Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Rasprave o vjerskim temama.
Great Cornholio

#251 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by Great Cornholio »

WipeOut wrote:
Great Cornholio wrote: Nisi brkata, nisi ćosava, šta si onda :? Sad te se još više bojim :lol:

Jel se to i vrijedjamo?
Bezveze totalno
Ja pokušavam da se našalim, al' izgleda bezuspješno :) Ne hatori :)
mig

#252 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by mig »

.
Last edited by mig on 28/02/2012 18:27, edited 1 time in total.
WipeOut
Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream

#253 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by WipeOut »

Great Cornholio wrote:
WipeOut wrote:
Great Cornholio wrote: Nisi brkata, nisi ćosava, šta si onda :? Sad te se još više bojim :lol:

Jel se to i vrijedjamo?
Bezveze totalno
Ja pokušavam da se našalim, al' izgleda bezuspješno :) Ne hatori :)
Ma hajde pokusaj opet,ali da bude uspjesnije kreni u drugom smijeru :)
Ne hatorim :)
Great Cornholio

#254 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

WipeOut wrote: Ma hajde pokusaj opet,ali da bude uspjesnije kreni u drugom smijeru :)
:lol: mijob ešiv šoj es et daS ? adno is atš , ovasoć isin, atakrb isiN :lol:
Pozdrav :)
WipeOut

#255 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by WipeOut »

Great Cornholio wrote:
WipeOut wrote: Ma hajde pokusaj opet,ali da bude uspjesnije kreni u drugom smijeru :)
:lol: mijob ešiv šoj es et daS ? adno is atš , ovasoć isin, atakrb isiN :lol:
:lol: :lol:
Da prepisem :-)
? ovo an mirotahaz ad okaK

KotromanichII

#256 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by KotromanichII »

ne zelim da se bojim i to ne znaci da ne vjerujem u Allaha, da radim sta hocu i da sam bez brige sta ce biti na sudnjem danu i da svaki cas nesto zgrijesim. ja zelim da volim, jer strah je zlo! zasto je cilj svake religije da isprepada covjeka? zasto se uvijek mora gledati sve negativno u vjeri, samo neke zabrane i strah. da tako zivim, ne bi ni izlazila iz kuce
Allah kaze:

99. Zar oni mogu biti sigurni od Allahove kazne? Allahove kazne se ne boji samo narod kome propast predstoji

pa to strahopostovanje je kao strah, i to je pohvalno ali nije samo preporucivo da se ima strah a da nemas ljubavi, znaci najbolje bi bilo kad bi se spojilu u srcu i strahopostovanje i strah od Bozije kazne i ljubav prema Bogu, eh to je prava stvar onda

a zasto nekad Bog mora da prepada covjeka u kuranu, pa zato da nebi upadao u grijehe i cinio belaje narodu

sta ti mislis sto politicari kradu od naroda , zato sto se neboje Boga, jer nemisle da ih iko gleda, a mi kao vjernici znamo da ih Bog gleda dok oni kriomice pokrase od naroda i ono malo sto imaju. a kakvi su prije bili vodje, naprmijer Omer kao predsjednik drzave govorio kako se boji izaci pred Boga ako nije napravio neki put gdje bi trebao napraviti put pa da neka cak koza nebi slomila nogu, eh takvi nam politicari trebaju , a ne ovi sto kradu od penzionera kako bi mogli kvasiti guzicu po jadranu, ma daj molim te.

