Otkud ja znam sta neko zna raditi. Naravno da za sve treba puno raditi guzicu podici. Ali velika vecina sanja neko bogacenje preko noci, odbosno novi stan svakog drugog oktobra. Pa valjda he cilj da ti ostane rata kredita za stan za 20 godina u najgorem slucaju. Kafana, picerija, granap to je najrizicnije ulaganje.last mohicans wrote: ↑30/08/2026 11:52Kakav biznis, usluzne djelatnosti, proizvodnja, sta i kako.. Nije da svako od nas ne zna jednog takvog ili više njih da su pokrenuli, pa čim prije zatvorili. Dobro guicu treba podići da granap uspije, a da ne govorimo restoranu, piceriji, bilo čemu sto nudi hranu i piće. Sve oko tebe vukovi i uhodani poslovi, ti u startu moraš biti puno bolji kvalitetom i cijenom da bi prvu godinu, dvije, bio na pozitvnoj nuli. Ima ovdje raje sa firmama, pa neka kazu je li to pravi put za sticanje prve nekretnine..kakabanja213 wrote: ↑30/08/2026 11:02Nista ulozit te pare u neki posao koji ce ti mjesecno donositi i za rentu i za ratu kredita za neki vlastiti stan.last mohicans wrote: ↑30/08/2026 10:48 Sto puta prezvakana priča. Nikad nećete ni imati vlastitu nekretninu, sa takvim razmisljanjem, sem da je naslijedite. Ja i draga smo se zavalili prije 16 godina, rata bila 880, pola ona, pola ja. To je kao sada 1300-1400 sigurno. Sasvim dvije dobre plate, digli 105000, u tom trenutku vraćali 215000 na 20 godina. Mislite da je to bilo lako potpisati, kamata prvih 3 godine deračina zešća.. taj kredit se otplatio, digao se i drugi, u zadnji tren prije vriska cijena, za novu nekretninu. Vrijeme leti, zivot ide, ovi čekaći su mi najjači. Samo čekajte da okrenu cijene u eurima. Ne možes kupiti u 4 gradske općine, mozes na Dobrinji, Vogošći, IS..Od drugarice sestra, razvedena, jedna plata, dvoje djece, muz ne plaća alimentaciju, kupila u IS.
Cijene stanova All about
Moderator: anex
-
kakabanja213
#23726 Re: Cijene stanova All about
- Ironmen
#23727 Re: Cijene stanova All about
Trenutne cijene 700-1000 eura kljuc u ruke, skoro pa namjestene u fullu cijena bez temelja. Brat mi radi u firmi koja proizvodi razno razne kontenjere za namjenu od sledece godine krecu u masivnu proizvodnju modularnih kuca. Po meni trenutno uz pasivnost drzave jedina stvar koja moze oboriti ove cijene stanova su ove modularne kuce. Za pocetak uzmes 50 kvadrata, kasnije kako porodica raste sa modulima nadogradjes kucu kazem na zapadu su hit pogotovo u Njemackoj gdje penzioneri izdaju ili prodaju svoje stanove i bjeze na sela.
-
Apoll0
#23728 Re: Cijene stanova All about
A cega te strah? Placas 10 godina, vise ne mozes, stan prodas, pa i da ides ispod cijene, opet mozes zavrsiti na nuli, niakko u minusu. U minusu bi sigurno bio da dajes na kiriju?zposao wrote: ↑30/08/2026 10:07 Ne znam stvarno ni ja odakle ljudima hrabrost da se zavaljuju u tolike kredite na toliki dug period.
Volio bi da mi neko elaborira proces razmisljanja prilikom dizanja kredita od nekih 300k maraka na 20 godina sa dvije prosjecne plate. Mozda sam ja previse oprezan ali ne znam da bi mogao mirno spavati sljedecih 20 godina. Zato vjerovatno ni necu nikad imati svoju nekretninu. Ali sta da se radi, neka zdravlja i glave na ramenima.
Mozda ja neesto lose racunam u glavi.
- Thorgerson
#23729 Re: Cijene stanova All about
Upravu si. Nazalost, neces imati svoju nekretninu s takvim razmisljanjem.zposao wrote: ↑30/08/2026 10:07 Ne znam stvarno ni ja odakle ljudima hrabrost da se zavaljuju u tolike kredite na toliki dug period.
Volio bi da mi neko elaborira proces razmisljanja prilikom dizanja kredita od nekih 300k maraka na 20 godina sa dvije prosjecne plate. Mozda sam ja previse oprezan ali ne znam da bi mogao mirno spavati sljedecih 20 godina. Zato vjerovatno ni necu nikad imati svoju nekretninu. Ali sta da se radi, neka zdravlja i glave na ramenima.
