CARINA U BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
HAVANA

#476 Re: CARINA U BiH

Post by HAVANA »

poznanik wrote:
♥ Julianna ♥ wrote:A da li carinik ima pravo, ako mu se cijena neke robe koja je istaknuta na računu čini nerealno niska (prema njegovim procjenama) sam procjeniti robu na veću vrijednost? Ta njegova cijena je naravno odokativna i nije u skladu s onim što je zaista plaćeno za to.
Ne. Propisan je postupak utvrđivanja vrijednosti robe i carinske osnovice.

Zašto onda konkretno na carini sarajevo ne primjenjuju član 26 ZOCP-a, dok u drugim carinskim ispostavama radi ko sta hoce i tako dovode u nepravedan položaj sva fizicka i pravna lica koja robu carine u sarajevu?
Radi li uopste iko usporedbu naplacenih prihoda (iste robe) po carinskim ispostavama?
Za lijeka im trebalo.
Neka pregledaju malo grude,novi grad,gradisku,sokolac...
poznanik

#477 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

HAVANA wrote:Zašto onda konkretno na carini sarajevo ne primjenjuju član 26 ZOCP-a, dok u drugim carinskim ispostavama radi ko sta hoce i tako dovode u nepravedan položaj sva fizicka i pravna lica koja robu carine u sarajevu?
Radi li uopste iko usporedbu naplacenih prihoda (iste robe) po carinskim ispostavama?
Za lijeka im trebalo.
Koja tačka 26-tice se ne primjenjuje? Prihodi se slijevaju na jedinstven račun, i ne raspoređuju se po "zaradi".

Cernica samo dosljedno provodi ZOCP, drugi ne...
♥ Julianna ♥

#478 Re: CARINA U BiH

Post by ♥ Julianna ♥ »

Trebaju biti svjesni da nismo glupi. Niko od nas nema sad vremena sjesti pa tabiriti carinske propise, ali ni to nije problem kad se čovjek zainati, pa im pošalje prigovor, pa uzme imena, pa im uporedi slučajeve, pa im malo zakomplikuje život itd. Ovo govorim zbog svog primjera gdje su me nazvali i pitali a kako je moguće da ova trenerka košta 19dolara, iako im na računu piše sve.Pa mi na kraju obračunali sve da mi se zanebesalo.

Eh onda one silne ubleha takse, pa plaćanje carine na poštarinu..znam ja da je to pitanje postojećih propisa, ali ipak naplaćivanje carine na poštarinu :-) ako je to standard u carinskoj politici svuda, ne samo kod nas, e pa ni tad nije ok.

I još jedva stvar, u zadnje vrijeme carine maltene sve, što je prolazilo prije par godina bez ikakvih problema. Jasno je meni da hoće time da natjeraju da se troše pare u BiH, ali nek jedostavno znaju da ne mogu i da će se opet više isplatiti da se naruči s vana nego da se ovdje plaćaju 300% marže našim lopovima. Govorim o robi široke potrošnje, garderobi itd. Pa čak i nakit i satovi i elektronika..sve se više isplati naručiti, nego ovdje kupovati.
karanana

#479 Re: CARINA U BiH

Post by karanana »

jesi sigurna da naplacuju carinu na postarinu? pdv da, ali mislim da ne naplacuju carinu. mada vise nisam ni siguran.

koju stranicu koristis za kupovinu svega i svacega?
HAVANA

#480 Re: CARINA U BiH

Post by HAVANA »

poznanik wrote:
HAVANA wrote:Zašto onda konkretno na carini sarajevo ne primjenjuju član 26 ZOCP-a, dok u drugim carinskim ispostavama radi ko sta hoce i tako dovode u nepravedan položaj sva fizicka i pravna lica koja robu carine u sarajevu?
Za lijeka im trebalo.
Koja tačka 26-tice se ne primjenjuje? Prihodi se slijevaju na jedinstven račun, i ne raspoređuju se po "zaradi".

Cernica samo dosljedno provodi ZOCP, drugi ne...

