Prosli put mi je zapeo u sarajevu i tu su trazili da im dostavim o vrijednosti sve, evo sada pise clearance process completed i departed, napustilo sarajevo za banja luku, nadam se da nece biti deranja.zincx wrote:Danas došao paket DHL-om, 210 maraka, 0 maraka troškova.alentje wrote:Ja upravo usao da upitam o carini preko kurirskih sluzbi, kad vidim da vec vodite diskusiju. Ranije sam imao problema sa DHL-om dok je vazilo pravilo do 50KM.
Sada mi opet nesto ide DHL-om i citam da na stranici navode da limit od 300KM vazi samo za poklon koji ti fizicko lice posalje bez placanja, a za narucivanje se sve carini. Kako nas onda u proteklom periodu mediji obavjestavaju da je 300KM za narucenu i placenu robu a 90KM za poklon koji nisi platio, tj od prijatelja ili sl. Bukvalno obrnuto znaci veze s vezom, ili nisu azurirali web stranicu ili krse zakon?
Javim i ja kroz koji dan sta bude.
Repeat:
http://www.sluzbenilist.ba/page/akt/PQMVaPuNJM0=
CARINA U BiH
Moderator: anex
-
alentje
#5501 Re: CARINA U BiH
-
Melo15
#5502 Re: CARINA U BiH
Ako ti ne traze nista prije nego ti posalju nece ti traziti ni kad ti donesualentje wrote:Prosli put mi je zapeo u sarajevu i tu su trazili da im dostavim o vrijednosti sve, evo sada pise clearance process completed i departed, napustilo sarajevo za banja luku, nadam se da nece biti deranja.zincx wrote:Danas došao paket DHL-om, 210 maraka, 0 maraka troškova.alentje wrote:Ja upravo usao da upitam o carini preko kurirskih sluzbi, kad vidim da vec vodite diskusiju. Ranije sam imao problema sa DHL-om dok je vazilo pravilo do 50KM.
Sada mi opet nesto ide DHL-om i citam da na stranici navode da limit od 300KM vazi samo za poklon koji ti fizicko lice posalje bez placanja, a za narucivanje se sve carini. Kako nas onda u proteklom periodu mediji obavjestavaju da je 300KM za narucenu i placenu robu a 90KM za poklon koji nisi platio, tj od prijatelja ili sl. Bukvalno obrnuto znaci veze s vezom, ili nisu azurirali web stranicu ili krse zakon?
Javim i ja kroz koji dan sta bude.
Repeat:
http://www.sluzbenilist.ba/page/akt/PQMVaPuNJM0=
-
alentje
#5503 Re: CARINA U BiH
Dostavlja mi se danas paket preko DHL Expressa, vrijednosti 450KM, nije carinjen. Pisalo free shipping pa sam mislio da ide standardnom postom, a lik mi posla DHL broj pracenja, meni odma tlak pao.
Ranije su pravili problem a izgleda da su sada dosli sebi. Mada na stranici DHL-a pise da limit od 300KM vazi samo kada vam fizicko lice tj. prijatelj ili slicno posalje poklon bez placanja, ili je to greska ili sta nemam pojma.
Neka pise jos ko je skoro primao DHL-om, iskustva sa carinjenjem, pa da navalimo preko njih ako vec ide bez problema.
Ranije su pravili problem a izgleda da su sada dosli sebi. Mada na stranici DHL-a pise da limit od 300KM vazi samo kada vam fizicko lice tj. prijatelj ili slicno posalje poklon bez placanja, ili je to greska ili sta nemam pojma.
Neka pise jos ko je skoro primao DHL-om, iskustva sa carinjenjem, pa da navalimo preko njih ako vec ide bez problema.
- zemomak
#5504 Re: CARINA U BiH
i meni dosao danas dhl, vrijednost oko 150 KM...nista platio nisam...extra
-
BJB
#5505 Re: CARINA U BiH
Carine li se parfemi kao prije? Ima li veze ako je samo jedan parfem?
