Ebola dolazi ...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

VjecitiStudent

#26 Re: Ebola dolazi ...

Post by VjecitiStudent »

huxley wrote:
Jokericious wrote:Boli tebe. Ako dodje u BiH najebali smo.
Kur.. si najebo. Kakva ebola, jebo vas ebola.

Inace,svi pricaju o eboli zato sto je smrt u nekim slucajevima dosta dramaticna, krvarenje iz svih 'rupa' (mukozne membrane), pa ima holivudskog materijala.

Cinjenica da je sam ciklus od kontaminacije do smrti (cca 60%) jako brz (nekada i dva dana, u prosjeku 7), je zbog cega se ebola nikada nece ni prosiriti, jer sama sebe 'ukopa'. Isto tako, da bi bolesnik bio zarazan, mora biti u poodmaklom stadiju bolesti, sto znaci temperatura od 40c, jak kasalj, i cesto ta krvarenja i nepokretnost. Onaj lik iz videa ranije nije zarazan, bar jos.
...
The incubation period, that is, the time interval from infection with the virus to onset of symptoms is 2 to 21 days.
http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs103/en/
Hajlac

#27 Re: Ebola dolazi ...

Post by Hajlac »

Image
Hajlac

#28 Re: Ebola dolazi ...

Post by Hajlac »

VjecitiStudent wrote:
huxley wrote:
Jokericious wrote:Boli tebe. Ako dodje u BiH najebali smo.
Kur.. si najebo. Kakva ebola, jebo vas ebola.

Inace,svi pricaju o eboli zato sto je smrt u nekim slucajevima dosta dramaticna, krvarenje iz svih 'rupa' (mukozne membrane), pa ima holivudskog materijala.

Cinjenica da je sam ciklus od kontaminacije do smrti (cca 60%) jako brz (nekada i dva dana, u prosjeku 7), je zbog cega se ebola nikada nece ni prosiriti, jer sama sebe 'ukopa'. Isto tako, da bi bolesnik bio zarazan, mora biti u poodmaklom stadiju bolesti, sto znaci temperatura od 40c, jak kasalj, i cesto ta krvarenja i nepokretnost. Onaj lik iz videa ranije nije zarazan, bar jos.
...
The incubation period, that is, the time interval from infection with the virus to onset of symptoms is 2 to 21 days.
http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs103/en/
Sreća pa se, za razliku od raznih virusa gripe, ebola ne prenosi zrakom/kihanjem. Zasad(jer izgleda agresivno mutira).
uglavnomja

#29 Re: Ebola dolazi ...

Post by uglavnomja »

prvobitna istrazivanja su pokazala upravo to, da se ebola prenosi zrakom ... pa nije moguce da citava sela budu zarazena tim famoznim "direktnim kontaktom", koji, usput ne znam sta znaci :-)
poostar

#30 Re: Ebola dolazi ...

Post by poostar »

uglavnomja wrote:prvobitna istrazivanja su pokazala upravo to, da se ebola prenosi zrakom ... pa nije moguce da citava sela budu zarazena tim famoznim "direktnim kontaktom", koji, usput ne znam sta znaci :-)
Glupost. Da je ebola "airborne", Broj zarazenih bi bio daleko veci nego sto jeste.
Moguce je da se citava sela zaraze kad je higijena ravna nuli, sto i jeste u 90% africkih vukojebina..npr u zapadnoj africi je tradicija da obitelj kupa i umiva umrle pa cak i jede u prisustvu mrtvaca..dovoljno je da osoba taj sto je kupala mrtvaca dodirne novcanicu, steku od vrata, rukuje se itd da prenese virus dalje.
uglavnomja

#31 Re: Ebola dolazi ...

Post by uglavnomja »

do mene je :oops: priznajem da ne pratim ovo, samo se sjecam nekih detalja iz 97.

