sto mi mora biti jedno bitnije? i zasto sam licemjer ? bar 50% forumasa nisu u Bosni,treba li nas iskljuciti iz diskusija ?madner wrote:Pa moras se odluciti sta ti je bitnije, religija ili nacija?
Ako je religija onda se brini o uredjenu svoje zemlje, a ako je nacija onda si licemjeran
Džuma ili izgovor da odeš s posla?
-
theTruePath
#351 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
- Cloony
#352 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
Jes' to se saFunjo u sauni?madner wrote: Prosli petak sam skokno do bazena na Otoci i bome nas je vise bilo unutra nego prekoputa, tako da nisam bas siguran da su prepune![]()
- Op3r4t0r
#353 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
Lazes i nije te ni sramotamadner wrote:Prosli petak sam skokno do bazena na Otoci i bome nas je vise bilo unutra nego prekoputa, tako da nisam bas siguran da su prepune
-
theTruePath
#354 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
varaju te oci,jedino to ili je nesto posebno bilo tog dana ili si lazov
,ja gdje sam god bio za vrijeme dzume u BIH,bile su pune,za dnevni namaz su prazne to stoji ali za dzumu su pune
- madner
#355 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
Napravim sutra sliku i rijesimo dilemu 
-
theTruePath
#356 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
cekamo te,i nemoj da bi napravio tokom dolaska ljudi,vec u sred namaza
siguran sam da neces ispuniti svoj cilj 
Last edited by theTruePath on 02/12/2010 14:55, edited 1 time in total.
- madner
#357 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
Javljam li se ja na temi kako zbariti dvije Svedjanke i snimiti akcioni film?theTruePath wrote:sto mi mora biti jedno bitnije? i zasto sam licemjer ? bar 50% forumasa nisu u Bosni,treba li nas iskljuciti iz diskusija ?madner wrote:Pa moras se odluciti sta ti je bitnije, religija ili nacija?
Ako je religija onda se brini o uredjenu svoje zemlje, a ako je nacija onda si licemjeran
Ne zato sto me to ne tangira, i sto je red bar osjetiti posljedice svoih prijedloga na sopstvenoj kozi
Licemjeran zato sto mjenjas svoj stav po potrebi.
-
theTruePath
#358 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
kako mozes porediti to dvojemadner wrote:Javljam li se ja na temi kako zbariti dvije Svedjanke i snimiti akcioni film?theTruePath wrote:sto mi mora biti jedno bitnije? i zasto sam licemjer ? bar 50% forumasa nisu u Bosni,treba li nas iskljuciti iz diskusija ?madner wrote:Pa moras se odluciti sta ti je bitnije, religija ili nacija?
Ne zato sto me to ne tangira, i sto je red bar osjetiti posljedice svoih prijedloga na sopstvenoj kozi![]()
Licemjeran zato sto mjenjas svoj stav po potrebi.
-
metronom
#359 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
Ma ne vidim da iko ima problem s tobom i onima koji imaju stav kao ti. Ali ti ovdje imas ljude kojima smeta sto uopste ljudi idu na dzumu. Nemoj da sad citiram. Nije ih malo, naprotiv.Alfons Kauders wrote:pa tema je upravo o tim licemjerima koji zloupotrebljavaju vjeru, a vi se svi bezze primate ko saucesce...