sta ti misli sto ima alkholicara,drogerasa, silovatelja, ubica, zlostavljaca , kradljivaca itd pa zato sto se neboje kazne Bozije , a da se boje nebi zapadali u grijehe, eh upravo takve Bog prepada da nebi cinili ono sto cine.
Možda ne zaklanjaju lica iz poštovanja, već zato što je Bog ružan Izvini, šalim se malo
znas li ti skime se ti salis, ti se salis sa onim u cijim je rukama tvoja dusa, i moze je uzeti kad god mu je to ceif, moze ti poslati meleka smrti, dok spavas, dok hodas, sjedis i citas ovo sto pisem, ili na wc solji dok obavljas nuzdu, ma mozete dokrajcit kako hoce i kad hoce, pa cak i kad jedes neko voce pa ti zapadne nesto u dusnik i udavis se

saliti se sa Allahom na tako ruzan nacin, i kroz laz, reci da je Allah ruzan, a njegova ljepota je nagrada stanovnicima dzenneta, jer kad skloni zastor sa svoga lica, dzenetlije ce zaboraviti na sva ostala uzivanja kad ga vide prve put koliko je Allahovo lice lijepo.

i za kraj nek Allah kaze nesto na to sto si ti napisao

18. Ima li nepravednije od onoga koji o Allahu izmišlja laži? Oni će pred Gospodara svoga biti dovedeni, a svedoci će reći; "Ovi su izmišljali laži o Gospodaru svome!"

60. Na Sudnjem danu vidjećeš pocrnjela lica onih koji su o Allahu laži govorili.
HAVANA

#257 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by HAVANA »

KotromanichII wrote:znas li ti skime se ti salis, ti se salis sa onim u cijim je rukama tvoja dusa, i moze je uzeti kad god mu je to ceif, moze ti poslati meleka smrti, dok spavas, dok hodas, sjedis i citas ovo sto pisem, ili na wc solji dok obavljas nuzdu, ma mozete dokrajcit kako hoce i kad hoce, pa cak i kad jedes neko voce pa ti zapadne nesto u dusnik i udavis se

:shock: :cry:
fatamorgana

#258 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by fatamorgana »

HAVANA wrote:
KotromanichII wrote:znas li ti skime se ti salis, ti se salis sa onim u cijim je rukama tvoja dusa, i moze je uzeti kad god mu je to ceif, moze ti poslati meleka smrti, dok spavas, dok hodas, sjedis i citas ovo sto pisem, ili na wc solji dok obavljas nuzdu, ma mozete dokrajcit kako hoce i kad hoce, pa cak i kad jedes neko voce pa ti zapadne nesto u dusnik i udavis se

:shock: :cry:
Evo ste zadeverali Havanu, nemojte ba, on je gradska raja!
Great Cornholio

#259 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

@Kotromaniću 2, ja nisam rekao za tvog Boga da je možda ružan , već za Boga kojeg Mig gotivi :D Taj tvoj Bog izgleda nešto pravo osjetljiv lik, ne zna za šalu :D
mig

#260 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by mig »

.
Great Cornholio

#261 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

mig wrote:
Ali, ono sto ja mogu da ti kazem jeste da te "moj" Bog nece udavati jabukom ili dokrajciti na WC solji zato jer si rekao da je ruzan.
Za Boga je veci greh onoga ko je upoznat sa istinom i svesno gresi nego onoga ko u neznanju kaze ono sto si ti rekao.
Znači, ja se neću truditi da upoznam istinu, jer ako ne znam istinu, tj. ako pogriješim iz neznanja,bolje ću proći od vjernika koji koji pogriješe a znaju šta je istina :-D

Ako je Bog stvorio ljude po uzoru na sebe , po uzoru na koga je stvorio žene ? :-D
Dialer

#262 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by Dialer »

Ljudi vjeruju da je frajer razdvojio more,pa me nista ne cudi.
mig

#263 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by mig »

.
Last edited by mig on 28/02/2012 18:33, edited 1 time in total.
WipeOut

#264 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by WipeOut »

Moj Bog, tvoj Bog, njegov Bog, njen Bog, nas Bog ....

Bog je jedan, on je utosciste svakom nije rodjen niti je rodio i niko mu ravan nije.