- choxnox
#5506 Re: CARINA U BiH
Vjerovatno se carine i dalje jer nije bilo govora o promjenama za ovu kategoriju. Parfemi, kafa, alkohol i cigare se smatraju visokotarifnom robom i ide carinjenje bez obzira na iznos.BJB wrote:Carine li se parfemi kao prije? Ima li veze ako je samo jedan parfem?
-
channel10
#5508 Re: CARINA U BiH
Čini mi se da ne carine do 50 ml, ali edc i čini mi se edt.choxnox wrote:Vjerovatno se carine i dalje jer nije bilo govora o promjenama za ovu kategoriju. Parfemi, kafa, alkohol i cigare se smatraju visokotarifnom robom i ide carinjenje bez obzira na iznos.BJB wrote:Carine li se parfemi kao prije? Ima li veze ako je samo jedan parfem?
Ima sve u službenom listu..
- choxnox
#5509 Re: CARINA U BiH
Meni su prosle godine carinili 35 ml - izaslo carine i PDV-a koliko je kostao parfem...channel10 wrote:Čini mi se da ne carine do 50 ml, ali edc i čini mi se edt.choxnox wrote:Vjerovatno se carine i dalje jer nije bilo govora o promjenama za ovu kategoriju. Parfemi, kafa, alkohol i cigare se smatraju visokotarifnom robom i ide carinjenje bez obzira na iznos.BJB wrote:Carine li se parfemi kao prije? Ima li veze ako je samo jedan parfem?
Ima sve u službenom listu..
-
channel10
#5510 Re: CARINA U BiH
Uvijek se carinilo, ali ovim zakonom je cini mi se oslobođena toaletna voda i ne znam sta jod do 50 ili 75 ml. Eh sad jel toaletna voda edt, to ne znam
, ali nađite na ovoj temi službeni list kad je objavljen ovaj zakon i pročitajte ovo sto vam govorim jer se bas ne sjećam kako je 100 posto tačno, ali nesto je sigurno oslobođeno carine.
- zlo zlo
#5511 Re: CARINA U BiH
edp je jedino parfem,
edt je toaletna voda, a edc je još slabije od toaletne vode
edt je toaletna voda, a edc je još slabije od toaletne vode
-
channel10
#5512 Re: CARINA U BiH
De onda neka neko nadje na ovoj temi onaj službeni list kad je izašao zakon, pa da sve to potvrdimo. Kucam sa telefona pa mi je teze naći nego nekome sa kompa.
Našao sam: član. 26 kaže, ukoliko fizičko lice šalje fizičkom licu i alkohol i cigare i parfem, postoje ograničenja kod oslobađanja carine i to izmedju ostalog parfem do 50 ml i toaletna voda do 250 ml.
Znaci samo fizika
, ništa pravna lica.
Našao sam: član. 26 kaže, ukoliko fizičko lice šalje fizičkom licu i alkohol i cigare i parfem, postoje ograničenja kod oslobađanja carine i to izmedju ostalog parfem do 50 ml i toaletna voda do 250 ml.
Znaci samo fizika
-
tnt-tunja
#5513 Re: CARINA U BiH
Ukoliko kineski shopovi nude Belgijsku poštu kao shipping metodu, to i dalje znaci da se salje iz Kine, HongKonga do Belgije pa da oni preuzimaju odatle za Bosnu dalje?
U tom slucaju je li ima prednosti ta belgijska posta u odnosu na Singapore Post?
U tom slucaju je li ima prednosti ta belgijska posta u odnosu na Singapore Post?
-
daramo
#5515 Re: CARINA U BiH
Jel vama naplaćuju od kada je novi zakon poštarinu u iznosu od 1,8KM na sve pakete?
Meni danas poštar naplati i reče da to ide od sada na sve pakete.
