Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Hoćete li danas bojkotovati trgovine u BiH?

Ne
85
30%
Da
198
70%

Total votes: 283

Hakiz

#376 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by Hakiz »

nivla wrote: 03/02/2025 13:42 perutnina je prodavala svoju puretinu, ne znam jel se proizvodi srbiji ili kod nas
U Vindiji imaš kotlete, prsa, šnicle, batake, cijelu ćurku/pure, medaljone, komadiće za gulaš... Na kilo. Ima i mljevena, u pakovanju.

Nema niko takvu ponudu.
NediM17

#377 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by NediM17 »

Iz prve ruke, u supermarketu jednog velikog lanca u petak promet bio otprilike pola od redovnog prometa.
Zato u subotu vise vise nego duplo u odnosu na petak.
nivla

#378 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by nivla »

Hakiz wrote: 03/02/2025 13:55
nivla wrote: 03/02/2025 13:42 perutnina je prodavala svoju puretinu, ne znam jel se proizvodi srbiji ili kod nas
U Vindiji imaš kotlete, prsa, šnicle, batake, cijelu ćurku/pure, medaljone, komadiće za gulaš... Na kilo. Ima i mljevena, u pakovanju.

Nema niko takvu ponudu.
nema ali evo ovo ima u ponudi
https://www.perutnina.com/ba/bs/proizvo ... eat=2#show

znam isto tako da su u familiji kupovali cijele curke, al to bas nesto potesko bilo
isto tako znam da vindiji/vindonu/koka ili kako već se zove nema niko konkurencija u ponudi puretine, ali evo ima perutnina jedan dio asortimana

generalno puretine sam dosta jeo poslije rata jer su oni bataci u alemku bili jeftini, ne ponovilo se, nisam je neki ljubitelj
NediM17

#379 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by NediM17 »

Curka moze teziti k'o jagnje
SuperHans

#380 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by SuperHans »

Da hoce hljeb cvaja bit mozda to trgne letargične
Aloha Blue

#381 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by Aloha Blue »

mistek wrote: 03/02/2025 12:51 Logično je da je promet bio manji, imamo oči, jasno je. Kupovina građana, barem u Sarajevu, taj dan je bila 10 puta manja, možda i više od toga. Samo što je Bingo mogao taj dan naručiti i fakturisati svoje nabavke koliko je htio i da vrlo lahko pojede sve to manje od građana :D

Inače, sumnjam da bojkot ima ikakvog smisla. Svi ljudi koje znam su u četvrtak spremali petak ili su u subotu jedva dočekali da mogu kupovati. I sama logika nalaže da bojkot roba široke potrošnje na ovaj način nema smisla. Ovo ima smisla možda u kontekstu restorana, kafana, jer njima jedan dan nema nadoknadu. Bingu se prosto jebe hoće li sir prodati danas ili sutra, prodat će ga :D

Smisleniji bojkot je onaj gdje će svako početi od sebe i izbjegavati one proizvode gdje ga prave budalom. Međutim, ni to neće biti, jer ljudi kupuju smatrajući da je to ok, vrlo jednostavno.

Oni će zaista nakon bojkota uvaljivati robu pred istekom roka. Merkator to radi godinama, uhvatili smo ih sto puta: na zapakovane salate i gotova jela napišu datum pakovanja, ako ne prodaju sutra ili prekosutra preko prve etikete nalijepe novi, aktuelni datum. I tako to rade dok se jelo ne usmrdi. Ti kupiš, misliš danas spremljeno i zapakovano, doneseš kući a jedeš salatu staru i po 5 dana. Jednom sam se otrovala njihovom pečenom piletinom, mislim da je bila salmonela ili takvo nešto, ali kako je baš bila počela pandemija nisam mogla hodati okolo i ganjati ih za to, niti sam imala snage stajati na nogama. Danas bi pala tužba. :-x

