Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Alfons Kauders

#9051 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

So What! wrote:
Laertes wrote:Čuj, sa onolikom industrijom bila na sisi onog sistema... Islamska zajednica se davno sama umiješala u politiku, i u džamijama se sugeriše za koga da se glasa. A kod nas iz politike sve proizilazi, i radna mjesta, i putevi, i sve ostalo.
@ Alfons

Ne moram brojevima, dovoljno mi je proći Tuzlom i vidjeti koliko ste preduzeća uništili. Naravno drugi vam krivi.

Čitava nacija se na noge digla da oživi Ditu, da kupuje njene proizvode i opet ovisi o Bingu.

Bingo je jedini brend koji je Tuzla dala državi u zadnjih 10 godina.
Ah, ti si dakle jedan od onih koji vlastito misljenje smatraju vaznijim od cinjenica?

Hvala na odgovoru. Ne moras se dalje truditi.
Rugafet

#9052 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Rugafet »

I to onako, lik se lagano vozi autom kroz Tuzlu i ocjenjuje stepen unistenosti preduzeca.
Kakav argument :lol:
So What!

#9053 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Oprostite molim vas, neću više.

Živite u najdivnijem i najprosperitetnijem gradu u BiH, a možda čak i šire.

Gradu koji je jedini ukazao povjerenje SDP-u na proteklim izborima jer vam je ista stranka obećala da jedina može sačuvati vašu ljepotu i prosperitet od pohlepnih kolonizatorskih Arapa koji uništavaju ostale dijelove zemlje, a pogotovo mrsko Sarajevo.

Kamo sreće da moj mali, neprosperitetni Tešanj je isto tako izabrao nekog čuvara da ga sačuva od kolonijalizacije.

Tuzla je definitvno oaza propsperiteta u državi i sigurno niej grad u kojem su započeli najnasilniji protesti u BiH nakon rata.

To nije grad čije opespravljene radnike najčešće gledamo na dnevniku, a pogotovo ne grad u kojem radnici prijete samoubistvom u u pogonu fabrike.

Tuzla je definitivno nezaobilazan dio turističkih brošura BiH, shopping tura, kao i kulturnih događaja, filmskih festivala koji se održavaju u multiplex dvoranama i muzičkim festivalima koji se održavaju na više stageova.

Zanimljiva je ta Tuzla baš, iznimno mi je žao što to ranije nisam uvidio.

Image
Rugafet

#9054 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Rugafet »

So What! wrote:Oprostite molim vas, neću više.
I nemoj ziv bio.
Živite u najdivnijem i najprosperitetnijem gradu u BiH, a možda čak i šire.
Naravno :thumbup:
Gradu koji je jedini ukazao povjerenje SDP-u na proteklim izborima jer vam je ista stranka obećala da jedina može sačuvati vašu ljepotu i prosperitet od pohlepnih kolonizatorskih Arapa koji uništavaju ostale dijelove zemlje, a pogotovo mrsko Sarajevo.
:lol: O Boze. U tome je znaci najveci problem. Relacija, Tuzla-SDP-Arapi. Tako, fino kazi ziv bio, kakva propala preduzeca i slicne price
Zanimljiva je ta Tuzla baš, iznimno mi je žao što to ranije nisam uvidio.
Ajde ajde glavu gore, nikad nije kasno. Covjek uci dok je ziv.
drug_profi

#9055 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Kako se kaze za nerezonski i iracionalni strah od ljevicarskih ideja? Nesto kao islamofobija samo suprotno?
Crvenofobija, komunjarofobija, sdpfobija, normalofobija...?
So What!

#9056 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

drugi profil wrote:Kako se kaze za nerezonski i iracionalni strah od ljevicarskih ideja? Nesto kao islamofobija samo suprotno?
Crvenofobija, komunjarofobija, sdpfobija, normalofobija...?
Što je najgore, lijev sam i ja, što se tiče, a pogotovo kada su autoputevi u pitanju, glasao bih sutra za SDP, ali realno to je stranka čiji je predsjednik morao odstupiti nakon fijaska, a njegova vlada je marginalizovala narod koji po ustavu ima jednako pravo na vlast, birala mu predstavnika u predsjedništvu i sl.

