CARINA U BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
BAN___KAI

#4301 Re: CARINA U BiH

Post by BAN___KAI »

holowey wrote:
BAN___KAI wrote:Radi se o grafickom tabletu za crtanje? Mozda je težak 500g

Evo hocu da narucim iz Hong Konga pa sam zamolio da oznace kao gift. Jer mi je receno da je tako jeftinije
poklon, uzorak, polovno, novo... sve ima svoju vrijednost... cesto se vise isplati napisana stvarno placena vrijednost nego prepustiti carini da oni procijene vrijednost...a sve po zakonu...
Hmmm pa neko mi je napisao da bi carina koštala 60km. Ukoliko piše cijena. Sad ne znam da li rizikovati ako bi oni mogli procijeniti vecu vrijednost

Btw tablet košta 140km
Hakiz

#4302 Re: CARINA U BiH

Post by Hakiz »

BAN___KAI wrote:
holowey wrote:
BAN___KAI wrote:Radi se o grafickom tabletu za crtanje? Mozda je težak 500g

Evo hocu da narucim iz Hong Konga pa sam zamolio da oznace kao gift. Jer mi je receno da je tako jeftinije
poklon, uzorak, polovno, novo... sve ima svoju vrijednost... cesto se vise isplati napisana stvarno placena vrijednost nego prepustiti carini da oni procijene vrijednost...a sve po zakonu...
Hmmm pa neko mi je napisao da bi carina koštala 60km. Ukoliko piše cijena. Sad ne znam da li rizikovati ako bi oni mogli procijeniti vecu vrijednost

Btw tablet košta 140km
Saberi cijenu tableta sa cijenom transporta. Na to dodaj 30% od ukupne sume. To ti je otplilike ukupno koliko ćeš platiti da dobiješ tablet. Dakle 10% carina, 17% PDV, sitni troškovi, to ti je malo manje od 30% dodatnih troškova na ukupnu sumu cijene tableta i cijene transporta. Vjerovatno će ti biti nešto manje od 30%, ali ti planiraj30%.

Rekao si ranije da je cijena tableta i transporta 200 KM. 30% od 200 KM je 60 KM. Dakle, sve ukupno da kupiš i dobiješ tablet ćeš platiti oko 260 KM. Najvjerovatnije malo manje, ali planiraj 260 KM. Tablet nije skup, 140 KM, ali ti je skup transport, 60 KM. A i on se carini. Ja kada sam kupovao s Aliexpressa u vrijednosti od 100 USD, transport DHL-om je bio oko 20 USD. Pa je sve sa carinom, PDV-om, špedicijom koju je radio DHL (kupovao u vrijeme one frke sa špedicijom i na male vrijednosti) itd koštalo oko 300 KM. I sve sam kupovao sa računima na nominalnu vrijednost.

Sam izračunaj isplati li ti se ići u carinski prekršaj zbog toga. Sve se carini, i pokloni. Ako je carini sumnjivo, ide se na procjenu, ne vjeruje se deklarisanoj vrijednosti. A tada možeš proći i jeftinije i skuplje. Pa ti vidi.

Ne možeš dobiti na gotovo sve odgovore, moraš nešto sam odlučiti.
BAN___KAI

#4303 Re: CARINA U BiH

Post by BAN___KAI »

Hakiz wrote:
Saberi cijenu tableta sa cijenom transporta. Na to dodaj 30% od ukupne sume. To ti je otplilike ukupno koliko ćeš platiti da dobiješ tablet. Dakle 10% carina, 17% PDV, sitni troškovi, to ti je malo manje od 30% dodatnih troškova na ukupnu sumu cijene tableta i cijene transporta. Vjerovatno će ti biti nešto manje od 30%, ali ti planiraj30%.

Rekao si ranije da je cijena tableta i transporta 200 KM. 30% od 200 KM je 60 KM. Dakle, sve ukupno da kupiš i dobiješ tablet ćeš platiti oko 260 KM. Najvjerovatnije malo manje, ali planiraj 260 KM. Tablet nije skup, 140 KM, ali ti je skup transport, 60 KM. A i on se carini. Ja kada sam kupovao s Aliexpressa u vrijednosti od 100 USD, transport DHL-om je bio oko 20 USD. Pa je sve sa carinom, PDV-om, špedicijom koju je radio DHL (kupovao u vrijeme one frke sa špedicijom i na male vrijednosti) itd koštalo oko 300 KM. I sve sam kupovao sa računima na nominalnu vrijednost.