Na koji nacin da opstanu pravna lica u sarajevu sa nelojalnom konkurencijom iz drugih gradova?
Na koji nacin da budu konkurentni na trzistu ako se trenira strogoca samo u sarajevu?
Na koji nacin da prodaju robu koja je placena npr. 3700 eura sa svim pratecim dokumentima navedenim u čl.26...a oni carine tu istu robu na 23000km(po njima vrijedi 28500km sa carinom i pdv-om)...usput ,trzisna vrijednost te robe je 17000km sa carinom i pdv-om...
Zasto se to samo primjenjuje na pojedincima?
Zasto za asu... vazi član 26...
Zasto njima nije osnovica novonabavna vrijednost vozila iz kataloga,nego po fakturi?
Čemu sluzi član 26?
Zasto maltretiraju ljude koji godinama carine u sarajevu i nece nigdje drugo da rade?
Hiljadu zasto...nijedno zato...Nemoguce je i uci do gospodina da objasni nebuloze koje rade.
Svoje price da ce svima biti isto nek okace macku o rep.I ako bude...do tada ce zatvoriti pola firmi ili ce ih natjerati da i oni kupuju licne karte od nekih baba po bosanskim vukojebinama...
U ratu me nisu otjerali iz sarajeva...u miru izgleda hoce...
poznanik

#481 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

HAVANA wrote:Na koji nacin da opstanu pravna lica u sarajevu sa nelojalnom konkurencijom iz drugih gradova?
Na koji nacin da budu konkurentni na trzistu ako se trenira strogoca samo u sarajevu?
Na koji nacin da prodaju robu koja je placena npr. 3700 eura sa svim pratecim dokumentima navedenim u čl.26...a oni carine tu istu robu na 23000km(po njima vrijedi 28500km sa carinom i pdv-om)...usput ,trzisna vrijednost te robe je 17000km sa carinom i pdv-om...
Zasto njima nije osnovica novonabavna vrijednost vozila iz kataloga,nego po fakturi?
Čemu sluzi član 26?
Zasto maltretiraju ljude koji godinama carine u sarajevu i nece nigdje drugo da rade?
Hiljadu zasto...nijedno zato...Nemoguce je i uci do gospodina da objasni nebuloze koje rade.
Svoje price da ce svima biti isto nek okace macku o rep.I ako bude...do tada ce zatvoriti pola firmi ili ce ih natjerati da i oni kupuju licne karte od nekih baba po bosanskim vukojebinama...
Svako kršenje propisa, na bilo kojoj CI treba evidentirati i prijaviti, moguće je i anonimno. Samo dosljednom primjenom pravila i propisa moguće je ostvariti ravnopravnost u procedurama, neovisno o kojoj robi se radi, ili o kojem uvozniku, ili čak o kojem špediteru kao posredniku, zakon je jednak za sve, i svi su odgovorni.

Teško je komentirati pojedinačne slučajeve, posebno bez konkretnih podataka i sa "uopštenim" primjedbama. Svaki predmet na carini je predmet za sebe, svako vozilo npr. ima svoje zasebne karakteristike i vrijednost. Ne branim nikog i ne smunjam da su u određenim carinskim ispostavama, vremenom, izgrađeni neki posebni ili odnosi sa više simpatija, možda interesni, između carinika i špeditera. Pa čak i vozači kamiona imaju određeni značaj, ukoliko su u terminalima prisutni godinama, i ukoliko su dokazali izbjegavanje sumnjivih radnji ili namjera.

Sarajevska ispostava je najveća i najprometnija u državi, i s razlogom se smatra "ogledalom" u BiH, tako da je donekle i opravdana rigoroznija primjena pravila i propisa. U manje prometnim ispostavama normalno je da je protok roba brži, ali i u takvim okolnostima provedbeni postupak mora biti usklađen sa zakonom, tu nema dileme.

