BANKE ALL ABOUT!!!

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Tomahawk11
Globalni moderator

#201 Re: Banke All about

Post by Tomahawk11 »

adv.K wrote:Možete im reći i da je vlasnik tog broja kojeg su pozvali umro. To uglavnom pali, pa ne zovu više.
Dobra fora :mrgreen:
arnelau

#202 Re: Banke All about

Post by arnelau »

Pozdrav, namjeravam ovih dana kupiti stan i u tu svrhu uzeti hipotekarni kredit u iznosu od 60 000KM. Pregledala sam sve ponude banaka i čini mi se da je ponuda Privredne banke Sarajevo sa fiksnom kamatom od 4,16% na period do 20 godina najbolja (trenutno nisam u mogućnosti uzeti kredit na otplatu manju od 15 godina).
http://www.pbs.ba/

Šta Vi mislite?
Tomahawk11
Globalni moderator

#203 Re: Banke All about

Post by Tomahawk11 »

arnelau wrote:Pozdrav, namjeravam ovih dana kupiti stan i u tu svrhu uzeti hipotekarni kredit u iznosu od 60 000KM. Pregledala sam sve ponude banaka i čini mi se da je ponuda Privredne banke Sarajevo sa fiksnom kamatom od 4,16% na period do 20 godina najbolja (trenutno nisam u mogućnosti uzeti kredit na otplatu manju od 15 godina).

Šta Vi mislite?
http://www.intesasanpaolobanka.ba/txt.php?ID=18

https://www.sberbank.ba/bs/stanovnistvo/stambeni-kredit

http://www.bbi.ba/bs/stanovnistvo/kupov ... nekretnine

A ima sigurno još ponuda, pogledaj, informiši se prije konačne odluke.
ado_sar

#204 Re: Banke All about

Post by ado_sar »

arnelau wrote:Pozdrav, namjeravam ovih dana kupiti stan i u tu svrhu uzeti hipotekarni kredit u iznosu od 60 000KM. Pregledala sam sve ponude banaka i čini mi se da je ponuda Privredne banke Sarajevo sa fiksnom kamatom od 4,16% na period do 20 godina najbolja (trenutno nisam u mogućnosti uzeti kredit na otplatu manju od 15 godina).

Šta Vi mislite?
Ja bih ganjao iskljucivo fiksnu kamatnu stopu na cjelokupni rok otplate. Pogledaj i union banku
arnelau

#205 Re: Banke All about

Post by arnelau »

ado_sar wrote:

Šta Vi mislite?
Ja bih ganjao iskljucivo fiksnu kamatnu stopu na cjelokupni rok otplate. Pogledaj i union banku
Pa to i ja mislim, a gledala sam Union banka, jeste da imaju fiksnu kamatnu stopu ali je EKS 5,71.
Nemam iskustva sa Privrednom bankom niti poznajem nekog ko je poslovao sa istom a ovako ponuda djeluje sasvim ok
probook

#206 Re: Banke All about

Post by probook »

Šta Vi mislite?
Da nije kamata vec od 4.16%? Jesi li isla u banku i trazila konkretnu ponudu?
drndalo

#207 Re: Banke All about

Post by drndalo »

Kod sviju uzmi konkretan plan otplate i sve ostale troskove da mozes porediti... Bez toga je sve samo lijepa reklama...

I sve da ti navedu od troskova, i notara, i hipoteku, i mjenice, itd... Te sitne zjbncje od pah hiljada KM lako zaborave spomenuti...
ExNihilo

#208 Re: Banke All about

Post by ExNihilo »

ProCredit od danas nudi stambeni za 3.66% EKS.

https://www.akta.ba/vijesti/procredit-b ... -333/87594
drndalo

#209 Re: Banke All about

Post by drndalo »

ExNihilo wrote:ProCredit od danas nudi stambeni za 3.66% EKS.

https://www.akta.ba/vijesti/procredit-b ... -333/87594
Hm, opet "sitna slova":
Nominalna kamatna stopa za ovaj kredit je 3,33%, dok je efektivna kamatna stopa 3,66%, i to fiksno na 10 godina. Na period otplate nakon 10 godina primjenjuje se metoda 3,33% + 6 M EURIBOR.
Za do 10 god. OK...
ExNihilo

#210 Re: Banke All about

Post by ExNihilo »

Šestomjesečni EURIBOR je zadnje tri godine u minusu. :D Tako da, čak i ako pređe u plus, ne bi trebao povećati kamatnu stopu više od 0.1-0.3%.
drndalo

#211 Re: Banke All about

Post by drndalo »

Jasta... Pricamo o nasim bankama, sjecas se ? :mrgreen:

Kad je kome smanjena kamata zbog smanjenja Euribor-a ? Osim ako ih nije uhvatio sa zahtjevom "na dobar dan"...?