niko nije nista rekao protiv dzume i pauze za istu... evo ja sam naveo da sam saradjivao s par firmi u kojim radnici redovno klanjaju dzumu, i super rade... jedna od tih firmi je uredila mesdzid u svojoj zgradi, upravo za takve marljive radnike koji ne koriste dzumu da bjeze s posla... i svaka im cast
e sad ako je tebi prozivanje supaka koji koriste vjeru kao izgovor za bjezanje s budzetskog posla iskaz "nesnosljivosti" prema muslimanima, onda sam ja zadrti islamofob... sta cu ti ja
Cuj smeta im sto je raspored predavanja takav da eto za vrijeme dzume nema predavanja
A onda jos argumenti tipa sto ona ne moze otici u frizeraj kad joj je ceif
- cutee_nina
#360 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
Kako ne možes shvatiti da ima muslimana koji ne idu na džumu? Ne možeš tjerati čovjeka da radi nešto što ne želi. Kad tad ce Allah doprijeti do njega i ukazati ga na pravi put. Ili bi volio da se uvede ono kao u Arabiji da se palicama tuku ljudi i tjerju u džamiju?? I to mi neka sloboda. Ako ne odeš na džumu ti si loš čovjek??Op3r4t0r wrote: Cak bi bilo jako lijepo da firme svima koji idu na dzumu a dzamije su im daleko da mjesecnu povisicu plate od npr 20 maraka za gorivo koje se potrosi do dzamije kako bi i one koji ne idu aktivirali da idu ili cak sta vise da organizuje bus ili minibus (zavisno od velicine firme) kojim bi radnici odlazili na svetu duznost.
-
theTruePath
#361 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
cutee_nina wrote:Kako ne možes shvatiti da ima muslimana koji ne idu na džumu? Ne možeš tjerati čovjeka da radi nešto što ne želi. Kad tad ce Allah doprijeti do njega i ukazati ga na pravi put. Ili bi volio da se uvede ono kao u Arabiji da se palicama tuku ljudi i tjerju u džamiju?? I to mi neka sloboda. Ako ne odeš na džumu ti si loš čovjek??Op3r4t0r wrote: Cak bi bilo jako lijepo da firme svima koji idu na dzumu a dzamije su im daleko da mjesecnu povisicu plate od npr 20 maraka za gorivo koje se potrosi do dzamije kako bi i one koji ne idu aktivirali da idu ili cak sta vise da organizuje bus ili minibus (zavisno od velicine firme) kojim bi radnici odlazili na svetu duznost.
Ko je o tome uopste pricao? izvini ostavljas dojam neinteligencije kad tako odgovaras na postove
-
iceman2010
#362 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
Moze. jedan sat svaki petak. Ukupno 4-5 sati mjesecno, Ukupno pola jedne dnevnice. Ja bih pristao i na to.spreca wrote:Svakom treba dati mogucnost da se moli i da religiozne praznike slavi ali nebih dozvolio ni fening da se plati za to vrijeme koje nisu bili na poslu.
Last edited by iceman2010 on 02/12/2010 16:04, edited 1 time in total.
-
iceman2010
#363 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
I nije istina za drzavne firme. Barem za one ljude koje znam jos sa fakulteta a koji su se zaposlili u Telecomu ili elektroprivredi. Znam 100%, da se svi poslije dzume odmah vracaju na posao. Tako da nema potrebe da generalizujete. A drzavne institucije su prica za sebe.
-
jahh
#364 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
Posto si ocito mislio na dnevne namaze, za podne i ikinidiju (vakte na poslu zimi, ljeti je to samo podne) treba ti 5 minuta po vaktu ako ces klanjati samo farze, sa abdestom. Sto znaci da je to sedmicno oko 25-30 minuta, mislim da ne predstavlja nijednom normalnom sefu problem takvo nesto. Standardne pauze su mnogo duze od ovoga.iceman2010 wrote:Moze. jedan sat svaki petak. Ukupno 4-5 sati sedmicno, Ukupno pola jedne dnevnice. Ja bih pristao i na to.spreca wrote:Svakom treba dati mogucnost da se moli i da religiozne praznike slavi ali nebih dozvolio ni fening da se plati za to vrijeme koje nisu bili na poslu.
