Ne znamo jel do Zvizdica, do prevoditelja ili do radnika Sluzbenog lista uglavnom kod nekog je debelo zapelo i sve su rokove vec tri puta probili. Nadam se da ce Odluka izaci do kraja ove sedmice u suprotnom sumnjam da je uopste imaju namjeru objavljivati u skorijem periodu.diablobih wrote:Pa cim se objavi, za 8 dana ce primjenjivati. Sad je samo problem kada ce Zvizdic potpisati.
CARINA U BiH
Moderator: anex
-
CooK
#4701 Re: CARINA U BiH
- zincx
#4702 Re: CARINA U BiH
Evo, treća kašika kaže, danas će izaći u SL.
- diablobih
#4703 Re: CARINA U BiH
Ma ne znam, prosto mi je nevjerovatno da se ceka na prevoditelje, nisu valjda toliki uhljupi. Vise je tu problem kada ce doci pred zvizdu da to svojom zlatnom olovkom potpise.CooK wrote:Ne znamo jel do Zvizdica, do prevoditelja ili do radnika Sluzbenog lista uglavnom kod nekog je debelo zapelo i sve su rokove vec tri puta probili. Nadam se da ce Odluka izaci do kraja ove sedmice u suprotnom sumnjam da je uopste imaju namjeru objavljivati u skorijem periodu.diablobih wrote:Pa cim se objavi, za 8 dana ce primjenjivati. Sad je samo problem kada ce Zvizdic potpisati.
- Streptokok
#4704 Re: CARINA U BiH
što bi on to potpisao sada kad to isto može i na ljeto?diablobih wrote:Pa cim se objavi, za 8 dana ce primjenjivati. Sad je samo problem kada ce Zvizdic potpisati.pringless wrote:Pa s obzirom da je za ovo striktno uvodjenje carinjenja preko 50 KM trebalo par mjeseci da se uvede, sta mislite koliko ce trebati vremena "olaksice" da se uvedu. Tako da ce i ovo, po mojim procjenama, zazivjeti za par mjeseci, najvjerovatnije pred izbore.
-
tnt-tunja
#4705 Re: CARINA U BiH
Samo pritisak medija. Slicno krajem 2016. ili pocetkom kad su poceli sa onim spediterima muljat...
- _Reds_
#4706 Re: CARINA U BiH
Bolje je mailove pisti medijima nego njima.
-
BlueEnter
-
CooK
#4708 Re: CARINA U BiH
Neka oni objavljuju odluke koje stupaju na snagu danom donosenja i ne ovise o objavi u Sluzbenom listu a ova koja mora biti objavljena u Sluzbenom listu da bi stupila na snagu se ne objavljuje.BlueEnter wrote:i danas corak
http://sllist.ba/glasnik/2018/broj17/broj017.pdf
-
EliasVeskot
#4709 Re: CARINA U BiH
Gleda li neko Zastita granica: Australija na RTL?
Ovo sto se bune da im ne otvaraju pakete ili im otvore pakete pa naplate, trebaju pogledati, cisto informativno postupke I procedure.
Ovo sto se bune da im ne otvaraju pakete ili im otvore pakete pa naplate, trebaju pogledati, cisto informativno postupke I procedure.
-
TRANCE
#4710 Re: CARINA U BiH
U Australiji je granica za carinjenje 1000 australskih dolara, što izađe 1240 KM. Kod nas 50 KM. I onda neko dođe i poredi nas sa Australijom, SAD-om i sl.EliasVeskot wrote:Gleda li neko Zastita granica: Australija na RTL?
- zincx
#4711 Re: CARINA U BiH
Za razliku od Australije, kod nas kokain i heroin prolaze. Problem je džemper, mobitel, neka šminkica... To je no, no!EliasVeskot wrote:Gleda li neko Zastita granica: Australija na RTL?
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#4712 Re: CARINA U BiH
Opet postavljam pitanje. Zasto se nervirate, ili bunite?
Niste se VI IZBORILI za ovaj zakon. Niste VI nista uradili da se ovaj zakon implementira. Zato nema potrebe da se nervirate, ili ocekujete nesto. Ako bude bilo bice, ako ne jbga.
VI = Mi.
