CARINA U BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Ateista

#376 Re: CARINA U BiH

Post by Ateista »

poznanik wrote:
Ateista wrote:Planiram da narucim gitaru iz USA, i nasao sam na internetu carinske tarife za 2011 godinu te nasao odjeljak o muzickim instrumentima.
Ono sto me zbunjuje je sto pored skoro svih vrsta muzickih instrumenata pise stopa 0%, osim pod kategorijom "ostali", da li to znaci da se za muzicke instrumente ne naplacuje carina?
Da li ce mi onda naplatiti samo PDV?
Ispravno si ustanovio stopu carine za gitare - 0% za pripadajući tar.br. 9202 90 30 00. Pri uvozu gitare platio bi 1% vrijednosti carinske osnovice i pdv na poreznu osnovicu.

Tar.br. 9202 90 80 00 - Ostali žičani muzički instrumenti (npr. gitare, violine, harfe):– ostali:– – ostali

odnosi se na sve žičane muzičke instrumente koji nisu nabrojani u pododjeljku ove "glave" (svi ostali instrumenti osim gitara, violina i harfi), i imaju stopu od 10% prilikom uvoza u BiH.
Moram priznati da me pravo iznenadilo, pozitivno naravno. :D

Hvala puno na odgovoru. :thumbup: :thumbup:
emanuela10

#377 Re: CARINA U BiH

Post by emanuela10 »

Jedno pitanje za poznanika.
Namjeravam otici po odredjenu opremu u Italiju.Oprema je u vrjednosti nekih 15.000 eura i sve je proizvedeno u Italiji.Da li ja kao fizičko lice to mogu uvesti u zemlju radi se o opremi za kozmetički salon.Da li to podliježe carini s obzirom da je iz EU.Ako tamo već platim njihov PDV da li sam u obavezi plačanja i na granici
Ateista

#378 Re: CARINA U BiH

Post by Ateista »

emanuela10 wrote:Jedno pitanje za poznanika.
Namjeravam otici po odredjenu opremu u Italiju.Oprema je u vrjednosti nekih 15.000 eura i sve je proizvedeno u Italiji.Da li ja kao fizičko lice to mogu uvesti u zemlju radi se o opremi za kozmetički salon.Da li to podliježe carini s obzirom da je iz EU.Ako tamo već platim njihov PDV da li sam u obavezi plačanja i na granici
Koliko sam ja u toku, ne mozes izbjeci carinu i PDV (osim da prosvercas :D ), ali bi trebalo da mozes traziti povrat PDV-a placenog u Italiji.
poznanik

#379 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

emanuela10 wrote:Jedno pitanje za poznanika.
Zakonom o carinskoj politici ne postoje ograničenja prava fizičkim ili pravnim osobama na uvoz roba u BiH. Postoje izvjesna ograničenja, ali ona se odnose na ispunjavanje posebnih uslova za pravo na vanjskotrgovinsko poslovanje samo kod pravnih osoba, te ograničenja koja se odnose na karakter robe. Uvoz opreme za kozmetički salon je slobodan.

Ti kao fizička osoba imaš pravo kupiti u inostranstvu opremu za kozmetički salon, ali ta oprema, posebno u vrijednosti koju su navela, u izvozu mora proći kroz carinski postupak, mora biti evidentirana po vrsti, tarifnim brojevima, pojedinačnoj i zbirnoj vrijednosti. Takođe, mora biti naznačeno vozilo koje vrši transport, vozač, kao i način pakovanja. Takva carinska prijava mora proći kroz sve granice do BiH, gdje će takođe na granici biti evidentirana i upućena u odredišnu carinsku ispostavu na konačno carinjenje.

Dakle, u svojstvu fizičke osobe imaš pravo na uvoz ove opreme, ali si istovremeno u obavezi podnijeti carini prijavu za uvoz u pisanoj formi, ne u usmenoj, uobičajenoj za putnički promet, i još naročito zbog podatka da je vrijednost tvoje robe iznad 3.000 KM, što je dozvoljen limit za usmeno prijavljivanje nekomercijalnih roba u putničkom prometu. U navedenoj vrijednosti, tvoja roba ima karakter komercijalne robe.

