Dzuma namaz

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
strongwoman

#176 Re: Dzuma namaz

Post by strongwoman »

Selam alejkum :) odazovite se...

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH u svojoj je prvoj ovogodišnjoj ramazanskoj hutbi (05.08.2011. godine) održanoj u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, zabrinut stradanjem naroda u Somaliji izazvanim dugotrajnom sušom, pozvao na solidarnost i pružanje pomoći koja bi se prikupljala u džamijama putem sergije drugog petka ovoga ramazana.

Tim povodom Vjerskoprosvjetna služba Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini preporučila je svim hatibima na području IZ-e u BiH i Bošnjačke dijaspore da u petak, 12. augusta 2011. godine, nakon džuma-namaza organizuju sergiju radi prikupljanja pomoći narodu Somalije.
vazi

#177 Re: Dzuma namaz

Post by vazi »

strongwoman wrote:Selam alejkum :) odazovite se...

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH u svojoj je prvoj ovogodišnjoj ramazanskoj hutbi (05.08.2011. godine) održanoj u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, zabrinut stradanjem naroda u Somaliji izazvanim dugotrajnom sušom, pozvao na solidarnost i pružanje pomoći koja bi se prikupljala u džamijama putem sergije drugog petka ovoga ramazana.

Tim povodom Vjerskoprosvjetna služba Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini preporučila je svim hatibima na području IZ-e u BiH i Bošnjačke dijaspore da u petak, 12. augusta 2011. godine, nakon džuma-namaza organizuju sergiju radi prikupljanja pomoći narodu Somalije.
bas lijepa zamisao, nadam se da ce akBd uroditi plodom.

samo, nesto mislim da je samo jedan petak mozda nedovoljno? dosta dijaspore (kao sto sam i sama) uzima odmor bar za drugu polovinu ramazana i nisu u BiH drugi petak a valjalo bi i njima (nama) omoguciti ucesce u toj akciji.
HomeSweetHome

#178 Re: Dzuma namaz

Post by HomeSweetHome »

Je l' bila sergija?
kasparaov

#179 Re: Dzuma namaz

Post by kasparaov »

HomeSweetHome wrote:Je l' bila sergija?
jeste Bgm, i vidm svijet se lijepo odazvo hvala BOGU
HomeSweetHome

#180 Re: Dzuma namaz

Post by HomeSweetHome »

kasparaov wrote:
hvala Allahu Milostivom :) Da im Allah kabul ucini, a da Somalijskoj djecici olaksa insallah, da do njih dodje ta nafaka koju im je Allah odredio.
Motokultivator

#181 Re: Dzuma namaz

Post by Motokultivator »

HomeSweetHome wrote:
kasparaov wrote:
hvala Allahu Milostivom :) Da im Allah kabul ucini, a da Somalijskoj djecici olaksa insallah, da do njih dodje ta nafaka koju im je Allah odredio.
Ovo je test za cijeli ummet. Sad ako se ne odazovemo, necemo nikad mescini. Kolko nas ima diljem svijeta, svako da da po marku ti dolje ljudi bi mogli zivjet ne ovo dok je susa, nego narednih nekoliko godina.

Amin na dove
HomeSweetHome

#182 Re: Dzuma namaz

Post by HomeSweetHome »

Eh, da smo mi Bogdo takvi da se pozivu odazovemo svi, bez pitanja i pogovora... ali za to bi nam trebao halifa
karanana

#183 Re: Dzuma namaz

Post by karanana »

moze li jedno pitanje koje sebi postavljam od 5-o-augustovske dzume kada je najavljeno prikupljanje novaca za somaliju. naravno da sam za davanje novaca i simbolicno sam i saam ucestvovao, ali da li se ovo prikupljanje novaca moze protumaciti kao protivljenje bozijoj volji?
ako je u somaliji bog stvorio sushu i od toga umire hiljade ljudi, nije li pomoc toj zemlji kontriranje onoga sto je bog sam zadao kroz prirodnu pojavu?

ili je ova susha i patnja naroda u africi test za ostale muslimane da se vidi koliko ce pomoci braci?
bordo_boy

#184 Re: Dzuma namaz

Post by bordo_boy »

karanana wrote:moze li jedno pitanje koje sebi postavljam od 5-o-augustovske dzume kada je najavljeno prikupljanje novaca za somaliju. naravno da sam za davanje novaca i simbolicno sam i saam ucestvovao, ali da li se ovo prikupljanje novaca moze protumaciti kao protivljenje bozijoj volji?
ako je u somaliji bog stvorio sushu i od toga umire hiljade ljudi, nije li pomoc toj zemlji kontriranje onoga sto je bog sam zadao kroz prirodnu pojavu?