U pitanju je HP Mostar, manji paketić koji uopće nije otvaran na carini, niti pregledan.
Lopovluk žešći, kakva poštarina koju plaća primatelj, ako poštarinu već plaća pošiljatelj u Kini.
Znao sam da će lopine nešto izmisliti, ovako 1,8km na svaki paket i nabere se više a ne rade ništa, niti pregledaju paket, samo lijepi.
Sad se ne isplati naručivati ništa jeftinije.
U pitanju je HP Mostar, manji paketić koji uopće nije otvaran na carini, niti pregledan.
Lopovluk žešći, kakva poštarina koju plaća primatelj, ako poštarinu već plaća pošiljatelj u Kini.
Znao sam da će lopine nešto izmisliti, ovako 1,8km na svaki paket i nabere se više a ne rade ništa, niti pregledaju paket, samo lijepi.
- zlo zlo
#5516 Re: CARINA U BiH
meni danas pošiljka u sandučiću bez ikakve naknade (hp mostar) jel ti imala ta pošiljka bilo kakav tg, kineski ili bilo kakav, tj bar kod?
-
daramo
#5517 Re: CARINA U BiH
Preporučena pošiljka, PostNL s TN, vrijednosti oko 6$.zlo zlo wrote:meni danas pošiljka u sandučiću bez ikakve naknade (hp mostar) jel ti imala ta pošiljka bilo kakav tg, kineski ili bilo kakav, tj bar kod?
Onda vjerovatno ide 1,8KM na sve preporučene pošiljke ili slučajni uzorak, koji im se paketić svidi lijepi.
Ne znam po kojem bi drugom osnovu ovo naplaćivali?
Evo vidim da su naljepili neki svoj TN, koji lopovluk.
Znači iako pošitalj plati poštarinu i TN, oni naplate isto i primatelju.
- zlo zlo
#5518 Re: CARINA U BiH
vidim na njihovoj stranici obavijest o tome, koja glupost, ti taj njihov tn ionako ne znaš pa ne možeš po njemu tražit pošiljku, znači nema koristi od toga, isto tako pošiljke na području hp mostara, znaci od pošte do onih 100 metara koje poštar prođe da ih dostavi
Koga tu kontroliraju?? Kakva veća sigurnost pošiljke, mamu ih ono
Meni bila obična kina pošiljka, 5 dolara s kineskim tg.
Meni bila obična kina pošiljka, 5 dolara s kineskim tg.
-
daramo
#5519 Re: CARINA U BiH
Gdje si našao tu obavijest?
Valjda da ne izgube pošiljku od Bišća do Mostara, čisti lopovluk, odakle njima uopće pravo da samoinicijativno lijepe TN i naplaćuju poštarinu.
Gle te ideje lijepi svoj tn na tuđi i zarađuj.
Ako će već izgubiti pošiljku na par km koja je prošla pola svijeta nek se odmah ugase kad ne znaju obavljati posao.
Ma znao sam da je predobro da bi bilo istinito, moraju oni nešto smisliti da opeljuše korisnike.
Šta je s bh poštom i poštom rs, jesu oni počeli isto primjenjivati ili samo hp Mostar?
Valjda da ne izgube pošiljku od Bišća do Mostara, čisti lopovluk, odakle njima uopće pravo da samoinicijativno lijepe TN i naplaćuju poštarinu.
Gle te ideje lijepi svoj tn na tuđi i zarađuj.
Ako će već izgubiti pošiljku na par km koja je prošla pola svijeta nek se odmah ugase kad ne znaju obavljati posao.
Ma znao sam da je predobro da bi bilo istinito, moraju oni nešto smisliti da opeljuše korisnike.
Šta je s bh poštom i poštom rs, jesu oni počeli isto primjenjivati ili samo hp Mostar?