Svakoj robi unesenoj u carinsko područje BiH mora biti određen status – mora biti carinjena. Za neke robe dozvoljeno je oslobađanje od plaćanja carine, ostalim nije. Ukoliko za svoju kozmetičku opremu obezbijediš dokaz o EU porijeklu (EUR1), bićeš oslobođena od plaćanja carine, ali ćeš platiti 1% od carinske osnovice iznos za carinsko evidentiranje, i kasnije pdv na poreznu osnovicu. Ukoliko nemaš EUR1, roba će biti carinjena po punoj stopi. Ne znam šta sadrži tvoja “oprema” za kozmetiku, tako da ne mogu odrediti tarifni broj ili stopu carine.

Upućujem te da obezbjediš transparentnost plaćanja za ovu robu, posebno zbog toga što ćeš je, najvjerovatnije, u Italiji platiti gotovinom. Mnogo korisnije će biti ako je uspiješ platiti posredstvom banke, ako dobavljač pristane, jer će tada biti prihvaćena njena transakcijska vrijednost, obzirom da je (pretpostavljam) rabljena.

"Tvoja" kozmetička oprema mora proći kroz izvozni postupak u Italiji. Obično se izvoz radi na granici, i ukoliko tvoj dobavljač nema pravo na vanjskotrgovinsko poslovanje, vrlo često se za takve poslove angažuju špediteri, koji ujedno budu i izvoznici i izvozni posrednici. Italijanski špediteri znaju da se roba za izvoz prodaje i na fakturi prikazuje bez pdv vrijednosti. Napomeni to i ti svom dobavljaču, tako da mu nećeš platiti 15.000 €, već manje za pdv stopu.
Ukoliko ne uspiješ, uz original EX1 – izvozni list, možeš u roku 90 dana zatražiti povrat pdv iznosa u Italiji.

Pretpostavljam da znaš da robui koju si uvezla u svojstvu fizičke osobe, kasnije ne smiješ komercijalizirati - ne smiješ je prodavati. Za planirane poslove u kozmetici svakako moraš biti registrirana, tako da vrijednost ove "opreme" možeš unijeti u vrijednost svoje firme, i jedino na taj način njom ostvarivati profit.
mrgreen

#380 Re: CARINA U BiH

Post by mrgreen »

Može li mi neko molim vas malo pojasniti pošto ne znam jesam li dobro razumjela. Ne bih da se neugodno iznenadim kad bude prekasno :D

Obračunava se carina + pdv, za svaki predmet iz paketa pojedinačno koji prelazi vrijednost od 50 KM?
Ako je carinska stopa npr. 10% + pdv, znači dodatno plaćam iznos 27% od originalne vrijednosti svakog predmeta pojedinačno?
Izvinjavam se ako je glupo pitanje :D
poznanik

#381 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

mrgreen wrote:Može li mi neko molim vas malo pojasniti pošto ne znam jesam li dobro razumjela. Ne bih da se neugodno iznenadim kad bude prekasno :D

Obračunava se carina + pdv, za svaki predmet iz paketa pojedinačno koji prelazi vrijednost od 50 KM?
Ako je carinska stopa npr. 10% + pdv, znači dodatno plaćam iznos 27% od originalne vrijednosti svakog predmeta pojedinačno? Izvinjavam se ako je glupo pitanje :D
Carina i pdv se obračunava na vrijednost "poštanske pošiljke", dakle - svih proizvoda zajedno u "paketu". Ne možeš imati u uvozu paket u kojem se nalazi 10 predmeta, koji imaju ukupnu vrijednost 500 KM, i tražiti oslobađanje od plaćanja carine. Na vrijednost takve pošiljke vrši se carinjenje i to na ukupan iznos od 500 KM, nikako izdvajanjem dozvoljenih 50, a carinjenjem preostalih 450 KM.

Ukoliko istovremeno pristignu dvije poštanske pošiljke, svaka u vrijednosti do 50 KM, min. jedna od njih će biti carinjena.

Poštanske pošiljke u vrijednosti do 50 KM, koje se izuzimaju iz postupka carinjenja, u sadržaju isključuju alkoholne proizvode, parfeme i toaletne vode, duhan i duhanske prerađevine.
mrgreen

#382 Re: CARINA U BiH

Post by mrgreen »

poznanik wrote:Carina i pdv se obračunava na vrijednost "poštanske pošiljke", dakle - svih proizvoda zajedno u "paketu". Ne možeš imati u uvozu paket u kojem se nalazi 10 predmeta, koji imaju ukupnu vrijednost 500 KM, i tražiti oslobađanje od plaćanja carine. Na vrijednost takve pošiljke vrši se carinjenje i to na ukupan iznos od 500 KM, nikako izdvajanjem dozvoljenih 50, a carinjenjem preostalih 450 KM.