Kad su prodavali gratiniranu brokulu, jedno veče pogledam, pisalo je "rok upotrebe jedan dan". Dakle, trebaju baciti ostatke to veče. Dođem ujutro, ista ona tepsija, tačno izrezano kako sam vidjela sinoć, još u prodaji, ali s novim datumom. Isto se ponovilo i prekosutra. :shock: Inspekcije to znaju i puštaju ih svjesno to da rade - da nije tako, ovi se ne bi usudili. I onda neko žali "te jadne radnice po tržnim centrima", a one nas bukvalno lažu i truju. Ne žalim te lopove i kriminalce sekunde (čast izuzecima!). Jesti se mora, ali otvorite stotinu očiju kad kupujete i pazite jesu li petljali oko datuma isteka proizvoda! :twisted:

Zato što se jesti mora, biće jako teško izvesti ovaj novonajavljeni bojkot petak - subota + neradna nedelja. Toliko dana bez kupovine se ne spoji ni za Novu godinu. Mnogi kupuju dan za danom, meni je recimo frižider mali, jedva u njega stane za 2-3 dana. E sad, ja ću bojkotovati pa kako god ali šta ćemo s penzionerima? 31.1. gledam po naselju bauljaju penzići, svaki s kesom iz granapa. Njima svaki bojkot treba najaviti posebno a bilo bi zgodno da se polijepe pozivi na bojkot po banderama i sl. (ne znam da li je to uopšte dozvoljeno, da li bi hapsili omladinu kad bi sproveli takvu akciju?). "Dnevnik 2" odradi svoje, doduše, svi oni gledaju TV a mediji su dosta izvještavali o bojkotu.

Dalje, nikad ne bojkotovati četvrtkom, tad je penzionerski popust u Merkatoru, od tog kao imaju nekog hajra. :lol: Amkov popust petkom svakako ne vrijedi jer su im cijene veće nego u Bingu i Konzumu. Kao što su mnogi pisali, bilo bi bolje da držimo bojkot non stop, ali sedmicu Bingo, sedmicu Amko, pa redom Konzum, Penny itd. svakom po jednu crnu sedmicu (ili čak 10-15 dana), to bi ih sve dobro uzdrmalo, a mi bismo mogli non-stop kupovati sve što nam treba.

I konačno, ne zaboravimo da smo mi nacija s hiljadama uhljeba, profitera i dobro plaćenih ljudi koji nemaju potrebu za bojkotom. Neki se solidarišu pa se priključe bojkotu, neki ipak ne. Ali ako opet postignemo da 80-90% ljudi bojkotuje (a postigli smo 31.1.) više nam i ne treba. Još je potrebno ubijediti prijatelje, rođake, komšije koji "ne vjeruju u bojkot" da se priključe, za opšte dobro, za budućnost djece. Mnogo je takvih, a i sami su očerupana sirotinja. Ubijedite ih. :)
DaysleepeR

#382 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by DaysleepeR »

Ubrzano dižu cijene kao pripremu za naredbu Vlade o spuštanju cijena kako bi opet došli na isto.
Hakiz

#383 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by Hakiz »

Mercator danas, mlijeko, stara cijena 2,30, nova 1,90.
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#384 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by Slo Burner »

S obzirom na objavljene brojke, najbolje da se strajkuje dva dana a subota i nedelja budu neradni, ocekujem porast prodaje za 50%
gozila555

#385 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by gozila555 »

sad ce petog penzije bit,i plate za januar,tako da ce raja opet nagrnut po marketima
dječak sa šibicama

#386 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by dječak sa šibicama »

Ja sam cuo od uposlenih da su u petak u jednom granapu, necu sad detalje ali pisao sam o objektu bas u petak, da su imali katastrofalan promet. Ne znam procente ali kazu katastrofa, subota ih malo izvadila.
TheRedhead

#387 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by TheRedhead »

NediM17 wrote: 03/02/2025 13:59 Iz prve ruke, u supermarketu jednog velikog lanca u petak promet bio otprilike pola od redovnog prometa.
meni zaista nije jasno sta ljudi toliko kupuju, koliko to zderu i odakle im pare, zar nismo sirotinja
dječak sa šibicama

#388 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Ne kupuju svi fasungu za 300-400 maraka po kolicima, udjes u granap kupis sta ti treba, pa moras nesto jesti.

