Cijene stanova All about
Moderator: anex
-
Master.DKP
#201 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
GDP u BiH, onaj koji zvanicno imamo preko raznih analiza i statistika nije onaj "stvarni" sa ulice ! Tzv. siva ekonomija je u BiH izuzetno jaka i zastupljena u svakoj privrednoj grani. Veliki broj radnika i prometa nije prijavljen i mnogo se trguje i profitira izvani bilo kakavih evidencija. Takoder BH dijaspora nije pod ovim analizama koja godisnje preko vise kanala unese u BiH od 8 do 10 milijardi KM.
Kada govorite o nekrentinama, sigruno 60 % kupaca su oni koji ne zive od novca zaradenog u BiH. Vecina drugog dijela je kreditno finansiranje. Ovo sto se desilo u Americi, to nije ni prvi ni zadnji pun da se dogadaja i to je pucanje tzv. balona. Pucanje balona se desava kao sto ste vec primjetili kada banka dugi perido neselektivno i sa blagim kriterijima daje novac na mnogo klijenta sto dolazi to pretjeranog konzuma u oblati kupovina kuca ili stanova,a koje klijenti ne mogu kasnije da isplate itd.
U Sarajevo konkretno tek od ove godine pa narednih 3-4 mozemo ocekivati stvarno vecu gradnju, stabilinije cijene na ovom novou i takoder mnogo fleksibilnije banke. Banke u BiH ce se mnogo promijentiti prema klijentima jer je nevijerovatna konkurencija u BH bankarskom sektoru. 30-tak banaka radi u FBiH.
A da novca u BiH ima, ima ga mnogo vise nego sto pise i sto se misli da ima.
Kada govorite o nekrentinama, sigruno 60 % kupaca su oni koji ne zive od novca zaradenog u BiH. Vecina drugog dijela je kreditno finansiranje. Ovo sto se desilo u Americi, to nije ni prvi ni zadnji pun da se dogadaja i to je pucanje tzv. balona. Pucanje balona se desava kao sto ste vec primjetili kada banka dugi perido neselektivno i sa blagim kriterijima daje novac na mnogo klijenta sto dolazi to pretjeranog konzuma u oblati kupovina kuca ili stanova,a koje klijenti ne mogu kasnije da isplate itd.
U Sarajevo konkretno tek od ove godine pa narednih 3-4 mozemo ocekivati stvarno vecu gradnju, stabilinije cijene na ovom novou i takoder mnogo fleksibilnije banke. Banke u BiH ce se mnogo promijentiti prema klijentima jer je nevijerovatna konkurencija u BH bankarskom sektoru. 30-tak banaka radi u FBiH.
A da novca u BiH ima, ima ga mnogo vise nego sto pise i sto se misli da ima.
-
sanaman
#202 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
vidim da postoje razni modeli pristupu argumentacije kupovine nekretnine, kako se uvijek isplati i kako treba. slazem se da je nekretnina dobra investicija, ali samo dobra pod odredjenim i povoljnim uvjetima. niko nije spominjao daljni razvoj situacije nakon kupnje, ustvari pominje se samo rast cijene nekretnine po kvadratnom metru i ostvarena dobit. ja cu navesti samo jedan stvarni model iz zivota ...
osoba A i B stupili u bracnu zajednicu, da su bili mladi u tom momentu i nisu. oboje su imali preko 35 godina. oboje su imali zaposlenje prilikom kupovine stana, i vise nego solidna primanja. odlucili su se na kupovinu stana. kupili su stan od 100 kvadrata. uredno svaki mjesec placali rate i obaveze. dolazi do odredjenih promjena u bransi gdje je A uposlen. A nakon izvjesnog vremena ostaje bez posla. sada radi samo B koja je svakako imama znacajno manja primanja. rata za stan + nezaposlen A + dijete + ostali troskovi zivota ... ovakva situacija se mogla odrzati samo neko vrijeme. pocelo se stedjeti gdje se moglo i stiglo. nakon izvjesnog vremena ca. 2 godine dozivljavate nezadovoljstvo, frustracije ...lose zivite, velika mjesecna opterecenja a kraj nije ni na vidiku. godisnji vam je misaona imenica. da skratim, nakon 7 godina placanja rate odustalo se jer se nije moglo izdrzati vise ... kamata za zadnjih 7 godina otisle u nepovrat ca. 40 000 eura. na kraju su sretni bili da su prodali stan i imali ravno 0 eura duga.