Salu na stranu, prekjuce mi drug rece da ce Euribor ici gore, navodno je vec Evropska centralna banka trazila/najvila to... Doduse, ko zna sta su mu bankari pricali...?! :wink:
ExNihilo

#212 Re: Banke All about

Post by ExNihilo »

Ma dobro, to je jasno još od Američkog dizanja kamatnih stopa. Evropa će slijediti.
probook

#213 Re: Banke All about

Post by probook »

Ja sam imao 3,7% promjenljivo ili 4,99% fixno i uzeo sam fixnu. Sta ja znam sta se sve moze desiti, ovako znam od prvog do zadnjeg dana sta me ceka.
supercali

#214 Re: Banke All about

Post by supercali »

To je to
To je kao i svicarci
E vidi ja uzeo u svicarcima manja mi kamata a kad je svicarac skocio onda kuku majko prevarili nas
Ti si se sam prevario konju jedan jer se nisi ni raspitao koja je razlika uzeti u svicarcu u euru u km i sl
hadzinicasa

#215 Re: Banke All about

Post by hadzinicasa »

sjecam se vakta kad je Euribor bio 5.
neponovilose.

ovakva situacija kakva je sada ne moze se dugo zadrzati. prema svim indikatorima dugorocno isplativo je u ovom trenutku uzeti fiksnu kamatnu stopu
nedo_a

#216 Re: Banke All about

Post by nedo_a »

Pozdrav svima,
obzirom da sam dobio posao u Sloveniji i imam kredit u BiH u jednoj od banaka interesuje me par stvari.
Na vrijeme sam obavjestio banku da sam dao otkaz, i da je bio sporazumni raskid ugovora i da idem vani raditi. Dobio sam od njih upute za uplatu iz inozemstva kako bih uplacivao rate za kredit.
Eh, danas me zovu iz banke i govore mi ako napustim drzavu da ce mi cijeli kredit dospijesti u cijelosti jer po ugovoru koji sam potpisao stoji da za vrijeme trajanja kredita necu napustati BiH. Takodjer su mi rekli da nema veze sto cu uplacivati rate iz inostranstva oni ce se pozvati na ugovor i zakomplikovace mi zivot u Sloveniji.
Mene interesuje da li u slucaju da proglase kredit dospjelim u cijelosti mogu ista uraditi kod novog poslodavca?
Takodjer u BiH imam udio u zemljistu 1/3, pa me interesuje da li bi mi mogli to oduzeti?
Imam namjeru da vracam kredit naravno, ali u slucaju da ga proglase dospjelim nema sanse da ga mogu vratiti jer je u pitanju iznos od 55 000 KM, kakve su mi opcije?
Ja mogu i dalje da uplacujem ratu kredita ili da prestanem otplacivati kredit ( u slucaju da ga proglase dospjelim )?
starii

#217 Re: Banke All about

Post by starii »

nedo_a wrote:Pozdrav svima,
obzirom da sam dobio posao u Sloveniji i imam kredit u BiH u jednoj od banaka interesuje me par stvari.
Na vrijeme sam obavjestio banku da sam dao otkaz, i da je bio sporazumni raskid ugovora i da idem vani raditi. Dobio sam od njih upute za uplatu iz inozemstva kako bih uplacivao rate za kredit.
Eh, danas me zovu iz banke i govore mi ako napustim drzavu da ce mi cijeli kredit dospijesti u cijelosti jer po ugovoru koji sam potpisao stoji da za vrijeme trajanja kredita necu napustati BiH. Takodjer su mi rekli da nema veze sto cu uplacivati rate iz inostranstva oni ce se pozvati na ugovor i zakomplikovace mi zivot u Sloveniji.
Mene interesuje da li u slucaju da proglase kredit dospjelim u cijelosti mogu ista uraditi kod novog poslodavca?
Takodjer u BiH imam udio u zemljistu 1/3, pa me interesuje da li bi mi mogli to oduzeti?
Imam namjeru da vracam kredit naravno, ali u slucaju da ga proglase dospjelim nema sanse da ga mogu vratiti jer je u pitanju iznos od 55 000 KM, kakve su mi opcije?
Ja mogu i dalje da uplacujem ratu kredita ili da prestanem otplacivati kredit ( u slucaju da ga proglase dospjelim )?
uzmi zamjenski kredit u drugoj banci s kojom se mozes dogovoriti da otplacujes normalno ratu....a malo i ovim nagovjesti da ces to uradi pa mozda popuste :)
nedo_a

