Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Nivelacija

#14501 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Nivelacija »

So What! wrote:Momci ne poredite Njemačku i BiH, pa čak ni u šali.

BiH, čak i da nije imala rata i sve ostalo što ide i dalje bi se mogla porediti, samo sa europskim zemljama, slične veličine i broja stanovnika, dakle nama najbliži državnički rođaci bi bile Slovačka, Slovenija, Srbija, Hrvatska, Makedonija, Albanija, Češka (eventualno), Latvija, Litvanija, Estonija, Moldavija, Bugarska.

Površinski Švicarska, Belgija i Holandija su tu negdje blizu s nama, ali broj stanovnika kao i historija bivših kolonijalnih imperija ih eliminiše iz bilo kakve kategorije i mi šta god uradili te zemlje će oduvijek biti nedostižne za nas.

Evropski giganti sa preko 40 miliona stanovnika poput Francuske, Španije, Italije, Velike Britanije, Njemačke, Turske, Rusije, Ukrajine i Poljske su nama također nedostižni za neke ozbiljnije komparacije i tu se možemo porediti sa nekim njihovim regijama, ali nikako sa čitavom državom.
Razumijem da ne mozemo sa nabrojanim ali zalosno je da nas Srbija trenutno sisa u svemu bukvalno kao da je Amerika ili Njemacka, od autoputeva do investicija, zeljeznica itd.
Nadzorna_ploca

#14502 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Nadzorna_ploca »

Cuj krivi smo mi sto ovdje zivimo a ti nisi kriv i poslije nabrajas da imas sva prava da pricas jer imas pasos, dolazis ovdje i trosis pare. Jarane, de malo ozbiljnosti. :bih:
King Theoden

#14503 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by King Theoden »

Nadzorna_ploca wrote:Cuj krivi smo mi sto ovdje zivimo a ti nisi kriv i poslije nabrajas da imas sva prava da pricas jer imas pasos, dolazis ovdje i trosis pare. Jarane, de malo ozbiljnosti. :bih:
Eto, šta predlažeš da se uradi?
Nadzorna_ploca

#14504 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Nadzorna_ploca »

Dino34 wrote:
Nadzorna_ploca wrote:Cuj krivi smo mi sto ovdje zivimo a ti nisi kriv i poslije nabrajas da imas sva prava da pricas jer imas pasos, dolazis ovdje i trosis pare. Jarane, de malo ozbiljnosti. :bih:
Za pocetak da krivicu rasporedis posteno, i na Vas tamo i na nas ovdje. Jer jeli svi smo drzavljani BH, imamo pravo glasa i trosimo svoje pare u BiH.
seln

#14505 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by seln »

Nadzorna_ploca wrote:
Dino34 wrote:
Za pocetak da krivicu rasporedis posteno, i na Vas tamo i na nas ovdje. Jer jeli svi smo drzavljani BH, imamo pravo glasa i trosimo svoje pare u BiH.
Nije krivica ni na "vama", ni na "nama"... krivicu trazite kod nesposobnih, korumpiranih i lijenih politicara i funkcionera.
Nadzorna_ploca

#14506 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Nadzorna_ploca »

Teska tema.
archi_a

#14507 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by archi_a »

Treba se malo zaroviti pa istražiti, kažu stariji ljudi :D, da je glavni dio autobahna kroz Njemačku, hićo napravio od pokradenih zlatnih zuba, prstenja, ogrlica, naušnica i satova od njemačkih jevreja. I ne samo da je pravio, već je veći dio tog autobahna betoniran, a ne asfaltiran. Valjda zbog toga dugotrajnost. :wink:
studiorum_tuzlaensis

#14508 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by studiorum_tuzlaensis »

seln wrote:
Nadzorna_ploca wrote:
Dino34 wrote: Eto, šta predlažeš da se uradi?
Nije krivica ni na "vama", ni na "nama"... krivicu trazite kod nesposobnih, korumpiranih i lijenih politicara i funkcionera.
a ko su oni političari?

a ko smo mi?

a ko su dijasporci?

a ko je birao na izborima?
escobar__

#14509 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by escobar__ »

Ne vjerujem šta čitam...

