CARINA U BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
rimano

#201 Re: CARINA U BiH

Post by rimano »

rimano wrote:Narucio sam kablove za autodijagnostiku koji se spajaju na racuna u vrijednosi od 230KM.
Na to moram platiti carinu koliko sam mogao zakljuciti 5%, carinsku evidenciju 1% i PDV 17.
To ukupno izadje oko 55KM. Koliko jos moram platiti taxi, raznih usluga i sl.
Paket ce doci obicnom postom.
Dopuna: 230KM je sa ukljucenom postarinom.
?
kone

#202 Re: CARINA U BiH

Post by kone »

rimano wrote:
rimano wrote:Narucio sam kablove za autodijagnostiku koji se spajaju na racuna u vrijednosi od 230KM.
Na to moram platiti carinu koliko sam mogao zakljuciti 5%, carinsku evidenciju 1% i PDV 17.
To ukupno izadje oko 55KM. Koliko jos moram platiti taxi, raznih usluga i sl.
Paket ce doci obicnom postom.
Dopuna: 230KM je sa ukljucenom postarinom.
?
Ako bude sve po propisima,izaci ce te sve preko 70KM.....Imas jos na to sve 10KM takse za budzet,3,5KM ce ti posta uzeti + na svaku uplatnicu po 1KM(otprilike 5KM)...Eto to je to,ako jos nesto ne izmisle...
spotty

#203 Re: CARINA U BiH

Post by spotty »

Zdravo, zanima me je li neko ima iskustva sa kupovinom knjiga i carinom?? Treba da narucim knjigu od 270 KM (za fakultet), pa je li carine knjige? Unaprijed hvala
poznanik

#204 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

spotty wrote:Zdravo, zanima me je li neko ima iskustva sa kupovinom knjiga i carinom?? Treba da narucim knjigu od 270 KM (za fakultet), pa je li carine knjige? Unaprijed hvala
Od plaćanja carine i carinskih dadžbina za obrazovne, naučne i kulturološke materijale, naučne instrumente i aparate, oslobođeni su pravna lica, uz posebne uslove. Fizička lica nisu oslobođena...

Stopa carine za ovu robu je 5%, ali ako je knjiga porijeklom iz država s kojim BiH ima zaključen međudržavni trgovinski sporazum, onda je 0%. Plaća se carinska evidencija od 1% na carinsku osnovicu i pripadajući pdv...
melandri

#205 Re: CARINA U BiH

Post by melandri »

zdravo imam jedno pitanje...planirao sam da narucim neke proteine sa stranice bodybuilding.com...robu ce mi poslati DHL-om da li cu na tu robu morati platiit pdv i carinu,ili postoji neka moguncost da mi roba dodje na adresu kuci.....ako neko zna bio bi mu zahvala d a mi odgovori ...pozdrav :-) :)
poznanik

#206 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

melandri wrote:zdravo imam jedno pitanje...planirao sam da narucim neke proteine sa stranice bodybuilding.com...robu ce mi poslati DHL-om da li cu na tu robu morati platiit pdv i carinu,ili postoji neka moguncost da mi roba dodje na adresu kuci.....ako neko zna bio bi mu zahvala d a mi odgovori ...pozdrav :-) :)
Ne znam kojeg su sastava ovi preparati, a od toga zavisi i određenje tarifne oznake i visina stope za carinjenje. U svakom slučaju, na ovu robu propisana je carina (najvjerovatnije 5% na carinsku osnovicu), i kasnije pdv. Po propisima je i da je u uvozu kontrolira tržišna i zdravstvena inspekcija, bez obzira na količinu, vrijednost, mjesto carinjenja...
Da li će biti sve ovako kao što pravila nalažu, ja ne znam. Da li će DHL ili bilo koji drugi transporter dostaviti robu na kućnu adresu zavisi od kupoprodajnog ugovora, odnosno od volje organizatora tog transporta. Sve se plaća, pa i transport do kućne adrese.
melandri