On sve zna a mi od njegovog znanja znamo samo on sto on zeli, On je svemilostan samilostan i ogromna je njegova kolicina ljubavi prema svojim stvorenjima.Ljubav i ljepota su svojstva Stvoritelja, ne rasrdjuje se on na ljude tek tako, jer svakom je data mogucnost izbora, vrijeme koje imas da utrosis kako hoces. Cinjenica je da ce svako zivo bice smrt okusiti jer je to vrhunska pravda zivot na ovom svijetu je u sustini samo varljivo nasladjivanje.Trenutak smrti zna samo onaj u cijoj ruci je dusa svakog od nas i nekom dodje kraj na wc solji, neko se udavi, neko razboli ali to je sve uzrocno posljedicna veza naseg zivotnog izbora i odluka u kolicini vremena koje nam je Stvoritelj dao na koristenje.

Ovozemaljski zivot je kratak i mislim da ce se svako u njemu barem jednom postaviti sebi postaviti pitanja ko sam? Kuda idem? Odakle sam dosao? Zasto sam ovdje i hocu li nekome nekada odgovarati za to sto sam covjek obdaren razumom i slobodom volje.

U zivotu uvijek biras u svakoj sekundi biras, slijedom svoje logike niza izbora na poslijetku izabiras istinu ili zabludu i u tim mikroizborima ti cinis i prave stvari i greske i neke stvari koje bi promijenila/io i zato imas greske iz znanja i iz neznanja - grijeh i iz znanja i iz nezanja ali i jedan i drugi su tvoj izbor jer iskoristi inteligenciju, razum, mladost, zdravlje prije nego dodju senilnost, starost, bolest.

Ne krivite Stvoritelja za svoje greske --- izbor je tvoj - moj - njen .....
mig

#265 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by mig »

.
Last edited by mig on 28/02/2012 18:28, edited 1 time in total.
KotromanichII

#266 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by KotromanichII »

@Kotromaniću 2, ja nisam rekao za tvog Boga da je možda ružan , već za Boga kojeg Mig gotivi Taj tvoj Bog izgleda nešto pravo osjetljiv lik, ne zna za šalu
ama istog Boga mi gotovimo , nema ih dva nego samo jedan, neko ga ovako zove neko onako ali to je jedno te isto bice.

drugo saliti sa sa bogom na taj nacin, pa iskreno kad bi nekome rekao prijatelju pred rajom jesi ruzan ili tako nesto slicno, sigurno bi se nasao uvrijedjen iako se ti mozda salis, ali brate kad je neukusna sala sto jest jest. drugo saliti se sa Bogom na taj nacin kao da je Bog neko od tvoje raje skim se sprdas kad izadjete negdje navece u grad. To je dokaz da se nema strahopostovanje prema Bogu, kad znamo da melek Dzibril/Gabriel da se boji Allaha kad je u njegovoj blizini iz ogromnog strahopostovanja prema njemu a mi bi ko eto da se sprdamo sa Bogom :-)

Ali, ono sto ja mogu da ti kazem jeste da te "moj" Bog nece udavati jabukom ili dokrajciti na WC solji zato jer si rekao da je ruzan.
prvo nema to moj bog tvoj bog, jer ako kazes moj Bog pa onda tvoj Bog, onda fakciti kao da si rekla postoje dva Boga, a to je neoprostivi grijeh, shirk.
drugo Allah je strpljiv , jedno od njegovih imena jeste Es-Sabur sto znaci strpljivi, mozes svasta nagovoriti otrpit ce to on, je zna da mu nemozes nigdje pobjeci, pa zato kad dodje trnutak smrti gotovo je onda, prica se zavrsava i onda je u njegovim rukama sta da radi sa covjekom, ili da oprosti ili da kazni.

zato drzimo se ovog ajeta sto Bog kaze:

53. Reci: "O robovi moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah će, sigurno, sve grijehe oprostiti; On, doista, mnogo prašta i On je milostiv
mig

#267 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by mig »

.
Last edited by mig on 28/02/2012 18:28, edited 1 time in total.
Great Cornholio

