CARINA U BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
poznanik

#751 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

Giancarlo wrote:Poznanice, jeli moze kratki odgovor, naime ukoliko zelim kupiti ovaj sat:
http://www.ebay.com/itm/Tommy-Hilfiger- ... 2ec1058b06

na cijenu od 95$ i 22,88$ postarine, u zbiru 117,88$ (188,60KM, uzeo sam da je 1$=1,60KM) placam 5 ili 10 ili ?% carine, 1% car. evidencije i na to sve 17% PDV-a ?

Molim te ispravi sve greske u ovoj jednacini :D

Hvala :thumbup:
Ispravljeno... :D

Precizna kursna lista - http://www.cbbh.ba/?id=4
fetu

#752 Re: CARINA U BiH

Post by fetu »

postovanje,

prije 2 sedmice sam narucio odjecu i obucu preko www.prodirectselect.com stranice.
imam 2 para patika 3 majce duxerica i kaciket u paketu znaci.
iz dhl su me zvali i rekli da im posaljem dokaz o placanju i kopiju licne karte sto sam i ucinio.
danas sam dobio mail od njih gdje pise da moram platit 243,90km carinu .

cjena narucene robe iznosi 150€ !!!!
da li sam dobro prosao il je ovo definitivno veliki bezobrazluk,ako jeste koje korake da poduzmem da ih mogu tuziti il da trazim smanjenje carine

pozdrav FETU
motorola01

#753 Re: CARINA U BiH

Post by motorola01 »

Mislim da su ti puno zaracunali. Obicno svi ti troskovi budu 30-40 posto od cijene proizvoda. Ako tome dodamo troskove DHL-a(sto je nekih 40-50KM) onda dolazimo do neke cifre od 150-170KM. Sad gdje su oni navukli jos nekih 70-90KM to ne znam. NAjbolje bi ti bilo da izvuces cijene svih artikala koje si kupio(znaci onaj racun sa neta) i odneses im da to oni isprave..Jedino mi to pada na pamet..
poznanik

#754 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

fetu wrote:postovanje,

prije 2 sedmice sam narucio odjecu i obucu preko http://www.prodirectselect.com stranice.
iz dhl su me zvali i rekli da im posaljem dokaz o placanju i kopiju licne karte sto sam i ucinio.

da li sam dobro prosao il je ovo definitivno veliki bezobrazluk,ako jeste koje korake da poduzmem da ih mogu tuziti il da trazim smanjenje carine

pozdrav FETU
Iznos mi se čini pretjerano visokim, pa taman i da je u ukupan zbir uračunat i trošak i usluga DHL u postupku carinjenja. Mogući su i troškovi skladišta... Stopa carine na odjevne predmete i obuću je 15%.

Prvo zatraži račun na tih 243,90 KM, skeniraj ga i postavi ovdje. Bilo bi dobro i da skeniraš svoj račun i da ga takođe ovdje postaviš. Bitni su mi i datumi, narudžbe, plaćanja, isporuke, prvog poziva DHL, datuma carinjenja... Bez originalnim potpisom izdanog naloga za carinjenje ("sispozicije"), postupak carinjenja tvoje robe je nelegalan!

Ako ne želiš javno, dokumente mi možeš poslati na e-adresu: [email protected]
fetu

#755 Re: CARINA U BiH

Post by fetu »

poslao sam mail na vasu adresu.
poznanik

#756 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

fetu wrote:postovanje,

prije 2 sedmice sam narucio odjecu i obucu preko http://www.prodirectselect.com stranice.

pozdrav FETU

Dobio sam mailom kopije kupoprodajnog ugovora i tvoj nalog za plaćanje te robe prema dobavljaču.

Ponuđena i ugovorena cijena za tvoje proizvode je 132,89 USD.
Prodavac ti je dao 3% rabata, i sada ta prodajna cijena ima vrijednost 128,90 USD. Na tu cijenu prodavac ti je zaračunao transport do BiH od 60,00 USD, i nakon toga - UKUPNA prodajna cijena na odredištu u BiH ima iznos od 188,90 USD. Po kursu CBBiH na današnji dan, npr., taj iznos u KM ima vrijednost od 296,57 KM (http://www.cbbh.ba/?id=4), i to je osnov za carinjenje po odgovarajućim stopama. Odjeća i obuća imaju raspon 10-15%.

Ti si po Nalogu Western Union UniCredit banke prikazao iznos za plaćanje od 139,00 EUR. Zašto?

