U pravilu, svaka pošiljka mora biti pregledana, čime se utvrđuje njena podudarnost i vjerodostojnost sa trgovačkom dokumentacijom. Izuzeci postoje, i oni se kreću unutar diskrecionog prava carinika, shodno zakonu.automehanicar wrote:jel se otvara paket ako se roba carini...
CARINA U BiH
Moderator: anex
- poznanik
#826 Re: CARINA U BiH
- poznanik
#827 Re: CARINA U BiH
Neki filter za nargilu?R_v_P20 wrote:Narucih ovo: http://www.ebay.com/itm/110901269455?ss ... 1439.l2649
- poznanik
#828 Re: CARINA U BiH
Tar. br.9614 00 90 00 - Stopa 15%. Vrati se nekoliko stranica nazad i prouči izračun carine prema prikazanoj stopi.R_v_P20 wrote:Hehe, ne znam ni sam kako objasniti, no da jeste, za nargilu je. To je dio koji ide na vrh nargile u koji se stavlja zar i okus.
- poznanik
#829 Re: CARINA U BiH
Carinska osnovicu čini zbir vrijednosti robe, transportnih i ostalih troškova (ako ih ima), preračunatu u KM. Ta vrijednost množi se sa stopom carine, a zbir iznosa c.o. i carine množi sa 0,17, da bi dobio pdv.R_v_P20 wrote:Znaci racunam cijenu dijela koji sam narucio ?
Znaci 44$ = 6,6 (15%) + 7,48$ (17%) = 14,8$
Zaboravih sta ide na ovo jos onih sitnih troskova ?
Dalje, ja ne moram nista raditi, nikoga kontkatirati i sve ce doci na adresu ? Radim sve kao i sa free shipping gdje oni mene nazovu ako ima carine da ja uplatim, ili da platim postaru kada donese ?
44 + 19 USD = 63 USD = 95,69 KM ( http://www.cbbh.ba/?id=4 )
95,69 x 15% = 14,34
95,69 + 14,34 = 110,03 x 17% = 18,71 KM
C + PDV = 14,34 + 18,71 = 33,05 KM
Na ove troškove prema državi imaš još i naknadu i troškove posrednika u carinjenju (špediterska usluga), kojeg biraš po svom izboru. Iznad ovog, u ranijem postu sam objasnio pravo i obavezu uvoznika i špeditera...
Last edited by poznanik on 01/10/2012 18:23, edited 1 time in total.
-
cavern
#830 Re: CARINA U BiH
Pozdrav. Imam pitanje u vezi uvoza muzičkih instrumenata, odnosno bubnjeva. Namjeravam otići u Hrvatsku i kupiti bubnjeve i prenjeti ih preko granice u svom automobilu. Šta sve od dokumentacije trebam imat i koja je procedura carinjenja istih na graničnom prelazu? Prema tarifnoj oznaci 9206 stopa carine na bubnjeve je 0%. Kolko mi je jasno to se odnosiu na robu porijeklom iz EU ili zemalja regiona. Ovde se radi o bubnjevima njemačke marke Sonor, koji se proizvode u Sonorovoj fabrici u Kini. Dali u ovom slučaju roba podliježe drugoj carinskoj tarifi? Vrijednost bubnjeva je 2400KM. Hvala.
-
duledudule
#831 Re: CARINA U BiH
Još jedno pitanje za poznanika:
Čitam da u HR fizička osoba nije dužna angažirati špeditera i pošiljku koja joj je stigla iz inostranstva može kroz postupak carinjenja provesti samostalno (naravno ako dovoljno dobro poznaje propise i u stanju je sama popuniti JCD). Da li ovo zakon dozvoljava i u BiH?
Čitam da u HR fizička osoba nije dužna angažirati špeditera i pošiljku koja joj je stigla iz inostranstva može kroz postupak carinjenja provesti samostalno (naravno ako dovoljno dobro poznaje propise i u stanju je sama popuniti JCD). Da li ovo zakon dozvoljava i u BiH?