"...
Ljudi se obično zaraze direktnim kontaktom s krvlju, izlučevinama, organima i drugim tjelesnim tekućinama zaraženih divljih, živih ili uginulih, životinja

Interhumano širenje zaraze (s čovjeka na čovjeka) odvija se od zaraženih osoba, bilo živih ili preminulih , izravnim kontaktom s krvlju ili drugim tjelesnim tekućinama (npr. slina, urin) . U to je uključen i nezaštićeni spolni odnos s pacijentima do sedam tjedana nakon njihovog oporavka od bolesti.

Može li se ebola prenijeti zrakom ?

Ebola se ne prenosi zrakom.

Može li se ebola prenijeti hranom, predmetima, kupanjem u bazenu?

Virusom ebole NE može se zaraziti putem predmeta (osim ako su svježe kontaminirane krvlju i tjelesnim tekućinama bolesnika), namirnicama (osim mesa zaraženih životinja) ili kupanjem u bazenu.

Prenose li komarci virus ebole ?

Komarci NE prenose virus ebole.
..."

http://www.zzjzdnz.hr/hr/zdravlje/preve ... ?&l_over=1
Drogo_rooq

#32 Re: Ebola dolazi ...

Post by Drogo_rooq »

Eto ga Braun-ov "Inferno" :)
VjecitiStudent

#33 Re: Ebola dolazi ...

Post by VjecitiStudent »

David Cameron convenes emergency committee as World Health Organisation warns virus will inevitably hit Europe
Naši će početi razmišljati o ovome nekad u februaru, kada konačno uspiju preuzeti vlast.
Hajlac

#34 Re: Ebola dolazi ...

Post by Hajlac »

E, a koliko samo plaćenika, pardon mirotvoraca, iz BiH ima po tim afričkim zemljama! Svako malo se rotiraju/vraćaju vamo...
Seoskivaralica

#35 Re: Ebola dolazi ...

Post by Seoskivaralica »

Jokericious wrote:
insomnia78 wrote:Francuzi su izlijecili jednu medicinsku sestru, francuskinju, jucer izasla iz bolnice
Davali joj japanski lijek "Avigan"

Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk
Boli tebe. Ako dodje u BiH najebali smo.
Šta nas briga nije BiH ni u Evropi ,......ne može nas ni naći a kamo li da dodje....
sheilak

#36 Re: Ebola dolazi ...

Post by sheilak »

zalizani wrote:Ona dolazi, jednostavno osjetim
mozda mi sapne snijeg sa grana
sta mi donosi, kusur od ljubavi
il' malo srece minulih dana
ne znam kako, al' znam, ona dolazi
joj hahhahha ovo je i meni bila prva asocijacija kad sam naslov procitala. :D
VjecitiStudent

#37 Re: Ebola dolazi ...

Post by VjecitiStudent »

A British man suspected of contracting Ebola has died in Macedonia, according to reports
http://www.telegraph.co.uk/news/worldne ... -live.html
celava_dlaka

#38 Re: Ebola dolazi ...

Post by celava_dlaka »

Towelie wrote:Ja se izvinjavam, ali moram.
Image
4chan at its best :mrgreen:

inace sto sam procitao osoba moze biti zarazena ebolom sedmicama, a da to i ne zna
VjecitiStudent

#39 Re: Ebola dolazi ...

Post by VjecitiStudent »

Drama
Macedonian authorities said they had sealed off a hotel where a Briton suspected of dying of Ebola had stayed, keeping another Briton and hotel staff inside. Reuters reports:

A Health Ministry official said the man had arrived in the capital, Skopje, from Britain on Oct. 2 and had been rushed to hospital at 3 p.m. (1300 GMT) on Thursday, where he died several hours later.

Dr. Jovanka Kostovska of the ministry’s commission for infectious diseases said the man had been suffering from fever, vomiting and internal bleeding, and that his condition deteriorated rapidly.

“These are all symptoms of Ebola, which raises suspicions with this patient,” Kostovska told a news conference, adding that samples had been sent to Germany for tests to confirm the cause of death.
Kako će to kod nas izgledati, dok se petnaest slojeva vlasti dogovore šta da rade?
VjecitiStudent

#40 Re: Ebola dolazi ...

