Džematski kutak za ozbiljan trenutak :)

Rasprave o vjerskim temama.
Bossana

#26 Re: Džematski kutak za ozbiljan trenutak :)

Post by Bossana »

ZvrkicaHanumica wrote:
strongwoman wrote:
Helem, voljela bih da mi neko napise vrijednost sunneta, zasto neki ljudi klanjaju samo farze? Zasto ne uce tesbih nakon namaza?
Hiljadu puta prežvakana priča,
ne trebaju vam vehabije da bi tema bila zanimljiva...

naravno,neka je s hajrom ...
Selam alejkum

zašto ne odgovoriš i ne prežvaćeš opet ako se lijepo postavi pitanje? :) nego daješ ovakav komentar

ponavljanje je majka znanja :wink:
Bossana

#27 Re: Džematski kutak za ozbiljan trenutak :)

Post by Bossana »

strongwoman wrote:
Helem, voljela bih da mi neko napise vrijednost sunneta, zasto neki ljudi klanjaju samo farze? Zasto ne uce tesbih nakon namaza?
tespih možda prouče kod kuće, u arapskim džamijama se nakon farza uči tespih, koliko sam informisana, ovo nam je naslijeđe od turaka, da se uči po namazu tespih (neka me upućeniji isprave griješim li)

i ja bih voljela da neko napiše nešto (ne ponjavu) o gore boldiranom, bilo bilijepo iščitati :)
medaaa

#28 Re: Džematski kutak za ozbiljan trenutak :)

Post by medaaa »

esselamu alejkum i od mene, manje me ima u zadnje vrijeme, al provirim ja u dzemat a da ni ne znate :D :D
podrzavam ahmmeda :thumbup: kad bi rek'o hajmo s mosta skocit, ja bih odmah :D :D i apsolutno ga razumijem sto otvori ovu temu...
hvala arzi sto podsjeti na ona lijepa i mila ramazanska druzenje, insaAllah opet zajeno da docekamo :)
i kako rece moja mila beautyfool, nek nam je ova divna kuca sa vise soba...

mahsuz selam svima, da nam Jedini oprosti i olaksa
Bossana

#29 Re: Džematski kutak za ozbiljan trenutak :)

Post by Bossana »

medaaa wrote:esselamu alejkum i od mene, manje me ima u zadnje vrijeme, al provirim ja u dzemat a da ni ne znate :D :D
podrzavam ahmmeda :thumbup: kad bi rek'o hajmo s mosta skocit, ja bih odmah :D :D i apsolutno ga razumijem sto otvori ovu temu...
hvala arzi sto podsjeti na ona lijepa i mila ramazanska druzenje, insaAllah opet zajeno da docekamo :)
i kako rece moja mila beautyfool, nek nam je ova divna kuca sa vise soba...

mahsuz selam svima, da nam Jedini oprosti i olaksa

amin, we selam draga @Medaaa :thumbup:
ZvrkicaHanumica

#30 Re: Džematski kutak za ozbiljan trenutak :)

Post by ZvrkicaHanumica »

Bossana wrote:

zašto ne odgovoriš i ne prežvaćeš opet ako se lijepo postavi pitanje? :) nego daješ ovakav komentar

ponavljanje je majka znanja :wink:
Zašto ne odgovorim?
Zato što je pametnom i išaret dovoljan,a ne jos jedna od 128475633289 -to tema o postavljenom pitanju ...
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#31 Re: Džematski kutak za ozbiljan trenutak :)

Post by plain vanilla »

Jeste da je ovdje nesto situacija napeta :roll: ali ja cu da pitam, pa ako neko odgovori-hvala.

Koliko je u duhu Islama(tj, je li u suprotnosti) cestitati prijateljima pravoslavcima i katolicima Uskrs i Bozic?