#207 Re: CARINA U BiH

Post by melandri »

poznanik wrote:
melandri wrote:zdravo imam jedno pitanje...planirao sam da narucim neke proteine sa stranice bodybuilding.com...robu ce mi poslati DHL-om da li cu na tu robu morati platiit pdv i carinu,ili postoji neka moguncost da mi roba dodje na adresu kuci.....ako neko zna bio bi mu zahvala d a mi odgovori ...pozdrav :-) :)
Ne znam kojeg su sastava ovi preparati, a od toga zavisi i određenje tarifne oznake i visina stope za carinjenje. U svakom slučaju, na ovu robu propisana je carina (najvjerovatnije 5% na carinsku osnovicu), i kasnije pdv. Po propisima je i da je u uvozu kontrolira tržišna i zdravstvena inspekcija, bez obzira na količinu, vrijednost, mjesto carinjenja...
Da li će biti sve ovako kao što pravila nalažu, ja ne znam. Da li će DHL ili bilo koji drugi transporter dostaviti robu na kućnu adresu zavisi od kupoprodajnog ugovora, odnosno od volje organizatora tog transporta. Sve se plaća, pa i transport do kućne adrese.
a ako mi posalje na kucnu adresu da li cu morati placati pdv i carinu ?
poznanik

#208 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

melandri wrote:a ako mi posalje na kucnu adresu da li cu morati placati pdv i carinu ?
Nastanak carinskih i pdv obaveza (obračun, plaćanje itd), nastaje u momentu prijavljivanja roba za carinsku proceduru nakon prelaska granice.

Mjesto konačne distribucije neke robe nije u vezi s tim obavezama.
kone

#209 Re: CARINA U BiH

Post by kone »

Ne isplati ti se narucivati proteine,jer ih imas kupiti kod nas na svakom koraku...Izaci ce te skuplje i to mislim dosta skuplje nego da kod nas kupis..
bogoljub

#210 Re: CARINA U BiH

Post by bogoljub »

Jesu li knjige oslobodjene carine_?
poznanik

#211 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

bogoljub wrote:Jesu li knjige oslobodjene carine_?

I da i ne, zavisi od određenja uvoznog postupka.

Ako su samo knjige predmet uvoza, onda se za oslobađanje mora primjeniti procedura kojom se oslobađanje od plaćanja carine propisuje samo za obrazovne, naučne i kulturološke materijale, pod uslovom da su namijenjeni javnim obrazovnim, naučnim ili kulturološkim ustanovama ili organizacijama i pod uslovom da su nadležni organi u BiH odobrili prijem takvih proizvoda bez plaćanja carine.

Radi ostvarenja povlastica kod uvoza, korisnik povlastice, uz pisani zahtjev podnosi i akt resornog organa za kulturu o pravnom statusu korisnika povlastice i podobnosti robe za obavljanje određene djelatnosti.

Knjige u uvozu mogu biti i sastavni dio ostale robe, i u takvom "paketu" mogu biti predmet oslobađanja od plaćanja carine i carinskih dadžbina (npr. kod promjene mjesta prebivališta...)
Diplomata

#212 Re: CARINA U BiH

Post by Diplomata »

Imam jedno pitanje vezano za kupovinu elektronike iz Kine, mozda bi @poznanik najbolje mogao znati odgovor.
Da li ja kao fizičko lice imam ograničenje na količinu robe, konkretno, hocu da narucim neke baterije za kameru koje su trenutno na snizenju ako se naruci 10 i vise komada.
Dobicu prilozen racun u paketu, tako da placanje carine nije problem.
poznanik

#213 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

Diplomata wrote:Imam jedno pitanje vezano za kupovinu elektronike iz Kine, mozda bi @poznanik najbolje mogao znati odgovor.
Da li ja kao fizičko lice imam ograničenje na količinu robe, konkretno, hocu da narucim neke baterije za kameru koje su trenutno na snizenju ako se naruci 10 i vise komada.
Postoje izvjesna ograničenja na uvoz robe, ali u konkretnom pitanju, odgovor je da ograničenje na uvoz robe, kad je uvoznik fizičko lice, može biti samo ako vrijednost robe prelazi iznos 3.000 KM, jer u tom slučaju pravo uvoza ima samo pravno lice. Količina nije ograničena.
Bilo bi poželjno ako bi dobio račun prije otpreme, i prethodno obavio konsultaciju sa špediterom o načinu najpovoljnijeg transporta i ostalim uslovima za carinjenje, ukoliko roba neće biti poslana "običnom" poštanskom pošiljkom. Poželjno je sačuvati dokaz o plaćanju dobavljaču, možda će biti potrebno dokazivati sniženje cijene.
Diplomata