Sam izračunaj isplati li ti se ići u carinski prekršaj zbog toga. Sve se carini, i pokloni. Ako je carini sumnjivo, ide se na procjenu, ne vjeruje se deklarisanoj vrijednosti. A tada možeš proći i jeftinije i skuplje. Pa ti vidi.

ahaa hvala na objasnjenju. Kolega na poslu mi prica da to on stalno tako radi
Evo malo sam još citao i kazu da ukoliko je proizvod oznacen kao Gift, i kad nema cijenu na sebi... da sam im onda ja dužan dostaviti racun kao screenshot te tranzakcije.

Ako nema nikakve poente da oznaci paket kao poklon onda se ne bih ni trebao zamarati sa tim stvarima. Bolje da onda javim prodavacu da ništa ne mijenja :-)
Brane89

#4304 Re: CARINA U BiH

Post by Brane89 »

Mehemed wrote:
Brane89 wrote:Jel istina da se robu skuplju od 50 km mora angazirat spediter?

https://www.klix.ba/biznis/roba-narucen ... /170130064
Ne, samo u nekim rijetkim slučajevima.
jesi siguran,ili si narucivo?nebi da se zajebajm stim jer ako narucim stvar od 100 km a to nije malo love pa cu morat jos tolilko ako angazujem speditera
BAN___KAI

#4305 Re: CARINA U BiH

Post by BAN___KAI »

Brane89 wrote:
Mehemed wrote:
Brane89 wrote:Jel istina da se robu skuplju od 50 km mora angazirat spediter?

https://www.klix.ba/biznis/roba-narucen ... /170130064
Ne, samo u nekim rijetkim slučajevima.
jesi siguran,ili si narucivo?nebi da se zajebajm stim jer ako narucim stvar od 100 km a to nije malo love pa cu morat jos tolilko ako angazujem speditera

VIdim da je datum u januaru 2017. Nadam se fkt da nije istina jer bi o tom svi pricali
Hakiz

#4306 Re: CARINA U BiH

Post by Hakiz »

BAN___KAI wrote:
Hakiz wrote:

ahaa hvala na objasnjenju. Kolega na poslu mi prica da to on stalno tako radi
Evo malo sam još citao i kazu da ukoliko je proizvod oznacen kao Gift, i kad nema cijenu na sebi... da sam im onda ja dužan dostaviti racun kao screenshot te tranzakcije.

Ako nema nikakve poente da oznaci paket kao poklon onda se ne bih ni trebao zamarati sa tim stvarima. Bolje da onda javim prodavacu da ništa ne mijenja :-)
Meni su prije desetak godina na carini savjetovali da kada se šalje kao poklon, da se na paketu naznači neka vrijednost. Znači, ne račun, nego u propratnoj dokumentaciji piše poklon vrijednosti X. Ako se naznači vrijednost, carina može da je prihvati ili ide na procjenu. Ako se ne naznači, obavezno ide na procjenu. S tim da je kod mene bio u pitanju stvarno poklon, ne kupljen proizvod koji se šalje kao poklon da se izbjegne carina. Ne znam kako se sada radi, ipak je to bilo prije 10 i više godina.
zlo zlo

#4307 Re: CARINA U BiH

Post by zlo zlo »

možeš zatražiti prodavača da napiše manju cijenu na naručeno, jedino to može upalit , ovo označeno ko gift ili ne, nitko ne gleda. Btw. došao casio sat bez carine iz njujorka grada :D , prodavač napisao na zamolbu 9,99dolara :D
60 dolara sat s poštarinom. :D
zubi

#4308 Re: CARINA U BiH

Post by zubi »

De ba, samo se falite.... znate li vi da carinici citaju ovu temu??
boshniak

#4309 Re: CARINA U BiH

Post by boshniak »

Ne rade na carini djeca iz vrtića da ih se može tek tako zavarati, ako nekome prođe nešto bez plaćanja carine, to nije sigurno iz razloga što je nadmudrio carinu, nemoguće je pregledati svaku pošiljku koja dođe, i logično je da se neka provuče bez plaćanja dadžbina, i to su obično neke sitnije stvari, poput CASIO sata i sl, dok će tablet sigurno otvoriti i pregledati, i bez obzira na naznačenu vrijednost od vas će tražiti izvod sa paypala ili banke kako bi dokazali stvarnu cijenu. Osim ako carinik ne procijeni da se radi o stvari čija je vrijednost do 50KM pa propusti pošiljku
Hakiz

