EGIPAT: DESETINE MRTVIH, VIŠE OD 120 RANJENIH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
kame
Posts: 965
Joined: 15/02/2002 00:00
Location: Sarajevo
Contact:

#1 EGIPAT: DESETINE MRTVIH, VIŠE OD 120 RANJENIH

Post by kame »

Najmanje 19 ljudi je poginulo, 122 ranjeno, a 38 nestalo u trima bombaškim napadima na egipatska odmarališta na Sinaju na izraelsko-egipatskoj granici u noći s četvrtka na petak, saopćio je izraelski general Yair Naveh.

Egipatski ministar za turizam Ahmed al Mahrabi je rekao da je ubijeno više od 30 ljudi, dok je broj povrijeđenih oko 150.

Najveća eksplozija dogodila se u hotelu Hilton u Tabi, u blizini egipatsko-izraelske granice, u koji se zaletio kamion prepun eksploziva. Radi se o hotelu na deset spratova s 430 soba, koji je u trenutku napada bio prepun turista, i čije se jedno krilo potpuno urušilo. Na licu mjesta vlada haos i panika, a spasiteljske službe pretražuju ruševine.

Katarska satelitska televizija Al Jazeera je javila da su žrtve većinom Izraelci koji su u hotelu provodili jevrejski praznik Sukot.

Nešto više od jednog sata poslije eksplozije u Tabi, odjeknule su istovremeno još dvije slabije eksplozije u dvama izletištima u blizini Tabe. U prvoj, na plaži Ras al-Sultan, prema prvim informacijama, ranjeno je sedmero Egipćana. U drugoj, u beduinskom selu Tarabin, inače popularnom turstičkom izletištu, ranjeno je najmanje 35 ljudi.


Među žrtvama su i djeca


Odgovornost za napade preuzela je dosad potpuno nepoznata grupa Islamske Tawid brigade, ali izraelski dužnosnici smatraju da se ipak radi o al-Qaedi..

Na Sinaju se trenutno odmara oko 10.000 Izraelaca. Za njih se tamo nalaze popularna i jeftina odmarališta, smještena u neposrednoj blizini izraelske granice.

Izraelski sigurnosni izvori su saopćili da raste uvjerenje da je eksploziju u hotelu u Tabi izazvao automobil bomba, odnosno da se radi o terorističkom napadu, iako se u početku mislilo da je eksplodirao gasni cilindar.

Jedan od izraelskih očevidaca je rekao da je hotel zahvatila vatra i da desetine tijela leže na podu.

Hiljade Izraelaca posjetile su Egipat prošlog mjeseca na početku vjerskih jevrejskih praznika. Tada su ih sigurnosne snage upozorile da ne putuju na Sinaj zbog opasnosti od mogućih terorističkih napada.

Eksplozije u četvrtak su se dogodile u jeku izraelske vojne operacije u sjevernom dijelu pojasu Gaze, započete prošle sedmice, u kojoj je do sada poginulo skoro 100 Palestinaca.

Taba je bila pod izraelskom okupacijom od 1967. a Izrael je grad vratio Egiptu pošto su dvije zemlje sklopile mir.

Od tada je Taba omiljeno ljetovalište za hiljade Izraelaca koji posjećuju ovo ljetovalište, vrlo popularno u širem regionu.
User avatar
Alfons Kauders
Posts: 37199
Joined: 24/09/2004 13:39
Location: Glavni Stan NVZ
Contact:

#2

Post by Alfons Kauders »

A mi se zalimo kad odemo u Dalmaciju da nas ne gotive dole, moze i gore, gdje je sad onaj Stitch da pocne pisat opet o Izraelu i morima...
bosniaque
Posts: 1008
Joined: 16/04/2004 01:04
Location: CH

#3

Post by bosniaque »

ma hajde ba sta ima fali, i oni satrase onu bjedu u palestini, samo napred! :zzzz:
Post Reply