Dzemal Bijedic

Post Reply
PM72

#126 Re: RE: Re: Dzemal Bijedic

Post by PM72 »

The 51st State wrote:
DaysleepeR wrote:Džemal Bijedić je direktno zaslužan što je sve i jedan iole veći gradić u BiH u SR BiH imao fabriku koja je direktno izdržavala ljude koji su tu živjeli.

Od jedne Srebrenice za koju do rata i genocida niko nije čuo pa nadalje.

Danas u BiH imaš mjesta koja doslovno odumiru jer je nova vlast sistemski uništavala iste kako bi bile prodane za marku lokalnim kabadahijama.

Nijedna druga republika bivše YU nije imala takvu situaciju...

Pa vi pričajte nebuloze
Srebrenica kad je bila grad Sarajevo nije bilo toponim. Sarajlijama je duznost osim da popuju i lamentiraju nad komunizmom i nesto procitaju.
Domaviju nisu izgradile ni hodže ni Bošnjaci da bi se sad imali čime hvaliti...
DaysleepeR

#127 Re: Dzemal Bijedic

Post by DaysleepeR »

Gojeni H wrote:
DaysleepeR wrote:Džemal Bijedić je direktno zaslužan što je sve i jedan iole veći gradić u BiH u SR BiH imao fabriku koja je direktno izdržavala ljude koji su tu živjeli.

Danas u BiH imaš mjesta koja doslovno odumiru jer je nova vlast sistemski uništavala iste kako bi bile prodane za marku lokalnim kabadahijama.

Pa vi pričajte nebuloze
Neznalicama zaista nije mjesto na ozbiljnim temama.
Onda je izvoli napustiti.
Gojeni H

#128 Re: Dzemal Bijedic

Post by Gojeni H »

DaysleepeR wrote:
Gojeni H wrote:

Pa vi pričajte nebuloze
Neznalicama zaista nije mjesto na ozbiljnim temama.
Onda je izvoli napustiti.
Grohotom se smijem.

O zaslugama Dzemala Bijedica se govori cinjenicama. Sta je to konkretno pokrenuo u gradovima van Hercegovine?
Dzemo je bio istaknuti komunisticki funkcioner krajem 60-ih i 70-ih. U samo nekoliko godina otvaranja granica (da, do tada su bile zatvorene), 120 hiljada ljudi su napustili idilicni zivot u SR BiH da bi isli na privremeni rad u zapadne zemlje.
Zasto bi, neznalico, bilo ko napustao ne samo svoju zemlju vec i porodicu, ukoliko je zivio u zemlji cokolade i marmelade?

Neznalico, Srebrenica je postojala kada ni Sarajevo ni mnogi drugi gradovi BiH nisu ni po imenu ni "zvanju".
U mojoj srednjoj skoli je bio izvjestan broj ucenika iz Srebrenice, stanovali u studentskom domu u Tuzli. Nijedan roditelj tih ucenika nije radio u Srebrenici ... Njemacka, Srbija, Svicarska su bila zemlje/republike iz kojih su dolazile pare za hljeb na stolu.

Mjesta su odumirala i u socijalistickoj republici, odumiru danas, i vjerovatno ce jos neka nestajati, sto iseljavanjem stanovnistva, sto nastavljenom migracijom sa sela u grad, ili iz manjeg u vece gradove.

Nijedna druga bivsa republika SFRJ nije imala takvu situaciju? - Ako nisi maknuo nigdje van 4 crna zida, citas li barem podjahkad dnevne novine?

Neznalico, povuci se dok ti je vrijeme.
piupiu

#129 Re: Dzemal Bijedic

Post by piupiu »