Post by VjecitiStudent »

Francuska
France quarantines building as 4 children tested

A social services centre in the Paris suburb of Cergy Pontoise was sealed off on Thursday night after four children reported to have to have recently come to France from Guinea, one of the countries affected by Ebola, showed symptoms of the virus, Kim Willsher (@kimwillsher1) reports from Paris:

The building, used to house foreign children who are in difficulty or have no family to care for them, was sealed off as a precautionary measure while tests were carried out, the local prefect Jean-Luc Nevache told AFP.

Officials said between 50 and 100 people, several of whom recently returned to Guinea, were being confined in the building, which had been quarantined while the emergency services examined the children.

A crisis centre has been set up.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#41 Re: Ebola dolazi ...

Post by mk ultra »

SmokingMan

#42 Re: Ebola dolazi ...

Post by SmokingMan »

VjecitiStudent wrote:Drama

Kako će to kod nas izgledati, dok se petnaest slojeva vlasti dogovore šta da rade?
Veliko ništa,a majske poplave su najbolji pokazatelj.
Brkooo

#43 Re: Ebola dolazi ...

Post by Brkooo »

JThomas

#44 Re: Ebola dolazi ...

Post by JThomas »

ko iz bilo kojeg razloga nije gledao, neka pogleda. veliki, veliki film, neovisno o ovome što ja sad hoću da kažem. jugoslavija je tada vakcinisala 18 miliona ljudi za tri sedmice, i dobila veliku javnu pohvalu od WHO za brzinu i kvalitet reakcije.

danas? svi bismo pomrli. ne bi umro onaj koga bi njegov imuni sistem spasio.
madridist

#45 Re: Ebola dolazi ...

Post by madridist »

Za ebolu se zna od kraja 70-ih i do danas nije razvijena vakcina(ili jeste ali se krije),ovo me podsjeca na onaj film 12 majmuna i likove sto sa par avio letova zarazise cijelu planetu..
Russki

#46 Re: Ebola dolazi ...

Post by Russki »

Image
uglavnomja

#47 Re: Ebola dolazi ...

Post by uglavnomja »

JThomas wrote:

ko iz bilo kojeg razloga nije gledao, neka pogleda. veliki, veliki film, neovisno o ovome što ja sad hoću da kažem. jugoslavija je tada vakcinisala 18 miliona ljudi za tri sedmice, i dobila veliku javnu pohvalu od WHO za brzinu i kvalitet reakcije.

danas? svi bismo pomrli. ne bi umro onaj koga bi njegov imuni sistem spasio.
:thumbup:
ljuspica

#48 Re: Ebola dolazi ...

Post by ljuspica »

Ma da, isto kao sto je dosla Svinjska gripa, misija groznica...pticija gripa, kravlje ludilo...Mene samo zanima kome padne na pamet da izmislja vijesti o smrtonosnim bolestima koje haraju svijetom. Cak sta vise, mislim da se radi o necemu sasvim trecem, sto je ubaceno od strane ko zna koga (ajmo rec USA) u siromasne zemlje poput Afrike (a gdje ce drugo i ko ce drugi bit pokusni kunic?) da se stvori panika medju ljudima, da farmacija zaradi novaca ili jednostavno da se malo igraju Boga sa ljudima... Ako se ne varam ebola se prvi put ojavila u Africi? I sta se to sad desilo da je ona tek sad pstala prava epidemija i da se siri velikom brzinom? Mutirala? Pa ona postoji od 1970...mogla je do sad mutirat 100 puta...
celava_dlaka

#49 Re: Ebola dolazi ...

Post by celava_dlaka »

Jel i kugu koja je pobila 40% populacije u evropi ubacila amerika? dokle vise sa tim teorijama
newlevel

#50 Re: Ebola dolazi ...

Post by newlevel »

Kakva ebola, pustimo da nas iznenadi pa cemo tek onda djelovati.
Za nas ne vazi ona izreka "bolje sprijeciti, nego lijeciti".

Sent from my Nokia 3310
Post Reply