DW.de i opsesija Turskom

Post Reply
Kikibombona

#126 Re: DW.de i opsesija Turskom

Post by Kikibombona »

Breathless wrote:Naravno da su jasne i da su to opsta mjesta, stvari tako funkcionisu ne samo u politici, ali ti se satra pricajuci o Kurdima bez da uopste uzimas u obzir namjere s kojima je tema otvorena. Tema niti je o Kurdima, ni o Palesticima, ni o Siriji, ni o turskim investicijama u BiH, vec:
Namjera je potpuna jasna. Zeli se Nijemce prikazati kao lose a Tursku kao dobre momke. Jedni su braca a drugi su anamo oni. E to je tema. Pa nismo djeca, znamo se brate mili. Coporske relacije sam davno apsolvirao.

Da li sam pogodio svrhu teme?

I Nijemci i Turci su govna! Mislim na njemacku i tursku politiku!

Ne mozes imati cist obraz a stati na stranu jedne od dvije politike, kada su obje destruktivne i rade za sebe, dok drugima nanose stetu. Licemjerni i pokvareni jedni i drugi. Njihova pokvarenost je direktno proporcionalna politickoj snazi.

I o cemu onda pricamo?

Ti si ovdje nastupio emotivno, inspirisan osjecajem pravde ili cega vec...? Pa meni je, prijatelju moj, malo odvratno to citati i zbog toga reagujem. Valjda se tako nastupa kada branis zrtvu od nasilnika, a ne nasilnika od nasilnika, licemjera od licemjera....

Ovo je utakmica u kojoj jedna strana zeli pobjediti drugu. Tu se sredstva ne biraju i zbog toga je pogresno pozivati se na 'ljudske vrijednosti'.
Kikibombona

#127 Re: DW.de i opsesija Turskom

Post by Kikibombona »

Breathless wrote:Po mom misljenju tri kljucna udarca koja je Turska zadala zapadnim fasistima jesu otplacivanje duga MMF-u, potpisivanje ugovora o vojnoj saradnji i kupovini naoruzanja od Kine, te zajednicki projekat s Rusijom na gradnji Turskog toka. Mislim da su to za Tursku velike stvari i nadam se daljem i sto vecem okretanju Istoku.
Zapadni fasisti vs turski fasisti!

Koji su vasisti moralno superiorni, zapadni ili turski?
Breathless

#128 Re: DW.de i opsesija Turskom

Post by Breathless »

Breathless wrote:Po mom misljenju tri kljucna udarca koja je Turska zadala zapadnim fasistima jesu otplacivanje duga MMF-u, potpisivanje ugovora o vojnoj saradnji i kupovini naoruzanja od Kine, te zajednicki projekat s Rusijom na gradnji Turskog toka. Mislim da su to za Tursku velike stvari i nadam se daljem i sto vecem okretanju Istoku.
Stvari sa Turskim tokom su daleko od bezazlenih po Zapad i oni sigurno ne sjede skrsenih ruku. Ako se uzmu i druge stvai u obzir, onda je jasno zasto DW, propagandna masinerija ultrakatolicke njemacke vlade, vodi ovako agresivnu propagandu protiv Turske

"Turski tok" i pokušaj izazivanja "Makedonskog Maidana"
http://www.altermainstreaminfo.com.hr/v ... aidana-333
jastuk1

#129 Re: DW.de i opsesija Turskom

Post by jastuk1 »

insomnia78 wrote: Kakva bolan dobrovoljacka jedinica
Dobrovoljacke jedinice su donjele samo i jedino stetu, nikakvu korist
Upravo radi stete su i ubacene, ili mislis da su se Allahovom voljom pojavile sa hrvatske terotorije i jeku rata sa Hrvatima, pod budnim okom svjetskih obavjestajnih sluzbi
Upravo zbog tih dobrovoljaca i ideologije kojoj oni sluze danas i imas raskol unutar umeta
Uh insomnija, ti i kiki danas pravo u srce gađate i pogađate. :thumbup:
Sad ćete reć - nije samo "danas." Znam, znam...
jastuk1

#130 Re: DW.de i opsesija Turskom

Post by jastuk1 »

