Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#401 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by gentoo »

HelaS wrote: 10/10/2024 09:44 A nisam našao IBAN.
Gdje nisi nasao IBAN ? Imas opciju pod "whitdraw". A ako neznas koji ti je IBAN onda pitas banku
starboy018

#402 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by starboy018 »

ne mozes novac prebaciti sa AC na bh IBAN

Isplatu možeš napraviti i izravno na svoj bankovni račun na IBAN-e izdane u sljedećim zemljama: Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka, Španjolska, Cipar, Grčka i Rumunjska.

https://aircash.eu/hr/aircash-mogucnosti/
Slavenbelupo

#403 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by Slavenbelupo »

djuzepee wrote: 04/10/2024 08:33 raja može mala pomoć.. dodao sam karticu u aplikaciji, verifikovao profil, međutim kad hoću da dodam u apple wallet kaže da ne može zbog regiona koji je podešen na telefonu, a stavio sam BiH. je li moram promjeniti region na telefonu npr. hrvatsku i gubim li šta time?

edit: skontao sam iz prethodnih postova :D
Ja imam isto pitanje i problem, samo je kod mene za region postavljena Njemačka i ja nisam skontao iz prethodnih postova :?
djuzepee

#404 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by djuzepee »

general-language&region-region Croatia
ja sam tu prebacio sa BiH na Hrvatsku, i u walletu dodao karticu bez problema, nakon toga ponovo vratio region BiH i sve radi perfekt..

dok je bilo na BiH regionu, nisam mogao dodati karticu u wallet
HelaS

#405 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by HelaS »

starboy018 wrote: 10/10/2024 11:20 ne mozes novac prebaciti sa AC na bh IBAN

Isplatu možeš napraviti i izravno na svoj bankovni račun na IBAN-e izdane u sljedećim zemljama: Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka, Španjolska, Cipar, Grčka i Rumunjska.

Ako je moguće novac transferirati sa druge kartice na aircash račun, logino je da bi trebalo biti moguće transferirati novac i nazad. A evo ne može... :(

Transfer novca kroz IBAN sistem povlači i naknadu matične i korespodentne banke. Pa je, npr. prenos 5 EUR trošak banke 10 EUR + koresposdentna banka možda i ona toliko, što je potpuno besmisleno.

Meni je aircash kartica omogućila konekciju na Google Wallet i plaćanje kroz mobitel, da ne nosim novčanik i kartice, i mislim da je to sada jedina prednost ove kartice.
MMM1977

#406 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by MMM1977 »

HelaS wrote: 10/10/2024 09:44 Kako da prebacim novac sa Aircash kartice na drugu karticu, na njen transakcijski račun, na RF ili SPAR. Lokacija mi je BiH. A nisam našao IBAN.

Možda je bilo već ovakvih pitanja i odgovora, izvinjavam se, nemam vremena sad da čitam unazad sve postove :(
Samo na IBAN koliko znam
rida1976

#407 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by rida1976 »

Bas su krenuli agresivno sa reklamama po gradu. Gledam onaj potez od Skenderije prema posti, na svakoj banderi wwin-aircash. Jel to neka najava da i sluzbeno ulaze sa KM valutom, vidjecemo
superOdlichan

#408 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by superOdlichan »

Gdje mogu uzeti ovu karticu u Tuzli i okolini? Ima li na trafikama?
sarajevosa

#409 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by sarajevosa »

superOdlichan wrote: 12/10/2024 12:37 Gdje mogu uzeti ovu karticu u Tuzli i okolini? Ima li na trafikama?
Olx ili wwin ako im nije nestalo, nema još na trafikama
-Ekser-

#410 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by -Ekser- »

HelaS wrote: 11/10/2024 00:54

Ako je moguće novac transferirati sa druge kartice na aircash račun, logino je da bi trebalo biti moguće transferirati novac i nazad. A evo ne može... :(

Transfer novca kroz IBAN sistem povlači i naknadu matične i korespodentne banke. Pa je, npr. prenos 5 EUR trošak banke 10 EUR + koresposdentna banka možda i ona toliko, što je potpuno besmisleno.

