edit.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderator: O'zone

Post Reply
King_of_jungle20
Posts: 96
Joined: 04/09/2010 23:18

edit.

Post by King_of_jungle20 » 06/05/2011 22:01

delete.
Last edited by King_of_jungle20 on 24/05/2011 21:56, edited 2 times in total.


User avatar
pape
Posts: 6845
Joined: 21/08/2003 00:00
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Re: Kako do promjena?

Post by pape » 06/05/2011 22:20

:roll: Tarzane, .... ne valja ti racunica.

Radi se o tome da ne mozes baratati sa cifrom da od 3,8 miliona stanovnika, 40% radi (sto po tebi ispada 2,2 miliona zaposlenih).
Da BiH ima toliki broj zaposlenih, bili bismo svjetski rekorderi po broju zaposlenih u odnosu na broj stanovnishtva.

Racunicu trebash graditi na brojkama o broju radno sposobnog stanovnishtva, ... dakle, bez penzionera, djece, skolaraca, studenata i drugih kategorija koje se ne racunaju u to.

User avatar
1pajdo
Posts: 752
Joined: 05/05/2010 02:55
Location: http://www.forum.hr/showpost.php?p=3711 ... count=3209 ......./watch?v=KDHcd5yV1CE

Re: Kako do promjena?

Post by 1pajdo » 06/05/2011 22:43

King_of_jungle20 wrote:Obzirom da je u BIH oko 40% stanovnistva nezaposleno (tako kazu statistike), sa pravom se pitam sta radi ovih ostalih 60%? Gdje rade, sta rade?

Manite se prica kako se je svih 60% utrpalo u drzavne institucije i sluzbe, te kako povazdan sjede, duskaju, odmaraju itd..

Nije tako. Ako vec znamo da je jos u drzavnom vlasnistvu BHTelecom, Vodovod, Elektroprivreda, FDS, KJKP Park i Rad i jos par firmi od kojih je dakako najzvucnije Sarajevo Osiguranje(ovu su firme koje jos kako tako posluju u pozitivi), vjerovatnije je da u ovim firmama rad par hiljada ljudi, sto svako ne ispunjava kvotu od 60% zaposlenih u citavoj drzavi.

Isto tako, nisam tog misljenja da se po razno-raznim ministarstvima, kako drzavnim, federalnim, i kantonalnim uspjelo uhljebit preko 10.000 ljudi. To je neko moje misljenje.

Eh sada, kako je onda moguce da u drzavi od 3,8 miliona stanovnika, 2,2 miliona njih rade, a nemamo ama bas nikakvih rezultata njihovog rada? (Mislim na privatni sektor, u njemu se najvise u proizvodi)

Niti sta izvozimo, osim ASA Preventa koja se uspjesno razvija i posluje, a uvozimo sokove, a vode imamo i vise nego dovoljno.., pa cak i lisce uvozimo, ako je tacna informacija trebamo svi kolektivno da se ubijemo. Bice nam lakse.

Gdje nam je strategija razvoja? Gdje nam je nestao standard zivota? Pa zar je moguce da u jednoj Njemackoj za kojom kaskamo dobrih 30-40 godina osnovne zivotne namirnice su jeftinije nego ovdje, a plate su barem 5 puta u prosjeku vece?

Gdje vi vidite BIH za narednih 5 godina? Hoce li ikada kod nas nestati sirotinje i hoce li nam ova drzava profunkcionirati konacno? Hoce li se ovaj silan narod ikada ponovo zaposliti? Hoce li nam se ikada obnoviti proizvodni pogoni? Da li cemo ikada moci ponosno reci da smo Bosanci i Hercegovci?

Gdje se nalazi kljuc za rjesavanje problema, a "goruci" su MITO i KORUPCIJA, NEPOTIZAM, NEZAPOSLENOST, KRIMINAL, SIROMASTVO....

Ima li kraja ovoj agoniji?

Kao prvo osim tih tvrtki koje si naveo ima još državnih i elektroprivreda HZ HB, HT Mostar, pošte, Aluminij, još one iz Srpske, dakle ima ih više.
Druga stvar je da u BiH prema svim realnim pokazateljima nema više od 3.3 pa možda i 3.2 milijuna stanovnika. Vidim proturaju se procjene od 3.8 ali nemaju veze sa realnošću. Tko se imalo kuži u demografiju zna zašto to govorim.

Zaposlenost se ne računa od ukupne brojke stanovništva jer se tu ne ubrajaju maloljetnici, umirovljenici i invalidi bilo koje vrste nego samo radno sposobno stanovništvo.
I tako dolazimo do brojke od 600000 i kusur zaposlenih.

Još k tomu postoji masa privatnika koja ne prijavljuju radnike koji se broje u ovih 40% nezaposlenih pa oni rade na crno što malo olakšava situaciju (ili ipak ne, ovisi kako gledamo).

Kad gledamo ove u državnoj upravi moramo primjetiti da su oni jedna od najvećih boljki. Zaposliti toliko ljudi u državnim tvrtkama, a pogotovo u ogromnoj političkoj strukturi u prekobrojnoj mjeri koji su na državnoj grbači (još nelegalne radnje, korupcija i ne pokazuje se nikakva želja za rješavanjem iste, a sve to mora poteći od samog naroda koji je i sam uvučen u to jer džabe zakoni koji se donose dok se narod ne promjeni). Taj aparat bi iscrpio i samu Švicarsku. :roll: Ogromna je birokracija u pitanju.

Dalje, ASA nije jedina tvrtka koja dobro posluje i izvozi, tu je i Violeta, Aluminij, Feal u Širokom, trgovina cvjeta u Hercegovini, zaboravio sam još neke, ali i tu sveukupno ne stojimo dobro.

Razvoj gospodarstva, pogotovo privrede koja je ključna u svakoj državi ovisi o raznim čimbenicima, pa i tržištu i ponudi i potražnji i to je dugotrajan proces, a sav napredak dodatno otežavaju i neriješena politička pitanja i razne trzavice, te ogromna podijeljenost države, pa i samih naroda u njoj i ne nazire joj se kraj što odvlači i strane ulagače jer je BiH nesigurna za njihov kapital tako da za 5 godina najizglednija promjena će biti samo ona u političkoj strukturi. Takvog sam mišljenja, ali tko zna.

Post Reply