Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Rasprave o vjerskim temama.
Great Cornholio

#276 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by Great Cornholio »

WipeOut wrote: Slazem se da postoji nesto tipa predodredjen da bude fudbaler ali nije zivio sportskim zivotom i nikad nije zaigrao u ligi prvaka, ali on je izabrao da ne trenira i da ne postuje pravila, ne mozes leci potrbuske i cekati da sudbina dodje i da postanes vrhunski fudbaler.
Džeko ne bi nikada postao to što je postao samo zbog svog rada i talenta, jer da ga Jirži Plišek ( trener koji ga je trenirao u Želji dok ga uprava Želje nije otjerala jer su mislili da je on kriv zašto Želji ne ide kako bi trebalo) pozvao u Češku, pa je onda iz Češke prešao u Njemačku i tamo se proslavio. Sve je u životu povezano, svaka akcija izaziva neku reakciju,ako nema akcije nema ni reakcije. Da je ostao u Želji ne bi postao ono što je danas, a Plišekov poziv možeš nazvati slučajem tj. sudbinom.
Nemoguće je da neko postane musliman ako nema dodira s Islamom,i nemoguće je da neko postane ubica ako ga nešto s vana nije motivisalo da postane ubica.
DenisSarajevo

#277 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by DenisSarajevo »

Great Cornholio wrote:
WipeOut wrote: Slazem se da postoji nesto tipa predodredjen da bude fudbaler ali nije zivio sportskim zivotom i nikad nije zaigrao u ligi prvaka, ali on je izabrao da ne trenira i da ne postuje pravila, ne mozes leci potrbuske i cekati da sudbina dodje i da postanes vrhunski fudbaler.
Džeko ne bi nikada postao to što je postao samo zbog svog rada i talenta, jer da ga Jirži Plišek ( trener koji ga je trenirao u Želji dok ga uprava Želje nije otjerala jer su mislili da je on kriv zašto Želji ne ide kako bi trebalo) pozvao u Češku, pa je onda iz Češke prešao u Njemačku i tamo se proslavio. Sve je u životu povezano, svaka akcija izaziva neku reakciju,ako nema akcije nema ni reakcije. Da je ostao u Želji ne bi postao ono što je danas, a Plišekov poziv možeš nazvati slučajem tj. sudbinom.
Nemoguće je da neko postane musliman ako nema dodira s Islamom,i nemoguće je da neko postane ubica ako ga nešto s vana nije motivisalo da postane ubica.
:shock: ti nisi dobar
PalaSa Marsa

#278 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by PalaSa Marsa »

JThomas wrote:ne zna niko šta ima poslije i ima li išta. al' ne kontam što ljudi imaju toliku averziju prema mogućnosti i da nema ništa? mi smo toliko mali i beznačajni u velikom poretku stvari, ne mora se toliki svemir okretati samo oko čovjeka...
Ljudi mali a djela, misli znaju bit' vel'ka, i isto tako mala, skoro ne vidljiva, al' ipak su djela.

U svakom slucaju hocu rec' - bolje bit', odnosno vjerovat', jer sviju nas ceka smrt jednom... nekad.. i mislim da ne mozes bit' na gubitku nikako ako imas i trun vjere u Boga, ma kako god Ga ko zvao. :)
PalaSa Marsa

#279 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by PalaSa Marsa »

Great Cornholio wrote:
Po meni djela vise govore o osobi nego li to kojoj vjeri pripada, bice cestitih ljudi u Raju/Dzenetu bilo kojoj vjeri da su pripadali na ovom svijetu. :-D

PS: Ima sevep, a ima i sudbina. :-D :D
Great Cornholio

#280 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

DenisSarajevo wrote:
:shock: ti nisi dobar
Zašto tako misliš ?
Great Cornholio

#281 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

PalaSa Marsa wrote: PS: Ima sevep, a ima i sudbina. :-D :D
Ne postoji sudbina u smislu da je nekome sve "zapisano" prije rođenja, subina se može objasniti kao niz slučajnosti koje se ne dešavaju slučajno :-D
A ako pod sevepom misliš da će nam neka naša dobra djela biti garant uspjeha u budućnosti ni takvo nešto ne postoji. Možeš ti sve raditi kako treba, ali da zbog drugih nastradaš.
PalaSa Marsa

