BAN___KAI wrote:holowey wrote:BAN___KAI wrote:Radi se o grafickom tabletu za crtanje? Mozda je težak 500g
Evo hocu da narucim iz Hong Konga pa sam zamolio da oznace kao gift. Jer mi je receno da je tako jeftinije
poklon, uzorak, polovno, novo... sve ima svoju vrijednost... cesto se vise isplati napisana stvarno placena vrijednost nego prepustiti carini da oni procijene vrijednost...a sve po zakonu...
Hmmm pa neko mi je napisao da bi carina koštala 60km. Ukoliko piše cijena. Sad ne znam da li rizikovati ako bi oni mogli procijeniti vecu vrijednost
Btw tablet košta 140km
Saberi cijenu tableta sa cijenom transporta. Na to dodaj 30% od ukupne sume. To ti je otplilike ukupno koliko ćeš platiti da dobiješ tablet. Dakle 10% carina, 17% PDV, sitni troškovi, to ti je malo manje od 30% dodatnih troškova na ukupnu sumu cijene tableta i cijene transporta. Vjerovatno će ti biti nešto manje od 30%, ali ti planiraj30%.
Rekao si ranije da je cijena tableta i transporta 200 KM. 30% od 200 KM je 60 KM. Dakle, sve ukupno da kupiš i dobiješ tablet ćeš platiti oko 260 KM. Najvjerovatnije malo manje, ali planiraj 260 KM. Tablet nije skup, 140 KM, ali ti je skup transport, 60 KM. A i on se carini. Ja kada sam kupovao s Aliexpressa u vrijednosti od 100 USD, transport DHL-om je bio oko 20 USD. Pa je sve sa carinom, PDV-om, špedicijom koju je radio DHL (kupovao u vrijeme one frke sa špedicijom i na male vrijednosti) itd koštalo oko 300 KM. I sve sam kupovao sa računima na nominalnu vrijednost.
Sam izračunaj isplati li ti se ići u carinski prekršaj zbog toga. Sve se carini, i pokloni. Ako je carini sumnjivo, ide se na procjenu, ne vjeruje se deklarisanoj vrijednosti. A tada možeš proći i jeftinije i skuplje. Pa ti vidi.
Ne možeš dobiti na gotovo sve odgovore, moraš nešto sam odlučiti.