CARINA U BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
topcam
Vozim: uzbrdo

#576 Re: CARINA U BiH

Post by topcam »

Moraju ispuniti "normu", slicno je i sa policijom koja zadnjih dana aktivno radi na popunjavanju
ispraznjenog budzeta.
motorola01

#577 Re: CARINA U BiH

Post by motorola01 »

topcam wrote:Moraju ispuniti "normu", slicno je i sa policijom koja zadnjih dana aktivno radi na popunjavanju
ispraznjenog budzeta.
Slabo policija radi svoj posao.Recimo neki dan prosao sam kroz dvije ulice ukupne duzine od nekih 300-400m(ko je iz Zenice to su ulice kad krenes od sipada gore do sarajevske i prema bivsem upiju,sada dp-u) i samo dva policajca da prodju tom ulicom mogu naplatiti minimalno nekih 1000 KM kazni za nepropisno parkiranje(parkiranje na trotoaru i na ulici u dvosmjernoj ulici)..A sto se tice pregleda,upravu je topcam.Njihov posao za koji dobijaju platu je pregled i carinjenje robe.I nemaju sta naplacivati pregled ako je sve uredu i ako ne spada u robu koju treba cariniti.A oni namjerno samo otvore paket i ponovo ga zalijepe i uzmu 3,5 KM.A to rade jer znaju da se nemas kome zaliti...
KID

#578 Re: CARINA U BiH

Post by KID »

Jedno neobično pitanje ...
Trebam kupiti jedan program za firmu. Plaćanje se vrši žiralno (preko banke).
Nakon izvršene uplate dobijam link za download tog programa..
Skinem sebi program i koristim ga bez problema...

Eh sad... pošto je taj program cca 2000 KM... (mada mislim da nije bitna vrijednost)..
interesuje me da li taj program podliježe plaćanju carine i pdv-a..???

Mislim da ne podliježe..!! Kako da se ocarini nešto, što fizički nije došlo na carinu..??

Jeste li imali ovaj slučaj... please HELP...
Pitarrr82

#579 Re: CARINA U BiH

Post by Pitarrr82 »

KID wrote:Jedno neobično pitanje ...

Eh sad... pošto je taj program cca 2000 KM... (mada mislim da nije bitna vrijednost)..

Mislim da ne podliježe..!! Kako da se ocarini nešto, što fizički nije došlo na carinu..??

Placate samo PDV...
KID

#580 Re: CARINA U BiH

Post by KID »

Pitarrr82 wrote:

Placate samo PDV...
Kako prijatelju...???
Na koji način...???

Ja čovjeku plaćam fakturu i dobijem link za download..!!!

šta da ocarinim... vazduh, link, download...
molim te pojasni mi...
Pitarrr82

#581 Re: CARINA U BiH

Post by Pitarrr82 »

KID wrote:
Pitarrr82 wrote:

Placate samo PDV...
Kako prijatelju...???
Na koji način...???

Ja čovjeku plaćam fakturu i dobijem link za download..!!!

šta da ocarinim... vazduh, link, download...
molim te pojasni mi...
Nisi me dobro ni shvatio :), polako...

Nema klasicnog carinjenja jer nemas sta da tako kazemo ni prikazati a placanje PDV-a izvrsis kroz svoju PDV prijavu jbg, ako i to ne znas kako ide ne mogu ti dalje pomoci nisam u ekonomiji :mrgreen:
KID

#582 Re: CARINA U BiH

Post by KID »

Nema klasicnog carinjenja jer nemas sta da tako kazemo ni prikazati a placanje PDV-a izvrsis kroz svoju PDV prijavu jbg, ako i to ne znas kako ide ne mogu ti dalje pomoci nisam u ekonomiji :mrgreen:[/quote]

da Na to sam i mislio...
hvala.... :mrgreen:
Zavatoni

#583 Re: CARINA U BiH

Post by Zavatoni »

KID wrote:Nema klasicnog carinjenja jer nemas sta da tako kazemo ni prikazati a placanje PDV-a izvrsis kroz svoju PDV prijavu jbg, ako i to ne znas kako ide ne mogu ti dalje pomoci nisam u ekonomiji :mrgreen:

da Na to sam i mislio...
hvala.... :mrgreen:
A da si softver kupio na CD-u, morao bi platiti carinu...na CD...ne na ono što je na CD-u...:D
poznanik

#584 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

topcam wrote:Ispune normu na nama malima pa progledaju velikima kroz prste.