Ukoliko istovremeno pristignu dvije poštanske pošiljke, svaka u vrijednosti do 50 KM, min. jedna od njih će biti carinjena.

Poštanske pošiljke u vrijednosti do 50 KM, koje se izuzimaju iz postupka carinjenja, u sadržaju isključuju alkoholne proizvode, parfeme i toaletne vode, duhan i duhanske prerađevine.
Hvala ti :)
IcedFlame

#383 Re: CARINA U BiH

Post by IcedFlame »

Hvala poznanik za sve dosadasnje informacije u vezi carinjenja, razlicitih vrsta roba i sva odgovorena pitanja! Koliko god nama obicnim smrtnicima i sitnoj buraniji to odgovaralo ili ne, drago mi je da ima neko ko tamo (ako se ne varam) radi, a, em zna i radi svoj posao kako treba i nije mu mrsko ovdje objasnjavati bilo sta, em je pismen, sto danas nije bas cest slucaj u ovakvim institucijama. 8-)

Narucujem barem jednom mjesecno nesto preko neta, i imao sam priliku svasta negativno dozivjeti. Od stvari tipa da su me maltretirali i zadrzavali posiljku zbog toga sto neko nije htio ili znao da cita engleski, pa gospodji/ci sa kojom sam se cuo telefonom nije bilo jasno kako kamera moze biti 6 dolara sa postarinom (a na racunu fino pise: Nikon camera CHARGER), do scena sa postom kad se posiljka vrati jer niko ni sa mojom licnom i u moje ime nije mogao da to preuzme, a ja sam radio takav posao da nije bilo sanse da napustim kancelariju.
Kako god, imao sam puno vise pozitivnih iskustava, kad god me interesovalo bilo sta oko detalja, uvijek sam na kraju dolazio do nekog ko je bio i ljubazan i detaljno precizan u vezi bilo kakvog pitanja.

Naucio sam da se ne zalijecem i ne gubim zivce bez potrebe, te da ne kupujem nista sto bi me sa postarinom i uracunatom carinom i porezom izaslo vise nego sto kosta recimo kod nas polovno u oglasima :D, pa bi zamolio za odgovor na sljedeca pitanja, koja ne vidjeh u prethodnim postovima:
- Kako se vrsi procjena polovne robe kupljene preko interneta?
- Ukoliko se desi da mi nesto (novo ili polovno) procjene na vecu vrijednost nego sto ona jeste, da li se mogu zaliti ili na neki nacin dokazati pravu vrijednost? Da li je dovoljan racun, izvod iz banke, odstampana potvrda o transakciji sa paypala i sl.?

Ovo drugo pitanje je iz razloga da izbjegnem situacije tipa - da mi neko, cini mi se iz poste carinjenja, sa sarkasticnim podsmijehom kaze: - "Misliš da mi ne znamo da se ova elektricna cigara nema nigdje kupiti ispod 100 KM?" Ne bi bilo cudno da je ja nisam platio cca 9-10 dolara, a uredno se na pik-u tada mogla kupiti za 40 KM.
emanuela10

#384 Re: CARINA U BiH

Post by emanuela10 »

Slažem se sa predhodnim misljenjem, dobro je da bar neko u ovoj drzavi ima toliko znanje i pismenost. Zahvaljujem poznaniku na odgovoru.
r_faruk

#385 Re: CARINA U BiH

Post by r_faruk »

pitanje jedno!

mogu li ja nesto kupiti u recimo svedskoj i preko nase granice uci sa tim kao licnim stvarima................

na primjer kupim gitaru i kazem na granici to je moja gitara............ dali cu placati carinu...............
Ja_Ja

#386 Re: CARINA U BiH

Post by Ja_Ja »

r_faruk wrote:pitanje jedno!

mogu li ja nesto kupiti u recimo svedskoj i preko nase granice uci sa tim kao licnim stvarima................

na primjer kupim gitaru i kazem na granici to je moja gitara............ dali cu placati carinu...............
Ako je gitara upakovana, postoji mogucnost da te ocarine. Ukoliko nije upakovana (nova) mozes proci.

