68 Re: Dostava iz Ikee
Ma boomeri su cudo ljudi totalno nesvjesni činjenice da je dns 2026 a ne 2006a_BataZiv_0809 wrote: ↑31/07/2026 12:27 Ljudi napravili biznise i obogatili se na dostavi stvari iz Ikee uz 30% provizije, a oni kao nece jer jer je slaba kupovna moc. Ma daj me nemoj![]()
Jysk je u 2025 u BiH imao 105 mil KM prometa i skoro 10 miliona dobiti
- dulekrele
#69 Re: Dostava iz Ikee
Da nam nisu ceste bolje? vlast nije korumpiran? sutra more bit bidne morebit nebidne rat? Sta od ovog nije i danas aktuelno. Nista se nije promijenilo od kako ti navodis 2007. i ako ne znam zasto ti je ta godine odrednica._BataZiv_0809 wrote: ↑31/07/2026 12:24Ma to su price iz 2007.dulekrele wrote: ↑31/07/2026 12:20Opšte je poznato da postoji par osnovnih razloga sto IKE nema u BiH. Slaba kupovna moc bh stanovnistva, korumpiran i komplikovan sistem, hoce li biti rata ili nece (da pojednostavim), veoma lose saobracajnice, IKEA ima robne kuce u zg i bg._BataZiv_0809 wrote: ↑31/07/2026 11:24
Ima ovdje itekako trzista i zainteresovanosti, to se slazem. Ikea bi kod nas ubijala posao.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#70 Re: Dostava iz Ikee
Evo bas gledam na companywall da i jedan Natuzzi ubija nogama na nasem trzistu.tramvajtrojka wrote: ↑31/07/2026 12:31Ma boomeri su cudo ljudi totalno nesvjesni činjenice da je dns 2026 a ne 2006a_BataZiv_0809 wrote: ↑31/07/2026 12:27 Ljudi napravili biznise i obogatili se na dostavi stvari iz Ikee uz 30% provizije, a oni kao nece jer jer je slaba kupovna moc. Ma daj me nemoj![]()
jbt jysk skuplji od IKEA a ubija posao
Jysk je u 2025 u BiH imao 105 mil KM prometa i skoro 10 miliona dobiti
- Haris.ba
#71 Re: Dostava iz Ikee
Ne kazem da razumijem logiku ikea lokacija.
Ali, ni u Hrvatskoj ih nema npr.u Splitu (imaju dostavu). A, ne mogu da vjerujem da za Dalmaciju nema potrebe za Ikeu sa svim turistickim biznisom.
Ali, ni u Hrvatskoj ih nema npr.u Splitu (imaju dostavu). A, ne mogu da vjerujem da za Dalmaciju nema potrebe za Ikeu sa svim turistickim biznisom.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#72 Re: Dostava iz Ikee
Dalmacija je nocna mora za logistiku. Plus je Hrvatska jako centralizovana, sve je u Zagrebu. A znas gdje je Zagreb smjesten i kako Hrvatska geografski izgleda 
- tramvajtrojka
#73 Re: Dostava iz Ikee
Zato sto pišeš besmislice koje apsolutno nemaju nikakvog uporišta jer da je tako kao sto kazes ne bi jedan Lidl ulazio na nase tržištedulekrele wrote: ↑31/07/2026 12:34Da nam nisu ceste bolje? vlast nije korumpiran? sutra more bit bidne morebit nebidne rat? Sta od ovog nije i danas aktuelno. Nista se nije promijenilo od kako ti navodis 2007. i ako ne znam zasto ti je ta godine odrednica.
-
Seawolf
#74 Re: Dostava iz Ikee
Itekako se nešto promijenilo. Cijena ruku domaćeg majstora koji će napraviti istu stvar koju ima IKEA u katalogu je danas puno veća, broj tih majstora i njihova dostupnost je danas puno manja, a čekanje na realizaciju jako dugačko.dulekrele wrote: ↑31/07/2026 12:34Da nam nisu ceste bolje? vlast nije korumpiran? sutra more bit bidne morebit nebidne rat? Sta od ovog nije i danas aktuelno. Nista se nije promijenilo od kako ti navodis 2007. i ako ne znam zasto ti je ta godine odrednica.
Jeftinije je danas kupiti u IKEA-i i puno brže ću to imati u stanu, nego da mi radi lokalni majstor.
Po tome smo danas puno bliže Švedskoj, nego što smo bili 2007-e.
- dulekrele
#75 Re: Dostava iz Ikee
Budalastinu ovakvu dosad nisam cuo. Lidl prodaje prehrambene proizvode sto i sam znas. Ti to poredis sa prodajom namjestaja, posteljina i sitnih kucanskih stvari. Narod mora jesti a ne mora u IKEi kupovati namjestaj. Koja pamet jbt.tramvajtrojka wrote: ↑31/07/2026 13:09Zato sto pišeš besmislice koje apsolutno nemaju nikakvog uporišta jer da je tako kao sto kazes ne bi jedan Lidl ulazio na nase tržište
Last edited by dulekrele on 03/08/2026 12:50, edited 1 time in total.