sad ce neko reci, kad bi se tako razmisljalo niko nikad nebi nista kupio, jer uvijek mozes ostati bez posla. da, argument stoji. samo treba promatrati cjelokupno okruzenje i naravno kamatnu stopu ... jer nije povoljno uzeti 100 000 i vratiti 200 000 to sigurno nije dobar biznis i investicija. mislim da se prelako koriste rijeci, sigurna investicija, sigurno se isplati itd.
osoba A i B stupili u bracnu zajednicu, da su bili mladi u tom momentu i nisu. oboje su imali preko 35 godina. oboje su imali zaposlenje prilikom kupovine stana, i vise nego solidna primanja. odlucili su se na kupovinu stana. kupili su stan od 100 kvadrata. uredno svaki mjesec placali rate i obaveze. dolazi do odredjenih promjena u bransi gdje je A uposlen. A nakon izvjesnog vremena ostaje bez posla. sada radi samo B koja je svakako imama znacajno manja primanja. rata za stan + nezaposlen A + dijete + ostali troskovi zivota ... ovakva situacija se mogla odrzati samo neko vrijeme. pocelo se stedjeti gdje se moglo i stiglo. nakon izvjesnog vremena ca. 2 godine dozivljavate nezadovoljstvo, frustracije ...lose zivite, velika mjesecna opterecenja a kraj nije ni na vidiku. godisnji vam je misaona imenica. da skratim, nakon 7 godina placanja rate odustalo se jer se nije moglo izdrzati vise ... kamata za zadnjih 7 godina otisle u nepovrat ca. 40 000 eura. na kraju su sretni bili da su prodali stan i imali ravno 0 eura duga.
sad ce neko reci, kad bi se tako razmisljalo niko nikad nebi nista kupio, jer uvijek mozes ostati bez posla. da, argument stoji. samo treba promatrati cjelokupno okruzenje i naravno kamatnu stopu ... jer nije povoljno uzeti 100 000 i vratiti 200 000 to sigurno nije dobar biznis i investicija. mislim da se prelako koriste rijeci, sigurna investicija, sigurno se isplati itd.
-
edvin
#204 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Gledala sam malo oglase zemljista u okolici Sarajeva. Ne znam bas tacno gdje se sta nalazi. Malesici,Faletici,Dobrosevici,Rakovica???????? Ako ko zna sta je od ovog blize Sarajevu i pogodno za gradnju vikendica. a da nije kliziste,jer cujem i tog ima ali ne znam tacno koje lokacije. Ma ova Rakovica mi zanimljivo izgleda,zelenilo,vidim da je popularno za vikendice. Ne znam je li tacan podatak da se tamo moze kupiti dulum za 6000KM!!!!!!beka_mo wrote:Pa struci sam ekonomista, ali posao koji trenutno obavljam nema nema veze sa nekretninama. Tako da nisam ti bas toliko iskusan..
Ali volim pratiti sve sto ima veze sa ekonomijom, pogotovo kad su nekretnine u pitanju.
Problem kod vecine kolega ekonomista, je kad zavrse fakultet nikad vise i ne procitaju nijedan clanak vezan za svoju struku a da mu to nije potrebno za posao. Trenutno na poslu imam puno kolega, koji su zavrsili mozda prije 5 godina ekonomiju, a nikad nisu ni culi za EURIBOR a kamoli za Jean-Claude Trichet, Predsjednika Evropske Centralne Banke, koji kad god ima govor, citava Evropa drhti.
Ali da se vratim na temu. Neznam da li ce se sad forumasi sloziti da su kuce trenutno dosta jeftinije nego stanovi. Sad da ne ulazim zbog cega je to tako, ali je istina.
Sad ja ne znam sa koliko para ti raspolazes, ali evo kako se mnogi u Sarajevu dobro bogate. I ne treba ti sad neki ogromni kapital za ovo. Znaci,kupe staru rusevnu kucu u nekom blizem centru, koje su dosta povoljne s obzirom kako sad cijene stoje. U tom slucaju oni ne kupuju kucu kao kucu nego zemljiste, koje ce u neko skorije vrijeme vrijediti citavo bogastvo. Na tom istom mjestu, zavisi od regulacionog plana, podignu x spratova, i naprave kao jednu malu zgradu sa 2 ili 3 stana. Recimo 2 stana prodaju, vrate investiciju a sto ostane za njih.
Eto to ti je ukratko. Mozes i angazovati neku agenciju ako vec nemas vremena, ali tako bi te skuplje izaslo.