- poznanik
#832 Re: CARINA U BiH
Ne! A ni u Hrvatskoj. Niti igdje u svijetuduledudule wrote:Još jedno pitanje za poznanika:
- poznanik
#833 Re: CARINA U BiH
Prilikom prelaska granice u ulasku u BiH, dužan si bubnjeve i sve druge proizvode kupljene u inostranstvu, prijaviti cariniku, i na njegov zahtjev pokazati. Kako je njihova vrijednost veća od vrijednosti kojom je ograničeno oslobađanje od plaćanja carine (200 KM) za robu u putničkom saobraćaju, a manja od dozvoljene vrijednosti u uvozu roba nekomercijalnog karaktera (3.000 KM), odnosno - kako se radi o uvozu za vlastite ili potrebe domaćinstva, bubnjevi (i svaka druga roba u okviru vrijednosti 200 KM-3.000 KM) će biti carinjeni u skraćenom postupku na graničnom prelazu, i to po jedinstvenoj carinskoj stopi od 10%.cavern wrote:Pozdrav. Imam pitanje u vezi uvoza muzičkih instrumenata, odnosno bubnjeva. Namjeravam otići u Hrvatsku i kupiti bubnjeve i prenjeti ih preko granice u svom automobilu. Vrijednost bubnjeva je 2400KM.
Šta sve od dokumentacije trebam imati i koja je procedura carinjenja istih na graničnom prelazu?
Prema tarifnoj oznaci 9206 stopa carine na bubnjeve je 0%. Kolko mi je jasno to se odnosi na robu porijeklom iz EU ili zemalja regiona.
Ovde se radi o bubnjevima njemačke marke Sonor, koji se proizvode u Sonorovoj fabrici u Kini. Da li u ovom slučaju roba podliježe drugoj carinskoj tarifi?
Međutim, ukoliko je putnik prije postupka carinjenja zahtijevao carinjenje po carinskim stopama Carinske tarife, carinik će ga uputiti u najbližu carinsku ispostavu na postupak redovnog carinjenja uz podnošenje Prijave za uvoz, što podrazumijeva i angažman špeditera.
U skladu sa važećim Ugovorima o slobodnoj trgovini koje je BiH zaključila sa drugim državama (EU, CEFTA, Iran), a radi pojednostavljenja postupka u putničkom prometu, dozvoljeno je izuzeće od podnošenja dokaza o porijeklu (EUR1, Izjava na računu) za proizvode što ih unose fizička lica kao dio lične prtljage, pod uslovom da se radi o proizvodima nekomercijalnog karaktera, da njihova ukupna vrijednost ne prelazi 1.200 EUR, i da su deklarirani kao proizvodi s porijeklom. Carinik neće posumnjati u istinitost takve izjave, i na Potvrdi o naplati uvoznih dadžbina unijeće klauzulu da je primjenjeno preferencijalno porijeklo s državom koja je navedena u trgovačkom računu kao država porijekla.
Za proizvode u vrijednosti u uvozu većoj od 1.200 EUR dostavlja se original obrazac EUR1 ili Izjava na računu, i u tom slučaju provodi se redovan carinski postupak uz pisanu Prijavu JCI.
Ukoliko prodavac bubnjeva može i smije potvrditi da su porijeklom iz jedne od država EU, onda će se primjeniti gornji postupak. U suprotnom, biće primjenjena jedinstvena carinska stopa od 10%, na čiji obračun se plaća i pdv od 17%.
U svakom slučaju, prilikom unošenja robe preko granice BiH, u svojstvu uvoznika, carinskoj službi u obavezi si pokazati original trgovačku dokumentaciju (račun) iz koje roba može identificirati s kupcem.
Ukoliko ne posjeduješ račun ili pisanu Izjavu sa specifikacijom proizvoda, carinik će pristupiti utvrđivanju carinske vrijednosti prema zakonom određenim metodama utvrđivanja transakcijske vrijednosti proizvoda, upoređivanjem istih ili sličnih proizvoda, itd.
Ukoliko želiš oslobađanje od pdv Hrvatske, prilikom napuštanja carinskog područja Hrvatske robu moraš prijaviti carini, koja će na trgovački račun unijeti zabilješku o napuštanju.
-
cavern
#834 Re: CARINA U BiH
Hvala na detaljnom objašnjenju. Pozdrav.
