Naisao sam na dobru ponudu na UBIQUITI stranici.
Naime kupovinom Network Video Recorder Pro dobije se gratis Camera G4 Pro 4K
Sve ukupno me izadje 553,20 € sa VAT + dostava DHL 45 Eura.
E sad me zanima dali ce nasa carina jos koju marku mi uzeti
Moderator: anex
HvalaAdzijaFace wrote: ↑15/04/2024 13:42 Sigurno da hoce. Osnovica za carinjenje ce biti cijena paketa + dostava. Ono sto jos mogu (zakonski) da i taj poklon vrednuju i na to obracunaju poreze. Da li ce, ne znam, javi nam, ali mogu.
Po osnovu da se dažbine obračunavaju po vrijednosti robe a ne koliko je nešto plaćeno.

Može biti a i ne mora.
Ja koliko znam upravo se suprotno obracunava, ali eto, moguce da si ti bolje upuceniji.DaysleepeR wrote: ↑15/04/2024 16:17Po osnovu da se dažbine obračunavaju po vrijednosti robe a ne koliko je nešto plaćeno.
Zato carina ni firmama ne prihvata fakture na kojima je iskazan rabat.
A ima i zakonski limit za poklone.
Misliš da dobiješ auto na poklon od nekog iz inostranstva da ne bi platio dažbine?
Vjeruj mi da su gori prema fizickim licima, a kad vide poklon ili nesto besplatno, to im je najdraze...mc-twin wrote: ↑15/04/2024 16:51Ja koliko znam upravo se suprotno obracunava, ali eto, moguce da si ti bolje upuceniji.DaysleepeR wrote: ↑15/04/2024 16:17Po osnovu da se dažbine obračunavaju po vrijednosti robe a ne koliko je nešto plaćeno.
Zato carina ni firmama ne prihvata fakture na kojima je iskazan rabat.
A ima i zakonski limit za poklone.
Misliš da dobiješ auto na poklon od nekog iz inostranstva da ne bi platio dažbine?
Ne mozes mjesati fizicka i pravna lica i nije isto kad ti neko posalje sam(o) poklon i kad nesto kupis pa ti ta radnja da artikal gratis.
Primjer s autom je blago receno smijesan.
https://www.uino.gov.ba/portal/hr/infor ... terneta-2/Pošiljke nekomercijalnog karaktera, smatraju se povremene pošiljke koje sadrže isključivo robu namijenjenu ličnoj upotrebi ili upotrebi članova domaćinstva korisnika oslobađanja, koja po svojoj vrsti i količini ukazuje da se ne radi o komercijalnom karakteru i da ih je pošiljalac primaocu poslao besplatno.
Oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina primjenjuje se na robu vrijednosti do 90,00 konvertibilnih maraka po pošiljci.
Ukoliko lice iz BiH prima poštansku pošiljku od pravnog lica iz inostranstva, na utvrđenu carinsku vrijednost obračunava se standardna stopa carine u skladu sa Carinskom tarifom BiH (5%, 10%, 15% - ovisno o vrsti robe) i PDV 17 %. U osnovicu za obračun uvoznih dažbina ulaze i svi zavisni troškovi nastali prilikom uvoza robe, poput transporta, osiguranja i sl. Prilikom utvrđivanja carinske osnovice za obračun uvoznih dažbina najčešće se uzima fakturna vrijednost robe, i to iz same fakture koja prati određenu robu ili se traži potvrda o plaćanju putem izvadaka sa računa kreditne kartice. Na utvrđenu carinsku vrijednost se obračunavaju i plaćaju zakonom predviđene dažbine. Ukoliko za određenu robu koja je predmet uvoza ne postoji faktura, carinska služba upućuje poziv primaocu da dostavi dokaz o plaćanju putem kreditne kartice, a ukoliko ni to ne postoji, carinska služba u skladu sa važećim propisima pristupa utvrđivanju stvarne vrijednosti te robe koja će predstavljati osnovicu za obračun uvoznih dažbina, a na osnovu vrijednosti iste ili slične robe koja je uvezena u prethodnom periodu. Dodatni dokumenti koji se traže of fizičkih lica dostavljaju se direktno u carinske referate pri poštanskim kancelarijama u BiH, putem faxa, ili e-maila.
Sacekacemo da se javi covjek pa cemo vidjeti.gentoo wrote: ↑15/04/2024 20:38 Brate ti ocigledno ne kontas "Buy one get two" koncept. Zamisli da je paket pelena od 100 komada 25 BAM, Violeta ima akciju i prodaje sad 200 komada za 25BAM. Po tebi bi trebalo da za carinu to vrijedi 50 BAM ?
Vrijednost paketa je 500EUR i to je to. DHL to nece ni pogledati niti otvoriti, a carinici pogotovo jer ce dobiti kintu konkretno za ovaj paket.