-
iceman2010
#365 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
Nisam, mislio sam na petak, a trebalo je da stoji 4-5 sati mjesecno, umjesto sedmicno. Moja greska. Podne i ikindija se mogu spojiti u jednom od ta dva vakta ako nema druge mogucnosti. Ima fetva iz IZ-a.jahh wrote:Posto si ocito mislio na dnevne namaze, za podne i ikinidiju (vakte na poslu zimi, ljeti je to samo podne) treba ti 5 minuta po vaktu ako ces klanjati samo farze, sa abdestom. Sto znaci da je to sedmicno oko 25-30 minuta, mislim da ne predstavlja nijednom normalnom sefu problem takvo nesto. Standardne pauze su mnogo duze od ovoga.iceman2010 wrote:Moze. jedan sat svaki petak. Ukupno 4-5 sati sedmicno, Ukupno pola jedne dnevnice. Ja bih pristao i na to.spreca wrote:Svakom treba dati mogucnost da se moli i da religiozne praznike slavi ali nebih dozvolio ni fening da se plati za to vrijeme koje nisu bili na poslu.
Last edited by iceman2010 on 02/12/2010 16:04, edited 1 time in total.
-
iceman2010
#366 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
Uzmes jos da ti se topli obrok ne odbija vec samo pola dnevnice i nije puno. Osim ako ti dnevnica nije 200 KM 
-
metronom
#367 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
A jel ti shvatas da ako 3 puta neopravdano ne odes na dzumu, izlazis iz Islama?cutee_nina wrote:Kako ne možes shvatiti da ima muslimana koji ne idu na džumu? Ne možeš tjerati čovjeka da radi nešto što ne želi. Kad tad ce Allah doprijeti do njega i ukazati ga na pravi put. Ili bi volio da se uvede ono kao u Arabiji da se palicama tuku ljudi i tjerju u džamiju?? I to mi neka sloboda. Ako ne odeš na džumu ti si loš čovjek??Op3r4t0r wrote: Cak bi bilo jako lijepo da firme svima koji idu na dzumu a dzamije su im daleko da mjesecnu povisicu plate od npr 20 maraka za gorivo koje se potrosi do dzamije kako bi i one koji ne idu aktivirali da idu ili cak sta vise da organizuje bus ili minibus (zavisno od velicine firme) kojim bi radnici odlazili na svetu duznost.
- idealnaM
#368 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
Pa fino si rekla..ne mozes tjerati ljude da idu na džumu, ali isto tako ne možes tjerati, ljude da ne idu na dzumu, odnosno ne mozes im to uskratiti...cutee_nina wrote:Kako ne možes shvatiti da ima muslimana koji ne idu na džumu? Ne možeš tjerati čovjeka da radi nešto što ne želi. Kad tad ce Allah doprijeti do njega i ukazati ga na pravi put. Ili bi volio da se uvede ono kao u Arabiji da se palicama tuku ljudi i tjerju u džamiju?? I to mi neka sloboda. Ako ne odeš na džumu ti si loš čovjek??Op3r4t0r wrote: Cak bi bilo jako lijepo da firme svima koji idu na dzumu a dzamije su im daleko da mjesecnu povisicu plate od npr 20 maraka za gorivo koje se potrosi do dzamije kako bi i one koji ne idu aktivirali da idu ili cak sta vise da organizuje bus ili minibus (zavisno od velicine firme) kojim bi radnici odlazili na svetu duznost.
Nemoj govoriti o Arabiji...daleko je to..dovoljno je da se osvrnes oko sebe...doduse, kod nas je obrnuta situacija...
Neki bi jedva docekali da klipama istjeruju ljude iz dzamija.
- Alfons Kauders
#369 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
eto svaki dan se nesto novo nauci...metronom wrote:A jel ti shvatas da ako 3 puta neopravdano ne odes na dzumu, izlazis iz Islama?cutee_nina wrote:Kako ne možes shvatiti da ima muslimana koji ne idu na džumu? Ne možeš tjerati čovjeka da radi nešto što ne želi. Kad tad ce Allah doprijeti do njega i ukazati ga na pravi put. Ili bi volio da se uvede ono kao u Arabiji da se palicama tuku ljudi i tjerju u džamiju?? I to mi neka sloboda. Ako ne odeš na džumu ti si loš čovjek??Op3r4t0r wrote: Cak bi bilo jako lijepo da firme svima koji idu na dzumu a dzamije su im daleko da mjesecnu povisicu plate od npr 20 maraka za gorivo koje se potrosi do dzamije kako bi i one koji ne idu aktivirali da idu ili cak sta vise da organizuje bus ili minibus (zavisno od velicine firme) kojim bi radnici odlazili na svetu duznost.