Agencija, ne dolazi u obzir,oni su digli cijene do besvijesti,tako je i ovdje u Mostaru! Ne zuri mi se,sama cu trazit. Ovo za kupnju stare rusevine je ok, ko ima neki veci kapital(jer vidim da su cijene i do pola miliona) pa ce investirati u novi objekat i tako profitirati.[/quote]
Posto vidim da nisi iz SA pa da ti malo pojasnim stiuaciju. Dobrosevice, Malesice i Rakovicu ne mozes porediti s Faleticima jer iz Faletica si na Carsiji za 5-10 min s autom (zavisno gdje si, Vasin Han ili malo gore). Po meni, s obzirom na cijene i da se na Faleticima jos uvijek moze naci kvadrat za 20-30 KM m2, Faletici su ti najbolja opcija. Ko sto navedoh u jednom od prijasnjih postova, jaran mi je kupio gore zemljiste bas da pravi kucu, ne vikendicu i po mom misljenju je sasvim OK.
Sad jest da je malo brdovito ali SA ti je skoro cijelo tako, hebi ga...Sto se tice klizista, njih ima svuda, odes u opstinu i provjeris u katastarskom i urbanistickom, je li zona klizista ili nije.
-
beka_mo
#205 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Hvala Edvin.
Malo sam danas gledala online mapu sarajeva,cisto da skuzim gdje se sta nalazi. Ma ne planiram ja zivjeti u Sa,cisto da imam gdje doci s djecom na mj dana godisnje npr. Cisto zelim investirati,ali prvo istraziti gdje i koliko se trenutno krecu cijene po m2,i kakav je trenutno trend zivljenja oko Sa!
Gdje je Otes a gdje Osijek? Je li to sve Ilidza? vidim cijena m2 60eur i vise!!!!
Znam ja de je Rakovica nekih 15 km od Sarajeva,ali me privukao izgled ravnice i cijena!
Malo sam danas gledala online mapu sarajeva,cisto da skuzim gdje se sta nalazi. Ma ne planiram ja zivjeti u Sa,cisto da imam gdje doci s djecom na mj dana godisnje npr. Cisto zelim investirati,ali prvo istraziti gdje i koliko se trenutno krecu cijene po m2,i kakav je trenutno trend zivljenja oko Sa!
Gdje je Otes a gdje Osijek? Je li to sve Ilidza? vidim cijena m2 60eur i vise!!!!
Znam ja de je Rakovica nekih 15 km od Sarajeva,ali me privukao izgled ravnice i cijena!
-
edvin
#206 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Otes i Osijek su ti malo izvan Ilidze (ti bi ipak da si sto blize Mostaru izgledabeka_mo wrote:Hvala Edvin.
A ravnicu mozes naci i na Faleticima ali prvo se moras malo popeti
-
beka_mo
#207 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Ma naravno da razmisljam o dulum,dva i vise. Ali po cijeni do 10m2,tako da me taj Otes ne zanima(znam da tamo ljudi kupuju npr po 200m2 zemljista za kucu,zato i jeste nabijeno! Samo istrazivam.
Mene vise interesira vece imanje pored Sa,zelenilo,suma, i nesto sto jos nije nakrcano. Je li istina da u Rakovici dulum 6000KM? Rece mi jedna kona Sarajka,kupio neki njen daidza!
Sad sam bila za vikend u Sa,ali nestigoh nista pogledati. Smrzla sam se,Mostarka u Sandalama i kratkih rukava posla!
Svejedno volim Sa,i da nije biznisa ovdje u Mo ,"fakat" bi se i ja preselila! A moj muz,pravi Mostarac,ne bi taj mako~ iz Mostara nema shanse.
Ali eto pristao bi da imamo vikendicu gore. Odgovori me prije par god za stan u Sa,tad bio m2 1200KM. Nikad mu to necu oprostit.
Pozdrav za tvoju Herku!
Mene vise interesira vece imanje pored Sa,zelenilo,suma, i nesto sto jos nije nakrcano. Je li istina da u Rakovici dulum 6000KM? Rece mi jedna kona Sarajka,kupio neki njen daidza!
Sad sam bila za vikend u Sa,ali nestigoh nista pogledati. Smrzla sam se,Mostarka u Sandalama i kratkih rukava posla!
Ali eto pristao bi da imamo vikendicu gore. Odgovori me prije par god za stan u Sa,tad bio m2 1200KM. Nikad mu to necu oprostit.
Pozdrav za tvoju Herku!