#268 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

WipeOut wrote: Ne krivite Stvoritelja za svoje greske --- izbor je tvoj - moj - njen .....
Tako kažu vjerske knjige, ali nauka kaže drugačije :) Nisi mogao birati gdje ćeš se roditi i nisi mogao birati ko će te odgajati , pa zbog tvoga svi tvoji slobodni, kako ih ti nazva, mikroizbori su samo prividno tvoji. Karakter neke osobe je, kao što je to Heraklit rekao a Frojd pokazao, sudbina te osobe.
Ako je Bog stvorio svijet sa takvim zakonitostima, onda je krivac za svo zlo na svijetu jedino on. Ljudi nisu krivi, jer ljudi nisu mogli birati da li će postati ono što su postali, u stvari nisu mogli izabrati nešto drugo od onog što su izabrali.
Great Cornholio

#269 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

KotromanichII wrote: prvo nema to moj bog tvoj bog, jer ako kazes moj Bog pa onda tvoj Bog, onda fakciti kao da si rekla postoje dva Boga, a to je neoprostivi grijeh, shirk.
Fali ti na početku "Ja vjerujem, zato što to tako kaže moja vjerska knjiga, da nema tvoj bog, moj bog ..." jer još niko nije dokazao da postoji Bog i ako postoji da postoji samo jedan Bog.
Great Cornholio

#270 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

mig wrote:
"I stvori Bog čoveka po obličju svom, po obličju Božjem stvori ga; muško i žensko stvori ih." - 1. Moj.1,27
[/quote]
Kotromanićev Bog ne kaže tako :-D
mig

#271 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by mig »

.
KotromanichII

#272 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by KotromanichII »

Ako je Bog stvorio svijet sa takvim zakonitostima, onda je krivac za svo zlo na svijetu jedino on. Ljudi nisu krivi, jer ljudi nisu mogli birati da li će postati ono što su postali, u stvari nisu mogli izabrati nešto drugo od onog što su izabrali.
greska

Bog je stvorio i zlo i dobro da bi iskusao ljude, kad bi samo postojalo dobro a da nema zla, nebi se moglo izvrsiti iskusenje. A znamo da je Bog stvorio nas ovdje da bi nas iskusao pa poslije ili raj ili pakao.

Bog kaze:

2. Onaj koji je dao smrt i život da bi iskušao koji od vas će bolje postupati; - On je Silni, Onaj koji prašta -,

78. Ma gdje bili, stići će vas smrt, pa kad bili i u visokim kulama. ako ih stigne kakvo dobro, oni vele: "Ovo je od Allaha!" a snađe li ih kakvo zlo, govore: "Ovo je zbog tebe!" Reci: "Sve je od Allaha!’ Pa šta je tim ljudima?! – oni kao da ne razumiju ono što im se govori!

ako bi samo bilo dobro u svijetu to bi onda bio raj na ovom svijetu, i onda bi ovaj svijet nebi imao logike sobzirom da raj postoji poslije smrt a ovaj svijet je test, a ne da bi se uzivalo kao u dzenetu.

drugo

Bog je stvorio sejtana, a sejtan nagovara covjeka da cini zlo, ubaciva mu misli da sto vise grijesi i zlo rasipa po zemlji, pa do nas je hocemo li slijediti sejtana ili ne, a Bog to fino kaze:

53. Reci robovima Mojim da govore samo lijepe riječi: - jer bi šejtan mogao posijati neprijateljstvo među njima, šejtan je, doista, čovjekov otvoreni neprijatelj

208. O vjernici, živite svi u miru i ne idite stopama šejtanovim; on vam je, zaista, neprijatelj otvoreni.

zlo je ovdje na zemlji samo zbog iskusenja, pa ko hoce poci ce putem dobra a ne zla kako nebi zaglavio u paklu poslije smrti.
KotromanichII

#273 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by KotromanichII »

jer još niko nije dokazao da postoji Bog i ako postoji da postoji samo jedan Bog.
neko se moze zapitati "ako Bog postoji zasto nam se ne pokaze" ? da ga vidimo ili da kaze nesto da ga svi cuju pa da svi povjerujemo.