Inače, Zakon o carinskoj politici je omogućio pravo na žalbu za sve postupke u bilo kojoj proceduri. Svaki špediter je certificiran i ovlašten za posredovanje i u tom dijelu carinskog postupanja sa robama, i komunikacija između carinika i uvoznika vrši se posredstvom špeditera, mada postoje izuzeci, ali samo na zahtjev carine.
poznanik

#482 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

♥ Julianna ♥ wrote:...Eh onda one silne ubleha takse, pa plaćanje carine na poštarinu..znam ja da je to pitanje postojećih propisa, ali ipak naplaćivanje carine na poštarinu :-) ako je to standard u carinskoj politici svuda, ne samo kod nas, e pa ni tad nije ok...
Na ovoj temi, nekoliko postova ili stranica nazad, pisao sam o postupku utvrđivanja carinske osnovice na rabljenu robu, i o svim parametrima koji su uključeni u visinu carinske osnovice. Nemam sada vremena da ponavljam, pa pokušaj tamo naći odgovor na svoje pitanje i nedoumice.
HAVANA

#483 Re: CARINA U BiH

Post by HAVANA »

poznanik wrote:
HAVANA wrote:Na koji nacin da opstanu pravna lica u sarajevu sa nelojalnom konkurencijom iz drugih gradova?
Čemu sluzi član 26?
Svako kršenje propisa, na bilo kojoj CI treba evidentirati i prijaviti, moguće je i anonimno. Samo dosljednom primjenom pravila i propisa moguće je ostvariti ravnopravnost u procedurama, neovisno o kojoj robi se radi, ili o kojem uvozniku, ili čak o kojem špediteru kao posredniku, zakon je jednak za sve, i svi su odgovorni.

Teško je komentirati pojedinačne slučajeve, posebno bez konkretnih podataka i sa "uopštenim" primjedbama. Svaki Sarajevska ispostava je najveća i najprometnija u državi, i s razlogom se smatra "ogledalom" u BiH, tako da je donekle i opravdana rigoroznija primjena pravila i propisa. U manje prometnim ispostavama normalno je da je protok roba brži, ali i u takvim okolnostima provedbeni postupak mora biti usklađen sa zakonom, tu nema dileme.

Nema sta bit rigoroznija ovde a tamo ne. :-)
Žalio sam se ja,par puta...par puta i dobio...par puta me nikad nisu ni zvali...
A i prvo plati...pa se zali...
Sta je njima interes?Da pravna lica rade ili da cvjeta crno trziste?
Mene kao uvoznika ne zanima nikakva rigoroznost.Ako sam ja robu platio 3700 eura po zakonu se mora i cariniti na 3700 eura.I kada on podigne osnovicu a ja platim carinu i pdv na tu uvecanu vrijednost...ja opet ulaznu kalkulaciju i izlaznu cijenu robe radim prema ulaznoj fakturi robe...Tako da pored nebulozne carinske deklaracije od nekih 28500 km sa carinom i pdv-om(procijenjene vrijednosti...ja tu robu prodam kupcu za 16000km sa carinom i pdv-om :-)
Znaci em mi je naplatio vise nego sto treba,smanjuje mi marzu i direktno ugrozava moje poslovanje i jos me takvim nacinom GURA u pretplatu pdv-a sto opet nosi drugi problem...eto sad indirektnog u kontrolu...oooo dobar dan...vi u pretplati pdv-a... :-) Jebo lud zbunjenog u ovoj zemlji...
Ovde stvarno samo totalna budala može otvoriti firmu bez neke pozadine u vladajucoj kliki... :-)
Jedva cekam taj dan da se zakon primjenjuje isto za sve...pa da onda igramo trzisnu utakmicu...
Cini mi se nikad...Nek prepisu od hrvatske kad vec ne znaju, otac ih jebo mutavi...
I oni su imali tih problema pa sad ko pista...
Sve se moze kad se hoce ali ovde su malo vece stvari u pitanju i raznorazni talovi.
Ja pare(kafu) ne dam nikom...nek gule al mene gradiska vidjeti nece... :x

Pazi ovu nebulozu...