Niste se VI IZBORILI za ovaj zakon. Niste VI nista uradili da se ovaj zakon implementira. Zato nema potrebe da se nervirate, ili ocekujete nesto. Ako bude bilo bice, ako ne jbga.
VI = Mi.
-
The BEN10
#4713 Re: CARINA U BiH
Jaoo, koja smo rupetina...
http://www.index.hr/vijesti/clanak/euro ... 31898.aspx
http://www.index.hr/vijesti/clanak/euro ... 31898.aspx
-
CooK
#4714 Re: CARINA U BiH
Ja jesam pisao davno UIO da se poveca prag za necarinjenje a koliko je to uticalo da se usvoji ovaj zakon - pretpostavljam da nije nikako jer je poznato da ovu nasu vlast nije briga sta narod misli. A kad smo vec kod zakona, pa nisi ni ti uticao na to da se usvoji zakon o zastiti privatne svojine pa ako ti lopov uleti u kucu i pokrade te nemoj onda ici prijavljivati kradju policiji i traziti da se uhvati lopov. Isto tako ako te neko izlema iz cista mira ili te upuca nemoj se buniti jer nisi se ti izborio za zakone koji to zabranjuju. Eto takva je tvoja logika. To sto je EU natjerala ovu nasu bagru da promijene ovaj krajnje bezobrazan zakon o carinjenju robe iznad 50KM ne znaci da ja ne mogu traziti da se taj zakon i implementira. Uostalom oni su sami spominjali da ce zakon stupiti na snagu pocetkom februara pa do kraja februara pa pocetkom marta i sva 3 puta su slagali i zato ljudi ovako reaguju i sami su sebi krivi sto su lazima navukli bijes jedne grupe ljudi. Da su rekli da je zakon usvojen ali da ce stupiti na snagu do Nove godine mislis da bi ih neko sad prozivao i ocekivao nesto od njih ali brate dragi ako tri puta nesto obecas i svaki put slazes normalno je da ces dobiti negativne reakcije.un1ted wrote:Opet postavljam pitanje. Zasto se nervirate, ili bunite?
VI = Mi.
- liaar
- Grijem se na: na suze
- Vozim: francusku nakazu
#4715 Re: CARINA U BiH
Može li mi neko malo pomoći.
Sredinom/krajem ljeta planiram ići u Tursku, autobusom. I tamo planiram u toku boravka kupiti dio za auto (štop svjetla). Tražit ću račun svakako, da l' da ih prijavim u autobusu da sam kupio i da nosim ili ?
Je l' se neko susretao sa sličnim situacijama.
Čak sam i kontao ubaciti u ruksak ili 2 ruksaka i u autobus ih unijet, onaj dio iznad glave.
Sredinom/krajem ljeta planiram ići u Tursku, autobusom. I tamo planiram u toku boravka kupiti dio za auto (štop svjetla). Tražit ću račun svakako, da l' da ih prijavim u autobusu da sam kupio i da nosim ili ?
Je l' se neko susretao sa sličnim situacijama.
Čak sam i kontao ubaciti u ruksak ili 2 ruksaka i u autobus ih unijet, onaj dio iznad glave.