#214 Re: CARINA U BiH

Post by Diplomata »

poznanik wrote:
Diplomata wrote:Imam jedno pitanje vezano za kupovinu elektronike iz Kine, mozda bi @poznanik najbolje mogao znati odgovor.
Postoje izvjesna ograničenja na uvoz robe, ali u konkretnom pitanju, odgovor je da ograničenje na uvoz robe, kad je uvoznik fizičko lice, može biti samo ako vrijednost robe prelazi iznos 3.000 KM, jer u tom slučaju pravo uvoza ima samo pravno lice. Količina nije ograničena.
Bilo bi poželjno ako bi dobio račun prije otpreme, i prethodno obavio konsultaciju sa špediterom o načinu najpovoljnijeg transporta i ostalim uslovima za carinjenje, ukoliko roba neće biti poslana "običnom" poštanskom pošiljkom. Poželjno je sačuvati dokaz o plaćanju dobavljaču, možda će biti potrebno dokazivati sniženje cijene.
Hvala na odgovoru. Najvjerovatnije će biti obicna avionska posta, dakle u tom slucaju ne trebam traziti speditera?
I jos jedno pitanje, da li je invoice od dobavljaca na koji uplacujem preko paypal-a dovoljan za dokazivanje cijene, ako ne, onda sta?
poznanik

#215 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

Diplomata wrote:
poznanik wrote:
Hvala na odgovoru. Najvjerovatnije će biti obicna avionska posta, dakle u tom slucaju ne trebam traziti speditera?
I jos jedno pitanje, da li je invoice od dobavljaca na koji uplacujem preko paypal-a dovoljan za dokazivanje cijene, ako ne, onda sta?
Ako je roba upućena u transportu avionom po AWB tovarnom listu, prihvatiće je ovlašteni cargo agent aerodroma u Sarajevu i tebe - uvoznika, obavijestiti o prispjeću te robe. Potom ti moraš odrediti špeditera koji će za tebe posredovati u uvoznom postupku.
Da je roba upućena poštanskim saobraćajem (koji može biti multimodalni - kombinacijom kopnom, morem, castom...), onda ga cargo služba aerodroma Sarajevo predaje poštanskom službeniku, koji je dalje raspoređuje u poštansku carinsku ispostavu, u kojoj bi carinski postupak izvršio carinik.
"Invoice" jeste dokaz cijene određene robe, ali nije dokaz stvarno plaćene cijene za tu robu, a to može biti potrebno. Taj dokaz je neki drugi dokument iz kojeg je vidljivo izvršenje novčane transakcije.

Ukoliko je u pošiljci pretjerano mnogo, npr. baterija, carinik ima diskreciono pravo preformulisati karakter te robe i tretirati je komercijalnom, bez obzira na njenu vrijednost unutar dozvoljenih 3.000 KM, što znači da takav uvoz mora izvršiti pravno lice umjesto fizičkog. Može i fizičko lice biti uvoznik, ali krajnji korisnik mora biti ponovo pravno lice registrirano za trgovinu. 10-tak komada baterija ne bi trebalo da predstavlja smetnju u ovakvom uvozu.
baboatif

#216 Re: CARINA U BiH

Post by baboatif »

Pozdrav Poznanik, da li ste u mogucnosti da mi pojasnite par stvari. Od 2007 e godine koristim online kupovinu van granica nase zemlje al nikada nisam bio nacisto dal ce neka stvar biti ocarinjena ili ne, to je za mene bila lutrija :-D . Mene konkretno zanima carinska stopa za mobilne aparate, je li moguce da ona nije ista ako mobitel nije napravljen u granicama EU iako je kupljen u UK? Naime, brat mi je kupio polovan mobitel preko ebaya od prodavaca iz UK, rijec je o nekom samsungovom modelu gdje ga je zajedno s postarinom tel. kostao 84 funte. Dobili smo obavijest od carine da faksiramo racun i tako smo i ucinuli, kako je tako je, i nakon sto smo preuzeli posiljku vidim da su na carini u Sa oni koristili carinsku stopu 10% a vidim spominje se na forumu i carinska stopa od 5 %. Prije par godina sam ja takodjer kupio mobitel u vrijednosti od 200KM i nikakvih dadjjbina nisam imao, dalje par puta sam kupio patike vrijednosti vece od 100KM takodjer ne proizvedene u EU ali od prodavaca iz EU i nije bilo dadjbina. a sada ako se mogu pozvati i na onu izreku rekla kazala, kolega mi kaze da je kupio orginal iphone preko 1000 KM i nije platio nikakve carinske obaveze, pa mi to nekada stvori sliku da se radi nekada i o sreci koji se i kako osposobljen carinski sluzbenik nalazi u datom momentu na radnom mjestu.