23000km
+6% (1380 carina)
+17%(4144 pdv)
---------------------------------
28524 km procijenjena vrijednost po njihovom

Znaci ulazni pdv= 4144km

Izlazna faktura 16000km Prodajna cijena robe

Ulazna cijena robe 7236,46km + 5524 carina i pdv +troskovi,spedicija,prijava,prevoz,marza...=16000km
13675,21km
17% 2324,79km
-----------------------------
16000km

Ulazni pdv 4144km
Izlazni pdv 2324,79km

Zamisli sad vecu kolicinu robe ... :-)
♥ Julianna ♥

#484 Re: CARINA U BiH

Post by ♥ Julianna ♥ »

karanana wrote:jesi sigurna da naplacuju carinu na postarinu? pdv da, ali mislim da ne naplacuju carinu. mada vise nisam ni siguran.

koju stranicu koristis za kupovinu svega i svacega?
da, da..carina se obračunava na ukupan iznos, na kraju računa, cijena robe plus poštarina plus pdv plus hava takse.
Pa sve ove sad manjeviše poznate od amazona, fragancex-a, knjizara nasih, hrvatskih, pa onda ovih standardnih zenskih brandova, zavisi šta kupujem. Sve se danas manjevise moze preko neta naruciti, zavisi šta tražiš. Ako mogu šampon naručiti, naručim.

@poznanik, jasno je meni šta govoriš, nisam ni htjela pojašnjenje, ali govorim generalno. Carina na poštarinu (što nije roba) nije logična. Ali pričalo se dosta o tome, pa da ne davim previše.
poznanik

#485 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

♥ Julianna ♥ wrote:...Carina na poštarinu (što nije roba) nije logična. Ali pričalo se dosta o tome, pa da ne davim previše.
Šta znači logika u načinu određivanja visine carinske osnovice, odnosno - u određivanju carine?

Uvrštavanje zavisnih transportnih troškova u carinsku osnovicu, troškova pakiranja, ambalaže, razne druge obrade, dorade, autorskih prava, licence i sl. poslova učinjeni u korist robe (u cilju povećanja njene vrijednosti), itd. način je formiranja osnovice za carinjenje prisutan u svim državama svijeta koji primjenjuju odredbe GATT-a.
poznanik

#486 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

HAVANA wrote:Nema sta bit rigoroznija ovde a tamo ne. :-)
Pod rigoroznija mislim na manje tolerancije kod sitnih administrativnih obaveza uvoznika, vozara i drugih učesnika u postupcima, naravno da ne odobravam punu primjenu pravila i propisa u jednoj CI, a njihovo izbjegavanje u drugoj.
Žalio sam se ja,par puta...par puta i dobio...par puta me nikad nisu ni zvali...
A i prvo plati...pa se zali...
Princip "plati pa se žali" nije izmislila carinska admnistracija, to je pravilo koje su ozakonili državni i entitetski parlamentarci. Tako je i u sudu, tako je i u ostalim organima uprave na svim nivoima.
Ukoliko je žalba opravdana, prethodno utrošena administrativna taksa će biti vraćena.
Sta je njima interes?Da pravna lica rade ili da cvjeta crno trziste?
Interes carinika je pravilno provođenje ZOCP-a i svih procedura u okviru tog zakona. Interes VM i entitetskih vlada je suzbijanje crnog tržišta i razvoj privrede i ekonomije, carina je samo izvršilac zadataka i obaveza.
Mene kao uvoznika ne zanima nikakva rigoroznost.Ako sam ja robu platio 3700 eura po zakonu se mora i cariniti na 3700 eura.
Članom 26. kojeg si ranije spomenuo, propisano je pravilo kako se određuje vrijednost robe za carinjenje, i donekle si u pravu kada tvrdiš da se roba mora cariniti prema plaćenoj vrijednosti. Ja samo dopunjavam - prema stvarno plaćenoj ili plativoj vrijednosti, što treba dokazati. Dokaz je, računu prethodna, pisana trgovačka korespodencija (upit za robu, narudžba, transportni nalog, itd.) i dokaz o plaćanju ("Nalog 1450"ili akreditiv; bankovna garancija se ne može smatrati dokazom o plaćanju, jer ju je moguće stornirati). Teret dokazivanja stvarno plaćene ili plative vrijednosti je na uvozniku.
I kada on podigne osnovicu a ja platim carinu i pdv na tu uvecanu vrijednost...
Zašto ne koristiš žalbu na visinu carinske osnovice kao pravni lijek? O kojoj se robi radi u uvozu, jesu li automobili?
HAVANA