Ja ne kontam nase ljude. Pa banka je taj subjekat koji preuzima rizik?! U cemu je problem? Kakav rizik ti kao kupac uzimas? Ok, vracat ces kredit, da i? Stan pod hipoteku. Ako ne mozes vise vracati, banka uzima stan, kamatu ti je oderala vec na pocetku. I to je jedini rizik za tebe. Sto ces pljunuti kamatu prvih godina.
Koji jos rizik imas? Nema ga. Osim, naravno, cinjenice da placas debelu kamatu. Ali jebiga sistem je takav. Zamisli ko je uzeo stan prije 10-15 godina? I sa isplacenom kamatom taj stan vrijedi sada vise.
Kakva je to sigurnost kad si zakupac? Pa sutra ti vlasnik moze reci jbg, moras ici, prodajem stan, npr. Jer, ima pravo da raskine ugovor.
Pare za stanovanje se moraju davati cijeli zivot. Sad, na tebi je, hoces li potpisati kredit i zivjeti u svom stanu ili rentati do kraja zivota.
S tim da, imaj ovo na umu. Taj stan ces nekad otplatiti i imat ces ga u 60im tj kad dodjes u penziju zivjet ces u svom stanu. Otplacenom. A kako mislis s penzijom placati kiriju?
Ovo sve naravno ako ne zivis s roditeljima, u stanu, kuci i cekas neko nasljedstvo.
-
izbjeglica_iz_besmisla
#23730 Re: Cijene stanova All about
Zanimljivo je da vecina nasih ljudi i ne razumije koncept kredita, niti to da banka puno vise rizikuje nego osoba koja dize kredit.
Vecina uopce ne zna da recimo, ako ti banka uzme stan nakon 5 godina jer ne mozes otplacivati kredit, oni ce ga prodati i uzeti samo ostatak duga. A posto ce stan vrijediti sigurno bar 20% vise nego prije 5 godina, tebi ostaje sva ta razlika.
Maltene si dzaba zivio tih 5 godina, a i ako ne dzaba onda sigurno manje nego pod kirijom.
Al kako rekoh, ne kontaju to ljudi.
Vecina uopce ne zna da recimo, ako ti banka uzme stan nakon 5 godina jer ne mozes otplacivati kredit, oni ce ga prodati i uzeti samo ostatak duga. A posto ce stan vrijediti sigurno bar 20% vise nego prije 5 godina, tebi ostaje sva ta razlika.
Maltene si dzaba zivio tih 5 godina, a i ako ne dzaba onda sigurno manje nego pod kirijom.
-
nekome
#23731 Re: Cijene stanova All about
samo ostatak duga??
-
izbjeglica_iz_besmisla
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: 508 SW
#23733 Re: Cijene stanova All about
Treba biti lud i sad po ovim cijenama dici kredit na 20-30 godina i kupiti stan.
Jos ludji treba biti pa u BiH docekati penziju a nemati svoj stan.
Neka svako sebi bira.
Neka svako sebi bira.
- sime_cipol
#23734 Re: Cijene stanova All about
Samo glavnica, ne ostatak duga.
Bubam, digao si 100k, vracas 200k.
Kroz 5 godina si otplatio 10k glavnice, a ostatak duga je 170k. Banka ti uzme stan, proda ga 150k. Banka sebi uzme 90k jer tolika je glavnica, ostalo ide tebi.
Ali je fazon da oni uvijek imaju svoje ljude koji ce to kupiti za 90k koliko je ostalo glavnice, a onda staviti stan u prodaju za 150k, pa ce neko njihov zaraditi pare.
Pisao sam ovdje za druga koji je imao takvu situaciju, na kraju on prodao stan, vratio sve banci, pozatvarao neke kartice, dugove i ostalo mu par desetina hiljada KM
-
zposao
#23735 Re: Cijene stanova All about
Tako nekako ...sime_cipol wrote: ↑30/08/2026 13:50 Treba biti lud i sad po ovim cijenama dici kredit na 20-30 godina i kupiti stan.
Neka svako sebi bira.
-
lissics
#23736 Re: Cijene stanova All about
Nije da banka uzima najviši rizik. Ako ne mozes vracati banka ne uzima stan, vec ide na prodajuizbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑30/08/2026 13:04 Zanimljivo je da vecina nasih ljudi i ne razumije koncept kredita, niti to da banka puno vise rizikuje nego osoba koja dize kredit.
Ako fali para traze ti razliku. Ako se zgrada pretvori u geto ne mora vrijednost rasti
-
Apoll0
#23737 Re: Cijene stanova All about
Pa sta je ideja? Cekati da pojeftini i docekati penziju ili? Kako paradoks rijesiti?sime_cipol wrote: ↑30/08/2026 13:50 Treba biti lud i sad po ovim cijenama dici kredit na 20-30 godina i kupiti stan.