Na temi o gradnji autocesta u Bosni i Hercegovini rasprava o kvalitetu njemačkih cesta i autocesta. :lol: :lol:
archi_a

#14510 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by archi_a »

Ne znam za ostale, ali evo, zašto sam ja reagovao na priču o autoputevima u Njemačkoj. Te autoputeve su prema odluci naciste gradili nezaposleni, sa lopatama u rukama, ne ako žele nego pod moranjem, i prisilno jevrejski zarobljenici. Nije bilo hoću neću, i nije bilo kredita. Kako jedna osoba kaže, tako je. Kod nas svaka šuša može blokirati projekat. Tenderi padaju ako neko uloži žalbu. Svaki metar se vaga. A sve pod kreditima. :wink:
mostarac1905

#14511 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mostarac1905 »

o cemu se ovdje raspravlja... ne mozes ni jednu drzavu na svijetu usporedjivati sa bih. ne radi se o kvaliteti firmi/radnika njihovoj brzini ili kvaliteti gradnje.

dogovori poso i zavrsit ce ti se u roku. sve firme koje rade po dionicama dosta su vec ispraksane, Hering npr radi po crnoj gori, hrvatskoj, ne bi da ne znaju sigurno. Integral, Euroasflat isto. svidjali nam se ili ne svidjali.

problem je iskljucivo i jedino politika. 'ko je ciji, koja firma kojoj stranci 'vraca' dio para.

da se vratimo na temu, a da ne citam zadnjih x stranica, zna li tko u kojoj je fazi zalbine zalbe pocitelj - medjugorje? hvala.
Q_Line

#14512 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Q_Line »

archi_a wrote:Ne znam za ostale, ali evo, zašto sam ja reagovao na priču o autoputevima u Njemačkoj. Te autoputeve su prema odluci naciste gradili nezaposleni, sa lopatama u rukama, ne ako žele nego pod moranjem, i prisilno jevrejski zarobljenici. Nije bilo hoću neću, i nije bilo kredita. Kako jedna osoba kaže, tako je. Kod nas svaka šuša može blokirati projekat. Tenderi padaju ako neko uloži žalbu. Svaki metar se vaga. A sve pod kreditima. :wink:
Kad već kažeš da se svaki metar autoputa vaga, to me automatski podsjetilo na ovo:

http://www.rts.rs/page/magazine/sr/stor ... vlast.html

Image
King Theoden

#14513 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by King Theoden »

Nadzorna_ploca wrote:Za pocetak da krivicu rasporedis posteno, i na Vas tamo i na nas ovdje. Jer jeli svi smo drzavljani BH, imamo pravo glasa i trosimo svoje pare u BiH.
Ok. Može. Šta je sljedeći korak?
archi_a wrote:kažu stariji ljudi
Lažu ti stari ljudi.
Njemačka je tih 7000 km autoputa izgradila prije početka rata tj sredinom tridesetih iliti u vrijeme kad nije bilo govora o prisilnom radu i sl.
archi_a wrote:veći dio tog autobahna betoniran, a ne asfaltiran. Valjda zbog toga dugotrajnost.
Aha, ok. Da sam jučer umro ne bi znao. Inače, mislio sam i gledao očima da u svaki autobahn ide 40-ak cm betona, pa onda preko toga dođe asfalt.
Al ok, ne treba uvijek vjerovati vlastitim očima :mrgreen:
archi_a

#14514 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by archi_a »

Njemačka je 30-tih godina imala 30 km autoputa (probao napraviti konzorcij KonradAdenauer) :D . Tek dolaskom hitlera koji je naredio da se mora praviti 1000 km godišnje, počelo se raditi. Do 41. su uradili 3800 km.
Hitler je naredio da se godišnje mora izgraditi 1000 kilometara autoceste. Godine 1934. najavio je početak „radne bitke“ i obećao da će smanjiti visoku stopu nezaposlenosti. Izgradnja autocesta trebala je otvoriti najmanje 600.000 radnih mjesta, no na kraju je ukupno bilo jedva 120.000 radnika opremljenih lopatama i pijucima. Radove su obilježili bolesti, smrt, glad, bijeda i štrajkovi čiji su predvodnici strpani u koncentracijske logore. Javnost o ovome nije ništa znala.

Narednih godina došlo je do procvata vojne industrije u kojoj je velik broj ljudi našao posao. To je bio razlog pada nezaposlenosti, ne gradnja autocesta. U vrijeme 2. svjetskog rata autoceste su pod prisilom gradili i židovski logoraši te ostali zatočenici. Do 1941. godine izgrađeno je tek 3.800 kilometara, a između 1941. i 1942. radovi su čak u potpunosti obustavljeni. Od jeseni 1943. autoceste su zbog slabog prometa smjeli koristiti i biciklisti.
Dobro si ti to istražio, a nisi umro, hvala Bogu. A i gledao si vlastitim očima. :D
King Theoden

#14515 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by King Theoden »

Ne znaš šta pričaš. Oni su prije prisilne mobilizacije tj u miru za nepune četiri godine izgradili preko 3000 km autoputa sve sa krampama i lopatama.
Naši ne mogu ovaj koridor ni za 20 godina.
archi_a