#487 Re: CARINA U BiH

Post by HAVANA »

Koristim ali stvarno vise nemam snage...toliko to dugo traje a nista se ne rijesava,koce me,crpe mi kapital sa tim plati pa se zali...tako da sam ogranicio uvoz robe na one stvari gdje mi ne mogu puno podici osnovicu.Znaci, doveli su me u situaciju da pola robe koje bih kupio ne mogu kupiti jer ne mogu nista zaraditi zbog njihovih uvecanja vrijednosti robe a sto ne odgovara trzisnim cijenama...Oni se vezu za taj katalog a kataloska vrijednost i procenti su idiotluk totalni.
Jedno je kataloska vrijednost,jedno je trzisna vrijednost...Po tome,evo konkretno golf 5 2004g vrijedi 7500km(osnovice) a laguna 2004g 12000km a znas vjerovatno i sam sta je trzisna vrijednost :-) Kod mene faktura od golfa veca jer ga vise i platim a kod lagune duplo manja jer je toliko i platim...I sta da radim?Kako da kupim lagunu,mondea...i mnoga druga koja su kataloski velika a trzisno mala.Nema sanse...mogu samo izgubiti 1000-2000km.Sta onda da radim i kako da opstanem kao pravno lice?Al zato laguna,mondeo...idu ko od sale po drugim carinskim ispostavama...
Sve ja prilozim, racun, swift, nalog ...i opet on na onom zapisniku napise dokumentacije za primjenu clana 26 nije kompletna :-) :lol: a jos nikada niko mi nije objasnio sta to nije kompletno, niti hoce, pa sam se i zalio,pa potpisivao da sam saglasan da izvrse provjeru kod ino dobavljaca...Ma ne mozes im nista,naredjeno da otimaju...
Cak mi se prije mjesec desila glupost da me zove ino dobavljac i kaze da je kod njega kontrola i da mu pustim swiftove,ex1 obrazce,euro1...Sve im dao i sve ok...znaci provjereno i ja sutradan prodajem jedno od te robe koja je provjeravana za 8700km sa carinom i pdv-om a oni mi za carinsku osnovicu uzimaju 9000km i ja u konacnici nisam zaradio nista a oni se namirili...
Majke mi bilo mi drago kad je cernica dosao...reko, uvesce se reda...al ovo,ovo je katastrofa.
Nema drugo nego mandali firmu...
Haj da ne peglamo ljude a i sebe.Na forum i dolazim da se odmorim od svakodnevnih ludila i posla...
♥ Julianna ♥

#488 Re: CARINA U BiH

Post by ♥ Julianna ♥ »

poznanik wrote:
♥ Julianna ♥ wrote:...Carina na poštarinu (što nije roba) nije logična. Ali pričalo se dosta o tome, pa da ne davim previše.
Šta znači logika u načinu određivanja visine carinske osnovice, odnosno - u određivanju carine?

Uvrštavanje zavisnih transportnih troškova u carinsku osnovicu, troškova pakiranja, ambalaže, razne druge obrade, dorade, autorskih prava, licence i sl. poslova učinjeni u korist robe (u cilju povećanja njene vrijednosti), itd. način je formiranja osnovice za carinjenje prisutan u svim državama svijeta koji primjenjuju odredbe GATT-a.
Znam, jasno mi je da su to međ. standardi, nije samo kod nas. Ali razmišljajući o tome šta je pojam i šta joj je svrha, tj. kad se tumači kao dadžbina na neku uvoznu materiju, predmet, a zbog unaprijeđenja i zaštite domaćeg proizvoda, nije mi logično.Zato samo i upotrijebila taj izraz.
poznanik

#489 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

HAVANA wrote:Koristim ali stvarno vise nemam snage...toliko to dugo traje a nista se ne rijesava,koce me,crpe mi kapital sa tim plati pa se zali...
Obavezu i odgovornost za uredno zastupanje u carinskim postupcima ima i špediter... Tužna je činjenica da mnogi špediteri, u svom svom znanju i sposobnosti, više vrednuju nezamjeranje i "dobre odnose" sa carinom, nego profesionalizam i nezavisnost, i sve druge poslove učinjene u korist komitenta :oops:
....Oni se vezu za taj katalog a kataloska vrijednost i procenti su idiotluk totalni.Jedno je kataloska vrijednost,jedno je trzisna vrijednost...
Potpuno se slažem s ovom konstatacijom. Šta više, odredbe zakona su starije od instrukcija, uputstava direktora UINO ili sličnih dokumenata kojim se dodatno usmjeravaju pojedine radnje u postupcima.