-
duledudule
#835 Re: CARINA U BiH
Pitao sam jer sam pročitao suprotno (pod Što nam govori Carinska uprava?):poznanik wrote:Ne! A ni u Hrvatskoj. Niti igdje u svijetuduledudule wrote:Još jedno pitanje za poznanika:
http://www.overseas.hr/carinjenje-savjeti
-
automehanicar
#836 Re: CARINA U BiH
opet ja, citao sam sve ove postove da te na davim istim pitanjima ali neke stvari mi nisu jasnepoznanik wrote:U pravilu, svaka pošiljka mora biti pregledana, čime se utvrđuje njena podudarnost i vjerodostojnost sa trgovačkom dokumentacijom. Izuzeci postoje, i oni se kreću unutar diskrecionog prava carinika, shodno zakonu.automehanicar wrote:jel se otvara paket ako se roba carini...
znaci ja uvozim sebi dijagnostiku za auto ili recimo dvije razlicite
paket je otvoren i carinici kazu dzaba racun ispod 50 km to se mora cariniti
pitanje prvo
jel obracunavaju carinu zbirno na sve sto je u paketu ili posebno, recimo unutra imaju pored dijagnostike 5-6 kablova od koji ni jedan nije skuplji od 3 dolara
pitanje drugo
jel ja placam kakvu kaznu sto je racun manji od stvarne, mislim nisam ga ja napisao nego onaj ko je poslao robu
trece
mozda cu zvucati glupo al nikad nisam nista uvozio, treba li meni kao fizickom licu kakav spediter ili oni samo obracunaju i dodje i sa paketom koliko moram platiti
i cetvrto
naletio sam na jednom forumu na pricu covjeka koji je isto uvozio dijagnostiku, pa je morao ici u sarajevo i dokazivati da je to za njegovepotrebe, da ima automehanicarsku radnju itd. e sad, moja mehanicarska radnja nije prijavljena, sta ja mogu ocekivati ako se stvari zakompliciraju
ako mozes jos da mi odgovoris na ovo pa da odlucim dal da pokusam ili da kupim u bosni
hvala unapred
- poznanik
#837 Re: CARINA U BiH
duledudule wrote:Pitao sam jer sam pročitao suprotno (pod Što nam govori Carinska uprava?):poznanik wrote:Ne! A ni u Hrvatskoj. Niti igdje u svijetuduledudule wrote:Još jedno pitanje za poznanika:
http://www.overseas.hr/carinjenje-savjeti
Carinski zakon Republike Hrvatske ne ograničava prava, kao što takva prava ne ograničava ni ZOCP BiH ili bilo čiji, ali nizom drugih propisa određuje obaveze koje neko mora ispuniti da bi koristio takva prava, istovremeno određujući i odgovornost.
Carinski zakon Republike Hrvatske:
Članak 76.
(carinski deklarant)
(1) Uz ograničenja iz članka 5. ovoga Zakona, carinsku deklaraciju može podnijeti svaka osoba koja carinarnici može podnijeti robu i sve isprave potrebne za primjenu propisa o carinskome postupku čija se provedba zahtijeva.
- poznanik
#838 Re: CARINA U BiH
automehanicar wrote:opet ja, citao sam sve ove postove da te na davim istim pitanjima ali neke stvari mi nisu jasnepoznanik wrote:U pravilu, svaka pošiljka mora biti pregledana, čime se utvrđuje njena podudarnost i vjerodostojnost sa trgovačkom dokumentacijom. Izuzeci postoje, i oni se kreću unutar diskrecionog prava carinika, shodno zakonu.automehanicar wrote:jel se otvara paket ako se roba carini...
znaci ja uvozim sebi dijagnostiku za auto ili recimo dvije razlicite
paket je otvoren i carinici kazu dzaba racun ispod 50 km to se mora cariniti
pitanje prvo:
jel obracunavaju carinu zbirno na sve sto je u paketu ili posebno, recimo unutra imaju pored dijagnostike 5-6 kablova od koji ni jedan nije skuplji od 3 dolara
Svaki proizvod ima svoju vrijednost. Svi proizvodi se tretiraju pojedinačno da bi im se odredila tarifna pripadnost. Svi proizvodi koji imaju istu tarifnu oznaku pripadaju jednom naimenovanju, i zbir njihove vrijednosti čini jedan od parametara za određivanje carinske osnovice. Apsolutno je svejedno koliku pojedinačnu vrijednost imaju proizvodi.
pitanje drugo:
jel ja placam kakvu kaznu sto je racun manji od stvarne, mislim nisam ga ja napisao nego onaj ko je poslao robu
Ne, osim ako postoji dokaz da si učestvovao u kreiranju manipulativne vrijednosti - u dirigovanom sniženju robe radi postizanja niže carinske osnovice od stvarne.
trece
mozda cu zvucati glupo al nikad nisam nista uvozio, treba li meni kao fizickom licu kakav spediter ili oni samo obracunaju i dodje i sa paketom koliko moram platiti
U poštanskom prometu carinik obračunava iznos za plaćanje carine i pdv, u saradnji sa poštanskim službenikom.
