Thorgerson wrote: ↑02/09/2026 12:30
moimoi wrote: ↑02/09/2026 09:51
Malkice je naivno misliti da ce se penzici vratiti u BiH sa ovakvim zdravstvom. Mimo tezih oboljenja… sama cinjenica da godisnje mogu birati u kojim toplicama ce da kvase svoje guzice.
A ovdje ti treba haman stela da te smjeste u Fojnicu koja se raspada. Prica jednak onima koji misle da ce se po stare dane preseliti na neki otok
Pa imaju privatne bolnice. Nece taj penzic sigurno ici na kcus i cekat u redu. Plus, moze miksati, malo tamo malo ovdje. Vjerovatno se i mora tako.
Ono sto sam ja cuo i iskusio u par navrata, nije bas da je sjajno i vani sa zdravtvom. Mislim, ok jeste sve napucano i sredjenije. Ali i tamo cekas. Birokratija je svugdje. Privatno je zara, da placas, sanjaj.
Taj penzic ako je ostvario neku penziju, nek je blizu 2k eur. To je 4000 KM. Ako ih je dvoje. To je 8k.
S tim novcem mogu uzeti sobu u ASA bolnici i zivjeti u njoj.
Nebitno, nek je i manje, mozda sam pretjerao sa penzijama. Nek imaju eto ukupno 5k. Imas ovdje svoj stan. Sve svoje. I ostane ti 5k za zivot i lijecenje. Plus ustedjevina. Pa penzici zive sa 700 KM i bez ustedjevine.
Zasto bi placao u ASA bolnici kada mu je tamo sve dzaba? I ovdje govorimo oo starim ljudima koji su hronicni bolesnici, koji mjesecno, a neki i sedmicno moraju dr. Onog momenta kada se odjavis, gubis pravo na zdravstvenu zastitu. Dakle nema ja zivim u BiH a lijecim se u Dojclandu.
Vec rekoh, ASA ne lijeci najteze bolesnike.
Manji zahvat u ASA bolnici sa lezanjem 24h ti je oko 3000 KM. Samo zahvat i lezanje..ne racunam preglede koje si prije toga obavio.
U pravu si da je zdravstvo danas svugdje preoptereceno ali za hitne slucajeve uvijek ima mjesta, a bolnice i pristup su vani kao u ASI, samo sto se ne placa.
Masaze, rehabilitacija … sve pokriveno. Biras u koju ces banju.
Tu su naravno djeca i unicad. Tesko je pronaci logiku u tome da se stariji ljudi, posebno hronicni bolesnici, vracaju u BiH ako su vec izgradili zivot i ostvarili zdravstvenu zastitu u inostranstvu.
A i ovo sto devil kaze, ko ce, ko nije iz Sa, doci po stare dane da zivi u Sa i to u stanu? Pa valjda je logicnije da se vrati u svoju rodnu grudu? Polazim od sebe.. Sad da se ja u starosti preselim u Mo ili Tz?