#4310 Re: CARINA U BiH

Post by Hakiz »

boshniak wrote:Ne rade na carini djeca iz vrtića da ih se može tek tako zavarati, ako nekome prođe nešto bez plaćanja carine, to nije sigurno iz razloga što je nadmudrio carinu, nemoguće je pregledati svaku pošiljku koja dođe, i logično je da se neka provuče bez plaćanja dadžbina, i to su obično neke sitnije stvari, poput CASIO sata i sl, dok će tablet sigurno otvoriti i pregledati, i bez obzira na naznačenu vrijednost od vas će tražiti izvod sa paypala ili banke kako bi dokazali stvarnu cijenu. Osim ako carinik ne procijeni da se radi o stvari čija je vrijednost do 50KM pa propusti pošiljku
Naravno da nisu naivni.

Veći je problem kada kupac nađe nešto stvarno jeftino, plati koliko košta, donese screenshotove i linkove na kojima se vidi da je platio stvarnu cijenu, a na carini kažu ne priznajemo to, to je inače skuplje, pa ćemo cariniti po cijeni koštanja koju mi hoćemo, ne koliko je plaćeno.

Da je ovo država kao što nije, to bi bio osnov za tužbu. Ma, i ovdje je osnov za tužbu, ali ne pije vode. Ovako kadija te tuži, kadija ti sudi.
boshniak

#4311 Re: CARINA U BiH

Post by boshniak »

Hakiz wrote:
boshniak wrote:Ne rade na carini djeca iz vrtića da ih se može tek tako zavarati, ako nekome prođe nešto bez plaćanja carine, to nije sigurno iz razloga što je nadmudrio carinu, nemoguće je pregledati svaku pošiljku koja dođe, i logično je da se neka provuče bez plaćanja dadžbina, i to su obično neke sitnije stvari, poput CASIO sata i sl, dok će tablet sigurno otvoriti i pregledati, i bez obzira na naznačenu vrijednost od vas će tražiti izvod sa paypala ili banke kako bi dokazali stvarnu cijenu. Osim ako carinik ne procijeni da se radi o stvari čija je vrijednost do 50KM pa propusti pošiljku
Naravno da nisu naivni.

Veći je problem kada kupac nađe nešto stvarno jeftino, plati koliko košta, donese screenshotove i linkove na kojima se vidi da je platio stvarnu cijenu, a na carini kažu ne priznajemo to, to je inače skuplje, pa ćemo cariniti po cijeni koštanja koju mi hoćemo, ne koliko je plaćeno.

Da je ovo država kao što nije, to bi bio osnov za tužbu. Ma, i ovdje je osnov za tužbu, ali ne pije vode. Ovako kadija te tuži, kadija ti sudi.
Zapravo i nije tako, osnov za carinu nije cijena robe već vrijednost, npr. neko može da kupi neke cipele od 100USD super jeftino za 5USD na nekom super popustu i sl, međutim provjerom se utvrdi da cipele vrijede 100USD i normalno je da će se ocariniti po toj vrijednosti. Međutim ako se može dokazati da je nešto jeftino kupljeno i da mu je to stvarna ili priblizno stvarna vrijednost carina uglavnom neće praviti probleme.

Dakle isto je kao i za automobile i svaku drugu robu, nisu dužni priznati fakturu već se vrši procjena vrijednosti po katalogu.
BAN___KAI

#4312 Re: CARINA U BiH

Post by BAN___KAI »

Dobio sam jutros SMS pa ne znam jel ovo uobicajeno.
Dostava za DHL express 4546........ planirana je za bla bla, ukoliko ne podlijeze carinskoj proceduri.Potpis je potreban. Prilagodite svoju dostavu na www.....

Ne kontam to za potpis. Jel se to nešto misli na online ili da cu morati ja licno preuzeti na mojoj adresi i potpisem?

