BANKE ALL ABOUT!!!

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
karanana

#4376 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by karanana »

kako je ono onaj frajer nasao glitch pa vadio pare sa bankomata i onda preko svog pristupa sistemu kao uposlenik banke ponistavao ATM transakciju? cudi me da je to moglo. i cudi me da nema neka inventura transakcija i isplata sa bankomata.
tokio25

#4377 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by tokio25 »

pa ocito inventura ima ako su ga otkrili
Dozer

#4378 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Dozer »

Collector1946 wrote: 15/09/2025 18:04
Dozer wrote: 15/09/2025 16:26
Collector1946 wrote: 15/09/2025 14:07

Mala ispravka, 2018.godine ili 2019.godine je navedeno reducirano, moglo se uzeti vise od 50k sa rokom otplate do 15 godina.
I jos jedna ispravka, ako imas kreditnu sposobnost, bilo koji klijent moze u karikiram 5 banaka podici po 50k nenamjenski.
Ne moze. Postoji centralna baza podataka, LRC cini mi se skracenica, i sve sto uradis kreditno u jednoj banci, automatski vidi svaka banka.

Meni je interesantnije (i nadasve besmisleno) da banka ne prihvata suduznika po hipotekarnom kreditu ukoliko nije u bliskom srodstvu s glavnim duznikom.

Mislim...kakve veze ima ko je suduznik (sustinski zirant, iako to vise ne postoji, al nije sija nego vrat), ako je funansijski sposoban za to i pri tome zeli?
Zasto je banci to bitno?
Mislis na CRK ? Nema to veze s tim, CRK ti pokazuje zaduzenja, kao i kategorizaciju u bilo kojoj banci. Ali kazem ti, ako imas kreditnu sposobnost mozes se zaduziti u 5 banaka po 50k.

Vezano za suduznika, to ti zavisi od procedure banke, odnosno od RISK-a ko im je prihvatljiv ko ne. U vecini slucajeva se trazi clan domacinstva, otac/majka, brat/sestra.
Da, CRK, zato i napisah "cini mi se", nisam se mogao sjetiti, a mrsko trkeljati.

Da, i za 50K je tacno - ako si kreditno sposoban za te cifre. Previdio sam da je to napisano, "kreditno sposoban", pa otisao da pise da se mozes zaduziti po 50K u 5 banaka 'nako. :D Do mene.

Ali, za suduznika - ne. Zakon je tu vrlo jasan, i interni pravilnik banke, ako je tako definisan (a specificno nije) ne moze biti jaci od vazeceg zakona, koji kaze da jemac/suduznik moze biti BILO KOJE kreditno sposobno fizicko ili pravno lice.
Pri tome, postoji razlika izmedju suduznika i jemca/ziranta, ali nebitno za ovu pricu.
Poenta je da banka ne smije uslovljavati glavnog duznika suduznikom koji mora biti iz uze porodice.

Ovo je posebno problematicno kod dugorocnih namjenskih kredita gdje roditelji najcesce ne ispunjavaju uslov zbog godina starosti. I sta ce onaj ko nema brata ili sestru?
Takodjer - suludo je. Ako je neko voljan, bilo ko, da mi bude suduznik, i ima kreditnu sposobnost, banka po zakonu nema pravo da ga odbije i trazi uzeg clana porodice.

Ovo je utuzivo, a za banku moze biti i vrlo skupo ukoliko radi toga neko propusti kupovinu nekretnine, recimo. Jer se tada banku moze tuziti za nadoknadu predmetne stete po osnovu propustene prilike, pa da banka onda namiri cijenu propustene nekretnine radi nezakonitog postupanja pri odobravanju kredita za koji je klijent ispunjavao zakonske uslove.
Collector1946

#4379 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Collector1946 »

Mislis na CRK ? Nema to veze s tim, CRK ti pokazuje zaduzenja, kao i kategorizaciju u bilo kojoj banci. Ali kazem ti, ako imas kreditnu sposobnost mozes se zaduziti u 5 banaka po 50k.