Nije fazon bit samo ljevičar, poenta je upravo to iskoristiti kao svoje najbolje oružje. Ukrasiti se time. Evo gledam neki dan u Sarajevu, prva masovnija akcija kada je LGBT populacija, naravno nije pride, ali manji protest, akcija i to održana ispred BBI centra, shopping centra kojem se nisu mogli isčuditi jer ima mesdžid u sastavu. Protest je prošao u najboljem redu, bez incidenta što znači da ljudi već poprilično dižu stepen tolerancije na to, a mrski Arapi vlasnici objekta nisu ni reagovali.

Mene lično boli kao ljevičara što je "Tuzlansko crvenilo" uglavnom produkt nekog identiteta, a ne konkretne akcije. S obzirom da pratim i metal/hardcore/punk muzičku scenu BiH, ovako krajnje ružno je vidjeti da se Tuzlaci prvi raspoznaju na takvom koncertu povikom "Nema Boga" i sl. Na fudbalskim utakmicama, pa čak i onim malobrojnim koja naša reprezentacija igrala na Tušnju (Lihtenštajn) čuju se povici "J...m te Sarajv'o."

Daleko od toga da ja Tuzlu ne volim, samo što jednostavno ti čuveni "crveni Tuzlaci" su mi uvreda za liberalizam, lijevo opredjeljenje jer su upravo oni generatori ksenofobije i raznoraznih negativnih komentara.

Konkretno protuteža Tuzlu, evo npr. Ilidža, jedno od najdivnijih mjesta u državi, naseljeno onim najzelenijim Bošnjama. Opština čija je struktura stanovništva izmijenjena u ogromnoj mjeri i jedina opština u kojoj SDA suvereno pobijedi. Mislio sam na zadnjim izborima da će se nešto promijeniti, ali kada su izglasali ponovo Memića, shvatio sam da tim ljudima nema pomoći i da će im Senaid stvarno rasprodati Ilidžu. Oni imaju realno čega se bojati, samo to ne znaju, jer im je načelnik nesposoban i za pare dopušta bilo kome da radi šta hoće od Ilidže.

Na drugoj strani Tuzlaci biraju isto tako nesposobnu vlast, samo drugačijeg opredjeljenja. Ali konkretno za treći grad po veličini u državi, on se iznimno sporije razvije, sređuje, a neke veliki projekti poput Mellain Centra i Bingo City Centra su uglavnom produkt domaćih ljudi, koji naravno gledaju da ožive svoj kraj.
drug_profi

#9057 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Hajmo reći da se slažem sa tvojim postom, iako sam protiv generaliziranja u svakom smjeru.
Ima tu i kompleksa. Bez uvrede. Činjenica da je Tuzla izolovana, ignorirana, kvalitetno sjebana, pravi ti komplekse htio-ne htio, a uz to mnogima daje i izgovore.
Nije ni Sarajevo tu iznimka. I mi smo iskompleksirani nekim ili nečim, nalazimo izgovore u nekom ili nečem... Valjda je to normalno medju ljudima.
Zato tu treba da postoje lideri koji će pokrenuti stvar u nekom smjeru, ali to ne može biti čovjek koji nema karizmu, integritet, autoritet, znanje...
Mislim da takav nedostaje Tuzli pa i TK.... ma da se ne lažemo takav nedostaje cijeloj BiH.

Zato bi kod nas neko kao što su Trump ili Hitler pomeli izbore. Vidimo da se njihove loše kopije odlično snalaze ovdje. Dodo se već dugo održava na taj način. Fahro odlično kotira i vjerovatno će da još napreduje zahvaljujući ovom Provaliću i njegovim reformama...
Alfons Kauders

#9058 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Drago mi je da smo i ovu temu pretvorili u poligon za izdrkavanje kompleksasa po Tuzli.

Aferim!

Tuzla je sad kriva i sto se ne gradi autoput, a evo vidimo da je takodjer i uzrok ksenofobije u BiH.