ili je ova susha i patnja naroda u africi test za ostale muslimane da se vidi koliko ce pomoci braci?
U takvim situacijama, kad imaš dilemu šta je ispravno. Stavi ruku na srce, vrlo brzo ćeš znati šta trebaš da uradiš... Ne treba ti ničije objašnjenje ni tumačenje...
smoki_choko

#185 Re: Dzuma namaz

Post by smoki_choko »

kod mene u dzamiji na dzumi svratio nacelnik opcine. a tema hutbe je bio zekat i sadakul-fitr i sergija za somaliju
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#186 Re: Dzuma namaz

Post by bordo gandalf »

smoki_choko wrote:kod mene u dzamiji na dzumi svratio nacelnik opcine. a tema hutbe je bio zekat i sadakul-fitr i sergija za somaliju
I kod nas je to danas bilo samo je naglaseno da ovo nije zekat ni sadakatul fitr nego samo sergija
smoki_choko

#187 Re: Dzuma namaz

Post by smoki_choko »

tema hutbe je bila zekat i sadakul-fitr. a sergija je na kraju kao dodatak da se zna ne vezano za hutbu
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#188 Re: Dzuma namaz

Post by bordo gandalf »

smoki_choko wrote:tema hutbe je bila zekat i sadakul-fitr. a sergija je na kraju kao dodatak da se zna ne vezano za hutbu
Znam znam nego pricam kod nas neki pricali da je to i zekat pa efendija vazio o tome...
smoki_choko

#189 Re: Dzuma namaz

Post by smoki_choko »

aha, pa moze se zekat dati i njima ja mislim. ipak je namijenjen siromasnima. a oni tamo crkavaju od gladi
Bakir1

#190 Re: Dzuma namaz

Post by Bakir1 »

ja se zatekao u petak u jajcu za vrijeme dzume uredno bi sergija za somaliju a moji mi kazu da u Visokom jos nije bila :?
zar ne bi sergija trebala ici u isto vrijeme u cijeloj BiH
hutba je isto bila na temu somalije
Nele9

#191 Re: Dzuma namaz

Post by Nele9 »

karanana wrote:moze li jedno pitanje koje sebi postavljam od 5-o-augustovske dzume kada je najavljeno prikupljanje novaca za somaliju. naravno da sam za davanje novaca i simbolicno sam i saam ucestvovao, ali da li se ovo prikupljanje novaca moze protumaciti kao protivljenje bozijoj volji?

Bori se sudbinom protiv sudbine, kao što reče jedan znameniti islamski učenjak.
Ukoliko bi se prepustili fatalističkom razmišljanju onda nam ne bi trebali ni doktori.
Muslimani znaju ponekad da pogrešno shvate 6-u imansku dužnost - Kadr. Kadr bi trebao značiti da si zadovoljan s onim što ti je Svevišnji Gospodar dao, ali nipošto da na tome treba da se sve završi.
ja.neron

#192 Re: Dzuma namaz

Post by ja.neron »

rashtiman wrote:
smoki_choko wrote:tema hutbe je bila zekat i sadakul-fitr. a sergija je na kraju kao dodatak da se zna ne vezano za hutbu
Znam znam nego pricam kod nas neki pricali da je to i zekat pa efendija vazio o tome...
sergija za somaliju je sadaka ali nije obična kako su to imami prema instrukciji fetva-i emin -a ljevakovića naglašavali jer se dobra djela u mjesecu Ramad(z)anu višestruko nagrađuju, a zekat se mora dati ako si u mogućnosti da daš
ultima_palabra

#193 Re: Dzuma namaz

Post by ultima_palabra »

http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... 1&Itemid=1
Cera je prelukav :-) Svi se kače na ovu bajramsku fetvu, a on proglasio još jednu... da je jedini ispravan zekat onaj koji se daje u fondove IZ :x Nakon što je monopolizirao hadždž, ovo je slijedeći korak... naredni je možda da neće biti ispravan post ako se ne iftariš hranom kupljenoj u "ovlaštenim" prodavnicama :roll:

Kakva strašna kazna na onom svijetu očekuje onoga koji ovako izvrće naredbe Allaha dž.š. ne smijem ni da zamislim :cry:
HomeSweetHome

#194 Re: Dzuma namaz

Post by HomeSweetHome »

Pa jel fetva bila tema danasnje hudbe?
ultima_palabra

#195 Re: Dzuma namaz

Post by ultima_palabra »