Vezano za suduznika, to ti zavisi od procedure banke, odnosno od RISK-a ko im je prihvatljiv ko ne. U vecini slucajeva se trazi clan domacinstva, otac/majka, brat/sestra.
[/quote]
Da, CRK, zato i napisah "cini mi se", nisam se mogao sjetiti, a mrsko trkeljati.

Da, i za 50K je tacno - ako si kreditno sposoban za te cifre. Previdio sam da je to napisano, "kreditno sposoban", pa otisao da pise da se mozes zaduziti po 50K u 5 banaka 'nako. :D Do mene.

Ali, za suduznika - ne. Zakon je tu vrlo jasan, i interni pravilnik banke, ako je tako definisan (a specificno nije) ne moze biti jaci od vazeceg zakona, koji kaze da jemac/suduznik moze biti BILO KOJE kreditno sposobno fizicko ili pravno lice.
Pri tome, postoji razlika izmedju suduznika i jemca/ziranta, ali nebitno za ovu pricu.
Poenta je da banka ne smije uslovljavati glavnog duznika suduznikom koji mora biti iz uze porodice.

Ovo je posebno problematicno kod dugorocnih namjenskih kredita gdje roditelji najcesce ne ispunjavaju uslov zbog godina starosti. I sta ce onaj ko nema brata ili sestru?
Takodjer - suludo je. Ako je neko voljan, bilo ko, da mi bude suduznik, i ima kreditnu sposobnost, banka po zakonu nema pravo da ga odbije i trazi uzeg clana porodice.

Ovo je utuzivo, a za banku moze biti i vrlo skupo ukoliko radi toga neko propusti kupovinu nekretnine, recimo. Jer se tada banku moze tuziti za nadoknadu predmetne stete po osnovu propustene prilike, pa da banka onda namiri cijenu propustene nekretnine radi nezakonitog postupanja pri odobravanju kredita za koji je klijent ispunjavao zakonske uslove.
[/quote]

Pa vidi sve je to oke sto govoris i to je logicno, ali u praksi nije bas.
kroz aplikaciju se napise xy stvari kad ti RISK vraca predmet. U posljednje vrijeme za sve do 21godine ili ako nema kreditnu historiju obavezno suduznik majka/otac i to je ok. I to ti namece regulator.
Sad ovo vezano za stambene kredite supruznik ( bez obzira na radni status ) treba biti ucesnik, ali u stambenim kreditima mozda od 50 predmeta da su trazili u 1 ili 2 da otac ili majka budu samo iz razloga sto nema kreditnu historiju. Ali rijetko kad ti se nece u stambenim prihvatiti suduznik van porodice ako je uredan.
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#4380 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by gentoo »

Collector je neki mladjahni bankarski sluzbenik kad ne zna sta je (bio) LRC.. prije nego je CBBH uvela CRK i "silom"(zakonom) zabranila rad LRC-a (bar sa fizickim licima) :mrgreen:
azdralovic

#4381 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by azdralovic »

Dozer wrote: 15/09/2025 19:57
Collector1946 wrote: 15/09/2025 18:04
Dozer wrote: 15/09/2025 16:26

Ne moze. Postoji centralna baza podataka, LRC cini mi se skracenica, i sve sto uradis kreditno u jednoj banci, automatski vidi svaka banka.

Meni je interesantnije (i nadasve besmisleno) da banka ne prihvata suduznika po hipotekarnom kreditu ukoliko nije u bliskom srodstvu s glavnim duznikom.