-
edvin
#208 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
U Rakovici ti mislim dulum ide oko 10 000 KM u prosjeku, zavisno isto gdje u Rakovici. Pricamo naravno o zemljistu, bez urbanisticke, gradjevinske, itd. Onda isto raspitaj se je li poljoprivredno ili gradjevinsko, ako je poljoprivedno onda moras dio pretvarat u gradjevinsko a i to kosta. Ako ces cisto za vikendicu Rakovica je sasvim OK.beka_mo wrote:Ma naravno da razmisljam o dulum,dva i vise. Ali po cijeni do 10m2,tako da me taj Otes ne zanima(znam da tamo ljudi kupuju npr po 200m2 zemljista za kucu,zato i jeste nabijeno! Samo istrazivam.
Sad sam bila za vikend u Sa,ali nestigoh nista pogledati. Smrzla sam se,Mostarka u Sandalama i kratkih rukava posla!![]()
Svejedno volim Sa,i da nije biznisa ovdje u Mo ,"fakat" bi se i ja preselila! A moj muz,pravi Mostarac,ne bi taj mako~ iz Mostara nema shanse.
Pozdrav za tvoju Herku!
A evo, vidim na jednoj od drugih tema da ti sestra zavrsava hemiju, direktor Bosnalijeka ti inace ima kucu u Faleticima
-
barby02
#209 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Ja bih samo da pohvalim moju divnu gazdaricu i valjda sam imala srece i strpljenja da "ubodem" prazan stan na Grbavici u koji sam prva uselila., jer kad se udje u prazan stan tek se onda vidi sta uzimas. . Sve je savrseno i cisto a cijena normalna 
- ahuseino
#210 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Sta je normalno? ... i za koliki stan (kvadratura i br. soba)? 
- Topla voda
#211 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
imal promjene na trzistu?
kupujel se ,prodajel se sta?
imal ovih agenata,kako ide posao?
- illuminated
#212 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Redondoooo.. zovu te.Topla voda wrote:imal promjene na trzistu?
- RIZVA
#213 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Daj Boze da ista bude od pojeftinjenja metra kvadratnog stana,evo izgleda da ce sve biti teze i teze uzeti kredit u banci,jer su vecinski banke kod nas privatne,tako da masovno izvlace novac iz banaka zbog opste poznate situacije u bankama
laicki gledano sa moje strane.
- madner
#214 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Laicki gledano to znaci da ce mnoge gradjevinske firme koje su sagradile stanove na kredit u nadi da ce ih prodat biti prisiljene da prodaju po puno nizim cijenama.RIZVA wrote:Daj Boze da ista bude od pojeftinjenja metra kvadratnog stana,evo izgleda da ce sve biti teze i teze uzeti kredit u banci,jer su vecinski banke kod nas privatne,tako da masovno izvlace novac iz banaka zbog opste poznate situacije u bankama
Kupci mogu cekat, oni ne.
Moze doci do kraha cijena.
- RIZVA
#215 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
ne bi bilo lose ondamadner wrote:Laicki gledano to znaci da ce mnoge gradjevinske firme koje su sagradile stanove na kredit u nadi da ce ih prodat biti prisiljene da prodaju po puno nizim cijenama.RIZVA wrote:Daj Boze da ista bude od pojeftinjenja metra kvadratnog stana,evo izgleda da ce sve biti teze i teze uzeti kredit u banci,jer su vecinski banke kod nas privatne,tako da masovno izvlace novac iz banaka zbog opste poznate situacije u bankama
- madner
#216 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Mozda.RIZVA wrote:ne bi bilo lose ondamadner wrote:Laicki gledano to znaci da ce mnoge gradjevinske firme koje su sagradile stanove na kredit u nadi da ce ih prodat biti prisiljene da prodaju po puno nizim cijenama.RIZVA wrote:Daj Boze da ista bude od pojeftinjenja metra kvadratnog stana,evo izgleda da ce sve biti teze i teze uzeti kredit u banci,jer su vecinski banke kod nas privatne,tako da masovno izvlace novac iz banaka zbog opste poznate situacije u bankama
- zgembo_sa
#217 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Ihhhh, kad slijedece godine kupim stancic po milju i po po kvadratu 
-
lamija_SA
#218 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Hahaha i kamata ti bude 13 ili 14%!zgembo_sa wrote:Ihhhh, kad slijedece godine kupim stancic po milju i po po kvadratu
Cijena kvadrata će spasti, a kamate će se povisiti, pa ćemo haman doći na isto!
-
Vozac
#219 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Prema mojim informacijama od ljudi koje poznajem i profesionalnose se bave prodajom nekretnina i licnog iskustva u prodaji stana situacija odokativno je sljedeca. Prisutan je blagi pad cijena nekretnina. Pored toga smanjen je obim trgovanja. Vjerovatno ljudi ocekuju smanjenje cijena, banke traze vece osiguranje kredita, plus ova globalna desavanja. Uglavnom turbulentno!illuminated wrote:Redondoooo.. zovu te.Topla voda wrote:imal promjene na trzistu?