#14516 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by archi_a »

Ne znam mladiću, jedino da ti kvotano probam pretočiti u crtež. :D
probook

#14517 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by probook »

mostarac1905 wrote: problem je iskljucivo i jedino politika. 'ko je ciji, koja firma kojoj stranci 'vraca' dio para.
Tako je :thumbup: I zato Vc nece biti zavrsen ni u narednih 50 godina, posto ove sto vode drzavu boli q i za razvoj i za napredak i za autoput, nego je samo interes kako se bolje ugraditi. Njima je ovo idealno da se čeprka po par kilometara svake godine :run:
Thorgerson

#14518 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Thorgerson »

Problem je politika. A još veći problem jeste narod, odnosno stoka, koja naseljava ovaj komad zemlje.

Znači svi se nadigli, ha hu što se ne gradi i onda opet izaberu jedne te iste. Dakle, ovi što nisu ništa uradili, izgradili, što su digli akcize, su PONOVO IZABRANI.

Sad fino uživajte u još 4 godine - ničega.

U normalnoj državi bi drastično bili kažnjeni. A kod nas osvoje novi mandat. Pa to nigdje nema, osim po ovim afričkim i južno američkim zabitima.
Last edited by Thorgerson on 04/05/2019 13:51, edited 1 time in total.
Thorgerson

#14519 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Thorgerson »

mostarac1905 wrote:o cemu se ovdje raspravlja... ne mozes ni jednu drzavu na svijetu usporedjivati sa bih. ne radi se o kvaliteti firmi/radnika njihovoj brzini ili kvaliteti gradnje.

dogovori poso i zavrsit ce ti se u roku. sve firme koje rade po dionicama dosta su vec ispraksane, Hering npr radi po crnoj gori, hrvatskoj, ne bi da ne znaju sigurno. Integral, Euroasflat isto. svidjali nam se ili ne svidjali.

problem je iskljucivo i jedino politika. 'ko je ciji, koja firma kojoj stranci 'vraca' dio para.

da se vratimo na temu, a da ne citam zadnjih x stranica, zna li tko u kojoj je fazi zalbine zalbe pocitelj - medjugorje? hvala.
Upravo tako. :thumbup:

Kašnjenje može bit tu i tamo zbog nekih okolnosti, ali koliko se dogovori, to se i ispoštuje. Prvo jer se radi o ozbiljnim firmama, drugo jer to finansiraju i nadgledaju međunarodni kreditori. Dakle, nije to opstina il kanton, pa eto ono haje zakasni se gore dole godina, stane se malo sa radovima, pa nastavi baca se odgovrnost na gras, na telekom tamo vamo. Mi istina imamo problem kod Zenice, ali jbg tako je kako je, međutim treba pogledati i ostale dionice gdje nije bilo kašnjenja i gdje je završeno sve u roku.

Ovdje je problem započeti. Dakle, problem je dodjeliti posao. Zbog politike. Jer neće kreditori da se s tim zezaju, sa našim marifetlucima. Eto mi ćemo nekoga zeznuti. Imaju spremni novci, ali ćete ispoštovati proceduru. Ako nećete, nećemo vam ni pustiti lovu.

I eto...mi se natežemo, riktamo nešta, štitamo...tenderi padaju ko domine. Kreditore se jebe, oni mogu čekati.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#14520 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Bobi »

A jebote koliko prijava za postove :mrgreen: ..hajd ako obecate da se necete vise vrijedjat necu vam ništa :mrgreen: ?
elcaliente

#14521 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by elcaliente »

Sabur ljudi sta vam je, izgraditi ce se kada se izgradi.
Zbog cega prepiranje.
seln

#14522 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by seln »

elcaliente wrote:Sabur ljudi sta vam je, izgraditi ce se kada se izgradi.
Zbog cega prepiranje.
Ma, ja saburim pravo ramazanski.
Za onih par puta u Bosni u toku godine moze vala i makadam.
Ali onaj osjecaj kad vlada pet godina ne otvori ni kilometar autoputa....
sumirprimus

#14523 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by sumirprimus »

samo respekt za rs autocestu,uvezali su je da valja jos kako gradisku da premoste :thumbup:
славянин

#14524 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by славянин »

sumirprimus wrote:samo respekt za rs autocestu,uvezali su je da valja jos kako gradisku da premoste :thumbup:
Samo da je dogurati od zenice do doboja... jednog dana :D
So What!

#14525 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Izgradnja mosta Svilaj - 07. 05. 2019.

Image
Post Reply