Na Nalogu WU takođe je prikazan iznos od 271,48 KM što je približno tačna vrijednost, obzirom na kursnu razliku u konverziji valuta, i na koji ti je banka obračunala još 40,00 KM na ime usluge (DHL, ali ni mnogi drugi ne znaju - i ovaj iznos i slična plaćanja u domaćim bankama na ime provizije u doznakama prema inostranim dobavljačima, čine vrijednosti kojima se formira carinska osnovica), ali je na Nalogu, u polju Isplatni iznos prikazan iznos od 1.169,50 USD, i ukupan primljeni iznos - 311,48... ne piše čega. O čemu se radi?

Izračunao sam carinu i pdv prema vrijednosti koje sam pročitao iz Ugovora: ukupna vrijednost u isporuci u BiH - carinska osnovica = 188,90 KM (296,57 KM)

Ne znam koliko je kojih proizvoda isporučeno, ali sam svakako pretpostavio max. stopu, zajedničku, od 15%, pa je:

Carina = 44,49 KM
PDV = 57,98 KM
UKUPNO: 102,47 KM

Ponovo napominjem, sutra zahtijevaj od DHL prikaz računa po kojem ti traže 243,90 KM, skeniraj i pokaži mi ga. Do tada ništa ne plaćaj.
Giancarlo

#757 Re: CARINA U BiH

Post by Giancarlo »

Zahvaljujem na odgovoru :thumbup:
fetu

#758 Re: CARINA U BiH

Post by fetu »

eh ovako

razgovarao sam s dhl-om i trazio sam racun na sto su mi oni rekli da ga ne mogu prije nego ja platim dati iznos.
rekli su mi da je carina tolika jer nisu prihvatili moj dokaz o placanju preko western uniona koji sam im poslao,oni su moju robu procjenili na 700 americkih dolara i na tu su onda racunali carinu.

tako mi je receno
motorola01

#759 Re: CARINA U BiH

Post by motorola01 »

fetu wrote:eh ovako

razgovarao sam s dhl-om i trazio sam racun na sto su mi oni rekli da ga ne mogu prije nego ja platim dati iznos.
rekli su mi da je carina tolika jer nisu prihvatili moj dokaz o placanju preko western uniona koji sam im poslao,oni su moju robu procjenili na 700 americkih dolara i na tu su onda racunali carinu.

tako mi je receno
Procijenili ti robu koju si platio 300 KM, na preko 1000KM :shock: :-) . Jedva cekam poznanika da se javi :) pa da vidim kako se i to rjesava. Ne placaj nista dok ti poznanik ne kaze sta ces dalje :)
poznanik

#760 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

tako mi je receno

Ovo je već problem... :-) :( Za tebe, pretpostavljajući da nemaš volje i strpljenja čekati okončanje postupka dokazivanja visine carinske osnovice, ali mnogo više za DHL, čiji službenik ne poštuje pravila i koji se ponaša neprofesionalno.

Za početak, slijedom pravila u prevladavanju nesporazuma, kontaktiraj hijerarhijski više pozicionirane osobe u DHL BiH (pronađi njihov web site...) i u pisanoj formi objasni svoj i njihov problem, i traži da oni obnove postupak carinjenja uz primjenu člana 26. Zakona o carinskoj politici BiH.

U svakom slučaju, napomeni im da su carinjenje tvoje robe izvršili nelegalno - bez tvog pisanog odobrenja, što predstavlja krivično djelo i teži oblik carinskog prekršaja, i da si spreman zatražiti sudsko odlučivanje u suprotnom.

U drugoj mogućnosti, možeš sve platiti, a onda stvarno pokrenuti sudsko odlučivanje i zatražiti pravilnu primjenu propisa iz oblasti carinske politike BiH. Imaćeš izvjesne troškove u početku, ali će ti svi biti kasnije refundirani.
motorola01

#761 Re: CARINA U BiH

Post by motorola01 »

tako mi je receno
A zasto se nisi logovao na onu stranicu sa koje si narucio te stvari i kopirao taj racun sa stranice za svaku pojedinacnu kupovinu ili grupnu(ako si sve odjednom platio) jer na tom racunu ima slika, link, cijena svakog proizvoda????