Zasto nam se Bog ne pokaze ?

Zato sto kad bi se BOg pokazao , doslo bi do iskrivljenja slobodne volje, smisao zivota bi se pobrkao, i doslo bi do "silom pokoravanje, nema necu nema nemogu, nema neide" MORAS

1. AKo se Bog pokaze , i kaze ko ne slijedi moju knjigu Kuran sviju cu vas ubaciti u Pakao,i muslimane i krscane, i zidove, ama bas sviju, a ko je bude slijedio uci ce u raj, dali bi iko smio se suprostaviti Bogu ? nebi sigurno, niko mu nebi smio pisnuti ni rijec, znaci svako bi radio dobro sto vise moze a nebi smio ni pomisliti da radi kakvo zlo, sto bi uticalo na slobodnu volju, i test nije moguc onda u tom slucaju, a ovaj svijet je test. Jer kad je dostupno da se cini zlo i dobro , kad hoces i koliko hoces a Bog stoji sakriven da se ispita ko ce kako postupiti, jer svaki kradljivac ce prije ukrasti gdje nema kamera u radnji nego gdje su kamere na svkom koraku, isto tako covjeku je lakse ucniti i zlo ako nema neke prisile i prijatenje ocite kao sto bi bio slucaj da se BOg ukaze i pocne prijetiti.

2. ovdje smo da bi bili iskusavani, ko ce bolje postupati, a kad bi se BOg pokazao test nebi bio moguc, jer bi se zlo sasijeklo odmah i samo bi bio jedan izbor, a to je dobro, a ovako kad je Bog sakriven od ociju , i zlo i dobro su ispred nas pa bujrum, biraj.

3. kad bi Bog ukazao i svi ga vidjeli i rekao da moramo slijediti kuran i poslanika muhammeda, i ostale poslanike od adama do isusa, dali bi iko smio od straha da mu se suprostavi, nebi sigurno niko smio. doslo bi do do silom pokoravanja kroz strah, i od straha nebi smio ciniti zlo nikako, sto ne ide u prilog testu na ovome svijetu, niti smislu zivota.

A Bog se moze logicno dokazati , ja ti mogu dokazati postojanje Boga i bez biblije i bez kurana, meni je to nepotrebno da bi ti logicki dokazao postojanje Boga. doovljno je da pogledmao univerzum, prirodu i nas same da uvidimo dokaze postojanja Boga.

Univerzum

Unizverum je stvoren sa spicijelni i tacnim brojcanim vrijednostima, i kad bi se te vrijednosti pomjerile gore ili dole samo malo, univberzum bi nestao odmah, tako kazu astronomi naucnici, ko je to nastimao da budu tacne vrijednosti, naravno sam Bog, da bi to samo od sebe tako bilo stvoreno slucajnost bi bila 1 na prema zilion, zilion je masa nula.

Priroda, planeta

Zemlja je udaljena od sunca sa tacno preciznoscu , da je malo dalja smrzlo bi sve, da je bliza izgorilo bi sve, da je manje kisika u atmosferi tesko bi bilo disati, daje vise kisika u atmosferi nebi se moglo zivjeti od pozara, nebi se mogli kontrolisati. znaci sve je sa mjerom stvoreno.