- zlo zlo
#5520 Re: CARINA U BiH
pošta rs je kako pričaju, na njihovoj stranici umotano kao članak o još boljoj web kupovini
onaj dio koji ne kontam, a taj tn, kako da ga ja pratim ako ne znam za njega i koji je, ajd da bar ti dođe sms,mejl, imate pošiljku taj i taj tn.
onaj dio koji ne kontam, a taj tn, kako da ga ja pratim ako ne znam za njega i koji je, ajd da bar ti dođe sms,mejl, imate pošiljku taj i taj tn.
-
daramo
#5521 Re: CARINA U BiH
Da još bolja pljačka korisnika, ionako naplaćuju najskuplji carinski pregled.
Toliko sigurnija kupovina da je sad isplativije bez TN sve pošiljke manje vrijednosti.
Nadoće oni na još koju ideje kako da "olakšaju" internet kupovinu.
Toliko sigurnija kupovina da je sad isplativije bez TN sve pošiljke manje vrijednosti.
Nadoće oni na još koju ideje kako da "olakšaju" internet kupovinu.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#5522 Re: CARINA U BiH
Jesi li ga upitao na osnovu čega, kojeg zakona? Posta RS to radi, ali ostale dvije poste to nisu radile, odnosno nije bilo odluke.daramo wrote:Jel vama naplaćuju od kada je novi zakon poštarinu u iznosu od 1,8KM na sve pakete?
-
daramo
#5523 Re: CARINA U BiH
Ma kao da poštar zna, kaže od sada je tako.un1ted wrote: Jesi li ga upitao na osnovu čega, kojeg zakona? Posta RS to radi, ali ostale dvije poste to nisu radile, odnosno nije bilo odluke.
Kakav crni zakon, naplaćuju po istom "zakonu" po kojem naplaćuju i carinski pregled 4KM dok je kod ostalih pošta 2.5KM.
Dakle po svom "zakonu", kako im se ćefne tako deri korisnike koji su prisiljeni koristiti njihove usluge.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#5524 Re: CARINA U BiH
Posta ima pravo napalcivati "carinski pregled". Ima navedeno u njihovom cjenovniku na šta se sve odnosi.
Ovo od 1.8KM ima za RS i njihovu poštu, ali za druge dvije nije bilo zakona/odluke. Ne može naplaćivati ako nema odluke, odnosno pismene potvrde. Sutra ti može doći poštar i tražiti 5KM i ti platiš, jer eto poštar traži.
Ovo od 1.8KM ima za RS i njihovu poštu, ali za druge dvije nije bilo zakona/odluke. Ne može naplaćivati ako nema odluke, odnosno pismene potvrde. Sutra ti može doći poštar i tražiti 5KM i ti platiš, jer eto poštar traži.
-
daramo
#5525 Re: CARINA U BiH
Ima pravo ali nema po višoj cijeni.
Kako se carinski pregled u Sarajevu može naplatiti 2,5KM a u Mostaru 4KM?
Kakav je to zakon koji propisuje različitu cijenu u istoj državi za istu carinsku uslugu u Mostaru i Sarajevu?
Evo na stranici piše da naplaćuju poštarinu za rukovanje preporučenom pošiljkom u unutarnjem prometu u minimalnom iznosu od 1,80 KM.
Znači ovo je minimalan iznos, koliko tek onda uzimaju za veće pakete jer je ovo kod mene bio manji.
https://www.post.ba/novosti/hpmostar/?i ... b661e807b6
Kako se carinski pregled u Sarajevu može naplatiti 2,5KM a u Mostaru 4KM?
Kakav je to zakon koji propisuje različitu cijenu u istoj državi za istu carinsku uslugu u Mostaru i Sarajevu?
Evo na stranici piše da naplaćuju poštarinu za rukovanje preporučenom pošiljkom u unutarnjem prometu u minimalnom iznosu od 1,80 KM.
Znači ovo je minimalan iznos, koliko tek onda uzimaju za veće pakete jer je ovo kod mene bio manji.
https://www.post.ba/novosti/hpmostar/?i ... b661e807b6