ZAr nisi u paketu sa stvarima dobio racun od te net-prodavnice???

edit:ovaj post je tek sad prosao jer stranica nije radila...
skull765

#762 Re: CARINA U BiH

Post by skull765 »

Pozdrav,
molim pomoć
kupijo sam polovni mobitel preko ebaya
a juče sam dobio obavjest o prispjeću poštanske pošiljke iz
inozemstva tražu u roku 8 dana da dostavim fakturu za robu
i dokaz banke o izvršenoj transakciji.
Što će se dogoditi ako ne dostavim tražen dokumente :?
hoćuli ostati bez mobitela ili će ga vratiti odakle je došao :-)
fwh

#763 Re: CARINA U BiH

Post by fwh »

Pozdrav,

Pratim svoja dva paketa iz Njemačke. Jutros su me zvali iz DHL-a da im pošaljem scan lične karte... :?
Ono što me interesuje je šta ovo znači (ne mislim u bukvalnom prevodu nego za džep):
Exceeded Value limit as per the customs regulations

Vrijednost tog paketa je 116,80€

Još jedno pitanje. U drugom paketu (bundle - elek.gitara, pojačalo i prateće cake) trgovac mi je poslao gratis pickup za akustičnu gitaru (vrijednost u Ger cca 25€ exl.VAT), na fakturi koju sam dobio mailom deklarisana vrijednost za ovaj artikal je 0,00€ zato što je GRATIS. Hoće li biti problema na carini za ovaj artikal?

Hvala svima na odgovoru, odnosno, kako ovdje skontah - zahvalnost ide @poznaniku
poznanik

#764 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

fwh wrote:Pozdrav,

Pratim svoja dva paketa iz Njemačke. Jutros su me zvali iz DHL-a da im pošaljem scan lične karte... :?
Ono što me interesuje je šta ovo znači (ne mislim u bukvalnom prevodu nego za džep):
Exceeded Value limit as per the customs regulations

Vrijednost tog paketa je 116,80€
Pitaj DHL za šta im treba kopija tvoje lične karte. Pa ih pitaj ko je njima dao nalog da posreduju u carinjenju tvoje robe. Pa ih pitaj da ti daju pred-račun za usluge i pretpostavljene troškove u tom postupku carinjenja. Kad ne budeš zadovoljan cijenom, onda im traži da ti na tvoju adresu dostave kompletnu dokumentaciju - trgovačku i transportnu, koju su uzurpirali i pokušali na prevaru komercijalizirati...Ili ti otiđi po svoje papire i daj nekoj drugoj posredničkoj agenciji - drugom špediteru, koji će ti mnogo jeftinije sve postići.
Još jedno pitanje. U drugom paketu (bundle - elek.gitara, pojačalo i prateće cake) trgovac mi je poslao gratis pickup za akustičnu gitaru (vrijednost u Ger cca 25€ exl.VAT), na fakturi koju sam dobio mailom deklarisana vrijednost za ovaj artikal je 0,00€ zato što je GRATIS. Hoće li biti problema na carini za ovaj artikal?
Gratis isporuka znači samo da ta roba nije plaćena, da je poklonjena, ali to ne znači da ne treba proći carinjenje i da ne treba biti carinjena u BiH. I prema tom proizvodu, kao i prema ostalim, biće primjenjen postupak i određena stopa carine, shodno svojoj pripadnosti, i na taj "gratis" proizvod biće plaćena carina i pdv.

Svaki proizvod ima svoju vrijednost, kakvu-takvu, ali vrijednost. Ne postoji vrijednost 0.

Na tvojoj fakturi je pogrešno ispisana vrijednost gratis proizvoda. Mora biti unesena cijena, ali s klauzulom da je taj proizvod isporučen bez plaćanja protuvrijednosti. Carinik će, shodno drugim okolnostima, procijeniti i odlučiti da li treba platiti carinu ili ne. U konkretnom slučaju carinik mora procijeniti tu vrijednost prema drugim parametrima i cariniti taj gratis proizvod.
fwh

#765 Re: CARINA U BiH

Post by fwh »

Hvala ti nepoznati poznaniče...

Jutros je update na DHL stranici:

Further Detail:
Paperwork is required from the importer to continue with the clearance processing
Next Step:
A DHL representative will attempt to contact the importer for the required paperwork. Customer should contact DHL Customer Service if not reached by DHL

Bojim se da će me tek ondapočet zajjebavat' i odugovlačit sa isporukom ako ih počnem zivkat sa zahtjevima & pitanjima. :cry:

EDIT: Upravo me zovu iz DHL-a, pitaju imam li kakav dokaz o plaćanju jer im se čini da je roba jeftina te da će carinik zezat i neće vjerovat da je toliko (malo) para. Pa rekoh, jbg, ja sam tako i tražio da bude jeftino....

