Dženaza

Rasprave o vjerskim temama.
zagortenej

#26 Re: Dženaza

Post by zagortenej »

nasa wrote:
Bas kontam da li je Ajsa imala takvih problema....koliko godina je zivjela uz mezar muza I oca....hm...
Kada bi iskopala poslanikov grob nebi nista nasla, jer su poslanikova tjela zabranjena zemlji. :thumbup:
aha

Ebu Bekr?

@seksan priznaj da se zezas s nama :D
kakva zeza, ona je ovdje po zadatku, raspodjele ih po forumima i dadnu zadatke. samo što je nas dopala baš ona od svih njih? :zid: , žaliću se njihovom poglavici
seksan

#27 Re: Dženaza

Post by seksan »

Ne zezam, ozbiljna sam. da odes i iskopas nebi nasla ni njihov "trulez". :thumbup: Njihova tijela su zabranjena zemlji. iako su samo "tijela". Ono sta "struhne".
kadinica

#28 Re: Dženaza

Post by kadinica »

zagortenej wrote:
nasa wrote:
Bas kontam da li je Ajsa imala takvih problema....koliko godina je zivjela uz mezar muza I oca....hm...
Kada bi iskopala poslanikov grob nebi nista nasla, jer su poslanikova tjela zabranjena zemlji. :thumbup:
aha

Ebu Bekr?

@seksan priznaj da se zezas s nama :D
kakva zeza, ona je ovdje po zadatku, raspodjele ih po forumima i dadnu zadatke. samo što je nas dopala baš ona od svih njih? :zid: , žaliću se njihovom poglavici
:lol:
Legollas

#29 Re: Dženaza

Post by Legollas »

zagortenej wrote: pa gdje je onda Poslanikovo tijelo?
Ne znam baš da je zabranjeno na zemlji i da ne bi našli ništa. Ja sam čuo da poslanikovo tijelo nikada neće propasti u mezaru i da mu je koža na tijelu danas ista kao što je i bila dana kada je umro.
dust in the wind

#30 Re: Dženaza

Post by dust in the wind »

a sarajevu zene rijetko idu na dzenazu, u zenici, tuzli, mostaru idu veoma cesto...i ne samo u slucaju da umre neko mladji... i poslije dzenaze se nikad ne ide direktno kuci. ode se na kafu...e nisam cula da se pije poslije dzenaze... da to neko sa pravoslavnom sahranom nije pomijesao? tamo se za pokoj duse dobro popije
Stjui

#31 Re: Dženaza

Post by Stjui »

danas čitam u avazu da je klanjana dženaza onom policajcu što je ubio djevojku,pa kasnije sebe i naumpade mi rasprava koju sam prije godinu čuo u liftu . čovjek se ubio i sad ovaj jedan od 2 kolko ih je ušlo u lift samnom, govori ovom drugom:kao, muka otić (po tome sam skužio da je možda takva dženaza drukčija od normalne) ,a muka i ne otić (ne pojavit se na prijateljevoj dženazi) .

gospodo ,ako može objašnjenje ??
enkoo83

#32 Re: Dženaza

Post by enkoo83 »

Ja koliko poznajem islam u islamu samoubistvo je veliki grijeh i takvima se dzenaza nebi trebala klanjat.ali u bosni se više gledaju običaji nego vjera tako da....

Sent from my Xperia Tipo using Tapatalk
bosanka hercegovic

#33 Re: Dženaza

Post by bosanka hercegovic »

Stjui wrote:danas čitam u avazu da je klanjana dženaza onom policajcu što je ubio djevojku,pa kasnije sebe i naumpade mi rasprava koju sam prije godinu čuo u liftu . čovjek se ubio i sad ovaj jedan od 2 kolko ih je ušlo u lift samnom, govori ovom drugom:kao, muka otić (po tome sam skužio da je možda takva dženaza drukčija od normalne) ,a muka i ne otić (ne pojavit se na prijateljevoj dženazi) .

Dženaza samoubici:

http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... le&id=5669

Naši preci nisu dozvoljavali da se somoubica sahrani u mezarje i da mu se klanja dženaza.....
McMoy

#34 Re: Dženaza

Post by McMoy »

bosanka hercegovic wrote:
Stjui wrote:danas čitam u avazu da je klanjana dženaza onom policajcu što je ubio djevojku,pa kasnije sebe i naumpade mi rasprava koju sam prije godinu čuo u liftu . čovjek se ubio i sad ovaj jedan od 2 kolko ih je ušlo u lift samnom, govori ovom drugom:kao, muka otić (po tome sam skužio da je možda takva dženaza drukčija od normalne) ,a muka i ne otić (ne pojavit se na prijateljevoj dženazi) .