Moje lopte su dosle u BiH :):)
no rules

#387 Re: CARINA U BiH

Post by no rules »

znali neko jeli foto oprema oslobođena carine , naručio sam objektiv (nikon 50mm f1,8) polovan sa Shipping-om sam ga platio 130KM i danas sam nazvao poštu da pitam jeli stiglo i kaže 38 KM da trebam uplatiti :-?

> 150-160 KM sam ga polovnog i u Bosni mogao kupiti... (p.s.negdje sam pročitao na "nekom" forumu da nema carine na foto opremu , samo PDV , al' evo izgleda da ima ...)
no rules

#388 Re: CARINA U BiH

Post by no rules »

aj što me carina lijepo oguli za ovaj objektiv ...
- carinska vrijednost 95 KM

> carina 10% ---------------(9,5KM)
> carinsko evidentiranje (0,95KM)
> PDV -----------------------(17,90KM)
> taxa ----------------------(10,00KM)
UKPNO 38,35

- ja ponio taj papir što mi je poštar dao da uplatim 38,35 , kaže gospođa meni 52 il' 53 KM , onda sam se sa njima natezao 10-15min. , žena neda da vidim uplatnice kaže već ovjerene , kad sam ju nagovorio da mi pokaže uplatnice (kroz staklo) :) usporedevši sve bila je još jedna uplatnica ("potvrda o uplati poštanske uputnice") koja je iznosilia 8,5 KM , ali nije bila navedena na ovoj deklaraciji za fizčka lica ...i kad dodam i tih 8,5 KM iznos je 46,85 , ali i pošta je znači uzela sebi 6-7 KM , tako da sam uplatio 53 KM :x

- Što će reći da su mi uzeli 50% od ukupne vrijednosti predmeta :shock:

- Više ništa ne naručujem , jer ovo je stavrno previše !
burekodsira

#389 Re: CARINA U BiH

Post by burekodsira »

brate ne sikiraj se, roknes jednu al vrijednu kroz njeg i odplatio si ga!
mamu im lopovsku svima jos na njih zivot trositi
bemi

#390 Re: CARINA U BiH

Post by bemi »

Ako moze pitanje za poznanika, unaprijed se zahvaljujem na strpljenju i odgovorima na dosadasnja pitanja :-D . Prijateljica koja zivi u Londonu mi je htjela poslati djecija kolica (polovna) u paketu, jer njoj vise ne trebaju, dakle ona mi ih poklanja. Da li ta kolica podlijezu carinjenju? Pozz......
Hendrix

#391 Re: CARINA U BiH

Post by Hendrix »

Mi smo još i dobri kakvih zemalja ima, za oko mi padne uvijek kada gledam neku muzičku opremu kako ne šalju u Italiju jer su tamo carine boli glava i sve živo carine.

Meni su nedavno naplatili carinu i to mi je možda 30 narudžba ali je bila malo skuplja, jest skupo ali sam dobio nešto što ne bi ovde niakda moga kupiti pa se isplati. Inače , nema šanse.
Michun

#392 Re: CARINA U BiH

Post by Michun »

izvinte, mozel' mi neko ko zna izracunati carinu na 39.99 + 11 postarine. Funte su u pitanju. hvala
Urbana

#393 Re: CARINA U BiH

Post by Urbana »

Haris033 wrote:Prije neki dan mi došle tene "Adidas" i oglobili su me sa carinom!!!

Tene koštale 142 KM. Poslije carine, na to sam morao doplatiti još 59 KM i to:

- Carina, stopa 10% ................................................ 14,20 KM
- Dadžbina za carinsko evidentiranje od 1% .......................1,40 KM
- Porez na dodanu vrijednost 17 % ............................... 26,80 KM
- Taxa ................................................................ 10,00 KM
- Dodatni troškovi poštarine ....................................... 7,00 KM

@ Michun, tebi je na cipele carinska stopa 15% a ovaj citat gore ti pokazuje otprilike obracun svih troskova. Primjeni na svoje cipele i uporedi sa iznosom carine i PDV. Prema tvojim informacijama rekla bih da je njihov obracun ispravan.

Carina se uvijek obracunava na cijenu sa shippingom. Otprilike te ukupni troskovi dodju oko 40% vrijednosti narudzbe sa shippingom i ja uvijek taj iznos dodam pa procijenim da li mi se isplati naruciti nesto.