Mislim...kakve veze ima ko je suduznik (sustinski zirant, iako to vise ne postoji, al nije sija nego vrat), ako je funansijski sposoban za to i pri tome zeli?
Zasto je banci to bitno?

ne postoji zakon koji kaze da ti banka mora dati kredit da si ne znam koliko puta kreditno sposoban i ti i suduznik
Dozer

#4382 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Dozer »

Naravno da ne postoji takav zakon.
Pricam o zakonu u kojem stoji ko moze biti suduznik, i ako banka odbije kredit radi nekakvog internog nepisanog pravila da suduznik ne moze biti X, nego mora biti Y (uzi clan porodice) - to je protivzakonito jer u zakonu jasno pise da suduznik/jemac moze biti bilo ko kreditno sposoban. Nema govora o clanovima uze porodice i slicnim uslovljavanjima.
Dozer

#4383 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Dozer »

gentoo wrote: 16/09/2025 08:56 Collector je neki mladjahni bankarski sluzbenik kad ne zna sta je (bio) LRC.. prije nego je CBBH uvela CRK i "silom"(zakonom) zabranila rad LRC-a (bar sa fizickim licima) :mrgreen:
Pa da...znam da mi je negdje u domalom mozgu ostalo LRC, jos iz neke 2003.
Dozer

#4384 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Dozer »

Collector1946 wrote: 15/09/2025 20:43 Pa vidi sve je to oke sto govoris i to je logicno, ali u praksi nije bas.
kroz aplikaciju se napise xy stvari kad ti RISK vraca predmet. U posljednje vrijeme za sve do 21godine ili ako nema kreditnu historiju obavezno suduznik majka/otac i to je ok. I to ti namece regulator.
Sad ovo vezano za stambene kredite supruznik ( bez obzira na radni status ) treba biti ucesnik, ali u stambenim kreditima mozda od 50 predmeta da su trazili u 1 ili 2 da otac ili majka budu samo iz razloga sto nema kreditnu historiju. Ali rijetko kad ti se nece u stambenim prihvatiti suduznik van porodice ako je uredan.
Eto, ne prihvata se. Uredan 100%, dobra plata, kreditno cist. Kako ce neko steci kreditnu istoriju ako mu se ne da kredit?
Kako ce, recimo, neki mladi bracni par, ili ne mora ni biti bracni par jer je i vanbracna zajednica pred zakonom prihvatljiva kao i bracna, a koji ranije nije imao kredite, pa samim tim nema nikakvu kreditnu istoriju - kupiti taj neki stan?

I opet - gdje pise da suduznik mora biti iz uze porodice? Daj mi pravilnik bilo koje banke ili clan zakona u kojem stoji ta glupost.
Da ne pricamo o tome sto su vecini danasnjih mladih, s 25-30 godina, roditelji vec pred penzijama i da imaju mozda maksimalno 10-15 godina do 65 godine zivota. Kako onda oni mogu biti suduznici na otplatu od npr. 20 godina? Nikako, jer banka ih prihvata samo do 65 godine zivota.
Naravno, sve zavisi od cifre, ali po danasnjim cijenama nekretnina nema sanse da kupis nesto normalno i funkcionalno ispod 250K KM.

Na kraju krajeva, banka ima i hipoteku kao instrument, pa je cak i taj suduznik realno nepotreban.
neraaaa

#4385 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by neraaaa »

Dozer wrote: 16/09/2025 10:29
Collector1946 wrote: 15/09/2025 20:43 Pa vidi sve je to oke sto govoris i to je logicno, ali u praksi nije bas.
Eto, ne prihvata se. Uredan 100%, dobra plata, kreditno cist. Kako ce neko steci kreditnu istoriju ako mu se ne da kredit?
Kako ce, recimo, neki mladi bracni par, ili ne mora ni biti bracni par jer je i vanbracna zajednica pred zakonom prihvatljiva kao i bracna, a koji ranije nije imao kredite, pa samim tim nema nikakvu kreditnu istoriju - kupiti taj neki stan?

I opet - gdje pise da suduznik mora biti iz uze porodice? Daj mi pravilnik bilo koje banke ili clan zakona u kojem stoji ta glupost.
Da ne pricamo o tome sto su vecini danasnjih mladih, s 25-30 godina, roditelji vec pred penzijama i da imaju mozda maksimalno 10-15 godina do 65 godine zivota. Kako onda oni mogu biti suduznici na otplatu od npr. 20 godina? Nikako, jer banka ih prihvata samo do 65 godine zivota.
Naravno, sve zavisi od cifre, ali po danasnjim cijenama nekretnina nema sanse da kupis nesto normalno i funkcionalno ispod 250K KM.