Gojeni H wrote:
Banksy wrote:
Kako ja vidim, a ne mora biti da sam u pravu, dvadeset godina nakon rata, u društvenom smislu sve je u degradaciji, u materijalnom i kulturnom kolapsu, a Bošnjaci izbačeni iz predratne proevropske putanje zapadnog civilizacijskog kruga, pa ubačeni u mašinu bogatih, ali civilizacijski zaostalih arapskih zemalja i retrogradne Turske koja se polako pretvara u sultanat, tako da u ovom trenutku mlađima ne ostavljamo bogzna šta kao temelj i smjernicu. Čak i državu za koju mislimo da smo se izborili, čak ni za nju više nemamo garancije.
Šta hoću reći :D veće je ono što su, za Bosnu, a posebno za Bošnjake, ostavili Džema i društvo, pogotovo imajući u vidu šta su zatekli, od onoga što ćemo im ostaviti mi.
Mozda ja nisam u pravu :D , ali u moralno-drustvenom smislu u degradaciji je skoro kompletan dunjaluk.
Nisi u pravu. Nemoral je to što se raspada sve - od vodovoda preko transporta do zdravstva. Meni to govori o vrlo lokaliziranoj moralnoj degradaciji - da nit' ko radi, nit' je koga briga, nit' ko uči, nit' ko zna. I da vjerovatno svi kradu i muljaju. A to je krajnje nemoralno. Nemoralno je kad srozaš državu na nivo seoske autonomne zajednice, pa ako ti i komšija iskopate rupu, dobro i jest'. Nemoralno je kad udješ u GRAS-ov tramvaj. Takvog rasula, anarhije i nemorala nema baš puno u ostatku dunjaluka. Ja ih, bar, nisam puno vidjela. Inače, priča o moralnoj degradaciji svijeta je stara k'o dunjaluk. I Ciceron se žalio kako je nekad sve bilo bolje, ljudi su bili moralniji, djeca su slušala roditelje, nije svaka šuša mogla napisati knjigu, bla, bla, bla... DakleM, jok. Niti je svijet u moralnoj, niti u društvenoj degradaciji. Svijet se samo permanentno mijenja, dok mi starimo i ne bi da se prilagodjavamo. :D

U velikom dunjaluku, vidim, juče lansirali neke nano-satelitiće. Tri su ih pustili. Radili ljudi, radili, skuckali lovu od poreskih obveznika, ispalili satelitiće.... Super... Meni je to dokaz da je dunjaluk daleko od moralno-društvene degradacije. Ljudi rade. Pa plaćaju porez. Pa se taj porez raspodijeli. Pa neki tamo gikovi dobiju love da naprave satelit. Pa oni i naprave satelit. Pa ispale satelitiće tamo ne'dje. Ovi što su platili, fino vide slike. Poslije bude i koristi od malih satelitića. To je moralno društvo. Rad, red i disciplina. Bez velike filozofije.
Gojeni H

#130 Re: Dzemal Bijedic

Post by Gojeni H »

piupiu wrote:
Gojeni H wrote:
Banksy wrote:
Kako ja vidim, a ne mora biti da sam u pravu, dvadeset godina nakon rata, u društvenom smislu sve je u degradaciji, u materijalnom i kulturnom kolapsu, a Bošnjaci izbačeni iz predratne proevropske putanje zapadnog civilizacijskog kruga, pa ubačeni u mašinu bogatih, ali civilizacijski zaostalih arapskih zemalja i retrogradne Turske koja se polako pretvara u sultanat, tako da u ovom trenutku mlađima ne ostavljamo bogzna šta kao temelj i smjernicu. Čak i državu za koju mislimo da smo se izborili, čak ni za nju više nemamo garancije.
Šta hoću reći :D veće je ono što su, za Bosnu, a posebno za Bošnjake, ostavili Džema i društvo, pogotovo imajući u vidu šta su zatekli, od onoga što ćemo im ostaviti mi.
Mozda ja nisam u pravu :D , ali u moralno-drustvenom smislu u degradaciji je skoro kompletan dunjaluk.
Nisi u pravu. Nemoral je to što se raspada sve - od vodovoda preko transporta do zdravstva. Meni to govori o vrlo lokaliziranoj moralnoj degradaciji - da nit' ko radi, nit' je koga briga, nit' ko uči, nit' ko zna. I da vjerovatno svi kradu i muljaju. A to je krajnje nemoralno. Nemoralno je kad srozaš državu na nivo seoske autonomne zajednice, pa ako ti i komšija iskopate rupu, dobro i jest'. Nemoralno je kad udješ u GRAS-ov tramvaj. Takvog rasula, anarhije i nemorala nema baš puno u ostatku dunjaluka. Ja ih, bar, nisam puno vidjela. Inače, priča o moralnoj degradaciji svijeta je stara k'o dunjaluk. I Ciceron se žalio kako je nekad sve bilo bolje, ljudi su bili moralniji, djeca su slušala roditelje, nije svaka šuša mogla napisati knjigu, bla, bla, bla... DakleM, jok. Niti je svijet u moralnoj, niti u društvenoj degradaciji. Svijet se samo permanentno mijenja, dok mi starimo i ne bi da se prilagodjavamo. :D