#282 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by PalaSa Marsa »

Great Cornholio wrote:
Ne postoji sudbina u smislu da je nekome sve "zapisano" prije rođenja, subina se može objasniti kao niz slučajnosti koje se ne dešavaju slučajno :-D
A ako pod sevepom misliš da će nam neka naša dobra djela biti garant uspjeha u budućnosti ni takvo nešto ne postoji. Možeš ti sve raditi kako treba, ali da zbog drugih nastradaš.
Dobro ovo meni vise lici na neka crna predskazanja (gluho bilo). :roll:

Znas onu - dobro se hrani dobrim, zlo se hrani zlim, dokazano veliki milion puta. :-D
Great Cornholio

#283 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

PalaSa Marsa wrote: U svakom slucaju hocu rec' - bolje bit', odnosno vjerovat', jer sviju nas ceka smrt jednom... nekad.. i mislim da ne mozes bit' na gubitku nikako ako imas i trun vjere u Boga, ma kako god Ga ko zvao. :)
Na gubitku smo svi zajedno zato što ljudi vjeruju u dogme i zbog straha ili zbog koristi ih ne žele raskrinkati. Logika vjernika bi bila "Bolje bit vjernik, neg bit bjen :D
Great Cornholio

#284 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

PalaSa Marsa wrote:
Great Cornholio wrote:
Dobro ovo meni vise lici na neka crna predskazanja (gluho bilo). :roll:

Znas onu - dobro se hrani dobrim, zlo se hrani zlim, dokazano veliki milion puta. :-D
Ne može se ništa predskazati, može se samo na osnovu iskustva prognozirati, a iskustvo nam kaže da su vjere oduvijek bile izvor sukoba i podjela među ljudima pa će to vjerovatno biti u budućnosti.daj bože da griješim :D
Složio bih se s ovom izrekom , ali bih dodao da je moguće da čovjek misli da čini dobro a da u stvari čini zlo.
PalaSa Marsa

#285 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by PalaSa Marsa »

Great Cornholio wrote:
PalaSa Marsa wrote: U svakom slucaju hocu rec' - bolje bit', odnosno vjerovat', jer sviju nas ceka smrt jednom... nekad.. i mislim da ne mozes bit' na gubitku nikako ako imas i trun vjere u Boga, ma kako god Ga ko zvao. :)
Na gubitku smo svi zajedno zato što ljudi vjeruju u dogme i zbog straha ili zbog koristi ih ne žele raskrinkati. Logika vjernika bi bila "Bolje bit vjernik, neg bit bjen :D
Da ti pra'o ka'em, bas je mene briga sta ko misli. Napisah' kako ja gledam na te i sl., situacije, mislim da u svakom slucaju svi pojednicano trebaju gledat' svog' posla i svi ce bit' rahat' kako god okrenes. Kad skontas kol'ko energije potrosis na to kontajuci kako neko drugi tamo zivi i konta, a pri tom nisi recimo nista konkretno uradio u svom zivotu, mislim da samim tim gubis, nego li da nesto dobjas i sl.. Ovo bi' primjer, nemoj da bi se upalio. :D
PalaSa Marsa

#286 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by PalaSa Marsa »

Ne može se ništa predskazati, može se samo na osnovu iskustva prognozirati, a iskustvo nam kaže da su vjere oduvijek bile izvor sukoba i podjela među ljudima pa će to vjerovatno biti u budućnosti.daj bože da griješim :D
Složio bih se s ovom izrekom , ali bih dodao da je moguće da čovjek misli da čini dobro a da u stvari čini zlo.