- sesalmir
#220 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Al zato ko je cuvao u duseku boli ga briga za kamatu, jer ce za 100 000 moci uzeti stan od 75kvadrata na istoj lokaciji gdje danas za te pare moze uzeti maximalno 50kvadratalamija_SA wrote:Hahaha i kamata ti bude 13 ili 14%!zgembo_sa wrote:Ihhhh, kad slijedece godine kupim stancic po milju i po po kvadratu![]()
-
lamija_SA
#221 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Pa ko ima da iskešira, odlično! Ova će mu situacija ići na ruku!sesalmir wrote:Al zato ko je cuvao u duseku boli ga briga za kamatu, jer ce za 100 000 moci uzeti stan od 75kvadrata na istoj lokaciji gdje danas za te pare moze uzeti maximalno 50kvadratalamija_SA wrote:Hahaha i kamata ti bude 13 ili 14%!zgembo_sa wrote:Ihhhh, kad slijedece godine kupim stancic po milju i po po kvadratu![]()
- ahuseino
#222 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Samo taj ko je imao toliko u dusheku vjerovatno ne bi kupio da sve plati od jednom, vjerovatno bi dao dole 100 keka, a ostalo na kredit.sesalmir wrote:Al zato ko je cuvao u duseku boli ga briga za kamatu, jer ce za 100 000 moci uzeti stan od 75kvadrata na istoj lokaciji gdje danas za te pare moze uzeti maximalno 50kvadratalamija_SA wrote:Hahaha i kamata ti bude 13 ili 14%!zgembo_sa wrote:Ihhhh, kad slijedece godine kupim stancic po milju i po po kvadratu![]()
Samo nesto ne mislim da ima bash puno ljudi sa tolikim shtekom... chast pojedinim kriminalcima
-
AO83
#223 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Samo taj ko je imao toliko u dusheku vjerovatno ne bi kupio da sve plati od jednom, vjerovatno bi dao dole 100 keka, a ostalo na kredit.ahuseino wrote:Al zato ko je cuvao u duseku boli ga briga za kamatu, jer ce za 100 000 moci uzeti stan od 75kvadrata na istoj lokaciji gdje danas za te pare moze uzeti maximalno 50kvadratasesalmir wrote:Hahaha i kamata ti bude 13 ili 14%!lamija_SA wrote:[![]()
Samo nesto ne mislim da ima bash puno ljudi sa tolikim shtekom... chast pojedinim kriminalcima
Ne podcjenjuj broj kriminalaca u nasem kraju!
- Topla voda
#224 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
dobrinja,vojnicko ,alipasino 1700-2000Topla voda wrote: otoka,malta 2200-3000![]()
grbavica 1800-3000
breka ,ciglane,marindvor 2300-3000(kod doma pisaca 2400km)
carsija 3000-3500
e sad ..ne kontam ovaj dio otoka,gradacacka,malta,hrasno...
haj u gradu,pa marindvor,pa i grbavica za 2000-2500,al ne kontam kako neko moze prodavat stan u soliteru na otoci,za cijenu za koju prodaje neko stan u gradu.
pa jel kupi iko stan na anexu il svrakinu za 2500?
otoka malta,grbavica 1800-2300
breka ,ciglane,marindvor 2500
carsija 2500-3000
zvao sam danas 30 oglasa i govorio da imam kesh i kao ovo su cijene...
- ahuseino
#225 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Topla voda wrote:dobrinja,vojnicko ,alipasino 1700-2000Topla voda wrote: otoka,malta 2200-3000![]()
grbavica 1800-3000
breka ,ciglane,marindvor 2300-3000(kod doma pisaca 2400km)
carsija 3000-3500
e sad ..ne kontam ovaj dio otoka,gradacacka,malta,hrasno...
haj u gradu,pa marindvor,pa i grbavica za 2000-2500,al ne kontam kako neko moze prodavat stan u soliteru na otoci,za cijenu za koju prodaje neko stan u gradu.
pa jel kupi iko stan na anexu il svrakinu za 2500?
otoka malta,grbavica 1800-2300
breka ,ciglane,marindvor 2500
carsija 2500-3000
zvao sam danas 30 oglasa i govorio da imam kesh i kao ovo su cijene...
... pa jel' to onda pad... od 20% u dva mjeseca...?
Hebo ti Ameriku