Na kraju krajeva, banka ima i hipoteku kao instrument, pa je cak i taj suduznik realno nepotreban.
A hebala ih ova politika. Čuj kreditna historija, a kako ako nisi dizao kredite?

Uzeti onda u MKD nekoliko sitnih kredita, odmah vratiti i eto im historija.

Pravilo nidje veze.
drug_profi

#4386 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by drug_profi »

Kćer je upravo digla stambeni kredit bez problema, i odmah jos jedan od 50K za renoviranje.
Prije toga nikad nije imala kredit.
Vise je bitan poslodavac, koliko dugo si zaposlen kod njega i prosjek plate.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4387 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Truba »

i bitno je ko im je otac
ekonomski mag :D
Dozer

#4388 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Dozer »

drug_profi wrote: 16/09/2025 11:03 Kćer je upravo digla stambeni kredit bez problema, i odmah jos jedan od 50K za renoviranje.
Prije toga nikad nije imala kredit.
Vise je bitan poslodavac, koliko dugo si zaposlen kod njega i prosjek plate.
Ma sve visegodisnje, sve ok.
I opet - hipoteka. Sta ce ti bilo ko ako vec uzimas hipoteku?
drug_profi

#4389 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by drug_profi »

Truba wrote: 16/09/2025 11:05 i bitno je ko im je otac
ekonomski kjurac daprostiš
prezivljavam, umejsto da idem u penziju radim dok me ne otjera sila zakona
Pandakonda

#4390 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Pandakonda »

Kreditnu historiju mozes stici nekim manjim kreditima ili kreditnim karticama koje uredno otplacujes. Igrom slucaja poznajem osobu koja radi na tim kreditima i pricali su mi da neke banke znaju biti skepticne prema ljudima koji nemaju nikakvu historiju upravo radi toga jer nemaju nikakvu informaciju kakva ce ta osoba biti sa svojim placanjima a recimo traze velike iznose. Zbog toga bi prije bilo kojeg veceg kredita (auto lizing, stambeni etc.) trebalo imati historiju sa nekim malim (nenamjenski, kreditne kartice itd.). Jer ce ti prije dati te iznose na bianco historiju nego da sad za svoj prvi kredit zelis uzeti stambeni od 200k+ maraka.

Nema nuzno pravilnik ali ce prije prihvatiti suduznika koji je porodica nego nekoga ko nije. Bankama kad kazes porodica misli se recimo na ženu/muža sa kojim ces dijeliti stambeni. Nije im prva pomisao da sa roditeljima placas jer vecina roditelja jeste starija kada osoba vec ima 25+

EDIT: da jos dodam samo za hipoteku, banke hoce dodatne garancije za svaki slucaj ukoliko ne budu mogli prodati to nesto sto je pod hipotekom za iznos koji oni zele. Recimo meni su u NLBu rekli da za preko 100k maraka traze suduznika neovisno o kreditnoj sposobnosti i to sto hocu hipoteku
eldinowski

#4391 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by eldinowski »

Imao sam isti problem u vezi kreditne historije. Prvi kredit, sve uslove imam ali falila historija. Davali mi 2/3 iznosa uz suduznika. Natezali se par dana ali su na kraju pristali da mi daju full iznos bez suduznika nakon sto sam iscrpio sve opcije ubjedjivanja :D
drug_profi

#4392 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by drug_profi »

eldinowski wrote: 16/09/2025 14:52 Imao sam isti problem u vezi kreditne historije. Prvi kredit, sve uslove imam ali falila historija. Davali mi 2/3 iznosa uz suduznika. Natezali se par dana ali su na kraju pristali da mi daju full iznos bez suduznika nakon sto sam iscrpio sve opcije ubjedjivanja :D
Image
Truba