Oružje od Kine će im dozvoliti da ga kupe naravno, jer kad je svjetski vojno-industrijski kompleks u pitanju - tu postoji prećutna saglasnost i međusobno odobravanje između svih ljudoždera, ali Turski tok neće nikad dozvoliti. Nikad za nikad. Dobra je stvar za Tursku što već ima Plavi tok, tako da joj Turski tok ako je stani-pani radije ni ne treba.
Turska se ne okreće nigdje i dok god je ovakva situacija oko nje, ne treba ni da se okreće. Bilo kakvo okretanje je samo puko navlačenje na tanak led.
insomnia78

#131 Re: DW.de i opsesija Turskom

Post by insomnia78 »

Kako ce kupovati oruzje od Kine kad moraju biti kompatibilni ostatku NATO-a?
Breathless

#132 Re: DW.de i opsesija Turskom

Post by Breathless »

Kikibombona wrote:
Breathless wrote:Naravno da su jasne i da su to opsta mjesta, stvari tako funkcionisu ne samo u politici, ali ti se satra pricajuci o Kurdima bez da uopste uzimas u obzir namjere s kojima je tema otvorena. Tema niti je o Kurdima, ni o Palesticima, ni o Siriji, ni o turskim investicijama u BiH, vec:
Namjera je potpuna jasna. Zeli se Nijemce prikazati kao lose a Tursku kao dobre momke. Jedni su braca a drugi su anamo oni. E to je tema. Pa nismo djeca, znamo se brate mili. Coporske relacije sam davno apsolvirao.

Da li sam pogodio svrhu teme?

I Nijemci i Turci su govna! Mislim na njemacku i tursku politiku!

Ne mozes imati cist obraz a stati na stranu jedne od dvije politike, kada su obje destruktivne i rade za sebe, dok drugima nanose stetu. Licemjerni i pokvareni jedni i drugi. Njihova pokvarenost je direktno proporcionalna politickoj snazi.

I o cemu onda pricamo?

Ti si ovdje nastupio emotivno, inspirisan osjecajem pravde ili cega vec...? Pa meni je, prijatelju moj, malo odvratno to citati i zbog toga reagujem. Valjda se tako nastupa kada branis zrtvu od nasilnika, a ne nasilnika od nasilnika, licemjera od licemjera....

Ovo je utakmica u kojoj jedna strana zeli pobjediti drugu. Tu se sredstva ne biraju i zbog toga je pogresno pozivati se na 'ljudske vrijednosti'.
Cijenio sam mnoge tvoje stavove i smatram te ozbiljnim forumasem, ali to sto sad svodis velike geostrateske igre na nivo emocija i pokusavas pricati o nekoj pravdi koja u politici ne postoji niti je kad postojala, jeste krajnje neozbiljno.

Ono gdje sam ja uz Tursku jeste njihova nakana da se otrgnu iz kandzi zapadnog imperijalizma i da ostvare svoju nezavisnost i jednako tako podrzavam npr. i Bjelorusiju i sve one koji se opiru porobljavanju koje vrsi osovina Berlin-Pariz-Vasington-London-Tel Aviv. Korake koje provodi Turska, posebno s okretanjem Istoku, vidim kao korake u stvaranju multipolarnog svijeta i samo multipolarni svijet je alternativa propasti koju covjecanstvu donosi pomenuta osovina. Posljedice i zivimo i svakodnevno gledamo, a njihovo zavojevanje ostatka covjecanstva traje stoljecima i stoljecima, uz najstrasnije posljedice i danas se nastavlja nesmanjenom zestinom, ali generalno, kada posmatramo promjene koje se desavaju na geostrateskom planu, osovina pada i gubi svoju poziciju moci koja je bila neupitna dugi vremenski period. Pri tome ne kazem da su Kina, Rusija, Turska, Iran, Indija andjeli cijom ce se prevlascu ostvariti zlatno doba, vec kazem da je ravnoteza nuzna ako uopste mislimo na buducnost ovog svijeta.
Breathless

#133 Re: DW.de i opsesija Turskom

Post by Breathless »

insomnia78 wrote:Kako ce kupovati oruzje od Kine kad moraju biti kompatibilni ostatku NATO-a?
Ismet Yilmaz: Novo oružje će biti integrirano u odbrambeni sistem Turske i koristiti bez integriranja u NATO

Turska ne odustaje od namjere da od Kine naruči 3,4 milijarde dolara vrijedan raketni obrambeni sustav, rekao je ministar obrane Ismet Yilmaz, unatoč zabrinutosti zbog sigurnosti i sukladnosti tog oružja koju su iskazali SAD i NATO.