Uglavnom poskupo - za robu u vrijednosti 116,80€ - troškovi su 100,40KM a za robu uvrijednosti 104,20€ - 93,00KM...

Samo da se ova trakavica već završi - imam ove iste pakete poslane po drugi puta u Rusiju, pa sam uspio od trgovca izganjat' da mi pošalju drugu pošiljku, a na prvu sam dao izjavu da oni u moje ime ganjaju DHL za te pakete.
Ta roba je poslana 22.06.2012.
mahalaš

#766 Re: CARINA U BiH

Post by mahalaš »

Vrlo jednostavno rijesite problem, ne saljite DHL-om! TI ljudi ogulise...
poznanik

#767 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

fwh wrote:...Bojim se da će me tek ondapočet zajjebavat' i odugovlačit sa isporukom ako ih počnem zivkat sa zahtjevima & pitanjima. :cry:

EDIT: Upravo me zovu iz DHL-a, pitaju imam li kakav dokaz o plaćanju jer im se čini da je roba jeftina te da će carinik zezat i neće vjerovat da je toliko (malo) para. Pa rekoh, jbg, ja sam tako i tražio da bude jeftino....
Nema se šta DHL-u činiti roba skupom ili jeftinom :shock: :?

DHL je plaćen za transport tvoje robe do skladišta u mjestu isporuge. Nakon skladištenja moraju te obavjestiti o tome i predatiti svu transportnu i trgovačku dokumentaciju. Tvoja je volja da li ćeš odlučiti da ti DHL bude i zastupnik u postupku carinjenja, ili ćeš angažirati drugog špeditera. Nikako ti ne mogu opstruirati dostavu.

Dokaz o plaćanju i kupoprodajni račun na taj iznos svakako ti je neophodan za uredno carinjenje.
Ringhio

#768 Re: CARINA U BiH

Post by Ringhio »

Dobro jutro.

Imam i ja pitanje Poznanik, nadam se da ces mi moci pomoci u vezi ovoga.

Zelim da narucim 2 dresa iz Engleske, placanje bih izvrsio karticom. E sad ono sto mene buni, oni meni zaracunavaju dresove + shipment, sve ispadne oko 150 E.

Ono sto me budini je ovaj dio koji kaze International shipments are made via Parcelforce. You may request priority delivery through Fedex, UPS or DHL but you will be responsible for arranging the shipment as well as all costs relating to the courier.

E sad,ako ja izaberem nekoga od ove 3 firme dali to znaci da cu ja pored cijene shippmenta morati platiti jos nekakav dodatni shippment direktno nekome od ove 3 firme koje rade dostavu.

Imam par opcija da izaberem za dostavu :

Flat Rate - standard airmail sto bi u prevodu trebalo da znaci standardna posiljka.
Currier Shipments - DHL Shipment - ovo ce dostavljati ovi DHL omladinci, a kako vidim oni vole da prebiju racun pa da kazu nije to vrijednosti 100 nego 1000, da prave nekakve racune i predracune po svojoj volji. Cijene za oba shipovanja su iste, 11 eura.

Carina i porezi, to bi me moglo klepiti lagano i po mojoj slobodnoj racunici to bi trebalo da bude do nekih 80 KM.

Igra li kakvu ulogu gift wrap ?

I kako ce to meni biti isporuceno, na adresu ili ce morati neko u postu da dodje da to pokupi ?

Hvala unaprijed.
Dady

#769 Re: CARINA U BiH

Post by Dady »

Ringhio wrote:Dobro jutro.

Zelim da narucim 2 dresa iz Engleske, placanje bih izvrsio karticom. E sad ono sto mene buni, oni meni zaracunavaju dresove + shipment, sve ispadne oko 150 E.

Ono sto me budini je ovaj dio koji kaze International shipments are made via Parcelforce. You may request priority delivery through Fedex, UPS or DHL but you will be responsible for arranging the shipment as well as all costs relating to the courier.

E sad,ako ja izaberem nekoga od ove 3 firme dali to znaci da cu ja pored cijene shippmenta morati platiti jos nekakav dodatni shippment direktno nekome od ove 3 firme koje rade dostavu.

Imam par opcija da izaberem za dostavu :

Flat Rate - standard airmail sto bi u prevodu trebalo da znaci standardna posiljka.
Currier Shipments - DHL Shipment - ovo ce dostavljati ovi DHL omladinci, a kako vidim oni vole da prebiju racun pa da kazu nije to vrijednosti 100 nego 1000, da prave nekakve racune i predracune po svojoj volji. Cijene za oba shipovanja su iste, 11 eura.