Tema more pod kljuc, kao i nekolicina politickih tema. Hvala svima na doprinosu. :thumbup:

I onda se ibretite sto se na Tusnju skupi hiljadu ljudi da skandiraju "Jebem te Sarajevo"? Umjesto da ste sretni sto tako svaki dan ne skandira preostalih 100,000 ljudi u Tuzli. Sve po zaslugama.
drug_profi

#9059 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Ne znam brate šta te sad tako izbacilo iz takta. Ništa tako niti sam rekao, niti sam pročitao među zadnjim postovima.
Alfons Kauders

#9060 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

drugi profil wrote:Ne znam brate šta te sad tako izbacilo iz takta. Ništa tako niti sam rekao, niti sam pročitao među zadnjim postovima.
Nije se odnosilo na tebe.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#9061 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mali_milojica »

Svi su nam drugi krivi,samo nismo mi. A da prvo pometemo ispred svog praga da bi mogli nekome nesto reci. Govorim za sve strane. Ima i po Sarajevu propalih preduzeca. Alhos,KTK,VMC,Energoinvest na Ilidzi izgleda kao da je jucer rat stao,Zica,Gras je svucen u ravan,imate po Skenderiji zgrada kao iz horor filmova. Grade se samo trzni centri i Tibrin urbicid. Vode ima i nema,grijanje foliraju itd itd.
Sta je to oko Sarajeva napravljeno sto se puta tice,a da nije od drzavnog znacaja ili obaveza prema EU. Vc zahtjeva evropa,da je do nas nikada ga ne bi napravili.
neki

#9062 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

Čuj Vc zahtjeva Evropa :-)

Ovo je samo jedan u nizu bisera u prethodnim postovima, koji su puni kompleksa i licemjerja..
holowey

#9063 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by holowey »

neki wrote:Čuj Vc zahtjeva Evropa :-)

Ovo je samo jedan u nizu bisera u prethodnim postovima, koji su puni kompleksa i licemjerja..
budimpesta (hu, eu) - ploce (hr, eu)... imamo srecu/peh da prolazi kroz nasu zemlju pa je lakse dobiti pare... drugi par cipela je kako i kuda ce kroz nasu zemlju proci...
So What!

#9064 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

neki wrote:Čuj Vc zahtjeva Evropa :-)

Pa da, ucrtan je na mapi panevropskih koridora. Koridor V, krak c.

Povezuje Budimpeštu i Ploče, a najvećim dijelom prolazi kroz BiH i čini kičmu ove države.

Nije baš da zahtjeva, al istavlja na listi prioriteta, daje kredite za taj pravac i slično.
neki

#9065 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

Da, ucrtan je u evropsku mrezu transportnih koridora, i niko nas ne tjera, niti zahtjeva da ga gradimo. I postojeca magistralna cesta je na istom koridoru.
Jedina "prednost" koju imamo od toga sto je ucrtan u evropsku mrezu je taj sto je lakse doci do povoljnijih kredita od eu kreditora..
kakaljin

#9066 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

neki wrote:Da, ucrtan je u evropsku mrezu transportnih koridora, i niko nas ne tjera, niti zahtjeva da ga gradimo. I postojeca magistralna cesta je na istom koridoru.
Jedina "prednost" koju imamo od toga sto je ucrtan u evropsku mrezu je taj sto je lakse doci do povoljnijih kredita od eu kreditora..
Hvala Bogu pa je ucrtan, pa se poceo praviti, samo je problem sto se previse sporo pravi.
So What!

#9067 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

neki wrote:Da, ucrtan je u evropsku mrezu transportnih koridora, i niko nas ne tjera, niti zahtjeva da ga gradimo. I postojeca magistralna cesta je na istom koridoru.
Pored tog E73 koji po našoj nomenklaturi uključuje magistralni put M-17 i autoput A1, EU je za sada podržala i koridor E661, koji uključuje uključuje autoput Gradiška - Banja Luka, i planiranu dionicu Gradiška - Okučani koji uključuje i međudržavni most preko Save, a u FBiH on uključuje brzu cestu Lašva - Nević Polje (Travnik).

Dalji planovi su banjalučka obilaznica i autoput do Mrkonjić Grada, dok FBiH u budućnosti planira povezati brzom cestom Mrkonjić Grad i Travnik.

I time bi se završio taj koridor E661 u BiH.

RS ima dalje planove da poveže Banja Luku i Split, te će to vjerovatno ići zajedničkim dogovorom dva entiteta, da FBiH nastavi izgradnju brze ceste na dionici Mrkonjić Grad - Livno - granica sa HR.