Pozdrav
poznanik

#217 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

baboatif wrote:... Od 2007 e godine koristim online kupovinu van granica nase zemlje al nikada nisam bio nacisto dal ce neka stvar biti ocarinjena ili ne, to je za mene bila lutrija...
Carinik ima diskreciono pravo da odluči da li je neka roba za carinjenje ili ne, ali to pravo ostvaruje samo u slučajevima u kojim on odlučuje o postupku i time nastaloj visini carine, odnosno - u slučajevima za koje procjeni da neće nastati šteta i bilo kakve posljedice za državu. Takvo pravo carinici najčešće primjenjuju na graničnim prelazima, ali ga mogu primjeniti i kod carinjenja poštanskih pošiljaka.

... Mene konkretno zanima carinska stopa za mobilne aparate, je li moguce da ona nije ista ako mobitel nije napravljen u granicama EU iako je kupljen u UK?
Tarifna oznaka za mobilne tel. aparate u BiH je 8517.120000 (telefoni za mobilne radiotelefonske mreže ili druge bežične mreže)i ima stopu carine od 5%. Ukoliko proizvod ima porijeklo iz neke od država EU, stopa carine je 0%.
Tar.oznaka 8517.180000 (telefoni za mobilne radiotelefonske mreže ili druge bežične mreže-ostali) ima stopu 10%

...Naime, brat mi je kupio polovan mobitel preko ebaya od prodavaca iz UK, rijec je o nekom samsungovom modelu gdje ga je zajedno s postarinom tel. kostao 84 funte. Dobili smo obavijest od carine da faksiramo racun i tako smo i ucinuli, kako je tako je, i nakon sto smo preuzeli posiljku vidim da su na carini u Sa oni koristili carinsku stopu 10% a vidim spominje se na forumu i carinska stopa od 5 %...
Postoji mogućnost da je na trgovačkom računu za taj tel. aparat bio upisan tarifni broj, pa ga je carinik prihvatio. Ukoliko nije, i ukoliko smatraš da si oštećen prilikom određivanja tarifne oznake proizvoda, što je impliciralo i višu stopu carine i samim tim i veći konačan iznos za plaćanje, te ukoliko obezbjediš dovoljno parametara kojim je moguće prepoznati i uporediti taj proizvod sa trgovačkom i carinskom dokumentacijom, moguće je pokrenuti upravni spor sa zahtjevom za utvrđivanje ispravne tarifne oznake. Nigdje ne piše da su svi carinici bezgrešni.

Prije par godina sam ja takodjer kupio mobitel u vrijednosti od 200KM i nikakvih dadjjbina nisam imao, dalje par puta sam kupio patike vrijednosti vece od 100KM takodjer ne proizvedene u EU ali od prodavaca iz EU i nije bilo dadjbina. a sada ako se mogu pozvati i na onu izreku rekla kazala, kolega mi kaze da je kupio orginal iphone preko 1000 KM i nije platio nikakve carinske obaveze, pa mi to nekada stvori sliku da se radi nekada i o sreci koji se i kako osposobljen carinski sluzbenik nalazi u datom momentu na radnom mjestu.
Kod određivanja porijekla proizvodu nije bitna država prodavca, trgovca, već država u kojoj je taj proizvod nastao...
baboatif

#218 Re: CARINA U BiH

Post by baboatif »

Prije svega hvala na brzom odgovoru, iscitavajuci temu vidim da maksimalno izlazite u susret svima koji imaju neka pitanja nejasnoce i slicn. :thumbup: :bih: Nije mi jasna razlika izmedju tarife 8517.120000 i 8517.180000 gdje je ovaj mobitel izgleda zaveden pod ovu drugu tarifu, rijec je o polovnom android telefonu vrijednosti koju sam naveo, racun nije bio u sklopu posiljke al uredno sam proslijedio ebay i paypal racun na zahtjev sluzbenika koji je sadrzavao samo osnovne podatke o o kupljenom proizvodu, kao i o kupcu. Nemam se namjeru zaliti jer sam svjestan da proizvod podleze dadzbinama, ali kada sam vidio ovu temu kopkalo me da rascistim s nekim tim nedoumicama. Jedino mi i dalje ostaje nejasno sto sam naveo u prethodnom postu za konkretno za patike, u par navrata kupljene od UK prodavaca a one su naravno made taiwan vietnam ili slicno, gdje sam prosao bez carine al ispade sad se zalim sto nije to ocarinjeno :-D