Još piše da mogu odabrati izbor dostave ali nisam ništa izabrao
CaneBos

#4313 Re: CARINA U BiH

Post by CaneBos »

Dakle, aplaudiram BiH Carini..oni su primjer i svakim danim sve vise i vise pokazuju kako savrseno idu u korak natrag sa ovom lakrdijom od sistema.
Pisljivu stvar od 16$ zaprimaju 30.12., evo je jos u strogoj ''carinskoj proceduri'' 16 dana kasnije..pa dobro, jos koji dan i preci ce ona i tih par km do mene, plus troskovi otvaranja i pregleda te moje ''skupe'' i opasne posiljke.
Jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee#eeeeeeeeeeem vaaaaaaaaaaaaam opanke iz kojih ste sljegli tu!

https://drive.google.com/file/d/1rvlZZM ... sp=sharing
zlo zlo

#4314 Re: CARINA U BiH

Post by zlo zlo »

CaneBos wrote:Dakle, aplaudiram BiH Carini..oni su primjer i svakim danim sve vise i vise pokazuju kako savrseno idu u korak natrag sa ovom lakrdijom od sistema.
Pisljivu stvar od 16$ zaprimaju 30.12., evo je jos u strogoj ''carinskoj proceduri'' 16 dana kasnije..pa dobro, jos koji dan i preci ce ona i tih par km do mene, plus troskovi otvaranja i pregleda te moje ''skupe'' i opasne posiljke.
Jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee#eeeeeeeeeeem vaaaaaaaaaaaaam opanke iz kojih ste sljegli tu!

o cem ti pricas, tg ti kaže da je pošiljka došla u bih 11.1 i tada je poslana na carinu, i danas je pošiljka krenula k tebi, 4 dana od dolaska u bih do slanja do tebe.
mirzic1

#4315 Re: CARINA U BiH

Post by mirzic1 »

03.01.2018 13:32:00 Box Ubacivanje pošiljke u vreću - IZVOZ
12.01.2018 10:17:18 BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Prispijeće pošiljke u Izmjenicnu poštu - UVOZ
12.01.2018 14:03:23 BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Otprema pisama na carinu - UVOZ
15.01.2018 08:02:20 BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Record item customs information (Inb)

Da li je carinjenje završeno ili šalju paket ili šalju obavijest sa dostavom računa?
Pitarrr82

#4316 Re: CARINA U BiH

Post by Pitarrr82 »

mirzic1 wrote:03.01.2018 13:32:00 Box Ubacivanje pošiljke u vreću - IZVOZ
12.01.2018 10:17:18 BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Prispijeće pošiljke u Izmjenicnu poštu - UVOZ
12.01.2018 14:03:23 BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Otprema pisama na carinu - UVOZ
15.01.2018 08:02:20 BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Record item customs information (Inb)

Da li je carinjenje završeno ili šalju paket ili šalju obavijest sa dostavom računa?

Koliko se sjecam sljedeca stavka koja dodje je info da li je carinjeno ili ne, ako nije pisace cini mi se "otprema prema" ili nesto slicno...
CaneBos

#4317 Re: CARINA U BiH

Post by CaneBos »

zlo zlo wrote:
CaneBos wrote:Dakle, aplaudiram BiH Carini..oni su primjer i svakim danim sve vise i vise pokazuju kako savrseno idu u korak natrag sa ovom lakrdijom od sistema.

o cem ti pricas, tg ti kaže da je pošiljka došla u bih 11.1 i tada je poslana na carinu, i danas je pošiljka krenula k tebi, 4 dana od dolaska u bih do slanja do tebe.
Jojj jess u pravu si evo sad gledam na 17track. My bad :/
Al im j...m Mandarinu svakako bez obzira..sa zaslugom je.
BAN___KAI

#4318 Re: CARINA U BiH

Post by BAN___KAI »

Ooo boze kako me oderaše i to iz vedra neba se i DHL troškovi pojaviše

Znaci narucio proizvod iz Kine koji je ukupno 190KM ( placen shipping naravno).

Carina me izašla 75KM I PLUS DHL troškovi 40km

To je na kraju izašlo 116km carinske službe i DHLa WTF :? :?

Odakle sad moram to DHL platiti? Zar to nije Shipping koji sam vec platio?

Sad moram platiti oko 300km

Znaci 20km Carina
36km PDV
20km Taksa( Carina)

Odakle 2 puta taksa carina?
tnt-tunja

#4319 Re: CARINA U BiH

Post by tnt-tunja »

Je li ima neki kontakt broj telefona? Zanima me šta gospoda na carini radi od 11.01. od kada im je stigao moj artikal pa sve do današnjeg dana.
Hakiz

#4320 Re: CARINA U BiH

Post by Hakiz »

BAN___KAI wrote:Ooo boze kako me oderaše i to iz vedra neba se i DHL troškovi pojaviše

Znaci narucio proizvod iz Kine koji je ukupno 190KM ( placen shipping naravno).