Fizičke osobe nisu dužne na angažman špeditera, izuzev u određenim uslovima, pravne osobe jesu.
i cetvrto
naletio sam na jednom forumu na pricu covjeka koji je isto uvozio dijagnostiku, pa je morao ici u sarajevo i dokazivati da je to za njegove potrebe, da ima automehanicarsku radnju itd. e sad, moja mehanicarska radnja nije prijavljena, sta ja mogu ocekivati ako se stvari zakompliciraju
Nije dozvoljen prekomjerni uvoz za fizičke osobe. Carinik ima diskreciono pravo da procijeni komercijalnu namjeru uvoznika - fizičke osobe. U takvim slučajevima kao uvoznik mora se pojaviti pravna osoba, i za takvu robu mora se sačiniti uvozna prijava - JCI
ako mozes jos da mi odgovoris na ovo pa da odlucim dal da pokusam ili da kupim u bosni
hvala unapred
- mrtva kokoš
#839 Re: CARINA U BiH
poznanice bude li kad kod nas u sarajevu javna aukcija, na kojoj se prodaje zapljenjena carinska roba...
nesto ovog tipa...
nesto ovog tipa...
Code: Select all
http://www.uino.gov.ba/download/Dokumenti/Dokumenti/bos/Poslovne_usluge/Aukcije_Prodaje/2009/BOS%2011%2008.pdf-
DTSRyder
#840 Re: CARINA U BiH
ma ljudi rade svoj posao. Mi bih voljeli da je jeftinije, a drzava da je skuplje. Ako grijesim ispravite me 
-
vulpes
#841 Re: CARINA U BiH
Imam jedno kratno pitanje, da ne čitam svih 35 stranica.
Planiram kupiti Raspberry Pi, pa me zanima da li se carini roba proizvedena i uvezena iz EU (Wales, UK)?
Sudeći po ovome, ne carini se.
Također sam prošao kroz pravilnik o carinskim tarifama iz 2012 i pod elektroničkom opremom (ili kako se već zove), stopa u EU koloni je 0%.
Hvala.
EDIT: Saznao sam da ako robu prati ovjeren EUR.1 certifikat, plaća se samo PDV.
Planiram kupiti Raspberry Pi, pa me zanima da li se carini roba proizvedena i uvezena iz EU (Wales, UK)?
Također sam prošao kroz pravilnik o carinskim tarifama iz 2012 i pod elektroničkom opremom (ili kako se već zove), stopa u EU koloni je 0%.
Hvala.
-
Giancarlo
#842 Re: CARINA U BiH
Poznanice, da li mozda znas ima li i koliko iznose porezi, carina (procentualno) kada se kupuje neka stvar preko e bay-a iz SAD-a i salje se u Holandiju ili Njemacku tj. Evropsku uniju ? Bilo kakva provjerena informacija ce dobro doci 
-
d-dance
#843 Re: CARINA U BiH
Vrlo interesantna tema,
zanima me može li mi itko pomoći...
Ovako, naručila bi baletne papučice pojedinačne vrijednosti 4 USD, oko 20 pari, preko ebay-a besplatan shiping, kod nas u Mostaru sam već poručivala jedan par i nije bilo carine, fono kod teta u pošti gdje je carinski ured i dale mi paketić.
..Pa sad predpostavljam da bi sad morala platiti carinu????
e imam i drugu opciju, našla sam također jednu tvornicu iz Kine baletanki, i tamo bi plaćala poštarinu 30 dolara za 20 pari, čini mi se ok web site i ova Wendy s kojom dogovaram, pa koliko bi bilo sigurno uzeti tako?
P.S.baletne papučice su skupe a u BIH ih uopće nama kupiti, po Hrvatskoj ih ima al opet bi plaćala carinu???
Hvala
Ovako, naručila bi baletne papučice pojedinačne vrijednosti 4 USD, oko 20 pari, preko ebay-a besplatan shiping, kod nas u Mostaru sam već poručivala jedan par i nije bilo carine, fono kod teta u pošti gdje je carinski ured i dale mi paketić.
e imam i drugu opciju, našla sam također jednu tvornicu iz Kine baletanki, i tamo bi plaćala poštarinu 30 dolara za 20 pari, čini mi se ok web site i ova Wendy s kojom dogovaram, pa koliko bi bilo sigurno uzeti tako?