HomeSweetHome wrote:Pa jel fetva bila tema danasnje hudbe?
Da, obavezni su je bili pročitati svi imami.
Svjesno kršenje rečene fetve o zekatu i sadekatu-l-fitra od bilo koga, koju ovim putem objavljujemo, ravno je svjesnom kršenju trećeg stuba islama, to jeste Khilāfeta, Imāmeta i Menšūre, a to znači ne poštivanje značenja i značaja 'Aqīdeta i Šerī'ata.
Super, za par dana idem dati zekat ženama kojima ga moja porodica daje zadnjih 15 godina... usput ću onako iz fola prekršiti treći stub islama, a mogao bih malo i ne poštivati Šerijat, kad sam već tu...
kasparaov

#196 Re: Dzuma namaz

Post by kasparaov »

HomeSweetHome wrote:Pa jel fetva bila tema danasnje hudbe?
kod mene se ovo nije spomenulo uopste , samo ovaj doduse dio o prislili u vjeru

ali ne vidim razlog za ovu fetvu,jer postoje jasno propisane kategorije Kur anom o zekatu i tu nema dvojbe nikakve
bijela

#197 Re: Dzuma namaz

Post by bijela »

šta je ovo, svi bi u ehlu-l-Kur'an..
ExNihilo

#198 Re: Dzuma namaz

Post by ExNihilo »

"Zekat pripada samo siromasima i nevoljnicima, i onima koji ga skupljaju, i onima čija srca treba pridobiti, i za otkup iz ropstva, i prezaduženima, i u svrhe na Allahovom putu, i putniku-namjerniku. Allah je odredio tako! -–A Allah sve zna i mudar je." (Et-Tevba, 60)

Mislim da niko na svijetu nije kompetentan da ove kategorije svede na samo jednu.
BHF_Manijak

#199 Re: Dzuma namaz

Post by BHF_Manijak »

Ne svidja mi se ovo nikako sta rijaset izdade danas, nastranu sve, znamo svi kakva je situacija u IZ, valja imame platiti, valja finasirati FIn, medrese itd itd itd, ali ovu fetvu sto izdadose kao jedini ispravan zekat je onaj koji se da u bejtul-mal s tim vec zalaze u domene Bozijeg i stavljaju po strani kur'anski ajet u kome je receno da se zekat moze dati tim i tim, mislim da nema niko pravo, pa tako ni IZ, da muslimanu naredi kome ce zekat dati, ne vidim prioritet u tome da svoje pare dam u bejtul-mal odnosno u IZ a oko mene u komsiluku ima ljudi potrebnih pomoci, primjer samo navodim...
Mislim da ima mnogo precih stvari u samom IZ-u nego li da se bave izdavanjem ovakvih vidova fetvi, jer opet ponavljam zalazi se direktno u domen Bozijeg i sami sebe nek preispitaju da li ispravno rade, ako vec zele da prikupe sredstva za imame, medrese i slicno, nek organizuju sergije, siguran sam da odziv nece biti mali, ali govorit ljudima kome da daju svoje pare od zekata mi je nidje veze a dotad nek i dalje po medresama cure poslije nastave mogu gologlave hodati, moRebit se ulema razisla jel farz il' nije... :oops:
Motokultivator

#200 Re: Dzuma namaz

Post by Motokultivator »

BHF_Manijak wrote:Ne svidja mi se ovo nikako sta rijaset izdade danas, nastranu sve, znamo svi kakva je situacija u IZ, valja imame platiti, valja finasirati FIn, medrese itd itd itd, ali ovu fetvu sto izdadose kao jedini ispravan zekat je onaj koji se da u bejtul-mal s tim vec zalaze u domene Bozijeg i stavljaju po strani kur'anski ajet u kome je receno da se zekat moze dati tim i tim, mislim da nema niko pravo, pa tako ni IZ, da muslimanu naredi kome ce zekat dati, ne vidim prioritet u tome da svoje pare dam u bejtul-mal odnosno u IZ a oko mene u komsiluku ima ljudi potrebnih pomoci, primjer samo navodim...
Mislim da ima mnogo precih stvari u samom IZ-u nego li da se bave izdavanjem ovakvih vidova fetvi, jer opet ponavljam zalazi se direktno u domen Bozijeg i sami sebe nek preispitaju da li ispravno rade, ako vec zele da prikupe sredstva za imame, medrese i slicno, nek organizuju sergije, siguran sam da odziv nece biti mali, ali govorit ljudima kome da daju svoje pare od zekata mi je nidje veze a dotad nek i dalje po medresama cure poslije nastave mogu gologlave hodati, moRebit se ulema razisla jel farz il' nije... :oops:
Eto ti znas :razz:
Post Reply