Ili smatras 3,5 KM carine opravdano na 3 cokolade. (ukupna cijena posiljke sa postarinom 7 €)

Nije toliko bezobrazno, koliko je frustrirajuce i cisto maltretiranje.
Ovdje se ne radi o plaćanju carine, već o plaćanju naknade za manipulativne radnje učinjene od strane poštanskih službenika.
UINO ("carina") ne naplaćuje radnje i postupke u carinjenju roba i usluga.
poznanik

#585 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

Ukoliko je program na računu prikazan zasebno od nosača, na kojem je phranjen, ne carini se. U tom slučaju carini se samo nosač. Ukoliko je program isporučen na nekom nosači i čija je vrijednost prikazana jedinstvenom cijenom, carini se po tarifnom broju i stopi za taj nosač, ali prema jedinstvenoj cijeni prikazanoj na računu.
U internet trgovini, u kojoj je nemoguće ditribuirati i otpremiti nosač, program ne podiježe carinjenju.
Last edited by poznanik on 23/03/2012 12:41, edited 1 time in total.
Zavatoni

#586 Re: CARINA U BiH

Post by Zavatoni »

U Hrvatskoj se onda carinjenje softvera jako razlikuje u odnosu na našu legislativu...a pretpostavljam da je ovo u Hrvatskoj već usklađeno sa EU normama.

http://www.carina.hr/Glasnogovornik/PIOEntitet.aspx

U slučaju da software dolazi s interneta, s carinskog stanovišta, ne postoji fizički roba koja se uvozi te isti ne podliježe carinskom postupanju. Prilikom uvoza software-a koji se nalazi na određenom mediju, kao npr. disketa, magnetski disk i sl., medij je taj koji podliježe obvezi carinjenja.
poznanik

#587 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

Zavatoni wrote:U Hrvatskoj se onda carinjenje softvera jako razlikuje u odnosu na našu legislativu...a pretpostavljam da je ovo u Hrvatskoj već usklađeno sa EU normama.

U slučaju da software dolazi s interneta, s carinskog stanovišta, ne postoji fizički roba koja se uvozi te isti ne podliježe carinskom postupanju. Prilikom uvoza software-a koji se nalazi na određenom mediju, kao npr. disketa, magnetski disk i sl., medij je taj koji podliježe obvezi carinjenja.
Pa sve isto sam i ja napisao :-)

Osim toga, naš Zakon o carinskoj politici kreiran je mnogo prije hrvatskog i već tada je bio usklađen sa direktivama EU.
Zavatoni

#588 Re: CARINA U BiH

Post by Zavatoni »

poznanik wrote:
Zavatoni wrote:U Hrvatskoj se onda carinjenje softvera jako razlikuje u odnosu na našu legislativu...a pretpostavljam da je ovo u Hrvatskoj već usklađeno sa EU normama.

Pa sve isto sam i ja napisao :-)
Zaista nisam imao namjeru da raspravljam...naročito jer vidim da si 'u priči' u kojoj ja baš i nisam...vjerovatno sam te pogrešno shvatio jer si na referenciranom linku naveo:

Iz ovog sam protumačio da je u BiH zakonski propisano carinjenje kompjuterskog programa...a ogromna je razlika kada se carini medij na kojem se nalazi program (košta recimo 1 EUR), ali ne i program na njemu koji može koštati recimo 5.000 EUR.