Znaci, grijese li muslimani ako na taj dan posjete prijatelje i proslave s njima taj dan i je li problematicna cestitka-Sretan Uskrs?
Irish

#32 Re: Džematski kutak za ozbiljan trenutak :)

Post by Irish »

Uh..tek vidjeh ovu temu :thumbup:
Vidim 2 stranice ispisane, naslonih se i kontam sada fino da sve pretabirim kad ono :shock: ne znam po cemu bi se dalo zakljuciti da je Ahmmed ovu temu pokrenuo sa "zlocestim namjerama" :?
Last edited by Irish on 20/04/2011 17:42, edited 1 time in total.
Irish

#33 Re: Džematski kutak za ozbiljan trenutak :)

Post by Irish »

[quote="beautyfool"]Ama o kakvim podjelama vi pricate! ...pa posmatrajte to kao jednu veliku dzematsku kucu sa puno soba, :) jedna odaja je kuhinja a svi znamo da u kuhinji uz spremanje i jelo svi mi volimo muabetiti kako o ozbiljnim temama tako i o nekim laganim temama i posalicama a ova druga odaja je nesto kao sala za sastanke i ozbiljne razgovore, a zajednicko izmedju ove dvije sobe je jedan dzematski krov...hvala Allahu pa se dzematska kuca siri i dobiva nove sobe iz kojih se osjeti miris velicanja i slijedjenja Allaha Uzvisenog.

bas tako :thumbup:
Bossana

#34 Re: Džematski kutak za ozbiljan trenutak :)

Post by Bossana »

koliko mogu primjetiti...nema grđenja i karanja samo od strane starijih, zrelijih članova džemata ...

i ovo je samo kutak, nikako podvojeni dio, zar ne?

a kome je do prepucavanja nek otvori temu kritika VDĐŽ
strongwoman

#35 Re: Džematski kutak za ozbiljan trenutak :)

Post by strongwoman »

plain vanilla wrote:Jeste da je ovdje nesto situacija napeta :roll: ali ja cu da pitam, pa ako neko odgovori-hvala.

Koliko je u duhu Islama(tj, je li u suprotnosti) cestitati prijateljima pravoslavcima i katolicima Uskrs i Bozic?

Znaci, grijese li muslimani ako na taj dan posjete prijatelje i proslave s njima taj dan i je li problematicna cestitka-Sretan Uskrs?
Plain vanilla,

po duhu islama farz ti je prema komsijama biti ljubazan i dobronamjeran, bez obzira na njihovu vjeroispovijest. U skladu sa tim nije u suprotnosti im cestitati njihove vjerske praznike, cak sta vise to ti je obaveza. Postavlja se pitanje jedino u nacinu cestitanja, pa da bi rijesili tu nedoumicu najbolje je cestitati sa "Sretan ti praznik, blagdan ili slicno". Iako im ja cestitam sa "Sratan vam Uskrs ili Bozic, jer to je njihovo vjerovanje i postujem ga iako ne vjerujem u njega".

Muhammedu a.s. je jedan jevrej svaki dan vrsio nuzdu pred vratima. Kada se taj jevrej razbolio Muhammed a.s. je uzeo hurmi i posao da obidje tog jevreja. Ashabi su ga upitali "Boziji poslanice, neces valjda obilaziti onoga koji ti je svaki dan zulum cinio". Muhammed a.s. (davajuci primjer nama kako trebamo postupati) je rekao "Meni moje, njemu njegovo". Meni je farz da obidjem bolesnika.

Eto, nadam se da sam uspjela odgovoriti...
Last edited by strongwoman on 20/04/2011 18:08, edited 1 time in total.
strongwoman

#36 Re: Džematski kutak za ozbiljan trenutak :)

Post by strongwoman »

Medaa, bosanna, dobro vi dosle :-D , bas mi je drago vidjeti vas i ovdje, a ne samo na hum. akcijama na koje se uvijek odazivate i time pokazujete svojim djelima koliko vrijedite i sami Bog dragi zna koliko ste mi zbog tog vaseg "djelovanja iz prikrajka" drage :-D
shillen

#37 Re: Džematski kutak za ozbiljan trenutak :)

Post by shillen »

ja sam poslao ovaj text vanilli ( proguglao sam )