#218 Re: Banke All about

Post by nedo_a »

Trenutno ne mogu uzeti nikakav kredit jer sam na birou i idem u Sloveniju u Aprilu
ado_sar

#219 Re: Banke All about

Post by ado_sar »

nedo_a wrote:Trenutno ne mogu uzeti nikakav kredit jer sam na birou i idem u Sloveniju u Aprilu
Boli te cosak, pa imas ziranta valjda?
nedo_a

#220 Re: Banke All about

Post by nedo_a »

Nemam ziranta, nemam hipoteku, samo osiguranje po kreditu.
Jedino na sebi imam je 1/3 zemlje van Sarajeva
karanana

#221 Re: Banke All about

Post by karanana »

kazes im da te povuku za neku stvar. ti ides da rintas za taj kredit i para na tvom racunu ce uvijek biti za povlacenje rate.
ako im se to ne svidja onda nek se puse i nek sudski to ganjaju ali nema sanse. jesi pogledo ugovor? ne mogu vjerovati da tako zaista pise. jebote, ljudi gube poslove i ostaju bez opcija i idalje se banke nagode i odgode rate i ovo i ono, a ti ides rintat i radit za taj kredit a oni tako seru.
istina je da ce tvoj kredit vjerovatno otici u 100% rezervu i ja mislim e kategoriju, ali to nema veze sa tvojim placanjem koje je redovno. to je njihova politika.
Haris.ba

#222 Re: Banke All about

Post by Haris.ba »

Ja još ne vjerujem da u nekom ugovoru stoji da ne možeš napustiti državu inače ide dospjelost. Priznajem da prvi put čujem za ovo.

I tu klauzulu Agencija za bankarstvo nije problematizirala???

To je meni oblik ropstva. Čuj dok otplaćuješ kredit ne smiješ napustiti državu. Mislim da samo po sebi ne bi smjelo doći do dospjelosti čitavog kredita ako postoji redovna otplata. Neovisno od gubitka posla, ili odlaska u neku stranu zemlju.

Ako je banke strah da će neko uzeti kredu, pa zdušiti sa parama - to nek regulira osiguranjima. A iznos je baš povelik, a da nema neke hipoteke. Zanimljivo.
hairlija_sa

#223 Re: Banke All about

Post by hairlija_sa »

....
nedo_a

#224 Re: Banke All about

Post by nedo_a »

Sutra navecer cu vam postaviti sliku tog famoznog clana da ne smijem napustati BiH dok traje kredit...
Vezano za iznos, u tom trenutku sam mogao dici tih 60 000 KM bez hipoteke. Jedino osiguranje je mjenica i osiguranje po kreditu...
danas sam cak zvao osiguranje da vidim da aktiviram odstetni zahtjev da mi uplate 3 rate jer sam trenutno na birou. Barem dok gore ne primim koju platu. Rekli su mi obzirom da je sporazumni raskid ugovora bio da nece isplacivati....za njih nisam siguran da li je tako pisalo u opstim uslovima, ali pogledacu naravno.
Iskreno njih boli briga sto cu rintati za taj kredit cim hoce da proglase dospjelim ako napustim drzavu. Srecom u nesreci imam samo 1/3 te zemje na sebi, a stan koji sam kupio je igrom slucaja na majci jer je ona bila dodala dio novca i htio sam nju osigurati da je na njoj.
Hipoteticki sta mi banka moze uraditi ako proglase kredit dospjelim a ja vani? Da li imam nekakvih posljedica osim sto bi uzeli 1/3 te zemlje? A ta 1/3 zemlje vrijedi mozda nekih cca 20 000 KM.
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#225 Re: Banke All about

Post by gentoo »

A da stavis trajni nalog i uplacujes na taj svoj racun direktno iz Slovenije bez da banka i zna da si otisao iz drzave ?

Mislim, uz internet/mobilno mozes sve i iz Mozambika raditi.. a sve za 10-ak KM/mj
Post Reply