Meni je aircash kartica omogućila konekciju na Google Wallet i plaćanje kroz mobitel, da ne nosim novčanik i kartice, i mislim da je to sada jedina prednost ove kartice.
To je zbog SWIFT-a. Sačekaj da dođe SEPA. Strpljen spašen.
HelaS

#411 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by HelaS »

-Ekser- wrote: 12/10/2024 16:07
Spoiler
Show
HelaS wrote: 11/10/2024 00:54

Zašto. Šta je SEPA?
-Ekser-

#412 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by -Ekser- »

To je jedinstveni platni sistem za plaćanja u evrima, kog je osmislila EU, kako bi smanjila troškove prekograničnih finansijskih transfera unutar Evrope.
HelaS

#413 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by HelaS »

HelaS wrote: 13/10/2024 00:20
Spoiler
Show
HelaS wrote: 11/10/2024 00:54 Ako je moguće novac transferirati sa druge kartice na aircash račun, logino je da bi trebalo biti moguće transferirati novac i nazad. A evo ne može... :(
Zašto. Šta je SEPA?
-Ekser- wrote: 13/10/2024 13:48 To je jedinstveni platni sistem za plaćanja u evrima, kog je osmislila EU, kako bi smanjila troškove prekograničnih finansijskih transfera unutar Evrope.
Ne razumijem kako bi EU mogla upravljati privatnim bankama i dati im nalog da snize svoje cijene u korespodentnim transakcijama u međunarodnom platnom prometu, ako je to to što pišeš, ako sam tako shvatio?
izbjeglica_iz_besmisla

#414 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Centralna banka je bas to uradila neki dan za BiH. EU moze to isto bez problema za banke na njenom podrucju.
-Ekser-

#415 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by -Ekser- »

HelaS wrote: 13/10/2024 13:57
Spoiler
Show
Zašto. Šta je SEPA?
-Ekser- wrote: 13/10/2024 13:48 To je jedinstveni platni sistem za plaćanja u evrima, kog je osmislila EU, kako bi smanjila troškove prekograničnih finansijskih transfera unutar Evrope.
Ne razumijem kako bi EU mogla upravljati privatnim bankama i dati im nalog da snize svoje cijene u korespodentnim transakcijama u međunarodnom platnom prometu, ako je to to što pišeš, ako sam tako shvatio?
Banke određuju cijenu, u skladu sa svojom poslovnom politikom, dok EU, kroz SEPA platni sistem, samo pruža platformu za finansijsko komunciranje među bankama i drugim finansijsko tehnološkim kompanijama. Potpuni izražaj po pitanju niskih cijena SEPA transfera biće pojavom institucija elektronskog novca, kao i internet banaka i kod nas, što se već dešava (Aircash), no o tom potom. Šačekajmo dok dođe SEPA.
HelaS

#416 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by HelaS »

-Ekser- wrote: 13/10/2024 14:26
Zašto. Šta je SEPA?
Banke određuju cijenu, u skladu sa svojom poslovnom politikom, dok EU, kroz SEPA platni sistem, samo pruža platformu za finansijsko komunciranje među bankama i drugim finansijsko tehnološkim kompanijama. Potpuni izražaj po pitanju niskih cijena SEPA transfera biće pojavom institucija elektronskog novca, kao i internet banaka i kod nas, što se već dešava (Aircash), no o tom potom. Šačekajmo dok dođe SEPA.
A SWIFT, spram SEPA?
kokuz_sa

#417 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by kokuz_sa »

A da odete na temu o bankama i tamo raspredate o Sepi i Swiftu
HelaS

#418 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by HelaS »

kokuz_sa wrote: 13/10/2024 14:39 A da odete na temu o bankama i tamo raspredate o Sepi i Swiftu
Kako da prebacim novac sa Aircash aplikacije, sa kartice, na RF karticu, na njen transakcijski račun? Prebacio sam novac sa RF na AC, kako nazad?
izbjeglica_iz_besmisla

#419 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Koliko znam, tesko mozes nazad na bh racun/karticu - jedino neki EU racun ako imas nekim slucajem.

Ja sam sebi skinuo pare u Hrvatskoj, na PBZ bankomatu. Mozes i na trafikama, al tu je veca provizija.