Neka je hvala Allahu. Čestitati kršćanima Božić i druge vjerske praznike haram je (zabranjeno), kako nam kazuje Ibn-Kajjim, Allah mu se smilovao, u knjizi “Ahkamu ehliz-zimme”, gdje kaže: “Čestitati na nečemu što je vezano za nevjerstvo haram je; takav je slučaj sa čestitanjem nevjernicima njihovih praznika ili njihovog posta i pri tome im reći: Sretan ti praznik ili čestitam ti ovaj praznik i sl. Čak i ako je ovaj koji čestita čist od nevjerstva, to se smatra istim haramom kao da čestita nevjerniku na klanjanju pred krstom. To je veći grijeh i mrže Allahu nego kada bi se čestitalo pijenje alkohola ili ubistvo čovjeka ili činjenje bluda i tome slično. Ima mnogo onih koji, ne vodeći računa o vjeri, čine takve stvari, i pri tome ne shvataju kako je ružno ono što čine.
Onaj ko nekome čestita nešto što je grijeh, izmišljotina ili što je vezano za nevjerstvo takav rizikuje da se na njega izlije Allahova mržnja i srdžba.”
Čestitati nevjernicima vjerske praznike jeste haram i to u onome smislu u kome je to kazao Ibn-Kajjim, jer se samim činom čestitanja daje legitimitet simbolima njihovog nevjerstva, bez obzira što sama osoba koja čestita ne nalazi nikakva zadovoljstva u tom nevjerstvu, jer muslimanu je haram i drugima davati priliku da osjećaju zadovoljstvo u nevjerstvu. Uzvišeni Allah kaže: “Ako vi budete uznevjerovali, - pa, Allah od vas ne zavisi, ali On nije zadovoljan nevjerovanjem za Svoje robove, a zadovoljan je vama ako budete zahvalni...” (Ez-Zumer, 7)
Uzvišeni kaže i: “Sada sam vam vjeru vašu usavršio i blagodat svoju prema vama upotpunio i zadovoljan sam da vam islam bude vjera.” (El-Maide, 3)
Treba napomenuti da je čestitanje nevjerničkih praznika zabranjeno makar se radilo i o kolegama sa posla. Ako bi nam oni čestitali svoje praznike mi im ne treba da odgovaramo jer to nisu naši praznici i takvim praznicima nije zadovoljan Uzvišeni Allah. Ti su praznici ili izmišljeni ili imaju nekoga utemeljenja u njihovoj vjeri. Stavljeni su van važnosti kada je objavljen islam koji je preko Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, objavljen svim ljudima. Allah, dželle šenuhu, kaže: “Onaj ko želi neku drugu vjeru pored islama neće mu primljena biti i on će gubitnik na budućem svijetu biti.” (Ali Imran, 85)
Ukoliko bi musliman bio pozvan u goste ovakvom prilikom haram mu je da se odazove, a to je, ustvari, krupnije od samog čestitanja, jer time direktno učestvuje u haramu.
Muslimanima je zabranjeno oponašati nevjernike, te im je zabranjeno tako slaviti u sličnim prilikama ili razmjenjivati darove, dijeliti slatkiše, priređivati gozbe ili uzimati u to vrijeme neradne dane, jer Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: “Ko oponaša neki narod njemu i pripada.”
Ibn-Tejmijje, veliki islamski učenjak, u knjizi “Slijeđenje pravog puta u suprostavljanju nevjernicima” kaže: “Oponašati nevjernike u njihovim praznovanjima svakako za njih znači radost koja počiva na zabludi. To će ih sigurno navesti da pridobijaju slabiće.”
Ko god učini nešto o čemu je naprijed govoreno počinio je grijeh bez obzira da li je to učinio iz kurtoazije, dodvoravanja, stida ili slično, jer to je licemjerstvo u vjeri a nevjernicima daje samopouzdanje i razlog da se ponose svojom vjerom.
Allah, dželle šenuhu, muslimane uzdiže kroz njihovu vjeru, daje im postojanost i pomaže im protiv neprijatelja. On je Moćan i Silan.