Yilmaz je priopćenje izdao na zahtjev parlamentarnih zastupnika, koji su tražili odgovor o pojedinostima aranžmana s Kinom, koja je dala najbolju ponudu na tenderu za nabavku proturaketnog oružja, prenosi Tanjug.

Yilmaz je, u pisanom odgovoru na pitanje postavljeno u Parlamentu u četvrtak, odgovorio da će Turska koristiti sustav dugog dometa koji neće integrirati u sustav NATO-a.

Zabrinute reakcije SAD-a i NATO-a

Nakon dodjele posla nabave raketnog sustava Kini 2013. godine i zabrinutih reakcija SAD-a i Sjevernoatlantskog saveza, Turska je rekla da o tome pregovara i s Francuskom, čija je ponuda bila lošija od kineske, ali je Yilmaz otkrio da nije bilo novih ponuda.

"Sustav će biti integriran u obrambeni sustav Turske i koristit će se bez integriranja u NATO", dodao je Yilmaz, kako prenosi Hina.

U prošlogodišnjem izviješću Međunarodnog instituta za strateške studije objavljeno je kako Kina, s drugim vojnim proračunom na svijetu, nastavlja trku za oružjem te da bi se za nekoliko desetljeća mogla po vojnoj snazi izjednačiti sa SAD-om, koji i dalje uvjerljivo dominira.

Porast moći Kine, koja ulaže mnogo više od Rusije i Saudijske Arabije, potaknuo je, kako je tada izvijestio IISS, i rast potrošnje na cijelom azijskom kontinentu, koja se od 2010. do 2013. godine povećala za 11,6 posto (bez inflacije).
jastuk1

#134 Re: DW.de i opsesija Turskom

Post by jastuk1 »

insomnia78 wrote:Kako ce kupovati oruzje od Kine kad moraju biti kompatibilni ostatku NATO-a?
Sudeći prema ovome članku, cijela stvar je možda bila (sada već neuspjeli) pokušaj Turske se uspori priznavanje genocoda nad Armenima. Ili da ga ubrza, a da fakat na kraju imaju i sistem bez integriranja u NATO. Vidi, vidi....

http://rt.com/news/233803-turkey-china- ... e-defense/
artime

#135 Re: DW.de i opsesija Turskom

Post by artime »

Pa to je očigledno. Nijedan medij nije ideološki čist. DW također. Ipak Nijemci su ti koji su izmislili modernu propagandu. Google: Edward Bernays. Zašto Turska? Radi prevlasti nad umovima. Vodi se psihološki rati protiv svake zemlje koja nije u paktu sa ciljevima Njemačke i alijansi.
Kikibombona

#136 Re: DW.de i opsesija Turskom

Post by Kikibombona »

Breathless wrote:
Cijenio sam mnoge tvoje stavove i smatram te ozbiljnim forumasem, ali to sto sad svodis velike geostrateske igre na nivo emocija i pokusavas pricati o nekoj pravdi koja u politici ne postoji niti je kad postojala, jeste krajnje neozbiljno.