Carina i porezi, to bi me moglo klepiti lagano i po mojoj slobodnoj racunici to bi trebalo da bude do nekih 80 KM.

Igra li kakvu ulogu gift wrap ?

I kako ce to meni biti isporuceno, na adresu ili ce morati neko u postu da dodje da to pokupi ?

Hvala unaprijed.
Moja preporuka ti je taj flat rate. I sa običnom pošiljkom stići će za max 7 dana. Plus imaš velike šanse i da ti ne opale carinu, pošto je to mala pošiljka u malo većoj koverti sa mjehurićima.
Usluge drugih dostavnih službi su veće (transport, skladištenje, carinsko posredovanje...)
Ovo će ti donijeti poštar na vrata, ili ćeš dobiti obavijest da podigneš pošiljku u pošti.
Ja se u ovom slučaju ne bih razmišljao. Royal mail mi je uvijek prvi izbor.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
poznanik

#770 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

Zelim da narucim 2 dresa iz Engleske, placanje bih izvrsio karticom. E sad ono sto mene buni, oni meni zaracunavaju dresove + shipment, sve ispadne oko 150 E...
Pretpostavljam da na flat rate misliš ovu opciju u slanju posredstvom Parcelforce Worldwide - http://www.parcelforce.com/send-worldwi ... y-services ?

Svaka isporuka robe koja nije uokvirena propisima Svjetske poštanske unije (UPU - http://www.upu.int/en.html) podrazumijeva obavezno posredovanje u carinjenju od strane komercijalnih zastupnika, bilo DHL, FedEx, IN Time, UPS ili neke od ostalih špediterskih organizacija.

U konkretnom slučaju, u opciji slanja robe ekonomskom klasom, na stranici Parcelforce Worldwide piše da će roba biti primljena posredstvom Pošte u BiH (http://www.parcelforce.com/worldwide-di ... ?account=0) (BiH je u 9. zoni). Isporuka je u roku 5 dana za Sarajevo.

Napomenuću još da je stopa carine za tvoje dresove 15% ili 3% ako na računu bude ispisana Izjava o porijeklu (ako je EU porijekla). Na sve zajedno (vrijednost robe s transportnim troškom + carina) plaćaš pdv.
motorola01

#771 Re: CARINA U BiH

Post by motorola01 »

I ja bih odgovorio ako se drugi nece ljutiti :) . Slobodno idi na standard shipping kao sto je vec rekao dady. Ja sam narucivao i dresove i kojekakve majice, dukserice i sve iz UK i placao sam shipping samo 6 funti i sve je stizalo u roku od 2,5-7 dana. Isporuka je isla nekad preko royalmaila(jednom mi nije stiglo na adresu), a najcesce je stizalo preko UPS i nikad nisam platio ni porez ni carinu. Sve je stiglo uredno na adresu mimo nase poste. Znaci dodje u sanduce ili te pozove telefonom firma koja radi sa UPS-om ovdje u Bosni.

PS.Nemoj da uneses pogresan broj telefona, jer cete vjerovatno zvati telefonom...
Ringhio

#772 Re: CARINA U BiH

Post by Ringhio »

poznanik wrote:

Zelim da narucim 2 dresa iz Engleske, placanje bih izvrsio karticom. E sad ono sto mene buni, oni meni zaracunavaju dresove + shipment, sve ispadne oko 150 E...
Pretpostavljam da na flat rate misliš ovu opciju u slanju posredstvom Parcelforce Worldwide - http://www.parcelforce.com/send-worldwi ... y-services ?

Svaka isporuka robe koja nije uokvirena propisima Svjetske poštanske unije (UPU - http://www.upu.int/en.html) podrazumijeva obavezno posredovanje u carinjenju od strane komercijalnih zastupnika, bilo DHL, FedEx, IN Time, UPS ili neke od ostalih špediterskih organizacija.

U konkretnom slučaju, u opciji slanja robe ekonomskom klasom, na stranici Parcelforce Worldwide piše da će roba biti primljena posredstvom Pošte u BiH (http://www.parcelforce.com/worldwide-di ... ?account=0) (BiH je u 9. zoni). Isporuka je u roku 5 dana za Sarajevo.

Napomenuću još da je stopa carine za tvoje dresove 15% ili 3% ako na računu bude ispisana Izjava o porijeklu (ako je EU porijekla). Na sve zajedno (vrijednost robe s transportnim troškom + carina) plaćaš pdv.