P.S.baletne papučice su skupe a u BIH ih uopće nama kupiti, po Hrvatskoj ih ima al opet bi plaćala carinu???
Hvala
- poznanik
#844 Re: CARINA U BiH
20 pari baletanki se može smatrati i komercijalnom pošiljkom, što podrazumijeva podnošenje Prijave za carinjenje (JCI), jer je broj baletanki za osobnu upotrebu, ili za potrebe domaćinstva, nelogičan...konačno je određenje carinika u CR Pošti carinjenja.d-dance wrote:Vrlo interesantna tema,
Ovako, naručila bi baletne papučice pojedinačne vrijednosti 4 USD, oko 20 pari, preko ebay-a besplatan shiping, kod nas u Mostaru sam već poručivala jedan par i nije bilo carine, fono kod teta u pošti gdje je carinski ured i dale mi paketić...Pa sad predpostavljam da bi sad morala platiti carinu????
Ne postoji "besplatan" shiping, ti si ga platila prikrivenog u ponuđenu cijenu baletanki
Stopa carine na tvoje baletanke je 15% (Tar.br. 6404.110000)
- poznanik
#845 Re: CARINA U BiH
Ja ne znam.Giancarlo wrote:Poznanice, da li mozda znas ima li i koliko iznose porezi, carina (procentualno) kada se kupuje neka stvar preko e bay-a iz SAD-a i salje se u Holandiju ili Njemacku tj. Evropsku uniju ? Bilo kakva provjerena informacija ce dobro doci
- poznanik
#846 Re: CARINA U BiH
Carini se sva roba, svaki proizvod, koji pristigne u carinsko područje BiH.vulpes wrote:Imam jedno kratno pitanje, da ne čitam svih 35 stranica.
Za neke proizvode stopa carine je 0%, za neke 3%, 5%, 10% i 15%, što znači da se prema pripadajućem tarifnom broju određuje i stopa carine, i iznos za njeno plaćanje.
Tar. broj je 8473 30 80 00, a stopa carine je 5%.Sudeći po ovome, ne carini se.
Da.EDIT: Saznao sam da ako robu prati ovjeren EUR.1 certifikat, plaća se samo PDV.
- ifas
#847 Re: CARINA U BiH
Da upitam, procitah na piku
.... da se od 1.1.2013 ukida carina na vozila iz EU. Samo ce se placati PDV. Da li je to istina ?
- burekodsira
#848 Re: CARINA U BiH
ma i do sad je niska bila, ono sta ostaje je porez homologacija i ti fazoni
- holowey
#849 Re: CARINA U BiH
vulpes wrote:Imam jedno kratno pitanje, da ne čitam svih 35 stranica.
Hvala.
evo frisko vezano za raspberry pi: ukupni troskovi povrh cijene samog proizvoda i transporta (51.41eur) iznose 63,40km...
razlozeno po stavkama: carina 10km, pdv 19km, taksa 11km, dhl posredovanje 23.40
ako neko pozeli da mu carinjenje odradi neko drugi, recimo vlastita spediterska firma, dhl otkup dokumentacije naplacuje 90+km
-
motorola01
#850 Re: CARINA U BiH
Otidji na stranicu gdje si kupio to sto si kupio i procitaj ugovor o isporuci robe, odnosno sta podrazumijevaju pod isporukom robe. Nesto sam nacuo da oni nemaju pravo naplatiti svoju uslugu u Bosni ukoliko u ugovoru o isporuci pise da vrse i posredovanje izmedju kupca i carine i tako hvataju koga mogu. Znaci ko god da nesto naruci iz inostranstva, prvo procitati ugovor u vezi isporuke ili jednostavno izbjegavati DHL.holowey wrote:vulpes wrote:Imam jedno kratno pitanje, da ne čitam svih 35 stranica.
Hvala.
evo frisko vezano za raspberry pi: ukupni troskovi povrh cijene samog proizvoda i transporta (51.41eur) iznose 63,40km...
razlozeno po stavkama: carina 10km, pdv 19km, taksa 11km, dhl posredovanje 23.40
ako neko pozeli da mu carinjenje odradi neko drugi, recimo vlastita spediterska firma, dhl otkup dokumentacije naplacuje 90+km