nakon 30 i kusur godina zivota u bosni, u vecinski muslimanskoj sredini i konzervativnoj muslimanskoj porodici skonto sam da zapravo ne poznajem nijednog muslimana... jer su po tom pravilu svi otpadnici od vjere...
sta mislis koliko je ljudi u bosni koji nisu neopravdano fulali 3 dzume? od nekih dva miliona muslimana (koji onda zaprpavo i nisu muslimani), garantujem da nema ni 2000 takvih... 1 promil...
- beautyfool
#370 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
To zavrsilo radno vrijeme pa se utisala diskusija
Imal' ko da je druga smjena 
-
iceman2010
#371 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
Ja bio juce. Ali niko vise pa nisam puno kuckaobeautyfool wrote:To zavrsilo radno vrijeme pa se utisala diskusijaImal' ko da je druga smjena
- madner
#372 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
De promjeni malo plocu, 600 postova i svi na isti kalup.iceman2010 wrote:Ja bio juce. Ali niko vise pa nisam puno kuckaobeautyfool wrote:To zavrsilo radno vrijeme pa se utisala diskusijaImal' ko da je druga smjena
Isto je bilo i juce poslije radnog vremena. Zamrla diskusija o mrskim zloupotrebama dzume. Ovo sada trosim svoje dragocjeno slobodno vrijeme. Bolje bi bilo da trosim samo ono poslovno. Kad ga trosis na internet to onda nije zloupotreba. Zloupotreba je samo kad odes na dzumu. Kolika doza licemjerja treba da zloupotrebljavas radno vrijeme da bi visio na forumu, a da istovremeno pises kako ga drugi zloupotrebljavaju za nesto drugo? Ili je nekima na ovoj temi ipak sama dzuma problem. Nece ti to nikada otvoreno reci, vec to malo zamotati. U moj vakat, mi smo se borili na fakultetu za pauzu u vrujeme dzume. Pauza pravljena dvije godine nakon peticija, a poslije ljudi sakontali da je bolje da vec u startu predvide dzumu kada prave raspored na pocetku godine.
- kamen spoticanja
#373 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
kalup je tvoja specijalnost...tako se bar pricamadner wrote:De promjeni malo plocu, 600 postova i svi na isti kalup.iceman2010 wrote:Ja bio juce. Ali niko vise pa nisam puno kuckaobeautyfool wrote:To zavrsilo radno vrijeme pa se utisala diskusijaImal' ko da je druga smjena
Isto je bilo i juce poslije radnog vremena. Zamrla diskusija o mrskim zloupotrebama dzume. Ovo sada trosim svoje dragocjeno slobodno vrijeme. Bolje bi bilo da trosim samo ono poslovno. Kad ga trosis na internet to onda nije zloupotreba. Zloupotreba je samo kad odes na dzumu. Kolika doza licemjerja treba da zloupotrebljavas radno vrijeme da bi visio na forumu, a da istovremeno pises kako ga drugi zloupotrebljavaju za nesto drugo? Ili je nekima na ovoj temi ipak sama dzuma problem. Nece ti to nikada otvoreno reci, vec to malo zamotati. U moj vakat, mi smo se borili na fakultetu za pauzu u vrujeme dzume. Pauza pravljena dvije godine nakon peticija, a poslije ljudi sakontali da je bolje da vec u startu predvide dzumu kada prave raspored na pocetku godine.
- Uzman
#374 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
Kod mene u Firmi svi idu na Džumu,pauza je od 11:45 do 13:30,poslije Džume se ide na ručak i kahvu na račun firme,tako radimo već 10 god, hvala Bogu
- kamen spoticanja
#375 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
neka hvala BoguUzman wrote:Kod mene u Firmi svi idu na Džumu,pauza je od 11:45 do 13:30,poslije Džume se ide na ručak i kahvu na račun firme,tako radimo već 10 god, hvala Bogu