Neka svako sebi bira.
- sime_cipol
#23738 Re: Cijene stanova All about
Ponavljam se po n-ti put.
Meni je rata bila 620 KM, plata 1000 KM.
Zena prvih 5 godina nije radila, radjala djecu.
Nema sta nisam dodatno radio, gdje god me ko zovnuo, da se prezivi, ne mjesec, nego 7 dana.
Prvih 5 godina nismo isli na more. Dok je kredit bio (vratio sam ga prosle godine) vozio sam auta reda 2-3-5k, stara po 15 godina.
Ok, imali smo srece da smo sve u stanu dobili od rodbine na naselje. Neko kupio ovo, neko ono, ljudi nas pitali sta vam treba, otisli i kupili.
Svaki aparat smo dobili, garnituru smo dobili (ali smo ih i mijenjali u medjuvremenu)
Nije mi kuhinja od 5k, nego od 700 KM.
Nije mi Američki plakar po mjeri, nego obicni ormar.
Stolarija nije nova, ali je solidna, redovno se brusi i farba (to mi je sljedece za zamijeniti).
WC bi sutra krenuo rusiti da imam pare, ali nemam, neka stoji, sta cu mu ja.
Problem je da ljudi hoce sve i odmah. Pogotovo zene. To su namastavanja ko da su udate za Sheika.
Imaju ustedjenih para, bubam 20k, i umjesto da digne 200k kredita i kupi stan od 220k
Ne, ono dize 250k jer hoce odmah i obnovu i nove elemente i usput ako sta ostane para da se ode i na more u Tursku all incusive za 8000.
I umjesto rate od 1200 KM, ima ratu 1500
A boga mi, veliko je 300 na 20 godina.
Nema sta nisam dodatno radio, gdje god me ko zovnuo, da se prezivi, ne mjesec, nego 7 dana.
Prvih 5 godina nismo isli na more. Dok je kredit bio (vratio sam ga prosle godine) vozio sam auta reda 2-3-5k, stara po 15 godina.
Ok, imali smo srece da smo sve u stanu dobili od rodbine na naselje. Neko kupio ovo, neko ono, ljudi nas pitali sta vam treba, otisli i kupili.
Svaki aparat smo dobili, garnituru smo dobili (ali smo ih i mijenjali u medjuvremenu)
Stolarija nije nova, ali je solidna, redovno se brusi i farba (to mi je sljedece za zamijeniti).
Problem je da ljudi hoce sve i odmah. Pogotovo zene. To su namastavanja ko da su udate za Sheika.
Imaju ustedjenih para, bubam 20k, i umjesto da digne 200k kredita i kupi stan od 220k
Ne, ono dize 250k jer hoce odmah i obnovu i nove elemente i usput ako sta ostane para da se ode i na more u Tursku all incusive za 8000.
I umjesto rate od 1200 KM, ima ratu 1500
A boga mi, veliko je 300 na 20 godina.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#23739 Re: Cijene stanova All about
Takvi kao ti moraju postojati da bi postojali i oni koji se bogate na nekretninama. Ok je, tako funkcionise svijetzposao wrote: ↑30/08/2026 10:07 Ne znam stvarno ni ja odakle ljudima hrabrost da se zavaljuju u tolike kredite na toliki dug period.
- Haris.ba
#23740 Re: Cijene stanova All about
Stan uz tramvaj i nikako nize Otoke.sime_cipol wrote: ↑30/08/2026 14:11 Problem je da ljudi hoce sve i odmah. Pogotovo zene. To su namastavanja ko da su udate za Sheika.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#23741 Re: Cijene stanova All about
Treba i ti da shvatis da mnogi ne zele takvo zivotanje.sime_cipol wrote: ↑30/08/2026 14:11 Ponavljam se po n-ti put.
- Haris.ba
#23742 Re: Cijene stanova All about
Moraju. Kome ja da izdam stan za 750 majkica da ne postoje takvi ljudi?
- sime_cipol
#23743 Re: Cijene stanova All about
Poštujem._BataZiv_0809 wrote: ↑30/08/2026 14:22Treba i ti da shvatis da mnogi ne zele takvo zivotanje.sime_cipol wrote: ↑30/08/2026 14:11 Ponavljam se po n-ti put.
Svako sebi neka namjesta zivot kako zeli.
Moja zena i ja, imamo svoj stan.
Rata kredita vise nemamo. Kreditne kartice nikad nismo ni imali. Minuse na karticama nikad nismo imali.
Meni 45, zeni 37, marke duga nemamo, a imamo svoj stan. To nema ni u Svici, a da rade za platu
-
Apoll0
#23744 Re: Cijene stanova All about
Sada mozete uzivati neoptereceno. U zivotu moras nekad uskratiti, sada ne morate.