Ono gdje sam ja uz Tursku jeste njihova nakana da se otrgnu iz kandzi zapadnog imperijalizma i da ostvare svoju nezavisnost i jednako tako podrzavam npr. i Bjelorusiju i sve one koji se opiru porobljavanju koje vrsi osovina Berlin-Pariz-Vasington-London-Tel Aviv. Korake koje provodi Turska, posebno s okretanjem Istoku, vidim kao korake u stvaranju multipolarnog svijeta i samo multipolarni svijet je alternativa propasti koju covjecanstvu donosi pomenuta osovina. Posljedice i zivimo i svakodnevno gledamo, a njihovo zavojevanje ostatka covjecanstva traje stoljecima i stoljecima, uz najstrasnije posljedice i danas se nastavlja nesmanjenom zestinom, ali generalno, kada posmatramo promjene koje se desavaju na geostrateskom planu, osovina pada i gubi svoju poziciju moci koja je bila neupitna dugi vremenski period. Pri tome ne kazem da su Kina, Rusija, Turska, Iran, Indija andjeli cijom ce se prevlascu ostvariti zlatno doba, vec kazem da je ravnoteza nuzna ako uopste mislimo na buducnost ovog svijeta.
Mene smeta kada nekom pod izgovorm da je na strani pravde brani silnike tipa Amerika, Rusija, Izrael, Turska itd. To je sve ISTI sljam! Svi oni imaju ambiciju diminirati, svi gaze male narode i na racun njihovog prosperiteta mnogi mali narodi ispastaju...... Sve sto Nijemci rade Turcima, ovi rade Sirijcima, Egipcanima, Kurdima i drugima. To je do srzi pokvareno, sve goli fasisti. Turci bi sutra poslali vojsku na Njemacku da su dovoljno snazni, kao i obratno.

Emocije tolerisem samo kada se koriste za odbranu Palestinaca, Kurda, Cecena i drugih ugrozenih naroda. Za Turcima plakati, njih poistovjecivati sa pravdom, dozivljavati ih kao ispravnu stranu..... BLJAK!

Hajmo analizirati bez emocija. Za to sam uvijek. Odnos Turska - zapad je politicka utakmica u kojoj obje strane zele zajebati drugu. Pravila igre ne postoje. Ko koga zajebe, taj je pobjednik. Moral i pravda ne stanuje ovdje!
Hafis

#137 Re: DW.de i opsesija Turskom

Post by Hafis »

Breathless wrote:Bas procitah jedan od mnogih ekstremistickih ispada na tom propagandnom portalu ultrrakonzervativnih katolickih krugova u Njemackoj u kojoj kao i nebrojeno puta do sada prijete i vode propagandni rat protiv Turske, sada se vec ne libeci prijetiti i otvorenom silom kroz izolaciju Turske, jer se bastinici Treceg Rajha osjecaju ugrozenima u svojim imperijalnim apetititma i htjedoh otvoriti slicnu temu
Ti ne objasni zbog šega se ,,baštinici Trećeg Rajha,, osjećaju ugroženim od strane ,,osmanlijskih baštinika,,.
Koliko se sjećam u kasnom razdoblju osmanskog carstva bili su veoma solidni saveznici, a u zadnjih 30-40 godina baštinici trećeg rajha su doslovce udomili, najeli, napili, iškolovali, opismenili, socijalizirali (koliko su mogli) i zaposlili milijune i milijune osmanskih baštinika.
I ne znam gdje je sad problem....odkud sad odjednom ugroženost baštinika trećeg rajha? Ta nije da osmanski baštinici više neće emigrirati kod baštinika trećeg rajha?
budza

#138 Re: DW.de i opsesija Turskom

Post by budza »

Kikibombona wrote:...
dragi KIKI, kao prvo: dobro bi bilo da naucis da kurdi imaju svoju drzavu. ime joj je IRAN. kurdi pripadaju drzavi iran. znaci, kurdi imaju svoju nacionalnu drzvau. to je sto se daleke istorije tice.
druga stvar,vrlo bitna:
koji muslimani tlace ili su tlacili tvoje kurde... to su oni isti koje ti i tvoji zapadni mentori podrzavate. rec je o tzv sekularistima. pocev od kemala, preko sadama do tvog miljenika iz familije asad.
kurdi dok su ziveli sa muslimanima i u islamu, imali su dostojanstva i imali su vrlo cenjene ljude. kada su napustili taj put, a poceli slediti lazne vrednosti marksizma, sustigla ih je bozja (i ovozemaljska) kazna. to se ne odnosi samo na kurde, vec i licemerne arapa, ali i dobar deo danasnje muslimanske populacije.
jastuk1

#139 Re: DW.de i opsesija Turskom

Post by jastuk1 »