#4393 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Truba »

drug_profi wrote: 16/09/2025 12:51
Truba wrote: 16/09/2025 11:05 i bitno je ko im je otac
ekonomski kjurac daprostiš
prezivljavam, umejsto da idem u penziju radim dok me ne otjera sila zakona
ne kukaj
umjesto kredita mogao si im dati desetak od 100 dionica unikredit banke koje kriješ :D
Sanjarko

#4394 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Sanjarko »

Mojoj staroj kad je dobila penziju odmah nudili kredit iako nismo imali primanja nikakva godinama skoro.

A meni za invalidninu se ne sjećam da li su bilo šta nudili.
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#4395 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by gentoo »

Cekajte dok skontate sto amerikanci sve placaju kreditnom karticom, i kiflu u pekari :mrgreen:
Sanjarko

#4396 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Sanjarko »

gentoo wrote: 16/09/2025 15:13 Cekajte dok skontate sto amerikanci sve placaju kreditnom karticom, i kiflu u pekari :mrgreen:
S tim ne znamo baratati nažalost ali zna sestra. Mi dižemo i dalje na bankama.

Nagovaram staru da pređe u moju jer je bliža ali kada idemo na pijacu obje su tu negdje, na ruku su nam.

Stara govorila kud je preko banaka uzela opciju primanja penzije i invalidnine, kaže trebala je preko pošte.
nepass1

#4397 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by nepass1 »

Pandakonda wrote: 16/09/2025 14:49

Kreditnu historiju mozes stici nekim manjim kreditima ili kreditnim karticama koje uredno otplacujes. Igrom slucaja poznajem osobu koja radi na tim kreditima i pricali su mi da neke banke znaju biti skepticne prema ljudima koji nemaju nikakvu historiju upravo radi toga jer nemaju nikakvu informaciju kakva ce ta osoba biti sa svojim placanjima a recimo traze velike iznose. Zbog toga bi prije bilo kojeg veceg kredita (auto lizing, stambeni etc.) trebalo imati historiju sa nekim malim (nenamjenski, kreditne kartice itd.). Jer ce ti prije dati te iznose na bianco historiju nego da sad za svoj prvi kredit zelis uzeti stambeni od 200k+ maraka.

Nema nuzno pravilnik ali ce prije prihvatiti suduznika koji je porodica nego nekoga ko nije. Bankama kad kazes porodica misli se recimo na ženu/muža sa kojim ces dijeliti stambeni. Nije im prva pomisao da sa roditeljima placas jer vecina roditelja jeste starija kada osoba vec ima 25+

EDIT: da jos dodam samo za hipoteku, banke hoce dodatne garancije za svaki slucaj ukoliko ne budu mogli prodati to nesto sto je pod hipotekom za iznos koji oni zele. Recimo meni su u NLBu rekli da za preko 100k maraka traze suduznika neovisno o kreditnoj sposobnosti i to sto hocu hipoteku
Zena mi je zbog toga pizdila, odbili joj kredit koji je radila. Hipoteka. Ogromne pare. Covjek cist ko suza, odbijen nema kr historije.
Truba

#4398 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Truba »

gentoo wrote: 16/09/2025 15:13 Cekajte dok skontate sto amerikanci sve placaju kreditnom karticom, i kiflu u pekari :mrgreen:
Pa to i ja radim ponekad doduse ne mogu objasnjavati sada
Pandakonda

#4399 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Pandakonda »

Ma sto je najgore u Americi se stvarno isplati koristiti kreditnu karticu jer se dobija jako puno benefita, popusta, cashbacka itd. Kod nas je vrhunac kad dobijes popust od 10% na kupovinu u nekoj radnji :-)

Cak i Hrvatska ima one kartice gdje se mogu recimo skupljati bodovi za letenje croatia airlines i slicne stvari
Truba

#4400 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Truba »

u nas su samo negativne stvari dosle sa zapada :D
Post Reply