Dženaza samoubici:

http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... le&id=5669

Naši preci nisu dozvoljavali da se somoubica sahrani u mezarje i da mu se klanja dženaza.....
Recesija, jbg.
kerima1

#35 Re: Dženaza

Post by kerima1 »

enkoo83 wrote:Ja koliko poznajem islam u islamu samoubistvo je veliki grijeh i takvima se dzenaza nebi trebala klanjat.ali u bosni se više gledaju običaji nego vjera tako da....

I gdje da se takvi pokopaju?!
Drugo kao sto ima onih koji to svjesno pocine ima ljudi sa nervnim slomom,znaci nemaju tada kontrole nad sobom i hajd ti znaj koji se ubije svjesno,koji nesvjesno!? ne znam,teske su to stvari..
kurty

#36 Re: Dženaza

Post by kurty »

kerima1 wrote:
enkoo83 wrote:Ja koliko poznajem islam u islamu samoubistvo je veliki grijeh i takvima se dzenaza nebi trebala klanjat.ali u bosni se više gledaju običaji nego vjera tako da....

Drugo kao sto ima onih koji to svjesno pocine ima ljudi sa nervnim slomom,znaci nemaju tada kontrole nad sobom i hajd ti znaj koji se ubije svjesno,koji nesvjesno!? ne znam,teske su to stvari..
pored groblja...
"iza ograde" kako se kaze...

i na svakoj takvog dzenazi, hodza kaze da nije adet, ali nije nase da sudimo

kinzekonze wrote:
seksan wrote:Znas sta je meni interesantno iako je zabranjeno klanjati okrenut prema mezaru, u Bih je trend klanjati dzenazu okrenut prema mezaru!
Nije bitno da li se dzenaza klanja okrenut prema mezaru. Bitno je da je desna strana umrlog okrene prema kibli, a iza njega se poredaju klanjaci u neparan broj safova (redova).
sto bi hodza rekao "ja ne vidim ispred sebe mezar, ali je on mozda iza one kuce, kojami zaklanja pogled"...
i valjda svako groblje ima mjesto gdje se klanja dzenaza
McMoy

#37 Re: Dženaza

Post by McMoy »

kerima1 wrote:

Na groblju.
A, svako samoubistvo je neka vrsta nervnog sloma, loše psihe...

Ne bih da me neko shvati kao negativca ili da dajem sud o konkretnom slučaju.
Na ovakve stavove su me više navele prethodne diskusije o džennazama, jer baš ta nekakva promjena stavova i tumačenja dovodi ljude u zabunu. Mislim da svaka vjera, pa i islam STROGO zabranjuje samoubistvo (čini mi se da je to i svjetovno - zakonski zabranjeno), a odjedanput se pojavi neko tumačenje "pa moglo bi i ovako".
Zato i imamo 200 običaja od Mostara do Tuzle i od Bihaća do Goražda.
zipaovo

#38 Re: Dženaza

Post by zipaovo »

Nisi ti negativan lik. Već suprotno. Ovdje je problem što ljudi su na ovim prostorima osjetili na svojim kožama djelovanje šetjanske vojske koja ih je nastojala istrijebiti ubijanjem.

Kada im je rat stao, onda su krenuli preko medija da te iste ljude truju. Pa kada su ulagali silne novce za klanje, što ne bi sada ulagali novac u propagandu protiv Islama ili muslimana.

Forum kao medij, što pokazuje i ova tema im služi da ispiraju mozak ljudima ili da ih još više zbunjuju.
Ozbiljni ljudi prema sebi su davno otkačili forum od sebe što se tiče Islama za njih.

Dva i dva je lahko sabrati. Ali neki ljudi više vole da im drugi sabiraju. Naš Stvoritelj nas nije zadužio da ulazimo u nečija prsa. Mi sudimo prema vanjštini ili prema onome što neko čini vanjštinom. Ono što je unutar čovjeka, s time on ide pred Njega Uzvišenog. Ubio se, mi mu sudimo prema tome, nećemo klanjati takvom. A Allahu prepuštamo njegovu unutrašnjost.

Al' ljudi su navikli da im IZ sabira umjesto njih. Pa ako IZ kaže da klanjaju dženazu, oni će klanjati.

Forum je poznat po smutljvcima koji se prikazuju kao janjad, a ljuti su vukovi protiv Islama i muslimana.
brrrm

#39 Re: Dženaza

Post by brrrm »

Nikad se ne može znati razlog njegovog samoubistva! Ako je čovjek bio pod utjecajem sihira i počini samoubistvo nesvjestan ima titulu šehida Inša Allah.
Symantec

#40 Re: Dženaza

Post by Symantec »

Ih nije to ništa, on će dogodine u novinama biti hadži-drot.
Kakvo je ovo pomodarstvo postalo ići na hadždž za umrle, a još k tome kriminalci.
Post Reply