Carina me izašla 75KM I PLUS DHL troškovi 40km

To je na kraju izašlo 116km carinske službe i DHLa WTF :? :?

Odakle sad moram to DHL platiti? Zar to nije Shipping koji sam vec platio?

Sad moram platiti oko 300km

Znaci 20km Carina
36km PDV
20km Taksa( Carina)

Odakle 2 puta taksa carina?
Pitaj DHL. U detalje će ti objasniti. Meni su obasnili u detalje šta je koja stavka.
rizibizi

#4321 Re: CARINA U BiH

Post by rizibizi »

I tako Coro Novalic i ekipa stadose u kraj svima koji bilo sta kupuju i narucuju online. Sto se tice troskova DHL znam da sa za raspberry nekad davno dao 60 KM troskova DHL carine i svega ostalog za RPi koji je kostao 80 i kusur KM.
BAN___KAI

#4322 Re: CARINA U BiH

Post by BAN___KAI »

rizibizi wrote:I tako Coro Novalic i ekipa stadose u kraj svima koji bilo sta kupuju i narucuju online. Sto se tice troskova DHL znam da sa za raspberry nekad davno dao 60 KM troskova DHL carine i svega ostalog za RPi koji je kostao 80 i kusur KM.
Meni nije jasno kako njih moram platiti jer ih nisam zahtijevao. Zar ne bi trebalo da shippping obuhvata donošenje do vrata? I to je jedini trošak mimo carine i pdva
Hakiz

#4323 Re: CARINA U BiH

Post by Hakiz »

rizibizi wrote:I tako Coro Novalic i ekipa stadose u kraj svima koji bilo sta kupuju i narucuju online. Sto se tice troskova DHL znam da sa za raspberry nekad davno dao 60 KM troskova DHL carine i svega ostalog za RPi koji je kostao 80 i kusur KM.
Fazon je što postoje neki fiksni nameti, koliko god da je skup prozvod, ti nameti su iste visine. To se ne vidi kada se kupuju skuplje stvari, ali kada se kupuje nešo jeftino, onda se ljudi iznenade.
rizibizi

#4324 Re: CARINA U BiH

Post by rizibizi »

BAN___KAI wrote:
Meni nije jasno kako njih moram platiti jer ih nisam zahtijevao. Zar ne bi trebalo da shippping obuhvata donošenje do vrata? I to je jedini trošak mimo carine i pdva
Ja ne znam kakav si ti shipping platio kad si kupovao, meni kad DHL nesto dostavlja platim ono sto kupujem a DHL-u platim sve sto treba kad me zovnu da preuzmem paket (troskovi transporta,carine,usluge,porez sta sve vec i sve to uredno na racunu + fiskalni racun).
Hakiz wrote:Fazon je što postoje neki fiksni nameti, koliko god da je skup prozvod, ti nameti su iste visine. To se ne vidi kada se kupuju skuplje stvari, ali kada se kupuje nešo jeftino, onda se ljudi iznenade.
Fazon je sto kad kupujes skuplje stvari ako ih ima kupiti ovdje razlika u cijeni nije toliko velika da se isplati peglati sa online kupovinom (sto je u danasnje doba u normalnim razvijenim zemljama besmislica i nije ni cudo sto smo crna rupa, slijepo crijevo i niko nam nista ne dostavlja + problem sa BH Postom koja je u fazi raspada). Evo konkretan primjer gledao sam da kupim nesto sto je cca 70-80 USD online, kod nas isti taj proizvod oko 150 KM, kad saberes sve troskove, cekanje i rizik za 20-ak KM razlike ne isplati se nikako.
tnt-tunja

#4325 Re: CARINA U BiH

Post by tnt-tunja »

Dobio sam jutros pismo od Carine da im dostavim fakturu, PayPal transakciju ili bilo koji drugi dokaz iz koga je vidljiva ispravna vrijednost i trgovački naziv kupljene robe...

Je li im ko kad slao nešto slično? Pretpostavljam da ovo traže jer u paketu nema fakture i sami ne znaju cijenu, u protivnom bi me već oderali za carinu.

EDIT:
Provjerio sam malo na google, izgleda da DealExtreme nikada ne ubacuje invoice u pakete, tako da ovi naši na carini nemaju računa. Šta bi bilo najbolje da uradim?
Last edited by tnt-tunja on 17/01/2018 14:15, edited 1 time in total.
Post Reply