''Nas kako.. Nije sudbina nama predskazanje, 'pak predskazanje bi' po nekoj "logici" trebalo bit' to da odes kod Dzemile te da ti saopsti sta ce ceka u buducnosti. :-D Sudbina je 'pak nesto drguo, no medjutim ti to negiras, tako da to nije ni bitno. A za dobrotu i zlobu, pa valjda znas/mo sta je dobro a sta je lose, imamo um i razum koji moramo korsitit' ispravno po nacelima ljudskog morala te smo valjda u stanju razlucit' i napravit' razliku izmedju ove dvije opcije pa se prema odrednici ponasat'. :-D :D
Great Cornholio

#287 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

PalaSa Marsa wrote: Da ti pra'o ka'em, bas je mene briga sta ko misli. Napisah' kako ja gledam na te i sl., situacije, mislim da u svakom slucaju svi pojednicano trebaju gledat' svog' posla i svi ce bit' rahat' kako god okrenes. Kad skontas kol'ko energije potrosis na to kontajuci kako neko drugi tamo zivi i konta, a pri tom nisi recimo nista konkretno uradio u svom zivotu, mislim da samim tim gubis, nego li da nesto dobjas i sl.. Ovo bi' primjer, nemoj da bi se upalio. :D
Ma meni možeš reći šta god misliš i ne moraš se bojat da ću se "upalit" :D Ja na ovu našu raspravu ne gledam kao na gubitak vremena, nego kao na neki vid aktivnog odmora i interaktivnog učenja koje se pokazalo efikasnijim od prostog čitanja knjiga :)
Cinik

#288 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by Cinik »

Ne vjerujem jer ne vjerujem u babine gatke. Mrzim kada vjernici uzimaju nesto kao dokaz da postoji samo zato sto ovi "drugi" ne mogu dokazati postojanje istog - stvarno nisko.
PalaSa Marsa

#289 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by PalaSa Marsa »

Great Cornholio wrote:
PalaSa Marsa wrote: Da ti pra'o ka'em, bas je mene briga sta ko misli. Napisah' kako ja gledam na te i sl., situacije, mislim da u svakom slucaju svi pojednicano trebaju gledat' svog' posla i svi ce bit' rahat' kako god okrenes. Kad skontas kol'ko energije potrosis na to kontajuci kako neko drugi tamo zivi i konta, a pri tom nisi recimo nista konkretno uradio u svom zivotu, mislim da samim tim gubis, nego li da nesto dobjas i sl.. Ovo bi' primjer, nemoj da bi se upalio. :D
Ma meni možeš reći šta god misliš i ne moraš se bojat da ću se "upalit" :D Ja na ovu našu raspravu ne gledam kao na gubitak vremena, nego kao na neki vid aktivnog odmora i interaktivnog učenja koje se pokazalo efikasnijim od prostog čitanja knjiga :)
Svakako je fino cut' i drugacija misljenja. :-D
Irish

#290 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by Irish »

Cinik wrote:Ne vjerujem jer ne vjerujem u babine gatke. Mrzim kada vjernici uzimaju nesto kao dokaz da postoji samo zato sto ovi "drugi" ne mogu dokazati postojanje istog - stvarno nisko.
:-) :-) :roll:
PalaSa Marsa

#291 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by PalaSa Marsa »

Cinik wrote:Ne vjerujem jer ne vjerujem u babine gatke. Mrzim kada vjernici uzimaju nesto kao dokaz da postoji samo zato sto ovi "drugi" ne mogu dokazati postojanje istog - stvarno nisko.
Izvini, ne skontah ovo. Koji drugi mogu dokazat', a koji prvi ne mogu ili mogu ili su dokazali, te ovi neki drugi ne mogu? Zbunjujuci posti si napisala/o. :zoka:
WipeOut
Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream

#292 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by WipeOut »

Great Cornholio wrote: Jeste moj izbor, ali moj odgovor tebi ne bi mogao biti napisan da ti prvo nisi napisala nešto što je u meni potaknulo javljanje želje da ti odgovorim. Slobodna volja je privid ( a u tome se slaže većina psihologa), zato što od snage motiva zavisi šta ćemo mi u određenom trenutku reći, uraditi, napisati.
Naravno da se ne slažem sa tobom pa covjece po toj logici onaj ko siluje, kolje, cinio ratne zlocine nije kriv za to vec su zrtve u njemu potaknule te je on to ucinio. Ako zaista mislis da covjek kao zivotinja nema slobodu volje i da cini sve po instiktima onda je to vrlo zabrinjavajuci stav.