Uglavnom sad smo se shvatili...carini se medij, ali ne i 'pamet' koja se na tom mediju nalazi.
poznanik

#589 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

Zavatoni wrote:...Uglavnom sad smo se shvatili...carini se medij, ali ne i 'pamet' koja se na tom mediju nalazi.
Visina carine za pamet određuje se prema mediju na koji je ta pamet pohranjena, prema stopi carine koja je određena za taj medij, pod određenim uslovima u isporuci.
Last edited by poznanik on 23/03/2012 12:43, edited 1 time in total.
topcam
Vozim: uzbrdo

#590 Re: CARINA U BiH

Post by topcam »

poznanik wrote:
topcam wrote:Ispune normu na nama malima pa progledaju velikima kroz prste.

Ili smatras 3,5 KM carine opravdano na 3 cokolade. (ukupna cijena posiljke sa postarinom 7 €)

Nije toliko bezobrazno, koliko je frustrirajuce i cisto maltretiranje.
Ovdje se ne radi o plaćanju carine, već o plaćanju naknade za manipulativne radnje učinjene od strane poštanskih službenika.
UINO ("carina") ne naplaćuje radnje i postupke u carinjenju roba i usluga.
Image

Znam ja o cemu se radi, ali nije fer, kako god se taj "taksirat" zvao.
Tom logikom mogu svako obicno pismo otvoriti i pogledati da slucajno nema vrjednosnih papira.

Zaljepit ovu naljepnicu vrijednu 3,5 KM i "Bog te veselio".
Zavatoni

#591 Re: CARINA U BiH

Post by Zavatoni »

poznanik wrote:
Zavatoni wrote:...Uglavnom sad smo se shvatili...carini se medij, ali ne i 'pamet' koja se na tom mediju nalazi.
Ne, carini se "pamet" ali se visina carine određuje prema mediju na koji je ta pamet pohranjena, prema stopi carine koja je određena za taj medij.
Onda kod nas nije isti slucaj kao u Hrvatskoj, gdje softver (pamet) ne podlijeze carinjenju...samo se carini medij (disk) na kojem taj softver dolazi...u slucaju preuzimanja (kupovine) softvera sa interneta uopce nema carine...
poznanik

#592 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

[quote="Zavatoni"][quote="poznanik"][quote="Zavatoni"]...Uglavnom sad smo se shvatili...carini se medij, ali ne i 'pamet' koja se na tom mediju nalazi.[
Nisi dobro shvatio propise hrvatske carine, isti su kao i u nas. Carini se software, ali zavisno od toga da li je na računu prikazan odvojeno od medija na kojem se nalazi. Ukoliko je prikazan odvojeno - ne carini se, ukoliko je software isporučen na nekom mediju s prikazanom jedinstvenom cijenom, onda se carini shodno tom mediju.
Last edited by poznanik on 23/03/2012 12:17, edited 1 time in total.
kOmpir

#593 Re: CARINA U BiH

Post by kOmpir »

poznanik wrote:
kOmpir wrote:Jučer pričam s nekim slovencem, on naručuje pakete vrijednosti i do 100$, težine oko 1 kg, i još uvijek ga nisu carinili. A ja čim naručim nešto preko pola kile strepim; skoro su me htjeli cariniti za paket težine 790 gr (iako je netto 400 gr) koji je koštao 30$. Srećom pa su carinici u mom gradu razumni, inače bi platio skuplje pitu neg' tepsiju (fitosanitarni pregled za čaj). Na kraju mi rekoše da manje naručujem.
Težina pošiljke nije relevantna u poštanskom saobraćaju u određenju oslobađanja od plaćanja carine na vrijednost robe do 50 KM. Relevantna je vrijednost.
Znači mogu nastaviti naručivati čajeve X težine vrijednosti do 50 KM, dobijati pozive za carinjenje i izvući se prilaganjem računa ?
poznanik

#594 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

kOmpir wrote:Znači mogu nastaviti naručivati čajeve X težine vrijednosti do 50 KM, dobijati pozive za carinjenje i izvući se prilaganjem računa ?
Relevantna je vrijednost robe prijavljene za carinjenje, nikako težina.
Zavatoni