Ukoliko si siguran u ispravnost i zakonitost poslovanja, ukoliko obezbjediš sve preduslove za carinjenje svoje robe primjenom člana 26. st. 1. ZOCP-a, onda carinik nema pravo utvrđivati vrijednost robe prema drugim metodama. To bi značilo da svjesno krši i zanemaruje odredbe ovog člana, kojim je primarni metod utvrđivanja carinske vrijednosti robe - metod transakcijske vrijednosti.
"Transakcijska vijednost predstavlja stvarno plaćenu ili plativu vrijednost tj. cjelokupan iznos koji kupac plaća prodavaču za robu prilikom prodaje za izvoz u BiH".
Tek ako ne postoje uslovi za utvrđivanje carinske vrijednosti ovom metodom, onda carinik pristupa utvrđivanju carinske vrijednosti na osnovama transakcijske vrijednosti jednake robe, potom, redom: slične robe, metodom odbijanja provizija, transporta, osiguranja i dr. troškova nastalih u korist robe, metodom proračunske vrijednosti (zbir cijene ili vrijednosti materijala i izrade ili obrade uključene u proizvodnju uvezene robe), te na osnovi drugih raspoloživih podataka iz izvora međunarodnih trgovinskih organizacija i domaćih zakona.
Sve ja prilozim, racun, swift, nalog ...i opet on na onom zapisniku napise dokumentacije za primjenu clana 26 nije kompletna :-) :lol: a jos nikada niko mi nije objasnio sta to nije kompletno, niti hoce, pa sam se i zalio,pa potpisivao da sam saglasan da izvrse provjeru kod ino dobavljaca...Ma ne mozes im nista,naredjeno da otimaju...
Nakon Rješenja donesenog u prvom stepenu, postoji i pravo žalbe drugostepenom organu, a kasnije i mogućnost tužbenog zahtjeva za primjenu člana 26. st. 1. ZOCP, odnosno utvrđivanje carinske vrijednosti primjenom vjerodostojne transakcijske vrijednosti.

Odlučiš li ovako, mogu ti pomoći.
poznanik

#490 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

Religious Fantastic wrote:
karanana wrote:jesi sigurna da naplacuju carinu na postarinu? pdv da, ali mislim da ne naplacuju carinu. mada vise nisam ni siguran...

Samo da upadnem u razgovor. 100% naplaćuju carinu na poštarinu. Meni se desilo nekoliko puta. Zadnji put opet ogorčen razgovaram sa ljubEzZZnom tetom na carini, i kaže ti meni ona kako je to zato što je i taj novac potrošen van zemlje :cry: :cry: :cry: wtf?!
Poslije toga se javila potreba da im neke papire pošaljem. Teta opet meni kaže pošaljite na fax. Odgovaram ja njoj da mi je puno lakše poslati na e-mail i da mi da adresu. Kaže srce slatko da oni ne rade sa tim?! :cry: :cry: :cry:
Samo sam još očekivao da mi kaže da je kolega koji zna otvoriti e-mail otišao na godišnji...
Njena je dobra volja što ti je prihvatila fax-kopiju trgovačkog dokumenta za uvozno carinjenje. Kako bi regovao i koliko pljuvačke prolio rugajući se, da ti je tražila original dokumentaciju, kako i nalažu odredbe Zakona?
holowey

#491 Re: CARINA U BiH

Post by holowey »

poznanik wrote:
Religious Fantastic wrote:
karanana wrote:jesi sigurna da naplacuju carinu na postarinu? pdv da, ali mislim da ne naplacuju carinu. mada vise nisam ni siguran...