Molim Allaha da se okoristimo ovim znanjem
Da sledimo Kuran i Sunet Poslanik sallalahu alejhi ve selleme

bas bih volio da jos neko progovori oko ovoga :)
shillen

#38 Re: Džematski kutak za ozbiljan trenutak :)

Post by shillen »

ali opet nesto kontam , kako onda predstavnici IZ cestitaju Uskrs ili Bozic ...
strongwoman

#39 Re: Džematski kutak za ozbiljan trenutak :)

Post by strongwoman »

Progovorila sam u prethodnom postu, i niko drugi osim Muhammeda a.s. mi ne moze reci da je cestitanje komsijama drugih vjeroispovjesti haram...

Procitaj malo, mucni glavom, Islam je religija zdravog razuma, znaci nista se ne moze kositi sa zdravim razumom, ukoliko se kosi nije Islam...

To bi onda znacilo, po toj logici proguglanog teksta i zagovornika "haram i haram" da pripadnici druge vjere koji cestitaju Bajram i Hidzretsku novu godinu su muslimani, jer "vjeruju u ono sto mi vjerujemo"...

Kosi se sa zdravim razumom i tacka...
shillen

#40 Re: Džematski kutak za ozbiljan trenutak :)

Post by shillen »

pa zato sam i napis'o ono ispod , ni meni nije bas logicno ...
strongwoman

#41 Re: Džematski kutak za ozbiljan trenutak :)

Post by strongwoman »

DrizzT wrote:pa zato sam i napis'o ono ispod , ni meni nije bas logicno ...
Tamam tako :thumbup:
ema_

#42 Re: Džematski kutak za ozbiljan trenutak :)

Post by ema_ »

DrizzT wrote:ja sam poslao ovaj text vanilli ( proguglao sam )

Neka je hvala Allahu. Čestitati kršćanima Božić i druge vjerske praznike haram je (zabranjeno), kako nam kazuje Ibn-Kajjim, Allah mu se smilovao, u knjizi “Ahkamu ehliz-zimme”, gdje kaže: “Čestitati na nečemu što je vezano za nevjerstvo haram je; takav je slučaj sa čestitanjem nevjernicima njihovih praznika ili njihovog posta i pri tome im reći: Sretan ti praznik ili čestitam ti ovaj praznik i sl. Čak i ako je ovaj koji čestita čist od nevjerstva, to se smatra istim haramom kao da čestita nevjerniku na klanjanju pred krstom. To je veći grijeh i mrže Allahu nego kada bi se čestitalo pijenje alkohola ili ubistvo čovjeka ili činjenje bluda i tome slično. Ima mnogo onih koji, ne vodeći računa o vjeri, čine takve stvari, i pri tome ne shvataju kako je ružno ono što čine.
Onaj ko nekome čestita nešto što je grijeh, izmišljotina ili što je vezano za nevjerstvo takav rizikuje da se na njega izlije Allahova mržnja i srdžba.”
Čestitati nevjernicima vjerske praznike jeste haram i to u onome smislu u kome je to kazao Ibn-Kajjim, jer se samim činom čestitanja daje legitimitet simbolima njihovog nevjerstva, bez obzira što sama osoba koja čestita ne nalazi nikakva zadovoljstva u tom nevjerstvu, jer muslimanu je haram i drugima davati priliku da osjećaju zadovoljstvo u nevjerstvu. Uzvišeni Allah kaže: “Ako vi budete uznevjerovali, - pa, Allah od vas ne zavisi, ali On nije zadovoljan nevjerovanjem za Svoje robove, a zadovoljan je vama ako budete zahvalni...” (Ez-Zumer, 7)
Uzvišeni kaže i: “Sada sam vam vjeru vašu usavršio i blagodat svoju prema vama upotpunio i zadovoljan sam da vam islam bude vjera.” (El-Maide, 3)
Treba napomenuti da je čestitanje nevjerničkih praznika zabranjeno makar se radilo i o kolegama sa posla. Ako bi nam oni čestitali svoje praznike mi im ne treba da odgovaramo jer to nisu naši praznici i takvim praznicima nije zadovoljan Uzvišeni Allah. Ti su praznici ili izmišljeni ili imaju nekoga utemeljenja u njihovoj vjeri. Stavljeni su van važnosti kada je objavljen islam koji je preko Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, objavljen svim ljudima. Allah, dželle šenuhu, kaže: “Onaj ko želi neku drugu vjeru pored islama neće mu primljena biti i on će gubitnik na budućem svijetu biti.” (Ali Imran, 85)
Ukoliko bi musliman bio pozvan u goste ovakvom prilikom haram mu je da se odazove, a to je, ustvari, krupnije od samog čestitanja, jer time direktno učestvuje u haramu.
Muslimanima je zabranjeno oponašati nevjernike, te im je zabranjeno tako slaviti u sličnim prilikama ili razmjenjivati darove, dijeliti slatkiše, priređivati gozbe ili uzimati u to vrijeme neradne dane, jer Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: “Ko oponaša neki narod njemu i pripada.”
Ibn-Tejmijje, veliki islamski učenjak, u knjizi “Slijeđenje pravog puta u suprostavljanju nevjernicima” kaže: “Oponašati nevjernike u njihovim praznovanjima svakako za njih znači radost koja počiva na zabludi. To će ih sigurno navesti da pridobijaju slabiće.”
Ko god učini nešto o čemu je naprijed govoreno počinio je grijeh bez obzira da li je to učinio iz kurtoazije, dodvoravanja, stida ili slično, jer to je licemjerstvo u vjeri a nevjernicima daje samopouzdanje i razlog da se ponose svojom vjerom.
Allah, dželle šenuhu, muslimane uzdiže kroz njihovu vjeru, daje im postojanost i pomaže im protiv neprijatelja. On je Moćan i Silan.