U velikom dunjaluku, vidim, juče lansirali neke nano-satelitiće. Tri su ih pustili. Radili ljudi, radili, skuckali lovu od poreskih obveznika, ispalili satelitiće.... Super... Meni je to dokaz da je dunjaluk daleko od moralno-društvene degradacije. Ljudi rade. Pa plaćaju porez. Pa se taj porez raspodijeli. Pa neki tamo gikovi dobiju love da naprave satelit. Pa oni i naprave satelit. Pa ispale satelitiće tamo ne'dje. Ovi što su platili, fino vide slike. Poslije bude i koristi od malih satelitića. To je moralno društvo. Rad, red i disciplina. Bez velike filozofije.
Slazem se. Mislio sam da je Banksy govorila o jednoj drugoj vrsti degradacije. Tvoji primjeri se definitivno uklapaju u pojam drustvene degradacije.
Do mene ...
Connaisseur Karlin

#131 Re: Dzemal Bijedic

Post by Connaisseur Karlin »

Dzemal Bijedic je simbol zategnutih politickih relacija 60tih i 70tih godina,a vi i dalje kukajte za Jugom ;-) Juga je bila jako los politicki prozivod nakon rata,a svi koji su nekome zasmetali tokom Juginog zivota su dokaz da je drzavni sistem bio nestabilan. Nije Dzemal jedina osoba koja je nekome smetala u doticnom sistemu, tj. mnogi su smijenjeni,ubijeni ili poslani u zatvor. :)
Connaisseur Karlin

#132 Re: Dzemal Bijedic

Zasto je Dzemal bio optuzen za lokalizam?
aratet

#133 Re: Dzemal Bijedic

Post by aratet »

Zar stvarno neko ima obraza da spominje odlaske na zapad za vrijeme Juge.

Imam druga koji predaje njemački jezik, vjerujte da mu je diploma njemačkog valjala više nego što bi diploma medicine ili masinstva, potražnja je ogromna.
Minimum 90% mladih bi vani.
muha_sa

#134 Re: Dzemal Bijedic

Post by muha_sa »

Connaisseur Karlin wrote:Dzemal Bijedic je simbol zategnutih politickih relacija 60tih i 70tih godina,a vi i dalje kukajte za Jugom ;-) Juga je bila jako los politicki prozivod nakon rata,a svi koji su nekome zasmetali tokom Juginog zivota su dokaz da je drzavni sistem bio nestabilan. Nije Dzemal jedina osoba koja je nekome smetala u doticnom sistemu, tj. mnogi su smijenjeni,ubijeni ili poslani u zatvor. :)
:kiss: :kiss:
Connaisseur Karlin

#135 Re: Dzemal Bijedic

muha_sa wrote:
Connaisseur Karlin wrote:Dzemal Bijedic je simbol zategnutih politickih relacija 60tih i 70tih godina,a vi i dalje kukajte za Jugom ;-) Juga je bila jako los politicki prozivod nakon rata,a svi koji su nekome zasmetali tokom Juginog zivota su dokaz da je drzavni sistem bio nestabilan. Nije Dzemal jedina osoba koja je nekome smetala u doticnom sistemu, tj. mnogi su smijenjeni,ubijeni ili poslani u zatvor. :)
:kiss: :kiss:
dze's muhice :kiss:
PM72

#136 Re: Dzemal Bijedic

Post by PM72 »

Connaisseur Karlin wrote:
Srbima sa Vučije luke izgradio je planinarski dom,lovačku kući i asfaltni put.Družio se više s njima nego sa mostarcima.A većih četnika i šovinista u ovom dijelu Bosne nema.Sram te bilo Džemo,da nije bilo tvog asfalta manje bi gađali po gradu. :lol:
muha_sa

#137 Re: Dzemal Bijedic

Post by muha_sa »

PM72 wrote:
Srbima sa Vučije luke izgradio je planinarski dom,lovačku kući i asfaltni put.Družio se više s njima nego sa mostarcima.A većih četnika i šovinista u ovom dijelu Bosne nema.Sram te bilo Džemo,da nije bilo tvog asfalta manje bi gađali po gradu. :lol:
:lol:

sad ce ga Kosta Plakalovic opjevat
Edin H.

#138 Re: Dzemal Bijedic

Post by Edin H. »

Hajmo malo cuvenih teorija zavjere zanovanih bas ni na cemu. :oops:

Zar i ti sine Brute?

