fetu wrote:postovanje,
prije 2 sedmice sam narucio odjecu i obucu preko
http://www.prodirectselect.com stranice.
imam 2 para patika 3 majce duxerica i kaciket u paketu znaci.
iz dhl su me zvali i rekli da im posaljem dokaz o placanju i kopiju licne karte sto sam i ucinio.
danas sam dobio mail od njih gdje pise da
moram platit 243,90km carinu .
cjena narucene robe iznosi 150€ !!!!
da li sam dobro prosao il je ovo definitivno veliki bezobrazluk,ako jeste koje korake da poduzmem da ih mogu tuziti il da trazim smanjenje carine
pozdrav FETU
Dobio sam mailom kopije kupoprodajnog ugovora i tvoj nalog za plaćanje te robe prema dobavljaču.
Ponuđena i ugovorena cijena za tvoje proizvode je 132,89 USD.
Prodavac ti je dao 3% rabata, i sada ta prodajna cijena ima vrijednost 128,90 USD. Na tu cijenu prodavac ti je zaračunao transport do BiH od 60,00 USD, i nakon toga - UKUPNA prodajna cijena na odredištu u BiH ima iznos od 188,90 USD. Po kursu CBBiH na današnji dan, npr., taj iznos u KM ima vrijednost od 296,57 KM (
http://www.cbbh.ba/?id=4), i to je osnov za carinjenje po odgovarajućim stopama. Odjeća i obuća imaju raspon 10-15%.
Ti si po Nalogu Western Union UniCredit banke prikazao iznos za plaćanje od 139,00 EUR. Zašto?
Na Nalogu WU takođe je prikazan iznos od 271,48 KM što je približno tačna vrijednost, obzirom na kursnu razliku u konverziji valuta, i na koji ti je banka obračunala još 40,00 KM na ime usluge (DHL, ali ni mnogi drugi ne znaju - i ovaj iznos i slična plaćanja u domaćim bankama na ime provizije u doznakama prema inostranim dobavljačima, čine vrijednosti kojima se formira carinska osnovica), ali je na Nalogu, u polju Isplatni iznos prikazan iznos od 1.169,50 USD, i ukupan primljeni iznos - 311,48... ne piše čega. O čemu se radi?
Izračunao sam carinu i pdv prema vrijednosti koje sam pročitao iz Ugovora: ukupna vrijednost u isporuci u BiH - carinska osnovica = 188,90 KM (296,57 KM)
Ne znam koliko je kojih proizvoda isporučeno, ali sam svakako pretpostavio max. stopu, zajedničku, od 15%, pa je:
Carina = 44,49 KM
PDV = 57,98 KM
UKUPNO: 102,47 KM
Ponovo napominjem, sutra zahtijevaj od DHL prikaz računa po kojem ti traže 243,90 KM, skeniraj i pokaži mi ga. Do tada ništa ne plaćaj.