-
Vezirbh
-
CooK
#4717 Re: CARINA U BiH
Znaci tresla se gora - rodio se mis. Nema od ovog nista u skorije vrijeme a mozda i nikada. Iskreno, od ove nase vlasti suvise je i dobro zvucalo da bi bili istinito jer oni su navikli samo da deru narod a ne da im olaksaju zivot. Da Bog da im za lijeka trebala svaka marka koju ce naplatiti radi toga sto su iznosenjem netacne informacije doveli mnoge kupce u zabludu i puno ljudi je kupovalo misleci da ce biti oslobodjeni carine. Mogli su makar informisati javnost da je Odluka ponistena i vracena na razmatranje 19-tog februara a ne da se to sazna skoro mjesec dana kasnije. FUJ!Vezirbh wrote:http://www.6yka.com/novost/137027/provj ... -do-600-km
-
TRANCE
#4718 Re: CARINA U BiH
Ovdje na službenoj stranici Vijeća ministara priše da je usvojena odluka:CooK wrote:Znaci tresla se gora - rodio se mis. Nema od ovog nista u skorije vrijeme a mozda i nikada. Iskreno, od ove nase vlasti suvise je i dobro zvucalo da bi bili istinito jer oni su navikli samo da deru narod a ne da im olaksaju zivot. Da Bog da im za lijeka trebala svaka marka koju ce naplatiti radi toga sto su iznosenjem netacne informacije doveli mnoge kupce u zabludu i puno ljudi je kupovalo misleci da ce biti oslobodjeni carine. Mogli su makar informisati javnost da je Odluka ponistena i vracena na razmatranje 19-tog februara a ne da se to sazna skoro mjesec dana kasnije. FUJ!Vezirbh wrote:http://www.6yka.com/novost/137027/provj ... -do-600-km
http://www.vijeceministara.gov.ba/saops ... gTag=bs-BA
"Vijeće ministara je donijelo Odluku o uvjetima i postupku ostvarivanja prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih i izvoznih dažbina uz prihvaćene korekcije:
- Predsjedavajućeg Vijeća ministara koje se odnose na jasne definicije prebivališta i boravišta kako je zakonom definirano na način da se umjesto riječi 'uobičajeno prebivalište' upišu riječi: 'prebivalište i boravište';
- Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Direkcije za evropske integracije koje se odnose na visinu povlastice robe ličnog prtljaga u visini 600 KM u skladu s propisima Evropske unije;
- Ureda za zakonodavstvo, da se označavanje zvjezdicama i fusnotama doda u prijelazne odredbe u skladu sa Odlukom o izmjenama i dopunama Odluke o postupku usklađivanja zakonodavstva Bosne i Hercegovine s pravnom stečevinom Evropske unije."
Sad da li su je naknadno poništavali, to nigdje ne piše. Kompletan tekst odluke nećemo saznati dok se ne objavi u službenom glasniku ili dok se neki kvazi novinarčić konačno ne pozove na zakon o pristupu informacijama.
-
CooK
#4719 Re: CARINA U BiH
Drug jesi li ti uopste procitao ovaj clanak sto ga je Vezirbh linkovao? Odluka jeste usvojena 30-tog januara ali je 19-tog februara poslana ponovo na odlucivanje zbog toga sto ima jedan sporan zakljucak a kada su novinari Buke pitali Vijece ministara kad ce biti ponovno odlucivanje o ovoj Odluci nisu im mogli reci. Takodje pise da je sljedeca sjednica Vijeca ministara 20-tog marta ali da ova Odluka nije na dnevnom redu. Procitaj clanak, sve ti pise u njemu. Ukratko, nema od ovog nista do daljnjeg.TRANCE wrote:.
- undefined007
#4720 Re: CARINA U BiH
Majci im ga stjeram, zapikao sam telefon ima mjesec dana i sve čekam hebenu odluku i ništa. Morat će se platiti carina i pdv. 
-
UmaX
#4721 Re: CARINA U BiH
Ma ja. Bio sam ja skeptican od pocetka. A kako su nasi portali to objavljivali, pisali su kao da je gotova stvar.
BTW nek je telefon recimo $200, tj. oko 320KM, koliko bi izasao sa svim placenim? Neko ovdje je spominjao 5% carinu.
BTW nek je telefon recimo $200, tj. oko 320KM, koliko bi izasao sa svim placenim? Neko ovdje je spominjao 5% carinu.
-
TRANCE
#4722 Re: CARINA U BiH
320 x 1,05 x 1,17 + 10 + 3,5 + 3UmaX wrote:Ma ja. Bio sam ja skeptican od pocetka. A kako su nasi portali to objavljivali, pisali su kao da je gotova stvar.
-
The BEN10
-
UmaX
#4724 Re: CARINA U BiH
Ok, hvala, znaci pdv se obracunava na iznos koji je vec uvecan za carinu?TRANCE wrote:320 x 1,05 x 1,17 + 10 + 3,5 + 3UmaX wrote:Ma ja. Bio sam ja skeptican od pocetka. A kako su nasi portali to objavljivali, pisali su kao da je gotova stvar.
- zincx
#4725 Re: CARINA U BiH
Zahebo nas Ratko...