Samo da upadnem u razgovor. 100% naplaćuju carinu na poštarinu. Meni se desilo nekoliko puta. Zadnji put opet ogorčen razgovaram sa ljubEzZZnom tetom na carini, i kaže ti meni ona kako je to zato što je i taj novac potrošen van zemlje :cry: :cry: :cry: wtf?!
Poslije toga se javila potreba da im neke papire pošaljem. Teta opet meni kaže pošaljite na fax. Odgovaram ja njoj da mi je puno lakše poslati na e-mail i da mi da adresu. Kaže srce slatko da oni ne rade sa tim?! :cry: :cry: :cry:
Samo sam još očekivao da mi kaže da je kolega koji zna otvoriti e-mail otišao na godišnji...
Njena je dobra volja što ti je prihvatila fax-kopiju trgovačkog dokumenta za uvozno carinjenje. Kako bi regovao i koliko pljuvačke prolio rugajući se, da ti je tražila original dokumentaciju, kako i nalažu odredbe Zakona?
a sta kada je original u elektronskoj formi, npr. racun dostavljen emailom? imho, ako zakon nalaze dostavljanje original dokumentacije, onda bi se moralo prihvatiti email poruku a ne insistirati na slanju faksom
poznanik

#492 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

holowey wrote:a sta kada je original u elektronskoj formi, npr. racun dostavljen emailom? imho, ako zakon nalaze dostavljanje original dokumentacije, onda bi se moralo prihvatiti email poruku a ne insistirati na slanju faksom
Postoji Zakon o elektronskom potpisu koji regulira i vjerodostojnost dokumenata poslanih elektronskom poštom. U svakom drugom slučaju, dokument poslan elektronskom poštom, kod prijemnika se ne može smatrati originalom, već kopijom. Original ostaje kod pošiljaoca.

Službenici na Pošti carinjenja toleriraju prijem dokumenata u kopiji koje su uvoznici dobili elektronskom poštom, iako je takav način protivan pravilima. Odgovornost za nedostavljanje original dokumentacije je na vozaru - "pošti", kako otpremnoj, tako i prijemnoj. Svaki izvoz mora pratiti originalna trgovačka dokumentacija, bilo račun, bilo Izjava o darivanju, i jedan primjerak mora biti ovjeren od polazne carinske administracije, te poslan uz robu ili naknadno, prijemniku robe.
holowey

#493 Re: CARINA U BiH

Post by holowey »

poznanik wrote:
holowey wrote:a sta kada je original u elektronskoj formi, npr. racun dostavljen emailom? imho, ako zakon nalaze dostavljanje original dokumentacije, onda bi se moralo prihvatiti email poruku a ne insistirati na slanju faksom
Postoji Zakon o elektronskom potpisu koji regulira i vjerodostojnost dokumenata poslanih elektronskom poštom. U svakom drugom slučaju, dokument poslan elektronskom poštom, kod prijemnika se ne može smatrati originalom, već kopijom. Original ostaje kod pošiljaoca.

Službenici na Pošti carinjenja toleriraju prijem dokumenata u kopiji koje su uvoznici dobili elektronskom poštom, iako je takav način protivan pravilima. Odgovornost za nedostavljanje original dokumentacije je na vozaru - "pošti", kako otpremnoj, tako i prijemnoj. Svaki izvoz mora pratiti originalna trgovačka dokumentacija, bilo račun, bilo Izjava o darivanju, i jedan primjerak mora biti ovjeren od polazne carinske administracije, te poslan uz robu ili naknadno, prijemniku robe.
racuni kao i druga prepiska sa finansijskim institucijama je potpisana elektronskim potpisom tako da je validna i ne vidim razlog da se odbija prijem takvih dokumenata osim informaticke nepismenosti carinske sluzbe/sluzbenika
poznanik

#494 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

Nije tako... Šta ti smatraš "elektronskim potpisom"?
holowey

#495 Re: CARINA U BiH

Post by holowey »

poznanik wrote:Nije tako... Šta ti smatraš "elektronskim potpisom"?
podatak pridruzen dokumentu kojim se verifikuje autenticnost sadrzaja/posiljaoca a izdat je od strane certifikaconog tijela... jeli mislis da bih bilo ja bilo ko drugi pristao da plati racun bez da je elektronski potpisan? bez takvog potpisa uplata bi mogla zavrsiti jednako i u us of a kao i u nigeriji

i sad se pitam, zasto carina onda ne zeli da prihvati ovakav dokument a zeli "dobrom voljom" da prihvati faks na kojem ja mogu da izmijenim sta god hocu i posaljem ga takvog? gdje je tu smisao, sta je tu argument?
poznanik