U principu, najbolje je da ih potrosis tako sto ces placati stvari AC karticom.
gentoo

#420 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by gentoo »

HelaS wrote: 13/10/2024 14:41 Kako da prebacim novac sa Aircash aplikacije, sa kartice, na RF karticu, na njen transakcijski račun? Prebacio sam novac sa RF na AC, kako nazad?
Mozda jednostavno da shvatis da Aircash ne cese taj svrab ? Zasto odma direktno ne uplatis na RF IBAN ? Zbog cega koristis Aircash uopste ?

Aircash je virtuelna kartica.. Dobra za Aliexpress ili za dodati na mobilni novcanik.. Nije nikako za primanje redovnih para iz dijaspore.. Ili ako vec koristis za to onda Aircash karticu i pravac Bingo, SCC, https://mojwebshop.bhtelecom.ba/INTERSH ... naIzbornik , itd, itd.. Za sve ovo je Aircash dobar..
HelaS

#421 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by HelaS »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 13/10/2024 14:49 Koliko znam, tesko mozes nazad na bh racun/karticu - jedino neki EU racun ako imas nekim slucajem.

Ja sam sebi skinuo pare u Hrvatskoj, na PBZ bankomatu. Mozes i na trafikama, al tu je veca provizija.

U principu, najbolje je da ih potrosis tako sto ces placati stvari AC karticom.
Upravo tako. Nažalost, Aircash aplikacija sa karticom, u BiH, služi isključivo za bezgotovinsko plaćanje. Onoliko novca koliko prebaciš na karticu, toliko i trošiš. Imam nekoliko kartica, na dvije nemam mobilno bankarstvo i trebala mi je hitna transakcija na jednu takvu, i nisam mogao. Morao sam otići na bankomate i u banku i provozati drugi novac. Samo potrošio skoro dva sata koja su mi trebala za druge poslove, umjesto sa par klikova i 10 minuta, kako sam mislio da može :(
izbjeglica_iz_besmisla

#422 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

gentoo wrote: 13/10/2024 14:58 Aircash je virtuelna kartica.. Dobra za Aliexpress ili za dodati na mobilni novcanik.. Nije nikako za primanje redovnih para iz dijaspore.. Ili ako vec koristis za to onda Aircash karticu i pravac Bingo, SCC, itd, itd.. Za sve ovo je Aircash dobar..
Zapravo Aircash je idealan za primanje para iz dijaspore, najmanje naknada ima tako. Ali te pare treba trositi onda, ne mozes njih skidati na racun i stekati .. bar ne jos
HelaS

#423 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by HelaS »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 13/10/2024 15:01 Zapravo on je idealan za primanje para iz dijaspore, najmanje naknada ima tako. Ali te pare treba trositi onda, ne mozes njih skidati na racun i stekati .. bar ne jos
Da, tako je. Ne ostavlja trag u poreznom sistemu BiH ni kod banaka :D
gentoo

#424 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by gentoo »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 13/10/2024 15:01 Zapravo Aircash je idealan za primanje para iz dijaspore, najmanje naknada ima tako. Ali te pare treba trositi onda, ne mozes njih skidati na racun i stekati .. bar ne jos
Da ali u cemu je poenta biti tehnoloski u 2024 a i dalje teziti ka stekanju para u Rajfajzenu ? Zasto ne preskociti midleman i uplacivati direktno na RF ? Shvatam ja poentu i sam sam prije par mjeseci rekao da je Aircash trenutno idealna platforma za pranje para.. ali s obzirom da zvanicno (valjda uskoro) postaju domaca firma morat ce raditi sve kao i svaka druga banka. Dakle 1000x je bolje primati uplate na Aircash i trositi ih direktno sa istog a ne izmisljati "kako komisiji Salki da platim krecenje preko Aircash"
-Ekser-

#425 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by -Ekser- »

HelaS wrote: 13/10/2024 14:36
-Ekser- wrote: 13/10/2024 14:26

A SWIFT, spram SEPA?
Ukratko, SEPA je samo za evro, za područje EU/EEA i uskoro kod nas i u regionu, dok SWIFT je za sve valute, uključujući i evro i dostupan je za čitav svijet. Prednost SEPA transfera je u brzini i nižoj cijeni transfera evra i plaća se samo jednom po transakciji, za razliku od SWIFT-a, tako da za evre je najbolja SEPA.
Post Reply