Molim Allaha da se okoristimo ovim znanjem
Da sledimo Kuran i Sunet Poslanik sallalahu alejhi ve selleme

bas bih volio da jos neko progovori oko ovoga :)

Dovoljno i sve rečeno :thumbup:

Dobročinstvo Poslanika, saws, prema nemuslimanima, ne može biti dokaz za dozvolu čestitanja njihovih svetkovina, a evo, davno je to i pojašnjeno.

To šta i kako radi IZ nije izvor islamskih propisa (osim ako se ne kosi sa šeriatom), već može biti samo pokazatelj njihove slabosti, kao npr. rukovanja sa ženama, prisustvo na kojekakvim nemuslimanskim ceremonijama i slično.

Allah najbolje zna. :)
Ahmmed

#43 Re: Džematski kutak za ozbiljan trenutak :)

Post by Ahmmed »

Selam alejkum i dobar Vam dan :)

@Beautiful, puno ti hvala za tvoje tumačenje razloga otvaranja jedne ovakve teme.

Ne postoje nikakve zadnje namjere, nema razloga za njih. Ovo je forum.Kojeg ne potcjenjujem, ali, brate, ni ne precjenjujem.

Dakle, rekao sam, sasvim otvoreno i iskreno, koji su razlozi za pokretanje ove teme, pa još jednom, bujrum. Ko voli, ne izvoli.
strongwoman

#44 Re: Džematski kutak za ozbiljan trenutak :)

Post by strongwoman »

ema_ wrote:

Dobročinstvo Poslanika, saws, prema nemuslimanima, ne može biti dokaz za dozvolu čestitanja njihovih svetkovina, a evo, davno je to i pojašnjeno.

To šta i kako radi IZ nije izvor islamskih propisa (osim ako se ne kosi sa šeriatom), već može biti samo pokazatelj njihove slabosti, kao npr. rukovanja sa ženama, prisustvo na kojekakvim nemuslimanskim ceremonijama i slično.

A sta podrazumijevas pod dobrocinstvom? Pitam se sta bi vi uradili da vam neko sada od katolika ili pravoslavaca dodje pred vrata i izvrsi nuzdu? Molim iskren odgovor!!!

Kakva je razlika cestitati Bajram onom koji ode poslije Bajram namaza u kafanu, pa se napije k'o stoka ili cestitati praznik, ciji je cilj cestitanja pokazati svoju kulturu i dobronamjernost... Ili???