- sime_cipol
#23745 Re: Cijene stanova All about
Kod mene sef ima 2 moje plate. U minusu 5000. Nikad ni ne izlazi iz njega.
I kaze mi, sto ti ne uzmes?
I sta kad uzmem? Dodjem do kraja, do -3000 nema dalje i sta onda?
Isto ko i sad, dodjem do 0 i ne može dalje. Samo nisam duzan.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#23746 Re: Cijene stanova All about
Ti imas sve uslove za neki dvosjed sa 6 cilindara. Sta cekas?sime_cipol wrote: ↑30/08/2026 14:27Poštujem._BataZiv_0809 wrote: ↑30/08/2026 14:22Treba i ti da shvatis da mnogi ne zele takvo zivotanje.sime_cipol wrote: ↑30/08/2026 14:11 Ponavljam se po n-ti put.
Rata kredita vise nemamo. Kreditne kartice nikad nismo ni imali. Minuse na karticama nikad nismo imali.
Meni 45, zeni 37, marke duga nemamo, a imamo svoj stan. To nema ni u Svici, a da rade za platu![]()
-
mali_balon
#23747 Re: Cijene stanova All about
Ma fali nama, sto volimo siguricu, muda za kredite.....a ljudi izgradili imperije na kredit......sta meni fali dici kredit staviti stan pod hipoteku I kupiti 2 stana u izgradnji....dok se zgrada zavrsi je vratio kredit I ostao mi stan...malo karikiram ali tu je to negdje.....fali muda da rizikujem....
Prodje zivot dok se ustedi, I kad ustedis umres onda djeca razjebu sve u roku 1 godine I eto.....
Prodje zivot dok se ustedi, I kad ustedis umres onda djeca razjebu sve u roku 1 godine I eto.....
-
mali_balon
#23748 Re: Cijene stanova All about
Bitno je da si zadovoljan sa tim sto nisi duzan, tj da ne zivotaris da si ne uskracujes uzitke.....neko ode 5000 u.minus I uziva u zivotu boli ha neka stvar sto je duzan....kupi taj dvosjed od 6 cilindara...sime_cipol wrote: ↑30/08/2026 14:34Kod mene sef ima 2 moje plate. U minusu 5000. Nikad ni ne izlazi iz njega.
I kaze mi, sto ti ne uzmes?
I sta kad uzmem? Dodjem do kraja, do -3000 nema dalje i sta onda?
Isto ko i sad, dodjem do 0 i ne može dalje. Samo nisam duzan.![]()
- sime_cipol
#23749 Re: Cijene stanova All about
Moja zelja, o kakvom sam mastao kao momak od 20 godina.izvrsni direktor wrote: ↑30/08/2026 14:35Ti imas sve uslove za neki dvosjed sa 6 cilindara. Sta cekas?sime_cipol wrote: ↑30/08/2026 14:27Poštujem.
Meni 45, zeni 37, marke duga nemamo, a imamo svoj stan. To nema ni u Svici, a da rade za platu![]()
![]()
Zuti Renault Clio 2 phase 1 2.0 RS
Ovakav

I da ga provozam 1 sedmično ili u 10 dana.
Jebo Ferrari sta je ovo u mojim ocima
To sam i djeci rekao, ako ikad budu htjeli oca da iznenade.
-
izbjeglica_iz_besmisla
#23750 Re: Cijene stanova All about
Ma znam to sve. Nisam detaljisao, al to je taj koncept.sime_cipol wrote: ↑30/08/2026 13:53 Samo glavnica, ne ostatak duga.
Bubam, digao si 100k, vracas 200k.
Kroz 5 godina si otplatio 10k glavnice, a ostatak duga je 170k. Banka ti uzme stan, proda ga 150k. Banka sebi uzme 90k jer tolika je glavnica, ostalo ide tebi.
Ali je fazon da oni uvijek imaju svoje ljude koji ce to kupiti za 90k koliko je ostalo glavnice, a onda staviti stan u prodaju za 150k, pa ce neko njihov zaraditi pare.
Pisao sam ovdje za druga koji je imao takvu situaciju, na kraju on prodao stan, vratio sve banci, pozatvarao neke kartice, dugove i ostalo mu par desetina hiljada KM
Niko meni ne brani da, uz dogovor s bankom, proda. stan i namirim sta im dugujem za glavnicu. Ona je fiksan dug, kamata se brise, i sve ostalo tebi ostane.
Manite se ovih hipotetskih scenarija da stanu pada vrijednost, da se pretvori u geto, da se srusi zgrada sama od sebe. To su samo izgovori, bez stvarne matematike i zelje da se pogleda kako stvari hodaju.