Ljudi kupuju hranu jer zivjeti se mora, ali moze se i bojkotovati stosta, da je pameti.
karanana

#389 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by karanana »

NediM17 wrote: 03/02/2025 13:59 Iz prve ruke, u supermarketu jednog velikog lanca u petak promet bio otprilike pola od redovnog prometa.
cekaj, znaci u petak pola redovnog prometa. u subotu duplo u odnosu na petak sto znaci u subotu promet otprilike jednog redovnog petka? ili duplo u odnosu na redovan petak?
TheRedhead

#390 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by TheRedhead »

dječak sa šibicama wrote: 03/02/2025 15:12 Ne kupuju svi fasungu za 300-400 maraka po kolicima, udjes u granap kupis sta ti treba, pa moras nesto jesti.

Ljudi kupuju hranu jer zivjeti se mora, ali moze se i bojkotovati stosta, da je pameti.
ne djeluje da se ista bojkotuje, iako se redovno kuka kako je skupo opet ljudi sve uzimaju sta im se cefne, iako se moze fino jesti i sa bojkotovanjem
ranger

#391 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by ranger »

dječak sa šibicama wrote: 03/02/2025 15:12 Ne kupuju svi fasungu za 300-400 maraka po kolicima, udjes u granap kupis sta ti treba, pa moras nesto jesti.

trebalo bi cigare bojkotovat
samoTEgledam

#392 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by samoTEgledam »

Ima i mogućnost količinskog bojkota, pogotovo lakokvarljive robe, npr. umjesto kg limuna može i 1 komad, umjesto "šteke" banana - 1 banana i sl. Mislim da bi ovo bio vrlo vrlo učinkovit bojkot.
Drugo, nije isto kada npr. u petak se ne pazari ništa a u subotu duplo više (sumarno za oba dana kao da nije bilo bojkota) jer to debelo poremeti rokove upotrebe, logistiku izvrne na glavu, organizaciju posla izokrene, ...
Peacean

#393 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by Peacean »

Ma briga trgovca hoćeš li pazariti u petak ili subotu dok god na kraju pazariš. Ono što njih najviše pogađa je kada potrošiš novac kod nekog drugog. Oko toga treba planirati bojkot a ne ovako.
Trappist

#394 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by Trappist »

TheRedhead wrote: 03/02/2025 15:24

ne djeluje da se ista bojkotuje, iako se redovno kuka kako je skupo opet ljudi sve uzimaju sta im se cefne, iako se moze fino jesti i sa bojkotovanjem
Hajde supermarketi, ali kafici i restorani. Hamburgeri po 15-20km normalna cijena, korpa uvijek zauzeta koliko narudžbi ima. Pa sjecam se sprdali se na ovom forumu ljudi na hamburger u Bristolu od 20 km, a sad obicni fast food stavi hamburger 13 km. Kafici isto, metropolis i prije ovog sranja bio najskuplji, sad su skuplji od kafica u eu, i opet puno vazda. Pa imaju li ljudi mozga imalo jebemu :-)
NediM17

#395 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by NediM17 »

karanana wrote: 03/02/2025 15:13
cekaj, znaci u petak pola redovnog prometa. u subotu duplo u odnosu na petak sto znaci u subotu promet otprilike jednog redovnog petka? ili duplo u odnosu na redovan petak?
U subotu duplo veći u odnosu na bojkotovani petak, tj. u subotu poslije bojkota manje-više redovan pazar.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#396 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by Bobi »

Trappist wrote: 03/02/2025 15:53 Pa imaju li ljudi mozga imalo jebemu
Ja primijetim samo da imaju para :D.
dječak sa šibicama

#397 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Imam i ja para, ali ne da punim dzepove kriminalcima

Koliko smo mi glup polupismen primitivan narod
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#398 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by _BataZiv_0809 »

Bobi wrote: 03/02/2025 15:58
:lol:
Trappist

#399 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by Trappist »

Bobi wrote: 03/02/2025 15:58
Ma druze kako zalazim u godine i zatvaram neke dugove, tj ostaje mi više para, sve vise i pazim da ne dajem za gluposti pare, ne znam, mozda sam ja lud :D
akcija007

#400 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by akcija007 »

Ja sam na sluzbenom putu stijeda- petak u Grvatskoj i tamo cu kupiti
- u Kauflandu maslac 250 gr za 2,04 eur
- Konzum mlijeko K plus 1 L za 0,75 centi ( radi ga Belje za Konzum K plus )
Tako da sam kod nas petak/ subota svakako u bojkotu
Locked