Veliki pozdrav
poznanik

#219 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

baboatif wrote:... Nije mi jasna razlika izmedju tarife 8517.120000 i 8517.180000 gdje je ovaj mobitel izgleda zaveden pod ovu drugu tarifu, rijec je o polovnom android telefonu vrijednosti koju sam naveo, racun nije bio u sklopu posiljke al uredno sam proslijedio ebay i paypal racun na zahtjev sluzbenika koji je sadrzavao samo osnovne podatke o o kupljenom proizvodu, kao i o kupcu. Nemam se namjeru zaliti jer sam svjestan da proizvod podleze dadzbinama, ali kada sam vidio ovu temu kopkalo me da rascistim s nekim tim nedoumicama.
Vjerovatno je postojao neki razlog zbog čega je carinik svrstao mobilni tel. aparat u tar ifnu oznaku sa 10% stope carine, mada postoji mogućnost i da je carinik bio neiskusan...Greške se događaju i dopuštaju, ljudi nisu strojevi, ali zato postoji način da se greška ispravi. Na PCP bi trebao biti upisan trgovački naziv tog proizvoda i njegova tarifna oznaka.

Jedino mi i dalje ostaje nejasno sto sam naveo u prethodnom postu za konkretno za patike, u par navrata kupljene od UK prodavaca a one su naravno made taiwan vietnam ili slicno, gdje sam prosao bez carine al ispade sad se zalim sto nije to ocarinjeno...
Napomenuo sam ranije diskreciono pravo carinika. Zamisli kakva bi gužva na graničnim prelazima bila stvorena da carinici detaljno pregledaju svako vozilo, pa i površno... A nekad i "troškovi" u obradi carinske dokumentacije, gubitkom vremena i sl. mogu biti viši od visine carine za određeni proizvod (od budžetskih prihoda), možda se i u konkretnom slučaju radilo o klasičnoj racionalizaciji vremena i novca
baboatif

#220 Re: CARINA U BiH

Post by baboatif »

Poznanik hvala Vam na odgovorima :thumbup:

Pozdrav
vee

#221 Re: CARINA U BiH

Post by vee »

Za Poznanika.
Posto vidim da se razumijes dobro oko carine imam pitanje jedno tj. situaciju.
Radim izvan zemlje i do skora nije bilo frke oko telefona po kampovima ali prije mjesec-dva su zabranili u nekim mjestima da posjedujemo mobilne aparate, laptope, digitalne kamere itd. Posto inace moram da prodjem kroz jedan kamp kad idem kuci na godisnji a moj mobilni star neku godinu dana, cjelo vreme je samnom bio ovdje ima kameru odlucio sam da posaljem ga postom kuci. E sada frka je sto nemozemo koristiti ni postu nego sam morao preko prijatelja amera da on posalje mi preko USPS kuci moj telefon. Nakon skoro dva mjeseca dosla obavjest da je telefon zaglavio na carini u Sarajevu, da su potrebni dodatni papiri ali nepise koji nego da se nazove na 033/659-276.
Nemam ideje kakve papire hoce a danas nerade tako da tek sutra cu znati malo podrobnije sta i kako.
Ja racuna nemam od mobilnog, nisam ni pomisljao da ce mi zatrebati tako da je bacen.
E sada me interesuje dali ja mogu ljepo njima reci da oni to vrate onome tko je poslao?
Da se nebi zezao i nervirao sa carinicima da oni to ljepo posalju nazad a ja cu naci nacin da prodjem kroz taj kamp sa svojim mobilnim?
Unapred hvala na odgovoru!
shibonja

#222 Re: CARINA U BiH

Post by shibonja »

Jesi zakomplikovo :)
čečenac

#223 Re: CARINA U BiH

Post by čečenac »

Pitanje za poznanika,naručio sam paket online iz Engleske u vrijednosti od 100 km i za jedan dan je stigao UPS-om do BiH i špediter mi je Intereuropa čiji je zaposlenik pričao sa mojom suprugom i kaže da treba da platim PDV i neke njihove troškove od 26 KM a carinu kao ne treba da platim te da im pošaljem mejlom račun i kopiju lične karte, u paketu se znam nalaze neke stvari (majice) proizvedene u Evropi te ne znam da li ikako podliježu carinjenju, ne bježim od plačanja bilo kakvih dađbina državi ali ne znam šta treba da radim. Hvala u svakom slučaju, nov sam ovdje nadam se da nisam predirektan. :?:
poznanik