Ne carine se posiljke do 50 KM (jedna posiljka sedmicno - mada iz licnog iskustva i vise njih) osim parfema bez obzira na njihov vrijednost - luksuzna roba.

Preporucila bih ti da na ovoj temi procitas Poznanikove postove u kojima mozes naci dosta informacije o carini u BiH.
nerma.

#394 Re: CARINA U BiH

Post by nerma. »

Molim pomoc od vas strucnijih :?

Kolike su sanse da mi carine kontaktne lece? Prosli put nisu.. I kolko otprilike % da ocekujem?
Hvala :D
imda123

#395 Re: CARINA U BiH

Post by imda123 »

Narucio sam mob vrijednosti 118$(~170KM).Mobitel je stigao u Bosnu i pise mi sljedece na stranici BHP-a:
Datum i vrijeme Zemlja Lokacija Događaj
29.09.2011 10:19:43 BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Prijem pošiljke u izmjeničnoj pošti
29.09.2011 12:09:39 BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Otprema pošiljke na domaću lokaciju

Jel ovo znaci da mi nece puknuti carinu,jer ako hoce ne nadam se da ce biti milostivi :-?
samoTEgledam

#396 Re: CARINA U BiH

Post by samoTEgledam »

Nije mi jasno zašto se bunite/ljutite na carinike/carinu. Unaprijed su vam/nam pravila igre poznata. Čemu ljutnja kad se plati carina, pdv i ostalo?

Ja imam zamjerke na cijene poštarine, kako u domaćem tako i u međunarodnom saobraćaju. Stava sam da, ovakve cijene, vrlo negativno utiču na ekonomiju BiH. Ilustracije radi, displej za laptop ukupne težine 2,xx kg iz UK poštarina 6.97 GBP (oko 15,5 KM). Otiđite u poštu i raspitajte se koliko je poštarina za paket prema UK težine recimo 2,13 kg.
Samo da napomenem da je displej poslat u petak, ja dobio obavjest u utorak da trebam otići u poštu da ga podignem. Za 3 dana iz UK za 6.97 GBP :dance:
Da su niže cijene poštanskih usluga naših operatera, možda bismo i mi mogli kupiti po 1000 displeja ili laptopa pa preko e-baya ili neke druge onLine trgovine slati englezima, ... Ovako se beze ljutimo na carinike koji samo rade ono za što i primaju plaću.

Malo ja off :D Ne zamjerite :bih:
angy

#397 Re: CARINA U BiH

Post by angy »

Zna li neko kakvi su nasi carinici na aerodromu? Vracam se ako Bog da u novembru u Sarajevo iz Amerike pa da znam trebam li skinuti sve etikete sa stvari kupljenih ovdje? I jel moguce da izbjegnem carinu za laptop koji je isto kupljen u Americi?
Dady

#398 Re: CARINA U BiH

Post by Dady »

angy wrote:Zna li neko kakvi su nasi carinici na aerodromu? Vracam se ako Bog da u novembru u Sarajevo iz Amerike pa da znam trebam li skinuti sve etikete sa stvari kupljenih ovdje? I jel moguce da izbjegnem carinu za laptop koji je isto kupljen u Americi?
Nikada niko me nije zaustavio. Laptop ti je osobna stvar Kao I mobitel npr, naravno nećeš ga nositi u kutiji neraspakovanog. :)
angy

#399 Re: CARINA U BiH

Post by angy »

Znaci mogla bih prenijeti laptop bez placanja carine, super :)
Sve se nadam da ni mene nece zaustaviti ali s obzirom da dolazim sa dvije ogromne torbe i jednom manjom u rucnom i ruksakom mislim da su mi male sanse da me nece zaustaviti :) Zato sam mislila sve etikete od stvari sto sam ovdje kupila poskidati.
Jel kome kad sta falilo iz kofera?
Ja kad sam dolazila katanac mi je bio puknut a torba poluotvorena.
Odoh ja offtopic :) Sorry :)
terra_incognita

#400 Re: CARINA U BiH

Post by terra_incognita »

Na evropskim aerodromima jedino ne dozvoljavaju da se laptop nalazi u koferu, mora ići kao ručni prtljag.

Ja sam sa svojim putovala i niko me ništa nije pitao.
Post Reply