#595 Re: CARINA U BiH

Post by Zavatoni »

poznanik wrote:
Nisi dobro shvatio propise hrvatske carine, isti su kao i u nas, .
Nijednog trenutka nisam ni sporio tvoje očigledno poznavanje problematike. U svakom slučaju sad je puno jasnije i hvala na detaljnom objašnjenju.
Hunkar

#596 Re: CARINA U BiH

Post by Hunkar »

@poznanik: ova pravila o proizvodima iz EU: sta ako proizvod dodje npr. iz amerike, ali je proizveden u EU (danska). Kolika se tada carina placa? Takodjer, da li dimenzije paketa utjecu na carinu, ili samo deklarisana vrijednost?

hvala :)
kojeime

#597 Re: CARINA U BiH

Post by kojeime »

Hunkar wrote:@poznanik: ova pravila o proizvodima iz EU: sta ako proizvod dodje npr. iz amerike, ali je proizveden u EU (danska). Kolika se tada carina placa? Takodjer, da li dimenzije paketa utjecu na carinu, ili samo deklarisana vrijednost?

hvala :)
Dimenzije i tezina ne uticu direktno na carinu, ali uticu indirektno. Dimenzije mozda i ne ali tezina uvijek indirektno utice na carinu.

To znaci da nema veze velicina paketa i njegova tezina na visinu carine, vec vrijednost sadrzaja. To bi bio direktan uticaj, kojeg kao takvog, nema.

Indirektan uticaj bi bio da nestandardne dimenzije paketa, ako ih prevoznik ne odbije, dakle ako preuzme da preveze posiljku, mogu uticati na cijenu transporta. Tezina uvijek utice na cijenu transporta (veca tezina, skuplji transport). Kako se transport takodje carini i porezuje (cijena transporta se dodaje vrijednosti posiljke pa se ukupna suma carini i porezuje) dimenzije (mozda) i tezina (uvijek) indirektno uticu na visinu carine.
poznanik

#598 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

Hunkar wrote:@poznanik: ova pravila o proizvodima iz EU: sta ako proizvod dodje npr. iz amerike, ali je proizveden u EU (danska). Kolika se tada carina placa? Takodjer, da li dimenzije paketa utjecu na carinu, ili samo deklarisana vrijednost?hvala :)
Za određivanje države porijekla proizvoda postoje utvrđen način i propis, odnosno uslovi koje određeni proizvod mora ispunjavati da bi dobio status robe s porijeklom iz neke države. Svaka država izdaje Certifikat of Origin za neki svoj proizvod, tako i sve države članice EU, ali je između država EU dogovoren poseban trgovinski propis o carinskim olakšicama, koji se dokazuje obrascem EUR1.
Taj obrazac, tu formu - EUR1, prihvatile su i druge države, koje u međusobnoj trgovinskoj razmjeni priznaju porijeklo određene robe.
Ukoliko se određena roba nalazi u "carinskom statusu" u, npr. Brazilu, a proizvedena je u Danskoj, ta roba, ukoliko na njoj nisu učinjeni radovi na njenoj izmjeni, i dalje ima status danskog preferencijalnog porijekla. Za dokazivanje danskog porijekla ne mora se ići u Dansku, EUR1, u kojem će pisati dansko porijeklo, sa svim ostalim parametrima koje služe za prepoznavanje te robe, može izdati i brazilska država. Taj, takav, EUR1 zove se Zamjenski EUR, i priznat je kao i originalni, a sačinjen je na osnovama originalnog obrasca, koji se nalazi, u konkretnom primjeru, u trajnom posjedu Brazila.

Za određivanje carinske vrijednosti relevantna je vrijednost robe, nikako njena zapremina, težina, način pakovanja, i sl. Naravno, posredno, vrijednost zavisi i od dimenzija ambalaže, otprilike onako kako je objasnio @kojeim
Hunkar

#599 Re: CARINA U BiH

Post by Hunkar »

hvala :D
novi.dan.nova.nafaka

#600 Re: CARINA U BiH

Post by novi.dan.nova.nafaka »

Da se pritefterim... :-D
Post Reply