#224 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

vee wrote:...Radim izvan zemlje i do skora nije bilo frke oko telefona po kampovima ali prije mjesec-dva su zabranili u nekim mjestima da posjedujemo mobilne aparate, laptope, digitalne kamere itd. Posto inace moram da prodjem kroz jedan kamp kad idem kuci na godisnji a moj mobilni star neku godinu dana, cjelo vreme je samnom bio ovdje ima kameru odlucio sam da posaljem ga postom kuci. E sada frka je sto nemozemo koristiti ni postu nego sam morao preko prijatelja amera da on posalje mi preko USPS kuci moj telefon. Nakon skoro dva mjeseca dosla obavjest da je telefon zaglavio na carini u Sarajevu, da su potrebni dodatni papiri ali nepise koji nego da se nazove na 033/659-276.
Nemam ideje kakve papire hoce a danas nerade tako da tek sutra cu znati malo podrobnije sta i kako.
Ja racuna nemam od mobilnog, nisam ni pomisljao da ce mi zatrebati tako da je bacen.
E sada me interesuje dali ja mogu ljepo njima reci da oni to vrate onome tko je poslao?
Da se nebi zezao i nervirao sa carinicima da oni to ljepo posalju nazad a ja cu naci nacin da prodjem kroz taj kamp sa svojim mobilnim?
Ti možeš izdati nalog transporteru da, prije postupka uvoznog carinjenja, izvrši povrat robe, uz to - na adresu prema tvojoj instrukciji, ali ćeš taj transport i sve dodatne troškove koji budu proistekli, morati platiti.
Možda ti bude jeftinija opcija da pozoveš Poštu carinjenja u Sarajevu i čuješ šta im nedostaje od dokumentacije.Ja pretpostavljam da je to trgovački dokument iz kojeg će utvrditi vrijednost robi i sl. Kao pošiljatelj se pojavio tvoj prijatelj, pa je možda upisao svoju adresu slanja. Pa čak i ako je upisao tvoju adresu, trebao je navesti vrijednost i sve druge parametre po kojim će taj proizvod biti pravilno svrstan u odgovarajuću tarifnu oznaku da bi potom bila određena stopa i visina carine. Na ovoj temi, nekoliko strana prije, objasnio sam sadržaj tzv. Darovnice, Izjave o darivanju - trgovačkog dokumenta koji bi trebao da prati tvoj mobitel, bilo da ga ti šalješ sam sebi, bilo da ti ga šalje prijatelj. Ako ti ne bude jasno nakon čitanja, ponovo pitaj.
poznanik

#225 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

čečenac wrote:Pitanje za poznanika,naručio sam paket online iz Engleske u vrijednosti od 100 km i za jedan dan je stigao UPS-om do BiH i špediter mi je Intereuropa čiji je zaposlenik pričao sa mojom suprugom i kaže da treba da platim PDV i neke njihove troškove od 26 KM a carinu kao ne treba da platim te da im pošaljem mejlom račun i kopiju lične karte, u paketu se znam nalaze neke stvari (majice) proizvedene u Evropi te ne znam da li ikako podliježu carinjenju, ne bježim od plačanja bilo kakvih dađbina državi ali ne znam šta treba da radim. Hvala u svakom slučaju, nov sam ovdje nadam se da nisam predirektan. :?:
Prethodno je važno znati sadržaj kupoprodajnog ugovora, tj. odredbu o plaćanju usluga u uvoznom carinjenju: da li si u cijeni robe platio i njen transport do BiH i u okviru tog dijela - da li si platio unaprijed i uslugu špeditera u BiH. Ako jesi, onda je ok da ti se javlja špediter i traži Dispoziciju (Nalog za carinski postupak) (dokumenta kao dokaz Dispoziciji), ali, ako nisi platio uslugu špeditera u uvoznom carinjenju, onda je ovaj poziv samo pokušaj obmane i uzimanja poslova "na foru". Tvoja je odluka kome ćeš dati Dispoziciju, kome ćeš povjeriti robu na carinjenje, možda čak imaš i jeftiniju uslugu kod drugog...Pošto ti traže račun, očito je da se radi o drugoj opciji, i tvoja je odluka da li ćeš prihvatiti ponudu ovog špeditera ili posao ponuditi nekom drugom.

Sva roba koja pređe carinsku crtu BiH u uvozu podliježe carinjenju, tako i tvoje majice. Njihova stopa za carinjenje je 15%, ali ako su porijeklom iz država EU, onda je 0%. PDV se uvijek plaća. Međutim, za ovu robu obavezna je kontrola kvaliteta zdravstvene i tržišne inspekcije, pa mi nije jasno kako je špediter odredio unaprijed ovaj iznos koji ti je ponudio.
Post Reply