Dzeko je morao da trenira i trenira da usavrsava svoj talenat da radi ne da legne potrbuske i ceka da ga neko zvone da ppostane fudbaler vec da brusi talenat i usavrsava. Tvoj stav je priblizan onome da je neko sudbinski odredjeniji da bude vise bice u odnosu na nekog drugog i da vise vrijedi, vodi ka nacizmu i Hitlerovim stavovima, stvarno malo detaljnije procitaj sta si napisao i da li zaista mislis da tvoji postupci nisu plod logickog razmisljanja i odluka pomijesanih sa pocetnim uslovima vec postupci instinktivnog bica.

Ono sto mislim da si pogresno protumacio je: da je neko temperamentniji u odnsou na nekog drugog pa recimo nece svako isto reagovati ako mu neko pridje i udari ga samarom iz cista mira i znam licno ljude koji bi u proslosti vratili odmah iz prve a danas to ne bi znaci mijenjaju se a instinkt kod zivotinje se nikad ne mijenja , covjek uci cita izucava i proucava svijet oko sebe. Vjera te bas tome uci kako da postanes bolji covjek.
Cinik

#293 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by Cinik »

Nesporazum? Vjernici kazu da raj postoji a dokaz vide u tome sto nevjernici ne mogu dokazati da ne postoji.
Irish

#294 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by Irish »

Cinik wrote:Nesporazum? Vjernici kazu da raj postoji a dokaz vide u tome sto nevjernici ne mogu dokazati da ne postoji.
:-) :-) :roll: :roll:
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#295 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by JoseMujica »

NE! ubleha koja sirotinju čini pokornom stokom
Cinik

#296 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by Cinik »

A nesto ste ne mozete dokazati odnosno pobiti - nema smisla raspravljati o tome. Kao sto pitanje ide: da li vjerujete... to je kljucna rijec. Vjerovanje, a svako suludo vjerovanje - dogma - ne donosi nista dobro. Sputavate zdrav razum al' hajde - vas izbor =).
Great Cornholio

#297 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

PalaSa Marsa wrote:[
'Nas kako.. Nije sudbina nama predskazanje, 'pak predskazanje bi' po nekoj "logici" trebalo bit' to da odes kod Dzemile te da ti saopsti sta ce ceka u buducnosti. :-D Sudbina je 'pak nesto drguo, no medjutim ti to negiras, tako da to nije ni bitno. A za dobrotu i zlobu, pa valjda znas/mo sta je dobro a sta je lose, imamo um i razum koji moramo korsitit' ispravno po nacelima ljudskog morala te smo valjda u stanju razlucit' i napravit' razliku izmedju ove dvije opcije pa se prema odrednici ponasat'. :-D :D
Hoćeš reći da sumnjaš u moći Vidovite Džemile :-D
Trebalo bi da na osnovu razuma pravimo razliku između dobra i zla, ali nažalost kriteriji dobra i zla u religijama se ne definišu na osnovu razuma, jer da je to slučaj nikad se npr. ne bi kao kazna za neko zlo prepisivalo kamenovanje, i nikad se nekim ljudima ne bi zabranjivalo sklapanje brakova zbog "viših" ciljeva.
PalaSa Marsa

#298 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by PalaSa Marsa »

:roll: Ma sto ja ovo ne kontam sta Cinik pise. :roll: :mrgreen:
Irish

#299 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by Irish »

Cinik wrote:A nesto ste ne mozete dokazati odnosno pobiti - nema smisla raspravljati o tome. Kao sto pitanje ide: da li vjerujete... to je kljucna rijec. Vjerovanje, a svako suludo vjerovanje - dogma - ne donosi nista dobro. Sputavate zdrav razum al' hajde - vas izbor =).
:lol: :lol: :lol:
:-) :-)
Last edited by Irish on 23/01/2011 19:56, edited 1 time in total.
Cinik

#300 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by Cinik »

Znate, uglavnom slabici, mentalno labilne osobe, bivsi narkomani, potencijalni sizofrenicari i takve osobe uglavnom vjeruju u te druge svjetove, neko omnipotentno bice koje diriguje nasim zivotima, ma lol...
Post Reply