Mi sami

Ko je taj sto daje oci u utrobi majke kad nam oci nisu tad potrebne, jeli to priroda zna buducnost pa nam daj eoci gdje ih trenutno necemo koristiti. Jeli to priroda zna buducnost pa nam oktriva zube da bi mogli jesti a ostale kosti prekriva mesom i kozom, sta mislis na sta bi licilo kad bi zubi bili prekriveni mesom, samo bi se voda bila i supe ispijale :D
vidimo sve da je stvreno sa mudroscu.
drugi primjer, pravilo " onaj koji ne posjeduje nesto nemoze ga ni dati" kako to da nam priroda/evolucija daje razum i mozak a sama neposjeduje razum i mozak, kako nam moze dati nesto sto sama nema ??? znaci moze nam ga dati samo onaj koji posjeduje to, znaci sam Bog jedino daje razum i mozak, jer sam posjeujde razum pa ga i nama daje.

a da nepricam o dokazima iz kurana kako mora postojati BOg , koliko samo cuda ima u kuranu jedva se mogu izbrojati od mnostva dokaza.
WipeOut

#274 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by WipeOut »

Great Cornholio wrote:
WipeOut wrote: Ne krivite Stvoritelja za svoje greske --- izbor je tvoj - moj - njen .....
Tako kažu vjerske knjige, ali nauka kaže drugačije :) Nisi mogao birati gdje ćeš se roditi i nisi mogao birati ko će te odgajati , pa zbog tvoga svi tvoji slobodni, kako ih ti nazva, mikroizbori su samo prividno tvoji. Karakter neke osobe je, kao što je to Heraklit rekao a Frojd pokazao, sudbina te osobe.
Vjera nije u supsrotnosti sa naukom a ovo kaze i zdrav razum.
Postoji nesto sto se zovu "pocetni uslovi" i to je to sto ti ne izaberes (gdje ces se roditi, ko su ti roditelji) ali to ni u kom slucaju ne opravdava sto si postao ratni zlocinac, nobelovac, roditelj.
Dijete stolara nije predodredjeno da bude stolar ili mozda jeste ali ja ne znam.
Tvoj izbor je da meni napises ili ne napises odgovor i ako u tom odgovoru bude nesto zbog cega te ja recimo tuzim i ti krivicno odgovaras za to, nece ni jedan sud kriviti nekog drugog sem tebe zato sto si ti uradio to i to, znaci to nas razlikuje od zivotinja razum a ne instinkt. (Sem u slucaju ako te ne proglase neuracunjivim pa da nisi odgovoran za svoje postupke)
Da bismo raspravljali o zlu u svijetu moramo prvo ustvrditi postojanje duhovnog svijeta ali i onog dijela koji ne zeli da ljudi budu dobri da cine dobra djela a opet tvoj je izbor da vjerujes ili ne vjerujes u njegovo postojanje ali to opet ne umanjuje to isto postojanje.
Takodje ako su osobe razlicitih karaktera ucinile istu stvar, kako je onda moguce da su ucinile isti izbor da budu u istom saffu, zar nije logicno da zbog razlicitosti karaktera ucini i razlicit izbor,dakle karakter nije sudbina i ne mijesaj niposto sudbinu i Bozije odredjene.
Slazem se da postoji nesto tipa predodredjen da bude fudbaler ali nije zivio sportskim zivotom i nikad nije zaigrao u ligi prvaka, ali on je izabrao da ne trenira i da ne postuje pravila, ne mozes leci potrbuske i cekati da sudbina dodje i da postanes vrhunski fudbaler.
Great Cornholio

#275 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

WipeOut wrote: Tvoj izbor je da meni napises ili ne napises odgovor i ako u tom odgovoru bude nesto zbog cega te ja recimo tuzim i ti krivicno odgovaras za to, nece ni jedan sud kriviti nekog drugog sem tebe zato sto si ti uradio to i to, znaci to nas razlikuje od zivotinja razum a ne instinkt.
Jeste moj izbor, ali moj odgovor tebi ne bi mogao biti napisan da ti prvo nisi napisala nešto što je u meni potaknulo javljanje želje da ti odgovorim. Slobodna volja je privid ( a u tome se slaže većina psihologa), zato što od snage motiva zavisi šta ćemo mi u određenom trenutku reći, uraditi, napisati.
Post Reply