Naravno zadnji navedeni je na najmanjoj nacionalnoj listi prioriteta, no RS se iznimno zalaže za njega i već planiraju podizati neke kredite kod Kineza za te pravce.

Nama iz FBiH, nakon Koridora Vc bi najvažniji trebao biti budući A3, Žepče - Tuzla, a zatim E661, kojim bi se povezala Bosanska Krajina sa centralnom BiH.
Bumerang

#9069 Re: BiH. Entitet Federacija BiH Izgradnja Autoputeva i Ekologija

Post by Bumerang »

BIH

Zastoj u gradnji Sarajevske zaobilaznice zbog lokalnih izbora, rok će biti produžen

Piše: I. P./Klix.ba prije 6h 8 min

Tok gradnje LOT-a 2C Sarajevske zaobilaznice trenutno je u zastoju i ne postoje naznake o novom roku završetka gradnje ostatka saobraćajnice koja čini početak Gradskog autoputa.

Početak radova bio je maj 2016. godine, a ugovorni rok je novembar 2016. pod uslovom da se riješe svi imovinsko-pravni odnosi. Njih rješava Općina Novi Grad, Ministarstvo saobraćaja KS i Zavod za izgradnju KS.

"Znajući da ćemo imati probleme dogovoreno je da dobijemo parcijalnu građevinsku dozvolu za riješeni dio imovinsko-pravnih odnosa na Sekciji 1 dužine oko 720 metara, od čega 600 metara trase i 120 metara objekta pergola, gdje je većim dijelom trasa u nasipu i pergoli koja ide preko željezničkih pruga. Radovi na tom dijelu su najvećim dijelom završeni (nasip, tampon, asfalti) i privode se kraju te možemo reći da je nasip završen, osim dijela pred samu pergolu, jer ona nije dovršena", rekao je za Klix.ba Mirsad Dizdarević iz Cesta Federacije BiH.

Kako je objašnjeno, ostaje da se uradi završni sloj asfalta, tzv. habajući sloj, za što se čekaju povoljni vremenski uslovi. Urađeni su betonski rigoli, ivičnjaci i razdjelni pojas, postavljena je zaštitna odbojna ograda, urađena rasvjeta i humusiranje kosina.

"Pergola se privodi kraju, urađeni su joj temelji, naglavne grede, zidovi najvećim dijelom, a sada se vrši postavljanje armirano-betonskih nosača nakon čega će se uraditi monolitna ploča koja će statički spojiti kompletnu kontrukciju. Naša procjena je da ćemo s tim radovima nekoliko dana ući u decembar", kazao je Dizdarević.

Nastavak gradnje

"Ono što je evidento jeste da nemamo građevinsku dozvolu za Sekciju 2 jer nisu završeni imovinsko-pravni odnosi. Informacija kojom raspolažemo jeste da je Općina Novi Grad sve dovela do samog kraja i da je novac osiguran. Vlasnici (najvećim dijelom ŽGP) spremni su da potpišu sporazum nakon plaćanja", rekao je naš sagovornik.

Ipak, ključni problem su prošli izbori. Načelnici općina su tek nedavno dobili svoje certifikate i sada dolazi do formiranja općinskih vijeća.

"Čim se stvore uslovi, sporazumi bi trebali biti potpisani i mi ćemo ući u posjede i pristupiti nastavku gradnje. Sekcija 2 prostire se između pergole i ulice Safeta Zajke (lokalitet skladišta ŽGP) gdje će se sa nasipa spuštati kolovoz (rampa) konektovanjem na ulicu u vidu kružnog toka ili klasične T-raskrsnice, zavisno od toga kako se riješe IP odnosi", objašnjava Dizdarević.

Riječ je o privremenom rješenju iz prostog razloga što pravac Sarajevske obilaznice odgovara pravcu Gradskog autoputa, čiji se nastavak gradnje u ovom trenutku ne može očekivati. Da bi se nova cesta koristila, rješenje je rampa koja će biti povezana sa ulicom Safeta Zajke.

Ugovor je vrijedan blizu 9,5 miliona KM od čega je potrošeno dvije trećine.