Inace koliko sam cuo iz prica od ljudi koji su ga poznavali Dzemal i nije bio bas kakav covjek, mislim da je katarina sa svojim ranijim postom tu u pravu.
Connaisseur Karlin

#139 Re: Dzemal Bijedic

PM72 wrote:
znaci,kozie staze u Hrecegovini su bile aflatirane :D :lol: tocno jeste,da Bijedi nema nikakve veze sa Bosnom,ali ima iskljucivo sa Heregovinom,a zato sam frumashhu postavila pitanje o lokalizmu,jer je reako da je on uticao na idnsutrisjki rzavje CIJELE BiH :D

Ko je u SFRJ izgradio Banjaluku?
Connaisseur Karlin

#140 Re: Dzemal Bijedic

Edin H. wrote:
Hajmo malo cuvenih teorija zavjere zanovanih bas ni na cemu. :oops:

Zar i ti sine Brute?

Inace koliko sam cuo iz prica od ljudi koji su ga poznavali Dzemal i nije bio bas kakav covjek, mislim da je katarina sa svojim ranijim postom tu u pravu.
moj post nema nikakvee veze sa terojim zavjere :-D
muha_sa

#141 Re: Dzemal Bijedic

Post by muha_sa »

PM72 wrote:
znaci,kozie staze u Hrecegovini su bile aflatirane :D :lol: tocno jeste,da Bijedi nema nikakve veze sa Bosnom,ali ima iskljucivo sa Heregovinom,a zato sam frumashhu postavila pitanje o lokalizmu,jer je reako da je on uticao na idnsutrisjki rzavje CIJELE BiH :D

Vucja luka je u srcu Hercegovine
Edin H.

#142 Re: Dzemal Bijedic

Post by Edin H. »

Kako nema, impliciras da je rolmuk, jer je kao nekome smetao, a ni jedno ni drugo veze s vezom nema, niti je zasnovano na bilo kakvim dokazima.
Connaisseur Karlin

#143 Re: Dzemal Bijedic

muha_sa wrote:
PM72 wrote:

Vucja luka je u srcu Hercegovine
sarkazam :) jer nisam primjetila da je Hercegovna bila narocito industrijski razvijena :)

planinarski domovi i vile su bili tipican proizvod politickih clanova sa uticajem :D

kao djetetu su mi pokazali 5 ili 6 takvih vila,i jos masu takvih lovackih domova ;-)

al' zato su sela i dalje ostala nedostupna novijim automobilima iz 70tih godina :D
Connaisseur Karlin

#144 Re: Dzemal Bijedic

Edin H. wrote:

Kako nema, impliciras da je rolmuk, jer je kao nekome smetao, a ni jedno ni drugo veze s vezom nema, niti je zasnovano na bilo kakvim dokazima.
to smetanje medju clanovima partije je bilo na raznim nivoima :)

pf , dokazi su cenzurirani u vrijeme Juge

porazgovraj sa osobama koje su ceprkale po ahrivama 80tih godina :D
MyTao

#145 Re: Dzemal Bijedic

Post by MyTao »

Edin H. wrote:

Ejh dokazi... 'ta ce ti to? Dokazi su precjenjeni...
The 51st State

#146 Re: Dzemal Bijedic

Post by The 51st State »

Ekonomski razvoj pojedinih krajeva je bio uzrokovan genijalnoscu lokalnih direktora uprkos sistemu.
Partijske strukture su u ta doba se tek odmakle od kolhoza i krampa ekonomije.
Connaisseur Karlin

#147 Re: Dzemal Bijedic

The 51st State wrote:Ekonomski razvoj pojedinih krajeva je bio uzrokovan genijalnoscu lokalnih direktora uprkos sistemu.
Partijske strukture su u ta doba se tek odmakle od kolhoza i krampa ekonomije.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Edin H.

#148 Re: Dzemal Bijedic

Post by Edin H. »

Edin H. wrote:

to smetanje medju clanovima partije je bilo na raznim nivoima :)

pf , dokazi su cenzurirani u vrijeme Juge

porazgovraj sa osobama koje su ceprkale po ahrivama 80tih godina :D
Isceprkase li ti smetljari da je Muslimanima bio potreban heroj - mucenik, pa izvukose udbasa. :oops:
KENJAC

#149 Re: Dzemal Bijedic

Post by KENJAC »

Crkoh od smijeha kad skontah da iste osobe ruze Dzemu sto je djeci dao tudja imena a u nebesa dizu Jovu sto je iz tudjuh preso u nase !
....i sve to zagovornici " zajedno smo skupa Bosne" !
Edin H.

#150 Re: Dzemal Bijedic

Post by Edin H. »

KENJAC wrote:Crkoh od smijeha kad skontah da iste osobe ruze Dzemu sto je djeci dao tudja imena a u nebesa dizu Jovu sto je iz tudjuh preso u nase !
....i sve to zagovornici " zajedno smo skupa Bosne" !
:D
Post Reply