Hafis wrote:
Breathless wrote:Bas procitah jedan od mnogih ekstremistickih ispada na tom propagandnom portalu ultrrakonzervativnih katolickih krugova u Njemackoj u kojoj kao i nebrojeno puta do sada prijete i vode propagandni rat protiv Turske, sada se vec ne libeci prijetiti i otvorenom silom kroz izolaciju Turske, jer se bastinici Treceg Rajha osjecaju ugrozenima u svojim imperijalnim apetititma i htjedoh otvoriti slicnu temu
Ti ne objasni zbog šega se ,,baštinici Trećeg Rajha,, osjećaju ugroženim od strane ,,osmanlijskih baštinika,,.
Koliko se sjećam u kasnom razdoblju osmanskog carstva bili su veoma solidni saveznici, a u zadnjih 30-40 godina baštinici trećeg rajha su doslovce udomili, najeli, napili, iškolovali, opismenili, socijalizirali (koliko su mogli) i zaposlili milijune i milijune osmanskih baštinika.
I ne znam gdje je sad problem....odkud sad odjednom ugroženost baštinika trećeg rajha? Ta nije da osmanski baštinici više neće emigrirati kod baštinika trećeg rajha?
Hoće imigrirati jeftina radna snaga iz Turske, ali odškolovana krema listom ode iz Njemačke! Protabiri podatke detaljnije, pa onda komentariši! Zadnih 5, 6 godina imigracioni saldo Njemačka Turska je +50,000 za Tursku. Turci rođeni i odškolovani u Njemačkoj listom se sele i otvaraju biznise u Turskoj, a ne u Njemačkoj. I to je Njemačkoj naravno jako jako krivo. Pa kreira euro krize da u sebe usisava radnu snagu koju odškolovaše Grčka, Italija, Španija, Portugal....
Breathless

#140 Re: DW.de i opsesija Turskom

Post by Breathless »

Kikibombona wrote:
Breathless wrote:

Mene smeta kada nekom pod izgovorm da je na strani pravde brani silnike tipa Amerika, Rusija, Izrael, Turska itd. To je sve ISTI sljam! Svi oni imaju ambiciju diminirati, svi gaze male narode i na racun njihovog prosperiteta mnogi mali narodi ispastaju...... Sve sto Nijemci rade Turcima, ovi rade Sirijcima, Egipcanima, Kurdima i drugima. To je do srzi pokvareno, sve goli fasisti. Turci bi sutra poslali vojsku na Njemacku da su dovoljno snazni, kao i obratno.

Emocije tolerisem samo kada se koriste za odbranu Palestinaca, Kurda, Cecena i drugih ugrozenih naroda. Za Turcima plakati, njih poistovjecivati sa pravdom, dozivljavati ih kao ispravnu stranu..... BLJAK!

Hajmo analizirati bez emocija. Za to sam uvijek. Odnos Turska - zapad je politicka utakmica u kojoj obje strane zele zajebati drugu. Pravila igre ne postoje. Ko koga zajebe, taj je pobjednik. Moral i pravda ne stanuje ovdje!
Ko prica o pravdi? Eticke kategorije u borbi za moc ne postoje, to sam i kazes, pa zasto onda insistiras na toj prici. Sve to sto govoris o imperijalnim silama je tacno, ali svijet svijet je tako uredjen da njime najmocniji upravljaju i sigurno je manje zlo imati distribuciju moci na vise tacaka, nego kad je moc koncentrisana u jednoj. Nije valjda da trebamo crtati gdje nas je doveo jednopolarni svijet. Bilo je i ranije velikih i ekspanzionistickih civilizacija, ali ni jedna se nije pokazala gorom od zapadne pocevsi od Rima, preko kolonijalnih osvajanja do danas, 26. 4. 2015. Ni jedna nije ostavila ni tako strasne posljedice po pojedinca i covjeka opcenito kao zapadna. Imas desetine i desetine naucnih autoriteta sa Zapada koji govore o tome, a ako se pozabavis malo i literaturom iz historije, vidjet ces da je i prvo gola cinjenica.
Breathless

#141 Re: DW.de i opsesija Turskom

Post by Breathless »

Hafis wrote:
Ima li sta novo Hafiz-beze na predzidju krscanstva? Sta kaze fuhrerica Merkelica, hoce li skoro slati spasitelje da vas izbavljaju iz tisucljetnog ropstva, kao nekad, krajem prve polovine proslog vijeka?
Kikibombona