Zasto onda radite i primate plate koje su opeterecene kamatama, kada su kamate strogo zabranjene po Islamu? Svaki dinar na ovom svijetu je okamacen, takav je vakat!!! Sada bi po toj logici trebali svi sjediti u kuci i neraditi, cekati da nam padne hrana sa neba, prekrstiti noge i reci "Haram je ici na posao i zaradjivati platu, jer je svaki dinar okamacen"...

Ma mislim :-) :-) :-)
Nele9

#45 Re: Džematski kutak za ozbiljan trenutak :)

Post by Nele9 »

strongwoman wrote:Memlija, svako ima pravo da kaze sto mu smeta, a sto ne. Nismo svi isti, ja podrzavam ovu temu u potpunosti. I sam si rekao da se ozbiljni muhabeti izgube u moru postiranih kolaca i zacatavanih tema... Nema razloga polemisati o uvodnom postu, nego ga prihvatiti kao takvog ukoliko nam odgovara, ukoliko ne - i to je nase pravo...

Ako bukvalno shvataš (čitaš) odredjene hadise neminovno dolaziš do zaključka da je Muhammed s.a.w.s. sunnet-namaze klanjao kod kuće, nakon obavljanja farz namaza zajedno s ostalim vjernicima u džematu (džamiji).

Što se tiče tesbiha selefije bi ti rekle da je izgovor 33 puta Subhanallah, Elhamdulillah, i Allahu Ekber potvrdjeni sunnet dok namaska dova to nije. Takodje oni zamjeraju kolektivni zikr. Po logici da je dova tvoje lično obraćanje Stvoritelju.

Neke 2004 godine po prvi put sam se obreo u arapskom svijetu. Te godine sam počeo raditi u Kuvajtu i jednog petka gledam gdje je najbliža džamija na putu da svrnem na džumu. Preko puta manjeg gradića Um Al-Hajman vidim manju džamiju baš pored puta i vidim da se dosta vozila tu zaustavlja. Zaustavim se i ja, uzmem abdest i pravac u džamiju. Vidim da me već čudno gledaju kod česme ali me to ne ometa.
Udjem u džamiju a 250 pari očiju zinulo u mene kao da sam se go pomolio Bože sačuvaj. Ništa mi nije jasno, klanjam Tehijetul Mesdžid a drhtim od neke nervoze, jer i dalje primijetim poglede da mi se Allah smiluje na mojoj ne-skoncentriranosti na namaz.
Sjedem, kontam šta ne valja a onda primijetim da sam jedini u džamiji sa vidno evropskim crtama lica (svijetlo smedja boja kose, plave oči...). Slijedeća stvar koju dobro pamtim je da u džamiji nigdje nema tespiha.
Kasnije ću u razgovoru s mojim prijateljima iz ovog dijela svijeta saznati da oni ne koriste tespihe jer to smatraju novotarijom i da koriste prste za brojanje.
Dakle hanbelije i selefije uče tesbih ali svako za sebe i koriste prste za brojanje 33 puta.
strongwoman

#46 Re: Džematski kutak za ozbiljan trenutak :)

Post by strongwoman »

Nele9 wrote: Dakle hanbelije i selefije uče tesbih ali svako za sebe i koriste prste za brojanje 33 puta.
Ma bitno je da uce. To me zanimalo, jer nerijetko budem u prilici da klanjam namaz u dzamiji i nakon farza se vecina pocinju dizati, izlaziti iz dzamije, zatim nastavljaju sa pricom ispred dzamije, ometajuci dzematlije koje su ostale klanjati sunnete ili sunsunete, a mislila sam da tesbih uopste i ne uce.

Sjetih se jedne price koju mi je ispricao moj rahmetli efendija Hasib Ramic "Djete, klanjaj sunnete i uci tesbih, jer farzovima samo vracas dug kojim te Allah dz.s. duzi, a sunnetima Allahu dz.s. dajes zajam koji ti on vraca na sudnjem danu, shvati to kao vid stednje sa nepojmljivo visokom kamatnom stopom, koja ce ti se isplatiti aBd na buducem svijetu"...
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#47 Re: Džematski kutak za ozbiljan trenutak :)

Post by plain vanilla »

strongwoman wrote:
ema_ wrote:

A sta podrazumijevas pod dobrocinstvom? Pitam se sta bi vi uradili da vam neko sada od katolika ili pravoslavaca dodje pred vrata i izvrsi nuzdu? Molim iskren odgovor!!!