Da parcelforce je u pitanju, preko njih ide shippovanje. No sad u vezi te carine, roba je iz UK, gdje im je sjediste firme. Dali se to gleda po firmi od koje se to salje, ili po proizvodjacu tog dresa, posto sumnjam da Adidas i Puma prave dresove negdje u evropi, nego ce to vjerovatnije biti Indija/Pakistan/Indonezija/Kina.

15% poreza i 17% PDV-a je okruglo 103.65 maraka drzavi, od dvije majce, kojih nema u nasoj prekrasnoj zemlji. To je cisto klepanje po usima, no postoji opcija ovdje da im ja napomenem da mi na racunu stave da je porijeklo robe EU, i onda bi se to moglo i rijesiti s 3% poreza.

Ako uzmemo da je racun 300 maraka, na 300 marka 15% je 45 maraka, na sve ukupno 17%pdv 403.65. Mnogo sto jest jest.

Moze li se to izbjeci sa gift wrapom ? Znam da sam na amazonu koristio caku sa gift vrapom, gdje kupim stvar koja je 100$, stavim gift vrap i racun se ne salje uopste, ili ako koristim diskretno pakovanje onda na kutiji pise cokolada, a u kutiji mobilni telefon.

@motorola01 Hvala drugar.
poznanik

#773 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

Ringhio wrote:Da parcelforce je u pitanju, preko njih ide shippovanje. No sad u vezi te carine, roba je iz UK, gdje im je sjediste firme. Da li se to gleda po firmi od koje se to salje, ili po proizvodjacu tog dresa, posto sumnjam da Adidas i Puma prave dresove negdje u evropi, nego ce to vjerovatnije biti Indija/Pakistan/Indonezija/Kina.
Za ostvarenje beneficija u sniženoj stopi carine, prema sporazumu SSP između BiH i EU, bitna je država porijekla određenog proizvoda.
15% poreza i 17% PDV-a je okruglo 103.65 maraka drzavi, od dvije majce, kojih nema u nasoj prekrasnoj zemlji. To je cisto klepanje po usima, no postoji opcija ovdje da im ja napomenem da mi na racunu stave da je porijeklo robe EU, i onda bi se to moglo i rijesiti s 3% poreza.
Carinu i poreze, pdv, imaju gotovo sve države svijeta. Stopa carine u BiH je među nižim stopama u svijetu, i nije "klepanje" već dadžbina s višestrukim značajem.
Tvoj isporučilac može na obrazac računa unijeti klauzulu da je roba EU porijekla, ali morate obojica znati da se ta Izjava daje pod punom krivičnom odgovornošću.
Ako uzmemo da je racun 300 maraka, na 300 marka 15% je 45 maraka, na sve ukupno 17%pdv 403.65. Mnogo sto jest jest. Moze li se to izbjeci sa gift wrapom ? Znam da sam na amazonu koristio caku sa gift vrapom, gdje kupim stvar koja je 100$, stavim gift vrap i racun se ne salje uopste, ili ako koristim diskretno pakovanje onda na kutiji pise cokolada, a u kutiji mobilni telefon.
"Gift" je samo način (NE)plaćanja određenog proizvoda prilikom kupovine. Svaki proizvod ima svoju vrijednost, bez obzira na njegov procenat rabljenosti, a carina se zasniva na visini te vrijednosti. Ako na računu bude unesena klauzula "gift", carinik će pristupiti određivanju carinske osnovice prema drugim metodama, ali će uspostaviti njenu vrijednost i prema njoj odrediti stopu i iznos za plaćanje.

O "čokoladi i mobitelu" ja ne bih... :-)

Radije pročitaj ovu temu, imaš i ove i slične odgovore još davno napisane.
Ringhio

#774 Re: CARINA U BiH

Post by Ringhio »

@ Poznanik

Hvala...
Bisi

#775 Re: CARINA U BiH

Post by Bisi »

Poznanice,

Molim za pomoc i unaprijed se izvinjavam ako je odgovoreno ovo pitanje.
Zanima me uvoz i carina djecije odjece (razni artikli) i opreme za bebe iz EU zemalja (Njemacka, Holandija, UK, Svedska,...) u komercijalne svrhe? Koja je tarifa i da li ima razlike u samim artiklima, mislim da sam negdje procitala da su neki odjevni artikli za djecu osobodjeni placanja carine?

Hvala!
Post Reply