#142 Re: DW.de i opsesija Turskom

Post by Kikibombona »

Breathless wrote:
Ko prica o pravdi? Eticke kategorije u borbi za moc ne postoje, to sam i kazes, pa zasto onda insistiras na toj prici. Sve to sto govoris o imperijalnim silama je tacno, ali svijet svijet je tako uredjen da njime najmocniji upravljaju i sigurno je manje zlo imati distribuciju moci na vise tacaka, nego kad je moc koncentrisana u jednoj. Nije valjda da trebamo crtati gdje nas je doveo jednopolarni svijet. Bilo je i ranije velikih i ekspanzionistickih civilizacija, ali ni jedna se nije pokazala gorom od zapadne pocevsi od Rima, preko kolonijalnih osvajanja do danas, 26. 4. 2015. Ni jedna nije ostavila ni tako strasne posljedice po pojedinca i covjeka opcenito kao zapadna. Imas desetine i desetine naucnih autoriteta sa Zapada koji govore o tome, a ako se pozabavis malo i literaturom iz historije, vidjet ces da je i prvo gola cinjenica.
Oprosti ako sam pogrijesio, ucinilo mi se da se pozivas na moral i pravdu pri odbrani jedne strane u sukobu.

Ovo sto si sada napisao je tacno.

Da je 'zapadnjacki blok' zlo i do sada nevidjen bastion licemjerja, to se slazem. Da je vece zlo od prethodnih imperija, to se vec ne slazem. Tesko je nadmasiti zapad iz perioda inkvizicije.

Da li je bolje da u svijetu postoji ravnoteza?

Mozda da, mozda ne. Mogu se ponuditi argumenti za i protiv.

I ravnoteza rezultira borbom velikih sila, od koje redovno ispastaju mali narodi. Vidis Rusiju i Ameriku, koji se redovno bore preko ledja drugih. Nikada se direktno nece suociti, to je valjda jasno. Ako bi se snage izjednacile, mislim da bi bitke na neutralnom terenu bile ucestalije, ako je to ikako moguce.

Amerikanci jesu zlo, u to nema sumnje. Mislis li da bi recimo Rusi, Kinezi ili Arapi bili bolji kao svjetski policajci?
Breathless

#143 Re: DW.de i opsesija Turskom

Post by Breathless »

Kikibombona wrote: Da je 'zapadnjacki blok' zlo i do sada nevidjen bastion licemjerja, to se slazem. Da je vece zlo od prethodnih imperija, to se vec ne slazem. Tesko je nadmasiti zapad iz perioda inkvizicije.
Kad govorim o danasnjem Zapadu, krecem od Rimskog carstva koje je mnogim kasnijim zapadnim imperijama bilo uzor i s kojim ovo danas ima mnogo mnogo zapanjujucih slicnosti, cak i na principu organizacije zivota.

Da li je bolje da u svijetu postoji ravnoteza?

Mozda da, mozda ne. Mogu se ponuditi argumenti za i protiv.

I ravnoteza rezultira borbom velikih sila, od koje redovno ispastaju mali narodi. Vidis Rusiju i Ameriku, koji se redovno bore preko ledja drugih. Nikada se direktno nece suociti, to je valjda jasno. Ako bi se snage izjednacile, mislim da bi bitke na neutralnom terenu bile ucestalije, ako je to ikako moguce.

Amerikanci jesu zlo, u to nema sumnje. Mislis li da bi recimo Rusi, Kinezi ili Arapi bili bolji kao svjetski policajci?
[/quote]

Vidi, ravnoteza je osim u doba Rima gotovo uvijek postojala, a znamo i kako je Rim skoncao. Vidjeli smo sta je jednopolarni svijet i stradanja "malih naroda" nisu bila nista manja, cak sta vise, takve odluke su se donosile na prvu. Zamisli da Rusija, Kina i Iran nisu danas tako mocni, sta bi bilo sa Sirijom? Samo zahvaljujuci kakvoj takvoj ravnotezi, nije je zadesila sto puta gora sudbina od ovoga danas.
Grean

#144 Re: DW.de i opsesija Turskom

Post by Grean »

ironnele wrote:
Nisam Istoričar al zar je slučajno da nakon 100 godina zapad kaže: "nad Jermenima je počinjen genocid".
Da kažu baš u ovo vrijeme nakon 100 godina.
Jesul li malo zakasnili????? Jel im stvarno stalo do Jermena???
Ili im smeta Turska!!.