#496 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

holowey wrote:
podatak pridruzen dokumentu kojim se verifikuje autenticnost sadrzaja/posiljaoca a izdat je od strane certifikaconog tijela... jeli mislis da bih bilo ja bilo ko drugi pristao da plati racun bez da je elektronski potpisan? bez takvog potpisa uplata bi mogla zavrsiti jednako i u us of a kao i u nigeriji

i sad se pitam, zasto carina onda ne zeli da prihvati ovakav dokument a zeli "dobrom voljom" da prihvati faks na kojem ja mogu da izmijenim sta god hocu i posaljem ga takvog? gdje je tu smisao, sta je tu argument?
Ko li je tebi verificirao elektronski potpis, pa si mogao učestvovati u elektronskoj korespodenciji s prodavcem? :-)

U Republici Srpskoj elektronski potpis od 1. januara 2012.

U Federaciji BiH korak do elektronskog potpisa i izdavanja dokumenata
holowey

#497 Re: CARINA U BiH

Post by holowey »

poznanik wrote:
holowey wrote:

Ko li je tebi verificirao elektronski potpis, pa si mogao učestvovati u elektronskoj korespodenciji s prodavcem? :-)

U Republici Srpskoj elektronski potpis od 1. januara 2012.

U Federaciji BiH korak do elektronskog potpisa i izdavanja dokumenata
dok mi u bih otkrivamo tocak svijet odmice svjetlosnom brzinom...

u eu, a da ne spominjem ostatak svijeta imas dovoljno certification authoritija koji ce uz naknadu provjeriti tvoj identitet i izdati ti certifikat sa kljucem... a ako mi sad jos spomenes da fbih ne priznaje takav elektronski potpis ranicu se :D radije priznaj da informaticka pismenost na carini tezi nuli :run:
osim toga, niko pri zdravoj pameti nece svoje finansijske podatke davati nekome ciji identitet ne moze potvrditi
poznanik

#498 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

@holowey, nisam siguran da ti poznaješ dovoljno ovu materiju, elektronski potpis. U svakom slučaju, svoja IT znanja trebaš pokazati na drugom pdf., ne ovdje.
holowey

#499 Re: CARINA U BiH

Post by holowey »

poznanik wrote:@holowey, nisam siguran da ti poznaješ dovoljno ovu materiju, elektronski potpis. U svakom slučaju, svoja IT znanja trebaš pokazati na drugom pdf., ne ovdje.
na pp ti mogu dati svoje podatke da me provjeris...

ja samo pitam zasto fax primaju i priznaju kao validan dokument a email ne primaju... vecina postova na ovoj temi se odnosi na online kupovinu i probleme prilikom dostave/preuzimanja u bih, tako da ne vidim razlog da o ovoj temi raspravljamo na drugom pdf-u...

tebi licno sam zahvalan na do sada pruzenim informacijama o carini, pojasnjenjima kako stvari funkcionisu, ali bi bio red i da pojasnis zasto se jedan dokument podlozan falsificiranju (fax) priznaje kao validan a drugi ne... mislim, bolje je za kupca da tako uradi, pripremi dokument, prepravi cijenu, postanske troskove, i onda ga profaxa, ali opet, ne postojanje mogucnosti da se emailom dostavi dokumentacija nema smisla
Trebam te

#500 Re: CARINA U BiH

Post by Trebam te »

Jednostavno nece email jer stim nema kradje ni korupcije, haya nasa posla. Dok fax uvijek mozes reci primio si ili nisi, ili cistacica bacila u kantu slucajno, eto nema ga itd, 8-)

Bosna je trenutno u rangu najzadnjih africkih zemalja po usluzi , korupciji i kradji, mislim cak smo iza Kameruna... :razz:
Post Reply