Ono što je također moguće jeste da i pored postojećih zastoja, a zbog nepovoljnih vremenskih uslova, dođe do dodatne pauze u radovima.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/zastoj-u ... /161116088

So What!

#9070 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Most preko rijeke Bosne (Drivuša - Zenica)

Image

Image

Image

Image
So What!

#9071 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Kuda će ići obilaznica oko Banjaluke?
U 62 kilometra budućeg autoputa od Banjaluke do Mliništa uključena je izgradnja obilaznice oko grada. Pošto će se budući autoput najvjerovatnije nasloniti na već postojeći od Gradiške do Banjaluke – plan je da izgradnja obilaznica duga 21 kilometar krene u Glamočanima. Nastavlja dalje preko Bukovice i skreće lijevo prema banjalučkom naselju Kuljani.

Image

Mještani su čuli da bi buduća obilaznica lako mogla da im prođe kroz njihovo naselje. Ne znaju tačnu lokaciju ali vjeruju da bi put, kada i ako se izgradi, lako mogao da prođe dalje, pored Srpskog Milanovca pa sve do Drakulića.

I tamo su čuli za buduću obilaznicu, ali im se plan ne sviđa previše. Saša Stijaković iz banjalučkog naselja Drakulić kaže da to što mu budući autoput prelazi tačno preko kuće nije jedini problem.

“Konkretno u mom slučaju kuća se nalazi na zoni autoputa i trenutno u ovoj fazi legalizacije koju sam ja lično pokrenuo – ne mogu je legalizovati zato što je u zoni autoputa, tako su mi rekli u opštini. Apsurdno je to što se spomen kosturnica nalazi na samoj zoni te zamišljene obilaznice tog autoputa”, istakao je Saša Stijaković, naselje Drakulić kod Banjaluke.

Image

Vijaduktom dalje, preko Rakovačkih bara, plan je da obilaznica skrene desno gdje bi obišla naselje Lauš, pa sve dalje u pravcu platoa Manjače došla do puta AVNOJ-a. Direktor “Autoputeva” Dušan Topić kaže da je do sada urađena samo početna dokumentacija i da će konačna trasa biti poznata tek kad se napravi glavni projekat. Juče je sa kineskom kompanijom “Pauer Čajna – Sinohidro” potpisan komercijalni ugovor. Čim se dogovori kredit – stižu i prvi bageri.

“Idealno godinu dana od momenta potpisivanja kreditnog sporazuma, a ovaj jučerašnji potpis našeg komercijalnog ugovora bi trebalo da inicira u što skorije vrijeme početak tih završnih pregovora sa kineskom bankom”, izjavio je Dušan Topić, direktor JP “Autoputevi Republike Srpske”.

Image

Predračunska vrijednost za prvu dionicu je oko 600 miliona evra – a, kad krenu radovi, mogla bi biti gotova za pet godina. Od puta AVNOJ-a, pa sve do Splita – o tome nadležni u Srpskoj maštaju unazad osam godina. Kad i ako se snovi ostvare, bivši ministar saobraćaja izračunao je za koliko bi, u toj varijanti, Banjalučani stigli na more.

“To je sad, ovaj, pitanje o kojem bi trebalo… ali to je manje od dva sata”, rekao je Nedeljko Čubrilović, bivši ministar saobraćaja i veza u Vladi RS.

Image

Završetak dionice koja prolazi kroz Srpsku, i najveći optimisti ne prognozraju prije 2030. Na kraju, sve ipak, zavisi i od hrvatske strane – ali i Federacije BiH kroz koju treba da prođe dio puta od Kupresa do granice – tako da će do mora vozači još dugo ići starom relacijom.
So What!

#9072 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Vijadukt Laktaši

Image
So What!

#9073 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Most preko rijeke Bosne (Drivuša - Zenica Jug)

Image

Image

Image

Image

Image

Image
basicm

#9074 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by basicm »

Zna li ko kad ce biti opet akcija za kupovinu acc uredjaja?

Poslato s brzoglasa koristeci Tapatalk!
seoBIH

#9075 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by seoBIH »

Nece nikada, provjerena informacija :) Pa kakva akcija, da odes kupiti sada acc tag neces moci, jer ih nemaju na stanju vec 20 dana :lol:
Post Reply