Turski političari napokon misle "svojom" a ne glavom Amerike ili EU.
Ne smetaju zapadu diktator poput Sisija, pokolj nad demonstrantima i milon nepravdi u Svijetu
al im smeta Turska jer radi napokon u svoju korist.
Uravo zbog ovih pitanja je i otvorena tema ali eto usrase je ovim ostrascenim prepucavanjima, dokazivanjem Bosnjastva i privrzenosti nacionalnoj ideji kroz distanciranje i pljuvanje po Turskoj ili sa druge strane glorifikovanjem Turske bez imalo kritickog osvrta. Do duse ima na temi i onih koji preferiraju neke druge okupatore dok u isto vrijeme navodno iz tog razloga pljuju po Turskoj ali to i jeste Bosna i ono sto potvrdjuje moju tezu da se saveznistvo prije svega odredjuje vjerskom povezanoscu a u Bosni, pa tako i na ovoj temi nisu svi Bosnjaci ni muslimani.

Nejse, ja na ovo gledam prilicno egoisticno, znam da Turska na Bosnjake gleda pozitivno i da bi nam prije stala iza ledja nego bilo koja od zapadnih sila a da ne govorim o nasim susjedima i komsijama. Nisam turkofil vec pragmaticar. Ne zelim da se zavaravam glupostima da mi Nijemac misli bolje nego Turcin. Svjestan sam da nas kojim slucajem ima sesdeset miliona da bi podjednako bio nepozeljan u EU uz objasnjenje da je to unija koja se zasniva na krscanskim vrijednostima. Ovako znaju da nas je saka jada, 1.5 miliona u debelo nestabilnoj drzavi gdje nas je lako kontrolisati i da ce nas glas u uniji od 500 miliona stanovnika biti ko' prdez u svemiru. Zato smo dobrodosli a ne zato sto oni misle da smo mi nesto drugaciji, manje opasni nego bilo koji drugi pripadnik islamske vjeroispovjesti.

Oni koji bi da vjeruju u ublehe i da i dalje snisnishodljivo cekaju kad ce ih zavoliti oni cijoj kulturi i podneblju pripadaju, neka vjeruju i dalje, do sljedece prilike kad im ti dobronamjerni namjeste igranku poput one 92'.
Hafis

#145 Re: DW.de i opsesija Turskom

Post by Hafis »

jastuk1 wrote:
Hafis wrote:
Hoće imigrirati jeftina radna snaga iz Turske, ali odškolovana krema listom ode iz Njemačke! Protabiri podatke detaljnije, pa onda komentariši! Zadnih 5, 6 godina imigracioni saldo Njemačka Turska je +50,000 za Tursku. Turci rođeni i odškolovani u Njemačkoj listom se sele i otvaraju biznise u Turskoj, a ne u Njemačkoj. I to je Njemačkoj naravno jako jako krivo. Pa kreira euro krize da u sebe usisava radnu snagu koju odškolovaše Grčka, Italija, Španija, Portugal....
Još uvijek u dosadašnjoj karijeri nisam upoznao niti jednog jedinog delegata koji gonja papire i sheme, i kojem je životna želja uvaliti se i zaposliti u Turskoj, ili barem privaliti se na tamošnju socijalu ...jedino ako nema koji slučaj na psihijatriji
Prema tome....žešća taraba k'o i mi.
jastuk1

#146 Re: DW.de i opsesija Turskom

Post by jastuk1 »

Hafis wrote: Još uvijek nisam upoznao delegata koji gonja papire i sheme i kojem je životna želja uvaliti se na socijalu ili se nekako zaposliti u Turskoj...jedino možda ima koji slučaj na psihijatriji.
Bezveze karikiraš, svi znaju gdje je standard neuporedivo veći. Da li je i kvalitet života - to je sad za drugi temu.