Kakva je razlika cestitati Bajram onom koji ode poslije Bajram namaza u kafanu, pa se napije k'o stoka ili cestitati praznik, ciji je cilj cestitanja pokazati svoju kulturu i dobronamjernost... Ili???

Zasto onda radite i primate plate koje su opeterecene kamatama, kada su kamate strogo zabranjene po Islamu? Svaki dinar na ovom svijetu je okamacen, takav je vakat!!! Sada bi po toj logici trebali svi sjediti u kuci i neraditi, cekati da nam padne hrana sa neba, prekrstiti noge i reci "Haram je ici na posao i zaradjivati platu, jer je svaki dinar okamacen"...

Ma mislim :-) :-) :-)
Ne znam kako od mog pitanja dodjoste do vrsenja nuzde :roll:
I stvarno ne znam cemu dizanje tenzija pri razgovoru s forumasima (uzvicnici i uspitnici trostruki)
Ja pitam koliko je cestitanje uskrsa u duhu Islama, a ne koliko je u danasnjem vaktu normalno cestitati uskrs.
udarnik35

#48 Re: Džematski kutak za ozbiljan trenutak :)

Post by udarnik35 »

Selam prsutnima i :thumbup: na temi.

Preporucujem vam da pratite odgovore prof. Ljevakovica na rijaset.ba. Ima puno interesantnih pitanja i korisnih odgovora.

Evo pitanja i odgovora od prof. Ljevakovica na temu koju je postavila vanilla:

Pitanje

Selam alejkum!
Iz miješanog sam braka i porodica moje majke slavi pravoslavne i katoličke praznike. U situaciji sam da ne znam način kako da izbjegnem čestitanje tih praznika (jer sam saznala da je to zabranjeno) a da ne prouzrokujem odbojnost prema islamu, jer uporno pokušavam svojim ahlakom tj. lijepim ponašanjem približiti im islam. Oni meni na lijep način čestitaju bajram.

Odgovor

Esselamu alejkum!
Nema šerijatske smetnje da im čestitate njihov vjerski praznik, kao znak lijepog međuljudskog ponašanja i odgovor na njihovo čestitanje Bajrama. Uzvišeni kaže: "A kada budete pozdravljeni, uzvratite na ljepši način, ili istim pozdravom!" To niukojem slučaju ne znači podržavanje i slaganje s njihovim vjerovanjem i dogmom u vezi tih praznika.

Meni ovo ima logike. Takodjer, mislim da odgovori prof. Ljevakovica potpadaju pod Idzmu i da samim tim postaju dio Serijatskog zakona. Ako grijesim, ispravite me molim vas i neka vas Allah dz.s. nagradi za to. :)
ema_

#49 Re: Džematski kutak za ozbiljan trenutak :)

Post by ema_ »

@plain vanilla

Nećeš pogriješiti ako uzmeš ono što je @drizzT postirao :)
strongwoman

#50 Re: Džematski kutak za ozbiljan trenutak :)

Post by strongwoman »

plain vanilla wrote:
Ne znam kako od mog pitanja dodjoste do vrsenja nuzde :roll:
I stvarno ne znam cemu dizanje tenzija pri razgovoru s forumasima (uzvicnici i uspitnici trostruki)
Ja pitam koliko je cestitanje uskrsa u duhu Islama, a ne koliko je u danasnjem vaktu normalno cestitati uskrs.
Plain vanilla,

svoj odgovor sam ti dala u prethodnom postu, shvatit ces otkuda i zbog cega se spominje vrsenje nuzde i mislim da je moj odgovor u skladu sa razumom, ali obecavam da cu veceras pitati jednog veoma ucenog i uvazenog alima i da cu ti dati njegov odgovor.

Jel' moze? :)
Locked