Ali, samo podvlačim da će Njemačka biti u sve većim teškoćama zbog nedostatka radne snage i odlazak Njemaca turskog porijekla rođenih u Njemačkoj, onih koje je ona odškolovala sigurno ne koristi Njemačkoj. A taj trend je sve više prisutan.
Breathless

#147 Re: DW.de i opsesija Turskom

Post by Breathless »

jastuk1 wrote:
Hafis wrote: Još uvijek nisam upoznao delegata koji gonja papire i sheme i kojem je životna želja uvaliti se na socijalu ili se nekako zaposliti u Turskoj...jedino možda ima koji slučaj na psihijatriji.
Bezveze karikiraš, svi znaju gdje je standard neuporedivo veći. Da li je i kvalitet života - to je sad za drugi temu.

Ali, samo podvlačim da će Njemačka biti u sve većim teškoćama zbog nedostatka radne snage i odlazak Njemaca turskog porijekla rođenih u Njemačkoj, onih koje je ona odškolovala sigurno ne koristi Njemačkoj. A taj trend je sve više prisutan.
To pred cijom ambasadom su veci redovi apsolutno nista ne govori i samo idiot moze potezati takve argumente u ovakvoj diskusiji. Kina je najaca ekonomija svijeta, vjerovano i najaca vojna velesila,pa opet nema redova u ambasadama, dok ih ima pred ambasadama smijesnih evropskih banana drzavica kje su clanice EU. Cekamo samo da legitimni predstavnici Treceg :D na forumu pocnu porediti Tursku i prezaduzeno i nikad i ni u cemu bitnu banana drzavicu Hrvatsku. :D Aaa, vec jesu :D
Hafis

#148 Re: DW.de i opsesija Turskom

Post by Hafis »

"jastuk1"
Bezveze karikiraš, svi znaju gdje je standard neuporedivo veći.
I bit ce dok je svijeta i vijeka.....amen

Da li je i kvalitet života - to je sad za drugi temu.
Da, Turska je za razliku od Njemačke poznata po veoma visokom stupnju kvalitete življenja, što je nagnalo nekoliko desetine milijuna njenih stanovnika na definitivni odlazak iz nje u pravcu zemalja s nižom kvalitetom življenja.
Mislim da nisu baš naročito nesretni zbog njihovog odlaska...u Njemačkoj već postoji pomalo zabrinjavajući postotak nezaposlenosti, a brojni Poljaci, Česi, Madjari, Slovaci, Croate i dr. će jedva dočekati da kompenziraju taj odlazeći ''školovani kadar''.
Hafis

#149 Re: DW.de i opsesija Turskom

Post by Hafis »

Breathless wrote:
jastuk1 wrote:

To pred cijom ambasadom su veci redovi apsolutno nista ne govori i samo idiot moze potezati takve argumente u ovakvoj diskusiji. Kina je najaca ekonomija svijeta, vjerovano i najaca vojna velesila,pa opet nema redova u ambasadama, dok ih ima pred ambasadama smijesnih evropskih banana drzavica kje su clanice EU. Cekamo samo da legitimni predstavnici Treceg :D na forumu pocnu porediti Tursku i prezaduzeno i nikad i ni u cemu bitnu banana drzavicu Hrvatsku. :D Aaa, vec jesu :D
Kume, što čekaš? Što ne seliš u tu ''najacu ekonomiju svijeta, vjerovano i najacu vojnu velesilu''.
40% stanovništa na rubu gladi.....strah te psa ostaviti pred kućom navečer, jer ga nećeš naći ujutro zato što je već završio u nečijem loncu kao gulaš, a ti dipliš o ''najvećoj ekonomiji svijeta''.
Breathless

#150 Re: DW.de i opsesija Turskom

Post by Breathless »

Hafis wrote: Kume, što čekaš? Što ne seliš u tu ''najacu ekonomiju svijeta, vjerovano i najacu vojnu velesilu''.
40% stanovništa na rubu gladi.....strah tepsa ostaviti pred kućom navečer, jer ga nećeš naći ujutro, a ti dipliš o ''najvećoj ekonomiji svijeta''.
Ante, predrasude su strasna stvar, a vidjeli smo kako se dole, kod vas u Trecem :D gaje i s cijim blagoslovom. Opusti se covjece i otvori malo, ti si doktur, akademski gradjanin. Nije sav svijet stao na potez Grude - Posusje.
Post Reply